Karolina Maria Hess Malgorzata Alicja Dulska

Kazimierz Stabrowski

KAZIMIERZ STABROWSKI TYLINE

1869 (29 November): Kazimierz Stabrowski is gebore in Kruplany (Russiese Ryk, voorheen Pole, die huidige Belo-Rusland).

1887: Stabrowski is toegelaat tot die Akademie vir Beeldende Kunste in Sint Petersburg.

1892: Terwyl Stabrowski vir sy diploma in skilderkuns voorberei het, reis hy 'n paar maande na Griekeland en die Midde-Ooste.

1894: Stabrowski reis na Duitsland. Hy het die skildery voltooi Mohammed in die woestyn, ook bekend as Ontsnapping uit Mekka, waarvoor hy die Groot Goue Medalje ontvang het deur die St. Petersburg Akademie vir Beeldende Kunste. Hy het begin studeer onder IJ Riepin.

1897: Stabrowski gaan na Parys, waar hy skilderkuns studeer in die Académie Julian onder J.-J. Benjamin-Constant en J.-P. Laurens.

1890: Stabrowski keer terug na St. Petersburg.

c. 1900: Stabrowski het sy kortverhaal geskryf, Sleutel.

1902 (15 September): Stabrowski is met Julia Janiszewska getroud. Hulle verhuis na Warschau, waar die skilder by die Poolse Kunstenaarsvereniging 'Art' [Sztuka] aansluit en begin voorberei vir die oprigting van 'n Skool vir Beeldende Kunste.

1904 (17 Maart): Die Warskou vir Beeldende Kunste is gestig. Stabrowski het sy direkteur geword en een van sy professore. In dieselfde jaar het die Litausse skilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis by die Akademie aangesluit. Die vertoning Lilla Weneda, met Stabrowski se scenografie, debuteer in The City Theatre in Krakau.

1905: Stabrowski word 'n lid van die Teosofiese sirkel in Warskou wat later ontwikkel het tot die Alba-lodge, waarvan hy die sekretaris word.

1908: 'The Young Art' bal het plaasgevind (sedertdien jaarliks ​​georganiseer) en het 'n bron van inspirasie geword vir 'n reeks esoteries geïnspireerde skilderye van Stabrowski, waaronder Voor Stained Glass - 'n Peacock , Die Prinses van die Magic Crystal, en Die verhaal van die golwe.

1909: Stabrowski was in 'n konflik met een van die lede van die skoolkomitee betrokke, sowel as finansiële probleme van die instelling en sy betrokkenheid by die okkulte. As gevolg daarvan bedank hy uit sy pos as direkteur. Ongeveer terselfdertyd het hy een van die stigterslede van die Warskouse Teosofiese Vereniging geword. Rondom hierdie tyd het hy ook geskilder Visie I-III (Sketse vir Annunciation).

1912: Die Warschau-teosofiese vereniging, waarvan Stabrowski die hoof was, is in April geregistreer.

1913: Stabrowski het deelgeneem aan die Europese teosofiese konferensie in Stockholm, waar hy ook sy skilderye uitgestal het. Na die konferensie het hy na Berlyn gegaan en sy werke in die familie van Rudolph Steiner gelaat, sodat die stigter van die Anthroposophical Society en Duitse kunstenaars dit kon sien.

1915: Tydens die Eerste Wêreldoorlog verhuis Stabrowski na St. Petersburg. Hy het daar 'n groot uitstalling van sy werke gereël.

1916: Stabrowski het saamgewerk aan verskeie artistieke geleenthede wat in Moskou gehou is.

1918: Stabrowski en sy vrou het weer na Warschau teruggetrek weens die politieke situasie in Rusland. Hy het die artistieke vereniging "Sursum Corda" gestig en 'n belangrike uitstalling in Warschau gereël.

1920: Stabrowski neem deel aan die organisasie van die Poolse Teosofiese Vereniging. In hierdie jaar het hy geskilder Die consoler van monsters en Engel en Monsters.

1924: Stabrowski het lid geword van 'n Poolse antroposofiese groep wat in hierdie tyd begin vorm het (die Poolse antroposofiese vereniging sou eers amptelik gestig word in die jaar dat die skilder dood is). Hy het geskilder Fantastiese Komposisie.

1927: Stabrowski vier 'n jubileum vir sy 40 jaar artistieke werk. Vier uitstallings het die geleentheid gevier.

1929 (8 Junie): Stabrowski sterf in Garwolin, naby Warskou, Pole.

BIOGRAFIE 

Kazimierz Stabrowski was 'n gevierde Poolse skilder, en die stigter en eerste Stabrowski1direkteur van die Akademie vir Beeldende Kunste in Warskou. [Image regs] Hy was ook 'n baie belangrike figuur in die Poolse esoteriese milieu: hy was die eerste sekretaris van 'n geregistreerde teosofiese groep in Pole, 'n stigterslid van die Poolse Teosofiese Genootskap, en later 'n mede-stigter van die Antroposofiese Genootskap in Pole in die 1920s. Sy esoteriese belange reflekteer in sommige van sy skilderye. Hy is bekend as 'n kunstenaar vir sy droomlandskappe, maar selfs meer vir sy simboliese, fantastiese en mistieke komposisies.

Stabrowski is op 29 November 1869 gebore in Kruplany, 'n dorpie naby Nowogródek, wat toe in die Russiese Ryk was, hoewel dit vroeër deel van Pole was en in die huidige Belo-Rusland geleë is. Stabrowski se ouers Antoni en Zofia (gebore Pilecka) het deel uitgemaak van 'n familie van Poolse landerye. Stabrowski se vroeë opleiding het plaasgevind in die Real School in Białystok, wat hy van 1880 tot 1886 bygewoon het. In 1887 word hy toegelaat tot die Akademie vir Beeldende Kunste in Sint Petersburg (Skalska-Miecik 2002: 275).

Tydens sy studie aan die Akademie het hy na verskeie lande gereis om sy werksvaardighede te verbeter. In 1892 is hy via Odessa, Konstantinopel, Athene, Rhodos, Smyrna, Beiroet en Jaffa na Palestina (Jerusalem), waar hy aan 'n Katolieke toevlug deelgeneem het en sy bevestiging ontvang het voordat hy verder na Port Said, Alexandrië en Kaïro gereis het. . Twee jaar later is hy Duitsland toe en het 'n paar maande daar deurgebring. Hy word beskou as 'n baie talentvolle student wat verskeie pryse in Sint Petersburg gewen het vir sy skildery: 'n Klein en 'n groot silwermedalje in 1892, 'n ander Groot silwermedalje in 1893 en 'n Groot goue medalje in 1894, toe hy sy diploma. Hy behaal 'n meestersgraad met 'n skildery getiteld Mohammed in die woestyn (ook bekend as Ontsnapping uit Mekka). In hierdie werk was sy godsdienstige en metafisiese belange, wat sy latere loopbaan sou vorm, reeds teenwoordig.

Sy lewenslange passie vir reis het hom met inspirasie voorsien en sy belangstelling in die mistieke Oos aangevuur. Van die tyd van sy vroeë kunsstudies was hy ook geïnteresseerd in Theosofie, wat hy in die esoteriese omgewing van St Petersburg beleef het. Nadat hy sy diploma behaal het, studeer Stabrowski een jaar in die werkswinkel van die bekende Russiese realistiese skilder Ilja Repin (1844-1930), onder wie se invloed hy vir 'n lang tyd gebly het.

In 1897 het Stabrowski na Parys gegaan om sy studies in die skildery by die beroemde Académie Julian voort te sit. Sy hoofonderwysers was Jean-Joseph Benjamin-Konstant (1845-1903), 'n Franse skilder wat bekend was vir sy oriëntalistiese smaak, en die akademiese skilder en beeldhouer Jean-Paul Laurens (1838-1921). Ná een jaar het hy teruggekom na St Petersburg. In hierdie tyd het Stabrowski, behalwe die skildery, begin om 'n naam vir homself as kunskritikus en skrywer te maak. Hy het verskeie kunsverwante aantekeninge en opstelle in Russiese koerante gepubliseer, en ook 'n kortverhaal geskryf (maar het nie gepubliseer nie) Sleutel (Stabrowski c.1895-1905).

Sommige Poolse kunshistorici (bv. Skalska 2002: 275) beweer dat hy, nadat Stabrowski die werkwinkel van Riepin verlaat het en na Parys is, 'n jaar in München deurgebring het waar hy onder die Griekse skilder Nikolaos Gyzis (1842-1901) studeer het. As dit bevestig word, sou die besonderhede relevant wees, aangesien Gyzis self baie geïnteresseerd was in mistiek en esoterisme. Op grond van ons eie navorsing blyk dit uit dokumente aan die Akademie vir Beeldende Kunste in München dat 'n Poolse student met die naam Stabrowski op daardie stadium wel onder Gyzis studeer het, maar sy voornaam was Edmond, nie Kazimierz nie, hy is in Warschau gebore. en was twintig, terwyl ons Stabrowski in Kruplany gebore is en ses en twintig was.

In 1902 trou Stabrowski met Julia Janiszewska (1869-1941), self 'n kunstenaar, wat haar studie in beeldhoukuns aan die Akademie vir Beeldende Kunste in Sint Petersburg voltooi het. Na die huwelik verhuis hulle na Warskou, waar die skilder lid word van die Poolse kunstenaarsvereniging “Sztuka” (kuns). Hy het 'n artistieke akademie begin organiseer danksy die ondersteuning van sy Russiese verbintenisse, waaronder die groothertog Sergei Alexandrovich (1857–1905). Met die toestemming van die Goewerneur-generaal is die Warskou vir Skone Kunste amptelik op 17 Maart 1904 geopen. Dit is die voorvader van die huidige Akademie vir Beeldende Kunste in Warskou. Stabrowski het sy eerste regisseur geword en een van die eerste onderwysers, saam met sulke bekende Poolse kunstenaars soos Xavery Dunikowski (1875–1964), Ferdynand Ruszczyc (1870–1936), Konrad Krzyżanowski (1872–1922) en Karol Tichy ( 1871–1939).

In hierdie tyd het Stabrowski se esoteriese belange ook gefloreer. Hy word 'n lid van die eerste Poolse Teosofiese kring. Later het hierdie informele kring die Alba Lodge geword, wat onder die jurisdiksie van die Russiese Teosofiese Vereniging geplaas is en vernoem is na die voorste Russiese Teosofis, Anna "Alba" Kamenskaya (1867–1952). Stabrowski het sy sekretaris geword. Ons weet nie presies op watter datum Stabrowski by die Teosofiese Vereniging aangesluit het nie. Ons weet egter dat hy in die eerste jare van die twintigste eeu amptelik 'n lid van die Theosophical Society in Engeland was en dat nadat die Russiese tak van die Theosophical Society in 1908 amptelik gestig is (ingelyf op 30 September en geregistreer is op 17 November) word hy op 18 Desember 1908 na die Russiese Afdeling verplaas.

In 1904 het Stabrowski se Warskool vir Beeldende Kunste hom ingeskryf as student Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875–1911), 'n Litaus komponis, wat later ook internasionale roem verwerf het as skilder. Čiurlionis was op hierdie tydstip nege-en-twintig, wat hom een ​​van die oudste studente van die skool gemaak het, en hy was bevriend met sommige van sy onderwysers (Žukienė 2015: 12). Ten tyde van sy studie en vriendskap met Stabrowski ontwikkel die Litausse kunstenaar ook sy belangstellings in Theosofie (Hess en Dulska 2017). Alhoewel Čiurlionis jonk gesterf het (op ses en dertigjarige ouderdom), en nooit by die Theosophical Society aangesluit het nie, is 'n aantal toespelings op teosofie in sy werke herkenbaar (Introvigne 2013).

Stabrowski was aktief in die esoteriese omgewing in Warskou, waaronder bekende skrywers, skilders en ander lede van die kulturele elite van die tyd. Hy het die sogenaamde "wilde aarbei-tee" -byeenkomste georganiseer, waar okkultiese verskynsels sowel as teosofiese en kabbalistiese idees bespreek is (Mažrimienė 2015: 45-46). Daar was ook spiritualisiese gesigte. Hulle was bygewoon deur sulke prominente figure soos die Poolse digter en dramaturg Tadeusz Miciński (1873-1918) en die bogenoemde Čiurlionis, wat soms ook die rol van 'n medium (Zenx Przesmycki), 1984-90 (Hass 1861), 1944, gespeel het. die redakteur van die joernaal Chimera, Artur Górski (1870-1959), wie se reeks artikels met die titel "Jong Pole" die naam genoem het in die Poolse beeldende kunste, Bolesław Leśmian (1877-1937), 'n bekende digter en ander (Siedlecka 1996: 63) . Stabrowski was ook 'n gereelde gas by soortgelyke vergaderings wat in die tuiste van digter Edward Słoński (1872-1926) gehou is en die bekende Poolse Spiritualistiese medium, Jan Guzik (1875-1928), vertoon het.

Poolse kunstenaars wat in Teosofie belangstel, het ook in verskillende ondernemings saamgewerk. Stabrowski het teosofies-geïnspireerde omslae en illustrasies voorberei vir boeke geskryf deur ander Poolse lede van die Theosophical Society, soos Tadeusz Miciński's Nietota: Die Boek van Tatra Mystery en die werke van Hanna Krzemieniecka (naam van Janina Furs-Żyrkiewicz, 1866-1930), Lot en En wanneer Hy in die ewige afgrond verlaat ... 'n Romantiek buite die graf. Die Teosofiese sirkel van Stabrowski in die eerste dekade van die twintigste eeu lyk sterk beïnvloed deur Rudolf Steiner (1861-1925), die leier van die Duitse tak van die Teosofiese Genootskap wat later antroposofie gestig het. Soos Steiner het Stabrowski en sy vriende beide Teosofiese Oosterse idees en die esoteriese dimensies van die Christendom beklemtoon.

In 1908 het die Warskou Filharmoniese 'n gedenkwaardige "Young Art" -bal aangebied,Stabrowski2georganiseer deur die Warschau Skool vir Beeldende Kunste (Sieradzka 1980: 187). Die Akademie het talle kunstegeleenthede gehou, maar die balle het jare lank 'n jaarlikse tradisie van die skool geword, soos gedokumenteer deur Stabrowski se portrette van verskeie deelnemers aan hierdie geleenthede. Hierdie skilderye is egter nie net portrette nie, maar fantastiese en simboliese interpretasies van vroulike skoonheid, geïnspireer deur teosofiese denke. Onder hulle was Voor Stained Glass - 'n Peacock, [Image regs] Die Prinses van die Magic Crystal, en Die verhaal van die golwe.

Die loopbaan van Stabrowski as direkteur van die Warskouse Skool vir Beeldende Kunste het in 1909 tot 'n einde gekom toe hy bedank het nadat hy betrokke was by 'n konflik met een van die skoolkomiteelede. Hy is beskuldig van swak bestuur (weens finansiële probleme van die Akademie), maar ook gekritiseer vir sy betrokkenheid by die okkulte en vir die uitnodiging van studente tot geestesgesindes. Stabrowski het 'n reaksie op die beskuldigings geskryf, maar het in elk geval bedank.

Die Poolse lede van die Teosofiese Vereniging wou baie graag hul eie tak hê, een wat nie direk met die Russiese Teosofiese Vereniging verbind sou word nie. Dit was 'n politieke verklaring wat implisiet die Russiese besetting van Pole gekritiseer het. 'N Brief oorleef, wat Stabrowski in 1910 aan die hoofkwartier van die Theosophical Society in Adyar gestuur het om 'n onafhanklike status vir die Poolse tak (Stabrowski 1910) te soek, maar sy pogings was aanvanklik onsuksesvol. Eers in April 1912 is die Alba-lodge hersaamgestel as geskei van die Russiese afdeling en geregistreer as die Warskouse Teosofiese Vereniging, met sy statute bekragtig deur die Goewerneur-generaal (Bocheński nd; Karas 1958).

In 1913 neem Stabrowski deel aan die Europese konferensie van die nasionale afdelings van die teosofiese vereniging wat in Stockholm gehou is, waar hy ook sy skilderye uitstal. Na die konferensie het hy na Berlyn gegaan en die meeste van sy werke wat in Stockholm uitgestal is, agtergelaat onder die gesin van Rudolph Steiner (Skalska-Miecik 2002: 276). Kalinowski beweer dat Stabrowski via Berlyn op pad was na Italië toe hy Steiner ontmoet, en deur hom gevra is om die skilderye in Duitsland te laat sodat die kunstenaars in Berlyn dit na die teosofiste in Stockholm ook sou kon sien. Ongelukkig het die skilderye na Steiner se dood verlore gegaan (Kalinowski 1927: 7). Sommige ander werke, wat Stabrowski se esoteriese belangstellings onthul het, maar waarvan slegs die titels oorbly, was: Radiant [Promienisty], larwes [Larwy], Op die rand van die onsigbare [Na granicy niewidzialnego], In die Astral [W astralu], en ander (Makowska 1986: 332). Alojzy Gleic beweer dat Stabrowski later ook belangstel in Rosicrucianism, astrology, and Kabbalah (Glejc 1936: 75).

Tydens die Eerste Wêreldoorlog, in 1915, het Stabrowski en sy vrou na St. Petersburg getrek.Stabrowski3Hy het daar 'n groot uitstalling van sy werke gereël en na verskeie lande gereis. Hy het ook deelgeneem aan die Russiese kulturele lewe, nie net in St Petersburg nie, maar ook in Moskou. Ná drie jaar het die Stabrowskis teruggekeer na Warskou as gevolg van die politieke situasie in Rusland. Teen hierdie tyd is baie van sy skilderye beskadig of verloor. In Pole het sy belangstelling in mistiek Stabrowski gelei om 'n efemere groep, "Sursum Corda", in 1922 (Morawińska 1997: 210) te vestig.

In 1920, nou in onafhanklike Pole, het Stabrowski deelgeneem aan die vorming van die Poolse Teosofiese Vereniging (Skalska-Miecik 2002: 276). Die organisasie is wettig in die land geregistreer in 1921, en is as sekretaris-generaal (Hess 1923: 1888-1971) 'n amptelike nasionale afdeling van die Theosophical Society, Adyar in 2015, met Wanda Dynowska (65-66). In hierdie tydperk het Stabrowski geverf Die consoler van monsters, [Image regs] Engel en Monsters, en Fantastiese Komposisie. Daardie skilderye word ook beskou as geïnspireer deur Theosophy (Hess and Dulska 2017).

Aangesien Stabrowski nog altyd 'n bewonderaar van Rudolph Steiner was, beide gedurende die loopbaan van laasgenoemde in die Theosophical Society en daarna, is dit nie verbasend dat die skilder in 1924 'n lid geword het van 'n Poolse antroposofiese groep wat in hierdie tyd begin vorm het nie. Die Poolse Antroposofiese Vereniging is egter eers amptelik in die jaar van Stabrowski se dood gestig.

In sy laaste jare is Stabrowski erken as een van die voorste in Pole Stabrowski4skilders, en het sy reis na 'n aantal lande voortgesit. In 1927 het hy sy jubileum gevier vir veertig jaar artistieke werk. By die geleentheid is vier uitstallings gereël: in Poznań, Łódź, Bydgoszcz en Warskou. [Image regs] Stabrowski is op Garwolin naby Warskou dood, op Junie 8, 1929, op die ouderdom van sestig. Volgens sy familie het sy dood in ietwat misterieuse omstandighede plaasgevind (Skalska-Miecik 2002: 277). Hy word beskou as 'n voorste eksponent van Poolse simboliek, alhoewel die kategorie van simboliek in die algemeen nou toenemend omstrede is en deur sommige kritici ontdek is. Die belangrike invloed van Teosofie en later Antroposofie in sy werk word toenemend deur historici erken, en Stabrowski het ook 'n deurslaggewende rol gespeel om ander kunstenaars en digters tot Teosofiese idees bekend te stel.

IMAGES**
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld #1: Portret van Kazimier Strabrowski.
Beeld #2: Stabrowski skildery: In die voorkant van gebrandskilderde glas.
Beeld #3: Stabrowski skildery: The Consoler of Monsters.
Image #4: Strabrowsk in 1927 by die uitstalling in Poznan.

Verwysings

Bocheński, Władysław. nd Moje wspomnienia z okresu należenia do Polskiego Towarzystwa Teozoficznego w latach 1922-1939 . Argief dokument van Archiwum Nauki PAN ek PAU w Krakowie. Kazimierz Tokarski 1930-2007, KIII-180: 16 en 20.

Glejc, Alojzy Krzysztof. 1939. Glossariusz okultyzmu. Kraków: Wydawnictwo Wawelskie.

Hass, Ludwik. 1984. Ambicje, rachuby, rzeczywistość. Wolnomularstwo w Europie Środkowo-Wschodniej 1905-1928. Warskou: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.

Hess, Karolina Maria. 2015. "Die begin van die teosofie in Pole: Van vroeë visies na die Poolse teosofiese samelewing." Pp. 53-71 in Die Poolse Tydskrif vir Kuns en Kultuur, geen. 13.

Hess, Karolina Maria en Małgorzata Alicja Dulska. 2017. “Esoteriese dimensies van Kazimierz Stabrowski: teosofie, kuns en die visie van vroulikheid.” La Rosa di Paracelso, uitgawe Die Ewige Esoteriese Vroulike [Komende].

Introvigne, Massimo. 2013. Čiurlionis se teosofie: mite of werklikheid? Referaat aangebied tydens die konferensie Betowerde Moderniteite: Teosofie en die Kunste in die Moderne Wêreld, Amsterdam, September 26, 2013.

Kalinowski, Kazimierz . 1927. K. Stabrowski. Sylwetka malarza-poety. Poznań: Wielkopolski Związek Artystów Plastyków.

Karas, Evelyn. 1958. Die Teosofiese Vereniging en Teosofie in Pole . 'N Praat gegee by die Skool vir Wysheid, Aydar, Maart 1958. Argief dokument van Archiwum Nauki PAN I PAU w Krakowie, Kazimierz Tokarski 1930-2007, KIII-180: 20.

Lilla Weneda. 1904. Plakkaat, 23 Mei 1904. Kraków: Dyrekcja Teatru Miejskiego.

Makowska, Urszula. 1986. "Wiedza tajemna Wschodu. Tendencje okultystyczne w kulturze polskiej na przełomie XIX i XX wieku. "Pp 323-38 in Oriënteer ek orientalizm w sztuce . Materiały Sesji Stowarzyszenia Historyków Sztuki, Kraków, Grudzień 1983. Warskou: Polskie Wydawnictwo Naukowe.

Morawińska, Agnieszka. 1997. Symbolizm w malarstwie polskim 1890-1914. Warskou: Arkady.

Piwocki, Ksawery. 1965. Historia Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie 1904-1964. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.

Siedlecka, Jadwiga. 1996. Mikołaj Konstatnty Ciurlionis 1875-1911. Preludium warszawskie. Warskou: AgArt.

Sieradzka, Anna. 1980. “'Bal Młodej Sztuki' w 1908 roku i jego reminiscencje plastyczne i literackie.” Pp. 187–98 in Biuletyn Historii Sztuki , geen. 42.

Skalska, Lija. 1975. "Kazimierz Stabrowski - Lata Studiów i początki działalności twórczej." Pp. 575-657 in Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie, vol .. 19.

Skalska-Miecik, Lija. 1984. "Echa sztuki rosyjsiej w twórczości warszawskich modernistów." Pp. 125-72 in Rocznik Muzeum Narodowego w Warszawie, geen. 28.

Skalska-Miecik, Lija. 2002. "Kazimierz Stabrowski." Pp. 275-78 in Polski Słownik Biograficzny, vol. 41.

Stabrowski, Kazimierz. 1910. Brief. Argiefmateriaal in Archiwum Nauki PAN I PAU w Krakowie, Kazimierz Tokarski 1930-2007, KIII-180: 19.

Stabrowski Kazimierz. c.1895-1905. Legend [Ongepubliseerde]. Manuskrip in die Biblioteka Narodowa. Warskou.

Žukienė, Rasa. 2015. "Skakerings van Litaue in die werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis." Pp. 8-35 in MK Čiurlionis. Litewska opowieść. Krakow: Internationaal Cultureel Centrum, en Kaunas: MK Čiurlionis Nasionale Museum vir Kuns.

Post Datum:
9 Februarie 2017

 

Deel