Bernadette Rigal-Cellard

Kateri Tekakwitha en die heiligdom van Kateri

KATERI SE SKRYNTYDLYN

1656: Catherine Tegahkouïta [hierna Kateri Tekakwitha] is gebore in 'n Mohawk-dorp naby die huidige Auriesville, New York.

1667 of 1668: St. Francis Xavier Mission is gestig deur Pierre Raffeix, S. J., in die seigneurie van La Prairie de la Madeleine, of Kentake, aan die oostelike oewer van die St Lawrence, suid van Montreal.

1673: Gelei deur Jesuïete, bereik ongeveer veertig Christian Mohawks die missie van Kaghnuwage, aan die Mohawk-rivier in die kolonie New York.

1676: Kateri bereik die missie wat toe na Sault Saint Louis verskuif is. Die dorp het die naam Coghnawaga (of Caughnawaga) gekry.

1680: Kateri Tekakwitha sterf.

1680: Die Franse koning het die Sault Saint Louis seigneurie aan die Jesuïete toegeken vir die vestiging van die gekersten Iroquois; die Jesuïete het dit besit tot 1762 toe Frankryk Noord-Amerika besit verloor het.

1684: Kateri se liggaam word van die begraafplaas verwyder en in die kerk van Côte Sainte-Catherine gebring.

1716: Die sending, wat verskeie kere verhuis het, het permanent op die huidige perseel gevestig.

1720: Toe die kerk gebou is, is Kateri se oorskot daar in 'n verseëlde glaskas geplaas.

1831: Onder toesig van Fr. Joseph Marcoux en Fr. Félix Martin, SJ, is die missie opgeknap om 'n nuwe sakristie, 'n nuwe toring en toring in te sluit.

1845 (19 Mei): Daar is met die bou van die huidige kerk begin.

1943: Kateri word as eerbiedwaardig verklaar.

1972: Kateri se oorblyfsels is in 'n graf in die regterkruis van die kerk hervestig.

1980: In 1980 is Catherine Tegahkouïta formeel herdoop tot Kateri Tekakwitha. Sy staan ​​ook bekend as Lily of the Mohawks.

1980: Kateri is in Rome deur Pous Johannes Paulus II versoen.

1983: Die kerk word tot Kanadese heiligdom van Kateri verklaar.

2012 (21 Oktober): Kateri is heilig verklaar deur pous Benedictus XVI in Rome.

GESKIEDENIS

Kateri Tekakwitha is in 1656 gebore in Gandaougué, 'n Mohawk-dorp, naby Auriesville in die New York-staat. Haar pa was Iroquois, haar ma was Algonquin en is deur die Franse gedoop. Toe Kateri vier was, het pokke haar ma, pa en broer vermoor; het haar gesig vir ewig gemerk; en beskadig haar sig. Daarna moes sy voortdurend buig

beskerm haar van alle lig, en selfs 'n kombers oor haar kop dra. Sy is aangeneem deur haar oom, en sy het haar gesin met daaglikse take gehelp, maar wou alleen bly. Toe sy verouder was, het sy alle voorstelle geweier, tot die verrassing van haar mense vir wie selibaat en maagdelikheid geen waarde gehad het nie.

Op 'n stadium het vader Lamberville, SJ, haar dorp besoek waar hy haar ontmoet het. Hy het later gesê hoe verbaas hy was om so 'n jong persoon teë te kom wat soveel kennis van die Christendom gehad het. Kateri het gou gevra om gedoop te word en het die hele winter saam met ander naturelle studeer. Vinniger as die gebruik van die Jesuïete, is sy op Paasdag in 1676, op twintigjarige ouderdom, as Catherine gedoop.

Sy vlug later saam met haar swaer en 'n vriendin om die sending op die St. Lawrence te bereik. Die positiewe transformasies wat sy onder die neofiete kon sien, het haar oortuig om haar hele lewe aan Christus toe te wy. Sy sou werk en die res van die dag in gebed deurbring. Sy het voortdurend las op haar liggaam toegedien. Aan die einde van die week het sy al die sondes en onvolmaakthede wat sy gepleeg het, hersien om dit in die sakrament van boete uit te wis. Sy mag op Kersdag vir die eerste keer Nagmaal neem, terwyl neofiete normaalweg 'n paar jaar op hierdie voorreg moes wag. Kateri het haar biegvader gevra om haar met Jesus te laat trou, dit wil sê om 'n non te word. Op die dag van die aankondiging het sy haar geloftes uitgespreek na die nagmaal.

Kort daarna, toe sy asketisme haar liggaamlike swakheid vererger, het sy siek geword. Sy het op Goeie Dinsdag 1680 vinnig afgeneem, en die volgende dag om drie die middag het sy 'n sagte lyding binnegedring en op vier en twintigjarige ouderdom oorlede. Haar biegvader het gemeld dat haar gesig 'n gedaanteverwisseling ondergaan het en dat die pokke littekens heeltemal verdwyn het (sien C hauchetière 1696 en Cholenec 1717 vir biografiese besonderhede van Kateri se lewe).

In 1684 is Kateri se lyk van die begraafplaas verwyder en in die kerk van Côte Sainte-Catherine gebring. Van haar oorblyfsels is daarna in 1755 na Mission St. Regis in Akwesasne gebring waar die meeste verlore geraak het. Die Tekakwitha-konferensie het een van die min oorblywende oorblyfsels.

Van die dag af het Vader Lamberville haar buitengewone eienskappe opgemerk en haar aan Father Cholenec aanbeveel tydens die missie tot 2011. Baie het gewerk vir die amptelike erkenning van haar heiligheid. Haar saak is 204 jaar na haar dood bekendgestel; Dit het 127 jaar geneem om te slaag.

Op 6 Desember 1884 het die Amerikaanse biskoppe vir hul Derde Plenêre Raad in Baltimore namens die See van Albany versoekbriewe gestuur om haar saak en die saak van die gemartelde Jesuïete, Isaac Jogues en René Goupil, bekend te stel. In 1885 volg sewe en twintig Indiese stamme uit Kanada en die Verenigde State die voorbeeld en stuur petisies. Die proses was ietwat ongewoon, aangesien die enigste bisdom wat die inleiding van 'n saak kan vra, die saak is waar die persoon gesterf het, wat in hierdie geval die See van Montreal was. Vader Molinari, SJ, was haar Postulator-generaal in Rome.

Die eerste fase van haar kanonisasie is in 1943 bereik toe sy voorspraakwaardig verklaar is (positio 1938). Danksy die nuwe evangelisasiebeleid van Johannes-Paulus II, wat besluit het om heiliges te gee aan al die sosiale en etniese groepe wat hulle ontneem het, is hulle in 1980 gesondig. 'N Eerste klas wonderwerk is verwag voordat die kanonisasie kon voortgaan. In 2006 het een uiteindelik naby Seattle plaasgevind, danksy spesifieke gebede aan Salige Kateri en kontak van die terminaal siek kind met haar relikwie.

Die kollege van dokters wat aan die gemeente rapporteer vir die oorsaak van die heiliges, het bevind dat "in die huidige stand van wetenskaplike kennis ”was daar geen mediese verklaring vir die genesing nie. Die teoloë het tot die gevolgtrekking gekom dat die seun deur wonderlike voorbidding genees is. Op 19 Desember 2011 het die Heilige Vader die afkondiging van die besluit wat die wonderwerk toegeskryf het aan die voorbidding van Kateri Tekakwitha, goedgekeur. Op 21 Oktober 2012 is haar heiligverklaring in Rome gevier deur pous Benedictus XVI voor duisende Noord-Amerikaanse inheemse katolieke. Sedert 2012 kom meer besoekers na die heiligdom wat as 'n bedevaartsentrum beskou word.

Leerstellinge / RITUELE

Die leerstellings en seremonies by die heiligdom volg die Rooms-Katolieke kanon, met enkele punte van inkulturasie. Byvoorbeeld, die Onse Vader word in Mohawk gebid. Omdat die kerk self oud is, is dit nie verander om meer inheemse kulturele elemente te akkommodeer soos in meer onlangse kerke gesien kan word nie.

Die mis word op Dinsdae, Woensdae en Sondae gevier; dit word gevolg deur Salwing met Saint Kateri se olie. Eucharistiese aanbidding en versoening word die laaste Sondag van elke maand uitgevoer. Die middag word daaglikse stille gebede by die graf van St. Kateri gehou. Salwing met die relikwie van Saint Kateri word elke Dinsdag en Woensdag sowel as op Sondae uitgevoer.

Op 14 April, St. Kateri-feesdag, sluit die viering 'n optog met die bisdombiskop in na die graf van Saint Kateri onmiddellik na die massa en verering van die relikwie van Saint Kateri Tekakwitha. Eucharistiese aanbidding en seëninge volg die middag.

Vir die tweede herdenking van die heiligmaking van Kateri, het die heiligdom 'n optog by die kerslig gereël met die standbeeld van Sint Kateri. Tekakwitha rondom die kerk op 20 Oktober 2014. Die optog is gevolg deur die getuienisse van 'n persoon wat genees is deur die voorbiddings tot Saint Kateri. Die seremonie is in die Mohawk-taal met die Our Father afgesluit. Die presiese herdenking, 21 Oktober, het begin met die Nagmaalsviering; Ron Boyer vertel 'The life of Saint Kateri Tekakwitha.' Eucharistiese aanbidding en versoening het gevolg. In die middag is die Salwing met die heilige heilige Kateri en Geseënde olie aangebied, en die dag waarop Ons Vader gesluit het, het in Mohawk gebid.

Die gebed tot Saint Kateri Tekakwitha is soos volg (met toestemming van die gewone van Saint-Jean-Longueuil. Augustus 2012):

Heilige Kateri Tekakwitha, ons ouer suster in die Here, kyk strategies oor ons;

Mag jou liefde vir Jesus en Maria in ons woorde en dade van vriendskap, vergifnis en versoening inspireer.

Bid dat God ons die moed, die vrymoedigheid en die krag sal gee om 'n wêreld van geregtigheid en vrede tussen ons en al die nasies te bou.

Help ons, soos u, om die Skepper God-teenwoordigheid in die diep dieptes van die natuur te ervaar en word dus lewensgetuies.

Met ons prys ons die Vader, die Seun en die Gees. Amen.

Heilige stigters van die Kerk in Noord-Amerika. Bid vir ons.

Die dankgebed vir Kateri Tekakwitha is as volg (met toestemming van die gewone van Saint-Jean-Longueuil. Augustus 2012):

God ons Vader, wie Kateri Tekakwitha graag die Groot Gees genoem het,

Ons bedank u vir die feit dat ons hierdie jong vrou as 'n model van die Christelike lewe gegee het.

Ten spyte van haar verswaktheid en weerstand van haar gemeenskap, het sy getuig van die teenwoordigheid van Christus.

Met haar metgeselle het sy naby bejaardes en siekes gekom.

Elke dag het sy in die natuur 'n weerspieëling van u eie glorie en skoonheid gesien.

Gee toe dat ons deur haar voorbidding altyd naby u kan wees, meer sensitief is vir die behoeftes van diegene rondom ons en meer respek vir die skepping het. Saam met haar sal ons probeer om te ontdek wat u behaag en daarna streef om dit te bereik totdat u ons tot u terugroep. Amen!

ORGANISASIE

Die sendingkompleks sluit die Wes-vleuel in; die pastorie; die veiligheidskluis; die museum en die sacristie; en die klein gronde waar 'n begraafplaas moes gewees het. Al die geboue is met grys Montreal-steen gebou. Die ou klokkie wat deur King William IV van Engeland geskenk is, staan ​​aan die linker grasperk aan die straatkant. Die Kateri Sentrum, geleë in 'n nabygeleë huis, publiseer die kwartaallikse Kateri en administreer al die aktiwiteite in die heiligdom.

Die kerk lyk soos ou Franse Bretonse land kerke. Die binnekant is 'n grasieuse kombinasie van eenvoud, met sy wit mure, en van neo-barokse standbeelde en skilderye tipies van kerke in Quebec.

Kateri is in 'n standbeeld op die hoofaltaar deur Medard Bourgault (1941) en aan die regterkant van die kerk in 'n 1981-standbeeld deur Leo Arbor, agter haar graf geplaas. Sy word ook uitgebeeld in 'n gebrandskilderde venster bokant dit. Nog 'n standbeeld, geverf rooi, versier 'n nis in die buitemure bo die datum van konstruksie, 1845. haar reghoekige wit Carrara-marmer graf dra die opskrif: "Kaiatanoron Kateri Tekakwitha, 1656-1680". Kaiatanoron beteken "geseënde, kosbare en liewe."

Op die gang na die museum, links van die altaar, vind jy 'n interessante beeld wat die spesialiteit van Mohawk-manne as konstruksiewerkers in die lugskraper oproep en die heiligdom bind aan die onlangse geskiedenis van Noord-Amerika: dit is 'n replika van die Twin Towers gemaak deur Donald Angus met die gesmelte staal wat hy uit die ruïnes van 9/11 onttrek het toe hy die brandweermanne gehelp het om lyke te herstel. Hy was deel van die Mohawk-span wat die torings gebou het en hy wou hê dat die slagoffers in hierdie heiligdom moet onthou word (persoonlike navorsingsinligting). Onder die verskillende artefakte vertoon die museum die vroegste bekende olieverfskildery (1690) van Kateri deur vader Claude Chauchetiere S. J., haar geestelike direkteur.

Die missie is geleë op die Mohawk of Kanien'kehá: ka-reservaat van Kahnawake (8,000 48 mense) wat op 2 km XNUMX op die oostelike oewer van die Saint Lawrence Seaway, Suidwes van Montreal, op die vlak van die Lachine-stroomversnelling lê. Die St. Lawrence Seaway gaan regs agter die heiligdom.

Die sendingkompleks behoort tot die bisdom Saint-Jean-Longueuil. Dit is deur 'n groot deel van die geskiedenis deur Jesuïet-vaders bestuur. In 1783, na die onderdrukking van hul vereniging (1773), het hulle opgehou om dit te bedryf en is hulle vervang deur Oblates of Mary Immaculate. Die Jesuïete het in 1903 teruggekeer, en die Susters van St-Ann het in 1915 kom hulp verleen. In 2003 was die Jesuïete egter nie meer verbonde aan die saak van Kateri nie, omdat hulle nie voldoende kon beman nie. Vader Alvaro Salazar van Guatemala is aangestel as gemeentepriester. In 2013 word hy vervang deur Fr. Vincent Esprit, FMI (Fils de Marie Immaculée). Die priesters word gehelp deur diaken Ron Boyer (Ojibway), wat ook tussen 2007 en 2011 as vise-postulator van Kateri se saak opgetree het.

Aangesien Kateri Tekekawitha 'n bi-nasionale heilige is, word sy ook in twee heiligdomme in die Verenigde State onthou: Fonda, New York, waar sy gedoop is, en ook in die heiligdom van Our Lady of Martyrs in Auriesville, New York.

Kwessies / UITDAGINGS

St Francis Xavier Mission kan gesien word as 'n klein Katolieke eiland in 'n see van tradisionele en Protestantse Mohawks. In die vroeë dekades van verowering, wat die bondgenote van die Britte was, is die Iroquois meestal deur Protestantse sendelinge geëvangeliseer, en toe New France deel geword het van die Britse Ryk, het baie Katolieke Mohawks by verskeie Protestantse denominasies aangesluit. Hierdie tendens is ook sigbaar in hul Engelssprekend, alhoewel die bespreking in Franssprekende Quebec geleë is. Wanneer hulle in stryd is met die owerhede van Quebec en die polisie, maak hulle 'n punt om nie Frans as 'n teken van weerstand te praat nie (soos voorgekom tydens die Oka-krisis wat in 1990 betrokke was Kahnawake en die Mercier-brug wat daardeur deelgeneem het). Selfs as alles in die heiligdom tweetalig is, is dit histories verbind met die Franse kolonisasieperiode en mag dit gely het.

Verder oefen baie mense in Kahnawake, net soos in ander inheemse lande, slegs hul tradisionele stamseremonies. Die Lang Huise waar Iroquois-rituele uitgevoer word, is talle op die bespreking. Dus het die aantal gereelde aanbidders in die St. Francis-kerk oor die jare afgeneem (trouens met dieselfde verhouding as in die Katolieke kerke in die hele Quebec). Met die bekroning van die saak van Kateri neem die aantal besoekers en aanbidders toe. Hierdie verbetering in die lewe van die sending word ook getoon in die beter gesondheid van die finansies.

Afgesien van Kahnawake en Akwesasne, was die nabygeleë Mohawk-bespreking, en van sommige inheemse gemeentes regoor Kanada, voor die 1990s, Kateri baie minder bekend in Kanada as in die VSA. In Amerika was 'n baie aktiewe organisasie (die Tekakwitha-konferensie, gerig sedert 1998 deur 'n Mohawk-suster van Akwesasne, Suster Kateri Mitchell, SSA) het haar oorsaak bevorder en die Amerikaanse naturelle-Katolieke vir dekades verbind.

Verwysings

Chauchetière, Claude. 1887. Vie de la Bienheureuse Catherine Tegakouïta dite à présent la saincte Iroquoise (1696). Manhattan: Cramoisy Press van John Gilmary Shea.

Cholenec, Pierre. 1717. La vie die Catherine Tegakouïta Première Vierge Iroquoise . Manuscrit conservé par les Hospitalières die Saint Augustin à Quebec. Lettre publiée dans Lettres édifiantes et curieuses écrites die missions étrangères. Parys.

Positio. 1938. Romae: Typis Polyglottis Vaticanis. 1940: Universitatis Gregorianae. Verkorte Engelse weergawe: 1940: Die Positio van die Historiese Afdeling van die Heilige Gemeente van Rites oor die Inleiding van die Oorsaak vir Beatification and Canonization en oor die deugde van die dienskneg van God, Katharine Tekakwitha, die Lily of the Mohawks. Om die oorspronklike dokument te wees wat eers in die Vatikaan Poliglot gepubliseer is, verskyn nou in Engels en aangebied vir die bekering van die Getroue. New York: Fordham University Press.

Rigal-Cellard. Bernadette. 2010. "Inheemse Amerikaanse godsdiens: Rooms-Katolisisme." Pp. 2041-44 in Godsdienste van die wêreld: 'n Omvattende ensiklopedie van oortuigings en praktyke. 6 vol., Geredigeer deur J. Gordon Melton en Martin Baumann. Santa Barbara, CA: ABC-Clio.

AANVULLENDE HULPBRONNE 

Greer, Allan. 2005. Mohawk Saint: Catherine Tekakwitha en die Jesuïete. New York: Oxford University Press.

Greer, Allan en Jodi Bilinkoff, eds. 2003. Koloniale Heiliges: Ontdek die Heilige in die Amerikas. New York: Routledge.

Holmes, Paula Elizabeth. 2000.  Simboolverhale: paaie na die skepping van 'n heilige. PhD-verhandeling. Hamilton, Ontario: Universite MacMaster.

Post Datum:
2 Desember 2014

Deel