Reliigion of Humanity

RELIGIE VAN MENSWETENSKAP


RELIGIE VAN MENSLIKHEIDSTYL

1789–1799: Die Franse rewolusie word beveg.

1798 (19 Januarie): Auguste Comte is gebore.

1830–1842: Comte gepubliseer Cours de Philosophie Positive in vyf volumes.

1838: Comte probeer om die beginsels van sosiologie as 'n verenigende wetenskaplike filosofie vas te stel.

1844: Comte raak verlief op Clotilde de Vaux.

1846: Clotilde de Vaux is aan tuberkulose oorlede en Comte het hom daartoe verbind om sy nuwe godsdienstige ideale te wy.

1851: Comte gepubliseer Catéchisme positiviste, wat die rituele en sakramente van die Positivistiese "Godsdiens van die Mensdom" uiteensit.

1851–1854: Comte publiseer vier volumes van Système die politique positief, wat 'n genuanseerde formele struktuur aan die Positivistiese godsdiens aangebied het.

1857 (5 September): Auguste Comte sterf en laat Pierre Laffitte as eksekuteur van sy kerk agter.

1865: John Stuart Mill het geskryf Auguste Comte en Positivisme, wat die ontwikkeling van 'n godsdiens uit die Positivistiese filosofie kritiseer.

1867: Mary Ann Evans publiseer 'n gedig onder haar pennaam George Eliot, O Mag ek by die koor invisible aansluit!, wat die Positivistiese konsep van die menslikheid as die Grand-Être Suprême, die Opperwese Groot Wese.

1867: Richard Congreve stig die Londense Positivistiese Vereniging om die gesag van Pierre Laffitte se eksekuteurskap te omseil.

1867–1868: David Goodman Croly en ander Positiviste in die stad New York stig die First Positivist Society of New York, gebaseer op die Engelse vereniging wat deur Richard Congreve gestig is.

1869: Die strenger ortodokse Positiewe Vereniging van Noord-Amerika skei van die First Positivist Society of New York.

1878: Richard Congreve stig die Comtist Church of Humanity in Londen.

1881: Raimundo Teixeira Mendes stig die Brasiliaanse Positivistiese kerk, Igreja Positivista do Brasil, in Rio de Janeiro.

1897: Die Tempel van die Mensdom word in Rio de Janeiro geopen.

1905: Die kapel in die Tempel van die Mensdom in Parys word ingewy.

1974: Die Londense Positivistiese Vereniging ontbind.

2009: 'n Hewige storm het 'n deel van die dak van die Tempel van die Mensdom in Rio de Janeiro ineengestort, en diewe het verdwyn met die oorspronklike ontwerp van die Brasiliaanse vlag en ander positivistiese skatte.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

In die lig van die sosiale, politieke en filosofiese hervormings van die Franse Revolusie, filosoof Auguste Comte [Image at reg] het probeer om 'n godsdienstige orde te skep om morele orde en kulturele samehorigheid te bied na wat Comte gesien het as die onvermydelike ineenstorting van metafisiese godsdiens. Comte se voorgestelde godsdienstige orde het die bevordering van 'burgerlike emosie' gedwing, 'n stremming van ego wat as noodsaaklik beskou word vir die ontwikkeling van 'n sterk republiek. Die godsdiens was gebaseer op Comte se filosofie van Positivisme en sou later die Religion of Humanity genoem word (Nussbaum 2011: 8-9).

Auguste Comte was reeds bekend vir sy filosofie van positiwisme toe hy besluit het om 'n godsdiens van die mensdom te begin. Hy het geglo dat moderne sosiale en politieke vordering tradisionele godsdienstige organisasies, veral Katolisisme, impotent en irrelevant sou maak. In 1844 het Comte ontmoet en verlief geraak op Clotilde de Vaux [Image regs], 'n Katolieke egskeiding wat verbied was om weer onder die Katolieke leer te herdenk. Hul liefde was passievol, maar kortgeknip deur haar dood van tuberkulose in 1846. Hierdie verwoeste Comte, wat obsessief geraak het met die ontwikkeling van 'n godsdiens wat aanbid het Grand-êtreHoogste, die Opperwese Groot Wese, verstaan ​​as die verenigde liggaam van daardie mense wat hulself in die verhaal van die mensdom deur hul groot werke geassimileer het. Na aanleiding van sy vorige Cours de Philosophie Positive, wat die filosofie van Positivisme verklaar het, het Comte uiteindelik gepubliseer Système die politique positief en Catéchisme positiviste, wat in uitstekende besonderhede die grondslae en organisasie van die godsdiens van die mensdom beskryf. Sommige beoordelaars van Comte beskou hierdie verandering in rigting as 'n nabye vurige waansin:

In plaas van die rustige losbandigheid wat veronderstel is om 'n wetenskaplike te karakteriseer, is daar al die ywer van 'n predikende monnik wat ook 'n bietjie fanaties oor besonderhede sowel as doelwitte gegaan het. Godsdiens wat vroeër as die struikelende voorloper van en obstruksie vir die wetenskap beskou is, het vir hom die groot sosiale band geword, die verdubbeling van mans en nasies, die praktiese metode waardeur die sosiologie 'n beleid sal maak om die wêreld te beheer (Bryson 1936: 344) .

John Stuart Mill, 'n vriend en vertroueling van Comte, het ook kennis geneem van hierdie drastiese transformasie:

By die oorweging van die stelsel van godsdiens, politiek en moraal, wat in sy latere geskrifte M. Comte opgerig is, is dit nie onbelangrik om die aard van die persoonlike ervaring en inspirasie waaraan hy hierdie fases van sy filosofie voortdurend toegeskryf het, in gedagte te hou nie. Maar soos ons veel meer wil sê as ten gunste van die gevolgtrekkings wat hy op hierdie wyse gedoen het, is dit reg om te verklaar dat ons van die bewyse van sy geskrifte regtig die morele invloed van Madame Clotilde glo de Vaux op sy karakter was van die verdubbeling sowel as versagende karakter wat hy daaraan toeskryf (Mill 1968: 131-32).

Comte het hom dadelik toegewy aan die bou van sy godsdiens, waarvoor hy 'n struktuur uitgeoefen het Catéchisme positief. Die ontwikkelende industriële kapitalisme in die Westerse wêreld het Comte, wat die neiging as 'n invloed gehad het, ''n groeiende geestelike anargie wat' moderne 'samelewings' met 'universele verbrokkeling' bedreig, bekommer (Wernick 2001: 81). As Comte die ou godsdienste beny vir iets, was dit die geestelike en morele orde waarmee hulle samelewings deurdrenk het. Daarom het hy gereël dat sy eie godsdienstige orde 'n streng, betrokke, moreel regulerende struktuur sou bied. Hierdie ambisieuse en uitgebreide versierde planne het nooit genoeg steun of geloofwaardigheid gekry om hul organisatoriese doelwitte te verwesenlik nie, en die funksie van geestelikes het 'n hartstogtelike saak geword onder Comte se latere volgelinge en kritici.

Alhoewel Comte se visie om die standaard godsdienstige instellings te vervang nie ooreenstem met die manier waarop hy verwag het nie, is die geskiedenis van Positivisme 'n belangrike sekulêre invloed. Gewilde Engelse skrywers soos John Stuart Mill, Mary Ann Evans (dws George Eliot) en Harriet Martineau is sterk beïnvloed deur Comte en Positivisme, hoewel hulle amptelik nie by die Religion of Humanity aangesluit het of deelgeneem het aan die georganiseerde godsdienstige elemente van die filosofie nie. (Bryson 1936: 349).

Op die oomblik het Comte ook begin met die ontmoeting en gesprek met simpatieke akademici uit Europa en Noord-Amerika was belangstel in die organisatoriese elemente van die Religion of Humanity. Een van die mees entoesiastiese ondersteuners wat Comte in die 1850's ontmoet het, was Richard Congreve, wat verskeie positivistiese organisasies in Engeland gestig het. 'N Groep geskiedenisstudente aan die Wadham College, Oxford, wat Mumbo Jumbo genoem is, het in die 1850's onder literêre kritikus en historikus Frederic Harrison begin vergader. Hulle het in die openbaar gemonster oor die hedendaagse toestand van godsdiens in Europa, tot hartseer van Harrison, wat sommige van die openhartige bespreking rakende die Christendom en skriftuurlike onfeilbaarheid onsmaaklik gevind het. Richard Congreve was 'n tutor wat in die Anglikaanse tradisie aan die Wadham College georden is, en hy het 'n mentor vir hierdie besprekingsgroep geword. Harrison berig dat Congreve op die oomblik reeds van die Christelike geloof afgewyk het, en hoewel hy Comte en sy oortuigings nog nie onderskryf het nie, het hy gereeld met Comte in Frankryk begin kommunikeer, wat vyf jaar sou voortduur tot die dood van Comte in 1857 (Bryson 1936: 345–47).

In 1854 het Congreve uit sy posisies by Wadham College bedank en sy toewyding aan die studie van Positivisme en die voorgestelde strukture van 'n Positivistiese kerk begin. Hy het begin om te vertaal Système die politique positief en Catéchisme positiviste saam met ander volgelinge van die Mumbo Jumbo-groep in Wadham in Engels. Congreve het die fisiese wetenskappe begin bestudeer om sy opleiding verder af te handel sodat hy in aanmerking kon kom vir die rol van 'n Positivistiese priester. Hierdie posisie het op verskeie terreine opleiding vereis, en uiteindelik het hy die pos as dokter in die geneeskunde behaal. In 1867 het Congreve die London Positivist Society gestig, wat verantwoordelik was vir die Positivist Society in Parys. Tien jaar later het ''n openlike beweging van ontevredenheid' ontstaan ​​rondom die leierskap van Pierre Laffitte, die eksekuteur van Comte se landgoed, wat verkies is tot 'n direkteurskap van die Franse kerk. In 1878 skei Congreve van die Franse groep en stig The Church of Humanity in Oxford. In sy organisasie was niemand hoër as Congreve nie, wat nie vir Laffitte of die Paryse kerk verantwoordelik was nie (Bryson 1936: 348–52).

Die godsdiens het van Parys na Londen / Oxford na New York versprei, waar dit 'belangrike metropolitaanse meningsvormers [...] plus 'n interessante versameling prokureurs, dokters, akademici, joernaliste en digters gelok het, waarvan sommige nasionaal prominent sou word in jare wat voorlê ”(Harp 1991: 508–09). Die Londense Positivistiese Vereniging van Congreve, en later sy Kerk van die Mensdom, meer as die Paryse kerk onder leiding van Laffitte, het die skepping van die First Positivist Society of New York tussen 1867 en 1868 geïnspireer. Teen 1872 het die groep tot ongeveer veertig gereelde deelnemers geswel. , en praat oor godsdienshervorming (verstaan ​​as die aanneming van die godsdienstige elemente van Positivisme) het die toon en inhoud van hul vergaderings oorgeneem, wat gelei is deur president Henry Evans, wat na homself as priester begin verwys het. (Harp 1991: 514–18). Die Positivistiese groep in New York het verskeie name gekry, en die organisasie van leierskap het aansienlik verander, hoewel die oorspronklike lidmaatskap nie drasties verander het nie. Getrouheid het mettertyd gewankel tussen Congreve, Laffitte, en nie, en albei, en die groep het uiteindelik in die 1890's ontbind (Harp 1991: 521-22).

Nog 'n lyn van die kerk het van Frankryk na Latyn en Suid-Amerika versprei. In Brasilië, waar Positivisme aanvanklik kolossale politieke invloed geniet het, veral oor onderwys, politiek en burgerlike godsdiens, word die Godsdiens van die Mensdom steeds deur klein groepe Positiviste (Hennigan 2014) beoefen. Terwyl Mexiko en Argentinië ook Positivistiese groepe gehad het, was hul verbintenis met die Brasiliaanse Positiviste op sy beste:

In Europa, wat begin met die korrespondensie tussen die skeppers van positivisme, Comte en Mill, tot die duidelike invloed van die Engelse positivisme op [die Franse Positivis, Hippolyte] Taine, was daar 'n konstante verhouding tussen die positivisme van Frankryk en Engeland. Gedurende die dekades waarin positivisme die grootste gevolg gehad het in Mexiko, Brasilië en Argentinië, was daar geen kommunikasie tussen positiviste in die drie lande nie. (Ardao 1963: 516)

Dit kan wees dat hierdie gebrek aan koördinasie onder Latyns- en Suid-Amerikaanse Positiviste gelei het tot die agteruitgang van Mexikaanse en Argentynse godsdienstige Positivisme, of dit kan wees dat hierdie gebrek aan koördinasie die Positiviste van Brasilië geïsoleer het van die ineenstorting van die bewegings in ander Latyns- en Suid-Amerikaanse state. , maar om een ​​of ander bespiegelbare rede is die enkele Positivistiese groepe van Brasilië die enigste oorblywende aktiewe en oplettende Gemeente van die Godsdiens van die Mensdom in die Nuwe Wêreld. Die Brasiliaanse Positiviste het hul gemeenskap met die Rio de Janeiro Positivistiese Vereniging in 1876 begin. In 1891 is die eerste Tempel van die Mensdom voltooi in die welgestelde woonbuurt Glória, nou 'n reeks hoëklas-woonstelle in die middelklas (Hennigan 2014). In 1897 is die tweede Tempel van die Mensdom in Rio de Janeiro ingewy. Daar het in hierdie tyd genoeg momentum ontwikkel om drie ander Brasiliaanse Positivistiese samelewings met hul eie tempels te stig, en Positivisme het in November 1899 een van die sterker motiverende magte geword in die afskeiding van die ryk en die stigting van 'n republiek (Ardao 1963: 519). . In 1889 ontwerp die Positivis Raimundo Teixeira Mendes die moderne Brasiliaanse vlag met behulp van die Positivistiese leuse "Ordem e Progresso." 'N Dekade later is dit aangeneem as die vlag van die nuwe republiek na die republikeinse revolusie in daardie land (Hennigan 2014).

In 2009 het die dak van die eerste Brasiliaanse tempel van die mensdom ineengestort. Die satellietbeeld van Google Maps wys nou die tempelomring deur middelklas hoë stygings, bedek deur 'n groot seil [Image na links]. Die leier van die kerk in hierdie tyd, Danton Voltaire Pereira de Souza, het 'n veldtog georganiseer om die heropbou van die dak te finansier. Toe hy in Julie 2013 gesterf het, het sy seun Alexandre die heropboupogings (Hennigan 2014) oorgeneem.

Leerstellinge / oortuigings

Die drie sentrale beginsels van die Religion of Humanity, soos uiteengesit in Comte's Système die politique positief, is altruïsme, of wat voortspruit uit vrygewigheid en onbaatsugtigheid; orde, van politieke, sosiale en morele aard; en vordering, die geleide beweging van die mensdom na 'n groter toekoms. Alle godsdienstige Positiviste word verwag om altruïsme, orde en vordering in al hul woorde en optrede (Simons 2015) te beliggaam.

In die Godsdiens van die Mensdom is die vrae "Wat is God", "Wat is die mensdom" en "Wat gebeur na die dood" diep verweef. Comte se visie op die mensdom het die teïstiese konsep van 'n godheid, wat hy dieNouveau Grand-Être Suprême, "Die nuwe opperste groot wese. in Système die politique positief, Comte gedefinieer Humanity as, "die deurlopende geheel [l'ensemble] van konvergerende wesens, "en verder gespesifiseer:

Die mensdom is nie saamgestel uit alle individue of mensegroepe, die hede van die verlede nie, en die toekoms, wat onoordeelkundig in die geheel ingebring is (agglomerés). Geen werklike geheel kan bewerkstellig word nie, behalwe uit elemente wat in wese 'assosieerbaar' is. Die Groot Wese word slegs gevorm deur die sameloop, of dit tyd of in die ruimte is, van lewens wat 'assimileerbaar' is, of, met ander woorde, voldoende in staat is om opgeneem te word. Diegene wat die wedloop beswaar, is nie lede van die mensdom nie (Wilson 1927: 95).

Hierdie visie van die mensdom, in die godsdiens van die mensdom, was die primêre doel van aanbidding. In wese, die verdraagsaamheid van die individue maak die betekenisvolheid van 'n individu effektief nul, tensy mens iets doen in hul lewe wat herinner word aan hulle dood. Hierdie bydrae tot die onthoude kennis van die mensdom lei in wat Mary ann Evans noem, "die koor onsigbaar / van die onsterflike dood wat weer leef / in die gedagtes beter deur hul teenwoordigheid" (Stedman 2003). In die Chapelle de l'Humanité In Parys word bors van hierdie mans en vroue geverf langs die kantmure van die erediens. [Image aan die linkerkant].

Clóvis Augusto Nery, 'n vooraanstaande Brasiliaanse Positivis, verduidelik die positiewe konsep van orde:

Positivisme sien drie elemente tot vooruitgangsmateriaal, intellektuele en veral morele vordering. En morele vordering is die belangrikste en wat Brasilië die meeste nodig het, want ons sien oral vandag dit in
morele terme dinge is nie reg nie. (Hennigan 2014)

Die volgehoue ​​fokus op progressiewe morele orde weerspieël Comte se oorspronklike motivering om die sosiale morele anargie te voorkom wat hy glo sou volg op die ineenstorting van die georganiseerde godsdiens as niks die plek sou inneem nie.

Om die konglomeraat van groot mense te herdenk, het Comte die Positivistiese kalender [Image #6 in eindnote] opgestel. Die kalender stel groot menslike denkers in drie geledere uiteen: dertien van die grootste denkers van die mensdom is gekies om die maande voor te stel, twee-en-twintig groot mens denkers is gekies om elke week te verteenwoordig met 'n Sondag wat hul naam dra, en 312 se bydraes tot die mens kennis is gekies om die oorblywende dae van die jaar te verteenwoordig. Comte verduidelik hierdie verering: "die kalender was 'n voorlopige instelling wat bestem is vir die huidige uitsonderlike eeu, om as 'n inleiding tot die abstrakte aanbidding van die mensdom te dien" (Simons 2015).

Positiviste word vir elke dag van die kalender herinner aan die werke van 'n besondere bydraer tot die mensdom, en hulle word gevra om na te dink oor wat die persoon waardig gemaak het om by die Groot Wese aan te sluit. Hierdie refleksie funksioneer as aanbiddende bewondering van die Groot Wese sowel as kontemplatiewe onderrig oor hoe om by die Groot Wese aan te sluit. Die maande, wat 'n verhewe posisie oor die ander 344-name beklee, is vernoem na Moses, Homer, Aristoteles, Archimedes, Julius Caesar, Sint Paulus, Karel die Grote, Dante, Gutenberg, Shakespeare, Descartes, Frederik die Grote en Bichat; Hierdie is gekies as die grootste gedagtes in die teologie, filosofie, wetenskap en kunste van beide die antieke en kontemporêre wêrelde.

“Vir elke mate van ons ideale aanbieding van die verlede, verwyder die chronologiese volgorde alle onsekerheid oor die posisie van enige gegewe tipe; [...] ”het Comte verduidelik,“ behalwe met verwysing na die eerste graad; daar vind die beste dienaars van die Groot Wese hul grootste eer om die dertien maande van die Positivistiese jaar name te gee ”(Simmons 2015). Aan die einde van elke jaar word 'n dag gespesifiseer wat aan geen maand behoort nie en wat na geen persoon genoem is nie. Hierdie hoë vakansiedag van die Godsdiens van die Mensdom was gereserveer vir die herdenking van almal wat in die voorafgaande jaar gesterf het, wat hulle by die mensdom aangesluit het.

Die Positivistiese kalender vervang ook die Christelike vC / AD 'jaar een' met 1789 op die Gregoriaanse kalender, die eerste jaar van die Franse rewolusie, wat Comte 'die groot krisis' genoem het. Comte se eie verjaardag op die Gregoriaanse kalender, "die negentiende Januarie 1798 in die jaar van ons Heer", sou byvoorbeeld op die Positivistiese kalender, "die negentiende van Moses, in die tiende jaar van die Groot Krisis" weergegee word. Daar is na verwysing na datums voor die Franse rewolusie plaasgevind voor die Groot Krisis, en dus sou die tradisionele datum van die ondertekening van die Amerikaanse Onafhanklikheidsverklaring 18 Karel die Grote, 13 BGC, in plaas van 4 Julie 1776 nC (McCarty) gelewer word.

RITUELE / PRAKTYKE

Dienste in Positivistiese tempels was duidelik afkomstig van Katolieke en Anglikaanse aanbiddingspraktyke, soveel so dat Thomas Henry Huxley Comte daarvan beskuldig het dat hy die katolisisme aangepak het: "Comte's filosofie [is net] katolisisme minus die Christendom" (Huxley 1893: 354), wat later verduidelik dat , “Pure Popery met M. Comte in die stoel van St Peter, en met die name van die heiliges verander” (Huxley 1870: 149).

Die Brasiliaanse tempel in Glória, Rio de Janeiro, het gereelde dienste gehou tot 2009, wat stadig afgewyk het van die Katolieke norm:

Die positivistiese ritueel bestaan ​​uit klassieke musiek, voorlesings uit die werke van Comte, debat en oproepe tot die Opperwese. Dit is weekliks gehou tot een aand in 2009 toe die dak, sy houtbalke wat deur die berugte tropiese termiete van Brasilië verswak is, skielik ingegooi het (Hennigan 2014).

Behalwe vir hierdie weeklikse vergaderings, noem elke dag in die Positivistiese kalender 'n persoon wie se bydraes tot die Mensdom nagekom moet word. Verdere feeste gedurende die jaar sou 'georganiseer word rondom gebeure in die menslike lewensiklus - geboorte, volwassenheid, huwelik, ouerskap, veroudering, dood - en ook rondom die stadiums van die mensegeskiedenis. [...] Altesaam vier en tagtig feeste, dus meer as een per week ”(Nussbaum 2011: 9-10). Die voorbereiding van hierdie rituele en feeste moes aan kunstenaars, musikante, digters en skrywers gedelegeer word, vir wie Comte gedetailleerde instruksies gegee het. Daarbenewens het Comte gedikteer dat alle Positiviste elke dag twee uur in gebed en kontemplasie van een van die groot lede van die Mensdom moes spandeer, en volgens die styl van Islam selfs die liggaamlike posisies wat 'n mens tydens die gebed moet inneem, moet dikteer.

Die geboortesakrament van Herbert Croly, seun van die New York Positivis David G. Croly, is beskryf as afgelei van die sakramente wat deur Richard Congreve in Engeland uitgevoer is. Twee paartjies, een uit die familie van die moeder en een uit die vader, is gekies om onderskeidelik beskermers of beskermhere van die kind te wees. Die sakrament self kan wel beskryf word as 'n 'droë doop', wat baie elemente van die Katolieke sakrament betref:

Gedurende die diens is Christelike verwysings na God vervang deur oproepe van 'goddelike mensdom'. 'Met hierdie eerste sakrament', sou die priester verklaar, ['] gee godsdiens 'n stelselmatige toewyding aan elke geboorte en bind opnuut die fundamentele bande wat ons bind aan 'n ander en alles aan die mensdom.' 'N Lesing volg uit Comte's Positivistiese Kategismus , in plaas daarvan om van die duiwel afstand te doen, word die ouers gevra om 'al die sondes van buitensporige selfsug' te verwerp. Die 'aanbieding' is afgesluit met 'die teken van liefde, orde en vooruitgang' op die voorkop van die kind en 'n voordrag van 'n positivistiese weergawe van die Onse Vader (Harp 1991: 518).

Die rituele en liturgie van die Godsdiens van die Mensdom het dieselfde in die Katolisisme gesimuleer, maar elkeen het hul eie Positivistiese spin gehad en die voorwerp van verering in hierdie rituele verander na die Mensdom, die Groot Opperwese.

LEADERSHIP / ORGANISASIE

As hy terugkyk oor die periode van sy eerste sintese (1826–1842), het Comte graag aan homself gedink as die Aristoteles van Positivisme. Met die godsdienstige program, wat in die tweede fase aangekondig is, het hy daarna gestreef om die Sint Paulus te wees - nie net as 'n evangelis vir die nuwe geloof nie, maar bowenal as die organiseerder van die Kerk. Behalwe vir gemeentes, moes daar letterlike kerke gebou word, omring deur uitgebreide begraafplase, en Positivistiese priesters wat gewerf, opgelei en aan die gang gesit moes word. Die godsdiens van die mensdom sou net in Frankryk tweehonderd woonplekke hê, met een priester per 6,000 inwoners. Daarbenewens, begin met die mees gevorderde samelewings van Wes-Europa, en versprei dan van die 'blanke rasse' na die 'minder gevorderde' streke van Asië en Afrika, om dit uit te brei tot 'n wêreldwye organisasie. Gekoördineer deur nasionale en streeksrade, onder die algehele leiding van sewe 'metropolitane', sou dit uitloop op die voorrang van die sacerdoce in Parys (x: 323–7). Nie net St Paul nie; in werklikheid sou Comte ook die St Peter van die Positivisme wees en die kantoor van Grand-prêtre de l'Humanité in sy eie Augustus persoon (Wernick 2001: 5).

Hierdie groot organisasiestelsel is nooit behaal nie, alhoewel Comte hom as 'n pouslike gesag van sy kerk ingestel het. Anglo-Amerikaanse Henry Edger wou die Amerikaanse burgerlike regering op 'n positiewe manier verder organiseer:

'Om aan ondergeskiktheid te onderwerp', het Edgar beweer, 'in sosiale organisasie' is 'n edele daad. Die gemeenskap se leierskap sou netjies verdeel word in geestelike en tydelike owerhede, waarvan die voormalige 'n positiewe priesterdom was wat deur intekening ondersteun word. (Harp 1991: 511)

Wat hier deur tydelike owerhede bedoel is, is miskien meer gepaste gesegde regeringsowerheid. Inderdaad het Edger 'n soort teokrasie beplan waar beide regering en godsdiens onder die verenigende juk Positivisme funksioneer, en waar leiers van die bedryf 'n paternalistiese aanklag oor hul onderskeie arbeidsmagte ontvang het. Die morele owerhede van die godsdiens van die mensdom sou verseker dat die leiers van die bedryf eties en met die belange van hul werkers in gedagte gehou het.

Die priesterskap moes gewerf word van diegene met swaar akademiese agtergronde in die wetenskappe en kunste. Eerstens, op agt-en-twintig-jarige ouderdom, kan enigeen wat hulself kwalifiseer, as 'n "aspirant" aansoek doen. Voordat vyf en dertig, moet hulle opleiding voltooi het om in die "vicariate" ingevoer te word, en op twee en veertig sal die kerk kies " priesters van die mensdom "wat regstreeks onder die hoëpriester van die mensdom sit, aanvanklik Auguste Comte self. Comte wou sy geestelikes in die Weste uitbrei voordat hy in Asië en Afrika versprei het met die doel van een Positivistiese tempel per tien duisend families (Simons 2015).

Kwessies / UITDAGINGS

Moderne praktisyns van die godsdiens van die mensdom, as die handjievol tiental sterk bestaande gemeentes wêreldwyd nog 'n enkele godsdiens kan noem, het nie die soort stewige struktuur wat Positiviste in die negentiende eeu beoog het nie. In die twintigste eeu het die oorblyfsels van die poging tot organisasie oral getrek en net in Brasilië oorleef. Selfs in Brasilië is gemeentes egter besig om te verswak, en die groot tempel lê in gedeeltelike ondergang. In plaas van 'n geneste geestelike stelsel wat uitloop op 'n sentrale gesag, word Brasilië se leierskap tussen onafhanklike groepe in drie verswakkende tempels (Hennigan 2014) gebreek.

Die Chapelle de l'Humanité in Parys [Image regs] is die enigste oorblywende Positivistiese tempel in Europa. Nie meer die gasheer van 'n aktiewe nie godsdienstige gemeente, funksioneer dit hoofsaaklik as 'n openbare museum. Die afgedankte webwerf is laas opgedateer in 2010.

Selfs na 'n eeu van agteruitgang sou dit onbillik wees vir die oorblywende Positiviste om hul godsdiens te verklaar; Dit kan egter redelik gesê word dat die godsdiens van die mensdom en godsdienstige positiwisme in die algemeen sy figuurlike Desember-jare bereik het, of by die berekening van hul eie kalender, hulle is die einde van die einde van Bichat.

IMAGES

Beeld #1: Portret van Auguste Comte, foto van Jean-Pierre Dalbéra.
Bron: Wikimedia Commons.

Beeld #2: Portret van Clotilde die Vaux, foto deur Jean-Pierre Dalbéra (geknip)
Bron: Wikimedia Commons

Beeld #3: Portretfoto van Richard Congreve.
Bron: Archives Maison d'Auguste Comte.

Beeld #4: Google Maps satellietbeeld van Templo da Humanidade in Rio de Janeiro, Brasilië wat in duie gestort het.
Bron: outeurs se eie kiekie.

Beeld #5: Portrette van die borsbeeld van diegene vir wie Positivistiese maande genoem is.
Bron: Wikimedia Commons.

Beeld # 6:
Die Positiewe Kalender deur Auguste Comte.
Bron: Positivists.org (oorspronklik, Bibliothèque Nationale de France, 1849).
Bekyk volle grootte prentjie by http://positivists.org/i/calendar.png.

Beeld # 7:
La chapelle de l'Humanité in Parys, foto deur Jean-Pierre Dalbéra (geknip).
Bron: Wikimedia Commons

Verwysings

Ardao, Arturo. 1963. "Assimilasie en transformasie van positivisme in Latyns-Amerika." Tydskrif van die geskiedenis van idees 24: 515-22.

Bryson, Gladys. 1936. “Vroeë Engelse Positiviste en die Godsdiens van die Mensdom.” Amerikaanse Sosiologiese Review 1: 343-62.

Harp, Gillis J. 1991. '' The Church of Humanity ': New York se aanbiddende positiwiste. ” Kerkgeskiedenis 60: 508-23.

Hennigan, Tom. 2014. “Cult of Comte se Positivisme beweer die sleutelrol in Brasilië.” Die Ierse Times, Desember 31. Toegang verkry vanaf
http://www.irishtimes.com/news/world/cult-of-comte-s-positivism-claims-key-role-in-brazil-1.2051387 op 30 Mei 2016.

Huxley, Thomas Henry. 1893. Saamgestelde Opstelle, Vol. 1. Londen: Macmillan.

Huxley, Thomas Henry. 1871. Lê preke, adresse en resensies. New York: D. Appleton.

McCarty, Rick. en "Interaktiewe Positivistiese Kalender." Tuisblad vir die hervorming van die kalender. Oos-Carolina Universiteit. Toegang verkry vanaf http://myweb.ecu.edu/mccartyr/pos-cal.html op 16 Junie 2016.

Mill, John Stuart. 1968. Auguste Comte en Positivisme. Ann Arbor: Universiteit van Michigan.

Nussbaum, Martha. 2011. "Die burgerlike godsdiens herontdek: Comte, Mill, Tagore." Victoriaanse Studies 54: 7-34.

Simons, Olaf. 2015. “Die godsdiens van die mensdom.” positivisme. Toegang verkry vanaf http://positivists.org/blog/religion-of-positivism op 14 Junie 2016.

Stedman, Edmund Clarence, ed. 1895. 'N Victoriaanse Antologie, 1837-1895. Cambridge: Riverside Press.

Wernick, Andrew. 2001. Auguste Comte en die Religie van die Mensdom: Die Post-Teistiese Program van die Franse Sosiale Teorie, Cambridge: Cambridge University Press.

Wilson, Mabel V. 1927. "Auguste Comte's Conception of Humanity." Internasionale Tydskrif vir Etiek 38: 88-102.

Skrywers:
David G. Bromley
J. Reed Braden

Post Datum:
22 Junie 2016

 

Deel