Massimo Introvigne

Christelike Wetenskap en die Visuele Kunste

VISUELE KUNSTTYD

1821 (16 Julie): Mary Baker, later Mary Baker Eddy, stigter van Christelike Wetenskap, is gebore in Bow, New Hampshire.

1850 (datum onbekend): Die skilder James Franklin Gilman is gebore, moontlik in Woburn (Massachusetts).

1874 (10 Junie): Die skilder en muurskilder Violet Oakley is gebore in Bergen Heights, New Jersey.

1875: Mary Baker publiseer die eerste uitgawe van haar belangrikste teoretiese werk, Wetenskap en Gesondheid met die sleutel tot die Skrif, wat verskeie kommentaar op die visuele kunste insluit.

1879: Die Kerk van Christus (wetenskaplike) is gestig.

1893: Mary Baker Eddy begin met die bou in Boston van die Moederkerk, Christian Science se argitektoniese meesterstuk.

1893: Eddy en Gilman publiseer die geïllustreerde boek Christus en Kersfees.

1893 (21 Desember): Winifred Nicholson is in Oxford gebore.

1902-1927: Oakley het 'n sleutelwerk in die geskiedenis van die Amerikaanse muralisme vervaardig deur die Pennsylvania Capitol in Harrisburg te versier.

1903 (18 Desember): Britse skilder en muurskilder Evelyn Dunbar is gebore in Reading, Verenigde Koninkryk.

1903 (24 Desember): Joseph Cornell is gebore in Nyack, New York.

1910 (3 Desember): Mary Baker Eddy sterf in Newton, Massachusetts.

1920: Kanadese kunstenaar Lawren Harris skilder Die Christenwetenskaplike, 'n portret van sy toekomstige tweede vrou Bess Housser.

1920: Lawren Harris het in Toronto die Groep van Sewe gestig, wie se lede teosofiste was, waaronder Harris self, of Christenwetenskaplikes.

1920 (5 November): Winifred Nicholson trou in Londen met Ben Nicholson, ook 'n Christenwetenskaplike.

1925: Joseph Cornell bekeer hom tot Christian Science.

1929: James Franklin Gilman sterf in Westborough, Massachusetts.

1938: Ben en Winifred Nicholson is geskei.

1938 (17 November): Ben Nicholson trou in die Londense beeldhouer Barbara Hepworth, en op sy beurt 'n Christenwetenskaplike opgevoed.

1960 (12 Mei): Evelyn Dunbar sterf in Hastingleigh, Verenigde Koninkryk.

1961 (25 Februarie): Violet Oakley is in Philadelphia oorlede.

1972 (29 Desember): Joseph Cornell is in New York oorlede.

1981 (5 Maart): Winifred Nicholson is oorlede in Carlisle, Verenigde Koninkryk.

VISUELE KUNSTE ONDERWYS / DOKTRINE

“Goddelike wetenskap, wat bo fisiese teorieë uitstyg, sluit materie uit en besleg dinge in gedagtes, en vervang die voorwerpe van materiële sin deur geestelike idees ”(Eddy 1934: 123). Mary Baker Eddy (1821-1910) het hierdie woorde geskryf om die kern van aan te dui Christelike Wetenskap spiritualiteit. Hulle kan ook dien as 'n estetiese en artistieke program. 'Die kru skeppings van die sterflike denke,' voeg Eddy by, 'moet uiteindelik plek gee aan die glorieryke vorms wat ons soms in die kamera van die goddelike verstand aanskou, wanneer die geestelike prentjie geestelik en ewig is. Sterflinge moet verder as vervaagende, eindige vorme kyk as hulle die ware sin van dinge sou kry ”(Eddy 1934: 123).

Eddy het in haar belangrikste werk eksplisiet die visuele kunste genoem, Wetenskap en Gesondheid. 'Die kunstenaar, skryf sy,' is nie in sy skildery nie. Die prentjie word deur die kunstenaar geobjektiveer ”(Eddy 1934: 310). 'N Kunstenaar wat aan Christian Science gewy is, sou volgens haar in staat wees om te sê:' Ek het geestelike ideale, onvernietigbaar en glorieryk. Wanneer ander hulle soos ek sien, in hul ware lig en lieflikheid, en weet dat hierdie ideale werklik en ewig is omdat hulle uit die waarheid getrek word, sal hulle vind dat niks verlore gaan nie en dat alles gewen word deur 'n regte skatting van wat is eg ”(Eddy 1934: 359-60).

Christian Science het nooit 'n formele estetika gedikteer nie. Eddy se idee dat 'n meer perfekte goddelike wêreld buite die illusie van materie bestaan, het egter verskeie kunstenaars gelei wat toegewyde Christenwetenskaplikes was. Elkeen het die Christian Science-inspirasie in sy of haar eie artistieke taal vertaal. In die gedagte van Eddy: 'Sodra materie erken word as niks anders as 'n illusie nie, kan dit oorskry word, en die gelowige weer in 'n toestand van volmaakte gesondheid en harmonie met die heelal terugbring' (Kent 2015: 474). Christian Science-kunstenaars probeer hierdie toestand van ideale harmonie uitbeeld: 'n toestand wat vir 'n Christian Science in werklikheid meer werklik is as die materiële illusie van die daaglikse lewe.

KENNISGEWENDE LEDE KUNSTENAARS 

Carline, Hilda (1889-1950). Britse skilder.

Chabas, Maurice (1862-1947). Franse skilder, later 'n teosofis.

Cornell, Joseph (1903-1972). Amerikaanse samestellingskunstenaar.

Dunbar, Evelyn (1906-1960). Britse skilder en muurskilder.

Gilman, James Franklin (1850-1929). Amerikaanse skilder.

Grier, Edmund Wyly (1862-1957). Kanadese skilder.

Hepworth, Barbara (1903-1975). Britse beeldhouer.

Johnston, Frank Hans (Franz) (1888-1949). Kanadese skilder.

Nicholson, Ben (1894-1982). Britse skilder.

Nicholson, Winifred (1893-1981). Britse skilder.

Oakley, Violet (1874-1961). Amerikaanse skilder en muurskilder.

BEWEGING BEÏNVLOED NIE-LID KUNSTENAARS

Harris, Lawren (1885-1970). Kanadese skilder.

Li Yuan-Chia (1929-1994). Chinese skilder.

MacDonald, James Edward Hervey (1873-1932). Kanadese skilder.

BEÏNVLOED OP KUNSTENAARS

Christian Science het van sy begin af indrukwekkende kerke gebou. Die stigter, sonder om een ​​spesifieke styl op te lê, aanbeveel om getrou te bly aan die Christelike tradisie. Die eerste Christian Science-kerke was neo-Romaans of neogoties, soms met Renaissance of klassieke elemente (Ivey 1999). Later is ook modernistiese argitekte aangestel, soos Hendrik Petrus Berlage (1856-1934) vir die kerk in Den Haag (Ivey 1999, 200-201). Die loodglasvensters van The Mother Church in Boston [Afbeelding regs] is in 'n taamlik konvensionele styl deur die plaaslike maatskappy van Phipps Slocum & Co. voorberei, onder leiding van die Christian Science-leierskap (Pinkham 2009). Sommige opmerkings het die voorkoms van vrouekarakters beklemtoon, wat ietwat tipies was van vroeë Christian Science-beelde. Die kunstenaars was egter nie Christenwetenskaplikes nie.

James Franklin Gilman (1850-1929), 'n rondreisende kunstenaar wat van Vermont na Massachusetts gekom het, was die eerste professionele skilder wat 'n Christenwetenskaplike geword het (Gilman 1935). In 1893 werk Gilman saam met mev. Eddy om haar gedig te illustreer Christus en Kersfees (Skilder 'n gedig 1998). Die illustrasies het grotendeels die verhaal van mev. Eddy vertel, hoewel sy geskryf het dat hulle "nie na persoonlikheid verwys nie, maar die tipe en skaduwee van die waarheid in die vrouwees sowel as in die manlikheid van God, ons goddelike Vader en Moeder, voorstel" ( Eddy 1924: 33).

Christus en Kersfees [Image right] was 'n buitengewone samewerkende onderneming tussen 'n godsdienstige leier en 'n kunstenaar, soos blyk uit die veranderinge wat Eddy versoek het vir daaropvolgende uitgawes (Skilder 'n gedig 1998). Wat mev. Eddy van Gilman gesoek het, was destyds 'n didaktiese kuns wat die waarhede van die goddelike wetenskap illustreer. Maar wat van 'n kuns? geïnspireer volgens Christian Science-beginsels, maar nie direk nie illustreer sy handboek? Dit was 'n uitdaging vir 'n volgende generasie kunstenaars. In 1900 het Violet Oakley (1874-1961) 'n proses begin wat gelei het tot haar omskakeling na Christian Science. Sy was sestig jaar lank lid van haar Christian Science-kerk in Philadelphia, waar sy ook een van die twee lesers was (dws lekepredikante wat die diens gelei het). Saam met Jesse Willcox Smith (1863-1935) en Elizabeth Shippen Green (1871-1954) was Oakley een van die drie 'Rooi Roosmeisies'. Al die welgestelde gesellighede en alle leerlinge van die beroemde Swedenborgse illustrator Howard Pyle (1853-1911), het die drie jong vroue besluit om tussen 1899 en 1901 in die Red Rose Inn in Philadelphia saam te woon en 'n plek te soek in 'n beroep wat deur mans oorheers word ( Carter 2002).

Oakley het bekendheid verwerf as die eerste Amerikaanse vrou wat 'n openbare muurskilderykommissie ontvang het. [Beeld regs] Die drie en veertig muurskilderye in Harrisburg se Pennsylvania Capitol, wat tussen 1902 en 1927 tereggestel is, was meesterwerke van die Amerikaanse muralisme en het gelei tot verskeie ander kommissies. Dit het die versiering van die Vassar College se Alumnae House Living Room in Poughkeepsie, New York, ingesluit, waar sy beelde vir Christenwetenskaplikes bekendgestel het, soos die Woman Clothed with the Sun en die kroon van Christelike glorie (Mills 1984). Ons lees in die hoofmonografie oor Oakley dat 'haar vaste Christian Science-oortuigings haar lewe en werk sterk beïnvloed het' en dat kuns vir haar ''n manier was om morele waardes te leer wat die menslike gees sou verhoog.' “Soms was haar toewyding [aan Christian Science] verfrissend, maar sommige van haar medewerkers het haar gegrief oor haar proelytiserende lesings” (The Pennsylvania Capitol Preservation Committee 2002: 28)

Tog kan ons onsself nog afvra in watter sin Oakley 'n Christian Science-kunstenaar was. Sy werk vir Christian Science-publikasies en skilder twee portrette van Eddy, nou in die Mary Baker Eddy Library in Boston. Sy beweer egter dat Christian Science ook haar nie-godsdienstige werk geïnspireer het. Oakley beskou haar beste werk wat die muurskildery genoem het Unity, wat die einde van die burgeroorlog en slawerny vier, in die Senaatskamer van Pennsylvania. Dit het volgens haar gesê: "skoonheid en harmonie en inspirasie en die effek hiervan: vrede in die gemoed van die toeskouer" (The Pennsylvania Capitol Preservation Committee 2002: 133). Sommige van Oakley se muurskilderye het die beginsels van Christian Science probeer eksplisiet saamvat. Dit sluit in Goddelike wet: liefde en wysheid, haar eerste muurskildery vir die hooggeregshof in Pennsylvania. Engele dra die letters wat die woorde 'Liefde en wysheid' vorm en die Goddelike waarheid, half verswyg, half geopenbaar, lê op die agtergrond (The Pennsylvania Capitol Preservation Committee 2002: 89).

Toevallig het die Britse Christian Science-skilder Evelyn Dunbar (1906-1960) ook haar loopbaan as muurskilder begin en onder haar Royal College of Arts-onderwyser Charles Mahoney (1903-1968) in die Brockley County School for Boys, Suid-Londen, gewerk. Mahoney en Dunbar se andersins hegte verhouding was altyd geteister deur die feit dat hy 'n agnostikus was, terwyl sy gebore is in die Christian Science en baie toegewyd aan haar godsdiens. Dunbar, wat as een van die belowendste Britse jong skilders beskou word, is in 1940 opdrag gegee om as die enigste amptelike Britse oorlogskunstenaar in die Verenigde Koninkryk te werk. Sy fokus op die tuisfront en word tydens die oorlog bekend vir haar realistiese en onsentimentele skilderye, en fokus op hoe die oorlog Britse vroue geraak het. Na die oorlog vestig Dunbar hom in die Warwickshire met haar man, die ekonoom Roger Folley (1912-2008). Folley word uitgebeeld in een van haar bekendste skilderye, Herfs en die digter (1958-1960), tipies van Dunbar se laat meer metaforiese styl.

Dunbar was haar hele lewe lank 'n baie toegewyde Christenwetenskaplike. “Haar Christelike wetenskaplike oortuigings het baie van haar werk oorheers” (Clarke 2006: 163). Dunbar het self verduidelik dat sy wou wys dat "alles wat gemaak word, die werk van God is en alles goed is" (Clarke 2006: 163: eintlik 'n aanhaling uit Eddy 1934: 521), selfs in die moeilikste omstandighede.

Beide Winifred Nicholson (1893-1981) en Hilda Carline (1889-1950) het soortgelyke gevoelens teenoor die natuur uitgespreek. Carline is meestal bekend vir haar stormagtige huwelik en egskeiding met medeskilder Stanley Spencer (1891-1959). Kritici erken haar kuns egter toenemend as 'n belangrike stem in die Britse postimpressionisme, behalwe die verhouding met Spencer. Carline se vaste geloof in Christian Science is nie deur Spencer gedeel nie en het bygedra tot die krisis van hul huwelik (Thomas 1999).

Nicholson, 'n gevierde neo-impressionistiese Britse skilder, het in die 1920's tot Christian Science bekeer. Sy skryf haar byna wonderlike herstel toe aan Christian Science na 'n val tydens haar eerste swangerskap in 1927. Christian Science “het geleidelik sentraal geword in haar denke en in haar kuns” (Andreae 2009: 66). Nicholson was een van die beste kleurlinge in moderne Britse kuns. Sy het die skildery van blomme nuwe lewe toegedien. Haar blomme het die wêreld getoon as die perfekte werk van God en 'n bewys van goddelike skoonheid. Byvoorbeeld, Affodille en Bluebells (1950-1955) is 'n baie simboliese skildery, waar die skoonheid van die blomme die blik op 'n kerkvenster en goddelike lig rig.

In 1954 skryf Nicholson in Die Christelike Wetenskap Monitor dat hierdie skilderye 'die stille orde agter onrus' verteenwoordig, '' 'n plek waar die harmonie van die ruimte uitspraak gee '(Nicholson 1954). Nicholson het nie net blomme en landskappe geskilder nie. Sy het dieselfde geestelike skoonheid gevind in die gesinslewe, kinders en eenvoudige vreugdes op die platteland. Volgens haar kinders se 'kon sy nie 'n beter moeder gewees het nie' (Andreae 2009: 92), en hierdie liefdevolle verhouding het 'n plek in haar kuns gevind.

Nicholson eksperimenteer ook met die abstrakte as 'n manier om die essensie van die wêreld se skoonheid en goedheid al in 1935 vas te lê. Die titel van haar bekendste nie-figuurlike werk, Quarante Huit Quai d'Auteuil, verwys na haar adres in Parys, waar sy 'n lewenslange vriendskap met die Nederlandse abstrakte skilder Piet Mondrian (1872-1944) aangegaan het. Uit die abstrakte eksperimente het Nicholson egter deurgaans na blomme teruggekeer. Later in haar lewe het sy 'n noue verbintenis gevorm met die Chinese abstrakte skilder Li Yuan-Chia (1929-1994). Onder sy invloed het sy met prisma's geëksperimenteer en 'n hele reeks geverfde meditasies oor lig vervaardig, 'n simbool van Christus en van Goddelike Wetenskap wat die dwalinge van die sterflike verstand verdryf. [Beeld regs]

Winifred gebruik die hele naam Nicholson gedurende haar hele artistieke loopbaan, wat sy op ses-en-twintigjarige leeftyd verwerf het toe sy met die mede-kunstenaar Ben Nicholson (1894-1982) trou, alhoewel hulle na agtien jaar se huwelik in 1938 geskei is. Ben was ook 'n Christenwetenskaplike en het van landskappe na abstrakte kuns beweeg onder die beslissende invloed van Christian Science en sy idee dat 'n perfekte wêreld buite die materiële illusie bestaan. Hy het herhaaldelik gesê dat sonder om die invloed van Christian Science in ag te neem, die kritici die gevaar sou loop om sy kuns glad nie te verstaan ​​nie, en "Christian Science was 'n dryfveer in sy lewe" (Kent 2015: 474).

Na sy egskeiding van Winifred, trou hy met die beeldhouer Barbara Hepworth (1903-1975), wat as 'n Christenwetenskaplike grootgemaak is en in haar hele loopbaan steeds beïnvloed is deur Eddy se idee om die saak te oorskry, alhoewel sy later jare nader aan die Kerk gekom het. van Engeland (Curtis en Stephens 2015).

Nadat sy van Ben geskei is, het Winifred Nicholson 'n gemoedelike gees in Mondrian gevind, 'n baie toegewyde teosofis (Introvigne 2014). Kunstenaars wat onderskeidelik Christenwetenskaplikes en Teosofiste was, het mekaar dikwels bevriend met mekaar, en sommige het van Christelike Wetenskap na Teosofie gegaan. Die Theosophical Society is in 1875 in New York gestig, slegs twee weke na die eerste publikasie van Wetenskap en Gesondheid. Albei bewegings is deur vroue geskep en het volgelinge in dieselfde stedelike en progressiewe omgewing gevind. Die twee leerstellings was egter, soos Stephen Gottschalk (1941-2005) opgemerk het, 'volkome onversoenbaar' (Gottschalk 1973: 156). Die stigter van Theosophy, Helena Blavatsky (1831-1891), het Christian Science aangeval as 'n verkeerde interpretasie van menslike psigiese en okkulte magte, en mev. Eddy beskou Theosofie as 'n besonder kwaadaardige vorm van dieremagnetisme, dws van die kwaadwillige poging om ander menslike gedagtes te beheer. .

Nieteenstaande hierdie leerstellige konflik, was die verhoudings tussen individuele teosofe en Christenwetenskaplikes dikwels goed,veral in die artistieke milieu. Die bekende Britse komponis Cyril Scott (1879-1970), wat eers in Christian Science geïnteresseerd was en later 'n teosoof geword het, beweer dat hy deur Christian Science-vriende aan Theosofie voorgestel is (Chandley 1994, 38). Die Franse simbolistiese skilder Maurice Chabas (1862-1947) [Beeld regs] 'het homself 'n Christenwetenskaplike' genoem (Reiss-de Palma 2004: 82) tydens die Eerste Wêreldoorlog, voordat hy in 1917 by die Theosophical Society aangesluit het (Reiss-de Palma 2004 : 93). Christelike wetenskaplike invloede, tesame met sy Katolieke erfenis, help om die volharding van Christelike temas in Chabas se werk goed te verklaar nadat hy 'n teosoof geword het.

'N Voorbeeld hiervan is die Group of Seven, Kanada se belangrikste groep kunstenaars uit die twintigste eeu. Die stigter, Lawren Harris (1885-1970), het 'n Christian Science-moeder gehad, maar het later na die Teosofie verhuis. Onder die lede was James Edward Hervey MacDonald (1873-1932) 'n teosoof met 'n vrou van 'n Christenwetenskaplike, en Frank Hans (Franz) Johnston (1888-1949) was 'n Christenwetenskaplike. Harris se geliefde tweede vrou Bess Housser (1891-1969) was 'n Christenwetenskaplike wat later self 'n teosoof geword het. In 1920, lank voordat hulle getroud is, het Harris haar geskilder as Die Christenwetenskaplike. Byna al die lede van hul vriendekring was óf teosofiste óf Christenwetenskaplikes.

Alhoewel hulle vas aan Theosofie toegewy was, het Lawren [Image right] en Bess Harris steeds op die sleutel Christian Science vertrou konsep van dieremagnetisme. Harris het bekommerd geraak dat kuns per ongeluk 'n voertuig van dieremagnetisme kan word, toe dit deur simbole probeer beïnvloed het. Dit het uiteindelik bygedra tot die oorgang van sy kenmerkende Kanadese landskappe na die abstrakte werke van sy latere jare (sien Introvigne 2016).

Johnston was die enigste lid van die groep van sewe wat 'sy hele lewe lank 'n getroue en toegewyde volgeling [van Christian Science] gebly het. Hy het elke dag met 'n gebed en Bybellees begin "(Mason 1998: 21). Johnston is oorgehaal om by Christian Science aan te sluit deur Sir Edmund Wyly Grier (1862-1957), 'n akademiese portretskilder wat in 1929 die president van die Royal Canadian Academy of Arts sou word. Alhoewel sy "tradisionalistiese" styl vinnig uit die mode geraak het, moet Grier by die lys van erkende kunstenaars gevoeg word wat lojale Christenwetenskaplikes was.

Harris se implikasie dat ietwat parallelle gevolgtrekkings oor die kunste afgelei kan word uit Christian Science and Theosofy, so teoreties onversoenbaar soos die twee stelsels mag wees, lei ons weer tot die vraag watter soort estetika 'n kunstenaar uit Christian Science kan put. Dit was 'n lewenslange probleem vir Joseph Cornell (1903-1972), miskien die belangrikste kunstenaar van die Christian Science.

Cornell kom uit 'n welgestelde New York-gesin, maar die voortydige dood van sy vader toe hy veertien was, het hom as broodwinner vir sy gesin gelaat, waaronder moeder, twee jonger susters en 'n broer wat aan serebrale gestremdheid gely het. Josef self is gekwel deur erge maagpyn.

In 1925 wend hy hom tot Christian Science, ervaar 'n beduidende 'fisiese genesingservaring' (Starr 1982: 2) en word hy 'n lewenslange aktiewe en entoesiastiese lid van die kerk (Solomon 1997). Cornell se tydskrifte (Caws 2000) maak dit duidelik dat Christian Science 'n primêre belangstelling in sy lewe geword het. Hy het Christian Science toegeskryf met 'die hoogste mag om in enige menslike behoefte te voorsien' (Doss 2007: 122). Hy het hom in die dertigerjare tot kuns gewend as 'n manier om sy geloof te bevestig, en 'in 1930-1951 het hy dit oorweeg om, indien nodig, kuns prys te gee ten gunste van die werk aan 'n meer pragmatiese saak in die praktyk van sy oortuigings' (Starr 1952: 1982). Hy het begin met die voorbereiding van collages en 'bokse' ten einde 'die sensuele wêreld (die wêreld van materie) te organiseer in die konseptuele gebied wat deur Christian Science voorgestaan ​​word' (Doss 1: 2007).

Fout gemaak vir 'n surrealist vanweë sy dromerige bokse, en in 1936 in 'n tentoonstelling van Surrealiste in MoMA, die New York Museum of Modern Art, opgeneem, skryf hy aan kurator Alfred Barr (1902-1981) dat hy nie een is nie en nie “Deel in die onderbewuste en droomteorieë van die Surrealiste” (Starr 1982: 21). Vir 'n vurige Christenwetenskaplike was dit gevaarlik naby aan dieremagnetisme. Sy boksies het nie chaos gevier nie, maar 'n orde daarop ingestel (sien Blair 1999).

Veral ten tye van die honderdste herdenking van sy geboorte (2003), het sommige kritici probeer om die Christian Science-element in Cornell en sy bokse te verkleineer. Maar in werklikheid is 'al [sy] werk uiteindelik 'n variasie op die enkele tema van Christian Science metafisika' (Starr 1982: 2), nie net vir tolke nie, maar ook vir Cornell self. Hy het altyd beskryf Wetenskap en Gesondheid as sy boek “mees gelees van almal, exc. Bybel ”(Starr 1982: 1). “Om Cornell se estetika van die metafisiese idees waaroor hulle getuig, te skei, is om die werk die vitaliteit daarvan te ontneem” (Starr 1982: 7).

In die samestelling van voorwerpe Die kristalhok (1943), [Beeld regs] Cornell bevat verwysings na Charles (Émile) Blondin (1824- 1897), die Franse akrobaat wat meer as driehonderd keer die Niagara-waterval op 'n koord gespan het. Blondin het vir Cornell die idee van die Christian Science geïdentifiseer dat 'n opgeleide verstand op fisiese en materiële beperkings kan seëvier. Blondin is in die twintigste eeu vergete, maar Cornell het 'n verwysing na hom in mev. Eddy gevind Wetenskap en Gesondheid: “As Blondin geglo het dat dit onmoontlik was om die tou oor Niagara se afgrond van water te loop, sou hy dit nooit kon doen nie. Sy oortuiging dat hy dit kon doen, het sy gedagte-kragte, genoem spiere, hul buigsaamheid en krag gegee wat die onwetenskaplike aan 'n smeerolie kan toeskryf ”(Eddy 1934: 199).

Vir die patologies skaam Cornell is dieselfde vermoë om geestelike vrese te onderdruk getoon deur die evolusie van ballerina's en aktrises voor 'n gehoor. In die besonder het Ballet vir Cornell die "buigsaamheid en krag van die gedagte-kragte genoem spiere" gedemonstreer wat mev. Eddy genoem het. Hy was 'n groot versamelaar van balletmemorabilia. Later het Cornell veral in Marilyn Monroe (1926-1962) belanggestel. Hy het 'n "dossier" oor haar voorberei toe hy verneem dat sy Christian Scientist grootgemaak is, eers (kort) deur haar moeder Gladys Baker (1902-1984) en daarna vyf jaar deur haar geliefde "Tante Ana", dws Ana E. Lower (1880-1948), 'n Christenwetenskaplike praktisyn by wie sy gewoon het tussen 1938 en 1942. As volwassene het Monroe die geloof verlaat. Sy het nooit die ontvangs erken van 'n boks wat Cornell aan haar gestuur het nie. Na haar tragiese dood ervaar die kunstenaar egter volgens sy eie woorde 'n totaal onverwagte openbaring. ' Hy het 'n nuwe sekerheid gekry van 'die geloof van Christian Science in die oneindigheid van goddelike verstand, in die dood as 'n pad na die ewige lewe' en het geglo dat Monroe 'n ontsnapping uit die wêreldse materie bereik het; die triomf van goddelike gees ”(Doss 2007: 134-35).

'N Bekende Cornell-boks, Die Pienk Paleis (1946-1950) was 'n verwysing na die sprokie (en ballet) van die Slapende Skoonheid. Die prinses word ná honderd jaar se slaap wakker, maar tog het sy jonk en mooi gebly. Vir Cornell het dit verband gehou met die onderrig van Christian Science oor 'die dwaling om te dink dat ons oud word, en die voordele daarvan om die illusie te vernietig' (Eddy 1934: 245). Mev. Eddy het die verhaal vertel van 'n Britse meisie wat, [teleurgesteld in liefde in haar vroeë jare, [...] kranksinnig geraak het en alle tydsverlies verloor het. Omdat sy geglo het dat sy nog in dieselfde uur gewoon het wat haar van haar minnaar geskei het, sonder om jare kennis te neem, het sy daagliks voor die venster gestaan ​​en kyk na die koms van haar minnaar. In hierdie geestelike toestand het sy jonk gebly. Omdat sy geen bewussyn van tyd gehad het nie, het sy letterlik nie ouer geword nie ”(Eddy 1934: 245). 'Jare het haar nie oud gemaak nie, want sy het geen kennis geneem van tyd wat verbygegaan het nie en ook nie gedink dat sy oud geword het nie. Die liggaamlike gevolge van haar oortuiging dat sy jonk was, het die invloed van so 'n geloof getoon. Sy kon nie oud word terwyl sy haarself jonk glo nie, want die geestelike toestand het die liggaamlike beheer ”(Eddy 1934: 245).

Cornell se kuns het uiteindelik daarop gemik om 'paleise' te skep wat vry was van die beperkings van die saak en die sterflike verstand, waar die geestelike toestand die fisieke volledig beheer het. Miskien was dit die ware doel van alle Christian Science-kunstenaars. Alhoewel daar geen "Christelike wetenskapkuns" as 'n verenigde artistieke taal bestaan ​​nie, kan 'n algemene tema geïdentifiseer word by alle kunstenaars wat lid was van, of beïnvloed deur, Christian Science. Dit is die idee dat 'n ander wêreld bestaan, die wêreld van Goddelike verstand (nie verwar moet word met die feilbare menslike verstand nie), en dat kunstenaars in 'n unieke posisie is om saam te werk met Eddy se grootse projek deur hulle in hul werke uit te beeld, hoewel met die ooglopende beperkings van die materiële gereedskap wat hulle gebruik, ten minste iets wat verwys na hierdie hoër wêreld.

IMAGES**
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld # 1: Die Moederkerk, Boston.
Beeld # 2: James Franklin Gilman, illustrasie vir Christus en Kersfees met veranderings wat deur Mary Baker Eddy goedgekeur is. Met dank aan The Mary Baker Eddy Library, Boston.
Beeld # 3: Violet Oakley, Mary Baker Eddy, omslagontwerp vir Die Christian Science Journal. Met dank aan The Mary Baker Eddy Library, Boston.
Beeld # 4: Winifred Nicholson, bewussyn (1980).
Beeld #5: Maurice Chabas, Vers l'au-delà - Marche à deux, datum onbekend.
Beeld # 6: Lawren Harris, Die Christenwetenskaplike (1920).
Beeld # 7: Joseph Cornell, Penny Arcade (1962).

Verwysings 

 Andreae, Christopher. 2002. Winifred Nicholson. Farnham, Verenigde Koninkryk en Burlington, VT: Lund Humphries.

Blair, Lindsay. 1999. Joseph Cornell's Vision of Spiritual Order. Londen: Reaktion Books.

Carter, Alice A. 2002. Die Rooi Roos Meisies: 'n ongewone verhaal van kuns en liefde. New York: Harry N. Abrams.

Caws, Mary Ann, red. 2000. Joseph Cornell's Theatre of the Mind: geselekteerde dagboeke, briewe en lêers. New York: Thames & Hudson.

Chandley, Paul FS 1994. "Cyril Meir Scott en teosofiese simboliek: 'n biografiese en filosofiese studie." Verhandeling oor Musiekkuns. Kansas City, MO: Universiteit van Missouri - Kansas City.

Clarke, Gill. 2006. Evelyn Dunbar: Oorlog en land. Bristol: Sansom and Company.

Curtis, Penelope - Christ Stephens, reds. 2015. Barbara Hepworth: Beeldhouwerk vir 'n moderne wêreld. Londen: Tate Publishing.

Doss, Erika. 2007. "Joseph Cornell en Christian Science." Pp. 113-35 in Joseph Cornell: Maak die kissie oop, geredigeer deur Jason Edwards en Stephanie L. Taylor. Bern, Switserland: Peter Lang.

Eddy, Mary Baker. 1934. Wetenskap en gesondheid met die sleutel tot die Skrif. Boston: Die Christian Science Publishing Society.

Eddy, Mary Baker. 1924. Diverse geskrifte 1883-1896. Boston: Die Christian Science Publishing Society.

Gilman, James F. 1935. Herinneringe van Mary Baker Eddy, ontdekker en stigter van Christian Science, soos bewaar in die dagboekrekords van James F. Gilman, geskryf tydens die maak van die illustrasies vir mev. Eddy se gedig, Christus en Kersfees, in 1893. Herdruk. Freehold, NJ: Skaars boek.

Gottschalk, Stephen. 1973. Die opkoms van Christelike wetenskap in die Amerikaanse godsdienstige lewe. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Introvigne, Massimo. 2016. "Lawren Harris en die teosofiese toeëiening van die nasionale tradisie in Kanada." Bladsy 355-86 in Teosofiese toewysings: Kabbalah, Westerse esoterisme en die transformasie van tradisie, geredigeer deur Boaz Huss en Julie Chajes. Be'er Sheva, Israel: Ben Gurion University Press.

Introvigne, Massimo. 2014. "Van Mondrian tot Charmion von Wiegand: Neoplasticism, Theosophy and Buddhism." Pp. 47-59 in Swart Spieël 0: Territory, geredigeer deur Judith Noble, Dominic Shepherd en Robert Ansell. Londen, Engeland: Fulgur Esoterica.

Ivey, Paul Eli. 1999. Gebede in steen: Christian Science Architecture in die Verenigde State 1894-1930. Urbana, IL: Universiteit van Illinois Press.

Kent, Lucy. 2015. “Immortal Mind: Christian Science en Ben Nicholson se werk van die dertigerjare.” Die Burlington Magazine 1348 / 157: 474-81.

Mason, Roger Burford. A Grand Eye for Glory: A Life of Franz Johnston. Toronto, Kanada: Dundurn Press.

Skilder 'n gedig: Mary Baker Eddy en James F. Gilman illustreer Christus en Kersfees. 1998. Boston: The Christian Science Publication Society.

Mills, Sally. 1984. Violet Oakley: Die versiering van die Alumnae House Living Room. Poughkeepsie, NY: Vassar College Art Gallery.

Nicholson, Winifred. 1954. 'Ek hou daarvan om 'n foto in my kamer te hê.' Die Christian Science Monitor, November 9.

Pinkham, Margaret M. 2009. A Miracle in Stone: The History of the Building of the Original Mother Church, The First Church of Christ, Scientist, in Boston, Massachusetts, 1894. 2 volumes. Santa Barbara, CA: Nebbadoon Press.

Reiss-de Palma, Myriam. 2004. “Maurice Chabas (1862-1947): Du Symbolisme à l'Abstraction. Essai et catalogus raisonné. Ph.D. Verhandeling. Parys, Frankryk: Université of Paris IV - Sorbonne.

Salomo, Debora. 1997. Utopia Parkway: Die lewe en werk van Joseph Cornell. Boston: MFA-publikasies.

Starr, Sandra Leonard. 1982. Joseph Cornell: kuns en metafisika. New York: Castelli, Feigen, Corcoran.

Die bewaringskomitee van Pennsylvania. 2002. 'N Heilige uitdaging: Violet Oakley en die muurskilderye van die Capitol in Pennsylvania. Harrisburg, PA: Die Bewaringskomitee van Pennsylvania.

Thomas, Allison. 1999. Die kuns van Hilda Carline: mevrou Stanley Spencer. Farnham, Engeland: Lund Humphries.

Post Datum:
18 Desember 2016

Deel