David G. Bromley

Jesús Malverde

JESÚS MALVERE TYLINE

c. 1870; Malverde is glo naby die stad Mocorito, Mexiko, gebore.

1909 (3 Mei): Malverde is glo deur Mexikaanse owerhede vermoor.

1969: 'n Heiligdom vir Malverde is gebou in Culiacan in die staat Sinola deur Eligio González León.

2007: 'n Heiligdom vir Malvede is in Mexikostad gebou deur Maria Alicia Pulido Sanchez.

FONDS / GROEP / GESKIEDENIS

Die werklike bestaan ​​van Jesús Malverde as individu word bespreek, selfs al is daar gesinne wat beweer dat hul familie eintlik het Malverde geken (“Jesús Malverde, Angel de Los Pobres,” 2012). Daar word meestal tot die gevolgtrekking gekom dat hy 'n legendariese figuur is wat bestaan ​​uit 'n aantal kontrakulturele volksheiliges en politieke bandiete. Crechan en Garcia (2005: 14) sê dat "Haraclio Bernal en Felipe Bachomo die twee sentrale invloede op die Malverde-mite is en elkeen biografiese besonderhede verleen aan die sosiale konstruksie van sy biografie." 'Thunderbolt' Bernal het opstandige 'mynwerkers teen regeringsgrondbesit namens internasionale beleggers' gelei, terwyl Bachomo 'Amerikaanse suikerfabrieke, spoorwegvoorrade in Suid-Stille Oseaan en Amerikaanse distilleerderye tydens die rewolusionêre oorlog aangeval het' (Crechan en Garcia 2005: 14) . As daar 'n historiese figuur was, word hy meestal beskryf as Jesus Juarez Mazo omstreeks 1870 naby die stad Mocorito, Mexiko. Sy dood aan die hand van die Mexikaanse owerheid word op 3 Mei 1909 gerapporteer. Die meeste uiteenlopende verslae van sy lewe word dus die beste verstaan ​​as hagiografie, in hierdie geval grootliks saamgestel deur diegene wat sy persona tot die status van volksheilige verhef het.

Wat bekend is, is dat die grenslande tussen Noord-Mexiko en die suide van die Verenigde State lankal 'n primêre middelpunt van die dwelmgraad was. Die historiese tydperk wat verband hou met die banditisme van Malverde, het plaasgevind tydens die regeringadministrasie van Porfirio Diaz, wat in 1887 begin het. Diaz het probeer om die Mexikaanse ekonomie te ontwikkel en te moderniseer deur korporatiewe uitbreiding te ondersteun en buitelandse sake te lok. Die bou van 'n spoorwegstelsel het die penetrasie van die nasionale ekonomie in die eens betreklik onafhanklike landelike gebiede verhoog. Die gevolg was 'n vinnige toename in welvaart en mag van die hoër status en 'n toename in verarming van die boere. Die Mexikaanse deelstaat Sinola, waar Malverde, na bewering uit die ryk haciendas gesteel en aan die armes gegee het, is een van die gebiede waar die dwelmhandel eers gevestig is. Guillermoprieto (2010) berig dat 'Sinaloa 'n ideale plek was vir 'n geheime handel wat op die Amerikaanse mark voorsien. Die vroeë handelaars se bedrywighede was grotendeels beperk tot die verbouing van dagga in die berge of om dit van ander produsente langs die Stille Oseaan-kus te koop, en dit dan vir 'n netjiese wins na die VS te smokkel. Vir dekades was dit 'n betreklik lae risiko en lae volume operasie, en geweld was binne die dwelmwêreld.

Een van die gevolge van die desperate omstandighede van die armste elemente van die bevolking in hierdie gebied was die verskyning van Marian verskynings, lewende heiliges wat wonderbaarlike genesings aangebied het, en dooie figure wat ook vertroosting en beskerming gebied het. Arias en Durand (2009: 12) berig dat “Tussen 1880 en 1940 het die noordelike grens die voorkoms en bloei van twee soorte kultusse gesien. Aan die een kant was lewende mense wat as heiliges bekendheid verwerf het weens hul 'wonderbaarlike' genesingsvermoë ... Dit was die geval met La Santa de Cabora en El Niño Fidencio, wat albei in hul lewens bekend en vereer was. Santa de Cabora word in Chihuahua vereer nadat hy uit Mexiko gedeporteer is omdat hy na bewering 'n opstand deur die Indiërs aangehits het (Hawley 2010). El Niño Fidencio was 'n beroemde geneser wat duisende siekes en beseerdes behandel het wat soms groot afstande afgelê het om hulp te soek. Aan die ander kant was dooie figure wat wonderwerke van buite begin gee en waarvan die grafte pelgrimstogte en heiligdomme geword het, soos die geval was met Jesús Malverde en Juan Soldado. ” Juan Soldado (Juan the Soldier) was 'n privaat in die Mexikaanse leër, wat volgens die aanhangers valslik tereggestel is en wie se migrante nou beskerm word vir grensoorgange rondom Tijuana. Malverde was natuurlik 'n legendariese bandiet, in die vorm van Robin Hood, wat geld van die rykes gesteel het en aan die armes gegee het, en Pancho Villa, die befaamde rewolusionêre oorlogsgeneraal wat grond van groot hacienda-eienaars in beslag geneem en herverdeel het aan soldate en boere.

Malverde se gewildheid as volksheilige het dus 'n lang geskiedenis. Die fisiese getuienis van sy onlangse gewildheid kan herlei word na die oprigting van wat in 1969 'n belangrike Malverde-heiligdom in Culiacan geword het, sowel as 'n reeks klein heiligdomme sedertdien. Die onlangse oplewing in toewyding kan op sy beurt toegeskryf word aan die feit dat die laaste paar dekades van die Mexikaanse geskiedenis gevul was met onstuimigheid wat vergelykbaar was met toestande in die laat negentiende eeu. Crechan en Garcia (2005: 14) som hierdie periode op as een van die regering- en fiskale krisis, die agteruitgang van regeringsveiligheidsnetprogramme, golwe van migrasie na die VSA wat veroorsaak word deur armoede-lone en hoë werkloosheid, die uitputting van olie-reserwes, massiewe rykdom ongelykheid tussen ryk en arm, 'n outoritêre en Rooms-Katolieke kerk wat nie reageer nie, en buitengewone vlakke van geweld, en politieke destabilisering wat veroorsaak word deur die groeiende mag van dwelmkartelle. 'N Spesifieke skakel wat gereeld aangedui word deur die toename in Malverde se aansien sedert die negentigerjare, is die toename in dwelmverwante geweld in Mexiko. Guillermoprieto (1990) berig dat “In die negentigerjare breek die brose vrede onder die ontheemde Sinaloa-families. Hulle het mekaar geveg vir die beheer van die vernaamste grensdoorvoerpunte en het toe begin om soms te veg met, en soms teen, 'n opkomende mensehandelgroep sonder Sinaloa-verbintenisse. Regoor Mexiko in 2010 het hierdie soort geweld byvoorbeeld meer as 1990 2007 lewens geëis (Agren 2,500).

Leerstellinge / oortuigings

In die hagiografiese verslag word Malverde op verskillende maniere beskryf as 'n konstruksiewerker, 'n kleremaker en 'n spoorwegwerker. Malverde se ouers was deel van die desperate arm onderklas en het uiteindelik aan honger of behandelbare siektes gesterf. Dit was hierdie onreg wat daartoe gelei het dat Malverde 'n bandiet in die staat Sinola, Mexiko, geword het, en op 'n ryk haciendas toegeslaan en die wins van sy banditisme aan die armes deur geld onder die dekmantel van die duisternis na die voordeur van hul huise te gooi. Malverde het bekend geword as 'Die engel van die armes' en 'Die vrygewige'. In een weergawe van die hagiografie beloof die korrupte en welgestelde staatsgoewerneur Malverde om verskoning as hy 'n swaard in die huis van die goewerneur kan steel. Na verneem word, het Malverde die swaard suksesvol gesteel en 'n boodskap "Jesús M. was hier" op 'n muur gelaat. Toe organiseer die goewerneur die jag wat uiteindelik tot die dood van Malverde gelei het (Smith nd). Na verneem word is hy deur 'n vriend aan die owerheid oorgegee vir die beloning wat hy vir sy gevangenskap aangebied het, en daarna geskiet, gelaat om te sterf weens die verwoesting van die natuur, of op 3 Mei 1909 aan 'n mesquite boom geskiet. In sommige weergawes van die verhaal sy voete is afgesny deur die vriend wat hom verraai het. Sy liggaam is in opdrag van die goewerneur aan die elemente oorgelaat.

In die Malverdes-sage het wonderkragte met sy dood begin, en daar is baie verskillende weergawes van wonderwerke. In een verslag van die mag van Malverde sterf die vriend wat hom verraai 'n paar dae later, en die goewerneur wat hom wil laat gevange neem, sterf 'n maand later. Wonderwerke het onmiddellik na sy dood begin: Op 'n dag, in die hoop dat die welwillendheid van Malverde verder sou bly as die dood, het 'n melkboer, wat sy koei verloor, bekla dat Malverde die dier moes terugbesorg. Terwyl hy die klip op die Ersatz-graf van Malverde gooi, hoor hy die 'mooing' van die koei agter hom. In 'n ander geval 'n toegewyde muile wat verlore geraak het, gelaai met goud en silwer (Price 2005: 176).

Malverde, 'The Generous One', is bekend vir die beskerming van 'n verskeidenheid kwesbare groepe, veral diegene wat met sy hagiografie verband hou. Price (2005: 179) berig dat “Behalwe dat hy toesig hou oor die aktiwiteite van kleremakers, spoorwegwerkers, kreupeles en onbeholpenes, word gesê dat Malverde dwelmprodusente help om goeie oeste te lewer. Hy beskerm handelaars teen verdwaalde koeëls en polisie-aanvalle, haal familielede uit die tronk en hou toesig oor die versending van verdowingsmiddels. ”

RITUELE / PRAKTYKE

Aanbidding by die heiligdomme in Malverde is nie gestruktureer as formele godsdiensdienste nie. Soos Quinones (nd) opmerk oor die Sinaloa-heiligdom, “bly geloof in Malverde bowenal 'n private saak. Hier is geen seremonie nie. Daar kom 'n konstante stroom mense, plaas 'n kers naby een van die borsbeelde, sit 'n rukkie, seën hulself, raak aan Malverde se kop en vertrek. Sommige is arm. Ander kom in blink vragmotors en motors aan en lyk baie middelklas. ” Daar is 'n paar feestelike geleenthede. Daar word jaarliks ​​'n partytjie gegooi op die vermeende
herdenking van Malverde se dood waar daar “groep groepe speel narcocorridos - liedjies wat handelaars oor verdowingsmiddels verheerlik - en despensas (geskenke) van voedsel, huishoudelike artikels en speelgoed ”(Agren 2007).” Op die derde dag van elke maand kom ongeveer 30 tot 70 aanhangers by die sypaadjie bymekaar om die bandiet-onoffisiële heilige, wat hulle toeskryf, hulde te bring. wonderwerke aan en in baie gevalle vra vir ingryping. ” Van tyd tot tyd word die standbeeld van Malverde gedurende die aand in die bed van 'n Ford-bakkie langs St. Jude (die heilige van verlore sake) geplaas en deur die Colonia Doctores-omgewing geparadeer. (Agren 2007). By heiligdombyeenkomste kan beide gelyke van beide Malverde en Santa Muerte voorkom. 'Aanbidders kyk na die plastiekuitbeeldings van Malverde, 'n blou bandanna wat onder 'n cowboyhoed op sy kop uitsteek, en La Santísima Muerte, die skeletpatroon van die dood. La Santísima Muerte, wat 'n siek a la die Grim Reaper dra, dra 'n wit wit trourok. Hulle lyk soos 'n paartjie wat hul geloftes gaan aflê (Roig-Franzia 2007).

Benewens die versoeke om hulp, is die Malverde-heiligdomme in Sinaloa en Mexiko-stad gevind. 'N Aanhanger van Sinaloa, Dona Tere, is met kanker gediagnoseer, maar het besluit om medikasie te neem. 'Ek het gesê:' Malverde, hulle sê jy doen wonderwerke. Ek gaan u 'n wonderwerk vra. Ek glo nie in jou nie. Ek weet ek gaan sterf '. ” Dona Tere is nog in die omgewing. 'Ek het vier Malverdes in my huis', sê sy. 'Een in die kombuis. Een in die eetkamer. Een gaan met die trappe op en een in die slaapkamer. Ek seën myself elke keer as ek aan die voet van die trap is '' (Quinones nd). Cesar Moreno, 'n toegewyde in Mexikostad, het berig dat hy plat gebreek het en dat sy salaris nie daar aangekom het nie. “Moedeloos en honger besoek hy 'n heiligdom in die Colonia Doctores wat opgedra is aan Jesús Malverde, die beskermheilige van handelaars met dwelms, waar hy om 'n wonderwerk vra. Terwyl hy huis toe gestap het, het hy op 'n 100-peso-noot afgekom ”(Agren 2008).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Namate Malverdes se gewildheid toegeneem het, het daar in die noorde van Mexiko en die suide van die VSA talle klein heiligdomme ontstaan, waarvan baie langs dwelmsmokkelroetes lei na stede soos Los Angeles en Phoenix (Crechan en Garcia 2005: 12). Die belangrikste heiligdom aan
Malverde is geleë in Culiacan, wat in Sinola geleë is, 'n staat waarin dwelmhandel in 20 2009 persent van die plaaslike ekonomie uitmaak (Hawley 2010). Die kapel is in 1969 deur 'n plaaslike boer, Eligio González León, gebou om Malverde te bedank dat hy hom genees het nadat hy deur bandiete geskiet is. “Die oorspronklike betonheiligdom word nou bedek deur 'n blikdakgebou met vensters van gekleurde glas en 'n neonbord waarop staan ​​'Jesus Malverde Chapel'. Dit is in die middestad van Culiacán geleë, binne sig van die Statehouse en 'n blok van 'n McDonald's af ”(Hawley 2010). Eligio González se seun, Jesus González, het die heiligdom se voog geword. 'Die heiligdom bevat 'n groot muurskildery van Malverde, wat langs die Maagd Maria en Jesus Christus self verskyn. Borsbeelde en standbeelde van Malverde is oral versprei, saam met snuisterye, letters, aandenkings en kerse wat agtergelaat word deur die vele besoekers wat die heiligdom elke jaar besoek ”(Butler 2006). Die tekeningskrag van Malverde se naam word getoon deur die feit dat 'Malverde Clutch & Breaks, Malverde Lumber en twee kafees soos Denny's in die omgewing is: Malverde van Coco's en Malverde van Chic' (Quinones nd). Volgens Lizárraga Hernández (1998) kom besoekers aan die Sinaloa-heiligdom hoofsaaklik uit die onderklas, en hoofsaaklik diegene wat die meeste gestigmatiseer word: “terwyl mense van alle sosio-ekonomiese vlakke Malverde se heiligdom besoek, diegene wat sy kapel in die Avenida Independencia in Culiacán die meeste besoek. , Sinaloa, is die sosiaal marginale van alle soorte: die armstes, gestremdes, sakkerollers, boewe, prostitute, dwelmhandelaars en dwelmverslaafdes, saamgevat die gestigmatiseerdes wat in burgerlike of godsdienstige ikonografie niemand vind wat soos hulle lyk nie , in wie om te vertrou en in wie se hande hulle lewens moet plaas. ”

Jesús González beweer dat middellyf dwelm kartel lede die primêre ondersteuners van die tempel is; armer dwelmhandelaars guns
Saint Death (Hawley 2010). Price (2005: 178-79) verbind ook die ondersteuning van die kapel aan lede van dwelmkartels: 'Gebrande koperplate lê langs die mure van die kapel, met die familiename van die staat se dwelmkoningpen, en bedank Malverde vir sy hulp en dra die sleutelwoorde de Sinaloa in Kalifornië ('van Sinaloa na Kalifornië', met verwysing na die dwelmgang tussen hierdie twee plekke). Efraín Benítez Ayala, assistent van die kapel in Malverde, berig dat groot bedrae in Amerikaanse dollars met 'n sekere frekwensie in die vakkas gestort word, en hy meen dat dit die dwelms is wat vir hierdie skenkings verantwoordelik is. Die kapel sê dat dit hierdie skenkings gebruik om begrafnisse en kiste te betaal vir gesinne wat nie finale uitgawes kan bekostig nie, asook om rolstoele en krukke vir gestremdes te voorsien (Agren 2007).

Meer onlangs is 'n plaaslike huisvrou, Maria Alicia Pulido Sanchez in 2007, 'n heiligdom in Mexico City opgerig. Die heiligdom is geleë indie armoede getref en misdaad het die omgewing van Colonia Doctores geteister. Sanchez het die heiligdom gebou om Malverde te bedank vir die herstel van haar seun, Abel, van 'n ernstige motorongeluk. Die heiligdom bevat 'n standbeeld van Malverde wat in glas omhul is. “Die lewensgroot mannequin dra Malverde se handelsmerk-nekdoek, 'n goue ketting met 'n bejeweleerde pistool-sjarme en 'n groot gordelspeld met 'n geweermotief 'en' Die sakke van die figuur is gevul met dollarrekeninge '(Stevenson 2007).

Kwessies / UITDAGINGS

Daar was nog altyd weerstand van die Mexikaanse regering en die Rooms-Katolieke Kerk tot Malverde-devotionalisme. Die Rooms-Katolieke Kerk verwerp Malverde as 'n heilige, en die regering het Malverde-heiligdomme verset en Malverde-aanbidding aan dwelmhandel verbind. Meer onlangs het Malverde ook mededinging van ander volksgenote gekonfronteer.

Jesús Malverde het 'n ryk geskiedenis as 'n volksheilige met 'n toegewyde toewyding, aanvanklik onder die armes en gesentreer in Sinaloa. In onlangse dekades het Malverde-heiligdomme ontstaan ​​in Mexikaanse stede en Amerikaanse stede in die suidweste wat langs dwelmhandelroetes geleë is. Terwyl die toewyding van Malverde steeds die sterkste bly onder die verarmde elemente van die Mexikaanse bevolking, het die verspreiding van heiligdomme en die groei van dwelmkartelle die volgende Malverde gediversifiseer. In die afgelope twee dekades ervaar Malverde egter kompetisie van Santa Muerte, Saint Death en St. Jude, die heilige van desperate sake. Begin in die negentigerjare het Santa Muerte gewildheid behaal wat die van Malverde verdwerg (Grey 1990). Die aartsbisdom van die Rooms-Katolieke Kerk in Mexiko-stad (“Aartsbisdom van Mexiko-stad kwessies verheldering” 2007) is genoegsaam bekommerd oor die samewerking van Saint Jude, wat lank amptelike kerklike erkenning ontvang het, dat dit die nuwe kiesafdeling van die heilige in die openbaar gekant het: “Baie mense wat misdade pleeg, glo dat Sint Judeër hul beskermheilige is ... Op geen manier sou hierdie heilige voor die aangesig van God in die hemel intree vir diegene wat in stryd is met die gebooie van Christus nie, in stryd met die voorskrifte van U mag nie doodmaak nie jy mag nie steel nie, jy mag nie egbreuk pleeg nie. ” In dieselfde persverklaring veroordeel die kerk ook Santa Muerte: 'Die aartsbisdom voeg by dat ware toewyding aan St. Jude' heeltemal die teenoorgestelde is van die toewyding aan 'Saint Death'. " Ondanks die amptelike verwerping veg die drie heiliges steeds om gewilde toewyding en word hulle gereeld saam op rituele terreine vertoon.

'N Opvallende regerings-Malverde-toewydingskonflik het oor die Malverde-tempel in Sinaloa plaasgevind. Daar was lankal'n informele heiligdom van Malverde, 'n stapel rotse wat vermoedelik die plek was waar Malverde se oorskot ten tyde van sy dood agtergelaat is, in Sinaloa se hoofstad Culiacán, die goewerneur van Sinaloa, Alfonso Calderón, het 'n ontwikkelingsprojek onderneem, die Sinaloan Cultural Centre (Centro Cultural Sinaloense) gedurende die 1970's op die terrein van die informele heiligdom. Toe die aanbiddingsterrein verskuif moes word, het Malverde se mag weer eens geopenbaar: “Terwyl werkers bereid was om grond te breek, het die hele Culiacán die gebeurtenis getuig. Die goewerneur, wat gewoonlik sy harde hoed aangetrek het om die eerste graaf vuil in sulke projekte seremonieel te draai, het oordeelkundig besluit om eerder by die skare in te meng. Toe hy dit doen, 'het die klippe [oor die oorskot van Malverde] soos springmielies gespring, asof hulle wou begrawe wie onheilig wil beweeg' (Price 2005: 181). Openbare weerstand het gevolg, en na 'n paar jaar se protes het die munisipale regering 'n stuk grond beskikbaar gestel vir die bou van die huidige kapel. Dit word vermoedelik die oorspronklike webwerf, maar nou in 'n tweedehandse motorhuis bly ook 'n toewydingswerf (Price 2005: 181). Die grondpakket wat deur die munisipale regering verskaf word, is die tuiste van die huidige kapel in Malverde.

'N Groot uitdaging vir die toegewyde van Malverde was die skakel tussen aanbidding in Malverde en dwelmhandel. Daar is beslis geen twyfel dat baie dwelmhandelaars Malverde-toegewydes is nie. Volgens een verslag (Butler 2006), byvoorbeeld, in Bakersfield, Kalifornië, besit 80% van die Mexikaanse burgers wat betrokke is by die dwelmhandel ten minste een gelykenis van Jesus Malverde: soos op 'n gebedskaart, 'n kers of 'n standbeeld . ” Een gevolg van die koppeling van Malverde aan dwelmhandelaars is egter dat dit die veel groter aantal sosiaal-marginale toegewydes wat in Malverde-heiligdomme aanbid, ignoreer wat deur die sosiale ontwrigting in Mexiko ontwrig is. Soos Quinones (nd) opmerk, is 'The Chapel of Malverde' ''n bymekaarkomplek vir gemarginaliseerdes en magteloses, 'n kulturele simbool van Culiacán se identiteit, 'n skakel na tradisies uit die verlede en 'n simboliese uitdrukking van hoop.' Die voortdurende paring van Malverde-toewyding en dwelmhandel in die media verdoesel die feit dat 'n baie diepgaande klassestryd plaasvind en dat Malverde-toewyding 'n belangrike simbool van weerstand deur verarmde groepe in Mexiko is.

Die verband tussen dwelmhandel en aanbidding van Malverde het ook beteken dat toegewydes teikens geword het van wetstoepassingsagentskappe, aangesien die polisie dwelmhandelaars wil identifiseer. Murphy (2008) berig dat 'vir wetstoepassers, veral in die Verenigde State, word hy gesien as 'n embleem van misdaad en dwelms, 'n tip om hulle te help om dwelmhandelaars te vind. Polisie-agentskappe gebruik Malverde-simbole van dwelmhandel: "Ons stuur groepe na plaaslike hotel- en motelparkeerplekke op soek na motors met Malverde-simbole op die voorruit of hang aan die truspieëltjie," het sers. Rico Garcia met die afdeling vir verdowingsmiddels van die Houston-polisiekantoor. "Dit gee ons 'n idee dat daar waarskynlik iets aan die gang is" (Murphy 2008). Howe in verskeie state het beslis dat Malverde-simbole toelaatbaar is as getuienis in dwelmhandel (Bosh 2008; VeVea nd). Een ondersoeker van die agentskap vir dwelmhandhawing het gesê: 'Dit is nie 'n direkte aanduiding van skuld nie, maar dit sal beslis in kombinasie met ander dinge gebruik word', soos hope kontant, baggies en skale ... (Murphy 2008).

Meer in die algemeen laat die etikettering van Malverde as 'n 'narco-heilige' 'geen rede vir die ondersteuning van Malverde deur die onderklas nie. Die verhouding tussen desperaatheid in die onderklas, dwelmhandelaars en toewyding aan Malverde is aansienlik ingewikkelder as die wetstoepassingsnarratief. Soos Price (205: 188) opmerk, is dwelmhandelaars nie sonder die verlossing van eienskappe in die oë van inwoners in die suidelike grenslande nie, ondanks die enorme verwoesting wat die dwelmoorloë veroorsaak het. 'N Groot aantal werkgeleenthede wat met dwelm verband hou, word vir plaaslike inwoners geskep, terwyl die staat, die tradisionele moderne Mexiko se grootste werkgewer, vir altyd afskaal en landelike gebiede soos die grootste deel van die staat Sinaloa steeds verder agterbly. Anders as die regering het dwelmhandelaars 'n aantal plaaslike verbeterings in Sinaloa gefinansier. Wyle dwelmkoningpen Amado Carrillo Fuentes het byvoorbeeld 'n kerk, 'n kleuterskool en 'n vlugbalbaan in sy tuisdorp Guamuchilito gebou. ' Castells (1998: 199) lewer kommentaar op 'n parallelle situasie in Columbia en maak 'n soortgelyke opmerking oor die verbintenis tussen dwelmhandelaars aan hul tuisgebied: “They were / are deep rooted in their cultures, traditions and regional societies. Hulle het nie net hul rykdom met hul stede gedeel nie en 'n beduidende bedrag (maar nie die meeste nie) van hul fortuin in hul land belê, maar hulle het ook plaaslike kulture herleef, die landelike lewe herbou, hul godsdienstige gevoelens sterk bevestig en hul geloof in plaaslike heiliges en wonderwerke, ondersteunende, musikale folklore (en is beloon met lofliedere van Columbiese bands), het die Colombiaanse sokkerspanne (tradisioneel arm) die trots van die land gemaak en die sluimerende ekonomieë en sosiale tonele van Medellin en Cali laat herleef - tot bomme en masjiengewere het hul vreugde versteur.

Verwysings

Agren, Dawid. 2008."Die opkoms van Jesus Malverde openbaar 'n nadeel van Mexiko se dwelmoorlog. Die Nuus 24 Januarie 2008. Toegang verkry vanaf http://agren.blgspot.com/2008/01/rise-of-jesus-malverde-reveals-downside.html

Agren, David. 2007. "Die legende van Jesus Malverde, beskermheer 'van Narco Traffickers, groei in Mexiko.' World Politics Review. 28 Junie. Toegang verkry vanaf
http://www.worldpoliticsreview.com/articles/83/the-legend-of-jesus-malverde-patron-saint-of-narco-traffickers-grows-in-mexico on 29 July 2012.

Aartsbisdom Mexikostad gee duidelikheid oor St. Jude en die 'St. Dood '. ” 2008. Katolieke Nuusagentskap, 3 November 2008. Toegang verkry vanaf http://www.catholicnewsagency.com/news/archdiocese_of_mexico_city_issues_clarification_about_st._jude_and_the_st._death/ op 5 Augustus 2012.

Arias, Patricia en Jorge Durand. 2009. “Migrasie en oorgrens-toewydings.” Migrasie en Ontwikkeling 12: 5-26. Toegang verkry vanaf http://estudiosdeldesarrollo.net/revista/rev12ing/1.pdf op 1 Augustus 2012.

Botsch, Robert. 2008. “Jesus Malverde se betekenis vir Mexikaanse dwelmhandelaars.” FBI Wetstoepassingsbulletin 77: 19-22. Toegang verkry vanaf http://www.fbi.gov/stats-services/publications/law-enforcement-bulletin/2008-pdfs/august08leb.pdf Op 29 Julie 2012.

Butler, Allen. 2006. “Jesus Malverde: The 'Narco Saint'.” Yahoo Voices. Julie 8. Toegang verkry vanaf http://voices.yahoo.com/jesus-malverde-narco-saint-42822.html.

Castells, Manuel. 1998. Einde van die Millennium. Malden, MA: Blackwell Publishers.

Creechan, James en Jorge de la Herrán Garcia. 2005. "Sonder God of wet: narkokultuur en geloof in Jesús Malverde." Godsdienskunde en Teologie 24: 5-57.

Grey, Steven. 2007. "Santa Muerte: The New God in Town." tyd. Oktober 16. Toegang verkry vanaf http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1671984,00.html Op 29 Julie 2012.

Guillermoprieto, Alma. 2010. “Gesteurde geeste: in Mexiko het die harde realiteite van die daaglikse lewe onheilige heiliges verhoog, wat nou langs die tradisionele ikone staan.” National Geographic, Mei 2010. Toegang verkry vanaf http://ngm.nationalgeographic.com/2010/05/mexico-saints/guillermoprieto-text/1 op 1 Augustus 2012.

Hawley, Chris. 2010. "Mexikaanse dwelmsmokkelaars omhels bandiet as beskermheilige." Suid-Afrika VANDAG. 18 Maart. Toegang verkry vanaf http://www.usatoday.com/news/religion/2010-03-17-drug-chapel_N.htm on 29 July 2012.

"Jesús Malverde, Ángel de Los Pobres." Onda Grupera, Las Vegas 4 Februarie 2012. Toegang verkry vanaf http://gruperalv.com/2010/02/jesus-malverde-angel-de-los-pobres/ op 3 Augustus 2012.

Lizarrága, L. Hernández, Arturo. 1998. "Jesus Malverde: Ángel de Los Pobres." Revista die Universidad Autonoma de Sinaloa 1.

Murphy, Kate. 2008. "Die Mexikaanse Robin Hood-figuur kry 'n soort bekendheid in die VSA" New York Times, 8 Februarie 2008. Toegang verkry vanaf http://www.nytimes.com/2008/02/08/us/08narcosaint.html Op 29 Julie 2012.

Prys, Patricia. 2005. "Bandiete en Heiliges: Jesus Malverde en die Stryd vir Plek in Sinaloa, Mexiko", Kulturele Geografieë 12: 175-97.

Quinones, Sam. en “Jesus Malverde.” Frontline. Toegang verkry vanaf http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/drugs/business/malverde.html op 1 Augustus 2012.

Roig-Franzia, Manuel. 2007. "In die Eerie-skemer, woes eerbetoon aan 'n kragtige simbool." Washington post, 22 Julie 2007. Toegang verkry vanaf
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/21/AR2007072101366_pf.html op 3 Augustus 2012.

Stevenson, Mark. 2007. " 'Narco-saint' Jesus Malverde kry heiligdom in Mexikostad. "
Houston Chronicle, 23 Januarie 2007. Toegang verkry vanaf http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1772411/posts Op 29 Julie 2012.

VeVea, Victor. nd “Jesus Malverde in die hofsaal: mag skuldgevoelens uit godsdiensoortuigings afgelei word? http://www.cacj.org/documents/Jesus-Malverde-in-the-Courtroom–Amended.pdf. Toegang verkry op 29 Julie 2012.

Post Datum:
5 Augustus 2012

Deel