Timoteus Miller

Ghost Dance

DIE GHOSTDANSSTYL

1856 Wovoka, 'n Paiute Indiër, is in Wes-Nevada gebore.

1870 Die vroeë fase van Ghost Dance is geïnisieer in NV deur Wodziwob, 'n Noord-Paiute Indiër. Die beweging het spoedig na ander stamme versprei en is in CA en OR beoefen.

1870s Die Spookdansers het ontnugter geword met die beweging en die meerderheid van die beweging het ontbind, hoewel sommige offshoots soos Earth Lodge en Big Head steeds gedy het.

1889 Die tweede en meer prominente fase van Ghost Dance is gestig deur Wovoka in NV en versprei gou na ander stamme.

1890 Amerikaanse owerhede het vreesbevange geword van die beweging se vinnige verspreiding en beamptes het probeer om die praktyk te oortree.

1890 (Midde-Desember) Amerikaanse leërs het probeer om Sitting Bull, 'n Lakota-sjaman en 'n ondersteuner van die Spookdans in hegtenis te neem. Dit het gelei tot 'n geweerstryd wat Sitting Bull vermoor het. Amerikaanse offisiere het die arrestasie van Big Foot, 'n Lakota-hoof, beveel.

1890 (Desember 28) Big Foot het oorgegee aan Amerikaanse militêre magte by Wounded Knee Creek, maar in die proses om die Lakota-leërs te ontwapen, het die Amerikaanse weermag die kamp met 'n vuurwapen doodgemaak wat honderde Lakota doodgemaak het.

1891 Die bloedbad by gewonde knie het die wydverspreide aard van die Ghost Dance-beweging beëindig, hoewel dit in afsonderlike plekke in die VSA voortgesit het.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die oorspronklike Spookdans het op die Walker Lake Reservation in Nevada in 1870 verskyn. Dit is geïnisieer deur Wodziwob ('Gray Hair'), 'n Noord-Paiute Indiër, as gevolg van visioenêre ervarings wat hy in die laat 1860'e gehad het. Wodziwob het gesê dat hy in trance na 'n ander wêreld gegaan het waar hy ingelig is dat 'n Indiese renaissance byderhand was. Teen 1870 was Indiese fortuine op 'n lae ebbe; In die nasleep van die Burgeroorlog het die Verenigde State op die beheer van die Indiese lewe gekonsentreer en Indiese mense in die groter kultuur geassimileer. Indiërs was onwillekeurig van plek tot plek verskuif; baie het hul tradisionele lande verloor en ly aan hongersnood en siekte. Wodziwob se visie het voorspel dat die stam Indiese lewe binnekort sal terugkom, dat die dooies weer in die lewe sou kom, en dat diere Indiërs tradisioneel gejag het (veral die buffel) sou herstel word. Ten einde hierdie gunstige gebeure te bespoedig, was Indiane opdrag gegee om sekere ronde danse snags uit te voer. Die beweging het vinnig versprei oor die Paiute na ander stamme, en het uiteindelik aanhangers in Kalifornië en Oregon, sowel as Nevada, gewen. Soos die beweging versprei het, het dit ontwikkel en verander; die Aarde Lodge godsdiens en die Big Head godsdiens was onder die offshoots.

Na 'n paar jaar het die Noordelike Paiute Spookdansers ontnugter geword, aangesien Wodziwob se profesieë nie waar geword het nie, en hulle het die dans opgegee. Sommige van die ander groepe waartoe die beweging versprei het, het egter tot op sekere hoogte voortgegaan.

'N Nuwe en meer invloedryke Ghost Dance-beweging het onder die Paiute van Nevada begin in die laat 1880s en het vinnig versprei na baie ander stamme. Wovoka, 'n Paiute shaman ook bekend as Jack Wilson (so genoem deur 'n wit familie vir wie hy gewerk het as 'n farmhand) wat aan die Ghost Dance of 1870 deelgeneem het, het siek geword met 'n koors laat in 1888 en het visioenêre ervarings gehad wat die basis vir die nuwe Ghost Dance geskep het. Tydens 'n sonsverduistering in Januarie, 1889, is hy na bewering na die geesteswêreld geneem en daar onderrig gegee. Hy het gesê dat 'n hereniging van die lewende en die dood binnekort sou plaasvind en dat die ontbering wat Indiëers gely het, sou eindig as sy nuwe leringe gevolg is. Wovoka het aan sy mense gesê om mekaar regverdig te behandel, om vernietigende en kwaadwillige gedrag te voorkom (insluitende veg en drink) en om die ronde dans te verrig wat 'n sosiale omwenteling sal veroorsaak waarin die tradisionele Indiese lewe herstel sal word. Wovoka en ander lede van die Paiute-stam het dadelik die dans verrig, en binne enkele maande het dit na ander stamme versprei.

Die Indiese lewe was net so desperaat in 1889 soos dit in 1870 was. Alle hoop om die Verenigde State militêr te verslaan was weg, maal armoede was endemies, en assimilasie was die beleid van die Amerikaanse regering. Die aankoms van spoorweë het golwe van setlaars in voormalige Indiese lande gebring. Wovoka se boodskap van 'n nuwe goue era is dus met groot entoesiasme ontvang, en dit versprei vinnig tussen die stamme van die Grootkom en die Groot Vlakte. Baie stamme het afgevaardigdes gestuur om Wovoka te besoek, sy boodskap te hoor en instruksies vir die dans te ontvang. Gedurende die jaar is 1890 die Spookdans uitgevoer, wat die verwagting van die terugkeer van die ou maniere stimuleer.

Die Vlakte-Indiërs het 'n nuwe draai by die Ghost Dance-boodskap gevoeg, 'n oortuiging dat die groot veranderinge byderhand die uitwissing van blankes sal insluit, of ten minste hulle van Indiese lande verdryf word. Sommige, veral die Lakota, het nog verder gegaan en het in die middel van 1890 "spookhemde" en "spookrokke" spesiale klere geskep wat geglo word dat hulle koeëlvastig is - ondeurdringbaar deur enige soort wapen. Die hemde is versier met simbole van godsdienstige betekenis - son, maan, sterre - en dikwels versier met arendvere.

Die militantes van die Lakota Ghost Dancers en die toenemende gewildheid van die dans in die val van 1890 het Amerikaanse owerhede senuweeagtig gemaak. Die beweging se vinnige verspreiding en verkryging van volgelinge het wit setlaars en die militêre vreesbevange gemaak en pogings om die spookdansers te beheer, het toegeneem. Amptenare het probeer om die praktyk te verbied, maar dit het onverpoos voortgesit. Die bekende sjamaan sitBull het sy mense aangemoedig om die dans voort te sit in stryd met die verbod. Teen die middel van November het 'n weermagafdeling by die Pine Ridge-bespreking in Suid-Dakota aangekom om die gewapende opstand wat dreigend was, te onderdruk. In die middel van Desember het weermagbeamptes besluit om Sitting Bull, die mees intransigente van die militante Indiese leiers, in hegtenis te neem; Hy is vermoor in 'n geweerstryd tussen sy ondersteuners en die soldate. Volgende het die Amerikaanse owerhede die inhegtenisneming van 'n ander Lakota-hoof, Big Foot, beveel. Hy en 'n groep van 'n paar 350 Lakota het op Desember 28, 1890, 'n kamp by Wounded Creek Creek oorgegee. Die volgende dag het 'n skelm tussen die Lakota en die Amerikaanse militêre magte uitgebreek, aangesien laasgenoemde in die proses was om die voormalige te ontwapen. In paniek het die weermagafskeiding die Indiese kamp met geweervuur ​​geplaas en honderde Lakota vermoor. Baie het probeer om te vlug. , en 'n paar dekades van die weermag soldate wat in die versperring van koeëls gevang is. Die meeste van die Lakota het spookhemde gedra, wie se verdedigingsdoeltreffendheid teen koeëls betreklik dramaties was. Army troepe teruggekeer na die webwerf op Nuwejaarsdag, 1891, en die slagoffers in 'n massagraf begrawe.

Die gewondde knie-bloedbad het 'n einde gemaak aan die Spookdans as 'n wydverspreide verskynsel. Dit is op verskeie afgesonderde plekke voortgesit, maar die verwagting van die naderende terugkeer van die dooies en van die tradisionele kultuur is tot die minimum beperk. Die laaste bekende Ghost Dances is in die 1950s onder die Shoshoni gehou.

Leerstellinge / oortuigings

Die sentrale voorskrif van die Spookdans soos deur Wovoka gepreek, het die hereniging van die lewendes en die dooies betrek. hierdie leerstelling van die opstanding van die dooies kan geïnspireer wees deur Christelike oortuigings, waartoe Wovoka blootgestel is. Die terugkeer van die dooies sal gepaard gaan met 'n glorieryke terugkeer van die tradisionele Indiese kultuur; Om hierdie groot reünie te bereik, moes die mense verdienstelike optrede behartig. Die morele kode wat deur Wovoka neergelê is, het bepaal dat mense moet verhoed dat iemand benadeel word, vermy leuens vertel, vermy drink, vermy steel en vermy alle veg, insluitende oorlog. Alhoewel die verandering uiteindelik op sy eie sou kom, kan dit verhaas word deur die uitvoering van 'n ronde dans, 'n tradisionele groepdans wat gedurende 'n paar agtereenvolgende nagte in 'n sirkel uitgevoer word. Die leringe rondom die Spookdans is oraal onder gelowiges oorgedra.

RITUELE / PRAKTYKE

Die hoofritueel van die Ghost Dance-godsdiens was die dans self. Spookdansers het ook die rituele van hul onderskeie stamme voortgesit. Die Spookdans was 'n vloeiende godsdiens wat ontwikkel het soos dit versprei het, en verskeie afsonderlike bewegings het ontstaan ​​as afstammelinge van die oorspronklike (1870) Spookdans.

In die Lakota-weergawe het die Ghost Dance-sirkel gewoonlik in sy middel 'n boom versier met vere en ander simboliese ornamenteDit was 'n offergawe aan die goddelike magte. Na die opening van aanroepings, gebede en vermanings, het die dansers hande aangesluit en 'n frenetiese sirkeldans begin. Baie wat siek was, het deelgeneem in die hoop om genees te word, en baie het geval, soms onbewustelik, soms in trance, soos die dans vorder. Uiteindelik het die dans gestaak en die deelnemers het in 'n sirkel gesit, met betrekking tot hul ervarings en visioene. Later kan die dans herhaal word.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Nie 'n lidmaatskapsorganisasie nie; deelnemers het baie duisende getel.

Kwessies / UITDAGINGS

Die Spookdans het 'n groot mate van vrees in wit setlaars ingestel in gebiede waar dit uitgevoer is, veral deur die Lakota, wie se stam van die godsdiens veral militant was. Dit het ook 'n Indiese opstand gehad en is sodanig onderdruk deur die Amerikaanse regering. Die onderdrukking het direk gelei tot die rampspoedige Wondknie-bloedbad.

Verwysings

Bailey, Paul.1957. Wovoka, die Indiese Messias. Los Angeles, CA: Westernlore Press.

Du Bois, Cora. 1939. Die 1870 Ghost Dance. Berkeley, CA: Universiteit van Kalifornië Pers.

Mooney, James. 1965. Die Ghost-Dance-godsdiens en die Sioux-uitbraak van 1890. Chicago, IL: Universiteit van Chicago Press.

Osterreich, Anne Shelley. 1991. Die Amerikaanse Indiese Spookdans, 1870 en 1890: 'n Geannoteerde Bibliografie. NY: Greenwood Press.

Plasing datum:
Desember, 2011

 

Deel