Gereorganiseerde Kerk van Jesus Christus van die Laaste Dag Heiliges

Gereorganiseerde Kerk van Jesus Christus van die Laaste Dag Heiliges

Stigter: Joseph Smith III, seun van stigter van die Mormon-kerk, Joseph Smith Jr.

Geboortedatum en -datum: 1832-1914

Jaargroep is gestig: 1860

Heilige of Eerbiedige Tekste: Die Bybel, Die Boek van Mormon, Die Leer en Verbonde

Groep Grootte: RLDS bronne lys hul groep grootte as 250,000 lede wêreldwyd, af van 350,000 'n dekade gelede (Salt Lake Tribune Junie 29, 1996).

Geskiedenis

Joseph Smith Jr. beweer om openbaring van God te ontvang wat hom opdrag gegee het om die kerk wat Christus gestig het, op aarde te herstel. Smith het dus stigter geword, president en profeet van die kerk van Jesus Christus van die Allerhoogste Saints (Mormon Church). In Junie is 1844, Smith, vermoor deur 'n skare in Carthage, Illinois. In die daaropvolgende onrus het die meerderheid van die Mormone Brigham Young as die volgende profeet van die kerk aanvaar. 'N Paar het egter gedink dat Smith sy 12-jarige seun, Joseph Smith III, as sy opvolger aangewys het. Hierdie groep het nie die meerderheid van die Mormone na Utah gevolg nie, en in 1860, toe Joseph Smith III verouder het, het hierdie groep die RLDS-kerk in Illinois gestig met Smith as profeet. Die kerk het sy hoofkantoor na Independence, Missouri, in 1920 verskuif weens 'n 19-eeuse Joseph Smith Jr.-stelling wat die stad as Zion aangewys het.

oortuigings

God is die liefdevolle skepper, Jesus Christus was die uitdrukking van God in die vlees, en die Heilige Gees is die teenwoordigheid van God in die wêreld. 'N Mens moet Christus aanneem om verlossing te bereik en gedoop te word deur onderdompeling, alhoewel dit nie nodig is om spesifiek binne die RLDS Kerk gedoop te word nie. Die Bybel word as heilige skrif aangevul deur The Book of Mormon and The Doctrine and Covenants, twee boeke wat aanvullende inligting oor Jesus Christus bevat. Voortdurende openbaring van God vir die kerk kan deur die profeet - tans W. Grant McMurray - ontvang word.

Belangrikste verskille tussen RLDS en LDS oortuigings

Die RLDS-konsep van God strook baie meer met die algemene Christendom. RLDS onderskryf die meer klassieke siening dat God, Jesus Christus en die Heilige Gees eerder een wese is as die Mormoonse geloof dat hulle drie afsonderlike entiteite is. Die RLDS Kerk beweer ook dat alle ordinansies wat binne LDS-tempels plaasvind, onnodig is: dit wil sê dat waardige lidmate nie nodig het om aan tempelrituele deel te neem om verlossing te ontvang nie; dit is nie nodig om deur die gevolmagtigde vir die dooies gedoop te word nie, sodat die dooies redding kan ontvang, en dit is nie nodig dat gesinslede "verseël" moet word om die familiebande in die hiernamaals voort te sit nie. Vervolgens het die RLDS Kerk vroue toegelaat om sedert 1984 hul priesterskap te hou. Ten slotte beklemtoon RLDS dat hul kerk nooit poligamie voorgestaan ​​het nie.

Kwessies / Omstredenheid

Sedert die vyftigerjare het die RLDS Kerk 'n groot poging aangewend om in die hoofstroom Christelike gemeenskap opgeneem te word (sien Roger Launius se 'The RLDS Church and the Decade of Decision' in die bibliografie-afdeling van hierdie bladsy). Sommige leerstellings is radikaal verander en pas nou baie nader by die Protestantse teologie as by die sienings van hul ouergroep, die Mormoonse Kerk. Unieke leerstellings van die Laaste Dag, soos Joseph Smith se herstel van die primitiewe Christelike kerk, is beklemtoon. In die RLDS Kerk is daar tans 'n sterk beweging om die kerk se naam na die Gemeenskap van Christus te verander, wat hulle verder van die suksesvolste Mormoonse Kerk sal skei en hulle 'n eie identiteit as 'n Christelike groep sal gee.

Met die teologiese veranderinge in die RLDS-leerstelling is daar tans 'n debat in die kerk oor hul oortuigings. Die konserwatiewe faksie van die kerk verdedig byvoorbeeld die bewering van Joseph Smith Jr. dat hy The Book of Mormon uit 'n antieke verslag vertaal het. Die meer liberale vleuel van die RLDS Kerk beskou The Book of Mormon nie meer as antieke geskrifte nie - hulle beskou dit as 'n 19de-eeuse skepping van Smith. Die liberale element het meer beheer oor die kerkleer; Daarom beklemtoon die huidige RLDS-filosofie die kerk se verbintenisse met die hooflyn van die Christendom (redding deur Christus, die Bybel) eerder as die verskille daarvan (The Book of Mormon, Joseph Smith). Die liberale / konserwatiewe spanning het onlangs op 'n punt gekom waar sommige konserwatiewes van die RLDS-kerk afgesplinter het om die Restourasiekerk te vorm.

Bibliografie

Blair, Alma R. 1973. “The Reorganised Church of Jesus Christ of Latter Day Saints: Moderate Mormons.” The Restoration Movement: Essays in Mormon History. Lawrence, KA. Coronado Press.

Launius, Roger D. 1996. “The RLDS Church and the Decade of Decision.” Sunstone September: bl. 45-55.

Launius, Roger D. 1988. Joseph Smith III: Pragmatiese Profeet. Urbana en Chicago: Universiteit van Illinois Press.

Marty, Martin E. 1994. "The Peace Project at the RLDS Peace Temple." Die Christelike eeu 23 Februarie.

Melton, J. Gordon. 1986. Ensiklopediese Handboek van Kultusse in Amerika. New York en Londen: Garland Publishing, Inc.

Shields, Steven R. 1986. Laaste Dag Heilige Geloof: 'n Vergelyking tussen die RLDS Kerk en die LDS Kerk. Onafhanklikheid, MO: Herald Publishing House.

Stapel, Peggy Fletcher. 1996. "RLDS beweeg verder weg van Mormone." Die Salt Lake Tribune. 29 Junie.

 

Gemaak deur Matthew Moench
Vir Sos 257: Nuwe Godsdienstige Bewegings
Lente Termyn, 1997
Universiteit van Virginia Laaste Opdateer: 07 / 23 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel