temploe die Santa Muerte

TEMPLO DIE SANTA MUERTE

TEMPLO DE SANTA MUERTE TYDIENSTEL

14de eeu: Die Asteekse beskawing het die godin van die dood aanbid.

18de eeu: Santa Muerte het op die platteland in Mexiko plaasgevind tydens die Spaanse koloniale tydperk.

2001: Die eerste openbare heiligdom na Santa Muerte is in Mexikostad onthul.

2006: Die Templo de Santa Muerte-heiligdom in Los Angeles is gestig.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die huidige verering van Santa Muerte kan herlei word na die aanbidding van die Asteekse beskawing van die veertiende eeu van die godin van die dood en later tot die agtiende eeuse Spaanse koloniale tydperk toe daar plaaslike toewyding aan Santa Muerte was. Sosiale wetenskaplikes het in die veertigerjare bewus geword van plaaslike, grootliks ondergrondse aanbidding van Santa Muerte. Santa Muerte het dekades lank 'n ondergrondse figuur gebly en hoofsaaklik 'n beroep op landelike, marginale groepe gedoen. Dit was in 1940 dat die eerste openbare heiligdom na Santa Muerte in die Tepito-omgewing in Mexikostad onthul is, en twee jaar later is die Tradisionele Heilige Katolieke Apostoliese Kerk, Mex-VSA, tydelik amptelike erkenning deur die Mexikaanse regering verleen.

Onlangse Meksikaanse geskiedenis is gekenmerk deur regerings- en fiskale krisis wat gelei het tot werkloosheid, armoede, die erosie van regeringswelsynsprogramme en buitengewone ongelykheid van rykdom tussen hoër en laer statusgroepe. By hierdie onstabiliteit was die geweld en politieke destabilisasie wat geskep is deur die groeiende mag en gewelddadige taktiek van die dwelm kartels. Hierdie kombinasie van omstandighede was 'n belangrike faktor in beide die groeiende verering van Santa Muerte onder die meeste

benadeelde elemente van die Mexikaanse bevolking en die grootskaalse vloei van Mexikaanse immigrante na Amerika. Sedert 2000, was daar 'n buitengewone groei in Santa Muerte-devotionalisme. Trouens, haar gewildheid het gestyg tot so 'n vlak dat die aantal Santa Muerte-aanhangers nou teenstrydig is met dié van St. Jude en selfs La Virgen de Guadalupe. Skat die aantal Santa Muerte-aanhangers loop so hoog as vyf miljoen. Alhoewel Santa Muerte omstrede geword het weens die verering deur dwelmhandelaars en gevangenisbewoners, het sy ook 'n gevolg onder dié aan die ander kant van die dwelmoorloë (polisie, soldate en gevangeniswagters) asook onder 'n breë deursnit van die Mexikaanse samelewing, veral jonger volwassenes.

Nie verbasend nie, is Santa Muerte-toegewyde besonder besprenkel onder die miljoene Meksikaanse immigrante wat in die Verenigde State aangekom het. Terwyl daar klein, privaat Santa Muerte-tempels is wat versprei is oor die Verenigde State en Santa Muerte-toewydings te koop in Latino-markte regoor die land, is Los Angeles die tuiste van die eerste twee openbare Santa Muete-heiligdomme. Oracion de la Santisma Muerte) en die tempel heilige dood (Templo Santa Muerte). Templo Santa Muerte is gestig in 2006 in die sentrale Los Angeles, Kalifornië deur prof. Sisyphus Garcia (Lucino Garcia) en sy vrou, Professora Sahara.

Leerstellinge / oortuigings

Die meeste toegewydes wat die Templo de Santa Muerte besoek, sal hulself as goeie katolieke beskou en is gemaklik daarmee om ook Santa Muerte te vereer. Die tempeldienste lyk in sommige opsigte soos die tradisionele Katolieke dienste, aangesien professor Sisyphus die mis vier en byvoorbeeld rozenkransdienste verrig. Vir leiers van die Katolieke Kerk onderskei verering van Santa Muerte die tempel natuurlik skerp van die ortodokse Katolieke geloof en praktyk. Professor Sisyphus bied 'n reeks kursusse aan oor onderwerpe soos numerologie, parapsigologie, chakras, vorige lewens en towerterapie. Hierdie kursusse het geen duidelike verband met Santa Muerte nie, en hy doen min moeite om die twee te verbind. Hy sê eenvoudig: “Ons praat oor God, oor Jesus, maar ons praat ook oor Santa Muerte ”(Holguin 2011). In die sin van Santa Muerte beklemtoon professor Sisyphus geloof in haar as 'n manier om die nodige gunste te ontvang. Soos hy dit stel, "As u in haar vertrou, sal sy u wense gee ... nie wat u wil hê nie, maar wat u nodig het" (Saraswat 2013).

RITUALS / PRAKTYKE

Besoekers aan Templo Santa Muerte sluit sowel nuuskieriges as toegewyde in. Die tempel bied 'n verskeidenheid rituele wat ooreenstem met dié wat in Katolieke kerke aangebied word, waaronder doop, huwelik en nagmaal. Professor Sisyphus bied ook elke aand gebedsdienste (Misas) aan. Professor Sisyphus en Professora Sahara lei gewoonlik dienste in konvensionele, sekulêre kleredrag, alhoewel dit bekend is dat professor Sisyphus in 'n hooftooisel met 'n prêrjevakie verskyn (Levoy 2009). Templo bied ook genesings- en energieseremonies aan. Professor Sisyphus het toegewydes byvoorbeeld na Los Angeles National Forest gelei om met die natuur langs 'n rivier te kommunikeer. Terwyl hy die geleentheid saamgevat het, “Ons praat met ons broer die rivier, die energie van die bome; ons kan die sing van die rivier hoor. Nie die geraas van die water nie, nee. Nie die geraas van die water nie, maar die sing van die rivier ”(Platner 2012). Behalwe die amptelike seremonies, bied diegene wat die tempel besoek, Santa Muerte spesifieke versoeke om gunste aan. Santa Muerte is uniek onder Mexikaanse volksheiliges in die vormbaarheid van haar beeld. Aanhangers bid haar dus vir verskillende wense en behoeftes, wat wissel van hartsake tot vergelding vir hul vyande, en verwag dat hul gebede en geskenke resultate sal oplewer. Soos die meeste van die Santa Muerte-heiligdomme die geval is, laat aanhangers geskenke van items soos geld, drank, kerse en sigarette agter nadat hulle dit gedoen het. Die besoek aan die tempel het gegroei van slegs enkele dosyne tot 'n paar honderd namate die aanwesigheid en ligging van die tempel al hoe meer bekend geword het (Platner 2012).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Templo Santa Muerte is gevestig in 2006 en is geleë in 'n omskepte winkelfront in die sentrale Los Angeles. Die gebou is beide a tempel en 'n holistiese mediese en godsdienstige voorraadwinkel (botanica) wat draers, amulette, rozenkranse, ikone en boeke van spreuke (Platner 2012) dra.

Min is bekend oor die lewens van die stigters en huidige bestuurders van Templo Santa Muerte, Professor Sisyphus (Lucino Garcia) en sy vrou, Professora Sahara. Albei is immigrante uit Mexiko, en hulle beweer dat hulle onderskeidelik die godson en die dogter van die Santa Muerte is (Chesnut 2012: 89; Platner 2012). Professor Sisyphus het uit die staat Nayarit geëmigreer en op een slag was 'n stoeier. Hy beweer dat hy in 'n dertien generasie lyn van heksdokters (brujos) was en met twee shamans geleer het, waarvan een hom geleer het hoe om met Santa Muerte (Levoy 2009) te kommunikeer. Professora Sahara is opgevoed in die staat Oaxaca. Sy praat op 9-jarige leeftyd met Jesus en later het hy weer 'n ernstige ongeluk ondervind. Sy is deur Jesus vertel om haar missie te begin en uiteindelik, op die ouderdom van sewe en dertig, ontmoet Santa Muerte en begin haar geestelike reis (Chesnut 2012: 90).

Kwessies / UITDAGINGS

Santa Muerte het 'n sterk opposisie in Mexiko ontvang van beide die Rooms-Katolieke Kerk en die Mexikaanse regering. Opposisie in die Verenigde State is baie meer gedemp. Wetstoepassers het belangstelling in Santa Muerte aangesien sommige toegewyde mense uit die geledere van dwelmhandelaars getrek word. Inderdaad, daar was 'n groot wetstoepassingskonferensie in Los Angeles, geborg deur die National Latino Peace Officers Association, waar die polisiebeamptes onderrig gegee het oor heiligdomme, tatoeëermerke, simbole en hul affiliasie met bendes en dwelmhandelaars (Holquin 2011). In November was 2012, in Oxnard, Kalifornië, 'n uur weg van die Templo, menslike oorskot en stukkies van 'n Santa Muerte-altaar in 'n dumpster gevind. Wanneer sulke gebeure plaasgevind het, was daar geen implikasie dat die tempel op enige manier aan onwettige aktiwiteite gekoppel was nie.

Die Rooms-Katolieke Kerk was nog nie so aktief in sy opposisie teen Santa Muerte in die VSA soos in Mexiko nie. Die bisdom in Los Angeles het geen amptelike kommentaar op Templo Santa Muerte gehad nie (Holquin 2011). Een plaaslike priester, vader Dario Miranda, wat die St. Rose of Lima-kerk in Maywood lei, het die toewyding van Santa Muerte as 'kwaad in vermomming' genoem en aan die toegewyde van Santa Muerte as 'verward en verkeerd ingelig'. In sy woorde, "Dit is nie aanvaarbaar nie," het hy gesê. 'Dit is nie Christelik nie; dit is beslis nie Katoliek nie ”(Cadiz Klemack 2012).

Templo Santa Muerte het sy poging aangewend om 'n oop, verwelkomende atmosfeer met rituele oop te hou vir almal wat belangstel. Die altaar by die botanika is oop vir almal om hul goedere te bied in ruil vir seëninge. Professor Sisyphus beweer dat die tempel "die goeie kant van Santa Muerte verteenwoordig en dat die meeste aanbidders gewone, wetgewende burgers" is (Holquin 2011).

Verwysings

Cadiz Klemack, John. 2012. "Heilige of Satan ?: 'Engel van die dood' word in LA aanbid." NBC Suid-Kalifornië , Mei 24. Toegang verkry vanaf http://www.nbclosangeles.com/news/local/Santa-Muerte-Catholic-Christian-Church-Religion-Cult-Melrose-Hollywood-Satanic-Angel-of-Death-153462975.html on 17 November 2013 .

Chesnut, R. Andrew. 2012. Gewy aan die dood: Santa Meurte, The Skeleton Saint . New York: Oxford University Press.

Holguin, Robert. 2011. Beamptes landwyd arriveer in LA om meer te wete te kom oor 'Saint Death'. ” KABC-TV Los Angeles, CA, 17 Mei. Toegang verkry vanaf http://abclocal.go.com/kabc/story?section=news/local/los_angeles&id=8136835 op 26 Desember 2013.

Platner, Julie. 2012. "Gelowiges in Los Angeles in La Santa Muerte sê dat hulle nie 'n kultus is nie." Die Madeleine Brand Show , Januarie 10. Toegang verkry vanaf http://66.226.4.226/programs/madeleine-brand/2012/01/10/22062/los-angeles-believers-in-la-santa-muerte-say-they- op 28 Desember 2013.

Saraswat, Shweta. 2013 “Folk Saint Santa Muerte leef en goed in LA.” Op Being , Februarie 27. Toegang verkry vanaf http://www.onbeing.org/blog/folk-saint-santa-muerte-is-alive-and-well-in-la/5052 op 17 November 2013.

Suter, Leanne. 2012. "Menslike oorblyfsels, Santa Muerte-altaar gevind in die asblik van Oxnard." KABC-TV Los Angeles, ABC, November 15. Toegang verkry vanaf http://abclocal.go.com/kabc/story?id=8887246 op 28 Desember 2013.

“Templo Santa Muerte Los Angeles CA. 2010. Toegang verkry vanaf http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.santamuerte.org%2Fsantuarios%2Fusa%2F3034-templo-santa-muerte-los-angeles-ca.html&ei=Xe6-UoaiG4fisAStqYGgDQ&usg=AFQjCNFTzyDPVvQIRVUHBOnW2Y7w7mbA9Q&sig2=kRk2C6At6WWS3gch5LmO6Q&bvm=bv.58187178,d.cWc op 28 Desember 2013.

Author:
David G. Bromley

Post Datum:
28 Desember 2013

 

Deel