Johanna JM Petsche

GI Gurdjieff

GURDJIEFF TYDLYN

c.1866: Gurdjieff is gebore

c.1887-1907: Gurdjieff het deur die Midde-Ooste en Sentraal-Asië gereis in die soeke na esoteriese kennis.

1913: Gurdjieff arriveer in Moskou met die grondslag van sy leer geformuleer en lok volgelinge.

1922-1932: Gurdjieff se Institute for the Harmonious Development of Man het sy finale vorm aangeneem in die Chateau du Prieur é d'Avon in Fontainebleau.

1949: Gurdjieff sterf.

1950: Stigtingsgroepe is in Parys en Londen gestig.

1953: Die New York Foundation Group is gestig.

1953: Leon MacLaren neem Gurdjieffian-leerstellings op in sy School of Economic Science, 'n 'fringe'-groep van Gurdjieff.

1970: Robert Burton stig die Fellowship of Friends in Kalifornië, 'n "fringe" groep van Gurdjieff.

1971: Bennett vorm sy International Academy for Continuous Education in Sherborne, Gloucestershire, 'n "onafhanklike" groep.

1972: Raymond John Schertenleib stig The Emin, 'n "fringe" groep van Gurdjieff, in Londen.

1973: Paul Henry Beidler stig The Search in Northeon Forest, 'n "fringe" groep van Gurdjieff in Pennsylvania.

1974: JG Bennett koop Claymont Court, 'n herehuis in Wes-Virginia, wat hy as die fokuspunt van 'n modelvereniging, die Claymont Society for Continuous Education, sou wees.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

George Ivanovitch Gurdjeff (c.1866-1949) was 'n Armeens-Griekse geestelike Gurdjieff1onderwyser, bekend vir sy charisma, onvoorspelbaarheid en eiesinnige leerstellings en metodes. Sy leerstellings word in die geheel dikwels 'die werk' of 'die vierde weg' genoem. Gurdjieff self het die term 'die werk' in 1918 geskep, wat beteken dat werk aan jouself gedoen moet word, terwyl die 'vierde weg' bedoel is om te kontrasteer met 'maniere' of geestelike weë wat uitsluitlik op die intellek, liggaam of emosies fokus (Moore 1991: 3; Ouspensky 1977: 48-50). In 1918 in Essentuki in die Kaukasus het Gurdjieff 'n skool gestig wat spoedig bekend geword het as die Instituut vir die Harmonieuse Ontwikkeling van die Mens. Dit bereik sy finale vorm in 1922 in die Chateau du Prieur é d'Avon in Fontainebleau, Frankryk. Teen middel 1924 was Gurdjieff in 'n byna noodlottige motorongeluk betrokke en van toe af het sy Instituut by die "Prieur é" geleidelik ontbind. Later in sy lewe het Gurdjieff meer informeel geleer en groepbyeenkomste gehou waar leerlinge in sy woonstelle in Parys en New York sou saamtrek. Gedurende sy hele lewe kon Gurdjieff 'n groot aantal volgelinge lok en talentvolle intellektuele en kunstenaars insluit. 'N Aantal groepe gebaseer op Gurdjieff is ook in Europa en Amerika gevorm tydens Gurdjieff se leeftyd, gelei deur leerlinge soos PD Ouspensky en AR Orage.

Na sy dood in 1949 het die verskillende groepe wat gevorm is, versplinter en herbestel. (Ouspensky se dood twee jaar tevore het die organisasie van groepe alreeds geruk; Ouspensky het 'n besonder suksesvolle leermeester geword van Gurdjieff se idees). Terwyl baie van Gurdjieff se leerlinge lid geword het en onderwysers van 'n formele netwerk van Gurdjieff-groepe, bekend as 'Foundation' -groepe, gestig deur Gurdjieff se opvolger Jeanne de Salzmann, het ander leerlinge groepe gestig of daaraan deelgeneem, heeltemal onafhanklik van die Foundation-netwerk. Meer besonderhede word in die afdelings hieronder gegee. Hierdie afdeling gee nou 'n kort oorsig van Gurdjieff se lewe.

GI Gurdjieff is gebore in Alexandropol (huidige Gyumri) in Russiese Armenië, naby die grens van Turkye. Daar is omstredenheid oor sy geboortejaar, aangesien verskillende dokumente teenstrydige datums toon, hoewel die oortuigendste datum 1866 lyk (Petsche 2011: 102; Petsche 2015: 40). Volgens Gurdjieff se (weliswaar onkontroleerbare) outobiografiese geskrifte, het hy in sy jeug bekend geword as 'n 'meester van alle ambagte', wat bygestaan ​​het in die werkswinkel van sy vader. Hy verhuis later met sy gesin na Kars in Turkye, waar Gurdjieff 'n toegewyde koor was in die Russiese Ortodokse katedraal (Gurdjieff 2002a: 42, 50, 61). Oor 'n tydperk van twintig jaar (biograaf James Moore gee die datums van 1887 tot 1907) beweer Gurdjieff dat hy wyd gereis het en heilige plekke deur Sentraal-Asië en die Midde-Ooste gesoek het in die strewe na esoteriese kennis (Moore 1991: 31, 321-323 ). Volgens Gurdjieff was die vrugbaarste periode van sy reis in die Islamitiese streke Bokhara, Merv en Samarkand. Die Sarmoung-klooster word ook deur Gurdjieff aangebied as 'n fokuspunt van sy reise (Gurdjieff 2002a: 90-91, 148-164, 227-229), en word algemeen beskou as die bron van inspirasie agter sy musiek, Movements, en nege. -sydige enneagramsimbool (Moore 1991: 32). Gurdjieff beskryf die klooster vaagweg as 'êrens in die hart van Asië' (Gurdjieff 2002a: 148), en daar is geen feitelike bewyse met betrekking tot die bestaan ​​daarvan gevind nie (Moore 2005: 446). Gurdjieff het miskien die Sarmoung-klooster op fantasievolle wyse geskep as 'n verklaring vir die bron van sy sleutelleerstellings.

Na sy reise beskryf Gurdjieff die vestiging in Tasjkent, die Oesbekiese hoofstad van Russiese Turkistan, waar hy vier of vyf jaar lank as 'n 'professor-instrukteur' in 'pseudo-wetenskaplike domeine' gewerk het vanweë 'n heersende belangstelling in 'okkultisme, teosofisme spiritualisme ”(Gurdjieff 1988: 20-22). Moore gee datums van 1907 tot 1912 (Moore 1991: 323-24). In hierdie tydperk het Gurdjieff moontlik ook Rusland besoek, sy eerste volgelinge saamgetrek en met die Poolse Julia Osipovna Ostrowska getrou, wat drie en twintig jaar sy junior was (Beekman Taylor 2008: 40-47, 225; Moore 1991: 324). In 1913 het Gurdjieff in Moskou aangekom met die grondslag van sy onderrigting soos uiteengesit in 'Glimpses of the Truth' (1914) en meer leerlinge gelok. Hy het groepe in Moskou en Sint Petersburg gestig en teen 1916 'n aantal belangrike leerlinge soos die joernalis en polymaat Piotr Demianovich Ouspensky en komponis Thomas de Hartmann beveilig (Moore 1991: 324). Gurdjieff het erken dat die destydse onstuimige politieke klimaat bygedra het tot sy sukses, want dit het 'mense uit hul gewone groewe geskud ... die rykes en geborgenes van gister het hulself die totale armoede van vandag bevind' (Gurdjieff 2002b: 277).

Gurdjieff stig in 1918 'n Instituut in Essentuki in die Kaukasus, wat later die 'Instituut vir die Harmoniese Ontwikkeling van die Mens' word. Die instituut verhuis na Tiflis, daarna Konstantinopel, Berlyn, en uiteindelik, in 1922, na die drieverdieping Chateau du Prieur é d'Avon Fontainebleau naby Parys. [Sien die prentjie hiernaas] Die "Prieur é" was vermoedelik die tuiste van Mme de Maintenon, die beroemde minnares van Lodewyk XIV, en later 'n Karmelietklooster vir priors, dus "Prieur é" (Petsche 2015: 56). Op sy Instituut het Gurdjieff groepe leerlinge opdrag gegee deur middel van intensiewe hand- en huiswerk, dans, kook, eet van die alkoholgebruik, uitlokkende opmerkings aan leerlinge en luister na musiek en voorlesings. Hierdie metodes is ontwerp om selfwaarneming by leerlinge te bewerkstellig deur wrywing te skep en inspanning en aandag te eis (Zuber 1980: 26-27; Ouspensky 1977: 348; Gurdjieff 1976b: 232). In Julie 1924 het Gurdjieff 'n ernstige motorongeluk gehad en sy Instituut tydelik ontbind. Die werk aan die Prieur é het geleidelik weer begin, maar nooit weer die intensiteit van die periode van 1922 tot 1924 herwin nie. Na sy motorongeluk stop hy die werk aan sy "Movements" (heilige danse) en begin hy klaviermusiek saam met leerling de Hartmann, as asook die skryf van sy eerste boek.

Gedurende die volgende dekade het Gurdjieff sy vier boeke geskryf. Die eerste drie vorm die trilogie Alles en alles. [Sien die prentjie regs] Die  trilogie het sy magnum opus ingesluit, Beëlsebub se verhale aan sy kleinseun, wat hy in 1924 begin het en voortgegaan het met die wysiging tot sy dood in 1949 , en twee semi-outobiografiese vertellings, Vergaderings met merkwaardige mans, wat hy in 1927 of 1928 begin het, en Die lewe is eers werklik as 'ek is', geskryf tussen 1933 en 1935. Gurdjieff se finale werk is 'n kort stuk genoem Die aankondiging van die goeie koms, wat die eerste keer in 1933 gepubliseer is, wat die enigste werk van Gurdjieff is wat in sy leeftyd gepubliseer is (hy het dit egter die volgende jaar ingetrek en die oorblywende eksemplare vernietig). Die werk is 'n mengelmoes van outobiografie en promosie-opsomming van sy trilogie, en dit bevat gedeeltes uit 'n program wat Gurdjieff vir sy Instituut in Fontainebleau uitgereik het (Petsche 2015: 23-26, 58-60). Hierdie instituut het tot 1932 bedryf.

In die dertiger- en veertigerjare het Gurdjieff baie informeler onderrig gegee. In 1930 en 1940 het Gurdjieff in Parys onderrig gegee aan 'n vroulike en meestal lesbiese groep genaamd 'The Rope'. Die naam kom van Gurdjieff se verduideliking dat om die hange van die bewussyn te beklim, moet lede van die groep op 'n Concorde é of tou. Die groep het noue kontak met Gurdjieff gehad, met vergaderings in restaurante of by sy woonstel. Van 1940 tot sy dood het Gurdjieff ook gereeld die Salzmann se Sévres-groep onderrig, waaronder Pauline de Dampierre, Marthe de Gaigneron, Solange Claustres, Henriette Lannes en René Daumal. Al hierdie lede, met die uitsondering van Daumal, wat in 1944 oorlede is, het belangrike figure geword in die Londense en Parys-stigtingsgroepe wat deur Salzmann gestig is na Gurdjieff se dood (Petsche 2015: 63).

Van 1945 tot 1949 het baie Engelse, Franse en Amerikaanse leerlinge Gurdjieff se woonstelle in Parys en New York besoek, wat daagliks vergaderplekke geword het waarby lees van Beëlsebub se verhale aan sy kleinseun, luister na Gurdjieff wat op sy draagbare harmonium improviseer en aan weelderige, rituele etes deelneem. By hierdie maaltye het elke persoon wat aan tafel sit 'n spesifieke funksie gehad en is die rituele roostering van die verskillende soorte "idiote" aan tafel uitgevoer. Dit was bedoel om 'n spieël te bied waarin leerlinge hulself kon sien. In Parys op 14 Oktober 1949, enkele dae nadat hy sy laaste beweging gechoreografeer het, stort Gurdjieff in 'n Bewegingsklas in duie. Op 29 Oktober sterf hy aan pankreaskanker in die Amerikaanse hospitaal in Neuilly, nadat hy finale opdrag aan de Salzmann gegee het (Petsche 2015: 63-64).

Leerstellinge / oortuigings

Die leer van Gurdjieff het veral geput uit Westerse esoteriese, soefiese en teosofiese gesprekke, terwyl hy ook Hindoe-, Boeddhistiese, Joods-Christelike en Islamitiese idees gebruik het. Sy uitgebreide en taamlik ingewikkelde leerstellings oor kosmologie en kosmogonie kan gevind word in Beëlsebub se verhale aan sy kleinseun, veral hoofstuk nege en dertig, "The Holy Planet Purgatory." 'N Veel eenvoudiger en veel minder flambojante weergawe kan in Ouspensky gevind word Op soek na die wonderbaarlike. Dit is egter die soteriologiese leerstellings van Gurdjieff wat hier aangebied word, aangesien dit die kern vorm en die uiteindelike doel van Gurdjieff se werk verklaar. Gurdjieff het geleer dat hedendaagse mense soos disfunksionele masjiene is wat gewoonlik werk en bestaan ​​uit drie uiteenlopende dele of "sentrums" (intellektueel, emosioneel en fisies) wat voortdurend wanorde is (Ouspensky 1977: 53-54). Op hierdie manier word die lewe in 'n gefragmenteerde en meganiese toestand geleef waar die kern self of 'essensie' grootliks verlore gaan. Die lewe word plaasgevind deur die valse 'persoonlikheid', 'n beskermende, illusie masker wat vergoed vir hierdie gebrek aan 'wese'. Hierdie toestand kenmerk die twee laagste (van vier) "bewussynstoestande" waarin die meeste mense hul lewens voer; die eerste is letterlike slaap in die nag en die tweede die slaapagtige toestand waarin 'n mens leef (Ouspensky 1977: 142-43).

Die leer van Gurdjieff het ten doel gehad om hierdie ongekoördineerde 'sentrums' te harmoniseer, en mense van die laagste bewussynstoestande tot hoër bewustheidstoestande te verhef waar mense 'wakker' en 'bewus' word. Die derde bewussynstoestand behels 'selfherinnering', wat beteken om te onthou om op die oomblik bewus te wees van sy eie gewone reaksies en gedrag. Dit word bereik deur 'aandag te verdeel' sodat 'n mens terselfdertyd bewus is van die waarnemende self sowel as die situasie, denke of emosie wat ervaar word (Ouspensky 1977: 118-20, 179). Gurdjieff het geleer dat die fakulteit “aandag” die sleutel tot selfherinnering is, en dat dit gekweek moet word sodat dit nie afgelei word of met eksterne dinge “geïdentifiseer” word nie (Ouspensky 1977: 110). Gurdjieff het ten doel gehad om leerlinge se aandag te kweek en hulle tot selfherinnering te lok, asook om die meganiese gedrag van die sentrums waar te neem en op te voed (Gurdjieff 1976b: 156).

Die uiteindelike doel van Gurdjieff se werk was om 'n innerlike alchemistiese proses in die liggaam aan die gang te sit wat tot die vorming van subtiele liggame of sielagtige stowwe kon lei (Ouspensky 1977: 189, 193, 256), wat objektief herinner aan baie ander. esoteriese tradisies. Een van die belangrikste uitgangspunte van Gurdjieff is dat individue sonder siel of subtiele liggaam gebore word, maar dat dit verkry kan word deur selfherinnering, aangesien selfherinnering ruimte of die vermoë om 'indrukke' (sintuiglike ervarings) in die liggaam te betree. Hierdie 'indrukke' word verfyn en omskep in fyner energie wat in die liggaam kristalliseer om subtiele liggame te vorm. Leerling de Hartmann gee 'n nuttige uiteensetting hiervan:

die werklike doel van die werk in Essentuki kan net duidelik word as 'n man sy aandag gee aan die idee van die kristallisering van die siel. Die produkte van voedsel, sowel growwe kos as lug, is nodig; maar sonder indrukke, die groot prestasie, kan die kristallisering nie plaasvind nie. In hierdie poging kan 'n mens selde self slaag ... Materiaal van 'n spesiale kwaliteit wat deur indrukke ontvang word, moet by die leerling bestaan ​​om die onderwyser te help om hierdie transformasie te laat plaasvind. Om 'n voldoende hoeveelheid van hierdie materiaal op te bou, wat die leerling deur sy eie pogings moes versamel, is 'n soort geïsoleerde 'reservoirs' nodig, waar spesiale voorwaardes dit toelaat om hierdie materiaal te deponeer (de Hartmann en de Hartmann 1992: 69) .

In sy vroeë onderrig word hierdie subtiele liggame astrale, geestelike en oorsaaklike liggame genoem, en hulle vorming korreleer met die toegang tot twee "hoër sentrums" (Ouspensky 1977: 41, 180, 197, 282). In gesprekke gepubliseer in Uitsigte uit die regte wêreld , Gurdjieff het ook verwys na drie subtiele liggame, maar nou word die astrale liggaam ook die siel genoem, en die derde liggaam was die "regte ek" (Gurdjieff 1976b: 201-06, 214-15). In Beëlsebub se verhale aan sy kleinseun, het hy slegs twee "hoër wese-liggame", die liggaam-Kesdjan of astrale liggaam, en die hoër wese-liggaam of siel aangebied. Hierdie hoër wesensliggame word binne, en 'n 'bedekking', die 'planetêre' liggaam gekweek. Later skei hulle daarvan, maar slegs die hoër wese-liggaam het die moontlikheid om onsterflik te word (Gurdjieff 1964: 673-74, 763-68).

In die stelsel van Gurdjieff, wanneer subtiele liggame manifesteer, het 'n mens die vierde en hoogste bewussynstoestand bereik, die 'objektiewe' bewussynstoestand. In die objektiewe bewussynstoestand verkry 'n mens 'kennis van dinge op sigself' en kan 'hy die eenheid van alles sien en voel' (Ouspensky 1977: 278-79). In hierdie toestand verbrokkel die ego, wat beteken dat, in die terme van Gurdjieff, van persoonlikheid gestroop word en dat u wese of ware ek geopenbaar word (Gurdjieff 1981: 107). Gurdjieff se onderrigmetodes het ten doel gehad om individue van die tweede tot die derde bewussynstoestand te verhoog, laasgenoemde bekend as selfherinnering. Deur self te onthou, kan praktisyns hul gefragmenteerde en meganiese toestande waarneem en regstel. In die stelsel van Gurdjieff het dit daartoe gelei dat praktisyns deur middel van 'n innerlike alchemiese proses die vierde toestand van bewussyn bereik het en subtiele liggame ontwikkel.

RITUELE / PRAKTYKE

Lede van die meer formele netwerk van Gurdjieff-groepe, bekend as Foundation-groepe (sien die volgende afdeling vir meer besonderhede), woon gewoonlik weeklikse groepbyeenkomste by, wat 'n vraag- en antwoordstruktuur het, asook spesiale naweke en retraites, waar klein spanne fisiese arbeid verrig. en verskillende take onder leiding van onderwysers. Groepbyeenkomste behels voorlesings, gewoonlik gebaseer op Ouspensky's Op soek na die wonderbaarlike (1949), en besprekings van sleutel temas volg. Ricardo Guillon, lid van die Paris Institut GI Gurdjieff onder Michel Conge, verklaar dat voorlesings van Ouspensky se teks voorberei is vir groepuitruilings, en hy interpreteer die oorspronklike titel daarvan, Fragmente van 'n onbekende lering , om te beteken dat die boek onvolledig is; wat ontbreek, is die bydrae van elke persoon (Guillon 2004: 79). Onafhanklike Gurdjieff-groepe lees meer geneig Beelzebub's Tales, wat tydens Gurdjieff se leeftyd 'n fokuspunt was vir groepwerk (Kherdian 1998: 107; Ravindra 2004: 46; Guillon 2004: 79).

Spesiale oefeninge [Sien die prentjie hiernaas] word aan lede van die stigtingsgroepe gegee, en dit word met geheimsinnigheid bewaak. Hulle is in wese behels die aandag te skenk, dele van die liggaam waar te neem en waar te neem, onderskeid te tref tussen voel en voel, in die posisie van 'n ander persoon te gaan en probeer om die teenoorgestelde te doen van wat jy normaalweg doen. Sommige van hierdie oefeninge kom direk van Gurdjieff af en kan in verskillende mate in detail gevind word in gepubliseerde transkripsies van Gurdjieff se gesprekke (sien Gurdjieff 1981: 113-16; Gurdjieff 1976b: 146-47, 161, 244-45; Gurdjieff 2008: 141- 42). Joseph Azize het 'n unieke omvattende akademiese studie gepubliseer oor een van Gurdjieff se kontemplatiewe oefeninge, bekend as "The Four Ideals" (Azize 2013a). Seymour Ginsburg, wat van 1978 tot 1990 by Gurdjieff-groepe verbonde aan die Stigting aangesluit het voordat hy 'n onafhanklike groep in Suid-Florida gelei het, gee ook 'n aantal oefeninge en lesse in Gurdjieff onthul. Ginsburg sê dat oefeninge wat in die stigtingsgroepe gegee word, uit drie kategorieë bestaan: hoofoefeninge wat gereeld geoefen moet word, en herinner of 'stop' oefeninge wat vereis dat individue op sekere oomblikke in die dag moet stop, soos elke keer as 'n mens deur 'n deur loop, en sielkundige oefeninge, waar praktisyns "identifikasies" op sigself waarneem, soos negatiewe emosies. Ginsburg verduidelik dat lede aan die einde van die groepbyeenkomste 'n oefening vir die komende week kry (Ginsburg 2005: 27, 40, 77-78).

Vanaf die 1960's het de Salzmann die praktyk van sittings aan Foundation-groepe bekendgestel, waar leerlinge in stilte sit en sensasies in die liggaam kweek (Needleman en Baker 2005: 452). Leerlinge word dwarsdeur die vergadering begelei en word opdrag gegee om bewustheid van die liggaam, asemhaling en stilte te gee (Segal 2003: 200-01). David Kherdian berig oor sittings by die New York Foundation: 'Die belangrikste ding was om ons gedagtes te laat val en regtig in ons liggaam te wees. Ontspanning het plaasgevind deur aanvoeling ... ons is aangemoedig om in ons sentrums te wees ... Die sittings het vyf en veertig minute geduur ”(Kherdian 1998: 60-61). Volgens Ginsburg moet 'n mens die oë toemaak, gemaklik sit en vermy om enigiets te visualiseer. In die daaropvolgende stilte kan 'n mens in Gurdjieffiaanse terme 'objektiewe bewussyn' en die 'regte wêreld' ervaar (Ginsburg 2005: 56-57; sien ook Ravindra 2004: 50, 77, 91; Segal 2003: 198-201). Gurdjieff het self nooit sittings gehou nie, hoewel hy in sy laaste jare sommige leerlinge en kleingroepe voorgestel het om vorms van individuele sit, meditasie of 'sentrering' te beoefen (Howarth en Howarth 2009: 473).

Een van die belangrikste praktyke wat deur sowel Foundation as Onafhanklike Gurdjieff-gebaseerde groepe uitgevoer word, is dié van 'Movements'. Gurdjieff se bewegings, wat hy van 1917 tot 1924 en van 1940 tot 1949 gechoreografeer en geleer het, is danse en oefeninge wat gekenmerk word deur simboliese liggaamsgebare, wat dikwels in onvoorspelbare rye geplaas word. Dit is bedoel om die liggaam se meganiese aard uit te daag en selfherinnering te vergemaklik. Die bewegings word vandag nog geleer in 'n proses van choreografiese oordrag. Die meeste groepe hou selde openbare optredes op, en die meer "ortodokse" stigtingsgroepe hou die Beweging noukeurig op; om langtermynlede slegs fragmente te leer om te verseker dat kennis van die Bewegings binne hierdie groepe gehou word (Petsche 2013: 100, 102).

Die enigste amptelik vrygestelde beeldmateriaal van Gurdjieff's Movements verskyn tussen 1.29.28 en 1.38.24 minute van Peter Brook se kinematiese verwerking van Gurdjieff's Vergaderings met merkwaardige mans (1979) (sien Cusack 2011). Brook beeld ses bewegings uit wat lede van die Foundation-netwerk uitgevoer het. Hierdie uitvoerings, onder toesig van de Salzmann, is egter kort en doelbewus uitgevoer met effense veranderinge (Azize 2012: 321). Die feit dat Bewegingsmateriaal op YouTube beskikbaar is, toon aan dat stigtingsgroepe die Bewegings nie blootgestel het aan blootstelling aan die publiek nie. Baie van hierdie snitte beeld Movements-optredes uit wat aangebied is by ashrams gewy aan die Indiese mistikus "Osho" of Acharya Rajneesh, wat Gurdjieff bewonder het (Storr 1997: 47). Hierdie algemeen onakkurate optredes word deur lede van die Stigtingsgroepe as oneerbiedig beskou.

LEADERSHIP / ORGANISASIE

Na die Tweede Wêreldoorlog was Jeanne de Salzmann die leerling van Gurdjieff wat die lankst oorleef het, en is hy ná sy dood as sy opvolger aanvaar (Moore 1991: 268). Sy het die verskillende Gurdjieff-gebaseerde groepe versprei oor die hele wêreld in 'n netwerk van 'Foundation'-groepe georganiseer, wat kerngroepe in Parys, New York en Londen gestig het. Hierdie kerngroepe word as die sentrums van die netwerk beskou as gevolg van die relatiewe groot konsentrasie van die eerste generasie Gurdjieff-leerlinge in hierdie stede. Baie ander stigtingsgroepe het hiervan vertak en is in die meeste groot stede in die Weste te vinde. Terwyl sommige van hierdie groepe hulself as verenigings en ander institute klassifiseer, behoort hulle almal tot die Salzmann-netwerk en kan almal eenvoudig as stigtingsgroepe verwys word. In 2005 is beraam dat daar wêreldwyd ongeveer 10,000 2005 lede in die netwerk was (Needleman en Baker 453: 1990). Terwyl de Salzmann tot haar dood in 2013 aan die hoof gestaan ​​het van die hele organisasie, het drie ander figure groot invloed gehad: Henriette Lannes, Henri Tracol en Maurice Desselle (Azize XNUMXb).

Nie al die volgelinge van Gurdjieff het in hierdie netwerk saamgevoeg nie; 'n verskeidenheid Gurdjieff-gebaseerde groepe bly daarbuite. Dit kan as "onafhanklike" groepe beskou word. Waar sommige van hierdie groepe 'n voortsetting is van groepe wat tydens Gurdjieff se leeftyd deur Gurdjieff se leerlinge gestig is (soos PD Ouspensky, Maurice Nicoll en JG Bennett), is nuwe groepe ook gestig deur leerlinge van Gurdjieff of Ouspensky (soos Frank en Olgivana Lloyd Wright, George en Helen Adie, en Rodney Collin). Baie gaan vandag nog voort. Daar is ook 'n toenemende aantal "byvoordele" -groepe wat almal op een of ander manier toegewyd is aan Gurdjieff se leer, maar gestig deur individue wat Gurdjieff nooit ontmoet het nie. Beduidende stigters van die “rand” -groep is onder andere Leon MacLaren, Oscar Ichazo, Claudio Naranjo, Robert Burton, Bhagwan Shree Rajneesh (“Osho”), Paul Henry Beidler, Raymond John Schertenleib en EJ Gold (Petsche 2014: 348). Randgroepe is geneig om 'n buigsamer benadering tot Gurdjieff se onderrig te hê, en absorbeer Gurdjieffiaanse beginsels in nuwe godsdienstige-geestelike stelsels. Leon MacLaren se School of Economic Science, wat in 1937 in Londen gestig is, kombineer byvoorbeeld Transendentale Meditasie-tegnieke en Advaita Vedanta-filosofie met die idees van Ouspensky en Gurdjieff. Robert Burton's Fellowship of Friends, wat in 1970 in Kalifornië gestig is, gebruik speelkaarte om Gurdjieff se leerstellings oor die 'sentrums' van die mens voor te stel (Petsche 2014: 348; Petsche 2013a: 67-72).

Kwessies / UITDAGINGS

Die netwerk van stigtingsgroepe staan ​​vandag voor twee hoofuitdagings. Ten eerste is daar die uitdaging om Gurdjieff se werk (veral sy Bewegings) te bewaar en te beskerm teen openbare blootstelling, verkeerde interpretasie en misbruik. Hierdie doel is prominent in esoteriese of inisiatiewe kringe, wat daarop gemik is om heilige leringe en materiaal te bewaar, en dit te beskerm teen buitestaanders sonder ervaring van die stelsel. Die idee is dat deur esoteriese onderrig en materiaal deur ervarings- en inisiatiewe kanale deur te gee, hulle lede direk en binne die geskikte konteks en korrekte tyd sal bereik. Daar word tradisioneel beskou dat esoteriese leerstellings kragtig is, selfs potensieel gevaarlik as hulle onder verkeerde omstandighede aan verkeerde mense blootgestel word. Dit was die mening van die leerling van Gurdjieff, Jessmin Howarth, wat gesê het dat die beweging van bewegings wat Gurdjieff nie toegestaan ​​het nie, 'dom arrogant en onaangeraak is, indien nie heeltemal gevaarlik nie, in ag genome die delikate, geheimsinnige balans waarmee ons te doen het ... Mnr Gurdjieff se bedoeling is 'n gevaarlike presedent ”(Howarth en Howarth 2009: 470).

Met betrekking tot die Bewegings, soos hierbo bespreek, kan 'n lang reeks (meestal onakkurate) snitte van Gurdjieff se Bewegings egter nou op Youtube gevind word, wat daarop dui dat die Stigtingsgroepe die Bewegings nie suksesvol vir 'buitestanders' verberg het nie. Die Gurdjieff / de Hartmann-klaviermusiek, wat deur Gurdjieff en sy leerling Thomas de Hartmann gekomponeer is, is 'n soortgelyke uitgawe rondom die klaviermusiek Gurdjieff / de Hartmann. Die lede van die Ortodokse Stigting reageer negatief op opnames van hierdie musiek (wat meestal deur buitestaanders gemaak is) en beweer dat hierdie opnames toelaat dat luisteraars die musiek buite die "werk" -omgewing kan hoor, wat die musiek waardeer en Gurdjieff se bedoeling daarvoor verwaarloos. Hierdie terughoudendheid blyk te spruit uit 'n interpretasie van Gurdjieff se kosmologiese opvatting van 'innerlike oktawe' wat verband hou met die harmoniese reeks in musiek. As daar geglo word dat die klaviermusiek ingelig word deur die subtiele wette van Gurdjieff se innerlike oktawe, moet opnames des te vernederender geag word, aangesien subtiliteite van harmonieke en die fynere stowwe wat hulle kan kanaliseer verlore gaan tydens die opname (Petsche 1925: 1927-2015). Nog 'n bekommernis vir Work-lede rakende opnames van die Gurdjieff / de Hartmann-klaviermusiek, is dat dit lei tot 'meganiese luister' (Gurdjieff was daarop gemik om mense uit hul 'meganiese' toestande te breek), aangesien die luisteraar weet wat in die musiek kom. Opnames bevorder ook om agtereenvolgens na baie stukke te luister, terwyl slegs 'n klein aantal stukke in die konteks van 'n stigtingsgroep gespeel word sodat luisteraars oplettend kan bly.

Die tweede uitdaging vir stigtingsgroepe is bloot om nuwe lede te lok en as gemeenskap te oorleef. Met uiters minimale aanwesigheid op die internet en die tradisie van geen advertering of promosie nie, word die stigtingsgroepe vermoedelik al hoe minder. Die toekoms van die Gurdjieffiaanse gemeenskap kan uiteindelik in die meer aanpasbare Onafhanklike groepe lê, soos dié wat gevorm is deur die meester Gurdjieff-leerling JG Bennett, sowel as die talle randgroepe wat nou ontstaan ​​het, wat almal nuwe godsdienstige-geestelike stelsels in Gurdjieffs insluit. onderrig. Dit is waarskynlik dat hierdie groepe steeds meer takke sal laat spruit, sodat die Gurdjieffiaanse genealogiese boom voortgaan om uit te brei na 'n nuwe en onortodokse gebied.

IMAGES
Beeld # 1: Beeld is 'n foto van die bewegingstigter George Ivanovitch Gurdjeff.
Beeld # 2: Beeld is 'n foto van die Instituut vir die Harmonieuse Ontwikkeling van die Mens op sy laaste plek in die drieverdieping Chateau du Prieur é d'Avon Fontainebleau naby Parys.
Beeld # 3: Beeld is 'n foto van die omslag van Gurdjieff se vernaamste werk, die trilogie Alles en alles.
Beeld # 4: beeld is 'n foto van oefeninge wat deur Gurdjieff ontwikkel is, wat 'n belangrike element van die Gurdjieff-rituele praktyk is.

Verwysings

Azize, Josef. 2013a. “The Four Ideals: A Contemplative Exercise by Gurdjieff.” Aries 13: 173-203.

Azize, Josef. 2013b. Persoonlike kommunikasie. 18 Februarie.

Azize, Josef. 2012. “Gurdjieff se heilige danse en bewegings.” Pp. 297-330 in Handboek van Nuwe Godsdienste en Kulturele Produksie, geredigeer deur Carole M. Cusack en Alex Norman. Leiden en Boston: Brill.

Beekman Taylor, Paul. 2008. GI Gurdjieff: 'n Nuwe lewe. Utrecht, Nederland: Eureka Editions.

Blom, Gert-Jan. 2004. Harmoniese ontwikkeling: die volledige Harmonium-opnames 1948-1949. Nederland: Basta Audio Visuals.

Cusack, Carole M. 2011. “'n Verligte lewe in teks en beeld: GI Gurdjieff's Vergaderings met merkwaardige mans (1963) en Peter Brook se 'Meetings With Remarkable Men' (1979), 'Literatuur en estetika 21: 72-97.

de Hartmann, Thomas en Olga de Hartmann. 1992. Ons lewe met mnr. Gurdjieff. Trans en eds TC Daly en TAG Daly. Londen: Arkana Penguin Books.

Ginsburg, Seymour B. 2005. Gurdjieff onthul: 'n oorsig en inleiding tot die onderrig. Londen: vuurtoringwerkboeke.

Guillon, Ricardo. 2004. Rekord van 'n soektog: werk saam met Michel Conge in Frankryk. Toronto: Pers vir tradisionele studies.

Gurdjieff, GI 2008. Transkripsies van Gurdjieff se vergaderings 1941-1946. Londen: Boekstudio.

Gurdjieff, GI 2002a. Vergaderings met merkwaardige mans. New York: Pikkewynkompas.

Gurdjieff, GI 2002b. "Die wesenlike vraag." Pp. 247-303 in Vergaderings met merkwaardige mans. New York: Pikkewynkompas.

Gurdjieff, GI 1988. Die aankondiging van die goeie koms. Edmonds, Washington: Sure Fire Press.

Gurdjieff, GI 1981. Die lewe is eers werklik as ek 'is.' New York: EP Dutton.

Gurdjieff, GI 1976a [1914]. "Glimp van die waarheid." Bladsy 3-37 in Uitsigte uit die regte wêreld. Londen: Routledge en Kegan Paul.

Gurdjieff, GI 1976b. Uitsigte uit die regte wêreld. Londen: Routledge en Kegan Paul.

Gurdjieff, GI 1964 [1950]. All and Everything First Series: Beelzebub's Tales to His Kleinseun. New York: EP Dutton en Co.

Howarth, Dushka en Jessmin Howarth. 2009. Dit is aan ons self: 'n moeder, 'n dogter en Gurdjieff. New York: Gurdjieff Heritage Society.

Kherdian, David. 1998. Op 'n ruimteskip met Beëlsebub: deur 'n kleinseun van Gurdjieff. Rochester, Vermont: innerlike tradisies.

Moore, James. 2005. “Gurdjieff, George Ivaonivitch.” Bladsy 445-50 in Woordeboek van Gnosis en Westerse Esoterisme, Vol. 1, onder redaksie van Wouter J. Hanegraaff, Antoine Faivre, Roelof van den Broek en Jean-Pierre Brach. Leiden en Boston: Brill.

Moore, James. 1991. Gurdjieff Die anatomie van 'n mite 'n Biografie. Shaftsbury, Dorset: Element.

Needleman, Jacob en George Baker. 2005. “Gurdjieff-tradisie.” Pp. 450-54 in Woordeboek van Gnosis en Wes-Esoterisme, Vol. 1, onder redaksie van Wouter J. Hanegraaff, Antoine Faivre, Roelof van den Broek en Jean-Pierre Brach. Leiden en Boston: Brill.

Ouspensky, PD 1977 [1949]. Op soek na die wonderbaarlike: die leerstellings van GI Gurdjieff. San Diego, Kalifornië: Harcourt Inc.

Petsche, Johanna. 2015. Gurdjieff en Musiek. Leiden: Brill.

Petsche, Johanna. 2014. “Die waarde van EJ Gold: Unearthing the Real Mr. G.” Tydskrif vir die akademiese studie van godsdiens 27: 346-66.

Petsche, Johanna. 2013. “Gurdjieff en de Hartmann se Music for Movements.” Alternatiewe Spiritualiteit en Godsdiensoorsig 4: 92-121.

Petsche, Johanna. 2011. “Gurdjieff en Blavatsky: Westerse esoteriese onderwysers in parallel.” Literatuur en estetika 21: 98-115.

Ravindra, Ravi. 2004. Hart sonder maat: Gurdjieff werk saam met Madame de Salzmann. Sandpoint, ID: Morning Light Press.

Segal, William. 2003. 'N Stem by die grense van stilte. Woodstock, NY: Overlook Press.

Storr, Anthony. 1997. Voete van klei: 'n studie van ghoeroes. Londen: Harper Collins.

Zuber, René. 1980. Wie is jy meneer Gurdjieff? Londen en New York: Penguin Arkana.

Post Datum:
30 November 2015

 

Deel