Asonzeh Ukah

Verlossende Christelike Kerk van God

REEDEEMED CHRISTELIKE KERK VAN GOD TYD

1909 (July5): Ogunribido Ogundolie Akindolie is gebore op nommer 12 Odo-Alafia Street, Odojomu, Ondo State, Nigerië.

1927: Akindolie het by die Church Mission Society (Anglikaanse Nagmaal) skool aangesluit om Westerse onderwys te verwerf. Hy is in dieselfde jaar gedoop en verander sy naam na Josiah Olufemi Akindayomi.

1931: Akindolie het die Church Mission Society verlaat om by die nuutgestigte Cherubim and Seraphim Society (C&S) aan te sluit.

1941 (25 Julie): Akindolie het die stad Ondo verlaat op 'n lang tog na Ile-Ife, 'n stad sestig kilometer daarvandaan en in Yoruba se kosmologie beskou as die 'middelpunt van die wêreld'. b Word 'n profeet van C&S in Ile-Ife.

1941: Josiah O. Akindayomi is met Esther Egbedire getroud; Hulle het van Ile-Ife na Lagos vertrek.

1948: Akindolie stig 'Egba Ogo Oluwa:' Society for the Glory of God (Prayer Fellowship), wat die kern sou word waarom die toekomstige RCCG gebou sou word.

1952: Akindolie word van C&S geëkskommunikeer weens growwe insubordinasie en vir die verpleegkundige onafhanklike ambisies as kerkleier.

1952: Egbe Ogo Oluwa word 'Church of the Glory of God', wat later verander is in The Redeemed Church (Ijo Irapada).

1954: Die verloste kerk het geaffilieer geraak by die Apostoliese Geloofsending van Suid-Afrika (AFM) en sy naam verander na die Verlosste Apostoliese Sending.

1956: RAC verander weer sy naam na The Apostolic Faith Mission of South Africa (Nigerian Tak). In dieselfde jaar is die naam weer verander na die Apostoliese Geloofsending van Wes-Afrika.

1960: Die verbintenis met die AFM van Suid-Afrika is beëindig weens die apartheidsbeleid van die Suid-Afrikaanse regering. In dieselfde jaar het dit sy naam verander na The Redeemed Christian Church of God.

1975 (28 Junie): Akindayomi het die eerste keer buite Nigerië gereis; hy het Tulsa, Oklahoma in die VSA besoek

1980 (2 November): Josiah O. Akindayomi sterf in Lagos, Nigerië.

1980 (6 Desember): Akindayomi is begrawe op die Atan openbare begraafplaas in Lagos.

1981 (20 Januarie): Dr. Enoch Adejare Adeboye (geb. 2 Maart 1942; sluit aan by RCCG 1973), word die leier van RCCG na 'n langdurige magstryd.

2001 (10 Januarie): Esther Akindayomi, weduwee van Josiah Akindayomi, is in Lagos oorlede.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Redeemed Christian Church of God (RCCG) is gestig deur eerwaarde Josiah Olufemi Akindayomi, 'n "apostel" en profeet van die Heilige Orde van die Cherubim and Seraphim Church Movement (C&S) in 1952 in Ebute-Metta, die moerasagtige agterwaters van Lagos . Akindayomi is in 1909 in die dorp Ondo (sowat 250 kilometer van Lagos) gebore in 'n familie van aanbidders van Ogun, die Yoruba Orisa van yster en oorlog. Sy voorname by geboorte was Ogunribido (Ogun het 'n woonplek) Ogundolie Akindolie; hy het grootgeword tot 'n bekende babalawo (vader van geheime/raaisel of waarsêer) en onisegun, tradisionele medisyneman, sowel as 'n boer. Omstreeks 1925 het hy hom bekeer tot die Church Mission Society (CMS), die voorloper van die Anglikaanse Kerk in Nigerië, in sy soeke na Westerse tipe onderwys. Hy is gedoop en het die name Josiah Olufemi Akindayomi aangeneem. Alhoewel hy formeel nog 'n Christen was, het hy 'n geloof in Yoruba-gode en -praktyke behou: "ten spyte van sy CMS-lidmaatskap op hierdie tydstip was Josiah ook 'n praktiserende kruiedokter (Babalawo)" (Olaleru 2007:33, beklemtoning in oorspronklike). Hierdie feit het die trajek van sy toekomstige geestelike soeke aansienlik gevorm.

Josiah Akindayomi het ongeveer vyf jaar in die Anglikaanse Kerk spandeer, waar hy sy soeke na westerse geletterdheid binnekort verlaat het, voordat hy omstreeks 1931 by die C&S aansluit, as gevolg van sy ontmoeting met 'n profetes van die kerk wat later sy geestelike mentor sou word. As 'n bekende onisegunAkindayomi het hierdie bejaarde C & S-profetes 'n hekel aan haar gemaak omdat sy in sy besigheid ingemeng het. Hy het verwag dat die profetes deur 'n (mistieke) giftige slang gebyt sou word as gevolg van die vloek wat hy op haar geplaas het. 'N Paar dae en weke het verbygegaan en niks van die verwagte ramp het die profetes getref nie. Akindayomi het haar gekonfronteer om die bron van haar geestelike krag te ondersoek om sy seker mistieke kragte te weerstaan. Die dame het hom verseker van haar beskerming teen die bose weens die krag van gebed wat haar omring het. Die ontmoeting het sy herassociasie van die CMS na die C&S laat ontstaan. Alhoewel gesê kan word dat die soeke na die verkryging en manifestering van mag deur intense geestelike betrokkenheid duidelik verantwoordelik is vir die oorskakeling van Josiah na die C & S, kon die latente of afgeleë oorsaak sy ontevredenheid oor die steriele, eentonige, spiritualiteit en liturgie van die Anglikaanse wees. Kerk.

Onder leiding van die bejaarde profetes wat hy voorheen wou doodmaak, het Akindayomi vinnig gegroei in sy begrip van die spiritualiteit en leerstellings van die C&S. In 1941, nadat sy vakleerlingskap onder die profetes-mentor geëindig het, het Akindayomi sy gesinshuis in die Ondostad verlaat vir Ile-Ife, waar hy formeel as 'n peripatetiese profeet opgeneem is. Ile-Ife is 'n belangrike stad in die kosmologie van Yoruba; dit is bekend vir sy geestelike betekenis as die middelpunt van die wêreld. Daarna trou hy met 'n jong vrou, Esther Egbedire († 10 Januarie 2001), wat lid was van die plaaslike gemeente van die C&S. Na sy huwelik en sy verheffing tot die amptelike posisie van woli (profeet) in die C&S, het hy sy geestelike migrasie voortgesit, hierdie keer na Lagos. Hy beweer dat God hom opdrag gegee het om na hierdie stad te verhuis vir sy voltydse profetiese bediening. In Lagos het hy as vreemdeling vertoef by die Mount Zion-tak van C&S, dieselfde gemeente waar een van die medestigters van die C&S, Moses Orimolade Tunolase, aan die hoof was van 'n gemeente voor laasgenoemde se dood op 19 Oktober 1933 (Omoyajowo 1982: 38; Ukah 2003: 51). Tunolase se opvolger, Abraham William Onanuga, verwelkom en moedig Akindayomi aan wat gou gewildheid en roem as profeet en geneser behaal het. Sy bekendheid het gou 'n klein groepie volgelinge gelok wat hy georganiseer het in 'n Bybelstudiegroep genaamd Egbe Ogo Oluwa, the Glory of God Fellowship (GGF). Die meeste lede van hierdie groep was (voormalige) kliënte wat baat gevind het by die genesingsgebede van die profeet. Akindayomi het die bedrywighede van die GGF spoedig van die C&S kerkperseel na sy privaat woonstel verskuif, wat die vermoede aangevuur het dat hy 'n voorneme gehad het om van die C&S weg te breek. Toe pogings om hom te kry om die GGF onder die toesighoudende gesag van die C&S te bring, misluk, is hy in 1952, saam met al die lede van die GGF, formeel geëkskommunikeer vir growwe ongehoorsaamheid aan die kerklike gesag van die C&S.

Die stigting van die Verlosde Christelike Kerk van God is 'n direkte gevolg van die ekskommunikasie van Akindayomi, saam met sy klein groepie volgelinge, uit die C&S in 1952. Nadat hy die C&S verdryf het, het hy vinnig die Glory of God Fellowship herbou tot 'n kerk, en die naam verander na die Glory of God Church (Ijo Ogo Oluwa) (GGC). In Nigerië is daar 'n lang geskiedenis van 'gemeenskapsgroepe' in groter kerke wat in volwaardige kerke verander het, soos die geval was met die Precious Stone Society in Ijebu-Ode ('n gebedsgenootskapgroep in die Anglikaanse Kerk) wat verander het in ' Faith Tabernacle Church ”in 1922 (Ayegboyin en Ishola 1997: 65-69). Die GGC was in alle opsigte 'n kerk soos sy ouergroep (S&S): leerstellings, liturgie en etos, want die geestelike kapitaal van Akindayomi is hoofsaaklik in die K&S verkry. Omdat die GGC nie tevrede was met die huidige naam nie en as gevolg van 'n identiteitskrisis, is die GGC later in 1952 verander na die Redeemed Church (RC) (Ijo Irapada). ), 'n poging wat die opgewondenheid en angs van die ontluikende groep duidelik toon om 'n aparte identiteit te genereer wat verskil van die Aladura-moederkerk. Vier jaar na die ontstaan ​​daarvan het die RAC gesoek en aangesluit by die Apostolic Faith Mission of South Africa (AFM), 'n geskeide, wit sending Pinksterkerk, wat gesamentlik gestig is deur John G. Lake en Thomas Hezmalhalch in 1954 (sien Heglesson 1908 ). Die affiliasie was 'n strategie om respek te verkry, sowel as om onnodige ondersoek en agterdog deur die koloniale regering van Lagos af te weer, wat duidelik onseker en ongemaklik was by inheemse gestigte gewilde Christelike gemeentes. Met die aanvang van die verbintenis met die AFM het die RAC sy naam verander na die Apostoliese Geloofsending van Suid -Afrika (tak in Nigerië). Die affiliasie duur van 2006 tot 1956, maar nie sonder 'n ander naamverandering halfpad na die Apostoliese Geloofsending van Wes -Afrika nie. Die verhouding met die AFM is beëindig toe Nigerië politieke onafhanklikheid van Brittanje gekry het en daarna politieke en kulturele verhoudings met Suid -Afrika verbreek het weens laasgenoemde se apartheidsbeleid. Na ontevredenheid met die AFM, het die kerk uiteindelik toegegee by die Redeemed Christian Church of God (RCCG), 'n naam wat sy steeds behou het. Kerklegende beweer dat God dit geheimsinnig aan Akindayomi in 'n visioen geopenbaar het. Vir ontluikende kerke is die aanspraak op legitimiteit gewoonlik gewortel in goddelike magtiging; "Sosiale persepsies van legitimiteit is ... belangrike bepalers van die sukses van godsdienstige ondernemings" (Miller 1960: 2002).

Die RCCG het ontwikkel tot die mees komplekse pinksterorganisasie in Nigerië, 'n kerk van onderskeiding met baie leerstellige, liturgiese en historiese lae en kleure (Adeboye 2007). Dit het ontstaan ​​uit 'n Aladura-kerk, wat die klem op gebed en vas en ander geestelike tegnieke in die hantering van die krisisse van die lewe ingedruk het. (Aladura is 'n Yoruba-woord wat "eienaars van gebede" beteken). Op 'n soortgelyke manier het dit aktief soveel geleen aan Klassieke Pinksterkerke, soos die Assemblies of God Church (AOG), die Four Square Gospel Church, die AFM en die Faith Tabernacle. Sedert sy stigting het die sosiale, liturgiese en leerstellige identiteit van die een dekade na die ander verander; daar kan redelikerwys geargumenteer word dat die RCCG elke vyf jaar (organisatories, leerstellig, liturgies en ekonomies) verander. Verhoogde kompleksiteit is een manier waarop die kerk worstel met uitbreiding en mededinging en rykdom. Om sy selfverstaan ​​te verdiep en respekvol te lyk, het die RCCG die leerstellings van ander florerende Klassieke Pinksterkerke rondom hom gekweek; Van 1952 tot 1982 het dit die Sondagskoolhandleiding van die AOG as sy eie aangeneem en gebruik. Dit was eers in 1982 toe dit sy eie ontwerp onder Akindayomi se opvolger, Enoch Adejare Adeboye, ontwerp het. In die 1970's het die RCCG gestabiliseer en Akindayomi kon die eerste oes van opgeleide lede lok. In 1975 reis hy na Tulsa, Oklahoma, om 'n Pinkster herlewingsgeleentheid by te woon, saam met sy voornemende opvolger, Enoch Adeboye. Dit was sy eerste reis buite Nigerië. In 1979 het hy weer 'n herhalende besoek aan die VSA gebring vir 'n soortgelyke geleentheid. Hierdie besoeke aan die VSA het die begin van die leerstellige, liturgiese en sosiale heroriëntering van die RCCG gemerk, weg van die oorspronklike klem op die heiligheid of die wêreldverwerpende Pinkster-spiritualiteit tot voorspoed, hierdie wêreldse, sosiaal-ekonomiese akkommodasie en onderdompeling wat onder Josia se opvolger. Benewens die besoek aan die VSA, het Josiah voor sy dood na Jerusalem en Rome gereis.

Akindayomi is op 2 November 1980 oorlede, na 28 jaar van die stigting, leiding en transformasie van 'n Aladura -kerk in 'n Klassieke/Heilige Pinksterkerk. In die kerk wat hy gestig en gelei het, is finansiële insameling nie toegelaat tydens dienste nie; vroue en mans is tydens aanbidding geskei; vroue is verbied om grimering en broeke te dra en moet hul hoof bedek terwyl hulle in die kerk is. Belangriker nog, vroue het geen leiersrol vervul nie en is nie as pastore of diakens aangestel nie. Die emosioneel gelaaide, sober, weeklikse eredienste waartydens lidmate vir lang tyd lank hard gehuil en gehuil het, het die kerk twee nugter besorg: "die huilende kerk" (Ijo elekun) en "die kerk van die wat snik" (ijo awon to sunkun ), Hierdie praktyke en leerstellings het die RCCG effektief gemaak om 'n nismark te kweek. Dit het, in die woorde van een van sy senior leraars (wat nou lid is van die Raad van Bestuur, die hoogste orgaan van die kerk) geword "'n stamkerk" gevul met "ou, ongeletterde, arm lidmate" wat byna uitsluitlik uit Yoruba -ekstraksie. By die dood van die stigter het die RCCG een en dertig klein gemeentes versprei in Lagos en op die ander Yoruba -platteland, waarvan die totale bevolking ongeveer honderd of minder was.

Die RCCG het eintlik 'n dubbele stigting: histories is dit deur Josiah Akindayomi (die profeet-geneser) gevind en deur sy opvolger hervestig, wat die hele struktuur, organisasie, leerstellings en rituele van die kerk weer charismatiseer. Akindayomi was opgevolg deur 'n jong universiteitsdosent, Enoch Adejare Adeboye, wat op Januarie 20, 1981, opdrag geneem het ná 'n lang en bitter leierskapstryd met twee ander ouer deelnemers. Die leierskapstryd verdeel die kerk in drie faksies, elk onder leiding van een van die deelnemers. Die RCCG bloei, terwyl die ander twee met verloop van tyd verdor. Gebore op Maart 2, 1942, presies 'n dekade voor die stigting van die RCCG, het Adeboye weer geaffilieer by die Anglikaanse Kerk in 1973. Hy studeer aan die Universiteit van Ife (nou Obafemi Awoluwo Universiteit, OAU) van 1964 tot 1967, waar hy 'n BSc-graad in wiskunde in 1967 behaal het. Hy het net jare voor die Nigeriese burgeroorlog (1967-1970) aan die Universiteit van Nigerië, Nsukka, in Oos-Nigerië, gebly, maar kon nie sy studies as gevolg van die konflik voltooi nie. Hy het verhuis na die Universiteit van Lagos, waar hy eers 'n MSc-graad in Toegepaste Wiskunde in 1969 behaal het, en 'n doktorsgraad met 'n verhandeling oor hidrodinamika in 1975. Hy het vir 'n geruime tyd aan die Universiteit van Lagos geleer voordat hy by die Universiteit van Ilorin (Ukah 2008, Bybel-Davids, 2009, Faseke 2011) aangesluit het. (As gevolg van sy intieme verhouding met die Nigeriese universiteitstelsel, het hy onlangs 'n professorale stoel in wiskunde in vier universiteite in die land, naamlik die Universiteit van Ibadan, die Universiteit van Obafemi Awolowo, Ile-Ife, die Universiteit van Lagos en die Universiteit van Nigerië, Nsukka.)

Hy het 'n lid van die RCCG in 1973 geword nadat sy vrou, Folu Adeboye, by die groep aangesluit het as gevolg van haar soeke na geestelike oplossings vir sommige eksistensiële verdrukkinge. Hy was destyds die mees opgevoede persoon in die kerk, en het die vertaler / tolk geword van die stigter (van Joruba tot Engels) en sy regterhand of vertroueling. Hy het vinnig in die rang opgestaan ​​en is in 1977 'n predikant gestig, net vyf jaar nadat hy 'n lid geword het en sonder enige bybelskool of -skool. Hy het 'n praktiese verhouding met Akindayomi gehad, wat duidelik sy voorkeur vir hom oor ander kwalifiserende kandidate vir leierskap van die kerk gewys het. Hy het bedank as senior dosent in 1984, drie jaar nadat hy na die top leiersposisie van die kerk gestyg het. Die taak om die fortuin, leerstellings en rituele praktyke van die RCCG te transformeer, het op Adeboye geval, wat oor die suksesvolle herbranding, uitbreiding en letterlik die kerk voorspoedig gemaak het. In 1981 toe hy kerkhoofskap aanvaar het, is dit as 'n stamkerk "van nege en dertig klein gemeentes met ongeveer honderd lede gekenmerk; In 2014 het die RCCG egter 32,036 gemeentes of takke in 170-lande, met 'n aantal miljoene wêreldwye lidmaatskappye. (Die Kerk beweer dat daar sewe miljoen lede in Afrika is, 'n figuur wat moeilik is om te verifieer oor die probleem van verskeie kerkverhoudings onder Pinkster Christene.) Om die proses van herbranding te begin, het die nuwe leier die jaarlikse Kenneth Hagin Sr. (1917-2003) jeugkamp in Tulsa, VSA; Hagin word algemeen beskou as die "vader" of pionier van die geloof of voorspoedgospel (McConnell 1987; Harrison 2005; Lee 2005: 99). Hy het ook onder andere na die Yoido Full Evangeliekerk van Dawid Yonggi Cho in Suid-Korea gereis waar hy idees en praktyke (soos die huisselstelsel) opgeneem het om die kerk te laat groei en intern en ekstern te transformeer. Hy het twee verskillende soorte gemeentes geskep, benewens die nege en dertig klein etniese gemeentes wat hy geërf het. Die ou gemeentes het hy "Klassieke Parishes" genoem; sy twee nuwe soorte parochies het hy onderskeidelik genoem: "Model Parishes" (geskep in 1988) en "Unity Parishes" (geskep 1997). Al drie soorte bly bestaan, wat elk verskillende aspekte van RCCG of Akindayomi se spiritualiteit voorstaan. In September het XDUMX, Adeboye RCCG op universiteitskampusse geneem deur RCCG-kampusgenootskappe te stig. Hy het jong, opgevoede, opwaartse mobiele persone gewerf wat in die 1990s die voet soldate van die kerk geword het en sy ideologie in die werkplek en die mark gedra het en waarheen ookal hulle gereis het. Hy bevorder die kerk in 'n blits van mediaproduksies (radio-, televisie-, klank- en videokassette, kompakskyfies en DVD's, satelliet-televisie-uitsendings, ensovoorts), en werf aktief (deur 'n valskermgroep genaamd 'Christ the Redeemer's Friends Universal (CRFU)' , gestig in 1990) die rykes van die samelewing, soos kapteins van nywerhede, en broederskap met die politiek magtiges soos presidente en federale ministers van buitelandse sake. Hy het die belangrikste en invloedrykste korporatiewe adverteerder / bemarker in Nigerië gewerf, 'n afgetrede besturende direkteur van Nigeria Breweries plc, Felix Ohiwerei, om die kerk se hoofprogrambemarker te word. Vanuit die 1990's het die RCCG die platform geword om verbruikersgoedere te adverteer, sowel as die veldtog vir politieke kantoor (Ukah 2006). Multinasionale ondernemings en finansiële konglomerate soos Guinness, Proctor & Gamble, Unilever, het gesamentlik sy massaprogramme befonds en in ruil daarvoor hul goedere en dienste tydens sulke geleenthede bemark.

Leerstellinge / oortuigings

Omdat die RCCG 'n vinnige seisoenale hermerkvorming ondervind, verander sy leerstellings met verloop van tyd van die een na die ander. Alhoewel dit 'n evangeliese Christelike organisasie is, is die leerstellige heelal van die Yoruba-kosmovisie en die Joods-Christelike wêreldbeskouing. Die RCCG is tegelykertyd Christelik en Yoruba; amptelik, voel dit geen spanning of teenstrydigheid in hierdie strukturele dubbele bewussyn nie. By die aanvang in 1952 het dit al die kenmerke van die Christendom en spiritualiteit van Aladura omhels, soos geloof in visioene en drome as kanale van goddelike kommunikasie, die krag van gebed om genesing, profesie en voorspelling te bewerkstellig, en die geestelike doeltreffendheid van heilige voorwerpe, soos ingewyde water, kerse, heilige heuwels, riviere en plekke. Daarbenewens het die ontluikende kerk aandag gegee aan die geestelike behoeftes van vroue, wetende dat die beskerming van die vrou van kritieke belang is vir die sukses al dan nie van enige godsdienstige onderneming. Namate die kerk 'n stelselmatige toeëiening van leerstellings begin het deur middel van formele en informele verhoudings met Pinksterformasies, soos die AFM van Suid-Afrika, het sy geleidelik sy Aladura-identiteit begin afwerp en terselfdertyd 'n openlike Pinkster-selfaanbieding aanvaar. Akindayomi het byvoorbeeld die titel van profeet (woli) (geërf van die C&S) laat vaar en die titel "dominee" aangeneem. Net so het hy opgehou om die lang wit kleed van 'n profeet in die C&S aan te trek en in formele sakepakke en 'n hoed begin aantrek. Teen die 1970's was die kern van die Pinkster-oriëntasie van die kerk byna voltooi, tesame met 'n groot spanning op die geestelike behoeftes van vroue.

In 2005 verwoord die RCCG -leierskap wat dit sedertdien massief gepropageer is as sy 'Visie en missieverklaring'. Die primêre rede vir die vaartbelyning van hierdie punte is dat die geloofsisteem van die kerk gedurende 'n groot deel van die afgelope drie dekades van die RCCG -geskiedenis van heiligheid tot voorspoed tot wonderwerk tot wonderlike ekonomiese bemagtiging en politieke intervensionisme as patriotisme gerig het. Alhoewel dit gewoonlik 'RCCG Vision/Mission Statement' (in die enkelvoud) genoem word, is dit 'n stel van ses, onderling verwante verklarings wat daarop gemik is om die oortuigings van die kerk in die era van sy vinnigste uitbreiding en leerstellige verswakking of tweespalt uit te lig. Hierdie stellings is soos volg:

?? Die hemel te maak

?? Om soveel moontlik mense saam te neem

?? Om 'n lid van die RCCG in elke gesin van alle lande te hê

?? Om nommer 1 te bereik, sal heiligheid ons lewenstyl wees

?? Om nommer 2 en 3 hierbo te bereik, sal ons kerke binne vyf minute loopafstand plant in elke stad en stad van ontwikkelende lande en binne vyf minute ryafstand in elke stad en dorp van ontwikkelde lande

?? Ons sal hierdie doelstellings nastreef totdat elke nasie in die wêreld bereik word vir Jesus Christus, ons Here.

Die RCCG maak 'n sterk aanspraak dat sy kernoortuigings op die Bybel gebaseer is. Die Bybel is die samestelling van die kerk en die kanon van die geloof; dit is onfeilbaar, deur die Heilige Gees geopenbaar en geïnspireer. Die kerk glo in die Drie-eenheid (God die Vader as Skepper; God die Seun as die Verlosser van die mensdom, en God die Heilige Gees as die reiniger van mense) en die krag van die Heilige Gees om in die huidige tyd wonderwerke te verrig. Die geloof in wonderwerke van verlossing, genesing (dit wil sê genesing sonder medisyne) en rykdom is die belangrikste in die leerstellings daarvan. Die kerk glo in drie soorte dope: waterdoop, doop deur die Drie-eenheid en doop deur die Heilige Gees. Verder glo die kerk in die krag van gebede, berou en herstel as teken van berou. Die profetiese tradisie loop diep in die geskiedenis, oortuigings en praktyke van die RCCG; die leier bied hom self aan as 'n pragtige persoon wat goddelike bedoelings uitstuur na die gemeenskap van gelowiges, insluitend politici en sosiaal-magtige individue. Apokaliptiese en eskatologiese leerstellings, soos die geloof in die duisendjarige heerskappy van Christus, die komende verdrukking voor die wederkoms van Christus, ewige straf (letterlik in die hel gemaak van brandende swael) na aanleiding van die finale oordeel (bestaande uit drie soorte: gelowiges) , van nasies en ongelowiges) en die opkoms van 'n nuwe hemel en 'n nuwe aarde is spesifieke dele van populêre leerstellings in die RCCG. Satan, die duiwel, demone, hekse en 'n oorvloed ander bose en kwaadaardige geeste is net so werklik in RCCG as die Heilige Gees en die krag van sy leier om wonderwerke voort te bring. Die kerk glo in monogame huwelike; egskeiding is slegs moontlik in die geval van owerspel; hertroue selfs na egskeiding is slegs moontlik by die dood van 'n geskeide maat. Die kerk leer dat 'n toegewyde Christen nie die klere van die ander geslag moet dra nie, of die grap moet maak nie, of dwase grappies moet maak of onnodig skuld moet maak nie. 'N Toegewyde Christen is dood in Christus en aan hierdie wêreld, moet hulle dus van die dinge van hierdie wêreld onderskei deur die dooies te aanbid. Aanbidding van die dooies beteken ook om tradisie of kulturele lewenstyl na te volg. Kinders moet op die agtste dag na geboorte in die kerk toegewy word, en Sondag is 'n heilige dag wat gedefinieer word as die Dag van die Here en die eerste dag van die week. Kerkleiers en diegene wat geestelik gesag het, moet in alle opsigte as die wil van God gehoorsaam word, want rebellie teen predikante is rebellie teen die wil van God.

RITUELE / PRAKTYKE

Die geskiedenis van die RCCG is die mees skouspelagtige voorbeeld van die proses van godsdienstige rebranding as 'n effektiewe mededingende strategie in Nigerië. Sulke organisatoriese selfherontrigting is nie beperk tot die skep van nuwe leerstellings oor die mag van godsdienstigheid om rykdom en voorspoed te produseer nie, maar ook in die uitvinding van nuwe rituele en sosiale ekonomiese praktyke wat die grense tussen godsdiens en ekonomie of politiek effektief vervaag. Soortgelyk aan sy leerstellings, is RCCG-rituele praktyke veelsydig, wat wissel van godsdienstige aktiwiteite wat weekliks by plaaslike gemeentes plaasvind op dié wat maandeliks of jaarliks ​​op nasionale vlak plaasvind. Maandelikse en jaarlikse godsdienstige gebeure word gehou by die uitgestrekte Redemption Camp, 'n gebedsgrond wat stadig en stadig in die eerste godsdienstig gestigte stad in Nigerië morf (meer hier onder). Daar is ook rituele wat gekloon en uitgevoer is vanaf sy Nigeriese hoofkwartier na ander streeksentrums soos Londen, Amsterdam, New York of Berlyn.

Sondag is 'n heilige dag vir die kerk wanneer sy belangrikste weeklikse rituele diens gehou word. Die diens, wat tussen twee en drie uur duur, bestaan ​​uit lofprysings- en eredienssessies, 'n preek wat die hoofpastoor gekies het, gebede en aanbiedingsessies. Afhangend van die predikant en die behoeftes van die kerk, kan finansiële insameling meer as een keer geneem word, soms vier keer in 'n enkele geleentheid. Dinsdae word gewy aan 'n bybelstudiediens met die naam "Digging Deep;" terwyl Donderdae 'n spesiale bevrydingsdiens genaamd 'Faith Clinic' is. Albei geleenthede vind in die laat aande plaas sodat werkers dit kan bywoon. "Let's-Go-A-Fishing" is 'n evangelisasie-uitreikprogram wat gedurende die week van Paasfees en Kersfees gehou word. Die RCCG vier nie die Paasfees of die Kersfees in die tradisionele Christelike sin nie, maar wy hierdie tydperke eerder aan 'die wen van siele' aan Christus of bekeringsdrade.

Verreweg die gewildste rituele gebeurtenis in die RCCG is die Heilige Geesdiens (HGS), wat in Maart 1986 gehou is en gehou word. elke laaste Vrydag van die maand. Die leier van die kerk dui daarop dat die keuse van die laaste Vrydag van die maand goddelike inspirasie was; Dit is egter ook die geval dat hierdie besondere naweek ook die tyd is wanneer salarisse en lone in Nigerië vir werkers en werknemers betaal word, wat die mees finansieel aantreklike tydperk van die maand maak vir die kerk om tiendes en ander finansiële versamelings van sy groot kliënte. Dit is 'n nagwaakgeleentheid wat Vrydag tot Vrydag tot Sondae begin, en bywoning van HGS wissel van 200,000 tot 500,000. (Kerklike publisiteit beweer soms dat daar 'n miljoen of meer deelnemers teenwoordig is, maar dit is fisies onmoontlik omdat daar isnêrens in Nigerië wat die vermoë het om tegelykertyd 'n miljoen mense te akkommodeer nie.) Omdat die huidige leier van RCCG in Maart gebore is, word elke HGS in Maart gemerk as 'Spesiaal' en duur 'n week in plaas van 'n nag en twee dae asook die res van die jaar se gebeure. Die gewildheid van HGS het daartoe gelei dat dit na ander lande en universiteitskampusse uitgevoer word, waar dit 'Campus Holy Ghost Service' genoem word. Die Heilige Gees Kongres (HGC), wat 'n jaarlikse weergawe van HGS is, volg die struktuur van HGS en volg die gewildheid daarvan. Die eerste viering van HGC, wat oorspronklik Holy Ghost Festival genoem word, is in Desember 1998 gehou. Dit was aanvanklik 'n enkele aand se geleentheid, maar dit is sedertdien uitgebrei tot 'n volle week van aktiwiteite. Soms beweer RCCG selfrapportering dat die bywoning van HGC die grootste godsdienstige gemeente ter wêreld is; hierdie eer behoort egter aan die Maha Kumbh Mela, die groot Hindoe-pelgrimstog in die stad Allahabad in die noorde van Indië. Hierdie pelgrimstog beslaan meer as agt en vyftig vierkante kilometer en betrek meer as veertig miljoen pelgrims. Die belangrikste jaarlikse gebeurtenis van die kerk is die nasionale byeenkoms, 'n tydperk vir die leierskap en sy lede om saam te kom, 'n gemeenskaplike visie te deel en vooruit te beplan vir die volgende jaar se aktiwiteite. Die jaarlikse byeenkoms vind middel Augustus plaas en duur 'n week. Divine Encounter is 'n rituele geleentheid wat spesifiek ontwerp is om die behoeftes van vroue vir kinders te bevredig. Dit word op die eerste Maandag (oggend) van elke maand vir 'n uur gehou. Daar is ook Ministers-konferensie wat twee keer per jaar (Mei en Augustus) gehou word wanneer predikante van die kerk bymekaarkom om die kerklike lewe te bespreek en om hulself te dissiplineer en te verkwik. Met inagneming van die groot aantal rituele gebeure wat oor die kalender versprei is, is dit redelik om af te lei dat die RCCG 'n aktivistiese godsdiens is wat baie tyd, toewyding, energie en geld van sy lede en klante eis.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die RCCG het begin as 'n egalitêre beweging van twaalf individue rondom die leierskap en geestelike hulpbronne van 'n afvallige profeet van C&S. Aangesien die kerk egter uitgebrei het, het hy sy leierskap burokratiseer en herstruktureer om byna te word uitsluitlik manlik oorheers en ultra-hiërargies. Amptelik sê die kerk die Heilige Gees is sy leier; dit is egter menslike leiers wat die opdragte uitvoer wat met heilige gesag beklee is. Aan die bopunt van die piramide van gesag is die Algemene Opsiener (GO), Henoch A. Adeboye, wie se woorde wet is met goddelike sanksie. (Die GO word met liefde "Daddy GO" genoem, en al die pastore word aangespreek as "Daddy" of "Mummie," afhangende van hul geslag, deur hul gemeentelede.) Die GO beklee hul amp lewenslank terwyl alle ander pastore (behalwe Mummy GO) ) moet op die ouderdom van sewentig aftree. In beginsel is die Beheerraad van die kerk die volgende magtigste entiteit in die kerk; in die praktyk is dit egter die eggenoot van die GO, mev. Foluke Adeboye, wat onder die amptelike titel van "die Moeder-in-Israel" (of die lieflike naam van Mummy GO) gaan. As 'n teken van respek vir gesag sowel as gerontokratiese eerbied, vereer alle leraars van die kerk haar. Die Beheerraad bestaan ​​uit agtien hooggeplaaste, lankdienende leraars. Daar was 'n kantoor van Adjunk-Algemene Opsiener wat in 1981 geskep is; die titel van die amp is verander na “Assistent Algemene Opsiener: in 1997. In 2002 is ses kantore van Assistent Algemene Opsieners geskep en gevul deur topleraars. Die kerk het 'n stel “Spesiale Assistente vir die Algemene Opsiener” (SATGOs), waarvan die aantal van tyd tot tyd verskil. Op 'n tyd was daar net een SATGO's, maar in 2014 is die getal tot negentien verhoog; die sewe nuwe toevoegings is Streekskoördineerders in beheer van RCCG Global Regions: Noord-Amerika, Suid-Amerika, die Verenigde Koninkryk, Europa, Noord-Afrika, Suider-Afrika en die Midde-Ooste/Asië. Alhoewel geestelike, administratiewe en finansiële mag in die persoon en amp van die GO gekonsentreer is, dui die uitbreiding van die beheerraad op die spanning wat daar bestaan ​​tussen die neiging om charisma te monopoliseer deur dit in een persoon (die GO) en op een plek te konsentreer. (die Verlossingskamp) en die toenemende invloed van die kerk se buitelandse sendings in die hulpbronmobilisering en besluitnemingsproses van die kerk. Daar is ook 'n nuwe administratiewe eenheid, genaamd World Advisory Council (WAC), wat elke Desember tydens die HGC vergader. Soos die naam aandui, is sy funksie om die beheerraad te adviseer en voorstelle vir sy oorwegings in te samel. Die WAC bestaan ​​uit alle voormalige en huidige lede van die beheerraad en alle huidige en voormalige spesiale assistente van die GO.

Die kleinste eenheid van administrasie in die RCCG is die "Huisgenootskap", 'n stel wat 'n gemeente uitmaak. 'N Parochie van RCCG mag so klein wees as sewe persone of so groot soos 'n paar duisend. As 'n kwessie van beleid is die meerderheid egter baie klein. 'N Aantal gemeentes maak 'n "Area" uit, terwyl sommige "Gebiede" 'n "Sone" vorm. In volgorde van kompleksiteit en stygende mag maak 'n stel "Zones" 'n "Provinsie", terwyl 'n groep "provinsies" maak 'n "streek" uit. Elke eenheid word onder leiding en beheer deur 'n pastoor (amptelik genoem "pastor-in-charge van gemeente / area / streek / sone / provinsie") wat ondergeskik en aanspreeklik is teenoor die beampte bo hom. Van die middel van 2014 was daar agt-en-twintig provinsies in Nigerië en ver oor 20,000-gemeentes.

Die RCCG is duidelik die rykste godsdienstige organisasie in Nigerië. Om dit in 'n historiese perspektief te stel, kon die kerk in 1981 nie die werkersalaris van minder as N 300 betaal nie, maar kon N 300 miljoen spandeer op 'n daggeleentheid in 1999 en 'n twintig miljoen dollar (N 4b) Gulfstream 4XP bekostig jet vir sy leier in 2009. Dit is die grootste eienaar van private eiendom in die land. Die RCCG het ook die grootste godsdienstige plek, The Redemption Camp, in Nigerië. In 2012 het dit meer as 1,540 770 hektaar gemeet, 'n aansienlike toename van 2010 hektaar in 1983. Die verlossingskamp is die grootste fisiese ruimte vir godsdiens in Afrika. Die kerk brei sy grondbesit aggressief uit om sy visie te akkommodeer om 'n stad van God te bou wat soos geen ander in Nigerië sal lyk nie. Wat in 14.25 begin het as 'n gebedskamp (slegs 2,500 hektaar groot), beslaan nou meer as 956 verskillende geboue (562 daarvan is bungalows en 336 duplexes, vyftien is toegewyde godsdienstige strukture, 184 chalets of koshuise of slaapsale, 170 is kantore en 20,000 is onvoltooide strukture wat nog in aanbou is). Die verlossingskamp het ongeveer 750 1,000 inwoners, en dit is die tuiste van 'n 8,800,000 meter by 10.4 meter ouditorium. Dit huisves ook onder meer die kerk se universiteit (Redeemer's University), 'n kraam en vyf banke. Die kamp is selfonderhoudend: hy lewer ongeveer 2010 2014 12.5 liter water per dag vir sy inwoners en 63.500 megawatt elektrisiteit van twee gasturbines wat in 18.5 gebou is. lede-eienaars. Volgens die kerkwet mag slegs lidmate huiseenhede koop en binne die mure van die kamp woon (Ukah 93,900). Ongeveer veertig persent van die wooneenhede word volledig deur lede gebou en besit. Die res word gebou en besit deur verbandondernemings wat ten volle in besit is van die kerk wat hul eiendom aan geskikte lidmate verkoop. Die pryse van die eenhede wissel van N10 miljoen (€ 47,970) vir 'n drieslaapkamerwoonstel tot N7miljoen (€ 33,579) vir 'n drieslaapkamer met drie slaapkamers. 'N Drieslaapkamer-losstaande bungalow kos N4 miljoen (€ 19,188); 'n halfslaapkamer met twee slaapkamers word verkoop vir N2014 miljoen (€ XNUMX); 'n halfslaapkamer met een slaapkamer verkoop vir NXNUMX miljoen (€ XNUMX). Namate die kerk in lidmaatskap uitbrei, verander dit ook die stedelike landskap as 'n bewys van sy ekonomiese en politieke mag en sterkte. Vanuit 'n kerk van heiligheid, het die RCCG geleidelik verander in 'n eiendomskerk, swaar belê in die eiendomsmark van Nigerië en in materiële ophoping, selfs al is sy eerste geloofsartikel 'To make heaven' (Ukah XNUMX).

Kwessies / UITDAGINGS

RCCG word gekonfronteer met wat baie “sukses” -organisasies in die gesig staar: die probleem van gratis ryers. Baie mense sluit by die kerk aan om van die oes van suksesse te pluk of hul slegte rykdom te verberg of bloot te assosieer met die verhaal van 'n suksesvolle organisasie. Net so het die kerk baie welgestelde individue gelok wat 'n deel van hul rykdom bydra tot die finansiering van die aktiwiteite van die kerk en daarom spesiale behandeling vereis. Die kerklike leierskap gee aan hierdie ryk individue die spesiale behandeling wat hulle eis, teen die wrewel van jarelange, maar arm lidmate wat geïgnoreer word of na die agtergrond verplaas word. Heiligheid word in finansiële terme herinterpreteer: om geld te hê of ryk te wees, is op sigself 'n teken van geregtigheid en goddelike goedkeuring, wat geen verdere verduideliking vereis nie (Ukah 2011). Die kerk staar ook 'n selfgemaakte paradoks in die gesig: dit was 'n woordverwerpende organisasie wat voorheen wêreldse beroepe soos militêre of onetiese ondernemings, soos die produksie en bemarking van tabak en alkohol, vermy het, maar dit is nou in alliansie met groot ondernemings, ongeag wat hulle besig is met die vervaardiging en bemarking. Die kerk is eweneens 'n toevlugsoord vir magtige, twyfelagtige en moreel bankrot politici wat beskou word as hoofsaaklik verantwoordelik vir die bestuur van Nigerië se politieke en finansiële probleme. Daar is ook 'n waarneembare spanning tussen die kerk se wêreldwye strewe of aanspraak op mag en die diep verskanste Yoruba-karakter. Dit is duidelik in rituele en in die samestelling van sy leiers, waarvan negentig persent Yoruba-ontginning is. Verder is die oorgangstydperke vir baie Nigeriese Pinksterorganisasies oomblikke van 'n monumentale krisis; RCCG het een so 'n krisis in 1980/1981 oorleef. 'N Ander oorgangstydperk kom nader met die toename in die ouderdom van die huidige leier. Baie aspirant-kandidate, waaronder sommige lede van Akindayomi se kinders, is besig om na verwagting posisies te kry om vir mag en gesag mee te ding. Om aan die hoof van RCCG te veg, gaan nie net oor die leiding van 'n geestelike of godsdienstige entiteit nie; dit is letterlik en prakties om totale beheer te hê oor 'n indrukwekkende ekonomiese en politieke organisasie en ryk wat strek vanaf die Weskus van Afrika tot aan die oewers van Australië, Nieu-Seeland, Kanada en China. Met sy enorme rykdom en eiendom is dit vanselfsprekend dat die leiersposisie in die kerk nou aantrekliker is as ooit tevore. Namate die Nigeriese diaspora egter groei en institusionaliseer, sal die RCCG egter verwag om sy wêreldwye buiteposte, sy rykdom en mag te konsolideer, ongeag hierdie uitdagings.

Verwysings

Adeboye, Olufunke. 2007. “'Pylkop' van die Nigeriese Pinkster: Die verloste Christelike kerk van God, 1952-2005.” pneuma 29: 24-58.

Ayegboyin, Deji en S. Ademola Ishola. 1997. Afrika-Inheemse Kerke: 'n Historiese Perspektief. Lagos: Greater Heights Publikasies.

Bybel-Davids, Rebecca. 2009. Henog Adeboye: Vader van die Nasies. Londen: Biblioteekuitgewers.

Faseke, Modupeolu, ed. 2011. Enoch Adejare Adeboye @ 70: Die verhaal agter die glorie, Lagos: CIBN Press Ltd.

Harrison, Milmon F. 2005. Regverdige rykdom: Die Woord van Geloofsbeweging in Hedendaagse Amerikaanse Geloof. New York: Oxford University Press.

Hegelsson, Kristina. 2006. " Stap in die Gees ": Die Kompleksiteit van Belange in Twee Pinksterkerkte in Durban, Suid-Afrika. Uppsala: DICA.

Lee, Shayne. 2005. TD Jakes: Amerika se nuwe prediker. New York: New York University Press.

McConnell, DR 1987. 'N Verskillende Evangelie: 'n Historiese en Bybelse Analise van die Moderne Geloofsbeweging. Peabody, MA: Hendrickson Uitgewers.

Miller, Kent D. 2002. "Mededingende Strategieë van Godsdienstige Organisasies." Strategiese Bestuursjoernaal 23: 435-56.

Olaleru, Olanike. 2007. Die saad in die grond: Die verhaal van die stigting van die verloste Christelike Kerk van God. Lagos: Vader van Ligte Publikasies.

Omoyajowo, Akinyele J. 1982. Cherubim en Serafim: Die Geskiedenis van 'n Afrika Onafhanklike Kerk. New York: Nok Publishers International.

Ukah, Asonzeh. 2003. Die verloste Christelike Kerk van God (RCCG), Nigerië. Plaaslike Identiteite en Globale Prosesse in Afrika-Pentekostalisme. PhD proefskrif, Universiteit van Bayreuth, Duitsland.

Ukah, Asonzeh. 2014. "Verlating van stedelike ruimtes: Die ambivalensie van die bou van 'n Pinksterstad in Lagos. Pp. 178-97 in Globale Gebede Kontemporêre Manifestasies van die Godsdienstige in die Stad, "Aangepas deur Jochen Becker, Katrin Klingan, Stephan Lanz, en Kathrin Wildner. Zürich: Lars Műller Uitgewers.

Ukah, Asonzeh. 2011. "God Onbeperk: Ekonomiese Transformasies Van Kontemporêre Nigeriese Pinksterisme." Pp. 187-216 in Ekonomie van Godsdiens: Antropologiese Benaderings, geredigeer deur Lionel Obadia en Donald C. Wood. Bingley, VK: Emerald Group Publishing Limited.

Ukah, Asonzeh. 2008. 'N Nuwe Paradigma van Pinksterkrag: 'n Studie van die verloste Christelike Kerk van God in Nigerië. Lawrenceville, NJ: Africa World Press.

Ukah, Asonzeh. 2006. "Branding God: Adverteer en die Pinkster Nywerheid in Nigerië." Liwuram Joernaal van die Geesteswetenskappe 13: 83-106.

Ukah, Asonzeh. 2004. “Pentecostalism, Religious Expansion and the City: Lesson from the Nigerian Bible Belt.” Bladsy 415-41 in Tussen Weerstand en Uitbreiding: Verkenning van Plaaslike Vitaliteit in Afrika, geredigeer deur Peter Probst en Gerd Spittler. Münster, Duitsland: Lit Verlag.

Publikasiedatum:
1 September 2014

Deel