Zoroastrisme

Zoroastrisme

ZOROASTRIANISM TYD

Geboorte van Zoroaster (ook Zorasthustra). Zoroastriese tradisie bied datums wat wissel van 6000 BCE tot 600 BCE. Die meeste geleerdes plaas Zoroaster se geskrifte tussen 1700 BCE en 1500 BCE.

Op ongeveer die ouderdom 30 het Zoroaster 'n visie gehad van 'n enkele opperste God en begin om te preek en skryf oor daardie God op 'n manier wat 'n nuwe godsdiens uitmaak.

Zoroaster se vroeë prediking is verwerp, maar na 'n paar jaar van dwaal (skattings van die tyd wissel), ontmoet hy Vishtaspa, heerser van 'n nabygeleë streek. Vishtaspa omhels, verkondig, beskerm en bevorder die nuwe godsdiens binne sy koninkryk, sodat dit ontwikkel kan word.

Zoroaster het gesterf. Die omstandighede van sy dood bly onbekend. Tradisie hou dat hy omtrent 70 jaar oud was.

Sesde eeu vC Zoroastrianisme het wyd uitgebrei in Persië met die begin van die eerste Persiese Ryk (Arcaemeniese dinastie).

330 BCE. Zoroastrianisme is onderdruk en heilige geskrifte is verlore of vernietig in die inval en besetting deur Alexander III van Macedon.

224 BCE. Zoroastrianisme is herleef en versprei ver buite sy tuisgebied, met die herstel van Persiese beheer aan die begin van die Sassanid-dinastie.

651 CE. Die Moslem-Arabiese inval en beheer van Persië het tot 'n katastrofale afname van Zoroastrianisme in Persië en omliggende gebiede gelei. Een gevolg was die migrasie van Zoroastriërs na Pakistan, en daarvandaan na Gujarat, Indië, waar hulle bekend geword het as Parsi.

1700 CE deur ongeveer 1850 CE. Britse linguiste het daarin geslaag om baie van die heilige Skrifte van Zoroastrianisme, insluitende sommige van die Avestan, te herstel en te vertaal, veral vir die Parsi-gemeenskap.

Midde 19e eeu. 'N "Nuwe skool" van die Zoroastriese teologie en praktyk het ontstaan ​​onder die Parsi, wat met behulp van gerestoureerde oorspronklike dokumente probeer het om terug te keer na oorspronklike Zoroastriese beginsels.

Vroeg 20th Century (presiese datum onbekend). Parsis, en 'n paar Persiese Zoroastriërs, het begin om na Westerse lande te beweeg, veral die VSA en Kanada, waar gemeenskappe en organisasies gestig is en aktief bly.
 

FONDS / GROEPGESKIEDENIS  

Zoroastriese tradisie (en sommige klassieke bronne) hou vas dat Zoroaster (of Zorasthustra) gebore is in die gebied wat Iran nou is
(Persië), waarskynlik langs die Oxusrivier, na 'n familie genaamd Spitama. Tradisionele datums wissel van 6000 BCE tot 600 BCE, maar geleerdes gebruik taalkundige metodes, gewoonlik die tyd van sy geskrifte tussen 1700 BCE en 1500 BCE (Boyce 1979: 18-19; Herzfeld 1947: 30; Clark 1998: 18-19) .

Zoroaster het waarskynlik 'n priester of aanbiddingsleier geword van die bestaande godsdiens van verskeie gode, wat uitgebreide ritueel en diereopoffering behels. Volgens Zoroastriese hagiografie, op ongeveer ouderdom 30, het hy in 'n rivier gegaan om water vir een so 'n ritueel te versamel en met 'n visie getref. In die visie, wat begin het as 'n wit lig, is hy bekendgestel aan 'n enkele, opperste god, Ahura Mazda, wat hom die elemente van 'n nuwe, semi-monoteïstiese geloof geleer het. Zoroaster het hierdie nuwe godsdiens begin preek, eers binne sy eie gemeenskap, waar dit grootliks verwerp is, dan wyd oor die gebied wat Persië geword het. Gebrek aan hulpbronne, hy was dikwels koud en honger gedurende hierdie tydperk van dwaal (Boyce 1979: 30-32).

Na 'n tydperk van drie tot tien jaar (tradisionele rekeninge wissel), ontmoet Zoroaster Vishtaspa, die heerser van 'n nabygeleë streek, wat Zoroaster se nuwe geloof in Ahura Mazd, 'n enkele opperste god, omhels het. Vishtaspa het die godsdiens van Ahura Mazda in sy ryk verkondig, dit bevorder en beide Zoroaster self en die ontwikkelende tradisie beskerm. Zoroaster was klaarblyklik geletterd, miskien as gevolg van sy status in die pre-bestaande godsdiens, en hy het grootliks begin skryf, veral die Avesta, die primêre heilige teks van die nuwe geloof. Min is bekend oor die res van Zoroaster se lewe of van Zoroaster se dood, maar tradisie hou dat hy oor die ouderdom 70 was toe hy gesterf het. (Boyce 1979: 39-40; Clark 1998: 92).

Omtrent 550 VC, Cyrus die Grote het Medianheersers verslaan en die eerste Persiese Ryk begin. Kores was oor die algemeen verdraagsaam teenoor alle godsdienste en was bekend om onder andere die Jode toe te laat om na hul eie land terug te keer nadat hy Babilon verslaan en beset het. Dit is nie duidelik of Cyrus self Zoroastrian was nie, maar dit is seker dat hy ten minste beïnvloed is deur en ondersteunend van Zoroastrianisme, asook sy opvolgers. Dit is belangrik om te onthou dat 'n tydjie onder Persiese heerskappy geslaag het voordat die Jode toegelaat word om terug te keer en dat nie alle Jode dadelik teruggekeer het nie. Daar was voldoende tyd op hierdie punt vir wesenlike interaksie en kruisinvloed tussen Zoroastriërs en Jode.

Zoroastrianisme het dwarsdeur die Persiese Ryk versprei en voortgegaan om te groei en ontwikkel tot op die punt in 330 VC, toe Alexander van Macedon die Persiese Ryk omvergewerp het en die gebied by sy Griekse Ryk gevoeg het. Die inval was 'n ramp vir Zoroastrianisme. Die Grieke, met hul reeds goed ontwikkelde godsdiens, onderdruk die aanbidding van Ahura Mazda, die heilige tekste is verbrand of geplunder, en Zoroastrianisme het in ernstige agteruitgang gegaan, alhoewel dit nie verdwyn het nie (Dhalla 1972: 184-91).

In 224 VC, nadat die Griekse Ryk van Alexander geval het en twee relatief kortstondige dinastieë, die Selucid en die Arcasid, floreer het en die eerste geval het, het 'n Persiese dinastie begin met die omverwerping van die Parthian Arcasids wat verswak het. deur oorlog met Rome. Ardashir I, 'n Persiese-gebore provinsiale goewerneur onder die Arcasids, en waarskynlik 'n oorlewende Zoroastrian self, het die troon geneem om meer as 800 se jaarlikse Sassonidiese bewind te begin. Hy het Zoroastrianisme die staatsgodsdiens gemaak en sy leiers belangrike lede van sy regering gemaak. Onder Sassonidiese bewind het Zoroastrianisme gedy, ontwikkel en versprei met Sassonidiese krag en invloed in die streek. Daar was min of meer konstante konflik met Rome gedurende hierdie tydperk (Sassonid). Daarom was daar konstante kontak met Rome en die nuwe Christelike kerk, en veral in latere jare, die Nestoriese tak.

Die Sassonidiese Ryk het aan Moslem Arabiere in 651 CE geval. Terwyl die Arabiere nie Zoroastrianisme daadwerklik onderdruk het nie, was die druk wat burgers opgedoen het om te omskep, aansienlik. Zoroastriese mag en leierskap is grootliks uitgeskakel. Terwyl gemeenskappe van gelowiges oorleef het, dikwels in landelike gebiede, het oor die jare baie migreer na Pakistan, en dan na die Indiese provinsie Gujarat (Dhalla 1972: 304-06).

Die migrante het saam met hulle die Zoroastriese geloof van "goeie gedagtes, goeie woorde en goeie dade," asook 'n belangstelling in onderwys en 'n talent vir besigheid. Die migrante het vroeër die naam Parsi verkry en het 'n ietwat bevoordeelde status, onder die Oos-Indiese Kompanjie rondom 1760 en dan onder die Raj self. Hulle word gerespekteer, feitlik 'n afsonderlike kaste binne die Indiese kultuurstelsel. Die Parsi-gemeenskap het aansienlike voorspoed onder Britse heerskappy en in na-Raj Indië gevind; Baie het op Britse uitnodiging na Bombay (Mumbai) verskuif.

Begin omtrent 1700, Britse geleerdes het nuuskierig geword oor die Parsi-godsdiens. Uiteindelik was u in staat om baie vroeë Zoroastriese skryfwerk te herstel en te vertaal, insluitend dele van die Avesta self. Hierdie dokumente in die Parsi-taal was wyd beskikbaar in ongeveer die middel van die 19-eeu. Hulle het gelei tot 'n "nuwe skool" van die Zoroastriese teologie en praktyk. Dit het hoofsaaklik bestaan ​​uit die afskaffing van baie van die toename in ritueel en lyste van verpersoonlikte aspekte van Ahura Mazda, bygevoeg deur die Sassonid-tydperk, en die terugkeer van teologie en godsdienstige praktyk na die eenvoudiger vorme wat gepreek is. deur Zoroaster en sy vroeë volgelinge (Dhalla 1972: 321-22).

Iewers rondom die begin van die 20e eeu het ambisieuse Parsis en 'n paar Iraanse Zoroastrians begin migreer na Westerse lande, veral die VSA en Kanada. Parsis en Persiërs begin in die eerste dekade van die eeu in sensusdata in beide lande verskyn. Die Persense was min en die getalle is nie presies soos hulle in 'n "ander" kategorie gekombineer is nie; Nie almal sou Zoroastriërs gewees het nie. Parsis het bekend geword vir hul suksesvolle besigheidsondernemings, en Parsi "goeie dade" het 'n aantal liefdadigheidsinrigtings ingesluit, insluitend hospitale, in Indië (Foltz 2004).

Soos Parsis op die sosio-ekonomiese skaal gestyg het, het hul geboortesyfer geval; aangesien die meeste Parsis beide intermarriage en omskakeling ontmoedig, het hulle getalle geval. Daar is geen huidige betroubare statistieke nie, maar daar word beraam dat daar miskien 200,000 Zoroastrians wêreldwyd is, waarvan 15,000 in Noord-Amerika woon. Ten minste een skrywer plaas die nommers baie laer, wat sowat 150,000 wêreldwyd voorstel. Daar is algemene ooreenstemming dat die getalle val (Melton 1996: 837; Writer 1994: 245).


Oortuigings / leerstellinge
 

Om beslis te praat van Zoroastriese oortuigings, is leerstellings en rituele moeilik omdat daar geen sentrale gesag is nie. Aanbidding is hoofsaaklik binne die huis en gemeenskap. Daar is verskeie veranderinge of wysigings in geloof oor die millennia. Dit is egter redelik veilig om Zoroastrianisme as die wêreld se eerste groot monoteïstiese godsdiens te beskryf en te stel voor dat 'n aantal Zoroastriese oortuigings en praktyke deur ander monoteïstiese godsdienste soos Judaïsme, Christendom en Islam geabsorbeer is. Geografiese en tydsoorvleueling met hierdie ander godsdienste was vroeg en omvangryk.

Zoroastrians is volgelinge van Ahura Mazda, wat op baie dieselfde wyse gekenmerk word dat God deur die Abrahamitiese godsdienste gekenmerk word, as 'n universele, transendente, opperste, volkome goeie, ongeskape skepper van alle dinge. Ahura Mazda is op sy beurt in konflik met Angra Mainyou, 'n aktiewe mag vir boosheid, chaos en wanorde in die wêreld, 'n Satan figuur. Maar Zoroastriese geloof hou daarop dat Ahura Mazda, en uiteindelik, goeie oorwinning sal heers wanneer 'n redderfiguur, Sayoshyant, uiteindelik 'n finale opknapping van die wêreld en herlewing van die dooies sal veroorsaak. Die goeie wat Ahura Mazda se volgelinge in die wêreld doen, hou die optrede van Angra Mainyou in agting en bevorder Ahura Mazda se stryd na daardie heeltemal goeie wêreld.

Zoroastriërs glo in vrye wil en die verantwoordelikheid van elke volgeling om te help om Ahura Mazda se doel van 'n goeie wêreld te bewerkstellig. Die credo van Zoroastrianisme is "goeie gedagtes, goeie woorde, goeie dade." Die siele van diegene wat hierdie geloof volg, sal vier dae na die dood die oordeel van oordeel na 'n paradys oorsteek. Diegene wat misluk, sal van die brug af val tot 'n plek van ongemak en duisternis. Almal sal in hierdie plekke woon tot die oorwinning van die goeie en die einde van die tyd, wanneer alles in 'n nie-dooie toestand opgewek sal word.

Ahura Mazda word bygestaan ​​deur Spenta Mainyu, wat as iets van 'n aartsengel figuur beskou word. Spenta Mainyu word egter beskou as 'n aspek van Ahura Mazda eerder as as 'n afsonderlike entiteit, op 'n bietjie dieselfde manier as wat Christene die Heilige Gees sien. Histories was daar lang lyste van sekondêre spandas en hul helpers, wat elk 'n aspek van Ahura Mazda verteenwoordig (waarheid, skepping, orde, ens.), Maar hierdie gebruik het gedaal (Dhalla 1972: 334).

Daar was 'n priesterlike klas wat bekend staan ​​as Magi, en die Christelike verhaal van wyse manne uit die Ooste wat die Christus-kind besoek kort na sy geboorte identifiseer hierdie besoekers dikwels met hierdie naam. Die term word vandag nie gebruik nie, alhoewel daar aanbiddingsleiers aangewys is
Mobeds genoem. Gemeenskapsaanbidding word gehou in 'n "Vuurtempel" of "wettige plek" waar 'n vuur brand as 'n simbool van Ahura Mazda. Zoroastriërs aanbid egter nie vuur soos soms voorgestel word nie. Ander bronne van lig kan ook gesien word as simbole, en gebede soortgelyk aan diegene wat deur Christene gebruik word, word gewoonlik met so 'n simbool in die gesig gestaar. Water word ook as heilig beskou as 'n bron van wysheid. Die suiwering seremonie, 'n belangrike ritueel, eindig met 'n rite vir die "versterking van die waters" (Writer 1994: 62).


RITUELE

Zoroastriërs bedek tradisioneel hul koppe as 'n dissipline van hul godsdiens, hoewel vandag die bedekking so eenvoudig as 'n balpet kan wees. Hulle dra ook 'n muslin onderklere, wat beskou word as 'n heilige herinnering aan die goeie en heilige pad, en 'n 72-draad koord, wat in drie knope vasgebind is as herinnerings aan goeie gedagtes, goeie woorde en goeie dade. Hierdie knope is ritueel losgemaak en word tydens aanbidding aangebied.

Zoroastriërs waarneem 'n aantal vakansies, waarvan die meeste seisoenaal is en verband hou met jaarlikse landbougebeurtenisse. Dit is tye van gemeenskapsaanbidding, toewyding van kos en fees. Zoroastriërs, die volgende leerstellings in die Avesta, glo in 'n goeie lewe, bevorder die huwelik, en vermy alle vorme van asketisme, soos vas, selibaat en monastiek. Hulle het ook standpunte wat geslagsgelykheid en beskerming van die aarde ondersteun, Ahura Mazda se goeie skepping (Boyce 1979: 205; Masani 1996: 70).

Die Zoroastriese begrafnisritueel is baie kenmerkend. In beide die Skrif en die tradisie sal vervalle lyke die aarde, die
goeie skepping. In Indië, waar dit nie onwettig is nie, het Parsis tradisioneel liggame in "Towers of Silence" blootgestel om deur aasvoëls geëet te word. Hierdie tradisie vervaag egter albei omdat die populasie van aasvoëls vinnig gedaal het as gevolg van toksiese chemikalieë wat aan vee gevoer is, en tot 'n mate weens die vyandigheid van Hindoes. In die meeste plekke word die beskikking van liggame nou uitgevoer deur verassing (Boyce 1979: 206; Foltz 2004: 4-16).

Zoroastriese invloed op Westerse godsdienste kan nie regstreeks opgespoor word nie, maar 'n aantal elemente van Zoroastrianisme is die prediking van Judaïsme, Christendom en Islam. Die geloof in 'n aktiewe krag vir die bose in die wêreld, 'n duiwel of satan, 'n oordeel van siele na die dood, is in die hemel of hel, en die ritueel van die hoof van die mens is idees wat nie in die oorspronklike Judaïsme teenwoordig was nie. Die konsepte van 'n verlosser wat aan die einde van die tyd kom en 'n opstanding van die dooies, lei tot die Christendom. Daar is ook 'n twis dat die Moslem-konsepte van godsdienstige begiftigings en Madrasas, godsdienstige skole aan 'n moskee geheg het, "hul wortels het in Zoroastriese tradisies" (Zaehner 1961: 20-21; Ramazoni 1997: 21) 


Kwessies / UITDAGINGS
 

Zoroastrianisme het nie histories gehad nie en het nie nou groot interne afdelings nie. In die Parsi-gemeenskap in Indië was daar 'n mate van wrywing tussen die meer progressiewe lede van die Nuwe Skool en sommige van die meer konserwatiewe lede van die gemeenskap, maar hierdie verskille het al jare lank voortgesit sonder om te lei tot skeuring. Daar was ook voorbeelde van verdeling oor die kalender tot die punt dat sommige gemeenskappe vakansiedae op verskillende datums vier. Maar weer, dit is relatief klein: ontbreek 'n sentrale godsdienstige gesag, daar is reeds verskille in die praktyk tussen gemeenskappe.

Die baie ernstige uitdaging wat die Zoroastriese gemeenskap in die gesig staar, is lidmaatskap. Die aantal Zoroastrians wêreldwyd is waarskynlik nie meer as 200,000 nie en val vinnig. Van die 200,000 of so Zoroastrians wêreldwyd, (een gesaghebbende bron plaas die getal onder 150,000). Daar is ongeveer 15,000 in die VSA, die tweede grootste kolonie (Melton 1996: 837; Writer 1994: 245). Daar is beduidende gemeenskappe in Australië en Kanada, en ander Britse Statebondslande, en daar is oorlewende gemeenskappe in Iran en in verskeie Sentraal-Asiatiese lande. Daar is verskeie faktore in hierdie afname, hoofsaaklik demografies.

Parsis is geneig om relatief voorspoedig te wees en daarom is hulle gewoonlik later getroud en het hulle minder kinders. Hulle is ook finansieel in staat om te migreer, en baie het. Uiteindelik, baie Parsis verset intermarriage en omskakeling. Soos met baie godsdienste is die opposisie tot intermarriage redelik sterk en miskien meer doeltreffend as in sommige ander godsdienste. Parsis erken veral 'n etniese en kulturele aspek van hul geloof wat die integrasie van nuwelinge enigsins moeilik maak (Writer 1994: 213-22). Die teenkanting teen bekering is egter nie universeel nie. Zoroastriërs van Persiese en Sentraal-Asiatiese agtergrond wat in Diaspora-gemeenskappe woon, is baie meer oop vir omskakelings deur individue en as deel van 'n intermarriage. Die meeste doen egter voort om aktiewe proselytizing te weerstaan, egter (Khan 1996). Diegene wat nie teen die omskakeling gekant is nie, het 'n vereniging gevorm, die Zarathustriese Vergadering, wat 'n uitgebreide webwerf en s erves hou as 'n belangrike bron van inligting oor kontemporêre Zoroastrianisme, veral soos dit in Westerse lande voorkom (Writer 1994: 213-15; "Die Zarathustriese Vergadering nd).

Verwysings  

Boyce, Mary. 1979. Zoroastrians.Londen: Routledge & Keegan Paul.

Clark, Peter. 1998. Zoroastrianisme: 'n Inleiding tot 'n Antieke Geloof. New York: MacMillan.

Dhalla, Maneckji Nusservanji.1972 (1914). Zoroastriese Teologie vanaf die vroegste tye tot die huidige dag. New York: AMS Press (twee volumes).

Foltz, Richard. 2004. Spiritualiteit in die Land van die Noble. Oxford: One World Publications.

Herzfeld, Ernst. 1947. Zoroaster en sy wêreld. Princeton: Princeton University Press.

Khan, Roni. 1996. Die beginsels van Zoroastrianisme. Toegang verkry vanaf http://tenets.parsizoroastrianism.com op Maart 29, 2012.

Masani, Rustom. 1968. Zoroastrianisme: Die Godsdiens van die Goeie Lewe. New York: MacMillan.

Melton, J. Gordon. 1996. Ensiklopedie. Van Amerikaanse Godsdienste. Detroit: Gale Research.

Ramazoni, Nesta. 1997. "Vuur in die Tempel: Die Zoroastriërs." Pardis 1 (Lente). Toegang verkry vanaf http://meta-religion.com/World_Religions/Zoroastrim/zoroastrism.htm on March 282012.

"Die Zarathustriese Vergadering." Toegang verkry vanaf http://www.zoroastrian.org/ op Maart 28, 2012.

Skrywer, Rashana. 1994. Hedendaagse Zoroastriërs: 'n ongestruktureerde nasie. Lanham, MD: Universiteit Pers van Amerika.

Zaehner, Robert Charles. 1961. Die Dawn and Twilight of Zoroastrianism. New York: GP Putnam se Seuns.

Author:
John C. Peterson

Post Datum:
28 Maart 2012

 

 

 

 

Deel