Ramtha Skool vir Verligting

Ramtha's School of Verligting

Stigter: JZ Knight

Geboortedatum: 1946

Geboorteplek: New Mexico, VSA

Jaar gestig: 1988

Heilige of Eerbiedige Tekste: Die Witboek

Grootte van groep: Soos van Oktober, 2000, JZ Knight het rondom 3000 toegewyde. 1

Geskiedenis

JZ Knight, stigter van Ramtha's School of Enlightenment, is gebore in Roswell, Nieu-Mexiko, waar sy van kleins af psigiese en paranormale verskynsel ervaar het. 'N Bejaarde Yacqui-Indiese vrou het JZ in haar arms gehou toe sy 'n baba was en verklaar dat sy bestem was om' te sien wat niemand anders sien nie '. Toe JZ ouer was, sien sy en 'n paar vriende 'verblindende rooi flitse' terwyl hulle slaap. Die lig stop skielik, en die meisies het blykbaar die bisarre voorval vergeet. JZ het jare later die vreemde flikkerligte onthou. Sy was geïntrigeerd oor hul saak en waarom sy van hulle vergeet het. JZ het geglo dat UFO's of 'n hoër mag moontlik verantwoordelik was, en haar belangstelling in die paranormale begin het. 2

Ten spyte van 'n onstuimige kinderjare wat deur 'n alkoholiese pa veroorsaak is, het sy hoërskool gegradueer en na 'n kleinsakekollege gegaan. Finansiële probleme het haar gedwing om op skool te gaan, maar sy kon 'n ordentlike werk met 'n kabelmaatskappy kry. In 1973 het sy haar eie kommunikasiemaatskappy begin. Haar kollegas het vinnig gevind dat JZ 'n besondere vermoë gehad het om te bepaal wanneer (en aan wie) om te verkoop. Trouens, sommige van hulle het geglo sy kan die toekoms voorspel. 3

Watter psigiese invloed JZ ook al gehad het, sou van haar moeder geërf word, wat beweer dat sy die toekoms in haar drome sou kon voorsien. JZ se ma het geweet van die dood van 'n familielid en selfs of JZ die skool se majorettespan gehaal het voordat die geleentheid plaasgevind het. 4

JZ se psigiese ervarings het voortgegaan en haar gehelp om te besef dat sy inderdaad spesiaal was. Een sielkundige het 'n groot krag in JZ gesien, 'n krag wat byna net so sterk was soos Jesus Christus. Hierdie mag sou help om vrede in die wêreld te bring. Later het 'n gebeurtenis plaasgevind wat net as 'n wonderwerk beskryf kan word. 'N Vriend het JZ gedwing om 'n evangeliese geneser te sien weens haar wankelende gesondheid. JZ, wat lank gelede ontnugter geraak het met die skynheilige kerk, het die predikant se genesende magte openlik aan die kaak gestel. In daardie oomblik het 'n flits blou lig die minister platgeslaan. Die gemeente was verstom. JZ is genees van haar siektes. Sy het geglo dat sy die hand van God gesien het. 5

Een van die belangrikste gebeure in haar lewe het plaasgevind toe sy haar vriend een middag na 'n psigiese lesing vergesel het. Die sielkundige het baie belang gestel in JZ. Sy het voorspel dat JZ na 'n plek met 'groot berge' en 'hoë denne' sou trek. Dit was hier waar sy The One sou ontmoet. Hierdie psigiese voorspelling sou JZ 'groot invloed' en bestemming gee. Seker genoeg, JZ het 'n werkaanbod in die bergland Tacoma, Washington, ontvang. Sy neem die werk aan met die kragtige woorde van die sielkundige wat in haar agterkop weergalm. 6

Die volgende paar jaar was onaangenaam in terme van paranormale verskynsel, maar JZ en haar tweede man, Jeremy, het in psigiese kommunikasie en mistiek gedrink. Jeremy het veral belang gestel in die eienskappe van piramides, wat geglo het om psigiese energie te gebruik. Op een dag in Februarie het 1977, terwyl JZ en Jeremy met 'n paar piramides in hul huis gespeel het, The One voor haar verskyn. 7

In haar kombuis net tien meter van JZ af staan ​​'n enorme figuur, geklee in vloeiende klere en omring deur pers lig. Hy het verkondig, “Ek is Ramtha, die Verligte. Ek het jou kom help oor die sloot. ' Hy het verder aan 'n verbouereerde JZ gesê: 'Dit is die sloot van beperking en vrees waaroor ek u sal help. Want geliefde vrou sal inderdaad 'n lig vir die wêreld word. ' Ramtha het JZ toe gewaarsku dat sy in gevaar is en dat sy dadelik die huis moet verlaat, waarop hy verdwyn het. JZ het gehoor gegee aan hierdie waarskuwing en haar gesin in 'n nuwe huis ingetrek. Dae later is die huis deur boewe geplunder. Die vertrouensverhouding tussen JZ en Ramtha is dus bevestig. 8

Die begin van RSE

Met die hulp van kundiges op die gebied van psigiese kommunikasie en kanalisering kon JZ haar liggaam aan Ramtha oorgee sodat hy sy leerstellings kon versprei. Ramtha het die eerste keer in 1978 met die publiek gepraat toe hy 'n impak gemaak het met sy uitgebreide kennis en insig. Die plaaslike media het hierdie storie gou aangepak om Ramtha (en JZ) se gewildheid te versprei. Die feit dat Ramtha in die hart van die New Age-beweging na vore gekom het, het sy saak aansienlik gehelp; mense het tougestaan ​​om hom te hoor praat. JZ het 'n voltydse kanaal geword en geld begin betaal vir toelating ('n idee wat Ramtha self aan haar gebring het). Selfs die aktrises Shirley McLean en Joan Hackett het leerlinge van Ramtha geword (The Enlightened One het voorspel dat McLean die "hoogste toekenning" sou verower vir haar rol in die term Endearment). Knight se gewildheid onder die sterre lei tot haar verskyning in die Merv Griffin Show in 1985. 9

Die RSE Vandag

JZ se skool verdien haar miljoene dollars en baie aanbidding. Sy is een van die voorste New Age-kanaalers met 3000 volgelinge. Dissipels kom na haar plaas in Yelm, Washington om die Groot Werk te leer (sien Beliefs and Practices). Ramtha bied kursusse aan vir beginners en gevorderde studente wat ontwerp is om die dissipels hul goddelike kragte te laat benut. Afgesien van Ramtha-lesings, neem die studente deel aan 'veldwerk' wat ontwerp is om hul konsentrasie en energie te fokus (C&E). Veldwerk behels gewoonlik die soek in 'n groot veld na indekskaarte terwyl dit geblinddoek is. JZ het ook 'n massiewe doolhof bekend as die Tank in haar boerdery gebou wat sy vir verskillende lesse gebruik. Alhoewel die lesse vreemd vir die studente en buitestaanders lyk, het elkeen 'n spesifieke doel wat hulle op die pad na verligting bevorder. 10

Ramtha's School is geneig om 'n ouer gehoor te lok as die meeste New Age-bewegings. Die gemiddelde ouderdom vir 'n beginnende student is middel dertigs, maar sommige begin al so jonk soos die ouderdom van 6. Volgens 'n studie van gevorderde studente is die tipiese studente 'in die middeljare, het 'n hoë vlak van opvoeding en beroepsprestige en kies hulle om hulself in 'n nuwe rigting te oriënteer.' 11

Die RSE het in die laat 1990's meer kommersieel geword. Studente moet 'n inleidende video koop en kyk voordat hulle na die klas gaan. Die verkoop van Ramtha-boeke, video's en klankkassette het 'n winsgewende onderneming geword. 12

JZ se sukses is egter nie sonder prys nie. Kritici beweer dat JZ 'n bedrieër is en dat sy tegnieke vir die beheer van gedagtes gebruik. Regsgedinge het haar die afgelope paar jaar seergemaak, waaronder 'n saak wat deur haar gewese man aanhangig gemaak is en wat sê dat sy die invloed van Ramtha gebruik het om hom uit 'n regverdige egskeidingsooreenkoms te dwing (sien kontroversies).

oortuigings

Ramtha se leerstellings is vervat in 'n werk wat die Witboek genoem word, en hierdie idees is gebaseer op antieke gnostisisme van die Middellandse See. Die kernbeginsels van Ramtha's School is 1) 'n oppergod is 'n deel van elke mens, en 2) die sleutel tot die bereiking van die God binne ons is deur middel van Gnosis of kennis. 13 Ramtha self wil nie as 'n God vereer word nie, maar eerder as 'n gelyke. Hy sê in een van sy kanaliseringsessies: 'Ek is maar net 'n leraar, dienskneg, broer vir u.' 14

Wie is Ramtha?

Ramtha is 'n 35,000-jarige vegter uit die antieke stad Lemuria. Die Lemuriërs is onderdruk deur hoogs gevorderde burgers van Atlantis omdat hulle geglo het dat die Lemuriërs 'sielloos' was. Op die ouderdom van 14 het Ramtha 'n klein leër teen die Atlantiërs gelei en hulle verslaan. Meer mense het by sy leër aangesluit, en hy het gou 'n groot vegter geword. Hy is tydens een geveg ernstig gesteek, maar wonderbaarlik het hy nie gesterf nie. Sy vyande het begin glo dat hy onsterflik is. Ramtha “het die verborgenhede van die onbekende god geleer en verlig geword” gedurende die sewe jaar wat hy van sy wond herstel het. Hy het deur hoër vlakke van bewussyn gestyg en uiteindelik in 'n ligwese verander. Hy het opgevaar as 'n God, maar beloof om terug te keer. 15

Inderdaad, 35,000 jaar later, het Ramtha teruggekom om JZ Knight te ontmoet. Ramtha het verkies om deur JZ te kanaliseer, eerder as om homself in menslike vorm voor te stel vir verskeie redes. Eerstens wou hy nie aanbid word as 'n godheid nie, maar eerder 'n gelyke. Hy het gevoel as hy homself aangebied het, sou hy deur sy studente afgod word. Tweedens, het sy menslike vorm hom beperk tot 'n manlike entiteit. Kanaal deur middel van 'n vrou het die dubbele manlike / vroulike natuur van God aangebied. Derdens, vanweë sy eie redes, het hy geglo JZ Knight was veral geskik vir die taak op hande. 16

Ramtha se wêreldbeskouing

Ramtha se doel met beginnerstudente is om hulle weg te breek van die tradisionele Westerse wêreldbeskouing. Hierdie wêreldbeeld beperk die individu en onderdruk sy mag as goddelike wese. Ramtha beoog om die student nie net in sy goddelike krag te laat glo nie, maar om dit te openbaar. 17 Ramtha se skeppingsmite en die filosofieë wat daaruit spruit, is kompleks en abstrak, maar dit is noodsaaklik om sy leerstellings te verstaan.

Die heelal het begin as 'n leemte van niks. Hierdie leemte het 'na homself oorgegaan' en dit het bewustheid en energie geskep. Bewussyn en energie het saamgesmelt en veroorsaak dat die leemte van homself bewus word. Hierdie bewustheid is in die Void voorgestel as 'n enkel-dimensionele entiteit genaamd Point Zero. Ander punte van bewustheid het gevorm, en die hoë energie-reaksies tussen die verskillende punte het tyd en ruimte geskep. Namate hierdie kolletjie-eenhede in wisselwerking was, het sewe energievlakke ontwikkel. Die entiteite van bewustheid het Point Zero verlaat om ander vlakke van die Void te "ondersoek" om die "onbekende bekend te maak." Namate die entiteite van Point Zero (die hoogste vlak) na vlak 1 gevorder het, het energie en tyd verlangsaam. Op die laer vlakke het die entiteite vorm en inhoud aangeneem. Toe die entiteite die eerste vlak bereik, het hulle 'gestol' tot menslike vorm. Op hierdie vlak het die lewe, soos ons dit ken, begin. 18

Hierdie skeppingsteorie is moeilik om te begryp. Die belangrikste punt is egter dat bewussyn op verskeie vlakke bestaan, met menslike vorm die laagste. Hoe hoër die vlak, hoe groter die vlak van bewussyn. Die entiteite (gode) het bewussyn gebruik om voorwerpe te skep op hul lus. Met ander woorde, hulle het hul drome geopenbaar om al die voorwerpe in die wêreld te skep. Die gode het op die laagste vlakke afgekom om die lewe in die materiële vorm te ervaar, maar hulle het steeds hul goddelike kragte gehad. Die vroeë mense kon maklik tussen vlakke beweeg en hul drome of begeertes openbaar. Met verloop van tyd het hierdie vermoë egter verlore gegaan. Ramtha's School of Verligting stel studente in staat om hierdie magte te herwin en die taak van God te doen: om die onbekende bekend te maak. 19

Mense beweeg gereeld na ander bewussynsvlakke sonder om dit te besef. Die algemeenste verskynsel beweeg na die tweede vlak terwyl dit droom. Byna-dood ervarings, psigiese visioene en ander verskynsels kan toegeskryf word aan die verskuiwing na 'n ander vlak van bewussyn. 20

Toe mense die krag van die gode verloor het, het hulle in die "sloot van beperking" geval, dieselfde sloot wat Ramtha genoem het tydens sy eerste ontmoeting met JZ. Ramtha hou die Kerk deels verantwoordelik vir hierdie beperking toe dit 'God buite die mens [geneem het] en hom ver, ver weg' gemaak het. ' Die Kerk het die mens 'verlig' deur te beweer dat God baie hoër is as mense. Ramtha se leerstellings dui aan dat die kerk God geskep het om mense in lyn te hou. Hy gaan selfs so ver as om te sê die hel en die duiwel is 'geskep deur godsdienstige dogma om die massas tot 'n beheerbare organisasie te intimideer.' 21

Die Groot Werk

Die groot werk van die leer van Ramtha manifesteer letterlik drome en begeertes. In wese vereis die Groot Werk die maksimum potensiaal van die gees. Die sleutel tot manifestasies lê in die serebrum, wat volgens Ramtha die mag het om drome te verwesenlik. In die verlede sou mense 'n droom of begeerte in hul gedagtes hou, en dit sou manifesteer. Mense speel vandag 'n passiewe rol vir manifestasies. Hulle absorbeer die wêreld rondom hulle in hul gedagtes, en dit word dan werklikheid. In 'n sekere sin is hulle vasgevang in die huidige werklikheid. Ramtha wil studente die krag leer om enige begeerte te openbaar en die onbekende bekend te maak. 22

Kwessies en uitdagings

Enige nuwe godsdiens het 'n deel van kontroversie, en die RSE is geen uitsondering nie. Die publiek beskou New Age-godsdienste oor die algemeen, groepe in 'n negatiewe lig, gewoonlik sonder enige bewyse. Ramtha se boodskappe is beslis nie hoofstroom nie, en die manier waarop JZ dit aanbied, is ook onderhewig aan kontroversie. Sommige kritici beweer dat JZ 'n bedrieër is waarvan die enigste doel is om geld te verdien. Ander sê dat sy breinspoeltegnieke gebruik om te keer dat haar studente weggaan. Daar is 'n aantal menings oor die saak en geen duidelike antwoorde nie.

Is JZ 'n Channeler?

JZ het baie ondersoek ondergaan as een van die mees prominente Amerikaanse kanaalers. Haar algehele prestasie as Ramtha is naatloos. Terwyl sy kanaliseer, verander haar houding, loop, stem en die kleur van haar oë. Die aktrise Linda Evans, 'n student van Ramtha, het aangevoer dat as sy 'n bedrieër is, 'is sy die grootste aktrise ter wêreld'. 23 'n skeptiese sielkundige het onseker geraak oor JZ se legitimiteit toe JZ haar hand op sy kop gesit het en sodoende mag onthul het dat hy 'dit amper nie kon vat nie'. 24 Selfs as Ramtha nie werklik was nie, het hy gesê, daar was beslis 'n krag binne haar dat die wetenskap nie kon verduidelik nie. Later het 'n span wetenskaplikes in die loop van 'n jaar toetse op JZ gedoen tydens die kanalisering van episodes. Die uitslae van die toets het bedrog of meervoudige persoonlikheidsversteurings kategories uitgesluit. 25 'Ons weet dat hier iets aan die gang is,' het een van die navorsers gesê, 'ons kan op hierdie stadium nie spesifiek sê wat dit is nie.' 26 Haar studente sweer dat JZ en Ramtha heeltemal verskillende personas het wat hulle laat vermoed dat Ramtha inderdaad deur JZ kanaliseer.

Ander getuienis dui op die teendeel. Een van JZ se sakebestuurders het gesien hoe sy die Ramtha-persoonlikheid beoefen. Haar man, Jeff Knight, het ook opgemerk dat sy uit die beswyming gly om sigaretpouses te neem (JZ, anders as Ramtha, was 'n roker). 27 En volgens die Skeptics Dictionary-webwerf is daar ook die argument vir gesonde verstand: “... dit verg nie 'n vuurpylwetenskaplike om agter te kom dat die waarskynlikheid dat 'n 35,000-jarige Cro-Magnon-spook skielik in 'n Tacoma-kombuis na 'n tuisteskepper om diephede oor sentrums en leemtes, selfliefde en skuldvrye lewe, of liefde en vrede te openbaar, is naby aan nul. ” 28 Dit is 'n groot stap van geloof om te glo dat JZ 'n kanaal is, hoewel wetenskaplike bewyse dalk nie genoeg is om Ramtha te diskrediteer nie.

Kritiek van die RSE

Die publisiteit rondom Ramtha's School was die afgelope paar jaar meestal negatief. In 'n 20/20-segment word JZ uitgebeeld as 'n bedrieër wat mense se geloof in Ramtha vir geld uitbuit. Die show beweer ook dat Ramtha mense geleer het dat hulle bo moraliteit is as gevolg van hul goddelike status. Hierdie oortuigings, het hulle vermoed, kan net tot amorele gedrag lei. Die blootstelling aan 20/20 het gelei tot meer aanvalle van die pers op JZ en die skool. 29

J. Gordon Melton, 'n leidende geleerde oor nuwe godsdienstige bewegings, het die RSE deeglik ondersoek en bevind dat hierdie kritiek ongegrond was. Melton skryf die meeste van die slegte pers tot sensasionistiese joernalistiek toe wat onkonvensionele oortuigings vir 'n goeie verhaal kritiseer. Verder, anti-kultus en teen-kultus sentimente is gewild by Amerikaners, wat die kontroversie vererger. 30. Melton se boek bevat belangrike feite eerder as insinuasies en smeerveldtogte

Antikultiste antwoord dat Melton se boek bevooroordeeld is omdat (1) Melton in 1992 aangestel is om vir JZ in 'n hofsaak teen haar te getuig, (2) JZ befonds die boek en (3) Melton noue bande met JZ en die skool tydens die navorsing en sodoende sy geloofwaardigheid as objektiewe navorser benadeel. Melton het ook versuim om melding te maak van verskeie voorvalle waar mense beseer is tydens geblinddoekde veldaktiwiteite. 31 Alhoewel hierdie weglating nie JZ 'n gevaarlike kultusleier maak nie, maak dit 'n mens wonder wat Melton verder uit sy boek gelos het.

Kritiek van die publiek het veroorsaak dat JZ hom in die vroeë negentigerjare aan die publiek onttrek het. Gedurende hierdie tydperk het sy haar tyd aan haar skool en aan Ramtha gewy. Onder leiding van Ramtha verskyn sy weer in die laat 1990's aan die publiek. Namate Ramtha se skool steeds slaag, kry hy 'tekens van 'n sekere legitimiteit onder die godsdiensgemeenskap'. 32 Vandag het JZ 'n ongekende aantal studente, en haar boeke en tapes verkoop goed.

skandale

Verskeie skandale het JZ se reputasie onder die godsdiensgemeenskap aangetas. Die eerste betrek 'n student van Ramtha wat in 1984 aangestel is om stresbestuursprogramme vir die Federale Lugvaartadministrasie aan te bied. Hierdie student, Gregory May, 'n sielkundige van Kalifornië, het tegnieke gebruik wat 'ver buite die roetine' was. Sommige van die opleidingsaktiwiteite het behels dat werknemers vir lang tydperke saamgevoeg is, vroue gedwing word om saam te stort, slaaptekort en verbale mishandeling. Verskeie werknemers het klagtes teen die FAA ingedien weens trauma in Mei. 33 Hierdie onortodokse tegnieke kan nie direk met Ramtha se leerstellings gekoppel word nie. Nietemin het die media vinnig gewys op die verband tussen bizarre opleidingstegnieke en (wat volgens hulle 'n vernietigende kultus was).

'N Ander skandaal het voorgekom weens JZ se voorliefde vir perde. Sy het haar grense as godsdienstige leier oorskry en het sommige van haar studente aangeraai om in Arabierperde te belê. Hierdie studente het haar advies gevolg asof Ramtha self aangeraai het. Baie van hulle het geld verloor in hierdie onderneming en het die skool bitterlik verlaat. Later vergoed JZ hulle vir hul verliese, maar die skade is aangerig. Sy het die kritici ammunisie gegee om teen haar te gebruik. 34

Benewens hierdie skandale, het JZ 'n onstuimige persoonlike lewe gehad. Sy is vyf keer getroud, en ten minste een keer is sy in 'n verhouding met 'n jong student vasgevang. Sy skei in 1989 van haar vyfde man, Jeffrey Knight. Jeffrey beweer dat JZ Ramtha se invloed gebruik het om hom uit 'n regverdige egskeidingsnedersetting te dwing. Hy het die saak hof toe geneem en JZ in 'n intense regstryd gewikkel. 35 Intussen het JZ ernstige finansiële laste van wetsontwerpers en belasting ondervind. Sy het hierdie probleme van die publiek gehou, maar uiteindelik het die media hulle opgetel.

Gevolgtrekking

Alhoewel Ramtha's School of Enlightenment deur omstredenheid omring word, is daar geen duidelike bewys dat JZ 'n bedrieër is of dat die skool 'n gevaar vir enigiemand is nie. Sosioloë en sielkundiges glo nie dat studente 'gebreinspoel' word om hierdie beweging te volg nie, en ook nie teen hul wil nie. Ramtha-studente soek antwoorde op die belangrikste vrae in die lewe, en die skool help hulle om hierdie probleme op te los. Totdat onbetwisbare bewyse ontstaan ​​dat JZ mense benadeel, moet die media en antikultiste versigtig wees met hul kritiek.

Bibliografie

Brown, Michael. "Die kanaalsone." Cambridge MA: Harvard University Press. 1977.

Carrol, Robert Todd. 'Ramtha oftewel JZ Knight.' Die Skeptics-woordeboek. http://skepdic.com/channel.html

Diamond, Steve. 'In die mystiek: Ramtha ontmoet die geleerdes.' The New Times. Toegang verkry tot http://www.newtimes.org/issue/9705/97-05-jz.html

McDonald, Sally. "JZ Knight Channeling New Support." Seattle Times 9 Mei 1998. Besoek op http://archives.seattletimes.nwsource.com

McDonald, Sally. "Christenskap versus New Age." Seattle Times 9 Mei 1998. Besoek op http://archives.seattletimes.nwsource.com

Melton, J. Gordon. Verligting vind. Hillsboro, OF: Beyond Words Publishing, Inc. 1998.

Neill, Michael. "Seker, blameer die grotbewoner: die probleme van die kanaliseerder JZ Knight stel die 35,000-jarige Ramtha tereg". People Weekly 12 Oktober 1992 bl. 123.

“Ramtha's School of Enlightenment - The American Gnostic School.” http://www.ramtha.com

"Die Guru en die FAA." Newsweek, 6 Maart 1995 p. 32.

Verwysings

 • “Ramtha's School of Verlichting, The School of Ancient Wisdom: FAQ's.” http://www.ramtha.com/html/aboutus/faqs/students/how-many.stm
 • Melton, J. Gordon. Verligting vind. p. 3-4
 • Ibid. 9
 • Ibid. 4
 • Ibid. 9-12
 • Ibid. 7-9
 • Ibid. 14-15
 • Ibid. 14-15
 • Ibid. 46-52
 • Ibid. 108-109
 • Ibid. 126-127
 • "Ramtha's School of Verlichting, die skool vir antieke wysheid: RSE Store." http://ramtha.com/html/rse-store/product-details/v1.42.stm
 • “Ramtha's School of Enlightenment, The School of Ancient Wisdom: About US.” http://ramtha.com/html/aboutus/faqs/school/gnostic-beliefs.stm
 • Melton, J. Gordon. Verligting vind. p. 58
 • “Ramtha's School of Enlightenment, The School of Ancient Wisdom: About US.” http://ramtha.com/html/aboutus/faqs/teacher/who.stm
 • “Ramtha's School of Enlightenment, The School of Ancient Wisdom: About US.” http://ramtha.com/html/aboutus/faqs/teacher/why-jz.stm
 • Melton, J. Gordon. Verligting vind. p. 58
 • Ibid. 78-80.
 • Ibid. 81-84
 • Ibid. 85
 • Ibid. 59-61.
 • Ibid. 85
 • Ibid. 146
 • Brown, Michael. Die kanale sone. p. 12
 • “Ramtha's School of Enlightenment, The School of Ancient Wisdom: About US.” http://ramtha.com/html/aboutus/faqs/jz/proof.stm
 • Diamond, Steve. 'In die mystiek: Ramtha ontmoet die geleerdes.' http://www.newtimes.org/issue/9705/97-05-jz.html
 • Szimhart, Joe. “Book Review / Essay on Melton's Study.” http://www.kelebekler.com/cesnur/txt/ram2.htm
 • Carrol, Robert Todd. 'Ramtha oftewel JZ Knight.'
 • Melton, J. Gordon. Verligting vind. 137-139
 • Ibid. 144-145
 • Szimhart, Joe. “Book Review / Essay on Melton's Study.” http://www.kelebekler.com/cesnur/txt/ram2.htm
 • McDonald, Sally. "JZ Knight Channeling New Support."
 • "Die Guru en die FAA." Newsweek6 Maart 1995.
 • Melton, J. Gordon. Verligting vind. p. 147-148
 • 'Seker, blameer die grotbewoner.' People Weekly 12 Oktober 1992

Gemaak deur Joseph M. Khattab
Vir Sos 257: Nuwe Godsdienstige Bewegings
Herfs termyn, 2000
Universiteit van Virginia
Laas gewysig: 07 / 23 / 01

 

 

 

Deel