Leah Hott David G. Bromley

James Randi Educational Foundation


JAMES RANDI OPVOEDKUNDIGE GRONDSLAGSTYL

1928: Randall James Hamilton Zwinge is gebore in Toronto, Kanada.

1950's: Randi skryf 'n astrologiese rubriek vir 'n koerant in Montreal onder die naam 'Zo-ran'.

1956: Randi voer 'n towerhandeling uit op Die Vandagskou.

1960's: Randi het in nagklubs in Japan en die Filippyne opgetree.

1970's: Randi het gehelp om die Komitee vir die Wetenskaplike Ondersoek na eise van die paranormale (CSICOP) te stig.

1972: Randi het Uri Geller blootgestel Die Tonight Show.

1986: Randi het die televisie-evangelis Peter Popoff se genesingsprestasie blootgestel Die Tonight Show.

1986: 'n John D. en Catherine T. MacArthur Foundation-toekenning word aan Randi toegeken.

1988: Randi het uit die verhoogkuns getree.

1991: Uri Geller het 'n saak teen Randi en die CSICOP aanhangig gemaak.

1993: Eldon Byrd het 'n saak teen Randi aanhangig gemaak.

1995: Randi is bekroon met 'n eredoktorsgraad in Humane Letters-graad aan die Universiteit van Indianapolis.

1996: Randi stig die James Randi Educational Foundation.

1996: Randi is bekroon met die CSICOP se Distinguished Skeptic Award.

2003: Die eerste Amaz! Ng-byeenkoms is in Ft. Lauderdale, Florida.

2007: Randi ontvang 'n Lifetime Achievement Award.

2010: Randi kondig aan dat hy gay is.

2011: Randi het 'n spreektoer deur Kanada gehou.

2012: Randi het 'n toespraak gehou regdeur Europa.

2013: Randi is met sy lewensmaat, Deyvi Pena, getroud.

2015: Randi het in 2009 uit sy stigting getree en gee die bedryfsbeheer prys.

2020 (21 Oktober): James Randi is oorlede.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Op Augustus 7, 1928, Randall James Hamilton Zwinge is gebore in Toronto, Kanada. Die oudste van drie kinders gebore aan Randall en Marie Alice Zwinge, het hy by geboorte slegs twee kilogram en drie onse geweeg. Terwyl hy grootgeword het in die woonbuurt Leaside in Toronto, was Zwinge na bewering 'n skaam, maar baie nuuskierige en intelligente kind, wat 168 op IQ-toetse behaal het en op negejarige ouderdom 'n pop-up broodrooster uitgevind het. Nadat hy die sesde tot agtste graad in 'n tyd voor 'begaafde' opvoedkundige programme behaal het, het hy toegang tot die verwysingskamer van die plaaslike biblioteek gekry. Daar het hy homself geleer oor 'n aantal vakke, soos wiskunde en hiërogliewe (Malmgren 1998: 5; Orwen 1986). Randall het die skool gereeld oorgeslaan en een van die middae het hy 'n opvoering van die towenaar Harry Blackstone Sr. in die Royal Alexandra Theatre in Toronto bygewoon, wat 'n lewensveranderende gebeurtenis vir die jong seun was. Kort daarna, op dertienjarige ouderdom, is Zwinge deur 'n motor getref terwyl hy op sy fiets gery het, sy rug gebreek het en hom gedwing het om dertien maande in 'n liggaamswerk deur te bring. Gedurende daardie tyd het hy homself verdiep in towerboeke en eenvoudige truuks van illusie en slotkies beoefen (Orwen 1986). Hy het hierdie periode van sy lewe besin en gesê dat "Wat ek herken het ... is dat dit die kinders is wat nie heeltemal by die sosiale prentjie pas nie, wat in die towerkuns gaan" (Jaroff 2001: 2).

Zwinge het op 'n vroeë ouderdom sy klaarblyklike belangstelling in sowel towery as skeptisisme ontwikkel. Toe hy vyftien was, nadat hy gehoor het van wondergenesings wat in 'n plaaslike kerk plaasgevind het, het hy besluit om 'n diens by te woon. Tydens die optog herken hy bedrieglike truuks wat deur die prediker gebruik word, wat met behulp van assistente inligting verkry het oor die kwale van die deelnemers voor die 'genesing'. Hulle lees bloot die kwale uit 'n strokie vir die niksvermoedende gehoor. Woedend oor die idee om towery te gebruik om mense te mislei om te glo dat hulle goddelik genees is, het Zwinge op die verhoog geklim en die prediker gekonfronteer. Hy is dadelik in hegtenis geneem op aanklag van die versteuring van 'n godsdiensvergadering en is na die polisiekantoor gebring waar 'hy beloof het dat hy eendag sou terugveg teen diegene wat sy kuns besoedel het' (Jaroff 2001: 2). Kort na hierdie voorval verhuis Zwinge met sy gesin na Montreal waar hy 'n werk in 'n proefbuisfabriek kry; die gesin het egter die volgende jaar na Toronto teruggekeer. Hy het die hoërskool aan die Oakwood Collegiate Institute bygewoon, maar hy het op sewentienjarige ouderdom verval, na verneem word nadat hy geweier het om 'n finale eksamen af ​​te lê omdat hy 'nie een van die vrae gehou het nie' (Orwen 1986). Na sy vertrek van die hoërskool het Zwinge by 'n klein karnaval aangesluit waarmee hy twee somers in Ontario en Quebec getoer het as prins Ibis, 'n gedagtesleser. Van daar af het Zwinge in verskillende nagklubs in Kanada opgetree onder die verhoognaam "The Great Randall". In hierdie tyd het Randall sy 'breek' gekry. Na 'n optrede in Quebec City het twee polisiemanne hom genader en, grappenderwys, gesit handboeie op hom en het hom uitgedaag om homself te bevry. Randall het die durf gedramatiseer, Randall het in een kant van die polisiemotor ingeval en van die ander kant na vore gekom met die handboeie oopgesluit. Die beamptes het toe die ante opgedaag deur hom na die polisiekantoor te neem en hom uit te druk om te ontsnap uit 'n gevangenis tronksel, wat hy gedoen het. 'N Plaaslike koerant het die volgende dag 'n storie gehardloop met die titel "The Amazing Randi Escapes van die Quebec-gevangenis", wat hom dus 'n mate van berugte verdien, asook die titel wat hy vir die volgende paar dekades saam met hom sou dra: "The Amazing Randi." Zwinge sal sy naam straks na James Randi verander (Orwen 1986; Jaroff 2001: 2).

Randi het in die dekade 'n groot reputasie as 'n ontsnappingskunstenaar gevestig in die Quebec-gevangenis. In die middel van die vyftigerjare verskyn hy in die CBS-televisieprogram 'It's Magic', waartydens hy uit 'n reguit baadjie ontsnap terwyl hy onderstebo 1950 voet bo Broadway hang (Jaroff 110). Die persdekking rondom sy CBS-vertoning het hom tot 'n hoë sigbaarheid in sy loopbaan aangewakker. Hy het opgetree Die Vandagskou op 7 Februarie 1956, het 104 minute in 'n swembad in 'n verseëlde kis gebly, en sodoende die rekord van 94 minute wat Harry Houdini ('James Randi' nd ') voorheen opgestel het, gebreek. Randi het in die loop van die dekade tientalle soortgelyke televisie-verskynings gedoen, benewens die skryf van 'n astrologiese rubriek in 'n poniekoerant in Montreal onder die nom de plume "Zo-ran" Volgens Randi was die weeklikse horoskope bloot knipsels uit soortgelyke rubrieke wat jare tevore gepubliseer is en dat hy saamgevoeg het. Hy was verbaas oor die aantal lesers wat in reaksie op sy voorspellings aan die koerant geskryf het en beweer dat hulle heeltemal akkuraat was. Dit was hierdie reaksies wat daartoe gelei het dat Randi, soos hy opgemerk het, '' die skêr ophang [en] die plakpot weglê '', en besluit het dat gelowiges enige voorspelling sal aanneem deur iemand wat beweer dat hy met bonatuurlike vermoëns toegerus is ( Dawkins 1998: 123).

Randi het die Filippyne en Japan in die laat 1950s en vroeë 1960s begin toer. Hulle het weer in verskeie nagklubs gewerk.
in die Verenigde State gevestig. Hy het gedurende die res van die dekade 'n aantal radio- en televisieprogramme aangebied, waaronder 'The Amazing Randi Show' op 'n radiostasie in New York en die kindertelevisieprogram 'Wonderama' ('James Randi' nd). In die vroeë 1970's het Randi se loopbaan 'n skerp draai gemaak toe hy die paranormale aansprake van die wêreldbekende Israeliese psigikus Uri Geller begin ondersoek het. Geller het groot skares mense betower deur lepels te buig en verskillende voorwerpe te laat sweef, en beweer 'n bonatuurlike oorsprong vir effekte wat Randi as eenvoudige towerkuns beskou het. Randi het saam met verskeie vooraanstaande wetenskaplikes en skeptici die Komitee vir die Wetenskaplike Ondersoek na eise van die Paranormale (CSICOP) gestig in reaksie op die wydverspreide aanvaarding van Uri Geller se eise (CSICOP is in 2006 herdoop tot die Komitee vir Skeptiese Ondersoek). Randi het in televisie-geselsprogramme begin verskyn en aangetoon hoe die psigokinetiese effekte waarvoor Geller bekend geword het, deur 'n towenaar met behulp van eenvoudige optiese illusies kan herhaal word. Hierdie verskillende openbare verskynings het skeptisisme veel groter sigbaarheid en legitimiteit verleen. 'N Groot deurbraak het in 1972 plaasgevind toe Randi saam met Johnny Carson, 'n geselsprogramaanbieder, Uri Geller openbaar. Geller sou beplan om sy psigiese vermoëns in The Tonight Show te demonstreer deur korrek een uit 'n metaalhouer te kieswas gevul met water. Randi het bespiegel dat Geller die tafel 'n paar keer op 'n diskrete manier met sy been sou stamp, sodat al die houers, maar die een wat swaar was met water, beweeg. Daarom het hy die stel voor Geller se aankoms besoek en 'n middel op die bodem van die blikkies geverf wat dit nie sou beïnvloed deur effense bewegings van die tafel nie. Geller het per ongeluk gelyk of hy aan tafel geslaan het en twee en twintig minute na sy optrede geklop het, en aangekondig dat hy siek voel en nie met sy demonstrasie kon voortgaan nie (Malmgren 1998). Geller se loopbaan het daarna agteruitgegaan, en Randi het die outeur van 'n boek getiteld begin Die waarheid oor Uri Geller. Die biografie uit 1982 betwis Geller se aansprake rakende sy selfverklaarde psigiese vermoëns. Geller het in 1991 'n regsgeding van vyftien miljoen teen Randi en die CSICOP aanhangig gemaak; die klagtes teen die organisasie is egter van die hand gewys toe Geller se eise ligsinnig bevind is, en hy is gelas om 'n aansienlike boete te betaal (“James Randi”).

In die dekade ná die uiteensetting van Uri Geller het Randi voortgegaan om paranormale aansprake en die individue daaragter te verwerp, terwyl hy ook voortgegaan het om as 'The Amazing Randi' op te tree, terwyl hy 'n bekende status as 'n towenaar en 'n paranormale skeptikus gehad het. Sy roem is in 1986 nog verder verhoog toe hy die televisie-evangelis Peter Popoff se bewerings om God se mag te kanaliseer om diesiek. Randi erken dieselfde misleidende metodes wat die prediker gebruik het wat hy op vyftienjarige leeftyd betwis het, maar op 'n groter skaal 'n uitgebreide plan opgestel waarin verskeie vrywilligers as kwaalgeteisterde gehoorlede opgetree het. Randi het gou agtergekom dat Popoff se vrou, Elizabeth, met 'n sendertoestel in haar beursie, voor die diens lede van die gehoor sou nader en 'n oënskynlik gemaklike gesprek sou voer. Terwyl sy met die deelnemers gesels en hul name, huisadresse en verskillende redes vir die diens bygewoon het, sit Peter agter die verhoog en transkribeer die inligting. Gedurende die vertoning sou Elizabeth Peter, wat 'n verborge ontvanger in sy oor gedra het, lei na die gehoorlede met wie sy gepraat het. Die span van Randi, toegerus met toestelle vir radio- en frekwensie-frekwensies, kon die gesprekke tussen Elizabeth en haar man gedurende die hele program opneem. Randi het die bevindings op 22 April 1986 in die Tonight Show met Johnny Carson bekend gemaak, waartydens hy 'n deel van een van Popoff se dienste saam met die ooreenstemmende klankopname gespeel het, en onthul hoe Peter se woorde en bewegings ooreenstem met Elizabeth se instruksies. Na die uiteensetting betwis Popoff Randi se bevindings en beweer dat dit heeltemal versin is. Skenkings aan sy bediening het egter erg gedaal en daarna bankrotskap verklaar (Dart 1986; Malmgren 1998; Jaroff 2001).

Soos die loopbane van die sielkunde, astrologers, geloofsgenesers en talle ander met selfverklaarde paranormale vermoëns wat deur Randi blootgestel is, in die agteruitgang gegaan het, het sy eie loopbaan en roem gesweef. In dieselfde jare as sy uitstalling van Peter Popoff, het Randi 'n a gemeenskap van die John D. en Catherine T. MacArthur-stigting vir sy prestasies in die ontkenning van eise van die paranormale. Hy het 'n toelae van $ 272,000 ontvang om verder te werk. Hy het egter by verskeie geleenthede opgemerk dat die grootste deel van sy toelaaggeld bestee is om homself teen 'n aantal regsgedinge te verdedig, insluitend die wat deur Uri Geller ("About James Randi" en Jaroff 2001) ingedien is. Desondanks ontvang Randi talle ander toekennings en eerbewyse gedurende die laaste helfte van die 1980's en die 1990's, waaronder 'n gemeenskap wat in sy naam deur die Academy of Magical Arts & Sciences in Los Angeles geskep is om magie as 'n vorm van vermaak eerder as misleiding te bewaar. In die laat tagtigerjare het hy van die verhoogkuns afgetree. In 1980 word hy toegeken aan 'n eredoktorsgraad in die Humane Letters-graad aan die Universiteit van Indianapolis. Alhoewel hy sedertdien van die groep wat hy gehelp het om te stig, vervreem het, het die komitee vir wetenskaplike ondersoek na eise van die Paranormale in 1995 Randi hul toekenning vir onderskeidelik skepties toegeken. In dieselfde jaar het hy 'n nuwe organisasie gestig waardeur hy sy werk kon voortsit, wat hy die James Randi Educational Foundation (JREF) genoem het waardeur hy voortgegaan het om te werk ("About James Randi" en "James Randi" nd).

Gedurende die negentigerjare en in die nuwe millennium het Randi verskeie boeke geskryf, baie gereis, in gespreksprogramme verskyn en op konferensies gepraat en 'n aantal gesogte toekennings ontvang, waaronder 'n toekenning vir lewenslange prestasies in 1990. Alhoewel daar min van sy persoonlike lewe was, ten opsigte van sy loopbaan is aangeteken, is vrae oor Randi se huwelikstatus gedurende sy loopbaan herhaaldelik geopper. Hy het in 2007 op 2010-jarige ouderdom sy homoseksualiteit aangekondig op 'n plasing met die titel "How To Say It?" op sy blog, Swift, toe te skryf aan die feit dat hy vertraag het om 'uit te kom', grootgeword het in 'n kultuur wat teen homoseksualiteit was. Verder het hy sy besluit om sy seksualiteit bekend te maak, toegeskryf aan die feit dat hy onlangs 'n biografiese film gesien het wat gebaseer is op die lewe van Harvey Milk (Randi 2010). Randi is getroud met sy jarelange vennoot, kunstenaar Devyi Pena (geboortenaam: Deyvi Orangel Peña Arteaga), 'n gay man wat beweer dat hy in 2013 uit Venezuela gevlug het ten spyte van doodsdreigemente ("Randi Got Married" 2013; Fox 2020).

James Randi het in 2015 uit sy stigting getree nadat hy in 2009 die operasionele beheer opgegee het. Hy is op 21 Oktober 2020 oorlede (Fox 2020; 'Kanadese towenaar' 2020; '' James Randi in Memoriam 2020 ')

Leerstellinge / oortuigings

James Randi se missie om die aansprake van die paranormale debunking te berus, berus grotendeels op sy oortuiging dat magie as 'n vorm van vermaak, eerder as 'n manier vir persoonlike gewin of misleiding, gebruik moet word. Randi het magie gedefinieer as 'n kunsvorm waarin die begrip tussen die towenaar en gehoorlede vasgestel word dat die gevolge wat die towenaar uitvoer, truuks of illusies is en dat niks bonatuurlik op die verhoog plaasvind nie (Malmgren 1997). Hy het 'n groot deel van sy lewe gewy aan die vervulling van die gelofte wat hy op vyftienjarige ouderdom afgelê het om diegene wat sy kuns aangetas het, te weerlê deur dit te gebruik om die ongegronde paranormale aansprake te glo. Soos hy in die dokumentêr oor sy lewe en loopbaan beweer, 'N Eerlike leuenaar (Fox 2020):

Mense wat geld by die publiek steel, bedrieg en verkeerd inlig - dit is die soort ding wat ek my hele lewe lank baklei, 'het hy gesê in die 2014-dokumentêr' An Honest Liar ', geregisseer deur Tyler Measom en Justin Weinstein. . 'Towenaars is die eerlikste mense in die wêreld: hulle sê vir jou dat hulle jou gaan flous, en dan doen hulle dit.

Hy maak egter 'n onderskeid tussen twee soorte mense wat beweer dat hulle oor paranormale vermoëns beskik: diegene wat dit willens en wetens doen en daarom skuldig is aan openlike misleiding, en mense wat werklik glo dat hulle 'n geskenk besit, of 'onskuldiges'. Randi het uitgespreek dat hy nie bereid is om laasgenoemde klassifikasie uit te daag nie, en gesê: "gee my 'n vervalser, gee my iemand wat voor verskyn en lieg, wat probeer om my te flous, om my te mislei of om iemand anders te mislei ... moet asseblief nie gee nie my die onskuldige wat regtig glo dat hulle die magte het. Dit is die moeilikste om te hanteer; 'n ware gelowige is 'n verskriklike vyand, maar die vervalsers kan ek hanteer ”(Randi 2005).

Randi het nie net uitgebrei oor sy sienings en houdings rakende die persone wat hy wil blootlê nie, maar ook sy oortuigings met betrekking tot diegene wat vertrou op die sielkundiges, sterrekykers, lepelbuigers en geloofsgenesers wat hy ondersoek. Hy beweer dat sekere mense bloot aangetrokke is tot die onverklaarbare en op soek na antwoorde wat die wetenskap nie kan lewer om 'n gevoel van veiligheid en beheer oor die onsekerhede van die lewe te bied nie. Verder sê hy dat diegene wat towery gebruik om te mislei, sorg vir hierdie onsekerheid en vrese by mense, en dat sommige meer vatbaar is as ander. Randi merk op dat selfs wanneer voorspellings van die sielkundiges meestal nie korrek is nie en daar oorweldigende bewyse teen sy of haar wettigheid bestaan, dit waarskynlik is dat 'n vatbare persoon die foute sal miskyk en die paar korrekte uitsprake of voorspellings sal verhef. Hy skryf sommige van die kwesbaarheid in mense vandag toe aan die geloof in paranormale aansprake aan die uitbreiding van tegnologie en die '' maklike toegang tot onsin '', en stel voor dat mense, met soveel beskikbaar materiaal van hierdie aard, in staat is om te pla wat hulle wil belaglik en geloofwaardig te vind (Cohen 2001). Nietemin bind Randi elke verklaring terug aan die behoefte dat die meeste mense in iets bonatuurliks ​​glo, 'n kategorie waarin hy godsdiens insluit, en verklaar dat 'die omhelsing van dieselfde aard is as die aanvaarding van astrologie, ESP, profesie, dowwe en die ander magdom vreemde oortuigings wat ons elke dag hier hanteer ”(Randi 2003).

ORGANISASIE / LEIERSKAP EN PRAKTYKE

In die middel-1970'e het James Randi gehelp met die stigting van die Komitee vir die Wetenskaplike Ondersoek van Eise van die Paranormale
(CSICOP), 'n organisasie wat ontwerp is om die eise van die paranormale wetenskaplik te ondersoek en die bewustheid en skeptisisme van sulke eise te verhoog. Die CSICOP, wat later die Wetenskaplike Ondersoekkomitee genoem het, het lede van verskeie kundigheidsvelde ingesluit, insluitende die sterrekundige Carl Sagan, die bekende opvoeder Bill Nye, gedragsielkundige BF Skinner, en die skeptiese en sekulêre humanist Paul Kurtz ("About CSI" nd). Alhoewel 'n stigtingsfiguur, het Randi van die organisasie afgestrek na 'n meningsverskil met die leierskap. Na aanleiding van sy uiteensetting van Uri Geller en die gevolglike regsgeding teen Randi, is hy aangeraai om van Geller nie te reageer nie, aangesien die leiers van die organisasie probeer het om 'n tweede pak teen die CSICOP, sowel as Randi persoonlik, in te dien. Randi het geweier en bedank sy posisie; Hy het egter steeds 'n aangename verhouding met die organisasie gehandhaaf ("James Randi" nd).

Randi het tot 1996 onafhanklik gewerk toe hy die James Randi Educational Foundation gestig het nadat hy 'n donasie van twee miljoen dollar ontvang het van 'n bestuurder van 'n rekenaarfirma wat Randi nie wou identifiseer nie. Die Stigting bestaan ​​glo uit meer as driehonderd lede en 'n vyfpersoneelpersoneel wat daarop gemik is 'om mense te help om hulself te beskerm teen paranormale en pseudowetenskaplike bewerings' (Malmgren 1998; 'About the Foundation'). Die JREF vervul sy missie op verskillende maniere, veral deur eise op individuele basis uit te daag, en beroemdlik 'n prys van een miljoen dollar te bied aan almal wat paranormale vermoëns kan toon onder toestande waarop beide partye ooreengekom het. Die webwerf van die JREF bied 'n gedetailleerde lys van agt toepassingsreëls ("Aansoekerreëls" en):

  1. Dit is die primêre en belangrikste van hierdie reëls: Die aansoeker moet vooraf duidelik aandui en die aansoeker en die JREF moet saamstem oor watter bevoegdhede of vermoëns gedemonstreer sal word, die perke van die voorgestelde demonstrasie vir tyd, plek en ander veranderlikes, en wat sal 'n positiewe en 'n negatiewe uitslag wees.
  2. Slegs 'n werklike uitvoering van die genoemde aard en omvang, binne die ooreengekome limiete, sal aanvaar word. Anecdotale rekeninge of rekords van vorige gebeure is nie aanvaarbaar nie.
  3. Die aansoeker stem saam dat alle materiaal en perifere eienskappe (fotografies, aangeteken, geskrewe, ens.) Wat ingesamel is as gevolg van die toetsprosedure, die protokol en die werklike toets, vryelik deur die JREF gebruik kan word.
  4. In alle gevalle sal die aansoeker 'n voorlopige toets moet doen op 'n plek waar 'n behoorlik gemagtigde verteenwoordiger van die JREF kan bywoon. Hierdie Voorlopige Toets is daarop gemik om te bepaal of die Aansoeker waarskynlik tydens die Formele Toets sal beloof, met behulp van die ooreengekome protokol. Tot dusver het geen aansoeker die voorlopige toets geslaag nie en daarom is nog geen formele toets gedoen nie. Op enige tydstip voor die Formele Toets behou die JREF die reg voor om die protokol weer te onderhandel indien kwessies ontdek word wat 'n regverdige en onbevooroordeelde toets sal voorkom. Nadat 'n ooreenkoms oor die protokol bereik is, kan geen deel van die toetsprosedure op enige manier verander word sonder 'n gewysigde ooreenkoms wat deur alle betrokke partye onderteken is nie.
  5. Al die uitgawes van die aansoeker, soos vervoer, akkommodasie, materiaal, assistente, en alle ander koste vir persone of prosedures wat aangegaan word in die uitoefening van die uitdaging, is die verantwoordelikheid van die aansoeker. Nie die JREF of enige verteenwoordiger van die JREF sal enige van die koste dra nie.
  6. Alle aansoeke en ander korrespondensie moet getik of gedruk word op rekenaar en in Engels. Enige Engelse vertalings moet vergesel wees van die sertifisering van kwalifikasies van die vertaler.
  7. Na 'n onsuksesvolle toets of die verwerping van hul aansoek, moet die aansoeker 12 maande wag voordat u weer aansoek doen. Die aansoeker mag nie meer as twee keer aansoek doen nie.
  8. Deur hierdie uitdaging te aanvaar, doen die applikant afstand van alle eise teen James Randi, die JREF, die werknemers van die JREF, beamptes, direkteure en enige ander persoon. Hierdie kwytskelding bevat, maar is nie beperk nie tot, beserings, ongelukke en skade van enige aard, insluitend skade en / of verlies van fisiese, emosionele, finansiële en / of professionele aard. Nieteenstaande iets anders in hierdie paragraaf, sou die eiser die formele toets slaag, laat die eiser geen afstand doen van eise teen die JREF wat nodig sou wees om die betaling van die prys af te dwing nie.

Benewens die Million Dollar-prys, hou die organisasie steeds paranormale eise uit op dieselfde manier as wat Randi gedurende sy loopbaan as wetenskaplike ondersoeker het, spesifiek gerig op individue en eise wat deur media-organisasies ondersteun word. Randi en lede van die JREF deel die bevindings van ondersoeke en navorsing en bevorder die bewustheid van wetenskaplike skeptisisme oor die algemeen deur te praat tydens konferensies regoor die wêreld. In 2011 het Randi 'n toer oor Kanada aangeval en in die daaropvolgende jaar 'n toer in Europa gevolg.

Die JREF ondersteun die "skeptiese gemeenskap" verder deur sy eie konferensies te koördineer, veral die Amazone Meeting, a driedaagse "viering van wetenskap, skeptisisme en kritiese denke" ("Oor die stigting" en) Die eerste keer in 2003 in Ft. Lauderdale, Florida, het die konferensie 'n veel groter skare gelok as wat verwag is, en word sedertdien jaarliks ​​of tweemaandeliks gehou op plekke wat wissel van Los Vegas, Londen, Sydney, Australië. In 2006, in reaksie op die gewildheid van die vier vorige Amazing-vergaderings, het die JREF sy eerste Amazing-avontuur gehou, 'n weeklange vergadering van skeptici wat op 'n kruisvaartuig deur die Bermuda-driehoek plaasgevind het. Die JREF het vier daaropvolgende Amaz! Avonture na Alaska, die Galapagos-eilande, Mexiko en die Karibiese Eilande gereël ("The Amaz! Ng Meeting" nd).

Ten slotte verleen die James Randi Onderwysstigting ondersteuning aan opvoeders, studente en opkomende skeptiese organisasies deur toekennings, beurse en onderrigmodules te bied wat ontwerp is om kritiese en skeptiese denke onder belangstellendes te versterk. Lede sowel as nie-lede word aangemoedig om deel te neem aan die forum van die Stigting, 'n gasheer vir die aanlyn bespreking van onderwerpe wat wissel van aard, godsdiens, filosofie en die paranormale tot kuns, literatuur en aktuele gebeure.

Kwessies / UITDAGINGS

James Randi het gekonfronteer met opposisie van sowel diegene wat hy blootgestel het as uit die geledere van skeptici. Hy het by verskeie geleenthede regsgedinge teen hom laat optree gedurende sy lang loopbaan. Uri Geller alleen het Randi met ses regsgedinge uitgedaag en hom beskuldig van laster. In slegs een van die sake is Randi skuldig bevind; die verhoor het egter in Japan plaasgevind en hy is skuldig bevind aan 'n mindere klag van 'belediging', wat nie in howe buite Japan en China erken word nie. Randi is dus deur die hof beveel om slegs 'n fraksie van een persent van die bedrag waarvoor Geller gedagvaar het, te betaal, en die twee het uiteindelik 'n skikking buite die hof bereik (Randi 2007). In 1991 het Geller gelyktydig probeer om Randi en die CSICOP te dagvaar nadat Randi glo Geller se paranormale vermoëns vergelyk het met towerkunsies wat op graankosse gedruk is. Die CSICOP het volgehou dat hoewel Randi as stigterslid baie betrokke was by die organisasie, hy nie verantwoordelik was vir sy verklaring nie. Die hof het uiteindelik met die CSICOP ooreengekom en Geller gelas om skadevergoeding aan die organisasie te betaal. Randi en Geller het hul dispuut buite die hof besleg en tot 'n ooreenkoms gekom wat geen van die partye openbaar gemaak het nie ('Uri Geller Libel Suit Dismissed' 1994 ').

Randi en die JREF ontvang deurgaans haatpos, waarvan die meeste afkomstig is van aanhangers van die individue wat hulle teiken. Na sy uiteensetting van Peter Popoff het Popoff die aantygings op die regte manier ontken en Randi daarvan beskuldig dat hy God se werk aangeval het. Uiteindelik het hy egter erken dat hy dwarsdeur die show met sy vrou gekommunikeer het en vooraf gebedskaartjies en ander maniere gebruik het om inligting oor gehoorlede te versamel, maar hy het nietemin sy vermoë gehandhaaf om goddelike boodskappe oor te dra en God se genesingsvermoë te kanaliseer (Dart 1986).

Verder is Randi gekritiseer vir sy gebrek aan wetenskaplike opleiding en dus die geldigheid van sy eise. Hy en ander
hierdie bewerings bestry het deur daarop te wys dat hy geen formele wetenskaplike opleiding ondergaan het nie, maar dat hy nie as wetenskaplike optree nie. Hy het eerder 'n uitgebreide begrip van magie en hoe towery uitgevoer word, wat die basis vorm vir 'n groot aantal van sy ondersoeke. Soos Leon Jaroff, 'n persoonlike vriend van Randi en 'n voormalige lid van die CSICOP, opgemerk het, is Randi 'opgelei in die kuns van misleiding ... Hy weet waarna hy moet kyk as hy 'n bedrog ondersoek' (Malmgren 1998). Randi het ook erken dat hy nie in staat is om alle paranormale eise wat buite sy kundigheidsgebied lê, definitief te ondersoek nie, en verklaar dat JREF deur die ondersoek na die paranormale kundiges kan konsulteer, insluitend statistici, towenaars en ander met gespesialiseerde kennis wat relevant is vir die eis. ”(“ Voorwaardes van die One Million Dollar Challenge ”).

Nie al die aanklagte het egter direk met Randi se werk te make gehad nie. In werklikheid het baie van die aantygings teen Randi 'persoonlike aanvalle op [sy] karakter' (Malmgren 1998) behels. In 1993 het Eldon Byrd, 'n wetenskaplike en vriend van Uri Geller, laster, laster en inbreuk op privaatheidsklagte teen Randi aangedring omdat hy hom in 'n tydskrifartikel 'n 'kindermishandeling' genoem het. Byrd, wat beweer dat hy sielkundige benoudheid gehad het weens die kommentaar, is 'n dekade vroeër in hegtenis geneem weens die besit van kinderpornografie, maar is nooit aangekla of skuldig bevind aan kindermolestering nie. Die jurie was aan die kant van Byrd; Randi is egter nie gelas om skadevergoeding te betaal nie.

Randi se karakter, opmerkings en persoonlike oortuigings is onder die loep geneem binne en buite die hofsaal. Randi, 'n verklaarde ateïs, het al verskeie kere opmerkings gemaak om te wys dat hy ongeloof het in spesifieke godsdienstige, veral Bybelse aansprake, wat gekritiseer word omdat hulle te veel skuur. In sy essay uit 2003 “Why I Deny Religion, How Silly and Fantastic It Is, and Why I'm a Dedicated and Vociferous Bright”, byvoorbeeld, het hy opgemerk dat hy die bevrugting van ''n Midde-Oosterse maagd ... deur 'n spook beskou van die een of ander aard ”wat gelei het tot die geboorte van ''n seun wat op water kon loop, dooies kon opwek, water in wyn kon verander en brode en visse kon vermeerder om buite die vermoë van geloof te wees. Hy sê verder in die opstel dat sy persoonlike geloof berus op 'die basiese goedheid' van die mensdom eerder as op godsdiens, en verder dat sy eie geloofsoortuigings as losstaande van sy werk beskou moet word, en ontken dat die James Randi Educational Foundation 'n ateïstiese / agnostiese organisasie (Randi 2003).

Uiteindelik het Randi selfs deur die skeptiese gemeenskap kritiek verduur. Sy debunking-agenda het sommige skeptici van stryk gebring wat eenvoudig geëis het dat diegene wat beweer dat hulle paranormale of geestelike magte besit, eenvoudig nie hul saak gemaak het nie. Vir hierdie groep was Randi 'n 'pseudo-skeptikus', vir wie debunking belangriker was as ontevrede beoordeling (Truzzi 1987). Soos een kritikus die saak stel: “Randi kom voor as 'n boelie-figuur wat gretig is om aan te val en bespotlik te maak, bereid is om bewyse te verdraai en selfs uit te vind - kortom, die soort persoon wat alles sal doen om te heers in 'n debat, hetsy deur eerlike beteken of vuil ”(Goodspeed 2004).

James Randi en sy stigting beslaan 'n ingewikkelde, selfgemaakte nis wat inherent rolkonflik behels. Hy is 'n professionele towenaar en veral gedurende die vroeë deel van sy loopbaan het hy as 'n baie suksesvolle verhoogkunstenaar gewerk. Gedurende sy hele lewe was hy gekant teen die gebruik van uitvoermagie as basis vir aansprake op magiese (paranormale, bonatuurlike kragte). Persoonlik is hy 'n erkende ateïs wat min nut het vir georganiseerde godsdiens. Randi identifiseer homself ook as 'n skeptikus, veral ten opsigte van godsdienstige aansprake gebaseer op prestasiemagie. Hy hou by die beginsel, wat dikwels deur skeptici aangehaal word: ''n Buitengewone eis vereis buitengewone bewys' (Truzzi 1978: 11). Hy het egter verder gegaan as skeptisisme tot 'n aktiewe rol as 'n debunker van paranormale / bonatuurlike aansprake. Dit is die samestelling van posisies wat daartoe gelei het dat hy deur godsdienstige genesers en hul volgelinge gekritiseer word omdat hulle hul geestelike leiers verguis het, deur skeptici omdat hulle 'n ideoloog was wat hulle as 'n skeptikus voorgedoen het, en deur wetenskaplikes vir pseudo-wetenskaplike metodologieë. Ondanks hierdie talle en uiteenlopende kritiek en kontroversies, het Randi voortgegaan (Horowitz 2020). Soos hy in 'n onderhoud met TYD tydskrif, "geen afpersing, geen bedreigings, kan my laat terugkom van my gekose werk" (Jaroff 2001).

Verwysings

"Oor CSI." En CSICOP.org. Toegang verkry vanaf http://www.csicop.org/about/about_csi op 26 November 2013.

"Oor James Randi." En Randi.org. Toegang verkry vanaf http://www.randi.org/site/index.php/about-james-randi.html op 16 November, 2013.

"Oor die Stigting." En Randi.org. Toegang verkry vanaf http://www.randi.org/site/index.php/about-the-foundation.html op 26 November 2013.

"Aansoek Reëls." En Randi.org  Toegang verkry vanaf http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html op 26 November 2013.

“Kanadese towenaar, skeptikus The Amazing Randi dood op 92.” 2020. Associated Press, Oktober 22. Toegang verkry vanaf https://www.cbc.ca/news/entertainment/obit-magician-randi-1.5772234 op 25 Oktober 2020.

"Voorwaardes van die miljoen dollar-uitdaging." nd Randi.org. Toegang verkry vanaf
http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge/challenge-application.html op 26 November 2013.

Cohen, Patricia. 2001. “Poef! You’re a Skeptic The Amazing Randi's Vanishing Humbug. ” New York Times, Februarie 17. Toegang verkry vanaf http://www.nytimes.com/2001/02/17/arts/poof-you-re-a-skeptic-the-amazing-randi-s-vanishing-humbug.html?src=pm op 26 November 2013.

Dart, John. “Openbarings van skeptici: Geloofsgeneser ontvang 'hemelse' boodskappe via elektroniese ontvanger, debunkers betaal." 1986. Los Angeles Times, Mei 11. Toegang verkry vanaf http://articles.latimes.com/1986-05-11/local/me-5518_1_faith-healer/2 op 26 November 2013.

Dawkins, Richard. 1998. Die Reënboog ontwrig: Wetenskap, wanhoop en die aptyt vir wonder. New York, NY: Mariner Books.

Jakkals, Margalit. 2020. "James Randi, towenaar wat paranormale eise ontmasker het, sterf op 92." New York Times, Oktober 21. Toegang verkry vanaf https://www.nytimes.com/2020/10/21/obituaries/james-randi-dead.html op 25 Oktober 2020.

Sterkte, Michael. 2004. "Die meedoënlose skynheiligheid van James Randi." Rense.com. Toegang verkry vanaf http://www.rense.com/general50/james.htm op 4 Januarie 2004.

Horowitz, Mitch. 2020. 'Die man wat skeptisisme vernietig het.' Boingbong.net, Oktober 26. Toegang verkry vanaf https://boingboing.net/2020/10/26/the-man-who-destroyed-skepticism.html?fbclid=IwAR0LVSNjIsgA-CN5qBf2XoBKqnD92Ce8cnJcDDFeHfH-516miacH49YpmI4 op 29 Oktober 2020.

 

"James Randi." En "Alles oor towenaars." Toegang verkry vanaf http://www.all-about-magicians.com/james-randi.html op 16 November 2013.

James Randi. 2004. "Confessions of a Quackbuster" Blogspot.com, Desember 20. Toegang verkry vanaf http://quackfiles.blogspot.com/2004/12/james-randi-bio.html/ op 16 November 2013.

“James Randi in Memoriam,” 1928–2020. ” 2020. Skepties. Toegang verkry vanaf https://www.skeptic.com/eskeptic/20-10-24/#Skeptical-Movement op 25 Oktober 2020.

Jaroff, Leon. 2001. "Veg teen Flimflam." TIME Magazine, Junie 24. Toegang verkry vanaf http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,149448,00.html op 26 November 2013.

Malmgren, Jeanne. 1998. 'Die' kwak '-jagter. " St. Petersburg Times, April 14. Toegang verkry vanaf http://web.archive.org/web/20090415210052/http://www.sptimes.com/Floridian/41498/The__quack__hunter.html op 26 November 2013.

Orwen, Patricia. 1986. "Die Amazing Randi." Die Toronto Star. Augustus 23. Toegang verkry vanaf http://forums.randi.org/archive/index.php/t-76032.html op 16 November 2013.

Randi, James. 2005. "Fakers and Innocents: Die One Million Dollar Uitdaging en diegene wat dit probeer." 2005. CSICOP.org. Toegang verkry vanaf http://www.csicop.org/si/show/fakers_and_innocents_the_one_million_dollar_challenge_and_those_who_try_for/ op 26 November 2013.

Randi, James. 2010. "Hoe om dit te sê?" Swift. Maart 21. Toegang verkry vanaf
http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/914-how-to-say-it.html op 16 November 2013.

Randi, James. 2003. “Waarom ek godsdiens ontken, hoe simpel en fantasties dit is, en waarom ek 'n toegewyde en stemgerigte helderheid is.” Swift, Julie 25. Toegang verkry vanaf
http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/653-randi-on-religion-and-the-jref.html op 26 November 2013.

"Randi het getroud." 2013. Hoekom Evolusie is waar. WordPress.com. Toegang verkry vanaf https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2013/07/12/randi-got-married/ op 16 November 2013.

"Die Amaz ng Vergadering." En Randi.org. Toegang verkry vanaf http://www.randi.org/site/index.php/amazing-meeting.html op 26 November 2013.

Truzzi, Marcello. 1987. "Op pseudo-skeptisisme." Zetetic Scholar 12 / 13: 3-4

Truzzi, Marcello. 1978. "Op die buitengewone: 'n poging om te verduidelik." Zetetic Scholar 1: 11-22.

Wes, Norris P. "Magiërs Bedrieg Wetenskaplike, Jury Reëls." 1993. Die Baltimore Sun, Junie 5. Toegang verkry vanaf http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,149448,00.html op 2 Desember 2013.

Post Datum:
4 Januarie 2014
Update:
27 Oktober 2020

Deel