Karen Johnson-Weiner

Die Amish

AMISH TIMELINE

1517: Martin Luther spyker sy vyf-en-negentig proefskrifte aan die deur van die Wittenburg-kerk en laat die Protestantse Hervorming begin.

1525: Conrad Grebel (ca.1498-1526), ​​die seun van 'n vooraanstaande Zurich-gesin; Felix Manz (ca.

1498– 1527 (5 Januarie): 'n Ander goed opgeleide Zürich-boorling; en Georg Blaurock (ongeveer 1492 - 6 September 1529), 'n voormalige priester, het op 21 Januarie 1525 in die geheim met sommige van hul volgelinge in die huis van Felix Manz in Zürich vergader, waar hulle mekaar herdoop en die Anabaptiste-beweging van stapel gestuur het.

1527: Michael Sättler (ongeveer 1495 - 21 Mei 1527), 'n voormalige priester van Freiburg, het 'n geheime anabaptiste-konferensie gelei in die stad Schleitheim, noord van Zürich. Hier het hulle die Schleitheim Belydenis , wat skriftelik vir die eerste keer Anabaptistiese oortuigings gestel het oor hoe die kerk in die wêreldse samelewing as 'n gemeenskap sou funksioneer, maar daarvan skei.

1632: Die geloofsbelydenis van Dordrecht word aangeneem deur die vergadering van Mennoniete tydens 'n konferensie in Dordrecht, Holland.

1660: Thieleman J. van Braght gepubliseer Die Bloedige Teater; of Martelaarspieël van die Verdedigende Christene , algemeen bekend as Die Martrys Spieël. Die tweede uitgawe van die boek, gepubliseer in 1685, bevat 104 gegraveerde illustrasies deur die Nederlandse kunstenaar Jan Luyken.

1693: Minister van die Alsasie, Jakob Ammann, het Mennonitiese predikers en gemeentes geëkskommunikeer wat sy beroep op groter skeiding van die wêreld verwerp het. Twintig van die drie en twintig Elsassiese ministers, een minister in die Palts-streek en vyf in Duitsland steun Ammann. Hierdie gemeentes het bekend geword as 'Amish-menoniete'.

ca. 1717-1750: Die eerste golf van Amish-immigrasie na Noord-Amerika het plaasgevind.

ca. 1815-1861: Die tweede golf van Amish-immigrasie na Noord-Amerika het plaasgevind.

1862-1878: Die Diener Versammlungen, 'n reeks ministersvergaderings, is gehou om die eenheid van Amish te bevestig, maar die resultaat was 'n verdeeldheid tussen tradisionaliste wat die "Ou Orde" wou handhaaf en diegene wat veranderings wou hê. Na 1865 was daar 'n duidelike "Old Order" Amish-beweging.

1890:  Die begroting (Sugarcreek, Ohio) begin publikasie. Aangesien korrespondensie van "skrifgeleerdes" in Ou-orde-gemeenskappe in Noord-Amerika aangebied word, het dit Amish-gemeenskappe verbind.

1910: 'n skeuring in Lancaster County, Pennsilvanië, het gelei tot die vorming van die Peachey-kerk, wat binnekort sulke hoofstroom Protestantse praktyke soos Sondagskool aangeneem het.

1913-1918: Die ultra-konserwatiewe Swartzentruber Amish-groep is in Ohio gestig en skei homself van die Ou Orde-kerke.

1925: Die eerste private Amish-skool, die Apple Grove School, is gestig in Dover, Delaware.

1927: 'n Kerkafdeling het plaasgevind in Somerset County, Pennsylvania, wat gelei het tot die vorming van die Beachy Amish (na hul leier, biskop Moses Beachy). Die groep het gewone klere aangehou, maar gou die motor en elektrisiteit aangeneem. Ander affiliasies, sowel konserwatief as progressief, het gedurende die volgende eeu ontwikkel.

1937: Die skrywe aan 'our Men of Authority' in die Pennsylvania-staatsregering, 'n groep ou-orde-kerklede van Lancaster County, Pennsylvania, bied 'n versoekskrif aan (onderteken deur meer as 3,000 Amish en Mennoniete) aan staatsamptenare en betoog teen 'n nuwe wet wat sou die skooljaar van agt maande na nege verleng en die ouderdom waarop kinders die skool kon verlaat verhoog van veertien tot vyftien jaar oud.

1937: Die Ixheim Amish-gemeente, die laaste wat in Europa oorbly, smelt saam met die nabygeleë Ernstweiler-meniste gemeente.

1939: Gefrustreerd deur skoolstryd het 'n groep Amish, gelei deur Stephen F. Stoltzfus, Pennsylvania verlaat om 'n nuwe gemeenskap in Maryland te stig.

1940 - hede: Na die Tweede Wêreldoorlog het sosiale en ekonomiese veranderinge in die hoofstroom-samelewing Amish-gemeenskappe begin uitdaag. In sommige Amish-gemeenskappe bied fabriekswerk 'n manier om bevolkingsgroei, minder (en duurder) landbougrond te hanteer, en verhoogde mededinging van nie-Amish-boere, wat toenemend op tegnologiese innovasie staatmaak. Ander gemeenskappe het hulle tot entrepreneurskap gewend. Nog ander het begin om nuwe nedersettings te begin met meer beskikbare landbougrond.

1948: The Old Order Book Society of Pennsylvania is gestig om onder meer die standaardisering van boeke wat deur die Old Order-skole in Pennsylvania gebruik moet word, te bespreek.

1950's: Amish begin al hoe meer hul eie skole in reaksie op skoolkonsolidasie en kurrikulêre verandering in openbare skole. Terwyl die Old Order Book Society die standaardisering van Old Order-skole in Pennsylvania beïnvloed het, het 'n groep Old Order Amish-onderwysers in Ontario, Ohio en Indiana 'n sirkelbrief begin om mekaar te help met klaskwessies en ondersteuning aan nuwe onderwysers te gee.

1957: Die sirkelbrief van die onderwysers word Die Blackboard Bulletin , 'n maandelikse onderwysertydskrif wat gewy is aan die ontwikkeling van ou-orde-skole.

1963: Uria R. Byler skryf Ons Beter Land , 'n agtste graad geskiedenis teks spesifiek ontwerp vir Amish skole. 'N Amish brief aan Die begroting noem dit die eerste boek wat ooit deur 'n Amishman geskryf is as 'n handboek vir Amish-kinders.

1964: The Pathway Publishing Company is deur die Amish opgeneem as 'n nie-winsgewende organisasie.

1965: Amish wat self werk, is vrygestel van sosiale sekerheid. (Amish-werkers in diens van ander Amish is in 1988 vrygestel.)

1967: Die Old Order Amish-bestuurskomitee is gevorm om as skakel tussen die Amish en die federale regering te dien, aanvanklik om die militêre konsep aan te spreek, maar later vir ander kwessies.

1967: Lutherse predikant, dominee William Lindholm, het die National Committee for Amish Religious Freedom georganiseer om regshulp te verleen aan Amish-gemeenskappe wat plaaslike wette wat skoolbywoning betwis, uitdaag.

1968: Die eerste van die Pathway Readers verskyn, 'n reeks handboeke wat spesifiek ontwerp is vir Ou Orde-skole.

1972: In die geval van Wisconsin v. Yoder, et al , het die Amerikaanse Hooggeregshof die Amish vrygestel van wette wat hulle verplig het om hul kinders na hoërskool te stuur.

1975:  Die Botschaft (Millersburg, Pennsylvania), 'n koerant met slegs briewe van "skrifgeleerdes" in Ou-orde gemeenskappe, het begin publiseer.

1985: Die film Getuie (van Paramount Pictures en Harrison Ford en Kelly McGillis) het gehelp om populêre belangstelling in die Amish teweeg te bring.

2006: 'n Skietery by die Nickel Mines Amish School het gelei tot die dood van vyf jong Amish-meisies en het wêreldwye aandag in die media getrek.

2011: Lede van die Bergholz Amish-gemeenskap val familielede en ander wat die Bergholz-leier Sam Mullet teëgestaan ​​het, aan deur mans se baarde en vrouehare te sny. In 2012 is sestien lede van die Bergholz-gemeenskap skuldig bevind aan haatmisdade in die federale hof. Die saak het bespreking ontlok oor wat dit beteken om Amish te wees.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die hedendaagse Amish stam af van die Anabaptiste, 'n radikale faksie van die hervormingsbeweging wat aan die einde van Oktober 1517 begin het, toe Martin Luther (1483-1546) pous Leo X in Rome uitgedaag het deur vyf-en-negentig tesisse aan die deur van die Wittenberg te spyker. Kerk.

In 1518 het die stad-staat van Zürich Ulrich Zwingli (1484-1531) gekies (sien skildery regs), 'n voormalige Katolieke priester, om sy kop te weespredikant. Zwingli was gewild, en baie het gehoop dat hy vinnig sou beweeg om alle rituele waarvoor daar nie 'n duidelike skriftuurlike basis was nie, uit die weg te ruim. Nietemin was Zwingli van mening dat die sekulêre owerheid die hervorming moes rig, en hy het geweier om voort te gaan sonder die toestemming van die stadsraad van Zürich, wat die leiding oor die kerk geneem het. Dit lyk asof die besluit van Zwingli die sekulêre outoriteit oor skriftuurlike voorregte gehad het en het verskeie van sy jong studente, veral Conrad Grebel (ca.1498-1526), ​​die seun van 'n vooraanstaande Zurich-gesin, kwaad gemaak. Felix Manz (ongeveer 1498 - 5 Januarie 1527), 'n ander goed opgeleide Zürich-boorling; en Georg Blaurock (ongeveer 1492 - 6 September 1529), 'n voormalige priester. Die konflik tussen studente en onderwysers het uiteindelik 'n hoogtepunt bereik oor die kinderdoop, 'n praktyk wat nie net godsdienstige betekenis gehad het nie, maar ook gehelp het om te verseker dat kinders in die staat se rekords opgeneem word. Met ander woorde, dit het 'n sekulêre sowel as 'n godsdienstige doel gedien, wat beide kerklede en burgers van die staat geskep het. Grebel, Manz, Blaurock en hul volgelinge het aangevoer dat omdat die kinderdoop nie in die skrif genoem word nie, dit geen plek in die kerk gehad het nie. Hulle beweer dat die doop gedoen moet word as teken van die verbintenis tot die kerk. Verder voer hulle aan dat die kerk 'n kerk van gelowiges moet wees, 'n posisie wat baie gesag gevrees het dat dit anargie sou bring. In Januarie 1525 het die Zürichse stadsraad wette ingestel wat vereis dat babas gedoop moet word en die herdoop van diegene wat as babas gedoop is, verbied. In reaksie hierop het Grebel, Manz en Blaurock mekaar herdoop en die Anabaptiste-beweging van stapel gestuur (Hostetler 1993; Hurst & McConnell 2010); Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al 2013; Loewen en Nolt 1996; Nolt 2016).

Amptelike vervolging van Anabaptiste het nie die verspreiding van die beweging gestop nie. Net tien jaar nadat dit begin het, het Michael Sättler (ongeveer 1495-Mei 21, 1527), 'n voormalige priester van Freiburg, 'n geheime Anabaptist-konferensie in Februarie, 1527, in die stad Schleitheim, noord van Zürich, gelei. Uit hierdie konferensie het die Schleitheim-belydenis, die eerste geskrewe verklaring van Anabaptistiese geloof, gekom. Die Belydenis het die kerk as 'n gemeenskap van gelowiges gedefinieer, afgesien van die wêreldse samelewing. 'N Mens het vrywillig by hierdie kerk aangesluit deur te kies om gedoop te word, wat die kinderdoop uitgesluit het. Die Belydenis het ook geweld verwerp en aangevoer dat diegene wat gesondig het, binne die kerk net uit gemeenskap verban moes word. Uiteindelik het die Belydenis 'n bediening voorgestel wat uit die kerklidmaatskap (Loewen en Nolt 1996) gekies is.

Teen die einde van die sestiende eeu was die Anabaptiste alom bekend as 'Mennoniete' na Menno Simons (1496-1561), 'n Nederlandse priester wat anabaptistiese predikant geword het, wie se leerstellings gehelp het om die anabaptistiese sienings van die doop, die nie-ooreenstemming en pasifisme te vorm. Simons het die anabaptistiese siening van die kerk herbevestig as pasifisties, nie-bestand en afsonderlik van die wêreldse sosiale orde. Hy het ook gehelp om die begrip van die kerk as 'n gemeenskap van gelowiges te versterk, wat deur hul toewyding om Christus se voorbeeld te volg, die reinheid van die kerk sou handhaaf. Vir Simons was ekskommunikasie en vermy die enigste manier dat gemeentelede die suiwerheid van die kerk moes bewaak (Loewen en Nolt 1996; Nolt 2016).

Shunning, die sosiale vermyding of Meidung, van diegene wat van kerkgenootskappe geëkskommunikeer is, is later gehandhaaf in die Dordrechtse belydenis van 1632, uitgereik deur die leiers van 'n aantal Mennonitiese faksies wat in die stad Dordrecht in Holland bymekaargekom het in 'n poging om meningsverskille oor kerkpraktyk uit te stryk. Soos bevestig in die Belydenis, het sosiale vermyding beteken dat 'n mens nie kon eet, drink, sake met of sosiaal kon verkeer met enige kerklidmaat wat uit die gemeenskap gesit is nie. Die Belydenis van Dordrecht bly die geloofsverklaring vir die huidige Amish-groepe (Belydenis van Dordrecht; Loewen en Nolt 1996; Nolt 2016).

In 1693 het die Elzasser-predikant, Jakob Ammann (1644-1730), aangevoer dat die Mennoniete wêreldse word. Hy het die oënskynlike gewilligheid van Mennonitiese kerklede beklaag om in mode en mode aan modes te voldoeninteraksie met en selfs met nie-Mennoniete trou, en hy het gemeentes getugtig oor hulle oënskynlike versuim om lidmate wat uitgesit is, te vermy. Die meeste van die Mennonitiese predikers en gemeentes in Switserland en die Palts-streek het Amman se beroep op groter skeiding van die wêreld verwerp, en daarom het Amman hulle in 1693 geëkskommunikeer. Twintig van die drie-en-twintig ministers van Elsas, saam met een in die Palts en vyf in Duitsland, het Amman ondersteun. Hulle en hul gemeentes het bekend geword as Amish Mennonites, of eenvoudig Amish (Nolt 2016).

In reaksie op volgehoue ​​vervolging in Europa het baie Amish na die nuwe wêreld geïmmigreer. Daar was twee golwe van immigrasie na Noord-Amerika, die eerste van ongeveer 1717 tot 1750 en die tweede van 1817 tot ongeveer 1861. Die eerste golf van immigrante kom hoofsaaklik uit die Palts en Switserland en het hoofsaaklik in Pennsylvania gevestig. Die tweede golf het ook immigrante uit Elsas en Lorraine gebring, en hulle het geneig om verder wes in Ohio, Illinois, Iowa en Ontario (Crowley 1978, Hostetler 1993, Nolt 2016) te vestig. Teen die einde van die negentiende eeu het die meeste van die oorblywende Amish gemeentes in Europa weer by die Mennonites aangesluit. Die Ixheim Amish Kerk, die laaste oorblywende Amish gemeente in Europa, het saamgesmelt met die Ernstweiler Mennonite Kerk in 1937. Daar is geen Amish vandag in Europa nie (Hostetler 1993; Nolt 2016).

Teen die middel van die negentiende eeu was daar 'n aantal klein, geïsoleerde Amish-kerkgemeenskappe. Geografies versprei en verskillende ontberinge ondervind, het hulle op verskillende maniere begin ontwikkel. 'N Aantal plaaslike predikantevergaderings is gehou om die verskille tussen die groepe op te los, maar die skeiding tussen meer konserwatiewe en meer progressiewe gemeentes het toegeneem. Tussen 1862 en 1878 het kerkleiers jaarliks ​​vergader, maar uiteindelik kon die verskillende faksies nie versoen nie. Die konserwatiewe gemeentes het belowe om getrou te bly aan die Alte Ordnung of die “Ou Orde” van hul voorgeslagte. Toe en vandag word hierdie kerkgemeenskappe gekenmerk deur 'n begeerte om voort te gaan met die praktyk van die daaglikse lewe en godsdiensbeoefening met so min as moontlik (Hostetler 1993; Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al. 2013; Nolt 2016).

Die meerderheid van die toenemende Amish-gemeentes het streekkonferensies gevorm, wat elkeen uiteindelik met die Mennonite-kerk saamgesmelt het. 'N Aantal meer tradisioneel-gemeenskappe het onveranderd gebly met die Ou-orde-groep of met die streekskonferensies. In 1910 het dit saamgegaan om die konserwatiewe Amish Mennonite Conference (Hostetler 1993, Kraybill, Johnson-Weiner en Nolt 2013; Nolt 2016) te vorm.

Aangesien die leefstyl van die Ou Orde Amish toenemend verskil van dié van hul nie-Amish bure, en kerkgemeenskappe gesukkel het om hul plek in 'n veranderende wêreld te definieer, het skepe plaasgevind. In toenemende mate het kerklede gedebatteer wat om te doen oor lede wat die Ou-Orde-kerk verlaat het waar hulle gedoop is om by meer progressiewe Amish Mennonite-gemeentes aan te sluit. Baie het geargumenteer dat diegene wat dit gedoen het, die belofte wat hulle by die doop aangeneem het, geskend het om die leerstellings van die kerk te handhaaf en so geëxcommunikeer en sosiaal afgeskaaf moes word in ooreenstemming met die Dordrecht Belydenis, 'n posisie genaamd streng Meidung. Ander het nie saamgestem nie. In Lancaster County, Pennsylvania, byvoorbeeld, het Amish gekant teen streng Meidung onttrek van die Ou Orde in 1910 om 'n onafhanklike kerk te stig. Hierdie groep, wat bekend geword het as die Peachey Amish, het binnekort meer algemene protestantse praktyke aanvaar, soos die Sondagskool.

Ander protesteer toe streng Meidung is nie waargeneem nie. In 1913, waarin aangevoer word streng Meidung, Sam Yoder, 'n biskop in die Holmes County, Ohio, Amish-nedersetting, beweer dat 'n mens in die kerk moet bly waarby hy aangesluit het of onderworpe is aan ekskommunikasie en sosiale vermyding. 'N Aantal predikantevergaderings is gehou in 'n poging om 'n kompromis te bereik wat die verskillende gemeentes bymekaar sou hou, maar teen 1917 het Yoder se faksie, wat bekend sou staan ​​as die Swartzentruber Amish, nie meer saamgesels met die Ou Orde nie. gemeentes in die streek (Hurst en McConnell 2010; Johnson-Weiner 2010).

In 1927 het nog 'n skis plaasgevind, hierdie keer in Somerset County, Pennsylvania, toe biskop Moses Beachy verwerp het streng Meidung. Binne 'n jaar het lede van die Beachy Amish albei motors en elektrisiteit aangeneem. Omgaan ook met tegnologie, maar tot 'n beperkter mate as die Beachy Amish, het die Nuwe Orde in 1966 gevorm toe verskillende Amish gemeentes geestelike waardes begin beklemtoon en 'n meer individualistiese geloof in die versekering van verlossing verwoord. Miskien meer behoorlik 'n subgroep van die Ou Orde, het die Nuwe Orde Amish 'n middelweg aangebied tussen Ou Orde en Strandagtige kerke, wat trekkers in die veld toelaat, maar die motor eienaarskap (Kraybill et al. 2013; Nolt 2016) verbied.

Schisms het voortgegaan om gemeentes te skei, wat bewys lewer van die deurlopende stryd deur Amish-kerkgemeenskappe om Anabaptistiese prinsipale toe te pas in die gesig van druk, beide van die dominante, nie-Amish-samelewing en van magte binne die groep. Die Amish het geen sentrale organiseringsstruktuur wat alle gemeentes sal verenig nie. Elke Amish is dus 'n afsonderlike en selfdefinieerde groep, en nie alleen van die nie-Amish-gemeenskap wat dit omring nie, maar ook van die meeste ander Amish-mense. 'N Gemeente mag CJ of "gemeenskap" met ander wie se Ordnungs of kerkreëls soortgelyk is, wat beteken dat predikante van een groep in die kerklike dienste van die ander kan preek en dat 'n lid van een kerkgemeenskap met 'n lid van een van die gemeentes kan trou ander. Maar, hoewel 'n kerkgemeenskap kan raadpleeg met diegene met wie dit gemeenskap het, moet dit uiteindelik sy eie pad vind (Hostetler 1993; Hurst en McConnell 2010; Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al 2013; Nolt 2016; Nolt en Meyers 2007) .

Leerstellinge / oortuigings

Vandag bly die kerk die een deurdringende krag in die Amish-bestaan. Die standaard Duitse woord vir kerk is Kirche, wat, soos sy Engelse ekwivalent, verwys na die gebou waarin dienste aangebied word of aan die dienste self. Die woord vir die kerk in Pennsylvania, die taal wat in Amish-gemeenskappe gepraat word, is egter Gmay, uit die Duitser Gemeinde, wat gemeenskap beteken. Vir die Amish is die kerk nie die gebou waarin mens ontmoet of selfs die godsdienstige dienste nie, maar eerder 'n gemeenskap gevorm van diegene wat toegewyd is om die leerstellings van Christus in die praktyk te plaas. (Hostetler 1993; Hurst en McConnell 2010; Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al 2013; Nolt 2016; Nolt en Meyers 2007).

Die Ou Orde Amish bly glo dat God se volk 'n getroue minderheid, 'vreemdelinge en pelgrims' (1 Petrus 2:11), in die wêreld moet wees, maar nie daaruit nie. Die Amish-oortuiging, wat in die Schleitheim- en Dordrecht-belydenisskrifte beweer word en versterk word deur eeue van vervolging, is dat die Christelike weg nie deur die meerderheid van die samelewing gekies sal word nie, en dat hulle dus 'n 'eienaardige volk' bly (Titus 2:14) , los van die wêreld en bereid is om deur sy hande te ly. Hulle interpreteer die opdrag om afsonderlik van die wêreld te wees, en plaas streng hindernisse tussen hulself en die buitewêreld as hulle weier om aan die "Engelse" of nie-ou-orde samelewing te verenig. Onderskeidend en selfgedefinieerd, nie net los van die "Engelse" of nie-Amish nie, maar ook van ander ou-orde-groepe, elke Old Order-groep is 'n verlossingsgemeenskap wat gevorm word uit diegene wat toegewyd is aan die uitvoering van die leerstellings van Christus.

Die Amish is Christene en hul godsdienstige lewe is gebaseer op dissipelskap en gehoorsaamheid. Dissipelskap beteken die poging om Christus se voorbeeld in hul daaglikse lewens te volg, en om dit te doen, moet hulle gehoorsaam wees aan die leer van Christus en aan die kerk. Die Amish koppel dus persoonlike geloof aan hul verbintenis tot die kerkgemeenskap.

Dissipelskap en gehoorsaamheid is die gevolg van 'tou opgooi', oorgee aan God se wil en so volkome op God vertrou dat 'n mens aanvaar wat ook al gebeur met die sekerheid dat dit deel van God se plan is. Die Amish glo nie dat hulle gered is nie, want dit is net iets wat God kan weet. Maar as u uself volkome aan God kan oorgee, kan u miskien 'n lewe lei wat salig is. 'N Mens toon hierdie opbrengs uit hoe jy leef (Kraybill et al. 2013).

Die lewe binne elke kerkgemeenskap word gelei deur die Ordnung of kerkdissipline, wat bepaal wat sondig en wêrelds is en daarom nie geduld moet word nie. Die elemente in die Ordnung wat nie skriftelik ondersteun kan word nie, word geregverdig deur die gevoel dat die gemeenskap anders sou doen as dit anders sou doen. Die Amish glo dat die individu swak is, en dat slegs die gemeenskap met ander ook toegewyd is aan God se diens, die krag kan kry om die lewe te lei wat God welgevallig sal wees.

So 'n geloof vereis noodwendig die ondergeskiktheid van die individuele begeerte om die wil te groepeer. Dit is waaroor die doop gaan. Deur u doopgelofte voor die kerk af te lê, verbind u u tot die Om. Die doop is 'n gelofte van gehoorsaamheid, 'n belofte aan God om Christus se voorbeeld te volg, soos geopenbaar in die Skrif en uitgelê deur die Om (Hostetler 1993; Kraybill et al 2013; Nolt 2016).

Ordnungs mag verander soos die groep reageer op veranderende omstandighede. Sommige veranderinge kan bydra tot die ekonomiese lewensvatbaarheid van 'n gemeenskap, terwyl ander reaksies op wetgewing en sosiale veranderinge in die dominante samelewing kan wees. Omdat geen twee gemeenskappe dieselfde omstandighede ondervind het nie twee Amish-gemeenskappe presies dieselfde Ordnung nie. Selfs wanneer daar algemene ooreenkoms is, kan die uitkoms baie uiteenlopend wees. Byvoorbeeld, al die ou bestellings Amish verbied motor eienaarskap, maar buggy style wissel van groep tot groep, asook die reëls wat geld as 'n mens kan ry vanaf 'n nie-Amish buurman (Hostetler 1993; Hurst en McConnell 2010; Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al 2013; Nolt 2016; Nolt en Meyers 2007).

Die Dordrecht Belydenis bly die verklaring van geloof vir hierdie hedendaagse Anabaptiste, en jongmense wat vir die doop voorberei, studeer dit. Onder sy sleutelbeginsels is doop op geloofsbelydenis (Artikel 7), pacifisme en nie-weerstand (Artikel 14), en ekskommunikasie en vermy (Artikels 16 en 17).

RITUELE / PRAKTYKE

 Elke tweede week vergader die kerkgemeenskap in die huis van 'n gesin in die kerk. Dit is ongeveer ses-en-twintig kerkvergaderings, dus kan elke gesin verwag om die diens een keer per jaar aan te bied. Gesinne weet wanneer hulle beurt kom, alhoewel omstandighede (die geboorte van 'n kind, siekte of dood in die gesin) daartoe kan lei dat die een gesin 'n ander se beurt kry. Diegene met groot huise kan kerk bied vir 'n gesin wie se huis te klein is (Kraybill et al 2013).

In die voorbereiding van die kerk word gesinne hul huise en plase skoongemaak. Oor die algemeen sal ander in die gemeenskap, veral getroude dogters of susters, 'n hand uitleen aangesien die gasheerfamilie die mure skuur, die kaste skoonmaak, die vloere spoel en die gemeenskaplike ete voorberei wat na die diens bedien sal word (Johnson-Weiner 2010; Kraybill et al 2013).

Ten slotte, die aand voor die diens, word al die meubels opsy geskuif, en die banke [Sien foto van kerkbankies regs] word ingebring. In sommige gemeenskappe,Die Ausbunds (liedboeke) word ook op die banke uitgesteek.

Kerkdienste begin sowat agt of nege in die oggend, en hulle duur drie tot vier uur. Almal bywoon, en daar is geen kwekerye of spesiale dienste vir kinders nie. Mans en vroue sit afsonderlik. Terwyl die gemeente sing, vergader die bediening in 'n aparte kamer om te besluit wie die openingspreker en hoofpredikasie sal gee. Daar sal na die eerste preek stil en kniel gebed wees na die openingspreker en bevestigings (Zeugnis) deur predikante of bejaarde mans. Dan kniel kerklede weer in gebed voordat hulle staan ​​vir die finale voorspraak. As 'n vergadering van kerklede nodig is om 'n belangrike saak te bespreek, word kinders en enigiemand wat nie gedoop is, verskoon nie. Ten slotte, almal vergader vir 'n gemeenskapsmaaltyd, wat volg op 'n spyskaart wat wissel van gemeenskap tot gemeenskap. Terwyl die Swartzentruber Amish altyd boontjiesoep dien, bedien ander Amish-groepe toebroodjies met 'n spesiale "kerk" -verspreiding (Hostetler 1993, Kraybill et al 2013).

Die Amish vier Goeie Vrydag, Paasfees, Paasmaandag, Pinkster, Whitmonday, Hemelvaartdag, Kersfees, en in sommige groepe, "Ou Kersfees" of Epifanie.

Nagmaal wat in die lente en in die herfs gehou word, is die belangrikste viering van die kerklewe. Kommuniekerk ( Gros Gmay ) word voorafgegaan deur die Raadskerk (Ordnungs Gmay). Raadskerk, wat slegs deur gedoopte kerklede bygewoon word, is 'n tyd vir hersiening van die Ordnung en vir individue om daaraan te herinner. Dit is ook die tyd om enige slegte gevoelens uit te wis, sondes te bely en ander te vergewe, want as daar nie eenheid en harmonie in die kerkgemeenskap is nie, kan die gemeenskap nie twee weke later gehou word nie (Hostetler 1993, Kraybill et al. 2013).

Nagmaal is 'n daglange diens wat pas by die oorvertelling van Christus se lyding en die deel van brood en wyn. Dit sluit af met lede wat mekaar se voete was, die heilige soen gee en offers bring. Dit is die enigste keer dat 'n aanbod ingesamel word. Laastens, as 'n kerkgemeenskap 'n nuwe predikant (of diaken of biskop) benodig, dan gebeur dit gewoonlik aan die einde van die nagmaalsdiens (Hostetler 1993; Kraybill et al. 2013).

Die doop is die belangrikste ritueel in enige Amish-persoon se lewe, want dit dui op die belydenis van die individu van die Christelike geloof en toewyding aan die kerk. Dit het belangrike gevolge, want as die individu so optree dat hy of sy die Ordnung oortree, sal daar openbare bekentenis wees, en moontlik ekskommunikasie en vermyding. Voor die doop vergader kandidate met die predikante en biskop om die agtien artikels van die belydenis van Dordrecht te bestudeer. Die doopdiens self vind plaas na die tweede preek tydens 'n Sondagdiens. Die diaken gooi 'n klein hoeveelheid water in die biskop se hande, wat deur die doop van die individu die water oor die kandidaat se kop vrylaat. As die kandidaat manlik is, skud die biskop dan sy hand en gee hom die soen van vrede. As die kandidaat vroulik is, maak die vrou van die biskop hierdie gebare (Hostetler 1993; Kraybill et al 2013).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die kerkdistrik, of gemeente, is die sentrale eenheid van Amish-gesag. Beperk in grootte volgens geografie en die aantal gesinne wat redelikerwys in 'n Amish-huis kan ontmoet, word die kerkdistrik beheer deur 'n partydiensbediening waarvan die amptenare gekies word deur 'n kombinasie van demokrasie en geloof. Daar is 'n diaken (genoem in die Duits Armen-Diener of "bedien die armes"), wie se verantwoordelikhede sluit in hulp in huweliksreëlings en om te verseker dat die materiële behoeftes van almal in die gemeenskap nagekom word. Twee tot drie predikers (Diener zum Buch of "minister van die boek") is verantwoordelik vir prediking en berading. Laastens is daar 'n biskop (Voelliger-Diener of "bedien met volle magte"), wat huwelike, doop, ekskommunikasie en begrafnis verrig. Wanneer 'n nuwe predikant nodig is, word alle lede van die kerk, manlik en vroulik, geraadpleeg. Elkeen word gevra om iemand te nomineer ('n gedoopte man, getroud en gevestig genoeg om 'n stabiele leier te wees). Diegene wat 'n voldoende aantal nominasies ontvang (afhangende van die grootte van die gemeente) neem deel aan 'n lotto. Terwyl die kandidate in 'n ander kamer terugtrek, het kerklede soveel op 'n kerkbank uitgestal Ausbunds, die Amish-liedjie, soos daar kandidate is, plaas een van die liedjies 'n stukkie papier waarop 'n Bybelvers geskryf word. Wanneer die kandidate uitkom, kies elkeen 'n lied, en die een wat die lied kies wat die Bybelvers bevat, styg na die kerkkantoor. Elke Amish-persoon het dus 'n uitspraak in die geestelike stabiliteit van die kerk en verder, in die stabiliteit van die gemeenskap as geheel. Maar God het die laaste woord (Hostetler 1993: 106; Kraybill et al 2013).

Na die uitverkiesing van God, het die bediening aansienlike gesag, en afsprake, terwyl onbetaalde, is gewoonlik vir die lewe. Nietemin kan 'n geordende diaken, prediker of biskop stilgemaak word as die kerklede glo dat hy die Ordnung oortree of oortree het. Uiteindelik is besluitneming binne die gemeenskap onderworpe aan der Rat der Gemein of 'n stem van alle kerklede. Almal wat in die kerkgemeenskap gedoop word, het 'n uitspraak om te bepaal of 'n lid uitgewis of herstel moet word of watter aksies die kerkgemeenskap op sekere sake moet aanpak (Hostetler 1993, Kraybill et al. 2013).

Die kerk en die Ordnung laat Amish-gesinne toe om as 'n gemeenskap binne 'n gemeenskap te woon, omring deur 'n nie-Amish-samelewing en tog afsonderlik daarvan. Die fisiese grense van die gemeenskap word versterk deur die beperking van die Ordnung op die gebruik van telefoon, elektrisiteit, die motor en alle ander tegnologiese innovasies wat die daaglikse aangesig tot aangesig kan ontwrig wat persoonlike bande versterk.

Ordnungs beheer taal, versterk die gemeenskap deur duidelik die grense tussen diegene wat daaraan behoort en diegene wat dit nie doen nie, te merk. Pennsylvania Afrikaans of Deitsch, ook genoem Pennsylvania German, word gebruik vir mondelinge kommunikasie binne die groep. Engels word gebruik om te skryf en met buitestaanders te praat. Jong kinders, wat dikwels nie Engels leer voordat hulle skool toe kom nie, kan dalk buitengewoon wees vir outsiders wat in 'n vreemde taal kommunikeer (Johnson-Weiner 2010, Kraybill et al. 2013; Louden 2016).

Vlakte rok onderskei lede van die kerkgemeenskap van buitestaanders, identifiseer die groep en gee die draer 'n gevoel van deelname. Nadat Jakob Ammann met die ander Mennonitiese gemeentes gebreek het, was sy volgelinge spoedig onderskeibaar. Ammann het aangevoer dat mans nie hul baarde moet versier nie en dat die kerklede gewone klere moet dra. Plaaslik word sy volgelinge bekend as Häftler ("Haak-en-oog-mense") omdat hulle dikwels verkies het om hierdie eenvoudige middele te gebruik om hul klere eerder as knoppies vas te maak, wat as wêrelds beskou word. Die Mennoniete is geroep Knopfler ("Knoppie mense") (Hostetler 1993; Kraybill et al 2013; Nolt 2016).

Die Amish beskou nie gewone klere as Christelike klere nie, maar eerder as Amish-klere, wat nie noodsaaklik is vir redding nie, maar om die volle wil van God uit te voer. Wanneer hy soggens aantrek, volg elke Amish-persoon die Ordnung. Deur nooit haar hare te sny en dit onder haar hoed weg te hou nie, tree die vrou op volgens Paulus se raad aan die Korintiërs (11: 1-14). Deur die hare volgens die Ordnung af te sny en sy snor af te skeer, beduie die Amish-man kerklidmaatskap. Of seunshemde krae het, of vrouekappies dieselfde kleur het as hul rokke, of die kappies gekruis of reguit is, of die doppies geplooi is of 'n duidelike voorkoms, dui alles op 'n lidmaatskap van 'n bepaalde kerkgemeenskap.

Huise [sien foto regs] en hul interieurs word ook gevorm deur die Ordnung. In werklikheid die kerkgemeenskap se Ordnung
reguleer baie van die daaglikse lewe. Terwyl kerklede erken dat nie alles in die Ordnung skriftelik gebaseer is nie, wat nie ondersteun kan word nie, met verwysing na die Bybel, is geregverdig deur die gevoel dat andersins wêrelds en ontwrigtend vir die gemeenskap wees.

Byvoorbeeld, alle Old Order Amish-groepe verbied motorbesit en reguleer wanneer lede bestuurders kan huur. Die Amish weet dat met vinnige, maklike vervoer geredelik beskikbaar is, is familielede meer dikwels van die huis af weg, en die gemeente sal waarskynlik baie verstrooi raak.

Ander masjinerie word eweneens geëvalueer. [Sien foto van Amish-karretjie regs] Net omdat 'n stuk masjinerie of 'n huishouding
toestel spaar die eienaar tyd dit nie noodwendig aanbeveel nie, en dit is ook nie "modern" veroordeel nie. Die vraag is eenvoudig hoe dit die kerkgemeenskap sal beïnvloed. Die meeste Amish-gemeenskappe gebruik sommige battery-aangedrewe toestelle, veral flitsligte, asook dieselmotors. Sommige Amish-gemeenskappe het selfs sonkrag toegelaat. Nietemin het almal vasgestel dat die Amish-huis aan kraglyne verbind kan word "tot baie versoekings en die verswakking van kerk- en familielewe kan lei" (Hostetler 1993; Hurst en McConnell 2010; Johnson-Weiner 2010; Kraybill 2001; Kraybill et al 2013; Nolt 2016; Nolt en Meyers 2007).

Die daaglikse lewe, gevorm deur die Ordnung, is gebind aan die Skrif. Die vader lees die Skrif in die oggend wanneer die familie opgaan en weer voordat hulle vir die nag aftree. Elke maaltyd begin en eindig met stil gebed. Die praktyk versterk elke dag die Skrifles. Die pa sit aan die hoof van die tafel, en kinders volgens ouderdom, seuns aan die een kant en meisies aan die ander kant. Elke kind ken sy of haar plek in die familie en dus in die gemeenskap.

Die familie is die kerk in mikrokosmos, die formele struktuur wat die formele struktuur van die kerkgemeenskap weerspieël, wat die groter familie is van dié in die liggaam van Christus. In die Ou-orde gemeenskap is een, in 'n sekere sin, altyd in die kerk, in die wêreld, maar nie daarvan nie.

Die belangrikheid daarvan is nog duideliker as 'n mens besef dat min lewensiklusfunksies die huis verlaat (Kraybill et al. 2013; Scott 1998):

● Die Ou Orde gebruik moderne medisyne, maar hulle is dikwels meer gemaklik met chiropraktisyns of selfs tuisremiddels.

● Geboorte, huwelik, aftrede, siekte en dood kom almal ideaal by die huis voor en is dikwels baie privaat. Begrafnis is in begraafplase op grond wat deur die gemeenskap besit word.

● Die gesin is verantwoordelik vir sy eie uitgawes, maar ander in die gemeenskap help deur die skenking van fondse of arbeid (bv. Skuurverhogings).

Amish-kinders begin ongeveer ses-jarige skool en gaan deur die agtste graad. Alhoewel baie Amish-kinders steeds plaaslike bywoonopenbare skole, woon die meeste klein een- of tweekamer-skoolhuise in hul eie gemeenskappe by, waar hulle onderrig word deur onderwysers van hul eie geloof [Sien die foto van die Amish-skool regs]. Hoewel onderwysersvergaderings in baie gemeenskappe opleiding en ondersteuning bied aan onderwysers, is dit waarskynlik dat onderwysers in die mees konserwatiewe Amish-nedersettings jong, ongetroud, meisies uit die gemeenskap is met min of geen formele opleiding nie. In hul agt jaar van formele opleiding leer Amish-kinders Engels, rekenkunde, Duits, en miskien geografie en gesondheid. Die belangrike lesse (hoe om die boerdery en huishouding te bestuur, hoe om kinders groot te maak, hoe om verantwoordelik te wees en hard te werk) word tuis geleer, waar kinders deelneem aan werk, speel en seremonie in die mate van hul vermoëns (Dewalt 2006; Johnson-Weiner 2007).

Op die ouderdom van sestien of sewentien, na gelang van die praktyke van hul kerkgemeenskap, sluit Amish tieners by die Jong Volk of Youngie. Dit is Rumspringa of die "rondloopperiode", wanneer jongmense 'n sosiale lewe met mekaar het, wat afsonderlik van familieaktiwiteite is. In baie konserwatiewe groepe vergader die jongmense saans soggens op 'n kerksondag om aandete bymekaar te maak en liedere te sing. In meer progressiewe Amish-gemeenskappe mag jong mense nie-Amish-klere aantrek en verbode voorwerpe soos kameras, radio's of selfs motors koop en dit by die huise van Engelse bure (Stevick 2014) koop.

Tydens Rumspringa , 'n jong Amish-persoon moet die belangrikste keuse van almal maak, of dit gedoop moet word of nie. Die doop glo aan God om die leer van die Bybel te volg soos geleer in die Amish-kerk en in die Ordnung geïnterpreteer. Soos die eerste Anabaptiste, het die Ou Orde Amish die kerk gesien as 'n gemeenskap van gelowiges; 'n Amish jongmens word nie werklik Amish totdat hy of sy gedoop word en by die kerk aansluit. As 'n jong persoon nie by die kerk aansluit nie, sal hy of sy nie aangemoedig word om in die gemeenskap te bly nie, maar hy of sy sal beslis nie uitgegooi word nie. As 'n jong man gedoop word en dan die doopbeloftes oortree, in die sonde val, die Ordnung oortree of weier om die raad en bekommernis van die gemeenskap te hou, dan moet hy of sy geëxcommunikeer en vermy word (Kraybill et al. 2013; Stevick 2014).

Jongmense-byeenkomste is ook die konteks vir dating. Amish huwelike kan slegs kerklede van gemeenskapsgemeenskappe verenig. Rumspringa eindig met die huwelik.

Besoek is gereeld en belangrik in die Amish-samelewing, en bevestig en versterk familie- en kerkbande. Die siekes en siekes ontvang baie besoeke soos bejaardes en diegene wat 'n dood bedroef. Soms sing die jong volwasse of jong getroude paartjies gunsteling liedjies vir bejaardes of diegene wat tot hul huis beperk is. Tydens die bevalling, 'n begrafnis, vuur of ongeluk help mense om maaltye te maak, take te doen, boodskappe te doen, kindersorg te doen en ander take. Volwasse kinders kan 'n weeklikse rotasie instel om 'n ouer ouer te help wat voortdurende sorg nodig het. Sirkelbriewe is 'n algemene manier om te skakel met ander wat 'n soortgelyke siekte (hartchirurgie, borskanker) of ongeluk ervaar het, soos ouers van kinders wat 'n skielike dood gely het of deur verdrinking gesterf het. Periodieke landwye of streekbyeenkomste vir mense met 'n sekere gestremdheid of siekte is ook 'n belangrike bron van ondersteuning wat buite die gesinsirkel strek. Ten slotte bied familie, kerk en vriende gewoonlik finansiële ondersteuning wanneer rekeninge, veral hoë mediese rekeninge, dreig om 'n enkele familie te oorweldig (Kraybill et al. 2013).

Die Amish-wêreld is uiteenlopend, maar die verskillende kerkgemeenskappe deel belangrike ooreenkomste. Vir al die Amish gemeentes,Skrif is die finale gesag. Amish Church Services word in Duits aangebied, en al Amish sing van die Ausbund [Sien skandering van bladsye van Ausbund aan die regterkant], 'n liedjie wat eers in 1564 gedruk is, bevat liedjies wat geskryf is deur vroeë Anabaptiste. Die Lobelied, 'n lofsang, is altyd die tweede liedjie in die diens, maar meer konserwatiewe gemeentes sing dit baie stadiger as meer progressiewe mense. Die Ausbund bevat nie melodieë vir die liedjies nie, en die liedjies word van een geslag na die volgende oorgedra, wat die gemeenskap verder verenig (Hostetler 1993; Kraybill et al 2013).

Ook verenigende kerkgemeenskappe is twee weeklikse koerante, Die begroting (Sugarcreek, Ohio) en Die Botschaft (Millersburg, Pennsylvania), wat briewe van "skrifgeleerdes" in elke gemeenskap publiseer waarin die weer aangedui word, wat die kerk gehad het, wat besoekers daar was en wat siek was, asook geboortes, sterftes, reise en alledaagse gebeure. 'N Maandelikse nuusbrief, Die Dagboek , gee verdere inligting, insluitend opsommings van diegene wat verskuif het en gemeenskapsgebeurtenisse (Kraybill et al 2013).

Boonop word nuusbriewe van gemeentegemeenskappe ver buite die geografiese grense van die nedersettings waarin dit gepubliseer word, gelees, en Old Order Amish-tydskrifte fokus op verskillende onderwerpe, van tuismaak tot klokmaak en voëlkyk. The Pathway Publishing Corporation, 'n uitgewersonderneming wat deur Amish besit word in Aylmer, Ontario, publiseer drie maandelikse tydskrifte wat baie gelees is, Familie lewe, Young Companion, en Die Blackboard Bulletin, hierdie laaste 'n publikasie gemik op Ou Orde onderwysers (Johnson-Weiner 2007; Kraybill et al 2013).

Ten slotte, die vereniging van die diverse Amish-gemeenskappe is gereelde byeenkomste van predikante en ander wat ontmoet om kwessies van kommer in die Amish-wêreld te bespreek. Alhoewel die Amish gemeentelik gebly het, stuur baie kerkgemeenskappe verteenwoordigers na die vergaderings van die Old Order Amish-bestuurskomitee wat in 1966 gevorm is om 'n reaksie op die militêre konsep te onderhandel. Op ander tye het Amish-gemeenskappe saamgewerk op opvoedkundige kwessies, en in 'n aantal state reguleer 'n staatshoofskomitee Ou-orde skole (Hostetler 1993; Kraybill et al. 2013; Nolt 2016).

Nietemin bly die kerkgemeenskap die sentrum van die Amish-gesag. Omdat iets op 'n bepaalde manier in een distrik gedoen word, is daar geen waarborg dat dit op enige manier so gedoen sal word nie. Dit maak die ou orde-gemeenskap nie meer outentiek of 'n ander nie. Almal is Old Order Amish, en soos hulle waarskynlik sal sê: "Dit is net ons manier."

Kwessies / UITDAGINGS

Daar is altyd diegene wat in Amish-gemeenskappe grootgemaak word, maar verkies om nie by die Amish-kerk aan te sluit nie. In 'n opname van die grootste Amish-nedersetting ter wêreld, die uiteenlopende gemeenskap in die Holmes County-gebied in Ohio, is bevind dat byna veertig persent van die New Order Amish die kerkgemeenskap verlaat het, terwyl slegs 2.6 persent die konserwatiewer Andy Weaver-verbintenis verlaat het. Nasionaal kies ongeveer tien tot vyftien persent van die Amish-jongmense om nie in die Amish-kerk gedoop te word nie. Die persentasie gedoopte gemeentelede wat vertrek (en dus onderworpe is aan ekskommunikasie en vermyding) is baie kleiner. Oor die algemeen, hoe konserwatiewer die gemeenskap, hoe hoër is die retensiekoers (Kraybill et al 2013).

Alhoewel hulle wel bekeerlinge aanvaar, verloën die Amish nie, en die aantal buitestaanders wat by Amish-kerkgemeenskappe aansluit, is klein.

Die instandhouding van die gesondheid van die kerk hang uiteindelik af dat jongmense van die gemeenskap verlaat. Om dit te doen, moet kerke geloof, tradisie en geskiedenis suksesvol versoen met huidige gemeenskaps- en individuele behoeftes en met die vereistes van die omliggende, nie-Amish-samelewing. Dit het al hoe moeiliker geword. In sommige Amish-gemeenskappe het fabriekswerk 'n manier aangebied om te gaan met bevolkingsgroei, minder (en duurder) landbougrond, en verhoogde mededinging van nie-Amish-boere, wat toenemend staatmaak op tegnologiese innovasie. Ander gemeenskappe het ondernemerskap verander. Nog ander het begin met nuwe nedersettings waar daar meer beskikbare landbougrond is. Elkeen van hierdie paaie het implikasies vir die verskillende kerkgemeenskappe gehad, en vandag is die Amish-wêreld diverser as ooit.

Miskien is die belangrikste uitdagings wat die huidige Amish in die gesig staar, veranderinge in die hoofstroom-samelewing. Nuwe wette wat foto-ID's vereis om sulke alledaagse take te verrig, soos om 'n bankrekening te open, hou ontsaglike hindernisse in vir meer konserwatiewe Amish-groepe wie se Ordnungs foto's verbied. Die vereistes dat belastingdokumente aanlyn ingedien moet word, maak die individuele Amish-boer ongemaklik, wat waarskynlik nie net 'n rekenaar het nie, maar ook 'n telefoon- en telefoonlyn. Ander verwikkelinge, soos veranderinge aan die boukodes of nuwe regulasies rakende kinderarbeid en versekering, het ook klagtes teen lede van Amish-kerke tot gevolg gehad.

Verwysings

"Amish Bevolkingsprofiel 2015." Jong Sentrum vir Anabaptistiese en Pietistiese Studies, Elizabethtown College. Toegang verkry vanaf http://groups.etown.edu/amishstudies/statistics/amish-population-profile-2015 op 7 Maart 2016.

Crowley, William K. 1978. "Old Order Amish Settlement: Diffusie en Groei. Annale van die Vereniging van Amerikaanse Geograwe 68: 249-64.

Dewalt, Mark. 2006. Amish-onderwys in die Verenigde State en Kanada. Lanham, besturende direkteur: Rowman & Littlefield Publishers.

Dordrecht Belydenis van Geloof. Toegang verkry vanaf http://gameo.org/index.php?title=Dordrecht_Confession_of_Faith_(Mennonite,_1632) op 7 Maart 2016.

Hostetler, John A. 1993. Amish Society. Vierde uitgawe. Baltimore: Johns Hopkins Universiteit Pers.

Hostetler, John A. en Thomas J. Meyers. Januarie 2012. “Old Order Amish.” Global Anabaptist Mennonite Encyclopedia Online. Toegang verkry vanaf http://gameo.org/index.php?title=Old_Order_Amish&oldid=133422 op 3 Maart 2016.

Hurst, Charles E. en David L. McConnell. 2010. 'N Amish-paradoks: diversiteit en verandering in die wêreld se grootste Amish-gemeenskap . Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Johnson-Weiner, Karen M. 2010. New York Amish: Lewe in die gewone gemeenskappe van die Empire State. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Johnson-Weiner, Karen M. 2007. Oplei 'n kind: Ou Orde Amish en Mennonite Skole. Baltimore, MD: Johns Hopkins Universiteit Pers.

Kraybill, Donald B. 2001. Die raaisel van Amish-kultuur . (rev. ed.) Baltimore: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Kraybill, Donald B., Karen M. Johnson-Weiner, Steven M. Nolt. 2013. Die Amish. Baltimore: Johns Hopkins Universiteit Pers.

Loewen, Harry en Steven Nolt. 1996. Deur vuur en water. 'N Oorsig van Mennonite Geskiedenis. Scottdale, PA: Herald Press.

Louden, Mark. 2016. Pennsylvania Afrikaans. Die verhaal van 'n Amerikaanse taal. Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Nolt, Steven. M. 2015. 'N Geskiedenis van die Amish, Derde uitgawe. New York: Goeie Boeke.

Nolt, Steven M. en Thomas. J. Meyers. 2007. Duidelike diversiteit. Amish kulture en identiteite. Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Scott, Stephen. 1988. Die Amish Troue en Ander Spesiale geleenthede van die Ou Orde Gemeenskappe. Intercourse, PA: Goeie Boeke.

Stevick, Richard A. 2014. Amish groei. Die Rumspringa Jare, Tweede uitgawe. Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

AANVULLENDE HULPBRONNE

 Huntington, Gertrude E. 2001. Amish in Michigan. Oos Lansing, MI: Michigan State University Press.

Kaiser, Grace H. 1986. Dr Frau: 'n Vrou Dokter Onder die Amish. Intercourse, PA: Goeie Boeke.

Kraybill, Donald B. 2014. Renegade Amish. Baardsny, Haatmisdade, en die verhoor van die Bergholz Kappers. Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Kraybill, Donald B. en Carl F. Bowman. 2001. Op die Backroad to Heaven: Old Order Hutterites, Mennonites, Amish, and Brethren. Baltimore: Johns Hopkins Universiteit Pers.

Kraybill, Donald B., Steven M. Nolt, en David L. Weaver-Zercher. 2010. Amish Grace: Hoe Vergifnis Transcended Tragedy. San Francisco: Jossey-Bass, Inc.

Kraybill, Donald B., Steven M. Nolt, en David L. Weaver-Zercher. 2010. Die Amish Way: Pasiënt Geloof in 'n Gevaarlike Wêreld. San Francisco: Jossey-Bass, Inc.

Mackall, Joseph. 2008. Plain Secrets: 'n buitestaander onder die Amish. Boston: Beacon Press.

Stoltzfus, Louise. 1994. Amish Women: Lives and Stories. Intercourse, PA: Goeie Boeke.

Weaver-Zercher, Valerie. 2013. Opwinding van die Chaste. The Lure of Amish Romance Romans. Baltimore, MD: Die Johns Hopkins Universiteit Pers.

Wesner, Erik. 2010. Sukses wat maklik gemaak is: 'n Binne-kyk, kyk na waarom Amish-maatskappye floreer. San Francisco: Jossey-Bass, Inc.

IMAGES
Image #1: Hierdie beeld is 'n skildery van Ulrich Zwingli, die verkose burgemeester van die stadstaat Zürich wie se ondersteuning van sekulêre gesag tot die bekendstelling van die Anabaptistiese beweging gelei het.
Image #2: Hierdie beeld is 'n tekening van Jakob Ammann, wat die wegbreek van die Mennoniete gelei het om die Amish Mennonites te vorm.
Image 3: Hierdie beeld is 'n foto van kerkbankies buite 'n Amish-huis. Foto geneem deur en gebruik met toestemming van Karen Johnson-Weiner.
Image #4: Hierdie prent is 'n foto van 'n Swartzentruber Amish-huis. Ordnungs dikteer argitektuur. Foto geneem deur en gebruik met toestemming van Karen Johnson-Weiner.
Beeld # 5: hierdie foto is 'n foto van Nebraska Amish-buggies in die Big Valley-streek in Pennsylvania. Foto geneem en gebruik met toestemming van Karen Johnson-Weiner.
Image #6: Hierdie prent is 'n foto van 'n Amish-skool in Ashland, Ohio. Foto geneem deur en gebruik met toestemming van Karen Johnson-Weiner.
Image #7: Hierdie prent is 'n dokumentfragment van 'n dokument deur 'n anabaptistiese liedjieskrywer (skandering uit die boek) [Publieke domein], via Wikimedia Commons.

Post Datum:
12 Maart 2016

Deel