David G. Bromley Alexis Liverman

Sendelinge van Liefdadigheid

MISSIONERS OF CHARITY TIMELINE

1910 (26 Augustus): Agnes Gonxha Bojaxhiu is gebore in Skopje, Macedonië.

1919: Nikola Bojaxhui, Agnes Gonxha se vader, sterf onder verdagte omstandighede.

1928: Bojaxhiu het by die Loreto Sisters of Dublin aangesluit.

1929: Gonxha begin haar beginner in Darjeeling, Indië. Sy het ook begin skoolhou aan die St. Mary's High School in Calcutta.

1931: Gonxha het haar eerste geloftes afgelê, en die naam 'Teresa', vir die beskermheilige van sendelinge.

1937: Gonxha, nou Mary Teresa, het haar laaste geloftes van armoede, kuisheid en gehoorsaamheid afgelê en ook die naam "Moeder" geneem.

1946 (10 September): Moeder Teresa het 'n oproep van God ontvang om met die "armstes van die armes" saam te werk.

1948: Moeder Teresa het 'n burger van Indië geword en kort, maar belangrike mediese opleiding ondergaan om haar werk te bevorder.

1950: Moeder Teresa het toestemming van die Vatikaan ontvang om 'n nuwe godsdienstige orde, die sendelinge van liefdadigheid, in te stel.

1953: Die eerste beginners van die Missionaries of Charity het hul eerste geloftes afgelê.

1963: Die sendelinge van liefdadigheidsbroers is gestig.

1965: Moeder Teresa het die lofprysing van pous Johannes Paulus VI ontvang.

1969: Die medewerkers word amptelik verbonde aan die Missionaries of Charity.

1979: Moeder Teresa ontvang die Nobelprys vir Vrede.

1983: Moeder Teresa het haar eerste hartaanval in Rome gehad.

1989: Nadat moeder Teresa 'n tweede hartaanval gekry het, is 'n pasmaker ingeplant.

1997 (5 September): Moeder Teresa sterf na 'n derde hartaanval, hierdie keer in Calcutta, Indië. Suster Nirmala is verkies om Moeder Teresa op te volg.

2009: Suster Mary Prema het suster Mirmala Joshi opgevolg as hoof van Missionaries of Charity.

2017 (6 September): Moeder Teresa en St Francis Xavier is aangewys as mede-beskermhere van die Rooms-Katolieke Aartsbisdom van Calcutta.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Moeder Teresa is gebore Agnes Gonxha Bojaxhiu, Augustus 26, 1910, in Skopje, Macedonië, in wat deel was van die Ottomaanse Ryk. Die dag ná haar geboorte, toe sy in die Rooms-Katolieke geloof gedoop is, het sy die dag later geword om te erken as haar ware verjaarsdag. Haar pa, Nikola, 'n Albanese, 'n plaaslike politikus en advokaat vir Albanese onafhanklikheid, het onverwags gesterf toe Agnes agt was, moontlik as gevolg van polities gemotiveerde vergiftiging. Haar ma, drana, wat as 'n medelydende en vrygewige vrou beskryf word ten spyte van die armoede van haar eie familie, het haar toegewy om haar kinders as die heilige Rooms-Katolieke te verhoog. Sy het die les beklemtoon dat iemand altyd ander moet help voordat hulle hulself help (Greene 2008: 6).

Agnes was twaalf jaar oud toe sy op 'n jaarlikse bedevaart na die Kapel van die Swart Madonna berig het 'n "roeping" gehad het om leef haar lewe vir God en dien vir ander. Na 'n kinderjare en adolessensie bestee aan kerkaktiwiteite, insluitende sing, speel die mandolien, deelneem aan 'n jeuggroep, asook die kategese aan jonger lede, in agtien jaar oud, in 1928, het Agnes haar huis verlaat om by Loreto te gaan. Susters van Dublin. Sy het eers na Frankryk gereis om ondervra te word, en toe sy geskik was, is sy na Ierland gestuur waar sy Engels geleer het. Sy het die naam "Mary Teresa" vir Saint Therese van Lisieux, die beskermheilige van sendings (Greene 2008: 17-18 ). In 1929, tydens haar nuwelinge, is sy na Calcutta, Indië, gestuur om by St Mary's High School for Girls te leer. Gedurende haar tyd as 'n beginner het sy Bengaals en Hindi geleer, geografie en geskiedenis geleer en haar eerste geloftes in 1931 geneem. Toe sy haar finale geloftes van armoede, kuisheid en gehoorsaamheid in 1937 inneem, het sy ook die naam "Moeder" aangeneem om Teresa vooraf te gaan, soos die gewoonte in die volgorde van die Loreto-susters is.

Moeder Teresa het voortgegaan om aan St Mary's High School for Girls te leer totdat sy as hoof in 1944 aangestel is. Haar ervaring by die skool het haar 'n lewendige, persoonlike perspektief op die armoede om haar gegee, en in 1946 op 'n trein vanaf Calcutta na Darjeeling, het sy 'n oproep gekry van 'n oproep "van Christus wat haar vertel het om die skool te verlaat en werk saam met die armste van die armes, daardie behoeftige, desperate en alleen. Volgens haar verslag van die ervaring het God vir haar gesê dat sy so onwaardig was soos enige, en het 'n vrou soos haar nodig gehad om hulpeloos en hopeloos te help. In die lig van haar gelofte aan gehoorsaamheid teenoor God en die Rooms-Katolieke Kerk, kon Moeder Teresa hierdie roeping nie aanvaar nie totdat dit byna twee jaar later deur die Vatikaan goedgekeur is (Van Biema 2007). Sy het toe 'n Indiese burger geword om mediese opleiding in Calcutta te kan ontvang. 'N Paar maande later was Moeder Teresa besig om met die behoeftige te werk.

Deur 1950, nadat hulle in die krotbuurte van Calcutta gewerk het, het hulle 'n opelugskool vir kinders geskep. verarmde volwassenes, en die opening van 'n huis vir die sterwende, het moeder Teresa finansiële sowel as plaaslike gemeenskapsondersteuning gekry. Sy het toestemming van die Vatikaan verkry om haar eie bestelling te begin met twaalf ander vroue wat voormalige studente of onderwysers by St Mary's High School for Girls in Calcutta was. Hulle het gekom om "Sendelinge van Liefdadigheid" genoem te word, en was bekend vir die vierde gelofte. Na die geloftes van armoede, kuisheid en gehoorsaamheid het die susters van hierdie nuwe orde ook belowe om "die harte en die vrye diens aan die armes van die armes te gee" (Greene 2008: 48). Pous Johannes Paulus VI het Sendelinge van Liefdadigheid die Lofdebevel in 1965 toegeken, wat die bevel toegelaat het om internasionaal uit te brei. Met die hulp van georganiseerde leke en gelowiges, genaamd mede-werkers, het sendelinge van liefdadigheid oor 600-hospices, skole, beradingsdienste, mediese sorgfasiliteite, hawelose skuilings, weeshuise, en programme vir alkoholisme en verslawing in meer as 120-lande geopen deur 1997. Die sendelinge het daarin geslaag om lande in ses van die sewe kontinente met hul hulp te bereik.

Na veelvuldige hospitalisasies en hartprobleme gedurende haar laaste tien jaar, het moeder Teresa 'n hartaanval gekry en is op 5 September 1997 in Calcutta oorlede as gevolg van hart-, nier- en longkomplikasies. Suster Nirmala is verkies om Moeder Teresa op te volg en het tot 2009 hoof van die sendelinge van liefdadigheid gedien toe suster Mary Prema die leiding van die sendelinge aangeneem het. Moeder Teresa se opvolgers beweer steeds dat die sending van die sendelinge gratis verligting bied aan diegene wat die meeste behoeftig is (Greene 2008: 139).

Leerstellinge / oortuigings

As 'n bevel van die Rooms-Katolieke Kerk volg die Sendelinge van Liefdadigheid die leerstellings en oortuigings van die Kerk. Soos baie ander Katolieke bevele glo die Sendelinge van Liefdadigheid in selfdissipline en opoffering, die afstanddoening van die buitewêreld en die senioriteit van die Pous (Johnson 2011a: 58-84). Behalwe die generiese Rooms-Katolieke leer en ander leerstellings verkondig bevele, die sendelinge van liefdadigheid neem 'n vierde gelofte om die armste van die armes van harte te dien. Dit is nie die doel van die Sendelinge van Liefdadigheid om reg te stel wat hulle as sosiale siektes kan sien nie, maar eerder om te werk met diegene wat ly as gevolg van hierdie slegte dinge, en om God se liefde deur diens en hul eie armoede te ervaar (Greene 2008: 54 -55). Die daaglikse rituele en tradisies van die Sendelinge van Liefdadigheid is baie, wat ontwerp is om te verseker dat daar geen tyd in lompheid spandeer word nie. Die sendelinge glo ook dat hulle versoeking moet verhoed wanneer hulle in die wêreld is; Om dit te doen, word van die Susters verwag om "bewaring van die sintuie te hou", of vermy om te sien, te hoor of iets onnodig aan te raak (Johnson 2011a, 2011b).

RITUELE / PRAKTYKE

Soos die Rooms-Katolieke Kerk waarin Moeder Teresa opgewek is, volg die Sendelinge van Liefdadigheid die kernrituele wat Catholicisme van ander Christelike gelowe onderskei, asook hul eie tradisies wat hulle onderskei van die oorkoepelende Rooms-Katolieke geloof. Die vier tradisies mees sentrale van die Katolieke Kerk is die viering van die Eucharistie, die gebede van die Rozenkrans, Belydenis en Absolusie.

Die Eucharistie, of die Nagmaal, word tydens elke Katolieke massa gevier. Brood (of wafer) en wyn word gebruik om die liggaam en bloed van Christus voor te stel en aan die geestelikes voor te stel, diegene wat hulself anders aan die Kerk toegewy het, en dan die lek wat in die Katolieke Kerk bevestig is. Daar word geglo dat transubstantiasie gedurende hierdie tyd van nagmaal plaasvind, 'n verandering van die brood en wyn na die ware liggaam en bloed van Christus. Hierdie tradisie is 'n ontspanning van die Bybelse Laaste Avondmaal van Christus met sy dissipels.

Die Rozenkranskrale word vir gebed gebruik. Elke kraal word onderskei deur herhalende groepering om spesifieke gebede, Ons Vader, Hail Mary of Glory Be te verteenwoordig. Hierdie herhaling van gebed, gefasiliteer deur die patroon van die Rozenkrans, word gebruik vir gebed en meditasie op Geheimenisse van Christus, sowel as vir boetedoening soos aanbeveel na belydenis.

Die Sakrament van Versoening, of Belydenis, is 'n tyd waartydens geestelikes, diegene wat hul lewens aan die kerk gegee het, en lekskap, of die boetes, die kans kry om hul sondes individueel aan 'n priester te bely. Nadat die boetedoening belydenis en verdriet vir sy of haar sondes uitgedruk het, kan die priester 'n daad van besoedeling bied, wat die rosaria of 'n ander daad kan insluit om die gemeenskap te bevoordeel of poging aangewend word om skade te doen. Nadat die belydenis gehoor is, bied die priester Absolusie, of ontslaan die skuldige van die skuld van sy of haar sonde. Onder baie ander daaglikse rituele en tradisies bid die Sendelinge van Liefdadigheid die Wet van Verleiding elke nag.

Ander rituele wat onderskei word van die res van die Katolieke Kerk, is twee feeste - Samelewing Fees and Inspiration Day. Vereniging Fees, gehou op Augustus 22 van elke jaar, is 'n viering van die Onbevlekte Hart van Maria, hul beskermheilige. Inspiratiedag, wat jaarliks ​​op September 10 gevier word, is die herdenking van die dag waarop Moeder Teresa haar oproep ontvang het om heeltemal te werk met die armste van die armes. Nog 'n jaarlikse tradisie is 'n agt-dag toevlug. Behalwe vir stille rus en vernuwing, word die toevlug onder toesig van 'n priester wat daaglikse gesprekke en algemene bekentenis (Johnson 2011a, 2011b) bied.

Hoofstuk van foute is 'n maandelikse praktyk waartydens die Sendelinge van Liefdadigheid saamkom om te bely en vergifnis te vra vir enige foute wat hulle in die loop van die maand gedoen het. Elke suster kniel een vir een, soen die vloer, bely haar foute en soen die vloer weer. 'N Ander tradisie wat maandeliks waargeneem word, staan ​​bekend as "hernuwing van toestemming." Elke suster kniel privaat voor haar superieure, kus die vloer, bely haar foute en vra toestemming vir die gebruik van materiële goedere. Benewens die hoofstuk van foute, doen die susters ook openbare boetedoening vir hulle sondes. Dit kan insluit om vir 'n maaltyd te bedel, dan te eet, te kniel, aan die voorkop van elke suster te raak, die voetstappe van sy mede-susters te soen, of die Paters te reciteer. Een keer 'n week sien die Susters 'n "dag in", 'n tyd vir rus en gemeenskapsbyeenkoms. Gedurende hierdie dag byeenkoms, refleksie, apostoliese werk en opdragte van die opperhoof word binne die gemeenskap gedeel. Een keer per maand, is 'n dag in toegewy aan 'n stille dag van herinnering.

In die daaglikse korporatiewe boetedoening dra die Susters vir ten minste 'n uur spikkelde kettings om hul middel en boonste arms. Die Susters betrek ook geestelike lees uit boeke wat deur die opperbevelhebbers goedgekeur is, individueel of kommunaal terwyl ander werk. Andersins werk die Susters en leef in stilte behalwe tydens etes en kort ontspanningstyd. Dit is bedoel om elke Suster tyd toe te rus om met God te kommunikeer. Die Sendelinge van Liefdadigheid maak hul eie rozenkranse, en bid hulle daagliks, selfs wanneer hulle deur die strate loop of aan die daaglikse take deelneem.

Elke oggend en nag seën die superieur elke suster deur haar hande op elkeen van hul koppe te plaas en te sê: "God seën jou in blou par sari." Na elke oggend wakker word, spandeer die Susters 'n uur na Oggend Gebed, wat gebede insluit stemgerig uit 'n boek wat spesifiek vir die Orde is. Die Susters oefen ook meditasie, geïnspireer deur St Ignatius, waartydens hulle hulself in 'n toneel uit die Evangelie visualiseer. Hierdie meditasie, voorafgegaan deur 'n kort gebed vir inspirasie, duur ongeveer 'n halfuur. Na meditasie, spreek die susters 'n gebed aan die Maagd Maria, en daarna het St Ignatius se gebed die Suscipe genoem. Voor elke ete, noem die Susters Grace as 'n gemeenskap, en drie keer per dag, in oproep- en antwoordvorm, saam met die bel van 'n klokkie, noem hulle Angelus, 'n tradisionele gebed ter herinnering aan die uitruiling tussen die engel Gabriël en die Maagd Maria. Dwarsdeur die dag reciteer die susters dele van die Kleinkantoor van die Onbevlekte Ontvangs en prys Maria. 'N Uur word elke dag deur die aanbidding van en verdrukking voor die Eucharistie bestee, en gebede word voor en na die Nagmaal gesê.

Net soos hul vorm van meditasie gemodelleer word na dié van St Ignatius, leen die Susters ook van sy tradisie in 'n ondersoek van die gewete, of die eksamen. Twee keer per dag besoek die Susters die kapel om stilweg na te dink oor die tyd wat spandeer is sedert die laaste eksamens en weerspieël dan 'n spesifieke deug om te oefen of te onderrig om te verhoed dat die Suster vir maande of jare as fokus gekies het. Die dag se eerste ondersoek van die gewete is deel van die Middaggebed, waartydens die susters by die kapel bymekaarkom en saam voor of na middagete bid. In die aand herken die Susters 'n tyd genaamd Vespers. Hierdie aandgebed is deel van die Liturgie van die Ure, insluitende die psalms en die Magnificat. Die susters herhaal die kapel na aandete om te bid, en daar is 'n naggebed waartydens individuele eksamens weer plaasvind, en die susters neem deel aan vokale gebede. Die susters reciteer die Paters voordat hulle bed toe gaan, wat insluit die Wet van Besoedeling, Ons Vaders, Gehoor Maria en Glorie. Uiteindelik eindig die Susters hul nagte in Grand Silence, wat nie eindig tot die volgende oggend se massa (Johnson 2011a, 2011b) nie.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die Sendelinge van Liefdadigheid begin met twaalf lede. In 1963, 'n ooreenstemmende
groep aan die susters, die sendeling van liefdadigheidsbrothers, is gestig. Drie jaar later Vr. Ian Travers-Ball (broer Andrew), 'n jezuïete priester uit Australië, het die leierskap van die broers aangeneem en die groep vir die eerste twintig jaar van sy geskiedenis aangevoer. Kontemplatiewe takke van die Sendelinge van Liefdadigheid, susters en broers, is onderskeidelik in 1976 en 1979 gevestig en is gewy aan gebed, boetedoening en diens. Daaglikse roetine in die kontemplatiewe takke behels aansienlike tyd wat toegewy is aan gebed, geestelike lees en stilte. Die Corpus Christi Beweging vir Priesters is gevorm in 1981, na uiting van belangstelling deur 'n aantal priesters. Laastens, in 1984, het Mother Teresa die Sendelinge van Liefdadigheidsvaders saam met Friar Joseph Langford gestig. Ander organisasies wat met die Sendelinge van Liefdadigheid geaffilieer is, sluit in die mede-werkers van Moeder Teresa, die siek en lydende mede-werkers, en die legende sendelinge van liefdadigheid (Greene 2008: 140).

As die "foundress" van die Sendelinge van Liefdadigheid was Moeder Teresa voorheen superieur tot kort voor haar dood. Die algemene generaal word verkies deur die hoofstuk generaal, wat verkose en aangestelde lede insluit. Elke ses jaar ontmoet die hoofstuk generaal om die werk van die sendelinge te hersien en te evalueer. Die aangewese lede van die Hoofstuk-generaal sluit in die algemene generaal, oud-generaal, raadslede en streekshoofde. Verkose lede sluit in verteenwoordigers uit elke streek wat gedek word, en verteenwoordigers van susters in beheer van formasie (Johnson 2011a, 2011b). Susters word verwag om besluite van hul meerderes as gevolg van gebed te respekteer en daarom word hierdie besluite gesien as die woord van God. Die Superior Generaal hou toesig oor die aktiewe en kontemplatiewe Sendelinge van Liefdadigheid, Rooms-Katolieke wat nie net geloftes van armoede, kuisheid en gehoorsaamheid aanvaar nie, maar ook "heilige en vrye diens aan die armste van armes." Die oorblywende drie takke het hul eie hiërargie en superior generaals.

Om 'n Suster van die Sendelinge van Liefdadigheid te word, word die eerste ses maande in aspiransie bestee, beide werk en studeer om hul toewyding en begrip van die orde te bevorder. Na die tydperk van aspiransie is daar een jaar postulasie, wat ook werk en studie insluit, en vir die eerste keer 'n wit sari dra. Die jaar van postulasie word gevolg deur twee jaar as 'n nuweling, die eerste insluitende volle dae van gebed en studie en die tweede insluitend werk en studeer. Die finale novitiate tydperk duur ses jaar, waartydens die novitiate tydelike geloftes van kuisheid, armoede, gehoorsaamheid en die heilige en vrye diens aan die armste van die armes neem. Die nuwelinge begin dan met 'n blou grens met 'n wit sari. Die nuwelinge werk in die missies, word na verwys as junior suster en neem haar geloftes jaarliks. Teen die sesde jaar dra die novitiate 'n blou sari en neem haar finale geloftes (Johnson 2011a, 2011b).

Teen die tyd van Moeder Teresa se dood in 2007 het die Sendelinge van Liefdadigheid gegroei tot vyfduisend susters, byna vyfhonderd broers en meer as 600 missies, liefdadigheidsorganisasies, skuilings en skole in meer as 120 lande.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Sendelinge van Liefdadigheid, en Moeder Teresa persoonlik, het beide aanbidding en kritiek ontvang. Kritiek op die moeders van liefdadigheid en moeder Teresa sluit in die onthulling van haar lang tydperk van geloofsverlies, selfs terwyl sy haar voorgee om God se werk te doen, bewerings om donasies uit onbetwisbare bronne te aanvaar en om massiewe fondse te versamel in stigtingsbankrekeninge eerder as om te bestee. hulle om die armes by te staan. Nieteenstaande die verskillende kritiek, het moeder Teresa 'n gerespekteerde figuur geword deur wêreldfigure en gewone individue van alle gelowe regoor die wêreld.

Moeder Teresa se geloofskrisis het openbaar geword as gevolg van persoonlike briewe, wat in 2003 postuum gepubliseer is. Hierdie krisis het blykbaar in die middel van die veertigerjare begin toe sy in die krotbuurte in Calcutta gewerk en Missionaries of Charity gestig het. Volgens die briewe het hierdie geloofskrisis die hele res van haar lewe voortgeduur, selfs terwyl sy gewerk het in antwoord op haar 'oproep binne 'n oproep'. Moeder Teresa vergelyk haar gebrek aan geloof, haar gevoel van verlating deur Christus, met die hel. Soms, selfs terwyl sy in die naam van God gewerk het, het sy gerapporteer dat sy sy bestaan ​​betwyfel het. Alhoewel moeder Teresa gevra het dat die briewe met hierdie erkennings vernietig moet word, het haar belydende en meerderes haar wens nie nagekom nie, en dit is gepubliseer in Moeder Teresa: Kom, wees my lig (Van Biema 2007). In een brief aan eerw. Michael Van Der Peet in September 1979 het sy gesê dat 'Jesus 'n baie spesiale liefde vir jou het. Wat my betref, die stilte en die leegheid is so groot dat ek kyk en nie sien nie, luister en nie hoor nie ”(Van Biema 2007). Die moontlikheid dat haar loopbaan as skynheilig geïnterpreteer kon word, het haar nie ontgaan nie, en sy het haar 'n halwe eeu sonder geloof as 'n marteling 'beskryf.

'N Tweede kontroversie wat die Sendelinge van Liefdadigheid gevolg het, is hul befondsingsbronne en die gebruik van liefdadigheidsbydraes. Moeder Teresa het na bewering befondsing ontvang vir haar oorsake van onbetwisbare bronne, waaronder Haiti se Duvalier-familie en Charles Keating, die sentrale figuur in die The Keating Five-skandaal wat bewerings van die onwettige beskerming van Keating deur vyf United State Senators tydens die 1980s Spaar en Lening krisis. Die Sendelinge van Liefdadigheid is ook daarvan beskuldig dat dit ongemaklike toestande toelaat om te ignoreer by fasiliteite, soos hospices en weeshuise, terwyl hulle weier om hul uitgawes van fondse te maak om hierdie fasiliteite (Hitchens 1995) te ondersteun. Soos een kritikus berig het: "Die skenkings het ingelui en in die bank gedeponeer, maar hulle het geen effek gehad op ons ascetiese lewens en baie min effek op die lewens van die armes wat ons probeer help het nie" (Shields 1998). Nog 'n kritikus het beweer dat huise vir die sterwende loop van die Sendelinge van Liefdadigheid bekend is omdat hulle 'n gebrek aan dokters gehad het om pasiënte se siektetoestande behoorlik te diagnoseer deur gebruik te maak van voorheen gebruikte of onhoonbare neknekkers, wat geweier het om pynstillers te administreer vir diegene wat in pynlike pyn verkeer. andersins vertrou op verouderde en gevaarlike mediese praktyke (Fox 1994). 'N Onderliggende vrywillige outeur van verslae van die misbruik van kinders; Hy berig dat hy kinders gebind, dwingkrag gehad het en in die nag buite in die monsoonreën (MacIntyre 2005) gelos het. Benewens die kritiek van die mediese personeel en ondersoekende joernaliste, het voormalige mede-werkers en voormalige susters in die Sendelinge van Liefdadigheid, insluitende Colette Livermore (2008), soortgelyke tekens geskryf van die swak behandeling van die lyding wat die susters oënskynlik wou help . Volgens Fox (1994) regverdig die Sendelinge van Liefdadigheid wat blyk te wees die bevordering van lyding van behoeftiges, verlate en verdrukkinge, soos wat Moeder Teresa se lering weerspieël dat lyding nader aan Jesus bring. Sy het na bewering die lyding van die mens vergelyk met dié van Christus en dus 'n geskenk. Hierdie "teologie van lyding" het die ontnugtering onder verskeie voormalige medewerkers en susters (Livermore 2008) veroorsaak, en het skeptisisme veroorsaak oor die organisasies wat die vierde gelofte van "heilige en vrye diens aan die armste van die armes" verbind. "

'N Laaste kontroversie was of moeder Teresa saligverklaring en heiligverklaring verdien en of die proses op 'n regverdige en noukeurige manier hanteer word of dat die Vatikaan onnodig bevorder het in reaksie op Moeder Teresa se enorme gewildheid. Terwyl die Vatikaan tradisioneel eers vyf jaar na die dood van die kandidaat met die saligingsproses kan begin, het die Heilige See, onder leiding van Pous Johannes Paulus II, het die proses in 1997 begin. Sy is gesondig in 2003, wat haar bekend gemaak het aan die Katolieke gemeenskap as "Geseende" Moeder Teresa. Die Heilige Stoel het ook die proses van teenstrydige ondersoek verlaat, 'n proses om haar buitengewone werk krities te ondersoek. Twee wonderwerke, wat die persoonlike voorbidding van Moeder Teresa insluit, word ook benodig as deel van die proses van oorweging vir heiligheid. Daar is tans net een eis van 'n wonderwerk, gemaak deur 'n Bengale vrou wat beweer dat sy wonderbaarlik genees is nadat sy 'n sluis met 'n foto van Moeder Teresa aan haar maag vasgehou het. Hierdie eis word egter betwis, aangesien beide die vrou se man en die behandelende dokter daarop aandring dat die vrou se siste ná nagenoeg 'n jaar medisyne en behandeling (Rohde 2003) genees is.

Al is daar diegene wat beweer dat Moeder Teresa se nalatenskap van diens nie so liefdadigheid is soos haar kampioene hulle sien nie, is dit duidelik dat deur haar wêreldwye pogings
en organisasies, het sy 'n prominente en geliefde figuur geword in Indië, die Katolieke gemeenskap, en oor die hele wêreld. In 1971 het Moeder Teresa die Nobelprys vir Vrede ontvang om hulp te verleen aan die lyding van die mensdom. Sy het ook toekennings ontvang soos Indië se Padma Shri en die Jawajarlal Nehru-toekenning vir Internasionale Begrip, Engeland se Orde van Verdienste, die Goue Medalje van die Sowjet-Vrede Komitee, die Verenigde State se kongresgoue medalje, saam met meer as honderd ander toekennings, insluitende eregrade van 'n aantal ander lande en organisasies vir haar pogings met sendelinge van liefdadigheid. Miskien is die indrukwekkende aanduiding van wydverspreide respek vir Moeder Teresa dat sy die eerste keer in die Verenigde State se 1999 Gallup Poll se lys van die meeste wydversorgde mense van die 20-eeu was, voor liggame soos Martin Luther King, Albert Einstein en Pous Johannes Paulus II.

Verwysings

Fox, Robin. 1994. "Moeder Teresa se sorg vir die sterwende." Die Lancet 344 (8925): 807.

Greene, Meg. 2008. Moeder Teresa: 'n Biografie. Mumbai, Indië: Jaico Publishing House.

Hitchens, Christopher. 1995. Die Sendingsposisie. Londen: Verso.

Johnson, Maria. 2011a. 'N Onblusbare Dors: Volgend Moeder Teresa op soek na Liefde, Diens en 'n Ware Lewe. New York: Spiegel en Grau.

Johnson, Maria. 2011b. "Meer oor die MC'e." 2011. Toegang verkry vanaf http://www.maryjohnson.co/more-about-the-mcs/ op 10 Desember 2012.

Livermore, Colette. 2008. "KERA se Think Podcast: Moeder Teresa verlaat, geloof verloor en betekenis soek. "15 Desember 2008. Toegang verkry vanaf http://www.podcast.com/I-451506.htm op 12 Desember 2012.

MacIntyre, Donal. 2005. "The Squalid Truth Behind the Legacy of Mother Teresa." NewStatesman. 22 Augustus 2005. Toegang verkry vanaf http://www.newstatesman.com/node/151370 op 12 Desember 2012.

Rohde, Dawid. 2003. "Haar nalatenskap: aanvaarding en twyfel van 'n wonderwerk." Die New York Times. 20 Oktober 2003. Toegang verkry vanaf http://www.nytimes.com/2003/10/20/world/her-legacy-acceptance-and-doubts-of-a-miracle.html op 15 Desember 2012.

Sheilds, Susan. 1998. “Moeder Teresa se huis van illusies: hoe sy haar helpers benadeel het sowel as diegene wat hulle 'gehelp' het." Gratis Ondersoek Magazine Toegang verkry vanaf http://www.secularhumanism.org/library/fi/shields_18_1.html op 10 Desember 10 2012.

'Suster Nirmala: Moeder Teresa-opvolger gaan weg.' BBC, Toegang verkry vanaf http://www.bbc.com/news/world-asia-india-33234989 Op 10 Julie 2015.

Van Biema, David. 2007. "Moeder Teresa se geloofskrisis" TYD, 23 Augustus 2007. Toegang verkry vanaf http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1655720,00.html op 10 Desember 2012.

Post Datum:
3 Januarie 2012

 

 

 

 

 

Deel