Beweging vir die Herstel van die Tien Gebooie van God (MRTCG)

MRTCG Tydlyn

Stigter: Credonia Mwerinde en Joseph Kibwetere

Geboortedatum: 1932 (Kibweteere). [Mwerinde en Kibwetere word vermoedelik op Maart 17, 2000] dood.

Geboorteplek: Uganda (Kanungu)

Jaar gestig: ongeveer 1989

Grootte van groep: Skattings wissel van 1,000 tot 4,000-lede

Heilige of vereerde tekste: Aangesien die beweging Rooms-Katolieke wortels het, was die Bybel die heilige teks van die groep. Daar moet egter ook op gelet word dat 'n groot deel van die bestuur van die beweging op 'n titel getrou het 'N Tydige boodskap uit die hemel: die einde van die huidige tyd . Nuwe lede van die groep moes hierdie boekie baie keer (soms vir dae op 'n keer) lees voordat hulle volle lede geword het.

Geskiedenis

Inleiding

Op Mars 17, 2000, het 'n geskatte 338-lid van die Beweging vir die Herstel van die Tien Gebooie van God (MRTCG) naby die dorpie Kanungu, Uganda, gesterf in wat selfmoord was. Binne 'n paar dae is addisionele liggame buite die terrein herstel waar die ontploffing plaasgevind het, wat die telling tot byna agt honderd persone behels. Dit was duidelik dat ten minste sommige van hierdie liggame vermoor is.

Die taak om betroubare inligting oor hierdie tragedie in die suidoostelike suidoostelike hoek van Uganda te ontwikkel, was om verskeie redes moeilik. Eerstens was min bekend oor die groep voor die tragedie. Tweedens, daar is geen bewyse dat enige van die hoofdeelnemers oorleef het nie. Derdens, die omvang van die tragedie het die hulpbronne van die Oegandese amptenare eenvoudig oorheers om 'n deeglike ondersoek te doen na die toneel of die lyke van diegene wat verlore gegaan het. Vierde, met so min feitelike inligting om te teken op, media dekking, beide in Afrika en daarbuite, het op gewilde kulturele vooronderstellings gegaan oor die massa selfmoord in Jonestown, Guyana in 1989.

Alhoewel dit duidelik is dat baie van die besonderhede oor wat met hierdie sektariese beweging gebeur het en waarom dit nooit met sekerheid bekend sal wees nie, het 'n paar geleerdes begin om inligting saam te voeg wat 'n nuttige perspektief bied om die tragedie te verstaan. Jean-Francois Mayer van die Departement Godsdienskunde aan die Universiteit van Fribourg, wat ondersoek en gepubliseer het oor ander voorvalle van godsdienstige geweld, het in die somer van 2000 na Suidwes-Uganda gereis om eerstehandse inligting te versamel. 1

Wanneer jy die opkoms van die Beweging vir die Herstel van die Tien Gebooie bestudeer, is dit noodsaaklik dat jy die omgewing waarin dit gewortel is, begryp. Uganda is oorwegend Christelik (ongeveer 66%) en ongeveer 'n derde Rooms-Katolieke. 2 Hierdie sterk Rooms-Katolieke agtergrond, tesame met die tradisie van Marian visionaries (verskynings van die maagd Maria), speel 'n belangrike rol in die wortels van die MRTCG. Dit kan ook belangrik wees om op te let dat die inwoners van Uganda ook te midde van 'korrupsie, gedwonge slawerny, etniese oorloë, guerilla-bande, godsdienstige propaganda, brutaliteit en politiek-gemotiveerde marteling en sluipmoorde' leef. 3 Hierdie faktore kan moontlik bydra tot die aantrekkingskrag van die hoopvolle boodskap van 'n nuwe wêreld wat die MRTCG voorgehou het.

Oorsprong van die Beweging

Die beweging word beweer om terug te gaan na Paulo Kashaku (vader van stigter Credonia Mwerinde), wat in 1960 'n visie van sy oorlede dogter, Evangelista, gesien het. Sy het hom vertel dat hy deur verskynings uit die hemel besoek sal word. Volgens die dokumente van die beweging het die voorspelling in 1988 plaasgevind toe hy deur Jesus, die Maagd Maria en St Joseph besoek is. Hul boodskappe was 'n seën op sy familie en 'n oproep om sy land, naby die Kanungu-stad, te gebruik as 'n ontmoetingsplek vir gelowiges. 4

Daar is ook gesê dat Kashaku se kinders en kleinkinders verskynings sien, veral sy dogter, Credonia Mwerinde, wat 'n dryfveer agter die beweging was. In Junie 1989 is Credonia Mwerinde met haar dogter, Ursula Komuhangi, 'opdrag van die Heilige Maagd deur Kashaku opdrag gegee om die boodskap na ander dele van die land te neem.' Hulle het Joseph Kibwetere in Junie van daardie jaar ontmoet en hul kommunikasie met die Maagd Maria aan hom beskryf

Joseph Kibwetere was, soos gerapporteer deur Henri Cauvin van Die New York Times , "'N Rooms-Katoliek wat onder baie Ugandese bekend is vir sy vroomheid, gebed en goeie werke." Kibwetere stig 'n Katolieke skool en word toesighouer van ander skole in die streek. Hy was blykbaar ook 'n persoon met een of ander manier omdat hy grond geskenk het waarop twee ander Katolieke skole gebou is. 6

Kibwetere het glo ook al in 1984 ontmoetings met die Maagd Maria gehad. Hy het Credonia Mwerinde met ope arms in sy huis ontvang. Dit het volgens haar gesê die maagd Maria het opdrag gegee om plaas te vind.6 Mettertyd het baie gelowiges hul besittings verkoop en by die Kibweteres-huis aangesluit. Dit het aansienlike spanning tussen die lede van Kibwetere se familie en die nuwelinge geskep. 17

Die Beweging groei

In 1992 verhuis Kibwetere en die lede na Kanungu in die distrik Rukunginri. Daar het die groep gegroei en gedy. Etlike honderde het in 'n gemeenskaplike omgewing gewoon en 'n streng lewenswyse beoefen. Hulle het huise, 'n kerk, 'n kantoor en 'n skool gebou. 7 Lede het ook in omliggende gebiede gewoon, en hulle het 'sentrums vir evangelisasie in die distrikte Kabale, Rukungiri, Bushenyi en Mbarara gevestig en later na verskillende dele van die land versprei.' 7 Die ledetal het gegroei tot meer as 1,000 1998 mense. In 8 het die groep probleme ondervind toe die owerhede hul lisensie vir die bestuur van die skool weggeneem het omdat daar oortree is dat dit die volksgesondheidsregulasies oortree en gerugte bestaan ​​oor die moontlike mishandeling van kinders.

Die beweging het feitlik onbekend vir die wêreld gebly tot Maart 17, 2000, toe 'n beraamde 338-volk in vlamme in die ou kerk op die hoofkwartierverband in Kanungu doodgegaan het. Vier dae na die brand het ondersoekbeamptes ses liggame in die onderkant van die latrine agter die kerk gevind, in beton bedek. Die ses is brutaal vermoor, halfgekleed en is amper lukraak in die gat geplaas. 9

Gou is twee ander massagrafte ontdek. Op 24 Maart is 153 lyke in massagrafte in Rutoma ongeveer 30 kilometer suid van Kanungu gevind. Op 26 Maart is nog twee massagrafte ontdek by die huis van Dominic Kataribabo, 'n geëkskommunikeerde priester en groepleier. Die owerhede het 74 lyke uit 'n massagraf in Kataribabo se tuin opgegrawe en nog 28 lyke is onder 'n betonvloer in Katarirbado se huis gevind.

Terwyl daar nuwe ontdekkings gedoen is, het die internasionale pers gerapporteer dat ramings tot so hoog as 1000 gestyg het, wat die aantal sterftes in Jonestown oorskry. Die werklike aantal sterftes is later afwaarts hersien tot ongeveer 780 persone. Verdere ondersoek het ook aan die lig gebring dat die grafte oor 'n geruime tyd gegrawe is - miskien 'n jaar of langer. En in al die massagrafte was daar bewyse van moord op verskillende maniere. Almal behalwe die eerste was baie ordelik, die lyke was glo heeltemal uitgetrek en soos sardientjies gestapel

Voorbereiding vir die einde

Die kerkbrand self het net soos beplan en ordelik gelyk. In die dae voor 17 Maart het die lede aan aktiwiteite deelgeneem wat lyk asof dit voorbereiding vir die einde was. "Die groep in Kanungu het begin voorberei op hul bevryding ... hulle het vee geslag [en] 'n groot hoeveelheid Coca-Cola gekoop," het J. Gordon Melton gesê. Lede het deur die land gereis om huidige lede sowel as vorige lede uit te nooi om teen die 17de na die kompleks terug te kom, en dring daarop aan dat dit belangrik is om te kom ondanks alle koste. 12 Na verneem word het een non aan die mense in die omgewing gesê dat die Maagd Maria op 17 Maart sou verskyn.13 Die gemeenskap het produkte op nabygeleë markte verkoop vir min of geen wins nie en het skuld in die gemeenskap vereffen. Lede het ook eksemplare van die beweging se literatuur aan die plaaslike polisie gelewer.14 'n Winkeleienaar met die naam John Musoke beweer dat vader Dominic twee dae voor die brand 13 liter swaelsuur by hom gekoop het, en beweer dat dit nodig is om kragbatterye by te vul. 'n kweekskool.15

Die nag van Maart 15th het die lede die beesvleis en koks verteer. Hulle het die gebou van hul nuwe kerk gekoop en gevier. 16 Die volgende nag, die 16th, het hulle die grootste deel van die nag gebid en in die nuwe kerk vroeg die volgende ontmoet. oggend. 'N Bietjie voor 10 is hulle gesien hoe hulle die nuwe kerk verlaat om die ou kerk binne te gaan, wat nou as 'n eetsaal gebruik word. Die vensters was van buite af aan boord en die deure was gesluit. Owerhede het aan Mayer gesê dat dit onmoontlik was om te sê of die vensters van binne of buite aan boord was, maar in teenstelling met berigte is die deur nie vasgespyker nie. Om tien dertig het 'n ontploffing gehoor deur nabygeleë dorpenaars, en 'n brand het die gebou vinnig en al die binnekant van die gebou verteer.

oortuigings

Die beweging vir die herstel van die tien gebooie van God publiseer 'n boek met die titel ''n Tydige boodskap uit die hemel: die einde van die huidige tyd' waarin die oortuigings van die beweging uiteengesit word. Elke lid moes hierdie dokument baie keer lees (of dit voorlees) voordat hy toegelaat is om by die groep aan te sluit. Hierdie oriëntasie kan tot 4-6 dae duur. Die lede het toe by die eerste van drie groepe aangesluit: die beginners, bestaande uit die nuutste lede, en het swart gedra. Die volgende groep was diegene wat belowe het om die gebooie te volg en groen te dra. Die lidmate wat volledig bely is, was “diegene wat gewillig was om in die ark te sterf, ”En hulle het groen en wit gedra.18

Alhoewel die titel vir die volle lede glo nie 'n boodskap van geweld bevat nie, maar eerder verwys na hul plek van begrafnis op die saamgestelde, kan die titels 'n belangrike rol in die latere sterftes gespeel het (sien kwessies en kontroversies). Die organisasie van die gemeenskap wat op die twaalf apostels gesentreer is, het genoem Entumwa (wat boodskapper beteken). Aangesien die tweede geslag van die apostels wat Jesus gevolg het, moes hierdie 12 vir die wederkoms voorberei. Aangesien die beweging geglo het dat Jesus en die Maagd Maria met die wederkoms sou terugkeer, is daar ses vroue gekies wat by ses mans aangesluit het om die gekose groep saam te stel. Hulle is gelei deur Kibwetere, wat die pos van hoofapostel by die dood van Kashaku gevul het

Apostel Dominic Kataribaabo beweer dat die groep homself glad nie as 'n nuwe godsdiensbeweging beskou nie, maar eerder met die Rooms-Katolieke verbind het.20 Daarom was baie van die rituele soortgelyk aan enige ander Rooms-Katolieke kerk in Uganda. Die pous is erken as hoof van die kerk, daar is nagmaal geneem en dienste in die volksmond gehou (nie in Latyn nie). Die bepalende verskil was die klem van die beweging op morele standaarde wat deur die Tien Gebooie gedikteer is en die apokaliptiese oortuigings wat deur die groep voorgestaan ​​word.

Die klem op die Tien Gebooie het gelei tot kommunikasie tussen die lede deur gebaretaal, sodat geen gebooie gebreek kon word nie. En die lede het ook deelgeneem aan rituele soortgelyk aan dié wat in kloosters beoefen word: nag gebed, 'n kaal lewenstyl, ens.

Die samestelling in Kanungu word gesien as Noag se ark, waar die wederkoms van Christus sou plaasvind, sodat diegene binne die wêreld kon oorgaan na die nuwe wêreld. Dit is duidelik dat die groep verwag het dat die wederkoms binnekort sou opdaag en 'n nuwe wêreld sou saambring, maar daar is nog steeds twyfel oor wanneer dit sou plaasvind.

Kwessies en kontroversies

Een kritieke vraag wat oorbly, is wanneer die groep geglo het dat die nuwe wêreld sou kom. Alhoewel hy saamstem dat die groep apokaliptiese oortuigings het, betwis geleerde Jean-Francois Mayer die wydverspreide oortuiging dat die groep sy einde ná 'n mislukte profesie bereik het dat die einde van die wêreld op Desember 31ST, 1999, sou kom. Die dokumente van die groep (naamlik, 'N Tydige Boodskap van die Hemel , sê dit duidelik dat die nuwe aarde “sal begin met jaar een, na die jaar 2000.” In 'n ander dokument, van die stigters tot plaaslike amptenare, word gesê: 'Die jaar 2000 sal nie gevolg word deur jaar 2001 nie, maar dit sal opgevolg word deur JAAR een in 'n nuwe generasie.' 24 Vader Dominick het boonop met 'n Katolieke priester gesels oor 18 Desember 1999 in 'n poging om hom te oortuig dat die wêreld in Desember 2000.25 sou eindig.XNUMX Mayer se voorlopige gevolgtrekking is dat die gewelddadige einde nie noodwendig en te haastig moet verklaar word as 'n blote reaksie op mislukte profesie nie.

Hierdie belangrike waarneming verklaar egter nie die dodetal op 17 Maart nie, en ook nie die raaisel van die massagrafte wat miskien 'n jaar of selfs langer dateer voor die brand wat meer as driehonderd mense verteer het nie. Een moontlike gevolgtrekking kan wees dat die massagrafte te make het met die streng omskrewe kategorieë lede. En dit is moontlik dat die lyke wat in die grafte opgestapel is, in werklikheid lede was wat nog nie by die geledere van 'diegene wat gereed was om in die ark te sterf' aangesluit het nie. 26

Die plek van die leiers sal dalk nooit bekend wees nie, want die liggame was so erg verbrand dat daar geen identifikasie was nie. Dit lyk egter baie onwaarskynlik dat hulle ongemerk ontsnap het. 27

Daar was ook 'n vraag of die gebeure vermy kon gewees het as amptenare vroeër opgetree het. 'N Artikel in Die Oos-Afrika voorgestel dat die Uganda Menseregtekommissie 'n paar jaar tevore gekontak is oor menseregteskendings en nie tot aksie oorgegaan het nie. Die NGO-raad van die Ministerie van Binnelandse Sake het ook 'n vorige waarskuwing vir rampe ontvang in die vorm van 'n brief wat lui: 'Wanneer die jaar 2000 ten einde loop, sal die huidige tye of generasie verander word en 'n nuwe generasie volg. en 'n nuwe aarde. '28 Die Kanungu-groep het egter apart van die dorp gebly en die amptenare beweer dat hulle voor 17 Maart geen rede vir vermoede gehad het nie. Die groep het behoorlik vir hulself gehou en 'n afgesonderde bestaan ​​gevoer.29 Dit is moeilik om te sê of iemand die ramp op 17 Maart sou kon vermy.

Mediadekking

Die geheimsinnige aard van die kerkbrand in Kanungu het dadelik na die geleentheid baie gevarieerde verslae gelei. Die aanvanklike reaksie in die massamedia was dat die groep 'n apokaliptiese massa selfmoord beplan het. Die brand was vermoedelik 'n massa selfmoord en was in vergelyking met die massa selfmoord in Jonestown, Guyana. Vergelykings is ook gemaak met die massa selfmoord van die Solar Temple-groep in Switserland. Toe, soos meer grafte ontdek is, ontwikkel 'n nuwe teorie van massamoord. Daar is voorgestel dat die leiers na die mislukte profesie van die apokalips hul ontevrede volgelinge vermoor het en dan ontsnap het. 30

Terwyl gerugte versprei oor die oorsaak van die tragedie, is die besonderhede self baie vroeg in die dekking van die gebeurtenis uitgebuit. Dit is waarskynlik die gevolg van die ernstige gebrek aan konkrete bewyse en verwarring tussen die Oegandese amptenare en die gemeenskap van Kanungu oor wat oorgedra het, maar dit wys ook hoe gretig die media was vir 'n ander storie soos dié van Jonestown. Nuusverhale het tot 1000 dood geraak, alhoewel die dood nooit 800 oortref het nie. Sommige berigte het getuienisrekeninge ingesluit wat Kibwetere ontsnap het, maar daar is geen definitiewe bewyse gevind wat dit ondersteun nie, en Mayer stel voor dat dit hoogs onwaarskynlik is. 33

Die gebrek aan konkrete inligting oor die groep self het noodwendig gelei tot 'n aantal gerugte oor die leiers se vorige lewens in die maande voor die dood. Een Afrikaanse vraestel, Nuwe Visie, verklaar dat Joseph Kibwetere sy dood in 1990 vervals het toe hy 'n kis gekoop het en 'sy volgelinge aangesê het om dit met klippe te vul en 'n graf te grawe.' 31 Die plan is gestaak toe sy vrou agterdogtig geword het en geweier het om die kis te laat begrawe. .32 In 'n artikel deur die BBC word Kibwetere en Mwerinde as 'die prediker en die prostituut' bestempel, en word Kibwetere weergegee as 'n maniese depressie wat die behandeling in 'n geesteshospitaal gestaak het. Hierdie verhale bly ongegrond, maar dra duidelik by tot die karakterisering van die groep as 'boos'.

Terwyl toegewyde geleerdes soos Jean Francois Mayer inligting bly ontbloot, kan sommige vrae nooit beantwoord word oor wat eintlik in Kanungu op Mars 17, 2000 verskyn het nie, of waarom die gebeure plaasgevind het. Diegene wat op soek is na maklike antwoorde, kan hulle vind om die leiers van hierdie groep te verkondig om die verpersoonliking van die bose te wees of om die lede so gek te veroordeel. Ons versigtig teen sulke verduidelikings, want hulle verklaar glad niks nie.

Bibliografie

Kabazzi-Kisirinya, S., RK Nkurunziza, en Gerald Banura. (Eds). Die Kanungu Cult-Saga: Selfmoord, Moord of Verlossing . komende

Cauvin, Henri. 2000. “Mystery of the Vrome Man who led a cult to death,” New York Times . (Maart 28). [Toeganklik in NYT argiewe of Lexus / Nexus]

Hamer, Joshua. 2000. "Uganda: 'n Apokaliptiese raaisel - Die einde van die wêreld is vertraag, dus het 'n kultusleier sake in sy eie hande geneem," Newsweek . (April 3). (laas opgedateer: April 5).

Hexham, Irving. 2000. "Wat het regtig in Uganda gebeur?" Godsdiens in die nuus. 3: 2 (Somer 2000). 7-9, 24. Agteruitgawes van Godsdiens in die Nuus is aanlyn beskikbaar. Klik hier om toegang tot die argief-indeks te verkry.

Introvigne, Massimo. 2000. "Tragedie in Uganda: die herstel van die tien gebooie van God, 'n postkatolieke beweging," Cesnur (5 April).

Matshikiza, John. 2000 "Uganda-sterftes herinner aan vroeë martelare," Pos en Voog . (Maart 31). Beskikbaar by Beliefnet.com.

Mayer, Jean Francois. 2000. "Die beweging vir die herstel van die tien gebooie van God tussen feite en fiksie." Ongepubliseerde referaat aangebied aan die Universiteit van Virginia. (19 September).

Mayer vra dat ons lesers aanbeveel dat hierdie vraestel tans nie vir sirkulasie beskikbaar is nie. Hy verwag dat sy navorsingsverslag in 'n akademiese tydskrif in laat 200l gepubliseer sal word.

Melton, J. Gordon. 2000. "Was dit massamoord of selfmoord," Beliefnet.com . (Maart 21)

Melton, J. Gordon. 2000. “Tragedie in Uganda: die herstel van die tien gebooie van God, 'n postkatolieke beweging,” Cesnur Web Page.

Melton, J. Gordon. 2000. "Soortgelyke eindes, verskillende dinamika," Beliefnet.com . (April 4)

Opolot, Erich, Michael Wakabi en Abbey Mutumba Lule. 2000. "Die regering kan aanspreeklik gehou word vir sterftes," Die Oos-Afrika (Maart 27).

Robinson, Simon. 2000. "'n Afrikaanse Armageddon." Tim e 3 April).

Sullivan, Tim. 2000. "Christelike groepe versprei in Afrika." Beliefnet.com . (April, 5)

Thawite, John B. 2000. "Kibwetere vervals Dood In 1990," Afrika Nuus Online . Kampala: Nuwe Visie. (April 3).

Vick, Karl. 2000. "Uganda Cult Orchestrated Doomsday," "Masada," Die Washington Post . (April 1). [Toeganklik in W Pos argiewe of Lexis / Nexus]

Vick, Karl. 2000. "Ugandese horror groei", Washington Post . (Maart 29). [Toeganklik in W Pos argiewe of Lexis / Nexus]

voetnote

Hierdie profielbladsy put sterk uit verslae wat professor Mayer tydens 'n Internasionale Konferensie van CESNUR (Centre for Studies on New Religions) in Riga, Letland, op 30 Augustus 2000 aangebied het, 'n lesing wat op September aangebied is aan die New Religious Movements-kursus aan die Universiteit van Virginia. 19, en 'n seminaar geborg deur die UVa School of Continuing Education op dieselfde datum. Die opmerkings van mnr. Mayer vir hierdie drie aanbiedings is saamgevat as 'n voorlopige ongepubliseerde verslag getiteld "Die beweging vir die herstel van die tien gebooie van God: tussen feite en fiksie." Inligting en aanhalings uit hierdie verslag verskyn met toestemming van professor Mayer. Ek is hom dankbaar vir inligting, insigte en toestemming om van sy ongepubliseerde werk gebruik te maak. Dit is duidelik dat hy nie verantwoordelik is vir enige feitelike foute of verkeerde interpretasies wat ek in hierdie verslag sou meebring nie.

Professor Mayer vra dat ons lesers aanbeveel dat hierdie vraestel nie tans beskikbaar is vir sirkulasie nie. Hy verwag dat sy navorsingsverslag in 'n akademiese tydskrif in laat 200l gepubliseer sal word.

 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 4
 • Sullivan, Tim. "Christelike groepe groei in Afrika." Associated Press.
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 6
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 7
 • Cauvin, Henri. 2000. “Mystery of the Vrome Man Who Led a Cult to Death,” New York Times . (Maart 28).
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 7
 • Borzello, Anna. '' N Party, gebede, dan massamoord, ' Die waarnemer . bladsy 3
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 10
 • Vick, Karl. 'Oegandese gruwel groei.' Die Washington Post . 3 / 29 / 00.
  Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. PPS. 14-15
 • Melton, J. Gordon. "Was dit massamoord of selfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss.
 • Melton, J. Gordon. "Was dit massamoord of selfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl.
 • Vick, Karl. "Uganda Cult Orchestrated Doomsday," Die Washington Post 4/1/00
 • Melton, J. Gordon. "Was dit massamoord of selfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 1
 • Kabazzi-Kisirinya, S., RK Nkurunziza, en Gerald Banura. (Eds). Die Kanungu Cult-Saga: Selfmoord, Moord of Verlossing . komende boek aangehaal in ongepubliseerde Mayer-verslag.
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 9
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 4
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 10
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 4
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 11
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. pg.12
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 12
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 15
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss. bl. 15
 • Opolot, Erich, Michael Wakabi en Abbey Mutumba Lule. "Die regering kan aanspreeklik gehou word vir sterftes," Die Oos-Afrika 3/27/00
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss.
 • Hamer, Joshua. "Uganda: 'n apokaliptiese raaisel," Newsweek . 4 / 3 / 00
 • Thawite, John B. "Kibwetere Faked Death In 1990," Afrika Nuus Online 4/3/00
 • Thawite, John B. "Kibwetere Faked Death In 1990," Afrika Nuus Online 4/3/00
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliseerde mss.

Gemaak deur Elizabeth Auten
Vir: Sos 257: Nuwe Godsdienstige Mogpunte
Herfs termyn, 2000
Universiteit van Virginia
Laas gewysig: 07 / 20 / 01

 

Deel