Sathya Sai Baba

Sathya Sai Baba

Letterlike betekenis: “Sathya” beteken “waarheid.” ”Sai Baba” beteken “goddelike moeder / vader van almal.”

Stigter: Sathya Sai Baba

Geboortedatum: 23 November 1926

Geboorteplek: Puttaparthi, Suid-Indië

Jaar gestig: Sathya Sai Baba het op 29 Oktober 1940 sy godsdienstige missie verklaar.

Heilige of eerbiedige tekste: Sai Baba en sy volgelinge haal die Koran aan, bestudeer die Moslem-godsdienstige teks, maar belangriker nog, hulle volg tekste uit die Vedas. Die Vedas is ou geskrifte wat bestaan ​​uit vier verhale wat deur groot sieners geskryf is. (Murphet, 1978: 288) Die Upanishads, godsdienstige verhale in die Vedas en die Puranas, is aanvullings tot die Vedas, en baie ander geskrifte beïnvloed die leerstellings van Sai Baba. Hierdie tekste bevat 'n verskeidenheid temas uit godsdienstige pogings, mitologie van die gode, filosofie, geskiedenis, politieke verhandelinge, vermaaklike godsdienstige volksverhale en ander verhale wat die toewyding aan die gode beklemtoon. (Rigopoulos, 1993: 261-263)

Grootte van die groep: In 1993 berig Rigopoulos dat daar byna tien miljoen aanhangers was. (p. 377) Vandag is daar 1,200 Sai Baba-sentrums vir die bevordering van die godsdiens in 137 verskillende lande. 'N Ander bron sê dat daar meer as 6500 Sai Baba-sentrums in verskillende lande is. 'N Paar ghoeroes soos Narayana Baba het verskeie reise na Europa en die Verenigde State onderneem om die missie van Sai Baba te versprei. Alhoewel dit in die VSA nie baie gewild was nie, kon die goeroes nog baie van die godsdienstige konsepte leer. (Rigopoulos, 1993: 375)
Meer onlangs, in 1967, is lesings oor Sai Baba aangebied aan die Universiteit van Kalifornië en belangstelling in hierdie groep het begin. Gedurende die 1970's het die tempo van die beweging toegeneem en Melton rapporteer 'n groeiende aantal groepe in Noord-Amerika, veral die Verenigde State. Daarbenewens het Sai Baba se groep 'n SAI-stigting in Kalifornië gestig en hulle publiseer ook 'n Sathya Sai-nuusbrief daar. (Melton, 1996: 868)

Geskiedenis

Shirdi Sai Baba se familie was gelowiges van die Hindoe-tradisie; sy oorspronklike naam was Sathya Narayan Raju. Kort nadat hy gebore is, sê die legende dat vreemde dinge in sy huis begin gebeur het, soos musiekinstrumente wat vanself speel en 'n kobraslang wat langs die baba verskyn, wat hom geen skade berokken nie.
Toe hy veertien word, het Sathya Narayan Raju verkondig dat hy die vleeswording van Sai Baba van die dorp Shirdi was, en van toe af het hy onder die naam gegaan. Hierdie eerste Sai Baba, 'n heilige man en wonderwerker, het die grondslag gelê vir die Moslem-Hindoe-eenheid en is beïnvloed om die Hindoe-tradisies te onderrig en sekere dele van die teks te beklemtoon. Voor sy dood in 1918 het hy verkondig dat hy agt jaar later hergebore sou word; die tweede Sai Baba is presies agt jaar later gebore. Die huidige Sai Baba moes dus voortgaan met sy missie om mense na God te rig en hulle aan te spoor om morele lewens te lei asook om 'n wêreldgemeenskap op grond van vrede te bou (Robinson, 1976: 4-9).

oortuigings

Sathya Sai Baba glo dat hy 'n reïnkarnasie is van Shirdi Sai Baba, wat agt jaar voordat Sathya Sai Baba gebore is, oorlede is en wat Sathya Sai Baba se geboorte voorspel het. Hy glo sterk in die een God en moedig ander aan om dit deur toewyding te doen. Die meeste van sy idees is gebaseer op die Hindoe-tradisie, maar hy neem 'n meer praktiese benadering; hy brei die konteks uit om vroom werke te doen en die wêreld te help. Dus doen hy en baie van sy volgelinge vrywilligerswerk in Indië en ander lande. Hieronder is meer besonderhede oor sy oortuigings.

Toewyding aan die Guru en God

In die Sai Baba-tradisie is daar net een ware God, hoewel hy met baie name genoem word: Allah deur die Moslems, Krishna of Vishnu deur die Hindoes, of Here deur die Christene. Dit maak nie saak wat mense hom noem solank hulle in hom glo nie, want slegs 'n godsdienstige persoon is verkeerd. Dus verwelkom Sai Baba alle godsdienste en moedig hy eenheid aan, hoewel hy hoofsaaklik sy idees uit die hindoeïsme haal.

Guru is 'n Sanskrit (antieke Indiese taal) wat onderwyser beteken. In hierdie geval is Sai Baba die onderwyser wat sy volgelinge op die pad van God lei. Volgelinge moet toegewyd wees en vertroue in die Guru hê. Hulle moet ook puja, godsdienstige offers soos voedsel, aan God aanbied. Daar is 'n geestelike vooruitgang, of 'n band van die ghoeroe en die dissipel, in die proses van Bhakti; Bhakti is wanneer God aan die toegewyde kommunikeer en die toegewyde deelneem aan die liefde deur homself slegs aan God te bied. Sai Baba is 'n goddelike inkarnasie, soos ons almal is (nie God self nie) wat bestem is om die tussenganger in hierdie proses te wees. Toewyding aan God is belangrik en kan in baie vorme voorkom. Die vorms is:

Om God se naam, of mantras, baie keer te herhaal.
2) Lees van heilige tekste of luister na godsdienspraatjies.
3) Om Gods lofliedere te sing terwyl hy oor sy prestasies praat.
4) Diep bepeinsing of meditasie genaamd dhyana.
5) Gedeeltelike gedeeltes uit die Skrif.
6) Sit rustig en verstand om moksha te bereik.
(Rigoplouso, 1993: 270-285)

Die kennis om verligting te bereik

Verligting streef na meeste Sai Baba (en Hindoe) volgelinge. Verligting is 'n geestelike proses waarin die toegewyde 'een met God' is en die ewige lewe sal hê wanneer hy sterf. Om verligting te kry, moet die volgeling vroom geloof en berusting teenoor die Guru hê; rig al sy gedagtes, gevoelens en optrede op God; hy kan nie meer aan homself as 'n individu dink of aan materiële belonings dink nie; tree op asof hy totaal kwesbaar is vir die genade van God; en gee alle materiële dinge oor en leef in nabye armoede. Sai Baba self bedel soms kos en woon in ou hutte in Indië.

Kennis van God of godsdiens is die belangrikste waarde wat iemand kan hê. 'N Mens kan nie slim word deur materiële onderwerpe soos die wetenskappe te ken nie, maar hy kan net slim word deur die Skrifte te lees en dit te volg. Die kennis van verligting en toewyding aan God is die uiterste kennis. Mense se vlees en liggame is niks; dit is hulle ewige gewete wat saak maak en as hulle dit op God rig, sal hulle gedagtes en optrede edel wees. In werklikheid moedig Sai Baba mense aan om ander meer te help as om net te sit en bid. Sai Baba moedig mense sterk aan om elke dag morele en goeie gedrag te volg en die waardes van waarheid, behoorlike gedrag, vrede, onselfsugtigheid, geweldloosheid en moraliteit te volg. Daarom glo die volgelinge van Sai Baba sterk daaraan om goeie dade te doen. (Rigoplouso, 1993: 285-290)

Sai Baba se oortuigings deur aksie

Sai Baba glo dat goeie optrede en om mense te help belangriker is as om te gaan sit en bloot God te loof. Alle volgelinge moet met liefde, sorg en onselfsugtigheid optree en hulself daaraan toewy om mense te help. Sai Baba moedig die hulp- en hulpbehoewendes regoor die wêreld aan. Hy konsentreer meestal sy werk in Indië, maar hy het na Afrika gereis om werk te doen. Hy het skole, hospitale geopen en gehelp om voedsel en water na behoeftiges in Indië te vervoer. Hy het ook verskeie ander ontelbare werke en verskeie gemeenskapsprojekte vir Indië voltooi in die onderwys, gesondheid en die onderrig van die Sai Baba-godsdiens. Hy het ook 'n ashram, 'n kompleks vir die bevordering van godsdiensstudies en onderwys. Hy glo nie daarin om verdienste of lof vir sy werk te kry nie. Sy groter doelwitte is om 'n geestelike verandering in elke mens in die hele wêreld te skep om in God te glo. Hy wil 'n wêreldgemeenskap bou wat gebaseer is op vrede en liefde, waar mense mekaar help deur saam te werk. God sal die wese wees wat al die mense van die wêreld in een 'gesin' bind. (Robinson, 1976: 138) Tans werk al die sentrums in die 137 lande om die godsdiens te bevorder en goeie dade te doen.

Sai Baba se wonderwerke

Aangesien Sai Baba beweer dat hy 'n reïnkarnasie is, kan hy ook sekere prestasies uitvoer om sy godheid te bewys. Hy kan dooies opwek, goue goed uit sy hand voortbring, herstel van ernstige siektes en giftige byt en mense met uiters siekes genees. Godsdienstige getuies beweer ander spesifieke gevalle, soos dat hy water in olie omskep, op 'n plank slaap wat deur drade aan die plafon gehang is, en om muntstukke glad te laat glad word deur eenvoudig te praat. Sai Baba sê dat die siel van die oorspronklike Sai Baba hom help om hierdie prestasies uit te voer; hierdie idees en prestasies was altyd deel van die oorspronklike Hindi-tradisie. (Narasimhaswamiji, 1966: 48)

Gevolgtrekking

Daarom is die groep van Sai Baba nie net 'n godsdienstige sekte nie, maar bevoordeel hulle die wêreld deur hul liefdadigheidswerke. Dit is 'n uitgaande en gedeelde sekte gebaseer op toewyding, geloof en liefde. Hulle toewyding aan God motiveer hulle om te dien. Soos Sathya Sai Baba sê, “daar is net een godsdiens, die godsdiens van liefde. Daar is net een taal, die taal van die hart. Daar is net een ras, die ras van die mensdom. Daar is net een God, en Hy is alomteenwoordig. ”

Hedendaagse kwessies

Daar is al verskeie verslae wat daarop dui dat Sai Baba se bewering dat hy magiese truuks kan uitvoer, onwaar is. Komitees vir die ondersoek na eise van die paranormale opnames van sy optredes kom tot die gevolgtrekking dat dit gewone towerkunsies is.

Bibliografie

Hardgrove, Anne. 1994. "Die lewe en leerstellings van Sai Baba of Shirdi." Die Tydskrif vir Asiatiese Studies. November p. 1306.

Kamath, MV en VB Kher. 1991. Sai Baba van Shirdi: 'n unieke heilige. Bombaai: Jaico Publishing House.

Kirkland, R. 1997. "Religies of India in practice." Tydskrif van die American Academy of Religion. 65 bls. 230-234.

Melton, J. Gordon. 1996. Ensiklopedie van Amerikaanse godsdienste. Detroit: Gale. bl. 868.

Murphet, Howard. 1978. Sai Baba Avatar. Indië: Macmillan Company of India Limited.

Myers, Helen. 1994. "Sing saam met Sai Baba: die politiek van herlewing in Trinidad." Amerikaanse etnoloog. November p. 1099.

Narasimhaswamiji, HH 1966. Aanhangers se ervarings van Sri Sai Baba. Mylapore: die hele Indië Sai Samaj.

Rigopoulos, Antonio. 1993. Die lewe en leerstellings van Sai Baba van Shirdi. New York: Staatsuniversiteit van New York.

Ruhela, SP, en Duane Robinson. 1976. Sai Baba en sy boodskap. Delhi: Vikas Publishing House Pvt Ltd.

Kontak inligting :

Lullstraat 14849

Van Nuys, Kalifornië 91405

Geskep deur Flora Ng
Sos 257: Nuwe Godsdienstige Bewegings
Valtermyn, 1997
Universiteit van Virginia
Laas gewysig: 07 / 24 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel