David G. Bromley Stephanie Edelman

Mexikaanse Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk

MEXICAAN-VSA KATOLIESE APOSTOLIESE TRADISIONELE KERKSTYL

1959 David Romo Guillen is in Mexiko gebore.

1980s Romo word direkteur van die Sendelinge van die Heilige Hart en Sint Filip van Jesus (Sendelinge Misioneros del Sagrado Corazón en San Felipe de Jesús).

2001 (Allerheiligste Dag) Doña Queta het 'n heiligdom vir Santa Muerte buite haar huis in die Tepito Barrio van Mexico City opgerig.

2002 Romo het die Nasionale Heiligdom van die Heilige Dood gestig.

2003 Romo het die kerk in Mexiko as die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk amptelik geregistreer.

2005 Die Mexikaanse regering het die kerk se amptelike status ingetrek.

2009 (Maart) Die Mexikaanse regering vernietig dertig Santa Muerte-heiligdomme in Nueva Laredo en Tijuana.

2009 (April) Romo verklaar "heilige oorlog" teen die Katolieke Kerk vir die veroordeling van Santa Muerte.

2011 Romo is op kriminele aanklagte gearresteer en tot twaalf jaar tronkstraf gevonnis.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk is gestig deur David Romo Guillen. Inligting oor sy vroeë lewe is baie beperk (Chesnut 2012: 41-4). Dit is bekend dat hy in 1958 gebore is en dat hy ondervinding gehad het met 'n aantal verskillende godsdienste. Hy het geweet lede van Jehovah se Getuies, wat hy gerespekteer het vir hul passievolle toewyding, en sy familielede het tydens die 1960s 'n tradisionele Katolieke groep aangesluit in die nasleep van die liberalisering van die Vatikaan II-hervormings. Romo het in die Mexikaanse lugmag veteraan gaan trou, met vyf kinders (Freese nd) trou en vader. Hy het later die leier geword van 'n tradisionele groep, sendelinge van die Heilige Hart en Sint Filip van Jesus (Sendelinge Misioneros del Sagrado Corazón en San Felipe de Jesús) tydens die 1980s. Hy het 'n tuiste gestig vir kinders met 'n ouer wat in 1993 aan vigs gesterf het, maar die huis is gesluit ná net een jaar van operasie. In dieselfde jaar het hy die tradisionistiese Meksiko-VSA Trident-Katolieke Kerk gestig en homself as Aartsbiskop aangestel. Romo het die Mexikaanse regering versoek om sy kerk in 2000 te registreer, 'n versoek wat in 2003 toegestaan ​​is, maar net twee jaar later omgekeer. Romo het voortgegaan om die kerk te lei tot sy arrestasie en gevangenisstraf in 2011.

Leerstellinge / oortuigings

Die historiese oorsprong van Santa Muerte as 'n Katolieke volks heilige word bespreek. Teorieë sluit in dat Santa Muerte tydens die 19 e eeu aan 'n geneser in Veracruz verskyn het. Dit het ontstaan ​​uit 'n samesmelting van doodskultus in antieke Meksikaanse en later Katolisisme, afgelei van Joruba-aanbiddingspraktyke van Afrika-slawe gemeng met 'n verskeidenheid Latyns-Amerikaanse godsdienstige tradisies en Christendom, en die gevolg van 'n vermenging van aanbidding van die Azteekse koningin van die onderwereld (Mictecacíhuatl) met Katolisisme (Lorentzen 2009; Laycock 2009). Romo beweer dat die beeld in Italië tydens buboniese plaag ontstaan ​​het. Death Cult "2010). Wat ook al haar werklike oorsprong het, het Santa Muerte sedert die 18-eeu in Mexiko bestaan, maar dit was tydens die 1960s dat migrante Santa Muerte van landelike Mexiko na Mexiko City gebring het. Aanbidding van die heilige het buitengewoon vinnige groei beleef. tydens die 1990s (Grabman 2011). Die verering van Santa Muerte was grotendeels privaat tot 2001 toe Enriqueta Romero, bekend as Doña Queta, 'n staander opgerig het. tientalle Santa Muerte buite haar huis in Mexico City se Tepito Barrio, wat die volgende dekade 'n dramatiese groei in die openbare godsdiens veroorsaak (Neville 2011). Romo het die volgende jaar sy kerk ingestel.

Romo het liberaal op die Katolisisme, veral die tradisionele Katolisisme, getrek om die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk te skep. Hy het ingesluit elemente van die massa, toegewyde tekste en gebede, rooskrale in die dienste wat hy bedien. Romo het egter ook gesê dat hy nie die gesag van Pous Johannes Paulus II erken nie (Walker 2004). Dit was die skep van 'n hibriede vorm van tradisionele Katolisisme en Santa Muerte-aanbidding wat die Meksikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk duidelik onderskei van ander sektariese Katolieke groepe. Aanbidders by die kerk is oorwegend Katolieke, belydenisende geloof in Jesus Christus, die Maagd Maria en die geanoniseerde Katolieke Heiliges, maar hulle sluit ook die verering van Santa Muerte in hulle godsdienstige geloof en praktyk in.

RITUELE / PRAKTYKE

David Romo het die massa-formaat vir die Mexikaans-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk ontwikkel, deels as 'n manier om sy dienste van 'n hoofmededinger, Doña Queta, te onderskei. Hierdie dienste bevat baie van die tradisionele Katolieke elemente van aanbidding, soos om nagmaal te ontvang en met rooskrans krale te bid (Walker 2004). Die massas afwyk egter van 'n konvensionele Rooms-Katolieke mis, aangesien 'die seremonie opvallend anders word as toegewyde' die gees van die Santa Muerte 'aanroep en die frases' Glorieryke dood, magtige dood 'uitspreek. Santa Muerte se volgelinge bid dat hul vyande oorwin sal word. Romo ontken dat die doel van die ritueel is om iemand se dood te bewerkstellig. 'Ons sê:' Dood vir my vyande ', sodat hulle ophou om ons te pla,' het hy gesê. 'Dit is nie vir die fisiese vernietiging van ons vyande nie' '(Walker 2004; Wayward Monk nd). Romo hou ook voorsiening vir tematiese massas wat sy aanbidders se persoonlike besorgdheid weerspieël. Dit sluit in massas vir gemeentelede wat siek is of demoniese besitting ervaar, wat eksorsisme en genesingsrituele insluit. Aanbidders word uitgenooi om 'n foto van 'n vriend of familielid na 'n spesiale "massa vir gevangenes" te bring (Chesnut 2012: 89). Gebede tydens die dienste is dikwels ter beskerming: “O, die meeste Santa MuerteEk roep u aan om my deur u beeld te bevry van alle gevare, of dit nou fisies of toorkuns is, en dat u deur hierdie heilige vlam my liggaam kan suiwer van alle bekoorlikhede en vloeke en dat u bring ook liefde, vrede en oorvloed. So be it ”(Freese nd)

Aanhangers steek kers aan by Santa Muerte, met die kleur van elke kers wat verband hou met die spesifieke resultaat. Goue kerse word byvoorbeeld aangesteek vir ekonomiese mag en sukses, been vir vrede en harmonie, rooi vir liefde en passie, wit vir suiwering, blou vir geestelike konsentrasie, groen vir regsprobleme en geel vir genesing (Freese nd). Aanhangers bied ook offers aan Santa Muerte. Gepaste aanbiedinge kan muntstukke, sigarette en sigare, vars blomme, lekkergoed, wyne en drank, verskillende vrugte, kraanwater, brood of wierook insluit (Chesnut 2012: 66-79; Laycock 2009). Aanbiedinge moet op die toepaslike manier aangebied word om die gewenste resultate te behaal. Sigare en sigarette moet byvoorbeeld aangesteek word en die rook oor die Santa Muerte-beeld moet waai.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Verering van Santa Muerte was grotendeels privaat tot 2001 toe Doña Queta, 'n standbeeld van Santa Muerte buite haar huis in Mexiko Stad se berugte Tepito Barrio opgerig het. David Romo het reeds die tradisionistiese Mexiko-VSA Trident-Katolieke Kerk gestig en homself as 'Aartsbiskop' in 1993 aangestel. Santa Muerte-toegewyde het later lede van sy gemeente geword, en toe hy die amptelike registrasie van sy kerk in 2000 versoek het, was Santa Muerte se oortuigings en praktyke reeds in kerklike toewyding opgeneem. Die kerk is gestig in 'n geskenkde privaat woning geleë op Calle Bravo in Tepito. Die ingang van die kerk word deur twee lewendige beelde van Santa Muerte geflankeer.

Aanvanklik is die kerk die Nasionale Sanctuary of the Angel of the Holy Death genoem voordat Romo dit probeer registreer as die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk. David Romo het gedien as aartsbiskop en primaat van die kerk se ontstaan ​​(Freese nd). Tussen 2002 en 2011, toe hy in hegtenis geneem is, het Romo elke Sondag massas uitgevoer. Die kerk het hom finansieel ondersteun deur donasies en die verkoop van Santa Muerte-verwante items in sy kerkwinkel. Romo het voor sy arrestasie planne ontwikkel om 'n seminaar te skep wat nuwe priesters sal oplei, hulle filosofie en verskeie tale (Walker 2004) sal leer.

Kwessies / UITDAGINGS

David Romo se kerk het te kampe gehad met interne mededinging vir die verteenwoordiging van Santa Muerte en eksterne opposisie van die Rooms-Katolieke Kerk en die Mexikaanse regering. Daar is verskeie ander mededingers vir die verteenwoordiging van Santa Muerte in Mexikostad, veral Doña Queta, wat as die peetma van die beweging beskou word. Dit was Doña Queta wat die eerste openbare Santa Muerte-heiligdom in 2001 geskep het en die eerste openbare rozenkranse in haar Tepito-heiligdom in 2002 georganiseer het. Sedertdien trek die maandelikse eredienste by Queta se heiligdom 'n paar duisende aanbidders. 'N Tweede deelnemer was Jonathan Legaria wat homself aangestel het as priester van Holy Death International. Legaria, wat homself 'Commander Panther' en 'Godfather Endoque' genoem het, het 'n groot standbeeld van Santa Muerte en 'n reeks kleiner heiligdomme gebou, 'n winkel gestig wat Santa Muerte-voorwerpe en geestelike dienste verkoop, en 'n radiostasie gestig ('A Mexican Doodskultus 2010). Sy poging het vinnig 'n aansienlike aanhang gekry. Legaria se lewe is egter kortgeknip toe hy in 2008 op 26-jarige ouderdom in 'n hael van outomatiese wapenskiet doodgeskiet is. Legaria en Romo was besig met 'n voortdurende vete, maar sy sluipmoord word toegeskryf aan oorlogvoering in die gangland. Legaria se moeder, Enriequeta Vargas, het haar die nuwe “Panther” gesalf en die godsdiensdienste begin lei. Op 'n stadium verander Romo die naam van die kerk in die One and Only National Sanctuary of Santa Muerte om sy voorrang bo ander Santa Muerte-groepe te laat geld. Romo se bewering oor leierskap van Santa Muerte het gelei tot 'n meer algemene kritiek op Romo binne die Santa Muerte-gemeenskap dat 'hy probeer om die leier te wees van 'n toewyding wat eintlik geen leier behalwe Santa Muerte self kan hê nie' (Wayward Monk nd).

Romo se kerk word ook gekonfronteer met die kompetisie van nuwe, outonome Santa Muerte-heiligdomme en kerke wat aan beide kante van die Mexikaanse grens van die VSA sowel as in die stede in die VSA (Gray 2007) opkom. Dit is nie verbasend nie aangesien die groot Mexikaanse immigrantgemeenskap dat Los Angles 'n belangrike sentrum van Santa Muerte-toewyding in die VSA Heilige Dood Tempel (Templo Santa Muerte) en die Heilige Dood Universal Sanctuary (Santuario Universal de Santa Muerte) geword het en die Allerheiligste Huis van Gebed (Casa de Oracion de la Santisima Muerte) is prominente voorbeelde van sulke aanbiddingsplekke in Los Angeles (Chesnut 2012: 89). Elkeen van hierdie kerke het ontstaan ​​en word onafhanklik geadministreer, en bied 'n verskeidenheid Katolieke-styldienste aan wat troues, geestelike berading, rooskatte en uitbarstings insluit.

Die meer betekenisvolle teenkanting van Romo se kerk het gekom van die Rooms-Katolieke Kerk en die Mexikaanse regering. Katolieke leiers het openlik Santa Muerte veroordeel. "Kardinaal Norberto Rivera Carrera, die aartsbiskop van Mexiko, het 'n toewyding aan Santa Muerte genoem, 'n kettery wat 'ketters' en 'die Aartsbisdom van Mexico City' 'n verklaring verklaar waarin verklaar word dat die toewyding aan 'Saint Death' onverenigbaar is met die Katolisisme '(Laycock 2009). Die Mexikaanse regering het beweer dat 'n verband tussen dwelmhandelaars en Santa Muerte na die Mexikaanse troepe begin het om "privaat heiligdomme aan Santa Muerte in die huise van prominente dwelms te ontdek". Mnr. Jose Guadalupe, mnr. Martin Rabago, en Kardinaal Carrera, het die sogenaamde Santa Muerte "satanic" genoem. Here "(Laycock 2009). In April het 2005, die binnelandse sekretariaat, beslis dat die Santa Muerte-groep nie die kwalifikasies vir 'n godsdiens nakom nie en die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk uit die lys van erkende godsdienste verwyder het, met verwysing na die teologiese leerstelling wat so ver teruggeval het tot die Raad van Trent "(Laycock 2009). Hierdie besluit was 'n groot slag vir Romo omdat dit die kerk verlaat het sonder die wettige reg om eiendom te besit of fondse in te samel.

Romo het gereageer op hierdie godsdienstige en politieke verwerping deur te argumenteer: "Santa Muerte was 'n hulpmiddel om mense in die gemarginaliseerde sektore van die samelewing te evangeliseer, net soos die Maagd van Guadalupe 'n instrument was vir die omskakeling van Inheemse Amerikaners" (Freese nd). Hy het ook begin met 'n reeks vergaderings met die landdroste van Mexico City om maatskaplike ontwikkelings- en gemeenskapsdiensprojekte te bevorder wat deur Santa Muerte-aanhangers onder die nuwe kombersorganisasie, die Nasionale Vereniging van Altare en Sanctuaries of Santa Muerte (Asociación Nacional de Altares y Santuarios de la Santa Muerte), wat die Mexikaanse-Amerikaanse Katolieke Apostoliese Tradisionele Kerk effektief vervang ("Laycock 2009; Wayward Monk, nd). Daar was ook meer direkte aksie. Romo "het 'n oproep vir Santa Muerte-toegewydes uitgereik om te stem teen die Party van die Sekretaris Creel, die Nasionale Aksie Party (PAN) (Partido Acción Nacional), en het hom in die 2006-Mexikaanse presidensiële verkiesings gekies.

Ten spyte van sy vasberade weerstand, kan die laaste slag vir Romo se leierskap van sy kerk in Januarie 2011 plaasgevind het. Romoen verskeie van sy volgelinge is gearresteer op aanklagte van ontvoering en wassery losprysgeld (Romo foto top-ry, tweede van regs). Enkele maande later is hy tot twaalf jaar tronkstraf gevonnis. Hy is egter nie skuldig bevind aan die ontvoering en geldwassery koste nie. Hy is eerder skuldig bevind aan die gebruik van 'n stemreg wat sy foto gedra het, maar onder 'n ander naam, waarmee hy toe gesê is dat hy bankrekeninge oopgemaak het waarin hy losprysbetalings kon ontvang (Wayward Monk nd).

Verwysings

"'N Meksikaanse Kultus: Dood in Heilige Bestellings." 2010. The Economist 7 Januarie 2010. Toegang verkry vanaf http://www.economist.com/node/15213777 op Maart 7, 2012.

Chesnut, R. Andrew. 2012. Santa Muerte: Gewy aan die dood. New York: Oxford University Press.

Freese, Kevin. Nd "Die doodskult van die dwelmheer: Meksiko se beskermheilige van misdaad, misdadigers en die weggedoen." Toegang verkry van http://fmso.leavenworth.army.mil/documents/Santa-Muerte/santa-muerte.htm#rings op Maart 7, 2012.

Grabman, Richard. 2011. Alle skelmstreke lei tot Romo? Die Mex-lêers. 7 Januarie 2011. Toegang verkry vanaf http://mexfiles.net/2011/01/07/all-rogues-lead-to-romo/ op Maart 25, 2012.

Laycock, Josef. 2009. "Mexiko se oorlog teen die heilige dood." Godsdienstige versendings. 6 Mei 2009. Toegang verkry vanaf http://www.religiondispatches.org/archive/politics/1428/ op Maart 7, 2012.

Lorentzen, Lois Ann. 2009. "Waarneming: Heilige Dood op die VSA-Mexiko-grens." Waarnemings 28 Mei 2009. Toegang verkry vanaf http://www.yorkblog.com/faith/2009/05/sightings-holy-death-on-the-us.html op Maart 7, 2012.

Neville, Lucy. 2011. "My reis: Lucy Neville op die Santa Muerte Cult, Mexiko." The Guardian. 9 September 2011. Toegang verkry vanaf http://www.guardian.co.uk/travel/2011/sep/09/saint-of-death-mexico-city op Maart 7, 2012.

Walker, S. Lynne. 2004. "Skelet Force." Copley News Service. 1 Julie 2004. Toegang verkry vanaf http://www.signonsandiego.com/uniontrib/20040701/news_lz1c1death.html op Maart 7, 2012.

Wayward Monk, en "Purple Fever (Deel 3): David Romo Guillen: Monsignor of the Holy Death." Toegang verkry vanaf http://wayward-monk.com/2011/12/30/purple-fever-part-3-david-romo-guillen-apostle-of-the-holy-death/#more-137 op Maart 7, 2012.

Post Datum:
27 Maart 2012

Deel