Marion Goldman

Osho / Rajneesh

OSHO / RAJNEESH TYD

1931: Osho / Bhagwan word gebore as Mohan Chandra Rajneesh in Kuchwada op die Indiese vlaktes.

1953: Rajneesh ervaar geestelike verligting onder 'n boom in die Bhanvartal-tuin, Jabalpur.

1958-1966: Rajneesh ontvang 'n afspraak en skuif van dosent na professor (1960) aan die Jabalpur Universiteit.

1966: Rajneesh bedank by die Jabalpur Universiteit en neem die titel Acharya (Onderwyser) aan, nadat sy ondersteuners 'n opvoedkundige trust gestig het om lesings en landelike meditasie-kampe te ondersteun.

1970: Rajneesh het sy eerste dissipels formeel geïnisieer).

1971: Rajneesh noem homself eers Bhagwan (verligte) Shree Rajneesh.

1974: Die Shree Rajneesh Ashram is in Pune gestig.

1977: Die wêreldwye Rajneesh Beweging bereik 'n hoogtepunt van ongeveer 25,000 aktiewe toegewydes. Daar was ook residensiële sentrums en besighede in of naby groot Wes-Europese en Amerikaanse stede.

1981: 10 Julie: Ma Anand Sheela, Rajneesh se persoonlike sekretaresse, het Rajneesh verteenwoordig en die Big Muddy Ranch van 64,22 hektaar in Sentraal-Oregon vir $5,900,000 XNUMX XNUMX gekoop en Bhagwan het ses weke later opgedaag.

1981 (Oktober): The Big Muddy is opgeneem as Rajneeshpuram.

1981: Met verwysing na staatsgrondwette, het duisende Friends of Oregon, 'n openbare belangegroep met aansienlike steun van Bill Bowerman, medestigter van Nike, 'n saak teen die inlywing ingedien.

1982: Rajneeshees vestig hulle in Antelope, die klein dorpie naaste aan Rajneeshpuram, wat agtien kilometer verder is, en hulle het die munisipale verkiesing gewen en die stad effektief oorgeneem.

1983 (Oktober): David Frohnmayer, prokureur-generaal van Oregon, het 'n advies uitgereik en 'n regsgeding aanhangig gemaak met die inlywing van Rajneeshpuram weens die oortreding van die grondwetlike skeiding van kerk en staat.

1984 (Julie): Rajneesh het begin om lesings te gee aan 'n klein groep genaamd die Uitverkore Paar, wat die stilte en afsondering verbreek wat in 1981 begin het.

1984 (September): Nasionale media het bemanningslede gestuur om meer as 2,000 hawelose individue te dek, hoofsaaklik mans, wat gewerf en na Rajneeshpuram busse geneem het. Aanhangers beweer dat die Share-A-Home-inisiatief getoon het hoe mense gerehabiliteer kan word.

1984 (September): Rajneeshees het die grootste enkele bioterroristiese aanval op Amerikaanse bodem begin. Salmonella wat oor slaaibare gestrooi is, het meer as 750 mense in die Wasco County-sitplek, die Dalles, siek gemaak. Dit was 'n toets van 'n plan om plaaslike slaaibare te vergiftig om die kiesers teen Rajneesh in die provinsiale verkiesing in November ongeskik te maak.

1984 (13 Oktober): Die minister van Oregon het 'n spesiale proses ingestel om aansoekers vir nuwe kiesersregistrasie in Wasco County te ondervra. Rajneeshees boikot die provinsieverkiesing en binne 'n maand het minder as 50 haweloses in Rajneeshpuram oorgebly.

1985 (13 September): Sheela en lede van haar binnekring vlug van Rajneeshpuram. Die burgemeester van Rajneeshpuram het later 'n federale getuie geword.

1985 (16 September): Rajneesh beskuldig Sheela in die openbaar van poging tot moord, wat die vergiftiging van 1984 in die Dalles, die mishandeling van toegewydes en bomplotte bemeester het. Hy het staats- en federale owerhede na Rajneeshpuram genooi om sy aanklagte te ondersoek.

1985 (28 Oktober): Die Federale Distrikshof in Oregon het in die guns van die Staat in die Verenigde State beslis Staat van Oregon v. Die stad van Rajneeshpuram oor die skending van die Konstitusionele skeiding van Kerk en Staat.

1985 (28 Oktober): Rajneesh is in Charlotte NC gearresteer terwyl hy probeer het om uit die VSA te vlug

1985 (2 November): Rajneesh het geen betwisting gepleit teen twee aanklagte van immigrasiebedrog nie en het die VSA verlaat

1985 (12 Desember): Rajneesh het 'n "wêreldtoer" saam met lede van sy binnekring onderneem om 'n Ashram in Wes-Europa, Suid-Amerika of Noord-Indië te vestig.

1986: Sheela word uit Duitsland uitgelewer. Sy en haar medesweerder pleit skuldig aan poging tot moord, vergiftiging van twee provinsiale amptenare, die aansteek van 'n landskantoor en die oprigting van 'n uitgebreide draadafluisternetwerk by die telefoonstelsel van die gemeente. Sy is gevonnis tot 'n federale gevangenisstraf van vier en twintig jaar en 'n boete van altesaam $ 470,000 opgelê.

1987 (Januarie): Rajneesh het met die Indiese regering onderhandel en is toegelaat om sy ou Ashram te heropen, nadat hy ingestem het om die aantal inwoners van Ashram te beperk.

1988 (13 Desember): Sheela is na twee en 'n half jaar in die federale gevangenis vrygelaat en het dadelik vertrek na Switserland voordat die staat Oregon haar in hegtenis geneem het vir addisionele misdade.

1989 (Augustus): Rajneesh het sy naam verander na Osho Rajneesh. In September het hy bloot Osho geword, wat oseaniese gevoel beteken of die wêreld omvat.

1990 (19 Januarie): Osho sterf (verlaat sy liggaam).

1999: Ma Yoga Neelam, Osho se laaste persoonlike sekretaris en ander belangrike toegewydes, het bedank en die Ashram verlaat om meditasiekampe te lei en Oshodham gevind, 'n klein sentrum dertig myl suid van Delhi.

2009: Die United States Trial and Trademark Copyright Board beslis dat Osho-organisasies soos Oshodam en sy tydskrif Osho World kan die naam "Osho" gebruik omdat dit generies soos "Jesus" is. Die sentrale Osho-organisasie, Osho International Foundation, het die regte op alle kopieregpublikasies behou.

2014 (Junie): die Switserse federale departement van binnelandse sake het al vyf huidige raadslede van die Osho International Foundation wat in Zürich gesetel is, verwyder weens die wanbesteding van fondse en fiskale onverantwoordelikheid nadat hulle die helfte van die bates in 2013 herlei het.

2014: Die Switserse federale departement van binnelandse sake het die raad van vyf lede weer ingestel.

2014: Meer as 200 klein Osho-meditasiesentrums funksioneer steeds regoor die wêreld. Meer as 1,500 XNUMX boeke is in veertig tale gepubliseer. Die Pune Ashram en Oshodham bied steeds besoekers aan en bied meditasies en werksessies aan vir persoonlike en geestelike groei.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Rajneesh is gebore vir 'n Jain-familie in Kuchawada, Indië, in 1931 en die naam Mohan Chandra Rajneesh. (Jainisme is 'n onafhanklike Suid-Indiese geloof wat nou verwant is aan Boeddhisme.) Hy het 'n MA in filosofie aan die Saugar Universiteit verwerf en dadelik 'n werk by Raipur Sanskrit College (Sanskrit Mahavidyalaya) geneem. Sy lesings oor seksuele vryheid en sy kritiek op die Indiese politieke stelsel het soveel kontroversie geskep dat Rajneesh die volgende jaar na die Jabalpar-universiteit oorgeplaas het, waar hy in 1960 'n bevordering tot professor ontvang het (Carter 1990:39). Toe klasse nie aan die gang was nie, het hy deur Indië gereis en lesings gegee oor politiek, seksualiteit en spiritualiteit.

Kliënte het Rajneesh donasies gegee vir individuele konsultasies oor hul geestelike ontwikkeling en daaglikse lewe. Dit was algemeen in Indië, waar mense leiding van geleerde of heilige individue soek op dieselfde maniere as wat Amerikaners 'n sielkundige of pastorale raadgewer kon raadpleeg, en die private praktyk van Rajneesh was op sigself nie ongewoon nie (Mehta 1979). Teen 1964 het 'n groep ryk ondersteuners 'n opvoedkundige vertroue gestig om Rajneesh en sy landelike oordenkinge op die platteland te ondersteun. Soos baie professionele persone wie se kliëntebasis vinnig groei, het Rajneesh omstreeks hierdie tyd 'n sakebestuurder aangeskaf: 'n vrou van die hoër klas, polities goed verbind, Ma Yoga Laxmi, wat sy organisasiehoof en persoonlike sekretaris was.

Rajneesh het sy pos aan die Universiteit van Jabalpur in 1966 bedank weens kontroversies oor sy standpunt teen die Janata Party en sy voorspraak vir seksuele vryheid. Hy het die naam Acharya Rajneesh begin gebruik, wat sy primêre rol as 'n geestelike onderwyser aandui, homself onderhou deur lesings te gee, meditasiekampe aan te bied en gegoede kliënte te adviseer, van wie die meeste Indiër was. Rajneesh het ook aktiewe meditasie-oefeninge ontwikkel wat individue se vermoë vergemaklik om hul eie fisiese, geestelike en emosionele prosesse waar te neem (Osho [Rajneesh] 1983).

Woord van mond en af ​​en toe gepubliseerde verwysings na sy gawes het sommige Westerlinge na die Mt. Abu-meditasie kampeer ditAcharya Rajneesh gerig op die laat 1960s en vroeë 1970s. In 1971, Ek is die poort was die eerste van Rajneesh se boeke wat in Engels uitgegee is en dit het wêreldwye belangstelling gewek. Namate die Westerse Menslike Potensiële Beweging gegroei het, het Amerikaners, Australiërs, Engelse en Wes-Duitsers by sy lugagtige Bombay-woonstel bymekaargekom en woonstelle daar naby gehuur. 'N Aantal van sy toegewyde het huis toe gekom om meditasiesentrums, restaurante en Rajneesh-diskoteke in Australië, Wes-Europa en die Verenigde State te begin.

In 1971 het Rajneesh die titel van Acharya vir die meer uitgebreide Bhagwan uitgeruil, wat 'n verligte of wakker gemaak het. Vir die eerste keer het Rajneesh erken dat hy die diepste niks van ware satori, verligting, byna twintig jaar tevore op Maart 21, 1953, ervaar het. Meer Amerikaners en Wes-Europeërs het toegewyde geword en 'n amptelike, gedifferensieerde organisasiestruktuur het ontstaan ​​(Carter 1990: 69-70).

Rajneesh het Westerse toegewydes dikwels nuwe name van eerbiedige Hindoe-gode en godinne gegee, wat hul sielkundige en geestelike wedergeboorte aangedui het. Rondom hierdie tyd in Bombay het hy ook al sy volgelinge gevra om die saffraan-oranje klere te dra wat met heilige mans in Indië geassosieer word. Die name en klere wat onmiddellike heiligheid aandui, tesame met Rajneesh se vrye politieke en seksuele filosofieë, het die plaaslike bevolking diep beledig, terwyl hulle Westerlinge betower het, wat begin het om die Indiërs te oortref wat Rajneesh besoek het. Sy reputasie as 'n radikale akademikus, sy filosofie en die honderde bevoorregte Westerse toegewydes wat met Indiese konvensies gepronk het, het saam gespan om spanning met die omliggende gemeenskap te genereer (Goldman 1999: 22-23).

In 1974 het Rajneesh sy hoofkwartier na die Pune Ashram, 100 myl suidoos van Bombay, verskuif. Met aansienlike steun van 'n Griekse skeepvaarterfgenaam en bykomende finansiële ondersteuning van jarelange Indiese aanhangers, het Bhagwan na 'n ses-akker enklawe verhuis en aangrensende vaste eiendom in die elite-voorstad, Koreagon Park, bekom. Oor die volgende vyf jaar het die Shree Rajneesh Ashram gegroei om 'n meditasiesaal in te sluit waar die geestelike meester vir 'n paar duisend mense kon lesings gee, 'n kleiner ouditorium, fasiliteite vir 'n menigte menslike potensiaal terapiegroepe, 'n mediese kliniek, kothuisnywerhede, restaurante, winkels, klaskamers en behuising vir toegewydes wat die hele jaar by die Ashram gewoon het (Milne 1987:23).

Op hierdie stadium het Rajneesh sy wit broek en tunics vir lang, vloeiende wit klere uitgewissel wat van hom onderskei het van al sy toegewydes wat in oranje geklee het en later in 'n verskeidenheid rooi, lemoene en purples wat hy sonopkleure genoem het. kleure. Hy kon nie meer gereelde daaglikse kontak met die meeste toegewydes gehad het nie, maar hy was oral in die Ashram deur alomteenwoordige foto's en gerugte van geleentheid, byna random ontmoetings met rang en lêer toegewydes. Daarbenewens het die aanddarshans waar Rajneesh skriftelike vrae beantwoord het, 'n simboliese nabyheid gegee, asook sy gewoonte om belangrike besoekers en byna elke vertrek langtermyn gaste aan te bied met geskenke van klein houtbokse of stukkies klere.

Op die hoogtepunt van die beweging rondom 1976, het ongeveer 30,000 25,000 Westerlinge die Shree Rajneesh Ashram jaarliks ​​besoek, en die wêreldwye beweging het meer as XNUMX XNUMX toegewyde toegewydes ingesluit (Milne 1987: 23; Carter 1990: 59-60). Na 1976 het rekrute egter gestagneer en baie van die beweging weggedryf. Richard Price van Esalen Instituut het 'n artikel in Time Magazine om geweld in die Rajneesh-terapiegroepe te veroordeel (Anderson 1983: 299-302).

Die Indiese regering het bewerings van prostitusie wat deur Rajneesh gesanksioneer is, internasionale dwelmhandel, goudsmokkelary, geldwassery en belastingontduiking ondersoek. Hy moes belasting terugbetaal aangesien sy vrygestelde status as godsdiensonderwyser verander is. In 1981 het 'n Hindoe-fundamentalis probeer en misluk om die ghoeroe te vermoor.

Hierdie eskalerende kontroversie van 1976 tot 1981 het 'n impuls vir Rajneesh geskep om na die Verenigde State te verhuis (Fitzgerald 1986: 300-05). Ma Anand Sheela, die weduwee van 'n ryk volgeling, het sy oorspronklike private sekretaris vervang en tussen Rajneesh en die res van sy organisasie bemiddel. In Junie 1981 het die stigter en sy binnekring na New Jersey gevlieg, waar Sheela tydens die universiteit gewoon het en die Ashram gesluit is, hoewel 'n klein span opsigters oorgebly het.

In Julie 1981 het Rajneesh se verteenwoordigers die Big Muddy Ranch van ses vierkante kilometer in Sentraal Oregon gekoop en begin bou
Rajneeshpuram. Die meeste toegewyde wat in Rajneeshpuram gevestig het, was van die Verenigde State, hoewel daar klein kontingente uit Wes-Europa, Australië en Indië was. Hulle het 'n utopie van duisende inwoners voorgestel wat ook 'n bestemmingsoord en bedevaartsentrum vir geestelike toeriste was. Spanne wat rondom die klok werk, het 'n groot meditasie- en lesingsaal gebou en 'n rustieke oopplan-winkelsentrum met restaurante, klereboeties en 'n boekwinkel wat honderde boeke en videobande deur en oor Rajneesh verkoop het. 'N Klein private lughawe, rye kweekhuise en 'n vonkelende kunsmatige meer was ook deel van die landskap (Goldman 1999: 31-36).

Gedurende sy eerste drie jaar in Oregon het Rajneesh teruggekeer na private meditasie en het hy direk met 'n handjievol persoonlike personeellede gekommunikeer en alle organisatoriese besluite en openbare betrekkinge aan sy sekretaresse, Sheela, oorhandig. Maar elke middag het Rajneesh stadig een van sy vele Rolls Royces op die heuwel van sy samestelling gery, met stilte erkenning van die toegewyde reëls terwyl hulle gebuig het en rose op die motor se kap geplaas het.

Om 'n munisipale kragbasis in die naaste geïnkorporeerde dorp te hê, het Rajneeshees hom in Antelope gevestig, agtien myl van Rajneeshpuram af. Aanhangers het gestem vir plaaslike belastingverhogings wat afgetredenes uit hul huise in Antelope verdryf het. In 1982 het Rajneeshees die munisipale verkiesings oorheers en Antilope herdoop tot Stad Rajneesh. In sommige opsigte was dit 'n bedingingschip, want namate opposisie deur die hele staat gegroei het as gevolg van publisiteit oor Antilope, het die Rajneeshees 'n futiele geheime aanbod gemaak om die stad Rajneesh te verlaat as die staat Rajneeshpuram 'n wettige stad maak.

Negatiewe publisiteit en gestruktureerde opposisie van Thousand Friends of Oregon en ander het dramaties gegroei na elk van Sheela se onheilspellende openbare uitsprake, veral na aanleiding van haar uitbarsting op 'n nasionaal uitgesaai Nightline Wys. Miljoene Amerikaners het haar hoor voorspel dat die staat Oregon oor honderd jaar nie sal bestaan ​​nie, maar die stad Rajneeshpuram sal floreer. Rajneesheses het plaaslike gebruike uitgedaag met hul ongebreidelde verbale aanvalle, eksplisiete besprekings van seksualiteit en uitlokkende kleredrag in sonsopkomskleure (FitzGerald:248-49)). As Rajneesh se woordvoerder het Sheela boere, boerboere en wetgewers van Wasco County wreed belaglik gemaak as skelmstreke vanweë hul kulturele insulariteit en hul Joods-Christelike godsdienstige affiliasies. In 1983 is die klein Hotel Rajneesh in Portland gebombardeer. Alhoewel daar geen sterftes of kritieke beserings was nie, het die bomaanval regverdiging verskaf om die Rajneeshpuram-polisiemag met semi-outomatiese gewere en toesighelikopters te bewapen. Baie Oregonians het geglo dat die bombardement bloot 'n publisiteitsfoefie en 'n verskoning was om 'n onwinsgewende onderneming te sluit, omdat hulle onbewus was van die gewapende polisiemag by Rancho Rajneesh.

Die sleutel opinie in 1983 kom van nie Rajneeshees of hul kritici nie. Een man, die Oregon-prokureur-generaal, David Frohnmayer, het 'n regsmening uitgereik en 'n daaropvolgende regsgeding ingedien wat die inlywing van Rajneeshpuram uitgedaag het weens die oortreding van die Grondwetlike skeiding van Kerk en Staat. Die regsgeding het Rajneeshuram geskud en die weg gebaan vir sy vreedsame ondergang.

In die lig van die geding het die Rajneeshees 'n breër kiesfront in Wasco County geopen. In September 1984 het wêreldwye media Sheela se pogings om meer as duisend hawelose mans as nuwe inwoners van Rajneeshpuram te werf, in die kollig geplaas. Verslaggewers het korrek bespiegel oor haar begeerte om die bevolking met stemreg vir Rajneesh te laat groei en die Wasco County-verkiesing te beheer. Die strategie is ontwerp om saam met bioterrorisme in restaurante en supermarkte in die Wasco-provinsie te werk, omdat Sheela wou verseker dat simpatieke Rajneeshee-kiesers teenstanders wat te siek sou wees om na die stembus toe te gaan, grootliks sou oortref. Die skema het misluk omdat die staat kiesersregistrasie gemonitor het en die regsposisie van die onlangse aankomelinge betwis het. Die pro-Rajneesh-kandidate het hulle aan die verkiesing onttrek en Sheela het haar plan opgegee. Byna al die 1,500 hawelose besoekers het Rajneeshpuram binne maande na hul aankoms verlaat. Na die verkiesingsdebakel het Rajneesh se dokter, wat later drie dekades lank aan die hoof gestaan ​​het van die Pune-meditasie-oord en die amptelike Osho-beweging, met sy goeroe gepraat oor die nutteloosheid van kiesersbedrog en die skade wat veroorsaak is deur oënskynlik eindelose konfrontasies met buitestaanders.

Kort voor die 1985 July Celebration het Rajneesh meer kontak met sy volgelinge gehad en het hy in die openbaar begin praat. Sheela het weer die skrif aan die muur gesien en vertrek na Wes-Duitsland 'n dag voordat die ghoeroe haar in September 1985 aan die kaak gestel het. Sy is spoedig terug na die Verenigde State uitgelewer, waar sy skuldig gepleit het op 'n aantal aanklagte en nege-en-twintig uitgedien het. maande in 'n federale minimum-sekuriteitsgevangenis voordat sy die land verlaat het om hangende kriminele aanklagte in die staat Oregon te vermy. Sy het haar in Switserland gevestig en later twee ouetehuise vir bejaarde en emosioneel versteurde kliënte gestig.

Later wat val, het die goeroe geleer oor die komende federale waarborge vir sy eie arrestasie en het hy in die geheim vertrek. Federale owerhede het hom en sy klein entourage onderskep nadat hulle geland het om hul Lear Jet op pad na die Bahamas te hervul. Rajneesh het die Verenigde State minder as twee weke na sy inhegtenisneming gelaat. Hy het geen aanklag pleit vir twee aanklagte van immigrasiebedrog en die betaling van boetes en vervolgingskoste van $ 400,000 nie. Toe hy die land verlaat het, is die Big Muddy te koop aangebied, en 'n klein skeletbesering van toegewyde het die ligte in utopie uitgewys. Die Ranch het daarna 'n Christelike Jeugkamp geword wat deur Young Life bedryf word.

Die inwoners van Wasco County wat in die vroeë 1980's in Antilope en die Dalles gewoon het, onthou duidelik byna vyf jaar van konflik en viktimisasie. Teenstanders is geteister en gedreig, en afgetrede inwoners van Antelope het hul huise verloor omdat die Rajneeshees vir 'n skerp verhoging op munisipale eiendomsbelasting gestem het. Van die slagoffers van die salmonella-vergiftigings in die Dalles ly drie dekades later aan spysverteringsteurings. Ontheemde hawelose rekrute het bitterlik bevriesing en ander beserings onthou wat plaasgevind het toe hulle te midde van 'n vriespunt uit Rajneeshpuram gesit is. Boonop is 'n aantal staats- en plaaslike amptenare geteister en verneem van moordpogings wat hulle blywende emosionele nood veroorsaak het.

Honderde aanhangers het ook gely. In Rajneeshpuram het 'n handjievol ryk Rajneeshees elk honderdduisende dollars verloor wat hulle belê het in 'n onderneming wat veronderstel was om vir ewig te duur. Rangers het permanente beserings opgedoen as gevolg van terugbrekende arbeid by konstruksiespanne en twaalf uur dae in die lande en kweekhuise. Ontelbare toegewydes is wispelturig in Rajneesh-mediese klinieke geïsoleer of psigotropiese medisyne in die geheim gevoer. En terwyl Sheela haar mag probeer vashou, is Rajneesh se persoonlike dokter weke lank in Bend gehospitaliseer omdat een van haar makkers hom met gif ingespuit het terwyl hy tydens die somerfeeste gedans het.

Debatte woed steeds binne en buite die beweging oor wie wat aan wie gedoen het en waarom. Die terugkerende vraag is of Bhagwan geweet het van die verskeidenheid erwe en kriminele aktiwiteite in Rancho Rajneesh. Die beslissende bewerings van die ghoeroe dat hy niks van Sheela se wandade geweet het nie, het hom van meer uitgebreide strafregtelike vervolging gered en waarskynlik ook sy beweging gered.

Nadat Rajneesh sy pleidooi onderhandig het, het hy oor die hele wêreld gereis met 'n klein groepie ryk toewydes om 'n plek te vind om 'n nuwe voornemende gemeenskap te skep. Hy het kort op Ciprus gebly en daarna met die Indiese regering onderhandel en sommige van sy vroeëre boetes betaal om terug te keer na die ou Pune / Poona Ashram. Toewyders het die geboue, die Zen-tuine, die damme en fonteine ​​opgeknap. Rajneesh het die Oregon-verblyf as 'n kort leerervaring gedefinieer en hy het hom verder van die debakel afgeskei deur sy naam te verander na Osho Rajneesh en dan slegs Osho.

Volgelinge spoor gewoonlik die afleiding van Osho na William James se woord "oseanies", wat impliseer dat dit in die hele menslike bestaan ​​oplos, met ander woorde, een wees met alles wat daar is. Hulle merk op dat Osho ook die betekenis dra van 'The Blessed One on Who the Sky Showers Flowers'. Ander skryf dat Osho van die Japannese taal kom, wat groot dankbaarheid en respek impliseer vir iemand wat sy bewussyn uitbrei (Jina 1993: 53-54). Soos byna alles oor Osho Rajneesh, het sy naam self aanvanklike kontroversie geskep. Dit kan breedweg geïnterpreteer word as 'n eerbiedige onderwyser in meditasie (Jina 1993: 54).

Na Osho se dood vroeg in 1990 het die regering van die Ashram en die wêreldwye organisasie tot 'n binnekring van een-en-twintig geval toegewydes wat Osho persoonlik gekies het. Minstens sewentien van hulle het egter teen 2012 opgehou. Slegs drie lede van Osho se binnekring in die Ashram is nou in beheer van die organisasie, twee addisionele raadslede regeer die Ashram en die stigting wat kopiereg op Osho se werke hou. Osho se tandarts en sy laaste persoonlike sekretaris het bedank om onafhanklike onderwysers te word of ander sentrums te begin. Die belangrikste alternatiewe sentrum is Oshodham, dertig kilometer suid van Delhi. Dit bied meditasies en vieringe aan besoekers en die groep publiseer Osho World aanlyn, met die fokus op Osho en sy nalatenskap. Daarteenoor beklemtoon die formele organisasie en Pune Ashram Osho se filosofie en strategieë vir persoonlike groei.

Nadat Osho gesterf het, was daar drie belangrike konflikterreine onder die komitee van een-en-twintig leiers. Eerstens het drie sentrale lede, Amrito (Osho se persoonlike geneesheer) en twee ander mans, Jayesh en Yoganenda, deur die Osho International Foundation beheer oor die finansies van Ashram en die literêre kopiereg van Osho geneem. Tweedens het die Beweging toenemend op Osho se idees gefokus en die Pune Ashram geleidelik herontwerp om ikonografie en monumente vir Osho uit te skakel, insluitend die Samadhi wat gebou is om sy nagedagtenis te vereer. Derdens het hulle welvarende besoekers aktief gewerf en die geestelike boodskappe van die oord geminimaliseer ten gunste van 'n fokus op persoonlike groei deur aktiewe meditasie. Ontevredenes beskuldig die drie leiers van 'Bollywoodisering' van Osho.

Sommige van hierdie kritici het eise ingedien teen die kopiereg van die Osho Foundation International op Osho se naam, meditasies en publikasies. Die Verenigde State se proef- en handelsmerkraad het beslis dat Osho-organisasies soos Oshodam en sy tydskrif Osho World mag die naam "Osho" gebruik omdat dit generies soos "Jesus." Die sentrale Osho-organisasie, Osho International Foundation, behou die reg op kopiereg-gepubliseerde publikasies.

In 2014 beweer die drie skoolhoofde van die Osho International Foundation, wat nou hul hoofkwartier in Zürich het, dat hulle 'n testament gevind het wat hulle volle finansiële beheer oor die organisasie gee. Onafhanklike Switserse kundiges het egter beweer dat dit vervals is, en dit het die weg gebaan vir 'n volledige ondersoek. In Junie 2014 het die Federale Toesigraad, 'n kantoor van die Switserse departement van buitelandse sake, al die huidige lede van die raad van Osho Foundation International verwyder, hul Switserse rekeninge bevries en 'n onafhanklike groep toesighouers aangestel om die stigting te hersien. . Die Raad van Toezicht het bevind dat die drie belangrike lede van die ou binnekring die afgelope jaar die helfte van die Stigting se fondse ontslaan het. Daar is voortgesette gedingvoering, en weereens was die Osho-beweging in kontroversies gewikkel. Enkele maande later het die raad van beroep egter 'n beroep aanvaar en die raad weer ingestel.

Ten spyte van die kontroversie en litigasie, klop die Osho Meditation Resort in die een-en-twintigste eeu steeds met musiek, nuut ontwikkelde meditasies en 'n multiversiteit wat uiteenlopende kursusse en persoonlike groeigroepe aanbied. Die Osho-beweging het voortgegaan as 'n los groep kliënte wat die Pune Ashram of Oshodham besoek, Osho se boeke lees en saam en alleen mediteer. Die Ashram lok steeds welvarende toeriste wat persoonlike groei soek deur musiek, dans en meditasies. Die mees toegewyde kern van die beweging, enkele honderde toegewyde mense wat hul lewens rondom Osho en sy leerstellings gesentreer het, het egter hul getrouhede na Oshodham verskuif.

Leerstellinge / oortuigings

Sedert 1974 in Pune is byna elke woord Osho getrou getrou aangeteken en gepubliseer in verskillende vorme. Hy was dol op
beweer dat daar 108 krale op die sakke dat sy aanhangers gedra het en daar was ook 108 paaie na verligting. In meer as 115 boeke, wat transkripsies is van sy lesings, inisiasiegesprekke en pittige woorde, het byna elke belangrike godsdienstige en filosofiese tradisie Osho se aandag gekry. Hy het lesings gegee oor Boeddhisme, Christendom, Hassidisme, Soefisme, The Upanishads en Joga, asook Marx, Freud en Henry Ford.

Geestelike soekers het nie altyd hierdie ingewikkelde tradisies verstaan ​​nie, maar hulle het waardeer hoe hulle bymekaar gekom het in 'n lekker geestelike stoof wat deur die Zen Boeddhisme gesmoor is. Osho beweer dat die baie interne teenstrydighede en paradokse in sy filosofie noodsaaklik was vir geestelike ontwikkeling en die soekers kon kies om enige deel van hulle te aanvaar of te verwerp.

In die 1970's en 1980's het aanhangers Rajneesh as hul uiteindelike meester aanvaar. Nadat Osho gesterf het, het die klem verbintenis tot meditasie geword met minder klem op 'n eksplisiete meester / dissipelverhouding, hoewel die studie van Osho se filosofieë belangrik gebly het. Ondanks veranderinge, uitbreidings en voorspraak van individuele keuse, bly die twee belangrikste temas in Osho se filosofie verbasend duidelik en konsekwent. Dit was (1) oorgawe van individuele ego en (2) integrasie van die individu se materiële en geestelike self (Osho [Rajneesh] 1983).

Osho se tien gebooie, wat hy uiteengesit het gedurende die tyd dat hy nog Acharya Rajneesh genoem is, het voortgegaan met die grondlegging van die hedendaagse beweging in beide die Pune Ashram en Oshodham (Osho 2002). Getrou aan die vorm, het Rajneesh opgemerk dat hy beswaar gemaak het oor enige gebod, maar toe het hy voortgegaan (kursief nommer 3, 7, 9 en 10 is in die oorspronklike onderstreep.):

1. Moet nooit iemand se opdrag gehoorsaam nie, tensy dit ook uit u binneste kom.
2. Daar is geen ander God as die lewe self nie.
3. Waarheid is binne-in jou: moenie elders soek nie.
4. Liefde is gebed.
5. Om niks te word nie, is die deur na die waarheid. Niksheid self is die middel, die doel en die bereiking.
6. Die lewe is nou en hier.
7. Leef wakker.
8. Moenie swem dryf nie.
9. Elke oomblik sterf sodat jy elke oomblik nuut kan wees.
10. Moenie soek nie. Wat is, is. Stop en sien.

Alhoewel al hierdie gebooie al meer as veertig jaar fundamenteel was, was daar nog altyd 'n groot ruimte vir individue om hul eie betekenisse van hierdie fundamentele leiding te konstrueer. En hierdie vae voorskrifte pas toenemend by ander leerstellings en praktyke van ander geestelike leiers.

Osho keer weer terug na sy visie van 'n nuwe man wat die wêreldse en goddelike gesintetiseer het. Sy ideaal was "Zorba die Buddha, ''n volkome wese wat die geestelike fokus van die Indiese mistikus kombineer met die lewensomvattende eienskappe van die materialistiese Westerling. Zen, die Tantra-tradisie en die Prosperity Gospel-boodskappe het in Rajneesh se visie saamgevoeg:

'N Nuwe mens is nodig op aarde, 'n nuwe mens wat beide aanvaar, wie is wetenskaplik en mistikus. Wie is alles vir materie en alles vir gees. Eers dan kan ons die mensdom skep, wat aan beide kante ryk is. Ek leer jou die rykdom van die liggaam, die rykdom van die siel, die rykdom van hierdie wêreld en die wêreld. Vir my is dit ware godsdienstigheid (Osho [Rajneesh] 1983: 14).

RITUELE / PRAKTYKE

Die uiteenlopende Osho-beweging is 'n afdak wat verskillende geestelike benaderings beskut. Daar is geen enkele stel rituele nie. Meditasies bly egter die middelpunt van die praktyk in elke sektor van die beweging. Aanhangers wat uitsluitlik daartoe verbind is om Osho daagliks na te dink en kollektiewe feesvieringe by te woon, maar ander probeer dit óf tydens 'n besoek aan die Meditation Resort of Oshodham, óf neem hulle gereeld by plaaslike sentrums in groepsoefening. Sommige gemaklike volgelinge voer die meditasies eenvoudig alleen uit met leiding van die webbladsye van die Osho Meditation Resort.

Osho het vier aktiewe meditasies ontwikkel wat fundamenteel is vir ander nuwer meditasies. Hulle is dinamiese meditasie, Kundalini-meditasie, Nadabrama-meditasie en Nataraj-meditasie. Hy het Dynamic Meditation by sy vroeë meditasie-kampe bekendgestel en dit bly die sentrale meditasie. Hierdie beskrywings bied 'n voorbeeld van Osho se benadering tot persoonlike en geestelike groei:

Dinamiese meditasie het drie fases:

Eerste stadium (10 minute)
Asemhaling chaotically deur die neus, laat asemhaling intens, diep, vinnig, sonder ritme, sonder patroon - en konsentreer altyd op uitaseming. Die asem moet diep in die longe beweeg. Doen dit so vinnig en so hard as wat jy kan totdat jy letterlik die asemhaling word. Gebruik jou natuurlike liggaamsbewegings om jou te help om jou energie op te bou.

Tweede stadium (10 minute)
Ontplof! ... Laat alles los wat uitgegooi moet word. Volg jou liggaam. Gee jou liggaam vryheid om uit te druk wat daar is. Gaan heeltemal mal. Gil, skree, huil, spring, skop, skud, dans, sing, lag; gooi jouself rond. Moet nooit toelaat dat jy inmeng met wat gebeur nie. Wees bewustelik kwaad. Wees totaal.

Derde stadium (10 minute)
Met arms wat hoog bo jou kop staan, spring die mantra op en af, "Hoo! Hoo! Hoo! "So diep as moontlik. Elke keer as jy land, op die vlakke van jou voete, laat die klank hamer diep in die seks sentrum. Gee alles wat jy het.

Vierde stadium: 15 minute
HOU OP! Vries waar u ook al is, in watter posisie u ookal bevind. Moenie die liggaam op enige manier rangskik nie. 'N Hoes, 'n beweging, enigiets, sal die energievloei laat verdwyn en die inspanning sal verlore gaan. Wees 'n getuie van alles wat met u gebeur.

Vyfde stadium: 15 minute
Vier! Met musiek en dans druk wat ookal daar is.

Daar is geen huidige rokkodes vir toegewyde nie, behalwe by die Pune-meditasie-oord, Oshodham, en tydens meditasies by sommige plaaslike sentrums. Maroenbaadjies wat ter plaatse aangekoop word, word gedurende die dag by die Meditasie-oord benodig. Wit klere moet gedra word vir die aand meditasie. Slegs maroen swembroeke word toegelaat in die Vakansie swembaddens.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

In 1970, toe hy sy eerste dissipels in Bombay in die openbaar begin het, het Rajneesh formeel die leier geword van 'n nuwe godsdienstige beweging wat beide Indiërs en Wes-Europeërs aantrek.

Die beweging het dramaties gegroei in die vroeë 1970's, nadat Rajneesh se boeke by groot Engelstalige uitgewers beskikbaar was. Namate die beweging uitgebrei het, het 'n gedifferensieerde organisasiestruktuur ontwikkel. Ma Yoga Laxmi, Rajneesh se sekretaris, het probeer om politieke inmenging met die Indiese regering te bewerkstellig terwyl hy 'n gedifferensieerde organisasiestruktuur ontwikkel het wat afsprake, werksessies en huisreëlings beplan.

In 1974 het Rajneesh en sy organisasie verhuis na die nuwe Rajneesh Ashram in 'n luukse voorstad van Poona / Pune. Rajneesh het gefokus op die kommunikasie van leer en geestelike praktyk. Hy het 'n verbinding by die Ashram gehad wat ook sy persoonlike dokter, sy naaister en sy persoonlike assistent / minnaar gehuisves het. Sy sekretaris het daaglikse bedrywighede by die Ashram, met die hulp van 'n groeiende personeel, toesig gelê.

Daar was departemente vir instandhouding, voedseldienste, openbare betrekkinge, gesondheidsorg, regsdienste en publikasies. Rajneesh het daagliks gepraat, maar persoonlike en geestelike groei het aanleiding gegee tot groepe en werkswinkels onder leiding van verskeie belangrike "Rajneesh-terapeute." As die Ashram en die wêreldwye beweging gegroei het, het Laxmi meer mag aan Ma Anand Sheela (Sheela Silverman) gedelegeer, wat haar uiteindelik vervang het.

Die wêreldwye netwerk van Rajneesh-sentrums, kafees en disco's was losweg verbind met die sentrale organisasie by die Ashram. Sodra Sheela egter oor alle organisatoriese aangeleenthede aangestel het, het sy groter en groter bydraes van plaaslike sentrums nodig gehad en diegene wat die minste winsgewend was, afgesluit. Na die verskuiwing na Oregon in die herfs 1981, was daar selfs meer sentralisasie. Sheela het weggedoen met die meeste van die persoonlike groei werkswinkels, en toegewyde aanvaar haar edikse dat harde werk vir die gemeenskap die beste pad na persoonlike en geestelike groei was. Sy het ook die meeste Rajneesh-sentrums regoor die wêreld gesluit, hoewel sommige hul name verander het en onafhanklike entiteite geword het.

By Rajneeshpuram het Rajneesh in stille meditasie en virtuele afsondering gegaan, behalwe vir sy ritueel-middagrit in een van sy baie Rolls Royces. Hy het die beweging gesimboliseer, maar Ma Anand Sheela en haar binnekringe van 'n halfdosyn vroue, genaamd "Moms" en 'n handjievol ander toegewyde, het feitlik alles beheer totdat Rajneesh in die somer van 1984 met 'n klein groepie begin praat het. Na die vergiftigings in die Dalles en die mislukte strategie om nuwe kiesers in te bring vir die November 1984-verkiesings, het die beweging te make met toenemende regsprobleme, vinnig stygende skuld en dalende lidmaatskap. Sheela en haar entourage het hul krag verloor en hulle het Rajneeshpuram die dag verlaat voordat Rajneesh hulle in September van 1985 in die openbaar veroordeel het.

Nadat Rajneesh sy regsprobleme in die VSA gevestig het en uiteindelik van die ou Ashram teruggetrek het, het hy toenemend verswak geraak, en hy het aan hartprobleme en diabetes gely. Amrito, sy persoonlike geneesheer, het alledaagse operasies en kommunikasie te beurt geval. Rajneesh het 'n groep van een-en-twintig toegewydes gekies om 'n binnekring te word en bewegingsleierskap oor te neem nadat hy dood is. Die grootste deel van die mag was egter by Amrito en twee of drie van sy kollegas. Hulle het 'n meer gedifferensieerde organisasiestruktuur daargestel en korporasies in New York en Zürich gestig om Osho / Rajneesh se werk te publiseer en te versprei.

Weens kopiereggedinge en verskillende skismatiese groepe, kan daar in die nabye toekoms ander leierskapsoorskakelings wees. Die amptelike Osho / Rajneesh-beweging het steeds sy hoofkwartier by die Pune Ashram, maar die meeste van die inkomste is afkomstig van publikasies. Die Beweging self is baie losweg gekoppel en fokus op Osho se boeke en die instandhouding van die Osho Meditation Resort in Pune.

Kwessies / UITDAGINGS

Baie min alternatiewe godsdienste het die dood van hul stigters suksesvol oorleef, die openbare persepsie verander en hul wêreldwye invloed bygedra. Die grootste hiervan, die Church of the Latter-Day Saints, wat aangepas is vir spanning met sy gasheerverenigings, beweeg na die sosiale en godsdienstige hoofstroom en word 'n invloedryke geïnstitusionaliseerde godsdiens regoor die wêreld (Stark 1996). Daar is egter min ander klein, gemarginaliseerde bewegings wat oorleef het en daarin geslaag het as sigbare kulturele invloede wat geestelike innovasies in wêreldkontekste bekendstel. Ten spyte van die klein grootte, het die Osho-beweging en die sektes daarin 'n wye invloed, veral deur Osho se boeke en die wêreldwye sigbaarheid van die Meditasie-oord.

Nie vroeë kontroversies of interne spanning het die Osho-beweging se wêreldwye status verminder nie. Facebook-stigter, Mark Zuckerberg, het die Osho Meditation Resort besoek, net soos 'n aantal hedendaagse bekendes, maar niks illustreer die beweging se hedendaagse kulturele invloed meer as die edgy popgod Lady Gaga se goedkeuring in 2011:

O ja Osho! Ek het baie van Osho se boeke gelees en baie gelees oor [Osho se sienings oor] rebellie, wat tot dusver my gunsteling is. En hoe kreatiwiteit die grootste vorm van rebellie in die lewe is. Dit is belangrik om op te staan ​​vir dit waarin u glo en om gelykheid te beveg. Gelykheid is een van die belangrikste dinge in my lewe - sosiale, politieke, ekonomiese gelykheid - dit is alles waarvoor ek in my land as burger veg. Ek het Osho gelees, want ek hou nie net van sy werk nie en ook nie van wat hy skryf nie, maar ek is 'n Indiese hippie! (Bhushan 2011).

Die verliefdheid van Lady Gaga tipeer die maniere waarop geestelike soekers van die een-en-twintigste eeu met Osho verband hou deur boeke, video's, webwerwe aansoeke en besoeke aan die Meditasie-oord in Pune of Oshodham. Ietwat verrassend is dat nóg Zuckerberg se besoek, nóg Gaga se kommentaar deur die nuusmedia kritiek ontvang het. Die Osho-organisasie wat in Pune gesetel is, het Osho en sy boodskap geïntegreer deur die Oregon-debakel as 'n geringe misstap te definieer. Die vroeë geskiedenis van die Beweging is suksesvol verander en Osho / Rajneesh word nou algemeen beskou as 'n dwingende geestelike onderwyser eerder as 'n gevaarlike charismatiese leier.

Skismes binne die beweging weerspieël sektariese geskille oor wat die "ware" woord is. Oshodham vereer Osho / Rajneesh uitdruklik en beklemtoon ook sy vroeëre leerstellings, terwyl die leiers van die Osho International Foundation die filosofieë van Osho heelhartig bemark eerder as sy beliggaamde self. Die langtermynkwessie is of die Osho Beweging sy wydverspreide algemene appèl kan handhaaf deur die pogings van enkele kernvolgelinge.

Op mediumtermyn is daar voortdurende internasionale outeursgeskille oor watter instansies publikasies van Osho se werke en meditasies beheer. En sektariese gevegte oor Osho se 'ware' nalatenskap. Die Rajneesh / Osho-beweging is steeds 'n kweekhuis vir die konstante spanning, net soos Acharya Rajneesh voorspel het dat dit meer as vier dekades gelede sou wees.

Verwysings

Anderson, Walter Truett. 1983. Die Opstart Lente: Esalen en die Amerikaanse Ontwaking. Lees, MA: Addison Wesley.

Bhusan, Nyay. 2011. "Lady Gaga onthul liefde van boeke deur filosoof Osho." Hollywood Reporter Online, Oktober 28. Toegang verkry vanaf http://www.hollywoodreporter.com/news/lady-gaga-reveals-love- op 10 September 2014.

Carter, Lewis F. 1990. Charisma en Beheer in Rajneeshpuram. New York: Cambridge University Press.

FitzGerald, Frances. 1986. Stede op 'n heuwel. 1986. New York: Simon en Schuster.

Goldman, Marion S. 1999. Passionate Journeys: Waarom Suksesvolle Vroue het 'n Kultus aangemeld . Ann Arbor: Universiteit van Michigan Press.

Jina, Anand. 1993. "Die werk van Osho Rajneesh: 'n tematiese oorsig." Pp. 47-56 in Die Rajneesh-dokumente, geredigeer deur Susan Palmer en Arvind Sharma. Delhi: Motilal Banardidass, Ltd.

McCormack, Win. 1985. Die Rajneesh-lêers: 1981-1986. Portland, OR: New Oregon Uitgewers.

Mehta, Gita. 1979. Karma Kola: Bemarking van die mistieke Oos. New York: Simon en Schuster.

Milne, Hugh. 1987. Bhagwan: Die God wat misluk het . New York: Saint Martin's.

Osho (Bhagwan Shree Rajneesh). 2002. Otoons-webwerf vir Osho se tien gebooie. Toegang verkry vanaf http://www.otoons.de/osho/10.htm op 10 September 2014.

Osho (Bhagwan Shree Rajneesh). 1983. Die Alledaagse Meditator: 'n Praktiese Gids. Boston: Charles E. Tuttle.

Stark, Rodney. 1996. "Hoekom Godsdienstige Bewegings slaag of misluk: 'n Hersiene Algemene Model." Blaar van Hedendaagse Godsdiens 11: 133-46.

 

Post Datum:
2 Januarie 2015

 

Deel