Gesond, Gelukkig, Heilig

Gesonde, Gelukkige, Heilige Organisasie Tydlyn (3HO)

Naam: Sikh Dharma: Gesond, Gelukkig, Heilige Organisasie (3HO)

Stigter: Siri Singh Sahib Harbhajan Khalsa, meer algemeen bekend as Yogi Bhajan

Geboortedatum: 1929

Geboorteplek: Delhi, Indië

Jaar gestig: 1969

Heilige of Eerbiedige Tekste: Sikh Heilige Boek (Guru Granth Sahib)

Grootte van Groep: Daar is ongeveer 250,000 Sikhs in Noord-Amerika waarvan ongeveer 10,000 Sikh Dharma: 3HO-lede is. In 1995 was daar 'n telling van 139-ashrams of onderrigsentrums in die Verenigde State, 11 in Kanada en 86 addisionele sentrums in 26 ander lande. (Melton, 1986: 51)

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Na Yogi Bhajan se verhuising na die VSA in 1969, het hy kundalini-joga in Los Angeles, Kalifornië, begin onderrig deur die stigting van 'n ashram en die Healthy, Happy, Holy Organization (3HO). Die 3HO is gevorm met die doel om meditasie, joga en natuurlike lewenstyl aan Sikhs en nie-Sikhs te leer; die ashram was die middelpunt van hierdie praktyk. Vanweë die feit dat hy 'n Sikh-onderwyser was, kon hy sy Sikh-geloof met sy leerlinge deel en sodoende belangstellende gelowiges bereik.

As gevolg van Bhajan se godsdienstige werk in die VSA het die Akal Takhat (die prominente geestelike gesag van die Sikh-geloof) hom aangestel as die Hoof Godsdienstige en Administratiewe Owerheid vir Sikh Dharma in die Westelike Halfrond. Sikh Dharma is gevorm om hierdie leerstellings te organiseer en te versprei; honderde predikante van Sikh Dharma is georden, en honderde onderrigsentrums is gestig. 3HO het die onderwysarm van Sikh Dharma gebly.

Leerstellinge / oortuigings

Guru Nanak (1439-1538) het die Sikh-godsdiens as 'n sinkretiese godsdiens, 'n kombinasie van Hindoeïsme en Islam, met onafhanklike oortuigings en praktyke bygevoeg. Sikhisme het uit sy ontnugtering gegroei met wat hy geglo het die fanatisme en onverdraagsaamheid van die Moslems en die betekenislose rituele en kaste vooroordele wat onder die Hindoes voorkom, is.

'N Opeenvolging van nege Guru's (beskou as reïnkarnasie van Guru Nanak) het die beweging gelei gedurende die periode vanaf Guru Nanak se dood tot 1708. Elke Guru het relevante oortuigings en praktyke by die godsdiens gevoeg. In 1708 is die funksies van die Guru oorgedra aan die Panth (volgelinge) en aan die heilige teks. Lede van beide Sikh Dharma: 3HO en die ortodokse Sikh-godsdiens volg al die oortuigings en leerstellings van Guru Nanak, maar verskil effens in die mate waarin elke groep sekere oortuigings / praktyke volg, of dit byvoeg.

Albei groepe glo in Een Allerhoogste God en dat hierdie god nie menslike vorm kan aanneem nie. Hulle doel van die menslike lewe is om die kringloop van geboortes en sterftes te breek en met God saam te smelt. Daar word groot klem gelê op daaglikse toewyding aan die herinnering aan God. Dit kan bereik word deur die leerstellings van die Guru te volg, meditasie oor die Heilige Naam en uitvoering van diens en liefdadigheid. Lede volg die vermaning van die tien Sikh Gurus om voor sonop op te staan, te bad en God se Naam te oordink. Hierdie individuele praktyke word gevolg deur die sing van gesange uit die Heilige Boek. Die Sikh Holy Book (Guru Branth Sahib) is die ewige Guru; daar is geen plek in 'n lewende Guru in een van die groepe nie.

Daar is vyf kardinale vices wat een beoog om te oorkom om verlossing te bereik:

Kam (lust)

Krodh (woede)

Lobh (gierigheid),

Moh (wêreldse aanhangsel)

Ahankar (trots).

Rituele soos vas, pelgrims, bygelowe en afgodery aanbid word beskou as blinde aanbidding en word sterk verwerp.

Normale gesinslewe (Grasth) word aangemoedig. Selibaat of afstanddoening van die wêreld in nie nodig om verlossing te bereik nie. Die toegewyde moet in die wêreld leef, maar hou sy gedagtes suiwer. Daar is verwerping van beide kante van alle onderskeid van kaste, geloof, ras of geslag.

Die Goeroes het die volle gelykheid van vroue beklemtoon. Hulle het vroulike kindermoord of sati (vrouensbrand) verwerp, wat die weduwee-huwelik toelaat en purdah verwerp (vroue dra sluiers). Eerlike arbeid en werk is die goedgekeurde manier om jou lewe te leef. Dit word as eerwaardig beskou om daaglikse brood deur eerlike werk te verdien en nie deur bedel of oneerlike beteken nie. Ban Chhakna, wat met ander deel, is ook 'n sosiale verantwoordelikheid. Die individu word verwag om ander in nood deur liefdadigheid te help. Seva, die gemeenskapsdiens is ook 'n integrale deel van hierdie groepe. Die gemeenskaplike gemeenskapskombuis (langar) wat by elke gurdwara aangetref word en toeganklik is vir mense van alle godsdienste, is een uitdrukking van hierdie gemeenskapsdiens.

Die punte van uiteenlopendheid tussen albei groepe handel oor die beoefening van joga, doop, die beoefening van die vyf "k's" en gesondheid. Lede van die Sikh Dharma: 3HO word die keuse gegee, maar word sterk aangemoedig om 'n Sikh-doop te hê wat hulle in staat stel om by die Khalsa aan te sluit. Nadat hulle gedoop is, moet Sikh Dharma-lede die vyf "k's" streng volg.

Die vyf praktyke genoem Lhalsa heiliges is:

Kesh (lang hare, wat nooit gesny word nie)

Kangah (kam)

Kachha (kort broek)

Kara (metaal armband)

Kirpan ('n seremoniële dolk).

Daarteenoor word die ortodokse Sikhs almal gedoop en is die nakoming van die vyf "k's" in die huidige tyd nog nie so dramaties soos dié van lede van Sikh Dharma nie.

Sikh Dharma-lede oefen drie verskillende tipes joga: 1.kundalini, 2.laya, en 3.tantric wat veronderstel is om hulle doeltreffender te mediteer. Lede lê ook groot klem op gesondheid, meer as wat in die ortodokse Sikh-godsdiens gerespekteer word. Trouens, joga en vegetarisme word deur die Heilige Boek as blinde ritueel verwerp. Daar is 'n mate van kontroversie.

Verwysings

Barrier, N. Gerald, en Verne A.Dusenbery. 1989. Die Sikh Diaspora: Migrasie en die ervaring bo Punjab. Delhi: Chanakya Publikasies.

Dart, John. 1986. "Seën die soeke na sukses gesien as 'n hupstoot vir 2 Oosterse sektes." Los Angeles Times 19 Julie, Tuiste: Metro; deel 2; bladsy 4.

Dart, John. 1993. "Lang pad van die huis af." Los Angeles Times 1 Augustus, Vallei ed .: B1.

Khalsa, Kirpal Singh. 1986. 'Nuwe godsdienstige bewegings draai na wêreldse sukses.' Tydskrif vir die wetenskaplike studie van godsdiens 25 (2) 233-245.

Melton, J. Gordon. 1986. Die Ensiklopediese Handboek van Kultusse in Amerika. NY: Garland Publishing Inc.

Melton, J. Gordon, ed. 1996. Ensiklopedie van Amerikaanse Godsdienste. New York: Gale Research Inc.

Singh, Khushwant. 1985. Die Sikhs Vandag. Nieu-Delhi: Orient Longman.

Singh, Khushwant. 1977. 'N Geskiedenis van die Sikhs. Nieu-Delhi: Oxford University Press.

Tobey, Alan. 1976. "Die somer-sonstilstand van die Gesonde-gelukkige-heilige organisasie." in Charles Y. Glock en Robert N. Bellah, reds., Die Nuwe Godsdienstige Bewussyn. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Press, pps. 5-30.

Wright, Chapin. 1978. "Natuurlike koeldrank-waagstukke betaal." Washington Post 13 Desember Finale weergawe: B1. 

Gemaak deur: Monica Villanueva
Vir Soc257: Nuwe Godsdienstige Bewegings
Lente Termyn 1997
Laas gewysig: 07 / 24 / 01

 

Deel