Massimo Introvigne

OPUS DEI

OPUS DEI TYDLYN

1902 (9 Januarie) Josemaría Escrivá is gebore in Barbastro, Spanje.

1928 (2 Oktober) Escrivá, nou 'n Katolieke priester, het Opus Dei in Madrid gestig as 'n vereniging van leke.

1930 (14 Februarie) Die werk met vroue het begin.

1936 Gedurende die Spaanse burgeroorlog moes Escrivá wegkruip weens godsdiensvervolging.

1939 keer Escrivá terug na Madrid en begin die uitbreiding van Opus Dei na ander Spaanse stede.

1941 Die biskop van Madrid verleen die eerste bisdom se goedkeuring van Opus Dei.

1943 Escrivá stig die Priesterlike Vereniging van die Heilige Kruis.

1944 Die biskop van Madrid het drie van die eerste lede van Opus Dei as priesters georden.

1946 Escrivá verhuis na Rome. Opus Dei het begin uitbrei na Groot-Brittanje, Frankryk, Italië en Ierland.

1947 Die Heilige Stoel verleen aan Opus Dei die eerste pouslike goedkeuring.

1949 Opus Dei is in die Verenigde State en Mexiko gestig.

1950 Pous Pius XII verleen die definitiewe goedkeuring van die Vatikaan, wat onder andere getroude mense in staat stel om by Opus Dei aan te sluit.

1952 Opus Dei is in Duitsland gestig.

1957 Die Heilige Stoel het die voorlopigheid van Yauyos, 'n bergagtige streek van Peru, aan Opus Dei toevertrou.

1958 Opus Dei is in Japan en Kenia gestig.

1965 Pous Paulus VI het die ELIS-sentrum, 'n beroepsopleidingsentrum in Rome, ingewy.

1970-1975 Escrivá reis deur Latyns-Amerika, Spanje en Portugal en spreek groot gehore toe.

1975 (26 Junie) Escrivá sterf in Rome. Álvaro del Portillo is verkies om hom op te volg. Die ledetal van Opus Dei het gegroei tot 60,000.

1982 Pous Johannes Paulus II het Opus Dei as 'n persoonlike voorlopig gevestig en del Portillo aangestel as prelaat.

1984 Joaquín Navarro-Valls, 'n lekelid van Opus Dei, is aangestel as woordvoerder van pous Johannes Paulus II.

1991 Pous Johannes Paulus II het del Portillo as biskop georden.

1992 Die saligmaking van Escrivá deur pous Johannes Paulus II het in Rome plaasgevind.

1993 Opus Dei is in Indië en Israel gestig.

1994 Biskop Julián Herranz word die eerste lid van Opus Dei aan die hoof van 'n liggaam van die Vatikaanse curia, die Pouslike Raad vir Wetgewende Tekste. Hy het in 2003 kardinaal geword.

1994 Alvaro del Portillo is in Rome oorlede. Javier Echevarría volg hom op.

1995 Pous Johannes Paulus II het Echevarría as biskop georden.

2001 Aartsbiskop Juan Luis Cipriani Thorne van Lima, Peru, het die eerste Opus Dei-kardinaal geword.

2002 (6 Oktober) Escrivá is heilig verklaar op die Sint-Pietersplein, Rome.

2003 Dan Brown se roman, The Da Vinci Code, het 'n wêreldwye topverkoper geword en aanvalle op Opus Dei ingesluit. Die reaksie van die organisasie word deur baie beskou as 'n voorbeeld van openbare betrekkinge-veldtog.

2003 Biskop Julián Herranz word die tweede Opus Dei-kardinaal.

2011 Biskop José Horacio Gomez, 'n lid van Opus Dei, is aangestel as aartsbiskop van Los Angeles.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Josemaría Escrivá (volle naam: José María Julián Mariano Escrivá de Balaguer y Albás, 1902-1975) is gebore in Barbastro, Spanje, op 9 Januarie 1902. Hy was die tweede van ses kinders, waarvan drie baie jonk oorlede is. In 1915 misluk die tekstielbedryf van sy vader, en die gesin verhuis na Logroño, waar hy ander werk gekry het. Dit was daar waar Josemaría sy roeping gesien het om vir die eerste keer 'n Katolieke priester te word. Hy het begin voorberei vir die priesterskap, eers in Logroño en later in Saragossa. Na advies van sy vader studeer hy ook vir 'n regsgraad aan die Universiteit van Saragossa. Sy vader is in 1924 oorlede, en Josemaría is as familiehoof agtergelaat. Hy word op 28 Maart 1925 georden, en hy begin sy bediening in 'n landelike parogie en daarna in Saragossa. In 1927, met die toestemming van sy biskop, verhuis Escrivá na Madrid om aan 'n doktorsgraad in die regte te werk. Daar, op 2 Oktober 1928, stig hy Opus Dei as 'n organisasie vir leke. Lêvroue en priesters is later bygevoeg.

Die uitbreek van die Spaanse Burgeroorlog in 1936 het hom in Madrid gevind. Ondanks die godsdienstige vervolging het hy sy priesterlike bediening op 'n klandestiene wyse uitgeoefen. Hy kon uiteindelik die stad verlaat en het, nadat hy oor die Pyreneë na Suid-Frankryk ontsnap het, in Burgos gewoon. Aan die einde van die oorlog in 1939 keer hy terug na Madrid.

In 1946 verhuis hy na Rome. Daar behaal hy 'n doktorsgraad in teologie aan die Lateran-universiteit en word hy aangestel as konsulent by twee Vatikaanse gemeentes, 'n erelid van die Pontifical Academy of Theology en 'n ere-prelaat (Monsignor). Van Rome het hy gereeld in verskillende Europese lande deurgebring en die ontwikkeling van Opus Dei aangemoedig. Dit was met dieselfde doelwit in gedagte dat hy tussen 1970 en 1975 lang reise na Mexiko, Spanje, Portugal, Suid-Amerika en Guatemala onderneem het, met kategetiese byeenkomste wat deur groot getalle bygewoon is. In die dekades na die Tweede Wêreldoorlog het Opus Dei fenomenaal suksesvol geword. Ondanks teenkanting het pous Pius XII (1876-1958) die Vatikaan se finale goedkeuring aan Opus Dei in 1950 verleen. Escrivá se tien boeke het meer as nege miljoen eksemplare in 52 tale verkoop. In verskillende fases van die geskiedenis van Spanje het leke-lede van Opus Dei 'n prominente rol in die sakewêreld sowel as die politiek gespeel. 'N Internasionale netwerk van skole en universiteite het 'n Opus Dei-benadering tot onderwys in baie lande versprei.

Escrivá is op 26 Junie 1975 in Rome oorlede. Baie duisende mense, waaronder ongeveer 1,300 biskoppe oor die hele wêreld, het versoekskrifte aan die Heilige Stoel onderteken om sy saak vir versoening en kanonisering te openbaar. Hy is in 1992 geslaan en in 2002 deur pous Johannes Paulus II (1920-2005) op St. Peter's Square, Rome, gekanoniseer.

Álvaro del Portillo (1914-1994) is verkies om Escrivá op te neem. Hy is op 11 Maart 1914 in Madrid gebore en word 'n lid van Opus Deiin 1935 en is in 1944 tot die priesteramp verorden. Hy was van 1940 tot 1975 lid van die Algemene Raad van Opus Dei, en was van 1940 tot 1947 sekretaris-generaal en van 1956 tot 1975. Hy het doktorsgrade in siviele ingenieurswese, geskiedenis en in die kanonieke reg. Hy was 'n konsulent by verskeie gemeentes en rade van die Heilige Stoel. Hy neem deel aan die Tweede Vatikaanse Raad, eers as hoof van die voor-voorbereidende Kommissie vir die Laity en daarna as sekretaris van die Kommissie vir die dissipline van die geestelikes, en ook as 'n konsultant vir ander kommissies. Sy boeke Getrou en losbandig in die kerk (1972) en Oor Priesterskap (1974) is grootliks die vrug van daardie ervaring.

Toe Opus Dei in 1982 as 'n persoonlike prelatuur gevestig is, is hy as prelaat aangestel. Dit was 'n belangrike stap in die geskiedenis van Opus Dei, wie se kanonieke status, ondanks die goedkeuring van 1950, ietwat dubbelsinnig gebly het. Dit was nie 'n godsdienstige orde of beweging nie. Die relatief nuwe idee van persoonlike prelatuur (sien die afdeling Organisasie / Leierskap hieronder) is gebruik om duidelik te bepaal wat Opus Dei in die Katolieke Kerk was, 'n soort bisdom sonder 'n gebied.

Pous Johannes Paulus II het Del Portillo op 6 Januarie 1991 as 'n biskop verorden. In 1985 stig hy die Romeinse Akademiese Sentrum van die Heilige Kruis, wat later die Pontifical University of the Holy Cross sou word. Gedurende sy negentien jaar as prelaat het Opus Dei in twintig nuwe lande begin, waaronder die Kongo, Ivoorkus, Hongkong, Singapoer, Taiwan, Swede, Finland, Kameroen, Nieu-Seeland, Pole, Hongarye, Tsjeggië, Nicaragua, Indië, Israel en Litaue.

Hy is op 23 Maart 1994 in Rome oorlede. Pous Johannes Paulus II het die dag na die hoofkwartier van Opus Dei gekom om te bid langs sy sterflike oorskot. Hy is op 28 Junie 2012 deur Pous Benedictus XVI as eerbiedwaardig verklaar.

Na die dood van del Portillo het John Paul II Javier Echevarría aangestel as prelaat van Opus Dei en hom as biskop ingestel op 6 Januarie 1995 in St. Peter's Basilica. Echevarría is op 14 Junie 1932 in Madrid gebore. Hy het doktorsgrade in die burgerlike sowel as die kanonieke reg. Hy word 'n priester in 1955 en werk nou saam met Escrivá, waar hy sy persoonlike sekretaris was, vanaf 1953 tot laasgenoemde se dood in 1975. Vanaf 1966 vorm hy deel van die Algemene Raad van Opus Dei. In 1975, toe del Portillo Escrivá opgevolg het as hoof van Opus Dei, is Echevarría as sekretaris-generaal aangewys. Sedert sy verkiesing het Opus Dei in Estland, Slowakye, Libanon, Panama, Uganda, Kazakstan, Suid-Afrika, Kroasië, Slowenië, Letland, Rusland, Indonesië, Korea, Roemenië en Sri Lanka begin.

Die lede het by die dood van Escrivá 60,000 getel en tans (2013) meer as 90,000. Ten tyde van die skryf (2013) bevat Opus Dei twee kardinale, Julián Herranz - voormalige president van die Pontifical Council for Legislative Texts, en een van die drie lede van die kommissie wat deur pous Benedictus XVI aangestel is om die sogenaamde Vatileaks-skandaal te ondersoek, waar vertroulike dokumente van die Vatikaan aan die Italiaanse media uitgelek is - en Juan Luis Cipriani Thorne, aartsbiskop van Lima, Peru, asook die aartsbiskop van een van die belangrikste bisdomme ter wêreld, Los Angeles, José Horacio Gomez. Joaquín Navarro-Valls, 'n Spaanse leeklid van Opus Dei, was van 1984 tot 2005 woordvoerder van pous Johannes Paulus II.

Leerstellinge / oortuigings

Opus Dei is 'n voorletter in die Katolieke Kerk, en die leerstellings daarvan is dié van die Katolieke Kerk. As daar iets is, dring Opus Dei veral daarop aan om die Magisterium van die Vatikaan getrou te volg. Die spesiale doel van Opus Dei is om by te dra tot die evangelisasie-missie van die Katolieke Kerk. Dit bereik hierdie doel deur onder Christene van alle sosiale klasse 'n lewe te bevorder wat volkome in ooreenstemming is met hul geloof, te midde van die gewone lewensomstandighede en veral deur die heiligmaking van hul werk. Escrivá het die feit beklemtoon dat Genesis 2: 5 maak dit duidelik dat mans en vrouens aan die werk gesit word, en dat dit daarom in werk en in alledaagse aktiwiteite is dat God gevind moet word.

Die kerngeloof van Opus Dei is dat Christene kan streef om heiliges te word in en deur die wendinge van hul daaglikse lewens, en veral deur die heiligmaking van hul alledaagse werk. Deur die eeue heen het mense in die Katolieke Kerk werk gesien as 'n afleiding van die ontwikkeling van 'n diep verhouding met God. Onderdompeling “in die wêreld” is gesien as onversoenbaar met volkome toewyding aan God. In hierdie visie van dinge was die risiko dat leke wat hul professionele aktiwiteite beoefen, bykans as tweedeklasburgers in die Kerk beskou.

Daarteenoor is die boodskap van Opus Dei dat gewone werk, ver van 'n hindernis vir heiligheid, net die heiligheid kan wees. Hier word 'werk' in sy breedste sin verstaan, aangesien al die dinge (meestal klein en roetine) wat 'n mens se daaglikse aktiwiteite uitmaak. Sommige wetenskaplikes, waaronder die Katalaanse sosioloog Joan Estruch, beskou Opus Dei as die Katolieke reaksie op die proefskrif deur die sosioloog Max Weber (1864-1920) dat slegs sekere vorme van Protestantisme, eerder as Katolisisme, ten volle versoenbaar is met die moderne ekonomie, aangesien slegs Protestantisme het 'n opregte waardering vir werk. Terwyl Opus Dei nie met sulke 'Weberiese' interpretasies van die oorsprong daarvan saamstem nie, is dit wel waar dat, toe Escrivá in die dertiger- en veertigerjare vir die eerste keer oor heiligmaking begin werk het, baie mense in die Katolieke Kerk gevoel het dat hy iets nuuts en onmoontliks sou verkondig. Sommige het selfs gevoel dat hy Katolieke mislei en kettery verkondig. Sy boek Die pad (1992) is in die openbaar in Spanje deur sulke Katolieke kritici verbrand. Na verloop van tyd het dit aansienlik verander. In die woorde van kardinaal Franz König (1905-2004) van Wene, met sy leer oor werk, “toe hy Opus Dei in 1928 stig, was me. Escrivá het alreeds verwag dat baie van wat geword het met Vatikaan II, die algemene patrimonium van die kerk is. ”

Opus Dei se hoofaktiwiteit is gesentreer op die geestelike vorming en pastorale versorging van sy lidmate, en moedig hulle aan om op hul plek in die samelewing en in die kerk 'n veelvlakkige apostoliese aktiwiteit uit te voer, wat die ideaal rondom almal tot heiligheid bevorder. Opus Dei verleen ook geestelike ondersteuning, insluitend kursusse en toevlugsoorde, vir almal wat voordeel wil trek, lede wil of nie. Lede van Opus Dei, wat onder hul eie verantwoordelikheid optree, het 'n aantal prominente instellings op die gebied van onderwys en kultuur opgerig.

RITUELE

Opus Dei is 'n voorletter in die Katolieke Kerk en volg getrou die ritueel en orde van gebede van die Katolieke Kerk. Lede volg ook 'n plan met geestelike aktiwiteite wat aanpas by die besondere omstandighede van elke persoon. Hierdie planne fokus op daaglikse massa en heilige nagmaal; weeklikse belydenis; daaglikse lees van die Nuwe Testament en enkele geestelike boeke; Rosekrans; ondersoek van gewete; elke jaar 'n toevlug en 'n herinnering elke maand; 'n voortdurende poging om God se teenwoordigheid te soek en bewus te bly daarvan dat hy 'n seun of dogter van God is; kort vokale gebede soos geestelike nagmaal. Hulle word ook aangemoedig om 'n gees van opoffering en boetedoening aan te leer, veral in al die dinge wat hulle help om hul pligte na te kom en om die lewe aangenamer te maak vir ander, sowel as om soms afstand te doen van klein plesier, vas, aalmoese (vir kontroversies oor 'korporaal') mortification ”, sien die afdeling" Probleme / uitdagings "hieronder).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Opus Dei is 'n persoonlike voorspel van die Katolieke Kerk met hoofkwartier in Rome. Die Tweede Vatikaanse Raad het die juridiese struktuur bekend as persoonlike prelatuur “om spesiale pastorale take uit te voer in verskillende streke of onder enige ras in enige wêrelddeel.” Pous Paul VI (1897-1978) het die weg geopen vir gelowiges om hulself aan persoonlike prelatures te bind van 'n kontrak, 'n bilaterale ooreenkoms tussen die leek en die voorletter. Die Code of Canon Law van die Katolieke Kerk bevat die basiese bepalings wat betrekking het op persoonlike prelatures (kanons 294-297), en bepaal dat elkeen deur die algemene kerkreg en deur sy eie wette gereguleer moet word. Aan die hoof van 'n prelatuur is daar 'n voorloper, wat moontlik 'n biskop is, en wat deur die pous aangestel word.

Die meeste jurisdiksies in die Katolieke Kerk, soos bisdomme, is 'territoriaal', wat beteken dat hul jurisdiksie betrekking het op diegene wat in 'n aangewese gebied is. Jurisdiksie hou egter nie altyd verband met gebied nie, maar kan 'persoonlik' wees as dit afhang van ander kriteria, soos indiensneming, godsdienstige ritueel, immigrantestatus of 'n ooreenkoms met die betrokke jurisdiksie-liggaam. Laasgenoemde is van toepassing op persoonlike prelatures (en ook militêre ordonnariate). Terwyl persoonlike prelatures tot die hiërargiese struktuur van die Kerk behoort, hoort hulle gelowiges steeds ook by die plaaslike kerke of bisdomme waar hulle woonagtig is. Hulle het dieselfde verhouding met die plaaslike kerk as al die ander gelowiges. Hul toewyding aan die Opus Dei-voorlegging verwys na die gebiede waarin alle gelowiges vry is om hul eie pad na heiligheid te volg.

Pous Paul VI en sy opvolgers het besluit dat 'n studie gedoen moet word oor die moontlikheid om Opus Dei 'n juridiese vorm te gee wat geskik is vir die ware aard daarvan. Die werk is hiermee in 1969 begin en is voltooi in 1981. Die Heilige Stoel het daarna 'n verslag aan meer as 2,000 1982 biskoppe van bisdomme waar Opus Dei reeds teenwoordig was, uitgenooi om waarnemings te maak. Opus Dei is destyds in XNUMX deur pous Johannes Paulus II tot stand gebring as 'n persoonlike voorspel van internasionale omvang. Hy het ook die statute afgekondig, wat die besondere wetgewing van die Opus Dei-prelatuur uitmaak.

Priesters van die prelatuur hang ten volle van die prelaat af. Hy gee hulle hul pastorale verantwoordelikhede toe, waarin hulle die pastorale riglyne volg van die bisdom waar hulle woon. Die prelatuur is verantwoordelik vir die finansiële ondersteuning van sy priesters.

Die gelowiges kom ook onder die voorspel in alles wat verwys na die spesifieke missie van die prelatuur. Hulle is onderworpe aan die burgerlike owerhede op dieselfde manier as enige ander burger, en aan ander kerklike owerhede op dieselfde manier as enige ander Katolieke.

By die bestuur van Opus Dei word die prelaat gehelp deur 'n raad vir vroue (die sentrale advies genoem) en 'n ander vir mans (die algemene raad). Albei is in Rome gebaseer. Die voorletter word verdeel in gebiede of gebiede wat streke genoem word. Aan die hoof van elke streek, waarvan die grense gewoonlik saamval met die van 'n bepaalde land, is 'n streekspredikant en twee rade: 'n streeksadvies vir vroue en 'n streekkommissie vir mans. Op plaaslike vlak is daar sentrums van Opus Dei. Dit is toegewy aan die organisering van die pastorale versorging van die gelowiges van die prelatuur in 'n bepaalde gebied. Sentrums kan afsonderlik vir vroue of mans wees. Elke sentrum word gelei deur 'n plaaslike raad wat bestaan ​​uit (gewoonlik drie) leke.

Die statute van Opus Dei stel kriteria neer vir die versekering van 'n harmonieuse verhouding tussen die prelatuur en die bisdomme waarin hy sy spesifieke missie uitvoer. Opus Dei begin byvoorbeeld nooit met die apostoliese werk nie en stig geen sentrum van die prelatuur sonder die voorafgaande toestemming van die plaaslike biskop nie.

Daar is wêreldwyd meer as 90,000 lede. 'Die meerderheid', die meerderheid (70%), is getroud en woon by hul gesinne. 'Getalle' (ongeveer 20%) verbind hom tot selibaatskap en woon gewoonlik in Opus Dei-sentrums. Sommige damesyfers wy hulself professioneel, onder andere aktiwiteite en apostolate, aan die versorging van Opus Dei-sentrums en ander fasiliteite. 'Geassosieerdes' is ook selibaatlede wat, anders as syfers, meestal by hul families woon, afhangende van persoonlike omstandighede. Die prelatuurpriesters kom uit die getalle en verwante.

KWESSIES / UITDAGINGS

Opus Dei het in sy vroeë jare aansienlike opposisie gehad. Met verloop van tyd het die opposisie onder die Katolieke biskoppe feitlik verdwyn, veral as gevolg van die diepgaande ondersoek wat die Katolieke Kerk tussen 1979 en 1981 uitgevoer het, terwyl hulle ondersoek het of Opus Dei 'n persoonlike voorspel sou kon word. Op dieselfde manier is baie vrae rakende Escrivá opgelos met die langdurige ondersoek van sy lewe en geskrifte van die Katolieke Kerk voor sy versoening en kanonisering. Die Vatikaan het, soos vroeër genoem, lede van die Opus Dei aangestel tot hoë posisies in die Kerk, waaronder biskoppe en kardinale. Alhoewel bykans nie bestaan ​​onder biskoppe nie, bestaan ​​die opposisie teen Opus Dei steeds onder liberale Katolieke leke en priesters, en onder nie-Katolieke media. Dit verskyn ook van tyd tot tyd in die populêre kultuur, soos blyk uit Dan Brown se 2003-roman The Da Vinci Codehoewel Opus Dei se reaksie op die boek deur kommunikasiekundiges geprys is as 'n besonder suksesvolle PR-veldtog.

Geheimhouding was van die begin af een van die belangrikste kritiek. Hierdie kritiek hou verband met die besondere status van Opus Dei, wat nie 'n godsdienstige bestel is nie, wie se lede normaalweg 'n gewoonte het, en ook nie 'n Katolieke leke-beweging nie, wie se lede op hul beurt gewoonlik hul lidmaatskap met trots adverteer. Dit is 'n persoonlike voorspel, en die kontrak wat dit en sy lede verbind, word as privaat beskou. In 'n onderhoud met Peter Forbath (1931-1996) van tyd Escrivá het in 1967 in die tydskrif gesê dat die geheimhouding aanvanklik ontstaan ​​het toe 'lede van 'n godsdienstige samelewing' ('n waarskynlike toespeling op die Jesuïete, op een slag een van die mees kritieke kritici van Opus Dei) 'daarop aangedring het om ons as monnike of broeders te beskou, en het gevra: 'Waarom dink hulle nie almal dieselfde nie? Waarom dra hulle nie 'n godsdienstige gewoonte of ten minste 'n kenteken nie? 'En tot die heeltemal onlogiese gevolgtrekking gekom dat ons 'n soort geheime samelewing is.' Volgens Statute van Opus Dei moet lede "nie hul lidmaatskap van die prelature moet verberg nie, want die gees van Opus Dei is om geheimhouding en geheimsinnigheid absoluut te vermy." Volgens Opus Dei verberg lede nie hul lidmaatskap nie, en hul vriende en familie sal alles daarvan weet, maar publiseer dit ook nie, omdat hulle dit uiteindelik meer as 'n privaat as 'n openbare saak beskou.

Opus Dei word soms versoek om 'n lys lede te publiseer. Opus Dei reageer deur te sê dat, aangesien mense om streng geestelike redes aansluit, daar geen rede is om vir openbare lyste te vra nie; dat niemand verwag dat lidmaatskaplyste van gemeentes, bisdomme, sportklubs, vakbonde, bouverenigings en skole gepubliseer moet word nie; en dat wanopvattings op hierdie gebied dikwels spruit uit 'n verwarring van twee verskillende begrippe, geheimhouding en privaatheid.

Nog 'n kontroversie wat veral na vore gekom het met die roman van Dan Brown The Da Vinci Code, en die ooreenstemmende film,wat verband hou met “lyflike sterftes” of self-toegediende liggaamlike pyn. Dit behels die gebruik van die kelkie, 'n spikkelketting wat elke dag 'n geruime tyd om die bobeen gedra word, en die dissipline, 'n koordagtige sweep. Albei instrumente word al eeue lank in Katolieke asketisme gebruik. Opus Dei benadruk dat dit praktyke is om 'n persoon te help om met die lyding van Christus te identifiseer; dat hulle 'n lang geskiedenis in Christelike spiritualiteit het (hoewel hulle op 'n heel ander manier beoefen word as dié wat in daardie roman en film beskryf word); dat slegs enkele lidmate dit in oorleg met 'n geestelike direkteur onderneem; en dat hulle geensins die enigste moderne Katolieke is wat nog steeds hierdie instrumente gebruik nie, met vermelding van enkele beroemde mense soos die pousse Paulus VI en Johannes Paulus II, Moeder Teresa van Calcutta (1910-1997), en die gewilde Franciskanese heilige Pio van Pietrelcina ( 1887-1968).

Daar is in die verlede ook kritiek uitgespreek oor die ietwat ongewone snelheid van Escrivá se versoening en kanonisering, glo weens Opus Dei se druk. In werklikheid het die versoening 17 jaar na sy dood plaasgevind, en die kanonisering tien jaar later. Sedertdien het die versoening van moeder Teresa van Calcutta en van pous Johannes Paulus II in net 10 jaar plaasgevind, wat meer die versnelling van kanoniseringsprosesse rakende hedendaagse figure weerspieël as 'n spesiale behandeling van Escrivá se saak.

'N Ander kontroversiële onderwerp is die houding van Escrivá en Opus Dei tot die diktatoriale regime van generaal Francisco Franco (1892-1975) in Spanje. 'N Gedetailleerde ondersoek na hierdie aanklag is in sy boek van 2005 deur John Allen, 'n senior joernalis wat in godsdiens spesialiseer, gedoen Opus Dei - Geheime en mag in die Katolieke Kerk, wie se resultate redelik gunstig was vir Escrivá. Alhoewel dit waar is dat lede van Opus Dei as ministers van ekonomie en senior burokrate onder Franco gedien het, wys Allen ook daarop dat 'n aantal Opus Dei-lede leiers was in die opposisie teen die regime, waaronder die uitgewer van Madrid, Rafael Calvo Serer (1916-1988), wat in ballingskap moes gaan nadat die regering die koerant gesluit het. Die fliek Daar is jakkalse (2011), vervaardig deur twee Opus Dei-lede en deur die regisseur daarvan, Roland Joffé, ondersoek ook die verwikkeldhede van die Spaanse Burgeroorlog en beeld Escrivá uit as nie baie gunstig vir Franco nie. Die feit dat Joffé, wat Escrivá baie bewonder, van geboorte af Joods is, word ook deur Opus Dei genoem om beskuldigings van antisemitisme teen te werk, benewens die goeie verhouding wat die prelatuur met die staat Israel onderhou.

Opus Dei word ook daarvan beskuldig dat hy wanorde het, aangesien dit vroue insluit, maar die topleierskap daarvan bestaan ​​slegs uit mans. Dit is natuurlik 'n kritiek wat u maklik na die Katolieke Kerk in die algemeen kan verwys. Terwyl die leier van die Opus Dei 'n manlike voorloper is, is dit ook waar, soos Allen in sy boek uitwys, dat die helfte van die leiersposisies in die organisasie beklee.

Beskuldigings van breinspoeling en geestesbeheer wat uit die anti-kultusbeweging afgelei is, is ook teen Opus Dei gebruik, veral deur die Amerikaanse organisasie Opus Dei Awareness Network, deur die voormalige oudlid Maria del Carmen Tapia en deur die Franse anti-kultus-priester Father Jacques Trouslard. Die aftakeling van breinspoelingsteorieë wat deur die akademiese gemeenskap op nuwe godsdienstige bewegings toegepas word, het hierdie aanklagte die afgelope paar jaar minder gereeld gemaak, hoewel dit nog van tyd tot tyd in die media verskyn.

Die belangrikste kontroversies, eerder as breinspoeling, handel tans oor die aanklag dat Opus Dei, aangesien dit biskoppe, akademici, joernaliste en prominente sakepersone insluit, funksioneer as 'n soort 'n 'ou-seun'-netwerk of 'n Katolieke Vrymesselary wat sy lede en hul loopbane. In hierdie kontroversies word aangevoer dat daar op die politieke of finansiële toneel gesamentlike optrede deur Opus Dei as geheel is. Media beweer gereeld dat 'n kommersiële, politieke of kulturele aktiwiteit waarby 'n lid van Opus Dei betrokke is, saam met ander wat nie lid is nie, deur Opus Dei 'bestuur' of 'geborg' word. Laasgenoemde antwoord, met verwysing na die ondersoek na die Vatikaan se Kongregasie vir Biskoppe, wat gepubliseer is toe Opus Dei as 'n persoonlike prelatuur gestig is, dat "die prelatuur hom nie verantwoordelik hou vir die professionele, politieke of finansiële aktiwiteite van enige van sy lede nie."

Verwysings

Allen, John. 2005. Opus Dei - Geheime en mag binne die Katolieke Kerk. New York en Londen: Doubleday.

Berger, Peter. 1995. Opus Dei: Lewe en werk van die stigter, Josemaria Escrivá. Princeton: Septeruitgewers.

Coverdale, John. 2002. Ongewone geloof - die vroeë jare van Opus Dei (1928-1943). New York: Scepter-uitgewers.

del Porto, Alvaro. 1974. Oor Priesterskap. Chicago: Scepter-uitgewers.

del Porto, Alvaro. 1972. Getrou en losbandig in die kerk. Shannon: Irish University Press.

Escrivá, Josemaría. 1992. Die pad. Chicago: Scepter-uitgewers.

Estruch, Joan. 1995. Saints en konkelaars: Opus Dei en Sy Paradokse. New York: Oxford University Press.

Fuenmayor, Amadeo de - Valentin Gómez-Iglesias - José-Luis Illanes Maestre. 1994. Die kanonieke pad van Opus Dei. Princeton en Chicago: Scepteruitgewers en Midwest West Theological Forum.

Messori, Vittorio. 1997. Opus Dei - Leierskap en visie in die Katolieke Kerk van vandag. Washington: Gateway Books.

Pous Johannes Paulus II. 1983. Apostoliese Grondwet Uit sit, wat Opus Dei as die eerste persoonlike voorspel vestig.

Rodríguez, Pedro - Fernando Ocáriz - José-Luis Illanes Maestre. 1994. Opus Dei in die Kerk. Mishawaka, IN: Better World Books.

Vázquez de Prada, Andrés. 2001-2005. Die stigter van Opus Dei (3 volumes). Princeton: Septeruitgewers.

Publikasiedatum:
17 April 2013

 

 

 

Deel