G. William Barnard

Santo Daime


SANTO DAIME TIMELINE

1890 Raimundo Irineu Serra, meer algemeen bekend as 'Meester Irineu', stigter van die Santo Daime-tradisie, is in Brasilië gebore.

(c.) 1914 drink Irineu Serra vir die eerste keer ayahuasca in die Amasone-grens van Brasilië, Bolivië en Peru.

1930 Die eerste “werk” of ritueel (werk) van die Santo Daime het in Rio Branco, Brasilië plaasgevind.

1965 Sebastião Mota de Melo (algemeen bekend as “Padrinho Sebastião”) ontmoet Mestre Irineu vir die eerste keer.

1971 is Mestre Irineu oorlede.

1975 CEFLURIS het sy eerste amptelike werk in Colônia Cinco Mil gehou.

1982 Céu do Mar, die eerste kerk van die Santo Daime in die suide van Brasilië, is onder leiding van Paulo Roberto Silva e Souza geopen.

1983 Céu do Mapiá, wat later die amptelike hoofkwartier van CEFLURIS geword het, word geopen.

1990 Padrinho Sebastião is oorlede. Sy seun, Alfredo Gregório de Melo (Padrinho Alfredo), het die bevel oor CEFLURIS oorgeneem.

2009 'n Amerikaanse distriksregter het beslis dat die DEA uitdruklik verbied word om die sakramentele gebruik van Daime-tee te bestraf deur beoefenaars van die Santo Daime in Oregon.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Op Desember 15, 1890, Raimundo Irineu Serra, afstammeling van slawe en stigter van die Santo Daime-tradisie, is in São gebore. Vicente de Férrer, in die noordoostelike deel van Maranhão, Brasilië. [Beeld regs] (volgens Irineu Serra se verjaardag is dit tradisioneel 1892), maar 'n doopbewys wat onlangs ontdek is, bevat die datum as 1890. (Moreira en MacRae 2011: 70.) In 1909 verlaat Irineu Serra sy droogtegeteisterde vaderland en het met die boot na die staat Acre in die Amazone-gebied van Brasilië getrek en werk as 'n rubber-tapper gesoek. Tussen 1910 en 1912, kort na sy aankoms in Acre, het Irineu Serra werk gevind by die Limitêre Kommissie (Comissão die Limites) wat probeer om die grense tussen die gebied van Acre en Peru en Bolivia te bepaal. (Moreira en MacRae 2011: 82).

In 1914, in die grensgebied Brasileia, ontmoet Irineu Serra twee broers, Antônio en André Costa, ook van Maranhão. (Moreira en MacRae 2011: 86.) Antônio Costa vertel Irineu Serra oor ayahuasca, nadat hy aan die tee deur 'n Peruaanse "ayahuasquero" bekend as Don Crescêncio Pizango bekendgestel is. (MacRae 1992: 48.) Ayahuasca is 'n psigo-tee gemaak van 'n wingerdstok (Banisteriopsis caapi) en 'n blaar (Psychotria viridis) wat deur inheemse en mestizo-mense in die streek gebruik is. Volgens tradisionele rekeninge, kort ná sy eerste ontmoeting met ayahuasca, tydens 'n intense visioenêre ervaring (miração) wat plaasgevind het terwyl die ayahuasca alleen in 'n agt dae lank in die woud was, het Irineu Serra die maan na hom gekyk, met 'n arend wat in die middelpunt neergesit het. Van binne die maan verskyn 'n vroulike geestelike figuur, wat aanvanklik Clara genoem word en later geïdentifiseer is as die Koningin van die Bos en Our Lady of Conception, aan hom en gee hom sy missie om 'n nuwe godsdienstige beweging in te stel. (Couto 1989: 52.) Irineu Serra se eerste lied, White Moon (Lua Branca), verwys na hierdie ondervinding. Dit het egter 'n paar dekades geneem voordat die Santo Daime soos dit vandag beoefen word, vorm geneem het.

In sy vroeë tyd in die Amazone-streek het Irineu Serra uitgebreide kontak gehad met inheemse en mestizo-volke, nie net om te leer hoe om ayahuasca te maak nie, maar ook om verskillende metodes van genesing te bemeester. (Carioca nd) Soms om 1916, terwyl hy in Brasilië woon, het Irineu Serra begin deelneem aan ayahuasca-seremonies met 'n groep wat hy waarskynlik mede-stigter was met die Costa-broers, bekend as die "Cirkel van Wedergeboorte en Geloof".Circulo die Regeneração e Fe). Irineu Serra het egter uiteindelik die CRF verlaat weens die ernstige vervolging wat hy van plaaslike owerhede ontvang het, sowel as waarskynlik weens geskille wat hy met Antônio Costa gehad het. (Dawson 2007: 71.) Ireneu Serra se skeuring van die CRF het saamgeval met sy skeiding van Emília Rosa Amorim, die moeder van sy enigste seun, Vacírio Genesio, gebore in 1918, en sy tweede kind, 'n dogter, Valcirene, wat laat dood is 1919. (Moreira en MacRae 2011: 112.)

Vroeg in 1920, Irineu Serra verskuif na Rio Branco, waar hy teruggekeer het na die militêre diens, by die Força Policial (Moreira en MacRae 2011: 112) aansluit. Irineu Serra het in die Força Polities tot 1932 gebly, met die rang van korporaal (MacRae 1991: 50.). Vir die oorblywende jare van sy lewe het Irineu Serra hoofsaaklik homself as landboukundige ondersteun.

Teen die vroeë 1930's het Irineu Serra bekend geword as Meester Irineu (Mestre Irineu) en die sakramentele drank wat in die "werke" / rituele verteer word (trabalhos) het as die Santo Daime, wat in Portugees beteken die "heilige" (Santo) "gee my" (Daime), soos in "Gee my Lig, gee my Liefde", aanroepings wat dikwels in Santo Daime-rituele (Dawson 2007: 72) voorkom. Op Mei 26, 1930, het die eerste amptelike trabalho van die Santo Daime-godsdiens plaasgevind in Mestre Irineu se huis, met slegs Irineu en twee ander mense wat deelgeneem het (Fróes 1986: 37).

Gedurende die volgende paar dekades het toenemende getalle mense aan die Santo Daime-seremonies deelgeneem, nie net deur die krag van die drank nie, maar ook deur die genesende kragte van Mestre Irineu. Die Santo Daime-godsdiens het geleidelik begin vorm kry, met verskillende liturgiese formate wat ontstaan ​​het vir rituele wat op genesing, meditasie en gemeenskaplike viering gefokus het. In 1937 is Mestre Irineu getroud met Raimunda Marques Feitosa en dan van haar geskei in 1955. Hy het een jaar later weer getroud met die vrou wat tans die leier is van een belangrike tak van die Heilige beraad (Alto Santo) afstamming van die Santo Daime, Peregrina Gomes Serra ("Genealogy" nd).

In 1961, ten minste gedeeltelik as 'n manier om sy nuwe godsdiens te help, word sosiale legitimiteit verkry, het baie van die belangrikste dissipels van Mestre Irineu, waarskynlik op sy versoek, by die Esoteriese Sirkel van die Nagmaal van Gedagtes aangesluit (Círculo Esotérico da Comunhão do Pensamento), 'n geestelike organisasie wat in die São Paulo in 1909 gestig is, wat 'n verskeidenheid leerstellings uit joga, teosofie en spiritisme versprei het (Moreira en MacRae 2011: 296). Verskeie kenmerke van die liturgie van die Santo Daime kan teruggevoer word na hierdie vereniging, soos gereelde sessies op die vyftiende en dertigste van elke maand; sekere belangrike gebede; en die beginsels van harmonie, liefde, waarheid en geregtigheid as fundamentele leerstellings (Moreira en MacRae 2011: 304.) Daar word ook gesê dat Mestre Irineu letterlik geword het deur die Esoteriese Sirkel tydskrifte wat elke maand aan hom en sy medewerkers gestuur is, te lees (Carioco nd).

In 1963, die hoofkwartier van die Esoteriese Sirkel, nadat hy die aanvanklike naam wat Mestre Irineu voorgestel het vir sy organisasie, Free CenterCentro Livre), het eerder die naam Sentrum van Geestelike Straling van die Vlak van die Goddelike Lig voorgestel (Centro de Irradiação Geestelike Tattwa Luz Divina). Mestre Irineu het hierdie voorstel aanvaar. Maar iewers naby aan 1970 het Mestre geleer dat die organisatoriese leierskap in São Paulo nie wou hê dat Daime tydens die Esoteriese Sirkelvergaderings in Rio Branco bedien moet word nie. Mestre Irineu het dadelik geantwoord en gesê: "As hulle my Daime nie wil hê nie, wil hulle my ook nie hê nie. Ek is die Daime en die Daime is ek. "Nadat hy uit die Esoteriese Sirkel gebreek het, het Mestre Irineu begin verwys na sy sentrum as die Sentrum vir Universele Christelike Verligting (Centro de Illuminação Cristã Universal), 'n naam wat vroeër deur die leierskap van die Esoteriese Sirkel in São Paulo voorgestel is, en wat die naam was waarop sy sentrum vir baie jare daarna bekend was (Moreira en MacRae 2011: 297-304).

In 1965, Sebastião Mota de Melo, algemeen bekend as Padrinho Sebastião, ontmoet Mestre Irineu vir die eerste keer (Fróes 1986: 54). Padrinho Sebastião, gebore op 7 Oktober 1920 in die deelstaat Amazonas, was 'n rubber-tapper en kanovaarder. [Foto regs] Hy was ook 'n spiritistiese geneser wat twee bekende entiteite in die Kardec Spiritist-lyn, doktor José Bezerra de Menezes en professor Antônio Jorge, gekanaliseer het. In 1959 verhuis hy sy gesin na die Vyfduisendkolonie (Colônia Cinco Mil), 'n nedersetting buite Rio Branco waar familielede van sy vrou, Rita Gregório, reeds woon (MacRae 1992: 56). Padrinho Sebastião het voortgegaan om as 'n geestelike geneser op te tree. Hy het 'n ernstige en chroniese lewersiekte ontwikkel, en het uiteindelik 'n besoek aan Mestre Irineu op soek na 'n genesing. Padrinho Sebastião het 'n volledige genesing ontvang nadat die Daime gedrink het. Tydens hierdie sessie het hy homself buitekant sy liggaam ervaar en gekyk na die bodem op die vloer, terwyl twee mans, "skitterend soos vuur," sy skelet en organe uitgehaal het en dan 'n haak gebruik het, "drie spyker insekte" uitgetrek het. Hulle het gesê dat hulle verantwoordelik was vir sy siekte (Polari 2010: 76-77). Na hierdie sessie het Padrinho Sebastião werk begin by Alto Santo, 'n stuk grond net buite Rio Branco wat deur die goewerneur van Acre in 1945 aan Mestre Irineu gegee is en wat die nuwe plek van Mestre Irineu se sentrum geword het (Dawson 2007 : 72). Padrinho Sebastião het vinnig opgestaan ​​in die kerkhiërargie, en met die toestemming van Mestre Irineu het hy binnekort 'n geaffilieerde Santo Daime-sentrum in Colônia Cinco Mil opgerig. (Padrinho Sebastião en baie van sy volgelinge sal egter dikwels ure lank wandel om belangrike "feeswerke" by Alto Santo by te woon).

Na die dood van Mestre Irineu in 1971 bly Padrinho Sebastião en sy volgelinge geaffilieer met die Alto Santo-organisasie, hoewel daar mettertyd toenemende spanning tussen die twee groepe was. Hulle het uiteindelik in 1973 van mekaar geskei na 'n geskil oor hoe om te reageer op vervolging deur plaaslike owerhede, 'n skeuring wat geformaliseer is deur die skepping van die Eklektiese Sentrum van Vloeiende Universele Lig Raimundo Irineu Serra, of CEFLURIS, (Centro Ecléctico da Fluente Luz Universal Raimundo Irineu Serra), wat sy eerste amptelike werk in 1975 in Colomnia Cinco Mil (Dawson 2007: 75) gehad het.

Na 'n tydperk van vinnige uitbreiding in die laat 1970's, Padrinho Sebastião, saam met sy familie en oor 100-volgelinge, het hulle in 1980 na 'n afgeleë plek in die staat Amazonas verskuif wat bekend staan ​​as die Rivier van Goud (Rio de Ouro). Verskeie honderd van sy volgelinge het egter in Colônia Cinco Mil gebly. Die Rio de Ouro-werf is aanbeveel deur die Instituut vir Kolonisasie en Landbouhervorming, of INCRA, (Instituto de Colonização e Reforma Agrária). Na amper drie jaar se harde arbeid, die skoonmaak van die land, die bou van huise, begin om te plaas en latex uit rubberbome uit te haal, het verteenwoordigers van 'n maatskappy uit die suide van Brasilië die eienaarskap van die gebied geëis. Daarom het 1983, Padrinho Sebastião en 'n klein groepie van sy volgelinge, wat weer die voorstel van INCRA gevolg het, na 'n ander gebied, ook in die staat Amazonas, verhuis, hierdie keer diep in die woud aan die oewer van die Mapiá Igarape, 'n klein rykdom van die Purúsrivier. Gedurende die volgende jaar het ongeveer 300-lede gevestig op die plek, wat bekend staan ​​as Sky of Mapiá (Céu do Mapiá) (Schmidt 2007: 57).

In 1982 het die uitbreiding van die Santo Daime-tradisie buite die Amazone-streek begin met die totstandkoming van die Hemel van die See (Céu do Mar) in Rio de Janeiro deur Paulo Roberto Silva e Souza. Meer Santo Daime-sentrums is binnekort gevestig in en rondom Rio de Janeiro, en in die volgende paar jaar het die Santo Daime-tradisie versprei na baie ander stedelike gebiede in Brasilië. (Schmidt 2007: 59-60).

In 1990 het Padrinho Sebastião gesterf, en sy seun, Alfredo Gregório de Melo (algemeen bekend as Padrinho Alfredo), het die bevel van CEFLURIS aanvaar. In die jare wat gevolg het, is Santo Daime-groepe met 'n affiliasie tot CEFLURIS op baie plekke in Latyns-Amerika, Europa, Japan en die Verenigde State gevestig.

Leerstellinge / oortuigings

Alhoewel daar geen universele mandate in die Santo Daime-tradisie is nie, is daar egter talle oortuigings dat die meeste praktisyns van die Santo Daime ten minste informeel sal saamstem. Hierdie oortuigings word hoofsaaklik getrek uit die verskillende liedjiesversamelings (hinarios) van Santo Daime-ouderlinge (bv. Mestre Irineu, Padrinho Sebastião, en ander). Die hinarios word gesê dat hulle van die "astrale", die hoër geestelike dimensie van die werklikheid (Cemin 2006: 265) "ontvang" is. Sekere temas verskyn gereeld binne hierdie hinarios, temas wat na die belangrikste hinario, "The Cross", opgespoor kan word (O Cruzeiro) van Mestre Irineu. Byvoorbeeld, die goddelike teenwoordigheid wat in die Daime genoem word, word genoem Juramidam, en word beskou as die gees van die Christus self. As sodanig word Juramidam gesien as 'n goddelike wese wat red, leer, genees en bring Lig en Krag en Liefde tot die gemeenskap (irmandade), die broers en susters van die Daime-gemeenskap (MacRae 1992: 53).

Daimista kosmologie is kompleks. Op baie maniere is die Santo Daime 'n sintese van die Christendom en verskeie inheemse en meeste geloof en praktyke. Saam met 'n soort animistiese klem op die geestelike teenwoordigheid van die son, maan, sterre, aarde, wind, see, sowel as 'n byna politeïstiese erkenning van 'n menigte van goddelike wesens (Seres Divinos) wat die astrale (geestelike) wêreld bevolk, is daar ook 'n sterk fokus in die liedere op die figure van die "Goddelike Ewige Vader", die "Maagdelike Soewereinse Moeder" en "Jesus Christus die Verlosser" (Dawson 2007: 73). Daar is ook klem op verskeie Katolieke heiliges. St John the Baptist is veral belangrik, aangesien baie Daimistas binne CEFLURIS kerke glo dat Padrinho Sebastião 'n reïnkarnasie van sy gees (Dawson 2007: 76) was. Gegrawe op hierdie baster struktuur, is daar ook 'n verskeidenheid neo-esoteriese oortuigings, soos die geloof in karma, reïnkarnasie en geestelike evolusie. Hierdie oortuigings lewer die begrip dat ons huidige ervaring van die wêreld illusie is; en die panentheïstiese idee dat 'n goddelike ("ek is") self in elke mens woon en die hele heelal deurdring. Die liefdevolle teenwoordigheid en krag van die Goddelike Moeder word ook herhaaldelik bevestig in die liedere, so dat God se natuur self dikwels as manlik en vroulik beskou word (MacRae 1992: 54).

RITUELE / PRAKTYKE

Die fokus van die Santo Daime-ritueel "werke" draai rondom verskillende versamelings van liedere, of die hele hinarios of keuses van gesorteerde liedere. Na 'n gemeenskaplike opdrag van sekere gebede, hoofsaaklik afgelei uit Katolisisme en die Esoteriese Sirkel, en 'n ritueel van die Daime, word hierdie psalms gesing in die ritueelruimte (Salão). [Afbeelding regs] In die middel van die salo is daar 'n altaar (tafel), soms 'n vierkantige of reghoekige tafel, of meer in CEFLURIS-kerke, 'n tafel wat soos 'n sespuntige ster van Dawid gevorm word. In die middel van die Mesa is 'n kruis (Cruzeiro) met 'n tweede, korter, horisontale balk wat parallel loop met die oorspronklike kruisbalk. Daar word deur sommige Daimistas gesê dat hierdie tweede kruisbeen die wederkoms van die Christus verteenwoordig, wat die geboorte van die universele Christelike Bewussyn in elke persoon is, 'n transformerende proses wat deur die Daime gefasiliteer en versnel word (Polari 2010: xxv ). Ook op die mesa is 'n verskeidenheid kerse, blomme en foto's van verskillende goddelike wesens en / of Daime-ouderlinge.

Die groot "feeswerk" herdenk Katolieke godsdienstige vakansiedae, die verjaarsdae van Daime-ouderlinge, of ander oomblikke van gemeenskaplike viering. Hierdie werke word dikwels genoem hinarios, omdat die hele hinario van een of meer Daime-ouderlinge gesing sal word, of bailados (danse) deurdat hulle rondom sekere eenvoudige dansstappe rondstaan. Hierdie werke begin tipies vroeg in die aand en duur die hele nag dikwels; hulle word gestruktureer deur 'n onderbreking wat tussen 'n uur en twee uur in die middel van die nag duur. Daime word 'n paar keer deur die ritueel bedien, mans en vroue wat aan die teenoorgestelde kante van die salão voorstaan ​​om 'n klein koppie van die sakrament te ontvang. Tydens hierdie werke word die "uniformed ones" (fardados) wie is die geïnisieerde lede van die kerk, dra die wit uniform (farda branca). [Foto regs] Vir die vroue is dit 'n taamlik komplekse uitrusting wat bestaan ​​uit 'n lang geplooide wit romp met 'n korter groen geplooide romp, langs 'n witmou bloes met langmou versier met verskillende linte en penne, asook 'n eenvoudige tiara wat geplaas is bo-op hul koppe. Vir die mans is farda branca 'n wit pak en 'n langbroek met 'n donkerblou das en 'n klein sespuntige ster wat aan die bors vasgespeld is (Dawson 2007: 74). Die lede is ook georganiseer in 'n streng, amper militêre vorming in rye rondom die mesa, gerangskik volgens eienskappe soos hul geslag (mans aan die een kant van die salo, vroue aan die ander kant), lengte, ouderdom en huwelikstatus. Met die uitsondering van kort pouses, word van almal verwag om in haar of sy plek te bly, Dans heen en weer na sekere eenvoudige voorafbepaalde stappe, vir enige plek van ses tot twaalf uur. Gedurende hierdie tyd sing hulle die hymne se hymne, vergesel van die musiek van kitare en ander instrumente, soos die fluit of trekklavier, en die ritmiese slagwerk van ratels (maracas). [Beeld regs] Ideaal gesproke voel hulle die ekstatiese en opheffende vloei van die stroom (Corrente) van krag (Força) wat gesê word om beide horisontaal in sirkelvormige golwe om die salão en vertikaal te versprei, van die astrale na hierdie aarde (Dawson 2007: 76).

Die konsentrasie (concentração) is nog 'n belangrike Santo Daime-werk. Trouens, die eerste amptelike Daime-werk was 'n concentração (Fróes 1986: 37). Lede van die kerk dra blou uniforms (farda azul) tydens hierdie werk, sowel as tydens die meeste genesende werke en die Heilige Mis. Vir vroue is farda azul 'n wit bloes, blou stropdas en 'n langgespyke blou rok. Vir die manne is farda azul 'n wit rokhemd, vlootblou broek, 'n vlootblou das en die ster aan die bors vasgemaak (Dawson 2007: 74). In groter Daime kerke vind die konsentrasiewerke plaas op die vyftiende en die dertigste van elke maand. Hulle duur ongeveer vier uur en kombineer verskeie keuses van gesange en verskillende gebede, met lang tye van meditatiewe stilte en ten minste twee porsies Daime. Konsentrasies vind plaas terwyl hulle gesit word, behalwe vir die laaste gedeelte van die werk wanneer lede gevra word om te staan ​​terwyl hulle die laaste twaalf liedere van Mestre Irineu s'n sing Cruzeiro. Dit staan ​​bekend as óf die Hinos Novos of die Cruzerinho, en hulle word beskou as die opsomming van die leerstellings van die Santo Daime-tradisie. (MacRae 1992, 86.) Die konsentrasie / meditasie tydsduur self strek dikwels vir meer as 'n uur en vind in volle stilte plaas. Die verwagting is dat die Daimista se aandag binne draai en dat hy / sy sal probeer om sy / haar gedagtes stil te maak en oop te maak vir alles wat die Daime bring. Dit kan magtige visioenêre ervarings insluit (mirações).

Terwyl Daimistas soms onwillig is om van hul mirações met ander te praat, word die verslae wat gereeld versamel is beklemtoon dat mirações nie statiese visies is nie (Schmidt 2007: 167). In plaas daarvan neem die deelnemers aan 'n dinamiese proses deel wat die ontplooiing van ongelooflike pragtige geometriese patrone [Beeld regs] kan insluit in die bewussyn van die deelnemer; aanskoulike interaksies met 'n wye verskeidenheid nie-fisiese wesens; reis na talle, uiters uiteenlopende, geestelike dimensies van die werklikheid; en die transformasie van die natuurlike wêreld, gesien as skyn met goddelike lig (Shannon 2002: 17-19). Mirações kan ook die oordra van diepgaande metafisiese insigte behels. Een Amerikaanse vrou wat die eerste keer die Daime-drankie beskryf het, het gesê:

"Ek het nog nooit ervaar nie. . . so 'n diep innerlike wegraping en vrede. Dit was asof ek die middelpunt was waaroor alles spiraal was - die geestelike kern in die hart van die wêreld van materie, die prisma van lig in en deur wat die ontvouende, goddelike toneelstuk van bewussyn self ontstaan ​​en afsak, ​​manifesteer en oplos die wêreld van vorm en illusie. . . . Geweldige insigte oor die verenigde aard van bewussyn en materie, sowel as spesifieke riglyne oor my persoonlike lewensmissie, het spontaan ontstaan: alles gebeur in so 'n harmonie en perfeksie. "(Persoonlike kommunikasie).

Miskien is die mees plegtige van die Santo Daime rituele die Santa Missa (Heilige Mis). Dit word ook gesing op die eerste Sondag of Maandag van die maand, afhangende van die afstamming van die kerk, of op spesifieke dae wat verband hou met die dood van gemeenskapslede of op die herdenkinge van die dood van prominente Santo Daime-ouderlinge. Die Santa Missa, na 'n resitasie van die Katolieke rooskrans en die verbruik van Daime (Daime is nie dronk deur lede van die Alto Santo-lyn tydens die Heilige Mis nie), fokus hoofsaaklik op tien liedere wat handel oor die onderwerp van die dood, gesange wat gesing word. terwyl dit staan, sonder enige instrumentele begeleiding (Cemin, 2006: 274). Tussen elke psalm word ook drie ons vaders en hael Maria gepresenteer, asook ander Katolieke gebede.

Beide Mestre Irineu en Padrinho Sebastião was bekend as kragtige geestelike genesers, en daarom is dit net natuurlik dat genesingswerk 'n ander belangrike element van die Santo Daime-ritueelrepertoire is. Daimistas is geneig om te glo dat siektes, hetsy fisies of geestelik, tipies die manifestasie van 'n onderliggende geestelike wanbalans is. Hierdie wanbalans kom na vore uit die oorblywende effek van aksies in vorige lewens en / of word beïnvloed deur 'n persoon se huidige geestelike of emosionele toestande (Dawson 2007: 82). Alhoewel Daimistas dikwels gebruik maak van standaard medisyne, asook 'n wye verskeidenheid alternatiewe terapieë, word dit in sekere opsigte verstaan ​​dat drink Daime inherent genees, omdat dit so 'n kragtige konteks bied waarin individue hulself geestelik kan reinig, asook insig kry in die onderliggende oorsake van hul ongelukken (Schmidt 2007: 128). Maar baie vroeg was spesifieke tye opsy gesit vir werke wat toegewy was aan die fisiese en emosionele genesing van iemand binne die gemeenskap. Gedurende die eerste dekades van die ontwikkeling van Mestre Irineu se gemeenskap het konsentrasiewerke wat elkeen 'n spesifieke genesingsdoel gehad het, elke Woensdag plaasgevind. Terwyl sommige geleerdes aangevoer het dat mediumtydse manifestasies gedurende hierdie vroeë tydperk gereeld plaasgevind het tydens hierdie genesingswerke, het Mestre Irineu die teenwoordigheid van hierdie soort Afro-Brasiliaanse aktiwiteit (Labate en Pacheco 2011: 83) mettertyd begin afbreek. In plaas daarvan het hy begin om klem te lê op genesingsmodaliteite wat in esoteriese kontekste (bv. Die Esoteriese Sirkelvergaderings) gevind word, soos die uitstraling van astrale energie (irradiação) (Dawson 2007: 83). Op die oomblik is die Alto Santo-lyn van die Santo Daime geneig om die mediumskap te ontwrig, terwyl die CEFLURIS-lyn, wat meer openlik eklekties van aard is, al hoe meer mediaistiese invloede aangepak het, byvoorbeeld uit die gewilde Afro-Brasiliaanse godsdiens, Umbanda (Dawson 2013 : 26-30). Binne CEFLURIS-kontekste is daar 'n wye verskeidenheid van genesingswerke waarin mediumskap nogal prominent is. Byvoorbeeld, 'n medium mag verskeie "hoër" geestelike wesens insluit wat in die genesingsessies probeer help. Alternatiewelik kan die medium "lydende geeste" manifesteer wat na die werke wat deur die Lig van die Daime aangetrek word, kom, en soek die geestelike "liefde" wat daar aangebied word (Schmidt 2007: 162).

Die ritueelvoorbereiding van die Daime self (feitio), is waarskynlik die belangrikste ritueel binne die Santo Daime, deurdat dit produseer die sakramentele drank wat die middelpunt is waarop alle Santo Daime-rituele aktiwiteite draai. 'N streng, komplekse prosedure wat tipies strek oor 'n tydperk wat van enige dae tot goed oor 'n week bly, is die feitio uiters arbeidsintensief en veeleisend. Mans is verantwoordelik vir die oes, sny, skraap en pond die Banisteriopsis caapi wingerdstok (genoem jagube or Cipó deur Daimistas), aangesien dit verstaan ​​word dat die jagube geassosieer word met manlike energie. Op sy beurt is dit gewoonlik die vroue wat die blare van die Psychotria viridis struik, bekend as "koningin" (Rainha - of chacrona) deur Daimistas), wat vermoedelik vroulike energie (Dawson 2007: 77) manifesteer. Hierdie twee bestanddele word dan in afwisselende lae geplaas in 'n groot metaalpot wat vol vars water is. Die jagube en reënha word dan vir 'n paar uur deur mans gekook totdat die vloeistof ongeveer een derde van die oorspronklike volume is. Hierdie vloeistof word gedreineer en aan een kant gestel. Wanneer genoeg van hierdie vloeistof geskep is, word dit dan oor 'n vars gegiet jagube en rainha gelê en nog 'n paar uur gekook totdat die persoon wat aan die beurt van die proses was, die vasstelling gemaak het dat Daime gemaak is. Hierdie Daime self word dan verskeie kere gereeld gekook en verminder, wat verskillende konsentrasies Daime maak, konkoksies wat dan afgekoel, gebottel en versigtig etiketteer word. [Beeld regs] Deur die hele proses word lofsange gereeld gesing, hoewel dit eerder ad hoc manier, en Daime word dikwels aan die deelnemers bedien. Die feitio word beskou as 'n ware alchemiese proses, waartydens die elemente van vuur en water met die manlike en vroulike energie van die jagube en rainha kombineer. Die verstandelike en emosionele energieë van die deelnemers word ook gesê dat hulle saam met die Daime saamsmelt, dus die herhaalde klem op stilte, gefokusde en respekvolle aandag en harmonie om sodoende 'n materiële substratum te skep wat in staat is om die goddelike Wese te inkarnasie wat die Daime is Dawson 2007: 78-79).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die dood van Mestre Irineu in 1971 is nogal vinnig gevolg deur 'n reeks institusionele geskille en skeuringe, wat op sy beurt 'n verwoestende en komplekse web van groepe skep wat vir die doel van eenvoud dikwels tot twee hooflyne verlaag word. Alto Santo is 'n groep kerke wat hoofsaaklik in die staat Acre geleë is. Die ander groepe bestaan ​​uit die kerke in Brasilië en regoor die wêreld wat verbind is met CEFLURIS (Labate and Pacheco 2011: 71).

Van hierdie twee lyne is CEFLURIS numeries veel meer prominent en organisatories uiteenlopend, maar dit is nog relatief klein. Een onlangse skatting het die getal van almal wat ayahuasca in Brasilië gebruik, nie meer as 11,000 (Labate 2006: 202) wees nie. Met die wettige skepping van CEFLURIS in 1989, met hoofkwartier in Céu do Mapiá, is 'n verskeidenheid statute en burokratiese strukture geformuleer om basiese institusionele ooreenstemming te bring met die verskillende kerke en groepe wat met hierdie organisasie geaffilieer is. Nietemin bly CEFLURIS 'n ontwikkelende, gedesentraliseerde en diverse organisasie, met baie plaaslike leiers by tye die wysiging van bestaande rituele vorms en / of aanspraak op goddelike inspirasie vir die koms van nuwe ritueelstrukture (Dawson 2007: 93-96). Hierdie innovasies skep op hul beurt dikwels sterk antagonistiese reaksies deur diegene binne CEFLURIS wat poog om die tradisionele integriteit en suiwerheid van die beweging te handhaaf in die lig van wat rituele afwykings voorkom.

Kwessies / UITDAGINGS

In 1985, as gevolg van die toenemende sigbaarheid van die gebruik van ayahuasca in die stedelike gebiede van Brasilië, het 'n afdeling van die Ministerie
van Gesondheid geplaas Banisteriopsis caapi op die lys van wettig verbode middels, maar sonder die nodige konsultasie met die Federale Narkotika Raad of CONFEN. Na 'n petisie van verteenwoordigers van die União do Vegetal, 'n ander ayahuasca-gebaseerde godsdiens in Brasilië wat probeer om die beslissing te keer, het CONFEN 'n werkgroep ingestel om die implikasies van ayahuasca-verbruik in Brasilië (Dawson 2007: 70) te ondersoek. Na twee jaar van navorsing, insluitende uitgebreide besoeke aan talle União-doeleindes, het Vegeta en Santo Daime-sentrums bevind dat bevindinge op August 26, 1987, bekend gemaak is. CONFEN het opgemerk dat ayahuasca al baie dekades lank deur ayahuasca-godsdienste gebruik is, sonder enige merkbare sosiale skade, en dat hierdie gebruik inderdaad tot groter sosiale kohesie en persoonlike integrasie gelei het. CONFEN het dus aanbeveel dat ayahuasca uit die regering se lys van verbode middels verwyder word. Alhoewel verskeie daaropvolgende klagtes tot 'n reeks regeringsondersoeke gelei het, bly die rituele gebruik van ayahuasca reg in Brasilië (MacRae 1992: 75).

Internasionaal wissel die regstatus van die Santo Daime-tradisie van land tot land. Op Februarie 21, 2006, is die regstatus van die godsdienstige gebruik van ayahuasca in die Verenigde State gehandhaaf toe die Hooggeregshof eenparig vir die UDV beslis het. (Bronfman 2011: 299). Hierna het 19, 2009, 'n Amerikaanse distriksregter in Maart 1 beslis dat die DEA uitdruklik verbied was om die sakramentele gebruik van Daime-tee te straf deur praktisyns van die Santo Daime in Oregon (Geval 08: 03095-cv-161-PA Dokument XNUMX). Die regstatus van die Santo Daime in ander lande in die VSA bly egter onduidelik. Die Santo Daime kerk is in Nederland wettig, maar die wettigheid daarvan in ander lande (bv. Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankryk, Kanada) word steeds met verskillende mate van sukses bestry.

Op September 27, 2006, CONAD (die politieke opvolger van CONFEN) het 'n dokument wat in November 11, 2004 geskep is, deur 'n multidissiplinêre werkgroep goedgekeur (Grupo Multidisciplinar die Trabalho) bestaande uit verteenwoordigers van die União do Vegetal, Santo Daime (beide die Alto Santo en CEFLURIS lyne) en Barquinha ('n ander ayahuasca godsdiens), sowel as navorsers uit verskillende velde. In hierdie dokument het die verskillende ayahuasca-godsdienste die norme en prosedures wat verenigbaar is met die godsdienstige gebruik van ayahuasca, uiteengesit en 'n handves van etiese oriëntasies aangebied wat probeer om die produksie en vervoer van ayahuasca te reguleer en om onvanpaste gebruik te voorkom (Labate, MacRae and Goulart 2010: 6). CONAD se goedkeuring is op Januarie 1, 2010, geformaliseer, wat regdeur die land in Brasilië bindend was. (Besluit # 1 van die Amptelike Blaar van die Nasie - Diário Oficial da União - Afdeling 1, bladsye 57-60).

Nietemin bly baie interne geskille tussen die verskillende ayahuasca-godsdienste in Brasilië. Een van die hoofpunte van stelling kom voort uit die hewige opposisie van die União do Vegetal, Barquinha, en die Alto Santo-stam van die Santo Daime tot die gebruik van cannabis deur CEFLURIS-kerke in godsdienstige kontekste. CEFLURIS Daimistas verwys na cannabis as "Santa Maria." Padrinho Sebastião is in die middel-1970's deur die stedelike "backpackers" in Colônia Cinco Mil bekendgestel aan hierdie "onderwyserplant". Hy het uiteindelik beweer dat Santa Maria die vroulike eweknie van die Daime was, en Santa Maria het gedurende die Santo Daime-rituele begin gebruik, veral konsentrasies (MacRae 1992: 58.) Later aanvalle en regsbedreigings deur die owerhede het uiteindelik tot gevolg gehad dat CEFLURIS amptelik verklaar dat Santa Maria nie vir rituele gebruik goedgekeur is nie, 'n verbod wat tot vandag toe voortduur (Dawson 2013: 57.)

IMAGES
Beeld # 1: Raimundo Irineu Serra, stigter van die Santo Daime-tradisie.
Beeld # 2: Padrinho Sebastião.
Beeld # 3: Santo Daime-rituele ruimte (salão).
Beeld 4: Die wit uniforms vererger tydens Santo Daime-rituele.
Beeld # 5: Gesang van die lofsange van die hinario.
Beeld # 6: Voorbeeld van Santa Daime mirações.
Beeld # 7: Die rituele voorbereiding van die Daime.
Beeld # 8: Kook van die Daime.
Beeld # 9: Die ayahuasca-plant.

 Verwysings

Bronfman, Jeffrey. 2011. "Die Regsgeval van die União Do Vegetal vs Die Regering van die Verenigde State." Pp. 287-300 in Die internasionalisering van Ayahuasca , geredigeer deur Beatriz Caiuby Labate en Henrik Jungaberle. Berlyn: Lit Verlag.

Carioco, Jairo da Silva. en “Persoonlike verslae van die Santo Daime-leerstelling.” Toegang verkry vanaf http://afamiliajuramidam.org/english/personal_accounts/jairo_carioca.htm op 15 Desember 2012.

Cemin, Arneide. 2006. "Die Rituele van Santo Daime: 'Stelsels van Simboliese Konstruksies'." Pp. 256-85 in Veldwerk in godsdiens, geredigeer deur Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Couto, Fernando da La Rocque. 1989. Santos e xamãs . Dissertação (Mestrado em Antropologia) - Universidad de Brasília.

Dawson, Andrew. 2007. Nuwe Era - Nuwe Godsdienste: Godsdienstige Transformasie in Hedendaagse Brasilië. Burlington, Vermont: Ashgate Publishing.

Dawson, Andrew. 2013. Santo Daime: 'n Nuwe Wêreld Godsdiens. Londen: Bloomsbury.

Fróes, Vera. 1986. Santo Daime Cultura Amazônica: História do Povo Juramidam. Manaus, Brasilië: Suframa.

"Geslagsregister van die Santo Daime-leerstelling." nd Toegang verkry vanaf http://afamiliajuramidam.org/english/the_children_of_juramidam/genealogy.htm#genealogia op 13 November 2012.

Labate, Beatriz Caiuby. 2006. "Brasiliaanse Literatuur oor Ayahuasca Religions." Pp. 200-34 in Veldwerk in godsdiens, geredigeer deur Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Labate, Beatriz Caiuby, Edward MacRae en Sandra Lucia Goulart. 2010. "Brasiliaanse ayahuasca godsdienste in perspektief." Pp. 1-20 in Ayahuasca, Rituele en Religie in Brasilië, geredigeer deur Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Labate, Beatriz Caiuby en Gustavo Pacheco. 2011. "Die Historiese Oorsprong van Santo Daime: Akademie, Adepts, en Ideologie." Pp. 71-84 in Die internasionalisering van Ayahuasca, geredigeer deur Beatriz Caiuby Labate en Henrik Jungaberle. Berlyn: Lit Verlag.

MacRae, Edward. 1992. Gelei deur die maan: sjamanisme en die rituele gebruik van Ayahuasca in die Santo Daime Religie in Brasilië. Toegang verkry vanaf www.neip.info op 20 Januarie 2013.

Moreira, Paulo en Edward MacRae. 2011. Eu Venho die Longe: Mestre Irineu en seus companheiros. Salvador, Brasilië: EDUFBA-UFMA-ABESUP.

Polari de Alverga, Alex. 2010. Die godsdiens van Ayahuasca: Die leer van die kerk van Santo Daime. Rochester, Vermont: Park Street Press.

Schmidt, Titti Kristina. 2007. Moraliteit as praktyk: Die Santo Daime, 'n eko-godsdienstige beweging in die Amazone-regenwoud. Ph.D-proefskrif, Uppsala Universiteit, Swede.

Shannon, Benny. 2002. Die Antipodes van die Verstand: Die Fenomenologie van die Ayahuasca-ervaring. New York: Oxford University Press.

Publikasiedatum:
3 Junie 2013

 

 

Deel