Inheemse Amerikaanse Kerk

DIE NATIEWE AMERIKAANSE KERK

NATIVE AMERICAN CHURCH TIMELINE

1880 Die gebruik van peyote in georganiseerde formele godsdienstige instellings onder Amerikaanse Indiane het in Wes-OKK begin.

1880s Quanah Parker, 'n Comanche-hoof, het Peyote ingeneem en het 'n leidende advokaat geword vir beide peyote-gebruik en Indië-wit samewerking, asook om vir die wettige status van Peyote te veg.

1911 Quanah Parker is oorlede.

1918 Die Inheemse Amerikaanse Kerk is formeel opgeneem (met die naam wat later verander na die Inheemse Amerikaanse Kerk van Noord-Amerika) en Frank Eagle het sy eerste president geword.

1918-teenwoordig Ongeveer 'n kwart van die Amerikaanse Indiese bevolking neem deel aan die Inheemse Amerikaanse Kerk van Noord-Amerika.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die sentrale en kenmerkende praktyk van die Inheemse Amerikaanse Kerk is die seremoniële en sakramentele gebruik van peyote, 'n psigo-of entheogene kaktus (lophophora williamsii), en daardie oefening onder die Huichol en ander stamme gaan duisende jare in Mexiko terug. Peyote-gebruik is vir die eerste keer gedokumenteer onder die Asteke sowat 400 jaar gelede, en berigte daarvan is deur baie vroeë Christen-sendelinge in Mexiko gemaak. Die geskiedenis daarvan in die Verenigde State buite sy oorspronklike reeks (beperk tot die Rio Grande-vallei) is egter baie meer onlangs.

Amerikaanse Peyote-godsdiens as 'n georganiseerde, relatief formele verskynsel kan na Westerse Oklahoma sowat 1880 opgespoor word. Teen daardie tyd was sulke Suidelike Vlakte as die Comanche en Kiowa op besprekings geplaas, waar eenmalige vrye Indiërs onder swaar beperkings onder armoede moes leef. Onder sulke omstandighede het nuwe godsdienstige bewegings wat die verskriklike agteruitgang van voorspoed-Indiërs aangespreek het, gely en dit het belowe dat verligting van onderdrukking vinnig deur Indiese Amerika versprei word. Een so 'n beweging was die Spookdans, wat sy mees prominente fase in 1890 gehad het, maar het uiteindelik teen die einde van daardie jaar grootliks met die Wondknie-bloedbad ineengestort. Peyote-godsdiens versprei egter vinnig ver buite die gebied waar die plant inheems is, en vind uiteindelik aanhangers in honderde stamme.

Alhoewel die patroon van die verspreiding van Peyote-godsdiens kompleks was en nog nie volledig gedokumenteer is nie, het verskeie individue en Stamme word algemeen erken as noodsaaklik vir die proses. Veral belangrik was Quanah Parker, 'n Comanche-hoof wat na bewering die eerste keer in Mexiko in die 1880s as medisyne vir 'n moeilike siekte of dalk 'n ernstige besering geneem het. Quanah (soos hy gewoonlik verwys word), wie se moeder wit was en wat 'n leidende voorstander van wit-Indiese samewerking was, het 'n voorste advokaat van Peyote geword en was instrumenteel in die terugskakeling van wette wat sy gebruik sou verbied het. Teen die tyd van sy dood in 1911 is Peyote deur verskeie stamme in Oklahoma gebruik. Tweedens net vir Quanah in invloed was John Wilson, 'n Caddo-indiër deur affiliasie (eintlik van gemengde Caddo, Delaware en Franse bloed). In 1880 het Wilson 'n peyote-padman geword, soos die seremoniële leier bekend is, en het 'n aansienlike gevolg begin trek. Sy weergawe van die Peyote-seremonie het meer eksplisiet Christelike elemente as Quanah's gehad, wat waarskynlik Wilson se eie Katolisisme weerspieël. Albei weergawes weerspieël egter 'n deeglike vermenging van tradisionele Indiese en Christelike temas.

Geleidelik versprei die seremoniële gebruik van peyote na ander stamme. Verskeie sendelinge vir die nuwe geloof het sy boodskap gestuur aan stamme wat nog nie daarvan gehoor het nie. Alhoewel soms roetine kontak tussen stamme wat in die nabyheid woon, gelei het tot die verspreiding van peyotisme, was een van die belangrikste agentskappe van die verspreiding die bestaan ​​van instellings wat verskeie stamme bedien het. Die Carlisle Indiese Skool in Carlisle, Pennsylvania, was 'n belangrike punt van intertribale kontak, soos die Haskell Instituut (nou bekend as Haskell Indian Nations University) in Lawrence, Kansas. Indiërs uit peyote-gebruiksgebiede het die peyote-weg na hul eweknieë van ander dele van die Verenigde State geleer, en in relatief kort volgorde het die nuwe godsdiens baie van Indië-Amerika bereik.

Die formele totstandkoming van peyotistiese kerke het grootliks gekom in reaksie op kontroversies oor die gebruik van die kaktus wat gedreig het om die gebruik daarvan krimineel te maak. Twee klein vroeë organisasies, die Peyote Society (of Union Church Society) en die Eerste Gebore Kerk van Christus, is deur 1914 gestig. Toe het die Amerikaanse Kongres in 1918 sy mees aggressiewe poging aangewend om te dateer verbied peyote gebruik. In reaksie, hoofsaaklik op die aanhitsing van Smithsonian Institution antropoloog James Mooney, het Peyote-godsdiensleiers van verskeie stamme by El Reno, Oklahoma, vergader om die Inheemse Amerikaanse Kerk as 'n wettig opgeneemde entiteit te vestig en te beskerm wat 'n gekoesterde en heilige Indiese tradisie. Uiteindelik is die naam van die organisasie verander na die Inheemse Amerikaanse Kerk van Noord-Amerika, om te weerspieël dat sommige lede in Kanada gewoon het.

Vandag is inheemse Amerikaanse kerkdeelname wydverspreid onder Amerikaanse Indiane, wat miskien 'n kwart van die totale Indiese bevolking aantrek. So is dit vandag een van die sterkste verenigende invloede in die Indiese lewe. Voortgesette kontroversies oor die gebruik van peyote, wat sterker verdedigingsreaksies van Indiërs uitlok, het die effek daarvan gemaak om dit 'n sentrale punt van Amerikaanse Indiese identiteit te maak.

LEER / oortuigings

Die Inheemse Amerikaanse Kerk verteenwoordig 'n samesmelting van die Christendom met tradisionele Amerikaanse Indiese godsdienste. Die betrokke oortuigings wissel aansienlik van stam tot stam. Oor die algemeen word in die Half Moon Peyote-manier (begin deur Quanah Parker) die Christendom, alhoewel teenwoordig, nie sterk beklemtoon nie; In die Big Moon (of Cross Fire) tradisie (begin deur John Wilson), is die Christendom meer eksplisiet teenwoordig.

Peyote self word beskou as 'n sakramentele stof wat goddelike magte het. Dit word dikwels "medisyne" genoem, en dit word geglo dat dit kragtige genesingsvermoë het. Wanneer iemand wat 'n peyote geneem het, in reaksie op die stof spuug, word dit verstaan ​​dat hy die onsuiwerhede wat in die mens se liggaam en liggaam teenwoordig was, skoonmaak. Dit het magte wat jou denke en gedrag verbeter. Dit keer die begeerte vir drank af en is dus 'n geneesmiddel vir alkoholisme. Dit is 'n onderwyser.

RITUELE

Die hoofritueel van die Inheemse Amerikaanse Kerk is die peyote-seremonie. In baie stamme word sulke seremonies ongeveer een keer per maand gehou, hoewel die frekwensie wissel en spesiale byeenkomste kan vir spesifieke doeleindes gehou word.

Quanah Parker se weergawe van die Peyote-seremonies het bekend geword as die Half Moon-seremonie, wat so genoem word as gevolg van die maanvorm van die altaar wat daarin gebruik word (nou die Tipi-manier genoem, omdat seremonies in tipis gehou word); Die basiese elemente van die seremonie was goed gevestig voordat dit in Oklahoma aangekom het. Van die twee hoofvariante van Peyote-ritueel is dit die minder eksplisiet Christelike, met gereelde verwysings na Indiese Geeste en Moeder Aarde. Die Bybel is nie teenwoordig by die seremonies nie, en hoewel die Christendom algemeen gesien word as die grondslag van die geloof, is dit geneig om nie beklemtoon te word nie. Wilson se seremonie staan ​​bekend as die Big Moon, of meer onlangs die Cross Fire, ritueel; Dit is meer Christelik in klem as die Halfmaan, met aanroepe van Jesus, gebruik van die Bybel, die doop en soms die gebruik van kruisbeelde. Vandag bestaan ​​daar verskillende duidelike peyotistiese rituele, met verskillende vlakke van Christelike invloed, op verskillende plekke, alhoewel die verskille onder hulle nie groot is nie, en die algemene uiteensetting van die seremonie feitlik onveranderd gebly het vir 'n eeu.

Seremonies begin die meeste gereeld in die middel van die Saterdag. Mans is tradisioneel die leiers van die seremonies, alhoewel vroue bywoon en ten volle deelneem. Aanbidders sit op die grond in 'n sirkel. Die padman, wat voorsit, staan ​​oos. Verskeie seremoniële artefakte is teenwoordig, gewoonlik insluitend 'n arend-veer-fan, 'n gesnede personeel, 'n fluitjie, 'n kalebasrammelaar en tromme. Die Sederboom gooi sederhout op die vuur en produseer 'n seremoniële reinigingsrook. Peyote-kaktus en Peyote-tee word dan geslaag; Deelnemers eet of drink een of die ander. Om die sirkel rond te gaan, sing die deelnemers tradisionele liedjies vir 'n paar uur, en soms stop wanneer die peyote weer om die sirkel geslaag word. Teen middernag word water geslaag, en dan is daar 'n breek in die seremonie. Wanneer deelnemers weer binne is, hervat die sang, en verskeie individue bied gebede terwyl hulle beweeg. Spesiale seremonies vir genesing word dan soms uitgevoer. Teen dagbreek sing die padman die Dawn Song; dan kom die watervrou in met water om te drink. Sy bied ook die eenvoudige seremoniële ontbyt aan wat die naderende einde van die seremonie aandui. Die padman kan homie gee, en die laaste liedjies word gesing. Die seremoniële voorwerpe word weggegooi en deelnemers gaan buite. 'N Volop en rustige maaltyd volg, en stadig breek die byeenkoms op.

Inheemse Amerikaanse kerk lidmaatskap sluit nie ander godsdienstige affiliasie uit nie. Lede mag vryelik deelneem aan verskeie tradisionele Indiese godsdienstige seremonies, in ander Christelike kerke, of in enige ander godsdienstige aktiwiteite wat hulle kies.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die Inheemse Amerikaanse Kerk het 'n geskatte lidmaatskap van 250,000-aanhangers. Plaaslike kerke word onder baie honderde Indiese stamme in die Verenigde State aangetref.

Kwessies / UITDAGINGS

Peyote is 'n psigo-plant waarvan die gebruik algemeen verbied word deur federale en nasionale dwelmwette. Herhaalde konflikte het Amerikaanse Indiërs-gebruikers van Peyote teen regeringsowerhede ontplof. Staatswetgewers en die Amerikaanse Kongres het wetgewing oorweeg wat alle gebruik van peyote, selfs in tradisionele Indiese rituele, verbied. Op federale vlak het sulke pogings nie daarin geslaag nie, maar verskeie state het reeds so vroeg as 1917 begin gebruik. Die wette het egter weinig gedoen om die verspreiding van die Peyote-godsdiens te stop, en dit kon in werklikheid dit aangemoedig het deur toegewyde peyote te laat voel om hul geloof te verdedig in die gesig van vervolging - vanuit 'n Indiese oogpunt, net nog een geval van die Euro-Amerikaanse onderdrukking van Indiese mense. Oor die algemeen is wette wat die besit en gebruik van peyote verbied, nie afdwingbaar op Indiese voorbehoude nie, en die meeste wetstoepassingsagentskappe het nie gepoog om peyote-verwante aktiwiteite te stop nie, insluitende die vervoer van die kaktus uit Texas, waar dit groei, na die besprekings en ander Naturelle Amerikaanse Kerk plekke.

Die mees noemenswaardige hofsaak wat Peyote se gebruik betref, was Employment Division v. Smith (494 US 872), wat deur die Amerikaanse Hooggeregshof in 1990 besluit is. Twee inboorling-Amerikaanse kerklede is ontslaan van hul werk as dwelmrehabilitasieberaders vir hul gebruik van peyote. Hulle het eise vir werkloosheidsvergoeding ingedien, maar is afgekeur omdat hulle vir wangedrag ontslaan is. Dosyne godsdienstige organisasies ondersteun hul aanspraak dat hul vrye godsdiensoefening hul godsdienstige gebruik van peyote moet toelaat, ondanks die feit dat hulle vir hul werk moes dwelmvry bly. Die saak is uiteindelik teen die peyotists beslis; Die Hooggeregshof het bevind dat hulle geen reg gehad het om godsdiensoefeninge wat andersins geldende wette oortree het, te bevry nie. Die kongres het gereageer deur die Wet op Godsdienstige Vryheidsherstel in 1993 te verlaat, wat probeer het om vrye-oefenregte uit te brei, maar dit is deur die Hooggeregshof in 1997 omgekeer op grond daarvan wat oorspronklik in die Smith-saak aangehaal is.

Verwysings

Aberle, F. David. 1966. Die Peyote-godsdiens onder die Navajo. Chicago, IL: Aldine.

Anderson, F. Edward.1980. Peyote: Die Goddelike Kaktus. Tucson, AZ: Die Universiteit van Arizona Press.

Schaefer, D. Stacey en Peter T. Furst. 1996. Mense van die Peyote. Albuquerque, NM: Universiteit van New Mexico Press.

Smith, Huston en Reuben Snake, eds. 1996. Een Nasie Onder God: Die Triomf van die Inheemse Amerikaanse Kerk. Santa Fe, NM: Clear Light Uitgewers.

Stewart, C. Omer. 1987. Peyote Godsdiens: 'n Geskiedenis. Norman, OK: Universiteit van Oklahoma Press.

Author:
Timoteus Miller

Post Datum:

 

Deel