David G. Bromley

Westboro Baptiste Kerk

WESTBORO BAPTISTYD

1929: Fred Phelps is gebore in Meriden, Mississippi.

1945: Phelps studeer op die ouderdom van vyftien aan die Hoërskool Meridian (MS). 

1947: Phelps is toegelaat tot die West Point Akademie, maar het besluit om 'n predikant te word eerder as om West Point by te woon.  

1947-1951: Phelps het 'n opeenvolging van kolleges en universiteite bygewoon. 

1952: Phelps trou met Margie Simms.

1955: Phelps stig die Westboro Baptist Church (WBC) in Topeka.

1962-1964: Phelps het BA en JD-grade aan die Washburn Universiteit verwerf.

1964: Phelps stig die Phelps Chartered Law Firm.

1979: Phelps is permanent verbied om regsgeleerdheid in Kansas te beoefen.

1989: Phelps het ingestem om sy regspraktyk permanent in die federale hofstelsel te beëindig nadat klagtes teen hom ingedien is. 

1991: WBC het plaaslik met anti-gay betogings begin.

1998: Die organisasie het berug geword in 1998, toe lede van die groep tydens die begrafnis van Matthew Shepard betoog het.

2011: Hooggeregshof beslis dat WBS se openbare retoriek grondwetlik beskermde toespraak was.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Fred Waldron Phelps [Image regs] is gebore as die oudste kind aan Catherine Johnston en Fred Wade Phelps in Meridian, Mississippi in 1929. Phelps en sy suster is opgewek deur 'n tannie vir 'n tyd na sy ma se dood en daarna deur sy stiefma. Rekeninge van Phelps se kinderjare vertoon hom as normaal vir sy ouderdom, maar ook as intelligent en presteerder. (Taschler and Fry 1994). Gedurende sy hoërskooljare het hy deelgeneem aan die Boy Scouts, die skoolgroep en koerant, die skool se baan- en bokspanne, 'n plaaslike Metodistekerk en die Junior Staatswag. Phelps het op 15-jarige ouderdom met sy honneursgraad van hoërskool in 1945 gegradueer, met toelating tot die West Point-akademie wat op hom wag. Daar was min leidrade op hierdie stadium in sy lewe oor sy toekomstige rigtings.

'N Groot persoonlike transformasie vir Phelps het in 1946 begin toe hy 'n metodistiese herlewing bygewoon het, wat sy godsdienstige passies afgedank het. Hy het gemeld dat hy voel dat hy deur God geroep word tot die bediening en sendingwerk. Hy het gesê dat hy '' na 'n klein metodistiese herlewingsvergadering gegaan het en wat ek dink 'n ervaring van genade was, noem hulle dit daar onder. Ek het die oproep gevoel, soos hulle sê, en dit was kragtig. Die God van heerlikheid het verskyn. ” Sy godsdienstige passie het sy lewe verander. Soos een van sy familielede later vertel: 'Fred, seën sy hart, het net oorboord gegaan. As u dit nie aanvaar het nie, sou hy dit in u keel stamp. ' (Taschler en Fry 1994). Phelps het toe die toelating tot West Point geweier en besluit om eerder 'n predikant te word. Teen 1947 het Phelps sy kerklike verbintenis met Baptist verander en is hy as predikant georden.

Tussen 1947 en 1951 Phelps het verskeie kolleges en universiteite bygewoon. Hy het vir drie semesters in die Bob Jones Universiteit ingeskryf en die Prairie Bible Institute in Alberta Kanada vir twee semesters ingeskryf. Hy het 'n tweejarige graad van John Muir College in 1951 verwerf en daarna die Arizona Bible Institute bygewoon waar hy sy toekomstige vrou, Margie Simms, ontmoet het; Die egpaar het in 1952 getrou. Vir 'n tyd wat hy besig was met sendingwerk in Utah, probeer om lede van die Laaste-dag-heilige tradisie te omskep.

Phelps het sy eie kerk in Topeka, die Westboro Baptist Church, in 1955 ingewy. Hy het ook sy opleiding voortgesit. Tussen 1962 en 1964 Phelps het BA en JD grade van die Washburn-universiteit in Topeka behaal, en nadat hy in 1964 gegradueer het, het hy die Phelps Chartered Law Firm gestig. Die tweelingprojekte van die kerk en die regsfirma het die sentrums van sy volwasse lewe geword.

Leerstellinge / oortuigings

WBS beweer dat sy leerstellings in ooreenstemming is met die Primitiewe Baptiste-tradisie ('n baie konserwatiewe vleuel van die Baptiste-tradisie wat in die vroeë 19-eeu gevorm is, wat nou die King James-weergawe van die Bybel volg in sy oortuigings en praktyke) en met die Calvinisme. Spesifiek, glo WBS dat hulle voor die geboorte sekere mense verkies word vir die verlossing deur God (onvoorwaardelike verkiesing) en dat Christus gesterf het vir die uitverkorenes (beperkte versoening). Al die tradisies waarmee WBS verbind, verwerp enige verband met die kerk.

Die teologiese posisies van WRS is nie dramaties in konflik met die beginsels van baie ander Christelike kerke nie, behalwe in die gebied van homoseksualiteit, en die kerk se identiteit het amper sinoniem geword met daardie leerstellings. [Beeld aan die regterkant] Soos Phelps gesê het, hou die moderne militante homoseksuele beweging 'n duidelike en huidige gevaar in vir die voortbestaan ​​van Amerika en stel ons volk bloot aan die toorn van God soos in 1898 vC in Sodom en Gomorra '(' Westboro ' Baptistekerkplanne ... ”). Die grondslag van Phelps se onvoorwaardelike opposisie teen homoseksualiteit is sy geloof in God se haat en toorn vir sondigheid. Hy het gesê: “Jy kan nie 'n Bybelprediker wees sonder om die haat van God, die toorn van God, te verkondig nie. Dit is 'n versinsel, hierdie moderne Christendom, wat sê dat goeie ou God almal liefhet, soos 'n oupa of kersvader (en) vir sonde gaan knipoog. Niemand glo dat God mense vrywillig vergewe nie, behalwe ketters. Daar is nie iets soos goddelike vergifnis sonder berou nie ”(“ Preek God se haat ”1994). Volgens Phelps mag kinders wat in die Amerikaanse kultuur grootword, homoseksualiteit aanvaar. Hy stel dit

Hulle is opgevoed met 'n vaste dieet van propaganda in die huis, op TV, in die kerk, op skool, in massamedia - oral - die twee leuens: 1) Dit is OK om gay te wees; en, 2) Enigiemand wat anders sê, soos WBC, is 'n hatemaker wat verneder, gedemoniseer, gemarginaliseer moet word ... (Messar 2007: 108)

RITUELE / PRAKTYKE

Behalwe vir die weeklikse kerkvergaderings waarby Fred Phelps sedert die ontstaan ​​van WBS aangebied is, is die sentrale ritueel in die WBS sedert die negentigerjare betogings / protesaktiwiteite. Hierdie aktiwiteit, waarvoor Westboro Baptist berug sou word, het eintlik sy oorsprong in Phelps se universiteitsdae. Terwyl hy in 1990 aan die John Muir-kollege studeer, begin hy in die openbaar vir studente te preek en veroordeel 'sondes wat deur studente en onderwysers op die kampus gepleeg is ... losbandige vertroeteling ... bose taal ... godslastering ... bedrog ... vieslike grappies van onderwysers in klaskamers ... wat op die begeerlikhede van die vlees ”(“ Godsdiens: Bekering in die paradys ”1951). Dit was veertig jaar later, in 1951, toe hierdie uiting van teenkanting teen homoseksualiteit die sigbaarheid van die publiek herwin het. WBS-lede het beweer dat openlike homoseksuele gedrag en aanhangers van plaaslike kinders in Tokeka se Gage Park plaasgevind het. Hulle het amptelike klagtes ingedien en openbare betogings gedoen. Die kerk het daarna in 1991 nasionale bekendheid verwerf toe hy uitgebreide mediadekking ontvang het in samewerking met die betoging tydens die begrafnis van Matthew Shepard, wat in Wyoming doodgeslaan is omdat hy 'n homoseksueel was.

Die veroordeling van Amerikaanse soldate en plakkering van hul begrafnisse, wat in 2005 begin het, is afgelei van Phelps se oortuiging dat soldate wat deelgeneem het aan 'n leër wat gays ingesluit het, ten volle bemoeilik was met sondige gedrag. Soos WBS dit gestel het,

Daarom, met volle kennis van wat hulle gedoen het, het hulle vrywillig by 'n vakbekwaam weermag aangesluit om te veg vir 'n vakgebied wat nou heeltemal en uiteindelik verlaat word deur God wat self teen daardie land veg (Westboro Baptist Church, "FAQ"). .

Die prominensie van verwysings na geïmproviseerde plofbare toestelle (IED) in Westboro retoriek kan blykbaar opgespoor word na 'n voorval waarin wat Westboro-lede beskou as 'n IOD buite 'n kerklid se huis in 1995 ontplof het. Die IED's is dus beskou as God se straf op Amerika om die kerk aan te val (Odell 2008: 14). Die WBS webwerf verklaar dat " .... Die IED is God se voorkeurwapen om die Westboro Baptist Church te wreek deur Amerika se kinders in Irak tot niet te maak. En die slagting het skaars begin. Dus is hul begrafnisse die forum om die WBC se boodskap van keuse uit te dra ”(Westboro Baptist Church,“ FAQ ”). WBS-lede se verwerping van die Amerikaanse samelewing word verder gesimboliseer deur die Amerikaanse vlag onderstebo te vertoon, op die grond te gooi en heen en weer tussen lede te skop tydens piketgeleenthede.

Die teikens van die protesrituele van WBS het voortdurend uitgebrei, en WBS beweer dat hy verskeie tienduisende van die groepe georganiseer het betogings regoor die VSA, en in 'n baie mindere mate in ander lande. Die verskillende soorte beweerde morele perfiditeit wat WBS betoog het, dui op die omvang van die veroordeling van die hedendaagse samelewing: Matthew Shepard (homoseksueel), Holocaust Memorial (Jode het Jesus vermoor), 9/11/2011 (God se straf op Amerika), 2008 aardbeving in Sichuan in China (astrante en ondankbare Chinese), pous Benedictus XVI (pedofilie), Billy Graham (valse profeet), Barack Obama (The Beast, Antichrist), Al Gore (beroemde fagpimp), Gordon B. Hinkley (leuenagtige valse profeet), Katolieke priesters (vampiere, drakula's), Katolieke Kerk (groot, goed befondsde pedofiele groep), Hindoeïsme (afgodedienste) en Islam (Mohammed was 'n hoerhandelaar wat deur duiwels beset is). Georganiseerde betogings het voortgegaan, maar die aantal betogers in Westboro het afgeneem namate die kerk se afvalligheid voortduur en die nasionale mediadekking vervaag het. In 2015 kondig Westboro 'n betoging aan by die begrafnis van Beau Biden, die visepresident Biden se seun, wat aan breinkanker oorlede is op grond daarvan dat die Rooms-Katolieke ritueel om die rosary te bid afgodsdiens is (RNS Staff 2015).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

WBS is nie geaffilieer met enige ander kerk of denominasie nie en is verwerp deur tradisies waarmee dit verbind is, Primitiewe Baptiste en Suidelike Baptiste. Phelps is deur Eerwaarde georden. BH McAlister, 'n Suid-Baptiste-predikant, in 1947, maar WBS het geen bande met die Suid-Baptiste-tradisie nie. Dit blyk duidelik dat die kerk van die begin af omstrede was. Die eerste WBS-diens is op November 27, 1955 gehou, maar Phelps het amper dadelik die meeste van die gemeente verloor en moes hom finansieel ondersteun deur die deur tot deur te verkoop. (Odell 2008: 34).

Die kerk is organisatories gebaseer in 'n kring van huise in 'n middelklas Topeka-omgewing. Een huis is die huis waarinPhelps het sy familie opgewek. Hy het daarna bure se huise gekoop om die sirkel te voltooi. Lidmaatskap in die kerk word beraam op minder as eenhonderd. Die oorgrote meerderheid kerklidmaatskap bestaan ​​uit familie in die Phelps-familie. Phelps en sy vrou het dertien kinders gebaar; en die egpaar se kinders het hulself later getroud en kinders gehad, wat 'n wesenlike poel gesinslede geskep het om te teken. Die meeste van die nageslag woon in die familie-samestelling, en 'n aantal hou wetlike grade en werk in die familie regsfirma. 'N Paar van Phelps se kinders / kleinkinders het egter Phelps se leerstellings verwerp en die kerk verlaat.

Phelps se familie-, regs- en godsdienstige beroepe het in belangrike opsigte oorvleuel. Hy was politiek aktief voor sy vermenging van godsdiens en politiek, wat onsuksesvol vir openbare kantoor op die plaaslike, staats- en federale vlak as 'n demokratiese party tydens die 1990's bestuur het. Die Phelps Chartered Law Firm, wat Phelps in 1964 gevestig het nadat hy 'n regsgraad van Washburn Universiteit ontvang het, is geprys vir sy burgerlike aktiwiteite en is ook as vyandig en litigies veroordeel. Tydens die 1980'e het die firma 'n aantal burgerregte aangeneem gevalle en ontvang toekennings van Afrika-Amerikaanse gemeenskapsgroepe vir sy regsdienste namens Afrika-Amerikaanse kliënte. Terselfdertyd word Phelps na verwagting deur 400 oor 1990-regpakke ingedien. Dit sluit 'n klag-aksie-regsgeding teen Sears in vir die versuim om 'n televisiestel op skedule te lewer, 'n pak teen destydse president Ronald Regan vir die stuur van 'n ambassadeur na die Vatikaan, en verskeie pakke teen sittende beoordelaars en hofverslaggewers (Odell 2008: 34). As 'n uitvloeisel van hierdie litigiousness, was in1979 Phelps permanent uit die praktiserende wet in Kansas om vals inligting in sy eie beëdigde verklaring in 'n regsgeding teen 'n hofverslaggewer in te dien, hoewel hy vir verskeie jare in die regshof in die federale howe gebly het. Vir 'n tyd nadat Phelps aanvanklik opgeskort is van die praktiserende wet in Kansas, is protesaktiwiteite befonds deur familiekinders wat snoep verkoop. In 1985 het nege federale regters 'n klag teen Phelps ingedien, asook verskeie van sy kinders, wat beweer het dat hy vals aanklagte teen hulle gemaak het. 'N Besluit is in 1989 bereik toe Phelps ingestem het om sy regsbeoefening permanent in die federale hofstelsel te beëindig. Die regsfirma het blykbaar die meerderheid van die ondersteuning vir protesaktiwiteite voorsien, met koste vir fakse, telefoongesprekke en vlieërs wat hul boodskap per jaar as so hoog as $ 200,000 versprei.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Westboro Baptist Church se protesaktiwiteite by begrafnisse het wydverspreide veroordeling, opposisie en teenmaatreëls (Brouwer en Hess 2007) getrek. Die media-dekking is oorweldigend vyandig en WBS is deur die Anti-Defamation League (Anti-Defamation League) as 'n "haatgroep" deur die Southern Poverty Law Center ("Southern Poverty Law Center") "homofobies" verklaar. Daarenteen het die kerk min bondgenote. WBS is verdedig deur die Amerikaanse burgerlike vryhede-unie op grond van beskermde toespraak en een kerk in Florida, Dove World Outreach Center, met 'n geskiedenis van anti-Islamitiese, anti-aborsie en anti-homoseksuele retoriek, het ondersteuningsvorm WBC's aangebied. oortuigings maar nie sy praktyke nie.

Die Kerk is potensieel kwesbaar vir siviele en kriminele optrede op verskeie gronde. WBS kan die verlies van sy 501 (c) (3) belastingvrystellingstatus ondervind as dit hoofsaaklik vir 'n nie-godsdienstige doel georganiseer word. Die kerk het eintlik 'n gedeeltelike uitdaging op hierdie terrein in Kansas gekry, maar die kerk het die politieke voorspraak van die soort wat dit met die IRS sou diskwalifiseer, vermy. Die kerk kon vervolg word omdat hulle betrokke was by "haatspraak" wat geweld aangeval het. Soos Britt (2010: 652) egter opgemerk het, is "godsdienstige vloek 'n politieke wapen geword wat die beskerming van sekulêre regsbegrippe van die wet geniet. So lank as wat hulle vloeke vermy oortreding van wette teen aanhitsing of "vegwoorde", is hulle immuun teen vervolging ... "Die kerk kan ook tyd, plek en wyse beperkings op sy plakkersaktiwiteit by begrafnisse hê. Inderdaad, meer as veertig state het wetgewing vasgestel wat betogers verbied om nader as 100 na 200-voete van 'n begrafnis te vind (Ruane 2010). President George W. Bush het in 2006 'n soortgelyke voorsiening vir nasionale begraafplase, die Respect for America's Fallen Heroes Act, geteken.

Alhoewel die howe WBS-plakkers toegelaat het om voort te gaan, het WBS ontmoet met teenprotest-aktiwiteit. Terwyl die protes teen gays openbare veroordeling gebring het, het die plakkering van begrafnisse en verwante uitlating van die nasionale vlag gehad het veel groter vyandigheid neergesit. Die sensitiwiteit van hierdie probleem is nie verlore op Westboro-lede nie. Timothy Phelps het oor hierdie verskil in die publieke reaksie gesê: "Dit is omdat ons hul afgod gevind het - en ons maak alles daaroor. Fags is nog nie hul nommer een idool nie. Maar die vlag is "(Odell 2008: 37). Demonstrateerders, wat dikwels kerklede oorskry, het teen protesbetogings by 'n aantal WBS-plakkaatwebwerwe betrokke geraak. Daarbenewens het 'n motorfietsgroep wat hoofsaaklik uit militêre veterane, die Patriot Guide Riders, bestaan ​​het, gevorm om 'n buffer tussen WBS-picketers en begrafnisverstanders (Patriot Guide Riders) te bied. In sommige gevalle van plakkering en Phelps en lede van WBS is gearresteer op aanklagte soos wanordelike gedrag, oortreding, versuim om te gehoorsaam, verbale teistering en aanranding en battery. Oor die algemeen het WBS-lede egter wettige bevele nagekom, en daar was geen beduidende konfrontasies met wetstoepassing nie. WBS en sy lede was ook die teiken van fisiese mishandeling, doodsbedreigings, vandalisme en brandstigting.

Die mees ernstige uitdaging vir WBS-begrafniskomitee is van Albert Snyder, die vader van Lance Cpl. Matthew Snyder, wat was vermoor in Irak in die lyn van militêre plig. Albert Snyder was woedend: "Die Phelps het my en my familie geteiken, en hulle het die laaste kans weggeneem om my seun te begrawe. My enigste kans om Matt te begrawe. Dit is 'n begrafnis waaroor ons praat ter wille van God. Watter soort samelewing wil ons hê as ons nie eers ons dood in vrede kan begrawe nie? Niemand in die geskiedenis van hierdie land het dit ooit by begrafnisse gedoen nie ... is niks heilig nie? "Hy het siviele aanklagte teen WBS gebring omdat hy opsetlike emosionele nood aan die Snyder-familie toegedien het deur middel van hul plakkersaktiwiteit. Snyder het 'n $ 11,000,000-uitspraak in verhoor gewen, wat later deur die proefbeampte tot $ 5,000,000 verminder is. 'N federale appèlhof in Richmond, Virginia omgekeer die laerhof besluit, wat verklaar dat die betrokke toespraak konstitusioneel beskerm. 'N Verskeidenheid groepe het daarna aangebied om die hofkoste te betaal wat aan Snyder sou toegeval het toe die besluit omgekeer is. Die saak is dan by die Hooggeregshof ingedien, met 'n wye verskeidenheid liberale en konserwatiewe regsfakulteit, mediagroepe en groepe van burgerlike vryhede wat die appèlhof se besluit ondersteun. Almal behalwe twee prokureurs-generaal en drie-en-veertig Amerikaanse senatore het amicus-onderbroekjies ter ondersteuning van Snyder geliasseer. In 'n 8-1-uitspraak, met net regsverteenwoordiger Samuel Alito teenstrydig, het die Hooggeregshof in Snyder v. Phelps bevestig die reg van WBS om voort te gaan met sy omstrede piketwerk. Hoofregter John Roberts het vir die meerderheid geskryf en erken dat die betrokke toespraak inderdaad 'kwetsend' was en dat dit min bydrae gelewer het tot die openbare gesprek, maar dat 'ons as 'n volk 'n ander weg gekies het - om selfs kwetsende toespraak oor openbare kwessies te beskerm om te verseker dat ons smoor nie openbare debat nie. ” Na die uitspraak van die Hooggeregshof antwoord Albert Snyder: 'My eerste gedagte was dat agt regters nie die gesonde verstand het wat God 'n bok gegee het nie. . . . Ons het vandag uitgevind ons kan nie meer ons dooies in hierdie land met waardigheid begrawe nie ”(Barnes 2011). Westboro Baptist Church sit sy protesveldtog voort en kondig toekomstige gebeure op sy webwerf aan (Westboro Baptist Church, "Picket Schedule"). Beide die federale regering en sommige state het steeds die begrafnisbetogings deur WBS beheer; in 2012 het die federale regering en die staat Kalifornië wette aanvaar wat betogings binne 300 voet van begrafnisplegtighede beperk het. Die toekoms van die kerk bly onduidelik, maar aangesien die lidmaatskap hoofsaaklik Phelps-familielede is, is daar min nuwe rekrute, en verskeie Phelps-kinders het hulle aan die kerk onttrek.

Daar was die afgelope paar jaar 'n paar klein tekens dat die ekstreme radikalisme van die Westboro Baptiste Kerk effens kan afneem. In 2018 skryf Hillel dat daar 'n sagter toon is, ten minste intern, sê lede. Die kerk het selfs begin proselytiseer en 'n video getiteld getiteld 'The Gentile Church Age Is einde aan 'n einde: Get to the Church!' en “Baie nuwe tekens spuit idees oor Jesus en liefde in, verhelder die leer, diversifiseer die sondes om te betoog en roep meer positiewe taal op.” Die kerk bly steeds klein en gaan voort met die strydende openbare betogings en betogings wat sy openbare identiteit geskep het.

Verwysings

Anti-Defamation League. de. "Westboro Baptist Church." Toegang verkry vanaf http://www.adl.org/learn/ext_us/WBC/default.asp?LEARN_Cat=Extremism&LEARN_SubCat=Extremism_in_America&xpicked=3&item=WBC op 10 Januarie 2012.

Barnes, Robert. 2011. "Hooggeregshofreëls Eerste Wysiging beskerm Kerk se reg op begrafnisbegrafnisse." Washington Post. Maart 3. Toegang verkry vanaf http://www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2011/03/02/AR2011030202548.html op 1 November 2012.

Britt, Brian. 2010. "Curses links en regs: haat spraak en Bybelse tradisie." Tydskrif van die Amerikaanse Akademie vir Godsdiens. 78: 633-61.

Brouwer, Daniel en Aaron Hess. 2007. "Maak 'n gevoel van 'God Hates Fags' en 'Dankie vir 9 / 11': 'n Tematiese Analise van Milbloggers se Reaksies op Eerw. Fred Phelps en die Westboro Baptiste Kerk. ' Westerse Joernaal van Kommunikasie 71: 69-90.

Messer, Anna Zwierz. 2007. "Balansering van vryheid van spraak met die reg op privaatheid: hoe om wettiglik die probleem van die begrafnisprobleem te hanteer." Pace Law Review 28: 101-27.

Odell, Terran. 2008. God haat dubbelsinnigheid: 'n raamontleding van vlieërs van die Westboro Baptiste Kerk. MA Proefskrif, California State University at Long Beach.

Patriot Guard Riders. en "Patriot Guard Rider Mission Statement." Toegang van http://www.patriotguard.org/ op 9 Januarie 2012.

"Godsdiens: Bekering in die Paradys." 1951. Time Magazine, 11 Junie. Toegang verkry vanaf h ttp: //www.time.com/time/magazine/article/0,9171,814897,00.html op 10 Januarie 2012.

RNS Personeel. 2015. “Westboro Baptist Church to Picket Beau Biden's Funeral, Rosary Prayers.” Washington Post, 5 Junie. Toegang verkry vanaf http://www.washingtonpost.com/national/religion/westboro-baptist-church-to-picket-beau-bidens-funeral-rosary-prayers/2015/06/05/36f3d66e-0bbc-11e5-951e-8e15090d64ae_story.html op 6 Junie 2015.

Ruane, Michael. 2010. Bikers Protesteer Westboro Baptiste Demonstrators by Arlington Begrafnis. " Washington Post. Oktober 4. Toegang verkry vanaf http://www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2010/10/04/AR2010100406662.html op 10 Januarie 2012.

Suider Armoede Regsentrum. nd "General Hate." Toegang verkry vanaf http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-files/ideology/general-hate op 10 Januarie 2012.

Post Datum:
12 Januarie 2012
Opgedateer:
19 Julie 2018

Deel