Massimo Introvigne

Pieter Cornelis "Piet" Mondrian

PIETER MONDRIAN TIMELINE

1872 (7 Maart): Pieter Cornelis Mondriaan (hy sou in 1911 sy van in Mondrian verander) word in Amersfoort, Nederland, gebore.

1892: Mondrian is toegelaat tot die Amsterdamse Akademie vir Beeldende Kunste.

1894: Mondrian se medestudent aan die Akademie en vriend, argitek Karel de Bazel, het by die Theosophical Society aangesluit.

1900: Mondrian het 'n godsdienstige krisis deurgemaak en die Calvinistiese geloof van sy gesin laat vaar. Hy het ook gelees Die Groot begin deur die Franse teosier Édardard Schuré.

1901: Mondrian geskilder Die Passieblom, 'n werk waarin sommige kritici godsdienstige invloede sien.

1908: Mondrian geskilder Toewyding, 'n werk wat hy eksplisiet aan Theosofie in sy notaboeke verbind het.

1909 (Mei 14): Mondrian het formeel by die Theosophical Society aangesluit.

1911: Mondrian voltooi sy drieluik Evolusie, 'n kragtige verklaring van teosofiese leerstelling.

1912: Mondrian verhuis na Parys, waar hy eers in 'n gastekamer gebly het wat deur die Theosophical Society aangebied word.

1914: Die tydskrif van die Nederlandse Teosofiese Vereniging, Theosophia, het 'n lang artikel deur Mondrian op Teosofie en kuns verwerp.

1915: Mondrian kom onder die invloed van onafhanklike Nederlandse teosofis, en stigter van Christosofie, Mathieu Hubertus Josephus Schoenmaekers.

1918: Mondrian verwerp Schoenmaekers en keer terug na 'n ortodokse "Blavatskyan" -benadering tot die teosofie.

1921: Mondrian skryf aan Rudolf Steiner, stigter en leier van antroposofie, maar ontvang geen antwoord nie.

(ca.) 1930: Mondrian het Neo-Plasticisme begin beskou as 'n nuwe wêreldspiritualiteit wat alle godsdienste en geestelike weë, waaronder Teosofie, vervang.

1932: Mondrian se aansoek om by Vrymesselary aan te sluit, word van die hand gewys.

1938: Mondrian verhuis na Londen en vra dat sy lidmaatskap van die Theosophical Society oorgedra moet word na die Britse tak.

1940: Mondrian verhuis na New York, waar hy opgehou het om aktief te wees in die Theosophical Society.

1941 (12 April): Mondrian ontmoet in New York Charmion von Wiegand, met wie hy 'n geestelike, persoonlike en artistieke verhouding sou begin.

1942: Met die hulp van von Wiegand begin Mondrian by Oorwinning Boogie Woogie, sy laaste meesterstuk en 'n opsomming van sy volwasse idees.

1944 (1 Februarie): Mondrian is in New York oorlede.

BIOGRAFIE

Piet Mondrian (1872-1944) [Image regs] was een van die stigters van abstrakte kuns, en 'n Mondrian1skilder van groot invloed op die hele twintigste eeuse modernistiese kunsbeweging. Hy was 'n lid van die Teosofiese Genootskap vir die meeste van sy volwasse lewe, hoewel hy later in sy eie kuns, Neo-Plasticisme, sy nuwe kunswêreld beskou het as 'n nuwe wêreldwye spiritualiteit wat alle godsdienste en geestelike skole, insluitende die teosofie, vervang.

Die Nederlandse historikus Carel Blotkamp het aangevoer dat Mondrian die beste verstaan ​​word as 'n man van die Belle Époque. In 1919 het hy aan 'n Hollandse vriend van Parys geskryf wat sy entoesiasme vir die boek deel Lewer kommentaar op devient fée (Hoe om 'n Fee te word) deur die Franse Rosikruisse skrywer Joséphin Péladan (1858-1918). "Jy sal baie van my in hierdie werk vind, het Mondrian geskryf; hy neem inspirasie uit dieselfde ou bronne (okkulties) "(Blotkamp 1984: 14). Dit sou moeilik wees om 'n boek meer verteenwoordigend van die okkultisme van die negentiende eeu te vind, wat deur 1919 grootliks as verouderd beskou is, maar nie deur Mondrian nie.

Mondrian is op 7 Maart 1972 in Amersfoort, Nederland, gebore in 'n familie kunsonderwysers wat 'n streng verskeidenheid van Calvinisme onderskryf het. Die eerste skilder van die skilder met okkultisme en teosofie het plaasgevind toe hy tussen 1892 en 1897 'n student aan die Amsterdamse Akademie vir Beeldende Kunste was. Onder Mondrian se medeleerlinge was Karel de Bazel (1864-1932), wat 'n toonaangewende Nederlandse argitek geword het. De Bazel het in 1894 by die Theosophical Society aangesluit. In 1896 word hy 'n stigterslid van sy Vahana Lodge in Amsterdam, saam met mede-argitekte Johannes Ludovicus Mathieu Lauweriks (1864-1932) en Hermanus Johannes Maria Walenkamp (1871-1933). 'N Ander vooraanstaande Nederlandse argitek, Michiel Brinkman (1873-1925), word in 1903 die voorsitter van die Rotterdam Lodge (Lambla 1999: 8-9).

Volgens Mondrian se vriend, Albert van den Briel (1881-1971), het die skilder ongeveer ervaarMondarin2 die jaar 1900 'n godsdienstige krisis wat hom gelei het om die Calvinistiese Protestantisme van sy ouers te laat vaar. Hy het met groot belangstelling die leerstellings van Teosofie en die boek bestudeer Die Groot begin geskryf deur die Franse Theosophist Édouard Schuré (1841-1929), waarna hy in sy lewe voortdurend verwys het (Seuphor 1956: 53-54). Onder die invloed van 'n mede-skilder, Cornelis Spoor (1867-1928), het Mondrian in 1909 beide 'n skielike belangstelling in joga '(Bax 1995: 292) gemanifesteer en het uiteindelik besluit om 'n lid van die Theosophical Society te word. Hy het dit formeel by Mei 14, 1909 (Bax 2006: 547) aangesluit.

Mondrian het in sy korrespondensie en notaboeke na verskeie van sy skilderye verwys as wat verband hou met Theosofie. Hulle het vanjaar ingesluit Toewyding (1908), wat die geestelike ontwaking van 'n meisie en die drieluik van 1911 uitbeeld Evolusie. Mondiale geleerde Robert P. Welsh (1932-2000) het godsdienstige invloede reeds by die werk in 'n vroeë skildery gevind, Passion Flower, [Image regs] algemeen gedateer 1908, maar in werklikheid, volgens Wallies, geverf in of rondom 1901. Alhoewel soortgelyk in styl aan Evolusie, Passion Flower verwys nog nie na die teosofie nie, maar tot 'n Christelike mistiek en simboliek. Welsh vind in Passion Flower 'n "basies etiese of Christelike inhoud," miskien met 'n moralistiese element, soos die skilder gehoor het dat sy model "besmet is met venereale siekte" (Welsh 1987: 167).

Welsh het ook voorgestel dat die triptiek Evolusie [Image regs] moet in 'n volgorde gelees word Mondarin3gaan van links na regs en dan na die sentrum, wat die drie stadiums van die teosofiese verligting (Walliese 1971: 47-49) uitbeeld.

In 1912, toe Mondrian in Parys aangekom het, waar hy Cubisme deur Theosophical lense sou lees, het hy besluit om in 'n gastekamer by die hoofkwartier van die Franse Teosofiese Genootskap (Blotkamp 1994: 59) te bly. Toe hy terugkeer na Nederland, het Mondrian 'n portret van Madame Helena Blavatsky (1831-1891), mede-stigter van die Theosophical Society, op die muur van sy ateljee in Laren (Seuphor 1956: 57) aangehou.

Mondrian se teoretiese geskrifte is onmoontlik om te verstaan ​​sonder om hul wortels in die Teosofie in ag te neem. Die vroegste poging om sy idees oor abstrakte kuns aan te bied, was 'n lang artikel oor teosofie en kuns wat in 1913-1914 geskryf is en bedoel vir die Nederlandse teosofiese tydskrif. Theosophia. Die teks is as te ingewikkeld verwerp en is ongelukkig verlore gegaan, maar ons weet van die inhoud daarvan uit twee sketsboeke wat in dieselfde jare in Parys saamgestel is. Hier sien ons dat Mondrian Theosophy kan help om kuns te verminder tot "groot algemeenhede," kleure en lyne, wat die noodsaaklikheid buite enige voorstelling of simboliek (Welsh en Joosten 1969) vasvang.

Mondrianus se idees was reeds gegrond in die Teosofie voor hy ontmoet in 1914 of 1915 die omstrede Nederlandse esoteriese skrywer Mathieu Hubertus Josephus Schoenmaekers (1875-1944), 'n voormalige Katolieke priester en teosoof wat sy eie esoteriese stelsel, bekend as Christosofie, ontwikkel het. Hans Ludwig Cohn Jaffé (1915-1984) het aangedring op Schoenmaekers se deurslaggewende invloed op die ontwikkeling van Mondriaan se volwasse wêreldbeskouing en kuns, en op die stigting in 1917 van die beweging en tydskrif Die Stijl. Die term “Nieuwe Beelding” wat in Engels vertaal is as "Neo-Plasticism" is in 1916 deur Schoenmaekers (Jaffé 1956) geskep. In 1916 beskryf van Doesburg Mondrian as 'geobsedeerd deur die teorieë van dr. Schoenmaekers' (Blotkamp 1994: 111), maar die obsessie was van korte duur. Teen 1918 het die kunstenaar na Schoenmaekers verwys as 'n 'aaklige man' en tot die gevolgtrekking gekom dat, as die voormalige priester iets waardevols skryf, dit van Blavatsky afgelei het (Blotkamp 1994: 111). Mondrian het geleer dat kosmiese harmonie, waarheid en skoonheid een is. Hulle kan verminder word tot twee eenvoudige elemente, een manlik, vertikaal, voorgestel deur die lyn en een vroulik, horisontaal, voorgestel deur kleur en agtergrond (Bax 2006: 234-39).

Teosofie was een van die verskillende elemente wat gelei het tot Mondrian se oorgang van simboliek na abstrakte kuns, na sy teoretisering van Neo-Plastisisme, en tot sy samewerking en later breek, in 1924-1925, met van Doesburg. Hierdie breuk word normaalweg toegeskryf aan Van Doesburg se aandrang op die gebruik van skuins lyne, eerder as bloot horisontaal en vertikaal, soos Mondrian aanbeveel het. In werklikheid was daar meer. Alhoewel Van Doesburg simpatiek met die teosofie was, was hy nie 'n lid van die Teosofiese Vereniging nie. In die twintigerjare het hy geleidelik kritiek gelewer op Mondrian se 'rigiede' teosofie (Blotkamp 1920: 1994) en wat hy gesien het as die toenemende transformasie van Neo-Plasticisme van sy vriend van 'n artistieke beweging na 'n godsdiens.

Michel Seuphor (1901-1999) het aangevoer dat Mondrianus se godsdiens van Calvinisme na Teosofie gegaan hetKatalogus nr. SCH-1957-0071 0333329 Piet Mondriaan Titel: Komposisie met groot rooi vliegtuig, geel, swart, grys en blou skildery scan van neg juni2006en van Teosofie tot Neo-Plasticisme, wat 'geabsorbeer' Theosofie en 'n globale geestelike wêreldbeskouing geword het (Seuphor 1956: 58). In werklikheid het Mondrian Neo-Plasticism gesien, veral na sy debatte met die Nederlandse filosoof Louis Hoyack (1893-1967) in die 1930s, as 'n millenêre projek om die hele samelewing te transformeer. Hy het geglo dat, net soos die Neo-Plastiese skildery van die ou kuns beskik en 'n heeltemal nuwe een geskep het, sou Neo-Plasticisme uiteindelik die ou vorms van staat, kerk en familie sou vernietig en nuwe, eenvoudiger en beter kinders. Korrek lees, sy skilderye was 'n manifes vir hierdie dapper nuwe wêreld. "Die reghoekige vlak van verskillende dimensies en kleure wat Mondrian geskryf het, demonstreer sigbaar dat internasionalisme nie chaos deur monotonie beteken nie, maar 'n geordende en duidelik verdeelde eenheid" (Mondrian 1986: 268). [Image regs]

Die meeste teosofe het hierdie utopiese idees verwerp en Mondrian se kuns nie heeltemal verstaan ​​nie. Hy het tot die slotsom gekom dat die magte in die Teosofiese Vereniging 'altyd teen my werk was'. Sy utopiese visie op globale hervorming het iets gemeen met sekere tendense in die Vrymesselary. Tog het hy in 1932 aan Hoyack geskryf dat sy versoek om vrymesselaar te word, nie eens oorweeg is nie (Blotkamp 1994: 16).

Pynlik soos hulle was, het hierdie verwerpings nie Mondrian tot 'n breek met Theosofie gelei nie. Toe hy na Londen in 1938 verhuis het, het hy die Theosophical Society behoorlik gevra om sy naam na die plaaslike tak (Blotkamp 1994: 16) oor te dra. Dit is ook belangrik dat in Londen sy beste vriend was die skilder Winifred Nicholson (1893-1981), 'n Christenwetenskaplike. Alhoewel die metafisiese Christendom van Christelike Wetenskap vanselfsprekend verskil van die teologie, het baie teosiste belanggestel.

Volgens die Amerikaanse skilder Charmion von Wiegand (1896-1983), nadat hy in New York in 1940 verhuis het, was Mondrian nie meer aktief in die Theosophical Society nie. Trouens, "het hy verder gegaan as organisasies of groepe [...]. Vir hom het hulle beperkinge verteenwoordig, 'n verdeeldheid in die totale eenheid wat hy probeer bereik het. "Tog het von Wiegand gehandhaaf, hy het Theosofie nie ontken nie, maar het dit" implisiete vir sy lewe "(Rowell 1971: 77) gemaak.

Charmion von Wiegand is 'n baie betroubare bron oor Mondrian se Amerikaanse jare. Alhoewel haar persoonlike referate tot dusver nie beskikbaar is vir geleerdes nie, het diegene wat haar geken het, berig dat sy meer as 'n vriend van die Nederlandse skilder was. Von Wiegand het hom die eerste keer op 12 April 1941 in New York ontmoet (Hersh 1998: 228) en 'n hegte persoonlike en artistieke verhouding begin wat geduur het tot en met Mondrian se dood op 1 Februarie 1944. Von Wiegand kom uit 'n familie van teosofiste en word later 'n leerling van George Ivanovitch Gurdjieff (1866-1949), hoewel sy haarself terselfdertyd as 'n Marxis beskryf het. Na Mondrian se dood het sy 'n belangrike figuur geword in die Tibetaanse Boeddhistiese toneel van New York (Introvigne 2014).

Mondrian het ook geglo dat hy 'n 'ou siel' was, dit wil sê in die teosofiese jargon 'baie keer' gereïnkarneer 'is (Rowell 1971:, 80-81). Teosofie leer dat ou siele dikwels deur hul tydgenote verkeerd verstaan ​​word. Mondrian se neo-plasticisme is nie waardeer deur hierdie teosofe nie, wat geglo het dat 'n teosofiese kuns uitdruklik teosofiese simbole moet insluit of moet staatmaak op 'gedagtevorms', dws vorms en kleure van gedagtes en gevoelens wat deur heldersiende teosofe waargeneem word en beskryf word deur teosofiese leiers Annie Besant 1847-1933) en Charles Webster Leadbeater (1854-1934: Besant en Leadbeater 1905). Vir baie teosofe was dit teosofiese kuns. Vir Mondrian was dit nie (Blotkamp 1986: 98): suiwer teosofiese kuns was inderdaad neo-plastisisme.

Vroeë tolke het daarop aangedring dat teosofie nie 'n belangrike rol vir Mondrian gespeel het nie. Reeds in 1990 skryf Yve-Alain Bois dat "die teosofiese onsin waarmee die kunstenaar se gedagtes momenteel beswaar was" gelukkig vinnig uit sy kuns verdwyn (Bois 1990: 247-48). Dit was egter nie Mondrian se eie posisie nie. In 1918 skryf hy aan Theo van Doesburg (1883-1931): “Ek het alles van gekry Die geheime leerstelling "(Blotkamp 1994: 13), verwys na 'n boek geskryf deur Blavatsky. In 1921 het Mondrian in 'n brief aan die stigter van die Antroposofiese Genootskap, Rudolf Steiner (1861-1925), aangevoer dat sy eie kunskuns, neo-plastisme, die kuns van die nabye toekoms vir alle ware antroposoë en teosoë is. "Teleurgesteld omdat hy nie van Steiner teruggekom het nie, het Mondrian in 'n ander brief aan Van Doesburg in 1922 daarop aangedring dat" dit neo-plastiek is wat die teosofiese kuns (in die ware sin van die wêreld) "(Blotkamp 1994: 182) illustreer.

Soos vroeër genoem, is hierdie mening nie gedeel deur die leierskap van die Theosophical Society in dieMondarin5Nederland, wat Mondrian tot die oorreding gelei het dat Neo-Plasticisme in werklikheid gegaan het Beyond Teosofie en was in staat om 'n nuwe godsdiens aan die wêreld te bied. Daar is egter geen rede om Mondrian ernstig op te neem toe hy herhaaldelik gesê het dat Theosophy hom geïnspireer het in die soeke na 'n vermindering van die heelal aan sy primêre komponente, horisontale en vertikale reguit lyne en kleure. [Image regs] Dit is dus ook regverdig om te verklaar dat die Theosophical Society deur Mondrian grootliks bygedra het tot die geboorte van moderne abstrakte kuns.

FOTO **
Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld #1: Piet Mondrian.
Beeld #2: Piet Mondrian, Die passieblom (1901)
Beeld #3: Piet Mondrian, Evolusie (1911).
Beeld #4: Piet Mondrian, Komposisie in rooi, geel, blou en swart (1921).
Beeld #5: Piet Mondrian, Oorwinning Boogie Woogie (onvoltooid, 1942-1944).

Verwysings

Bax, Marti. 2006. Die Web van Schlepping. Theosofie en Kuns in Nederland van Lauweriks tot Mondriaan. Amsterdam: so.

Bax, Marti. 1995. "Theosophie und Kuns in die Niederlanden 1880-1915." Pp. 282-320 in Okkultismus und Avantgarde: von Munch bis Mondrian 1900-1915. Ostfildern: Tertium.

Besant, Annie en Charles Webster Leadbeater. 1905. Gedagte-Vorms. Londen: The Theosophical Publishing House.

Blotkamp, ​​Carel. 1994. Mondrian: Die kuns van vernietiging. Londen: Reaktion Books.

Blotkamp, ​​Carel. 1986. "Annunciation of the New Mysticism: Dutch Symbolism and Early Abstraction." Pp. 89-111 in Die Geestelike Kuns: Abstrakte Skilderkuns 1890-1985, geredigeer deur Maurice Tuchman. Los Angeles: Los Angeles County Museum of Art.

Bois, Yve-Alain. 1990. Skilder as Model. Cambridge, MA en Londen: Die MIT Press.

Hersh, Jennifer Newton. 1998. "Abstraksie, Spiritualisme, en Sosiale Geregtigheid: Die Kuns en Skryfwerk van Charmie von Wiegand." Ph.D. Verhandeling. New York: Stad Universiteit van New York.

Introvigne, Massimo. 2014. "Van Mondrian tot Charmion von Wiegand: Neoplasticism, Theosophy and Buddhism." Pp. 49-61 in Swart Spieël 0: Territory, geredigeer deur Judith Noble, Dominic Shepherd en Robert Ansell. Londen: Fulgur Esoterica.

Jaffé, Hans Ludwig Cohn. 1956. Die Stijl 1917-1931: Die Nederlandse Bydrae tot Moderne Kuns. Londen: Alec Tiranti.

Lambla, Kenneth. 1999. "Abstraksie en Teosofie: Sosiale Behuising in Rotterdam, Nederland." Architronic 8: 1. Toegang verkry vanaf http://architronic.saed.kent.edu/v8n1/v8n104.pdf op 24 Desember 2016.

Mondrian, Piet. 1986. Die Nuwe Kuns - Die Nuwe Lewe: Die Versamelde Geskrifte Van Piet Mondrian. Geredigeer deur Harry Holtzman en Martin S. James. Boston: GK Hall.

Rowell, Margit. 1971. "Onderhoud met Charmion von Wiegand." Pp. 77-86 in Piet Mondrian 1872-1944: Eeufeesuitstalling. New York: Die Solomon R. Guggenheim Museum.

Seuphor, Michel. 1956. Piet Mondrian: Lewe en Werk. New York: Harry N. Abrams.

Wallies, Robert P. 1987. "Mondrian and Theosophy." Pp. 163-84 in Die Geestelike Beeld in Moderne Kuns, geredigeer deur Kathleen J. Regier. Wheaton, IL: The Theosophical Publishing House.

Wallies, Robert P. 1971. "Mondrian and Theosophy." Pp. 35-51 in Piet Mondrian 1872-1944: Eeufeesuitstalling. New York: Die Solomon R. Guggenheim Museum.

Walliese, Robert P. en JM Joosten, 1969. Twee Mondrian Sketsboeke, 1912-1914. Amsterdam: Meulenhoff International.

Post Datum:
26 Desember 2016

Deel