Santa Muerte

SANTA MUERTE
CRONICA DE LA SANTA MUERTE

SANTA MUERTE TYDIENSTEL

1375-Asteke vestig hul hoofstad by Tenochtitlan (die plek van die moderne Mexiko-stad). Hul ryk oorheers sentraal Mexiko kultureel en polities tot 1519. Die Aztec-geloofstelsel sluit in Mictecacihuatl, die Aztec-godin van die dood verteenwoordig tradisioneel as 'n menslike skelet of vleeslike liggaam met 'n skedel vir 'n kop.

1519-1521 Spaanse verowering van die Asteke dryf tradisionele inheemse oortuigings en toewydings ondergronds as die koloniale era begin.

1700 se Spaanse Iniquisition-dokumente weerspieël gelokaliseerde toewyding aan die Santa Muerte, hoewel die praktyk okkulties bly.

1800-1900 Feitlik geen melding van Santa Muerte in die tradisionele geskrewe historiese rekord nie.

1940 se Santa Muerte verskyn in dokumente wat deur Meksikaanse en Noord-Amerikaanse antropoloë vervaardig word, hoofsaaklik as 'n volksaint wie se goddelike ingryping gesoek word vir sake van die hart.

2001 Op die Allerheiligste Dag bring Enriqueta Romero Romero Santa Muerte oop en vestig die eerste openbare heiligdom wat toegewy is aan die toewyding in die middestad van Mexico City.

2003 Self-verklaarde 'Aartsbiskop' David Romo se tempel, die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA word amptelike erkenning deur die Mexikaanse regering toegestaan. Op Augustus 15, die feesdag van die Maagd Maria se aanname, vier die kerk die insluiting van Santa Muerte in sy stel oortuigings en praktyke.

2003 Die Santuario Universal de Santa Muerte (Universele Sanctuary of Santa Muerte) is gestig deur "Professor" Santiago Guadalupe, 'n Mexikaanse immigrant van die staat Veracruz.

2004 Een van Romo se ontevrede priesters lê 'n formele klag van die kerk se insluiting van die Santa Muerte in sy toewydingsparadigma.

2005 Die Mexikaanse regering strook die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA van sy amptelike erkenning. Maar die Mexikaanse wet vereis nie sulke sanksies nie, en die voorval het politieke kontroversie veroorsaak.

KULTUUR- EN HISTORIESE GRONDSLAE

Santa Muerte's Naam sê baie oor haar identiteit. La Muerte beteken die dood in Spaans en is 'n vroulike naamwoord (aangedui deur die vroulike artikel "la") Soos dit in alle Romaanse tale is. "Santa"Is die vroulike weergawe van"santo, "Wat vertaal kan word as" heilig "of" heilig ", afhangend van die gebruik. Santa Muerte is in die eerste plek 'n nie-amptelike heilige wat genees, beskerm en afgewend word aan die hiernamaals. Santa Muerte is die enigste vroulike heilige van die dood in die Amerikas.

Santa Muerte is 'n Mexikaanse volk heilige wat die dood verpersoonlik. Sy word meestal uitgebeeld as 'n vroulike Grim Reaper uitrusting met 'n spot en dra 'n kleed. Dikwels hou sy 'n stel skale wat haar vermoë om geregtigheid te lewer, verteenwoordig. Baie maal hou Santa Muerte ook 'n wereldbol in wat haar globale heerskappy simboliseer. Sy verskyn gewoonlik met 'n uil wat aan haar voete neergesit word. In die Westerse ikonografie simboliseer die uil wysheid, en Meksikane sien ook hierdie nagtelike voël. Die Meksikaanse interpretasie gaan egter nog verder uit - wat verband hou met die gewilde spreekwoord: "Wanneer die uil skree, sterf die Indiër." Die tecolote ("Uil" in Mexikaanse Spaans, afgelei van die Nahuatl-taal) het die dood in die Aztec-kultuur gesimboliseer.

Die meeste Santa Muertistas beskou toewyding aan die skeletse heilige as komplementêr tot hul Katolieke geloof of selfs 'n deel daarvan. In teenstelling met die amptelike heiliges, wat deur die Katolieke Kerk gekanoniseer is, is volksgenote geestelik van die dooies wat as heilig beskou word vir hul wonderwerkende kragte. In Mexiko en Latyns-Amerika in die algemeen beveel volksgenote wydverspreide toewyding en is dikwels meer gewild as die amptelike heiliges. Waar die Skinny Lady verskil van ander volksgenote, is dit vir die meeste toegewyde die persoon wat die dood self self en nie van 'n oorlede mens nie.

Santa Muerte het baie bekende byname. Sy is onder andere bekend as die Skinny Lady, White Sister, Godmoeder, mede-Godmoeder, Kragtige Lady, White Girl, en Pretty Girl. As godmoeder en suster word die heilige 'n bonatuurlike familielid, genader met dieselfde soort intimiteit. Meksikane sal tipies hul familie toespreek.

Op sommige maniere beskou aanhangers haar as 'n bonatuurlike weergawe van hulself. Een van die belangrikste besienswaardighede van volksgenote is hul ooreenkomste met toegewydes. Byvoorbeeld, hulle het tipies dieselfde nasionaliteit en sosiale klas met hul aanhangers. Trouens, baie toegewydes word aangetrek deur die nivellerende effek van Santa Muerte se skelm, wat afdelings van ras, klas en geslag uitwis. Een van die mees herhaalde akklamasies is dat die Bony Lady "nie diskrimineer nie."

Hierin lê een van Santa Muerte se groot voordele in die toenemend mededingende godsdienstige mark van Mexiko en in die grootste geloofsekonomie op aarde hier in die Verenigde State. Baie meer as Jesus, die geanonieerde heiliges en die magtige voorspellers van Maria, Saint Death se huidige identiteit, is baie buigsaam. Dit is grootliks afhanklik van hoe individuele toegewyde haar waarneem. Ten spyte van haar skeletsvorm, wat die dood en dormigheid aan die oninitiede voorstel, is die Bony Lady 'n bonatuurlike aksie figuur wat onder meer genees, voorsien en straf. Sy is die swaarste en mees produktiewe volksgees aan weerskante van die grens.

DOOD SE AFWYKERS

Santa Muerte het volgelinge van alle vlakke van die lewe. Hoërskoolstudente, middelklashuisvroue, taxibestuurders, dwelmhandelaars, politici, musikante, dokters en prokureurs is almal onder die geledere van die gelowiges. Mexiko, met 'n gemiddelde ouderdom van vier-en-twintig, is 'n land van jongmense. Die meerderheid gelowiges in die land is in hul tienerjare, twintigs en dertigs. As gevolg van haar veroordeling deur beide Katolieke en Protestantse kerke, is meer gegoede gelowiges geneig om hul toewyding aan die heilige van die dood privaat te hou, en voeg by die moeilikheid om te bepaal hoeveel individue aan die skeletse heilige gewy is.

Haar kultus is oor die algemeen informeel en ongeorganiseerd en het eers tien jaar gelede publiek geword. Inligting oor die gewildheid van die toewyding kan egter uit indirekte analise verkry word. Daar word beraam dat vyf miljoen Meksikane die engel van die dood vereer. Santa Muerte beslaan meer rak en vloeroppervlakte as enige ander heilige in dosyne winkels en markstalletjies wat spesialiseer in die verkoop van godsdienstige en toewydingspunte dwarsdeur Mexiko. Votive kerse is die beste verkoop van al die Santa Muerte produkte. Koste slegs 'n dollar of twee, hulle betaal gelowiges 'n relatief goedkoop manier om die Pretty Girl te bedank of te petisioneer.

Straatverkopers wat goedere aan motoriste verkoop verkeer wag om die grens oor te steek na die Verenigde State bied meer figure van Santa Muerte as enige ander heilige, selfs die Maagd van Guadalupe, Patroness of Mexico. Die afgelope vyf jaar het die Bony Lady haar toewyders vergesel in hul oorgange na die Verenigde State, en het haarself gevestig langs die twee duisendmiljoen grens en in Amerikaanse stede met Mexikaanse immigrantgemeenskappe. Dit is in grensdorpe soos El Paso, Brownsville en Laredo waar die bewyse van haar kultus die sterkste is. Toewyding aan Santa Muerte het egter in die VSA versprei na stede en dorpe, soos aangedui deur die toenemende beskikbaarheid van haar toegewyde toebehore.

Die volgende is 'n spesifieke gebed aan die Santa Muerte vir die miljoene Meksikane wat die gevaarlike reis na die ander kant maak (soos hulle in Mexiko sê) - die Verenigde State. Die gebed vir beskerming tydens reise lees:

Mees Heilige Gees van die Dood, ek roep u heilige naam aan om te vra dat u my help in hierdie strewe. Lei my oor berge, dale en paaie. Moenie ophou om my met jou geluk te laat stort nie. Maak seker dat my bestemming bevry is van alle slegte doeleindes. Santa Muerte, deur jou kragtige beskerming, verhoed probleme om te materialiseer en weeg swaar op my hart. My dame, verhoed dat siekte my raak en tragedie, pyn en wil weghou. Ek lig hierdie kers sodat die glans van jou oë 'n onsigbare skild rondom my vorm. Gee my omsigtigheid, geduld, en, Heilige Koningin van Duisternis, gee my krag, krag en wysheid. Vertel die elemente om nie hul woede los te maak waar ek ookal gaan nie. Maak seker ek het 'n gelukkige terugreis, want ek is gereed om jou huis by my heilige altaar te versier en versier.

Die Santa Muerte Bybel beveel aan om 'n goue kers op die vooraand van die reis te verlig.

Noorde van die grensgebied hoor die Godmoeder die gebede en petisies van Meksikaanse en (in mindere mate) Sentraal-Amerikaanse immigrante wat haar vra om die guns om in hul nuwe land te kom. Los Angeles, Houston, Phoenix, New York, met hul groot Mexikaanse en Sentraal-Amerikaanse gemeenskappe, is opvallende plekke om Santa Muerte te vind. Los Angeles is die Amerikaanse mekka van die kultus van die skeletse heilige. Benewens ten minste twee godsdienstige artikel winkels met haar naam (Botanica Santa Muerte en Botanica Die La Santa Muerte) bied die Stad van Engele twee toegewyde plekke waar hulle die Engel van die Dood kan bedank vir die verleende wonderwerke of haar versoek om hulp. Casa de Oracion die Santisima Muerte (Most Holy Death House of Prayer) en Templo Santa Muerte (Saint Dood Tempel) is twee van die eerste tempels toegewy aan haar kultus in die Verenigde State.

In Mexikaanse, Texaanse en Californië beroepsbeoefenaars is die kultus van die Bony Lady so wydverspreid dat dit in baie van haar die voornaamste voorwerp van toewyding is. In minder as 'n dekade het sy die beskermheilige van die Mexikaanse strafstelsel geword en is ook gewild in Amerikaanse gevangenisse. Byna al die TV-nuusdekking van haar vinnig groeiende kultus in die Verenigde State word deur plaaslike stasies in grensstede verskaf. Hierdie nuusberigte is geneig om sensasioneel te wees, en dit speel Saint Death se beweerde bande met dwelmhandel, moord en selfs menslike opoffering.

Die mushrooming-toewydingsbasis is egter 'n heterogene groep met verskeie verdrukkinge en aspirasies. Die skeletse heilige het die rol van 'n almagtige generaal aanvaar, waarvan die omvang van die operasie waarskynlik groter is as die van enige ander geestelike mededinger. In die finale analise is die Santa Muerte wat deur die meeste gelowiges aanbid word, nie die moreel suiwer maagd nie, ook nie die amorionele geestelike huursoldaat wat allerhande donker dade pleeg nie.

Heelwat meer as 'n voorwerp van oorweging, die Bony Lady is 'n heilige van aksie. Santa Muerte se gewildheid as 'n volksheil is ook die gevolg van haar unieke beheer oor lewe en dood. Haar reputasie as die kragtigste en vinnigste waarnemende heilige is bo alles wat resultate-georiënteerde gelowiges tot haar altaar lok. Die meeste toegewydes beskou haar as 'n hoër posisie as ander heiliges, martelare, en selfs die Maagd Maria in die hemelse hiërargie. Die Heilige Dood word beskou as 'n aartsengel (van die dood) wat slegs opdragte van God self neem. Diegene wat vertroud is met die Katolieke teologie, sal die rol van Aartsengel Michael, God se engel van die dood, herken, wat siele bewaar en oordeel, met 'n skaal weeg. Een Mexikaanse vrou verduidelik haar toewyding aan Santa Muerte op hierdie manier: "Ek glo in God, maar ek vertrou op haar."

Die meeste Amerikaners en Wes-Europeërs sal dadelik Santa Muerte herken as 'n soort Grim Reaper (Grim Reapress) met oorsprong in die Middeleeuse Katolisisme. Spanjaarde het hul eie verpersoonliking van die dood, 'n vroulike skelet bekend as La Parca. Meksikane is egter geneig om die skeletse heilige as 'n aangepaste weergawe van 'n inheemse godin (gewoonlik Aztec of Maya) van die dood te beskou.

Die mees algemene weergawe van die verhaal van die heilige se inheemse identiteit gee haar Aztec oorsprong. Santa Muerte is vermoedelik ontstaan ​​as Mictecacihuatl, die Aztec-godin van die dood wat saam met haar man Mictlantecuhtli, heers oor die onderwêreld, Mictlan. Soos die Bony Lady, is die dodelike paartjie tradisioneel verteenwoordig as menslike geraamtes of vleesliggame met skedels vir koppe. Asteke het geglo dat diegene wat aan natuurlike oorsake gesterf het, beland het Mictlan, en hulle het ook die bonatuurlike magte van die gode vir aardse oorsake aangevoer. Met die vervolging van inheemse godsdiens het die Spaanse verowering hierdie toewyding ondergronds en in sinkretisme met die Katolisisme gery.

Spaanse geestelikes het die Grim Reapress op didaktiese wyse onder die inheemse volke van die Amerikas gebruik. Deur die tradisies van heilige voorvaderlike bene te gebruik en die Christendom deur hul eie kulturele lens te interpreteer, het sommige inheemse groepe die kerk se skeletfiguur vir 'n heilige in eie reg.

Spaanse koloniale dokumente van 1793 en 1797 wat in die argiewe van die Inkwisisie gehuisves word, beskryf plaaslike toewyding aan Santa Muerte in die huidige Mexikaanse state Querétaro en Guanajuato. Die inkwisitoriese dokumente beskryf afsonderlike gevalle van "Indiese afgodery" wat rondom skeletale sterfgevalle gedraai word deur inheemse burgers vir politieke gunste en geregtigheid. Geen Mexikaanse of buitelandse waarnemers het haar teenwoordigheid weer aangeteken tot die 1940's nie.

Die eerste geskrewe verwysings na die skeletse heilige in die twintigste eeu noem haar in die konteks van optredende as 'n bonatuurlike liefdesdokter wat deur 'n rooi kers ingeroep word. Saint Die dood van die karmozijnrode kers kom ter ondersteuning van vroue en meisies wat deur die mans in hulle lewens verraai word. Vier antropoloë, een Meksikaanse en drie Amerikaanse, noem haar rol as 'n liefdesgetrouheid in hul navorsing wat in die 1940s en 50s gedoen is.

Van die 1790 tot 2002 was Santa Muerte klandestien verering. Altare is in private huise, buite die gesig, en medaljes en skouers van die skeletheilige is onder die hemde van toegewyde weggesteek. Anders as vandag, met baie trots hulle, t-hemde, tatoeëermerke en selfs tennisschoenen as kentekens. van hul geloof.

Leerstellinge / oortuigings

Die logika van wederkerigheid is onderliggend aan die manier waarop rang en lêer gelowiges goddelike ingryping soek. In Christelike kontekste begin die versoek vir 'n wonderwerk met 'n gelofte of belofte. Dus, toegewyde versoeke wonderwerke van die Heilige Dood op dieselfde manier as wat hulle van ander heiliges, sowel volk as amptenare, sou wou hê. Wat kontrakte met die Wit Suster onderskei, is hul bindende krag. As sy deur baie beskou word as die mooiste wonderwerker op die godsdienstige landskap, het sy ook 'n reputasie as 'n harde straf van diegene wat hul kontrakte met haar verbreek.

Dit is die gebede, pelgrimstogte en beloftes van toegewyde wat die heilige se bonatuurlike kragte aktiveer. Terwyl toegewydheid aan die Heilige Dood as 'n uiterste variant van die volkskatolisisme beskou word, blyk dit dat die kultus in 'n nuwe godsdienstige beweging ontwikkel. Santa Muerte se rol as 'n heilige van buitengewone heiligheid onderskei haar van Rooms-Katolieke teologie en praxis.

Gebede, novenas, rozenkranse, en selfs "massas" vir Santa Muerte behou gewoonlik Katolieke vorm en struktuur as dit nie inhoud is nie. Op hierdie manier bied die kultus neophytes die bekendheid van Meksikaanse Katolisisme saam met die nuwigheid van die verering van 'n opkomende volk heilige. Altare, beide privaat en publiek, dien as een van die belangrikste instrumente om met die Bony Lady te kommunikeer. Sommige is so eenvoudig soos 'n beeldjie wat deur 'n paar votief kerse opgestel word, terwyl ander uitgebreide holle ruimtes is wat geskep word met aansienlike belegging van tyd en hulpbronne.

RITUELE

Aanwendings gebruik 'n kleurvolle verskeidenheid rituele. Die algemene gebrek aan formele kultiedoktrine en -organisasie beteken dat aanhangers vryelik met die Heilige Dood kan kommunikeer op watter manier ookal. In die praktyk is die meeste gebede egter ver van impromptu. Een soort epiese gebed het na vore getree as die kultus se voorste kollektiewe ritueel. Pionier deur die godmoeder van die kultus, Enriqueta Romero Romero (liefdevol bekend as Doña Queta), die rooskrans (el rosario) is 'n aanpassing van die Katolieke reeks gebede toegewy aan die Maagd.

Doña Queta het die eerste openbare rozenkranse by haar Tepito-tempel in 2002 georganiseer en sedertdien het die praktyk in Mexiko en in die Verenigde State versprei. Die maandelikse aanbiddingsdiens by Doña Queta se altaar lok gereeld 'n paar duisend getroue.

Van die mees algemene maniere om Santa Muerte te petisie is, is deur middel van votive kerse, dikwels gekleur vir die spesifieke soort ingryping verlang. Soos voorheen genoem, word rooi kerse byvoorbeeld aangewend vir petisies wat verband hou met liefde en passie. Kersvader-Muertiste gebruik stewige kerse in wese die tradisionele Katolieke manier. In ooreenstemming met die term "votief", bied die Katolieke hierdie wasligte as simbole van geloftes of gebede aan bepaalde heiliges, persone van die Drie-eenheid of die Maagd. Bykomend tot kerse maak toegewyde offers wat ooreenstem met dinge wat hulle self begeer. Items wat algemeen op Santa Muerte-altare gevind word, sluit in lekkers, brood, tabak, geld, alkohol, blomme en water.

Haar transformasie van objek van okkultiese toewyding aan protagonis van 'n publieke kultus het 'n gepaardgaande ontwikkeling in haar identiteit gehad. Met die uitbarsting van dwelmverwante geweld in die 1990s, het die swartkleurige Santa Muerte van donker dade in die kollig verbygesteek toe sy by die altare van berugte narcos verskyn. En dit is die amorale Grim Reapress van die swart devotionele kers wat die media aandag aan beide kante van die grens beveel en die publieke persepsie van haar oorheers. Swart kerse is egter stadige verkopers en is die minste algemeen by openbare altare in Mexiko en die Verenigde State.

Ten spyte van haar mediabeeld, is Saint Death nie soveel die beskermengel van narcos nie, aangesien sy die beskermheer van die dwelmoorlog is. Met ander woorde, haar toewyding onder die polisie, soldate en gevangeniswagte op die voorste linies van die oorlog teen die kartels lyk so wydverspreid soos dit onder die handelaars is.

Hoogstens botanicas aan weerskante van die grens, die wit heilige doodskaars wat simboliseer van suiwerheid, beskerming, dankbaarheid, en

wyding is die topverkoper. Minder bekommerd oor die lot van hul siele in die hiernamaals soek toegewyde die Kragtige Dame se ingryping in die wêreldse sake van gesondheid, rykdom en liefde.

VOTIVE COLOR

VIR GEBEDE WAT KORRESPONDENTIEER

rooi

liefde, romanse, passie

swart

wraak, kwaad; beskerming van ander wat dieselfde soek

wit

suiwerheid, beskerming, dankbaarheid, toewyding

blou

insig en konsentrasie; gewild by studente

bruin

verligting, onderskeiding, wysheid

goud

geld, voorspoed, oorvloed

pers

bonatuurlike genesing

groen

geregtigheid, gelykheid voor die wet

geel

oorkom verslawing

Veelkleurig

meervoudige intervensies

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die lang tydperk van onstuimige toewyding het geëindig op die Allerheilige Dag, 2001, toe Doña Queta, wat destyds as 'n quesadilla-verskaffer gewerk het, haar publieke vertoon van Santa Muerte se lewendige grootte uit haar huis in Tepito, MexikoStad se mees berugte barrio. Sedertdien is haar historiese heiligdom die kultus se gewildste in Mexiko. Doña Queta, meer as enige ander toegewyde leier, het die hoofrol gespeel in die transformasie van okkultiese verering van die heilige na 'n baie openbare kultus.

Net 'n paar kilometer verderop het die selfverklaarde 'aartsbiskop' David Romo die eerste kerk opgewek vir die Santa Muerte gestig. Leen swaar uit die Rooms-Katolieke liturgie en leer, die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk Mex-VSA bied "massas", troues, doop, eksorcismes en ander dienste wat algemeen by die meeste Katolieke kerke in Latyns-Amerika voorkom.

In die Verenigde State bied die Los Angeles-gebaseerde Templo Santa Muerte 'n volledige reeks Katolieke sakramente en dienste, insluitende troues, doop en maandelikse rosaries. Die Templo se webwerf, http://templosantamuerte.com, bied 'n klaskamer aan en streel musiek en podcasts van massas aan diegene wat dit nie kan lewer aan die dienste wat aangebied word deur "Professors" Sahara en Sisyphus, stigters van die Templo. Albei leiers het uit Mexiko na die Verenigde State geëmigreer. Laasgenoemde se opleiding het 'n leerlingskap ingesluit met twee Meksikaanse Sjamane, een van wie "hom geleer het om met die Allerheiligste Dood te praat."

'N Paar kilometer oor die dorp is die Santuario Universal de Santa Muerte (Saint Dood Universal Sanctuary). Die Sanctuary is geleë in die hart van LA se Mexikaanse en Sentraal-Amerikaanse immigrant gemeenskap. "Professor" Santiago Guadalupe, oorspronklik van Catemaco, Veracruz, 'n stad wat bekend is vir heksery, is die Santa Muerte-sjaman wat oor hierdie winkelfront kerk voorsit. Betroubare gelowiges besoek die heiligdom vir doop, troues, rozenkranse, novenas, uitbarstings, reinigings en individuele geestelike berading.


Kwessies / UITDAGINGS

Die Katolieke Kerk in Mexiko het 'n deurslaggewende houding teenoor Santa Muerte geneem en die kultus ontken op grond daarvan dat die verering van die dood 'n belofte is om 'n vyand van Christus te vereer. Die kerk beweer dat Christus die dood deur die opstanding verower het, daarom moet sy volgelinge hulself teen die dood bely en sy verteenwoordigers, insluitend Santa Muerte. Die huidige Mexikaanse president, Felipe Calderon, is 'n lid van die Nasionale Aksie Party (PAN), gestig deur konserwatiewe Rooms-Katolieke in 1939. Calderon se administrasie het verklaar dat Santa Muerte godsdienstige vyand nommer een van die Mexikaanse staat is. In Maart het 2009 die Meksikaanse weermag bullyozed tientalle paaie heiligdom toegewy aan die volk heilige langs die VSA-Mexiko grens.

'N Beduidende aantal hoëprofiel-dwelmpennetjies en individue wat met ontvoeringsorganisasies geaffilieer word, is Santa Muertistas. Die voorkoms van Santa Muerte-altare by misdaadtonele en in die selle van die gevangenes het die indruk geskep dat sy 'n narkos is. Omdat baie van haar toegewydes lede van die samelewing is wat deur die heersende sosio-ekonomiese orde gemarginaliseer word, word hulle en hul geloof dikwels as afwykend afgedank.

Aartsbiskop David Romo, die peetvader van die Santa Muerte-kultus en sy selfverklaarde nasionale woordvoerder, is beslis anti-PAN en anti-Katoliek. Hy glo dat 'n PAN-Katolieke Kerk-alliansie agter die herroeping van sy kerk se regstatus in 2005 was. Romo is in Januarie 2011 in hegtenis geneem en is tans in Mexico City in hegtenis geneem omdat hy skuldig bevind is aan 'n ontvoeringsring. Gegewe die dinamiek van die Bony-dame se kultus, sal Romo se val uit genade waarskynlik slegs 'n tydelike terugslag wees in pogings om hierdie nuwe godsdienstige beweging te organiseer en te institutionaliseer.

Verwysings

Die materiaal in hierdie profiel is geteken uit R. Andrew Chesnut, Gewy aan die dood.

Chesnut, R. Andrew. 2012. Gewy aan die dood: Santa Muerte, die Skeleton Saint. New York: Oxford University Press.

AANVULLENDE INLIGTINGSBRONNE

Aridjis, Eva, mnr. 2008. La Santa Muerte. Navarra, 2008.

Aridjis, Homero. 2004. La Santa Muerte: Sexteto del amor, las mujeres, los perros y la muerte. Mexico Stad: Conaculta.

Bernal S., María de la Luz. 1982. Mitos y magos mexicanos. 2ed ed. Colonia Juárez, Mexico: Grupo Editorial Gaceta.

Chesnut, R. Andrew. 2012. Gewy aan die dood: Santa Muerte, The Skeleton Saint. New York: Oxford University Press.

Chesnut, R. Andrew. 2012. "Santa Muerte: Mexiko se toewyding aan die Heilige van die Dood." Huffington Post Online, Januarie 7. Toegang verkry vanaf http://www.huffingtonpost.com/r-andrew-chesnut/santa-muerte-saint-of-death_b_1189557.html

Chesnut, R. Andrew. 2003. Mededingende Geeste: Latyns-Amerika se Nuwe Godsdienstige Ekonomie. New York: Oxford University Press.

Chesnut, R. Andrew. 1997. Gebore in Brasilië: Die Pinksterboom en die Pathogenen van Armoede. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Cortes, Fernando, rig. 1976. El miedo no anda en burro. Diana Films.

Del Toro, Paco, rig. 2007. La Santa Muerte. Armagedon Producciones.

Graziano, Frank. 2007. Kulture van toewyding: Volksheiliges van Spaanse Amerika. New York: Oxford University Press.

Grimm, Jacob, en Wilhelm Grimm. 1974. "Godfather Death." Vertel 44 in Die volledige Grimm se sprokies. New York: Pantheon. Toegang verkry vanaf http://www.pitt.edu/~dash/grimm044.html on February 20, 2012 ..

Holman, E. Bryant. 2007. Die Santisima Muerte: 'n Meksikaanse Volk. Eie gepubliseer.

Kelly, Isabel. 1965. Volkspraktyke in Noord-Mexiko: Geboorte Doeane, Volksgeneeskunde, en Spiritualisme in die Laguna-sone. Austin: Universiteit van Texas Press.

La Biblia de la Santa Muerte . 2008. Mexico City: Redakteurs Mexicanos Unidos.

Lewis, Oscar. 1961. Die kinders van Sánchez: Outobiografie van 'n Mexikaanse Familie. New York: Random House.

Lomnitz, Claudio. 2008. Dood en die idee van Mexiko. New York: Zone Books.

Martínez Gil, Fernando. 1993. Muerte y sociedad en la España die los Austrias. Mexiko: Siglo Veintiuno Editores.

Navarrete, Carlos. 1982. San Pascualito Rey y el culto a la muerte en Chiapas. Mexico City: Universidad Nacional Autónoma die Mexico, Instituto de Investigaciones Antropológicas.

Olavarrieta Marenco, Marcela. 1977. Magia en los Tuxtlas, Veracruz. Mexico Stad: Instituto Nacional Indigenista.

Perdigón Castañeda, J. Katia. 2008. La Santa Muerte: Protectora die los hombres. Mexico City: Instituto Nacional die Antropología e Historia, 2008.

Thompson, John. 1998. "Santísima Muerte: oor die oorsprong en ontwikkeling van 'n Mexikaanse okkultiese beeld." Blaar van die Suidwes 40 (Winter). Toegang verkry vanaf http://findarticles.com/p/articles/mi_hb6474/is_4_40/ai_n28721107/?tag=content;col1 Februarie 20, 2012.

Toor, Frances. 1947. 'N Tesourie van Mexikaanse Folkways. New York: Kroon.

Villarreal, Mario. "Mexikaanse Verkiesings: Die Kandidate." Amerikaanse Ondernemingsinstituut. Toegang verkry vanaf http://www.aei.org/docLib/20060503_VillarrealMexicanElections.pdf. Februarie 20, 2012.
*** Alle foto's wat hierin vervat is die intellektuele eiendom van Banda Ancha Productions, L3C. Hulle verskyn in die profiel as deel van 'n eenmalige lisensiëringooreenkoms met die World Religions and Spirituality Project.

Skrywers:
R. Andrew Chesnut
Sarah Borealis

Post Datum:
20 Februarie 2012

Deel