Timoteus Wyatt

La Luz del Mundo (Houston)

L'N LUZ DEL MUNDO TYDLYN

1896 (14 Augustus): Eusebio Joaquín González is gebore in Jalisco, México.

1926: Eusebio Joaquín González stig die kerk in Guadalajara, Jalisco, volgens die amptelike geskiedenis.

1937 (14 Februarie): Samuel Joaquín Flores is gebore in Guadalajara, Jalisco.

1942: Eusebio Joaquin González is gedoop met die naam van Aaron.

1964: Aaron sterf, en sy seun Samuel Joaquin Flores word die nuwe apostel van die kerk.

1965: Die tak van die kerk in Houston is gestig.

1969 (7 Mei): Naasón Joaquín García, vyfde seun van Samuel Joaquin Flores, is gebore in Guadalajara, Jalisco.

2005: Die Houston-tempel is onder leiding van Benjamin Jaoquín, seun van Samuel Joaquín, geopen.

2014 (8 Desember): Samuel Joaquin Flores is oorlede in Guadalajara, Jalisco.

2014 (14 Desember): Naasón Joaquín García word die Derde Apostel van die kerk.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Van die begin van die kerk wat formeel bekend staan ​​as La Iglesia del Dios Vivo, Columna en Apoyo de la Verdad, La Luz del Mundo (The Church of the Living God, Column and Foundation of Truth, The Light of the World) in Monterrey het die profeet Aaron vreemd daarvoor gekies om sy evangeliese werk noordwaarts in die Verenigde State in te skuif voordat hy suid na Sentraal-Amerika sou voortgaan. Hy begin die verspreiding van sy teologie in Los Angeles in die middel 1950's en in San Antonio in die vroeë 1960's. Na die dood van sy vader in 1964, het Samuel Joaquin 'n nuwe era van die kerk begin, wat die uitbreiding van die kerk in die Verenigde State bevorder het.

Tussen 1965 en 1967 het twee broers van San Antonio die leer van die kerk na Houston gebring. [Beeld regs] Baie as La Luz del Mundo gemeentes tot vandag toe nog steeds gevorm word, het die gemeente Houston met gebedsbyeenkomste in 'n klein huisie begin (Fortuny 2002). Lede van hierdie plek het begin met die begin van kerke in ander gebiede van Texas sowel as kerke so ver as die stede Atlanta en Miami en in lande soos Israel.

Die hoofsaaklik Latyns-Amerikaanse gemeentes bestaan ​​uit baie individue en gesinne wat vanaf Mexiko, Honduras en El Salvador na die Verenigde State migreer. 'N Groot deel van die lede van La Luz del Mundo was voormalige lede van die kerk in hul tuisland en het by die binnekoms van die Verenigde State 'n gevoel van gemeenskap in die plaaslike kerk gevind. Federale wette uit die Reagan-era wat die regstatus van migrante bevraagteken, het die groei van die kerk in die Verenigde State help volhard. Net soos ander Latynse Pinksterkerke destyds, La Luz del Mundo gemeentes het veilige toevlugsoorde geword vir migrante met twyfelagtige regsposisie. Skattings van die aantal immigrante wat deur Latino Pinkster gemeentes gehelp word, asook La Luz del Mundo, getalle in die tienduisende (Ebaugh 2002). Alhoewel nie alle migrante wat deur Pinksterkerke beskut is, tot bekering gekom het nie, het 'n groot deel dit gedoen, wat gelei het tot die toename in die lidmaatskap van baie gemeentes.

Behalwe om die noodsaaklikhede van die alledaagse lewe te voorsien, het die kerke ook die immigrant 'n gevoel van gemeenskap gegee. Aangekom in 'n land waar hulle nou die minderheid is, het die kerk immigrante toegelaat om 'n gevoel van kulturele identiteit te handhaaf. Dienste wat in die moedertaal gelewer word en nuwe aankomelinge wat maklik in die gemeente verwelkom word, het die vervreemding in die nuwe land verlig. Die kerk het ook die nodige hulpbronne voorsien vir die individu om kontak met die gesin in die land van die persoon te behou. Met 'n groot netwerk van kerke wat voortdurend in ooreenstemming met mekaar bly, selfs oor grense heen, word migrante die vermoë gegee om met die kerke en gemeenskappe waarin hulle voorheen gewoon het, te kommunikeer. Die kerke en gemeenskappe trek dikwels voordeel uit 'n voortgesette verhouding met immigrantegemeentes, wat geldelike voordele pluk en 'n groter lidmaatskap.

Die meeste nuwe gemeentes begin in gemeentes. Namate die gemeentes groei, La Luz del Mundo is bekend dat dit verlate kerke en ander geboue bekom. 'N Tweede gemeente in die omgewing van Houston het in 'n omgeboude filmteater ingetrek totdat die kerk 'n meer permanente gebou kan bou.

Die kerk in Sentraal Houston is van besondere belang vir die benaming, aangesien wyle Samuel Joaquín se seun as die leier van daardie gemeente. Die kerk in die Sentraal-Houston in die noordoostelike deel van die stad het in 2000 met die bou van hul nuwe goue koepelagtige tempel begin. die voormalige kerk in 2005. Die Romaanse struktuur, bestaande uit die tempel, klaskamers en kantore, en 'n predikantshuis, maak die verbinding van $ 18,000,000 die grootste La Luz del Mundo kerk in die Verenigde State. Die fasiliteit, omsluit deur 'n wit metaalheining wat in goud afgewerk is, bevat 'n sitarea omring deur veertien vrystaande kolomme, een elk vir die oorspronklike Twaalf Apostels wat Christus gevolg het en twee wat Aaron en Samuel Joaquín eer (Vara 2005). Met een van die grootste gemeentes met ongeveer 4,500 aanhangers, staan ​​die Houston-kerk as die vlagskiptempel in die Verenigde State.

Leerstellinge / oortuigings

Die Houston-kerk, soos al die La Luz del Mundo-kerke, hou by die leerstellings wat deur die bewegingstigter afgekondig is. Die profeet Aäron het 'n spesifieke soort Pinksterverkondiging, bekend as The Oneness wing, verkondig. Hierdie spesifieke vorm van Pinkster verwerp die ewige goddelikheid van Jesus, en glo eerder dat dit sy doop is wat hom die Christus en dus goddelik gemaak het (Sánchez Walsh 2003). La Luz del Mundo bedienaars, in die tradisie van eenheidsoortuigings, doop uitsluitlik in die naam van Jesus Christus in plaas van die Drie-eenheid: God die Vader, die Seun en die Heilige Gees.

Soortgelyk aan ander Pinkster denominasies, La Luz del Mundo dring daarop aan dat sy aanhangers streng gedragskodes volg. Dienste word geskei volgens geslag, met vroue aan die linkerkant en mans aan die regterkant van die tempel; sowel die gemeente as die koor is geskei. Vroue word opdrag gegee om lang, volledige rompe, tradisionele hoofbedekkings of sluiers te dra, terwyl hulle in die kerk is, en, soortgelyk aan die tradisionele Pinksteronderrig, nie hul hare sny of grimering of juwele dra nie. Daar word egter nie van gelowiges verwag om 'n kleredrag te volg nie, met die uitsondering van 'n verbod op lang hare (Gonzalez 2008).

Hoewel vroue 'n belangrike rol speel in die organisasie, administrasie en koördinering van gebeure wat in die gemeenskap plaasvind, het vroulike gemeentes 'n laer status in die kerk in vergelyking met manlike aanhangers. Vroue kan wees obreras , 'n vorm van sendeling of evangeliseerder, wat die laagste stadium van die kerkhiërargie beklee, maar tog uitgesluit is om in die priesterskap georden te word. Sedert die vroeë stadiums van La Luz del Mundo, het vroue uitsluitlik vroulike gebedsdienste gelei (Fortuny 2002).

'N Primêre saak van La Luz del Mundo gemeentes is 'n aktiewe gemeenskapsdiensprogram. Tempels fokus op die voeding en klere van minder bevoorregtes van hul lede, bevorder onderwys onder die jeug en help met die assimilasieproses vir nuwe migrante. Lede wat van ander gemeentes na die Verenigde State gemigreer het, word ontmoet met 'n baie georganiseerde immigrantehulppoging wat help om kos, skuiling en werk te vind, terwyl dit ook help om verbindings te maak wat die oorgang baie makliker maak (Fortuny 2002). Die idee van gemeenskap oorskry ras en nasionaliteit en word beter verstaan ​​as die aard van die denominasie eerder as eenvoudige gemeenskapsaktivisme.

RITUELE / PRAKTYKE

La Luz del Mundo gemeentes is hegte gemeenskappe waar groot gedeeltes van die aanhangers naby hul kerke woon. Die lede van die Central Houston-kerk woon hoofsaaklik in die bure wat direk rondom die Bostic-straatlokasie in die noordoostelike deel van die stad is. Gemeente assosieer hoofsaaklik met ander lede en kies om interaksies buite te beperk tot slegs werkomgewings. Om by te dra tot die idee van 'n gemeenskap, La Luz del Mundo bevorder endogamie, die praktyk om binne die eie gemeenskap te trou (Fortuny 2002). Dus trou baie gemeentes slegs binne die kerklike lidmaatskap, insluitend individue uit ander kerke in die land La Luz del Mundo netwerk.

Daar word daaglikse eredienste om 5:00 en 9:00 en 6:00 in die kerk aangebied, wat gemeentes aanmoedig om daagliks by te woon. Die beramings van die daaglikse teenwoordige lidmate bestaan ​​uit sestig persent van die gemeente. Die dienste in die kerke het geen instrumente nie, aangesien dit as 'n gruwel vir God beskou word. Gemeentes het egter kore wat tradisionele gesange opvoer, sowel as hul eie loflied wat deur lidmate ontwikkel is.

Namate kerke meer permanente wonings vind, word baie met Aaron se stok bedek. Die staaf staan ​​as die simbool van die kerk as 'n voorstelling van God se krag om geestelike lewe aan gelowiges te bring. Dit dien ook as 'n herinnering aan die stigter van die geloof (Vara 2005).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Alhoewel die verskillende lidkerke van La Luz del Mundo handhaaf die hiërargie wat in Guadalajara gevestig is, elke individu gemeente het 'n mate van outonomie. Elke kerk stel sy eie predikante en missies aan en tree op as 'n onafhanklike liggaam (Fortuny 2002). Die Hermosa Provincia bied onderrig- ​​en leerstellige leierskap en hou noue bande met elke gemeente . Terwyl die minister van die Central Houston-kerk, Benjamin Jaoquín, [Image right] deur Samuel Joaquín aangestel en georden is, het lekedienaars die meeste gemeentes begin en later ordinasie ontvang. Die Central Houston-kerk tree op as die streeksentrum vir Suidoos, Texas.

Kwessies / UITDAGINGS

Die feit dat die kerk 'n goeie reputasie het as 'n hegte samewerking en ietwat skepties oor buitestaanders, het gelei tot beskuldigings dat die denominasie 'n kultus is. Die geslagslyn van die hiërargie van La Luz del Mundo bestaande uit een gesin het vrae laat ontstaan ​​rondom die legitimiteit van die kerk as 'n ware godsdiens. Die kontroversie dra by tot die eienaarskap van 'n dierereg buite Sequin, Texas deur die kerk. Voorstelle dat Samuel Joaquín die eiendom as 'n persoonlike samestelling gebruik en voortdurend geweier het om die reservaat vir die publiek oop te maak, het die bespiegeling van die kerk as 'n kultus aangewakker.

Tesame met die feit dat lede van meer hoofstroom denominasies 'n kultus bestempel word, La Luz del Mundo is geteister deur beskuldigings van seksuele en fisieke mishandeling van lede. Alhoewel geen bewyse gelewer is om hierdie bewerings te staaf nie, bly die benaming dieselfde ondersoek wat ander godsdienstige sektes deur die Amerikaanse geskiedenis bestry het.

In 1998 het die kerk teëgekom deur die gemeenskap in Ontario, Kalifornië. Nadat hy eiendom gekoop het vir die bou van sy nege-en-dertigste gemeente in Suid-Kalifornië, La Luz del Mundo skeptisisme oor sy motiewe gekry. Die konstruksie is geteister deur beskuldigings van seksuele misbruik en vrees weens die onlangse selfmoorde op Heaven's Gate (Sheridan 1998). Die kerk het 'n saak teen die stad aanhangig gemaak en uiteindelik in 2000 'n skikking bereik.

Met al die beskuldigings wat teen die hoofkerk in sy geheel gehef is, het die Houston-kerk daarin geslaag om hulself van die kontroversie te verwyder. Die hoofklag teen die kerk kom van burgers wat die argitektuur as weelderig of opvallend beskou. Hierdie bekommernisse is gering in vergelyking met die bewerings wat die groter kerk as geheel in die gesig staar.

IMAGES

Beeld # 1: Foto van die sentrum van Houston.
Beeld # 2: Foto van die koepel en die staf van Aaron, Houston, TX.
Beeld # 4: Foto van Benjamin Jaoquín

Verwysings

Ebaugh, Helen Rose en Janet Saltzman Chafetz, reds. 2002. Godsdiens oor grense heen: transnasionale immigrante netwerke. New York: Altamira Press.

Fortuny, Patricia. 2002. "Die Santa Cena van die Luz del Mundo Kerk: 'n Geval van Hedendaagse Transnationalisme." Pp. 15-50 in Godsdiens oor grense: Transnasionale Godsdienstige Netwerke, geredigeer deur Helen Rose Ebaugh en Janet Chafetz. Walnut Creek: Altamira Press.

Gonzalez, Ondina E. en Justo L. Gonzalez. 2008. Christendom in Latyns-Amerika: 'n geskiedenis. Cambridge: Cambridge University Press.

Sánchez Walsh, Arlene M. 2003. Latino Pinkster-identiteit: Evangeliese geloof, self en samelewing. New York: Columbia University Press.

Sheridan, Mary Beth. 1998. "'n Groeiende geloof en verontwaardiging," Los Angeles Times, Maart 18. Toegang verkry vanaf http://articles.latimes.com/1998/mar/10/news/mn-2736 op 23 Junie 2016.

Vara, Richard. 2005. “Verligting van hul wêreld: La Luz del Mundo berei voor om nuwe kerkfasiliteit in te wy.” Die Houston Chronicle , Julie 23, p. 2.

Wyatt, Timoteus. 2011. "Iglesia die La Luz del Mundo." Houston Geskiedenis 8: 2-9. Toegang verkry vanaf https://houstonhistorymagazine.org/2012/01/volume-8-number-3/ op 23 Junie 2016.

Wyatt, Timothy. 2011. “Importing Faith: Transnationalism in Mexican-American Pentecostalism.” Referaat gelewer tydens die jaarvergadering van die Rocky Mountain-konferensie vir Latyns-Amerika, Santa Fe, Nieu-Mexiko.

Post Datum:
21 Julie 2016

Deel