Feng Shui

Feng Shui

Stigter: Yang Yun-San 1

Geboortedatum: 800's AD 2

Geboorteplek: China 3

Jaar gestig: 800's AD 4

Heilige of Eerbiedige Tekste: Han Lung Ching (beskryf die "Art of Rousing the Dragon"), Ching Nang Ao Chih (bied riglyne vir die lokalisering van die drake laer, Ek Lung Ching (verduidelik die tegniek om die draak te vind wanneer dit wegkruip) .5

Grootte van die groep: Skoliere sukkel om 'n presiese aantal Feng Shui-praktisyns te identifiseer. 6 Dit is bekend dat Feng Shui wyd in die Oos- en Suidoos-Asië beoefen word. Alhoewel Feng Shui voorheen as bygeloof beskou word, oefen al hoe meer mense dit in die Weste. Feng Shui is inherent aan die lewe in die Ooste en groei in die Weste. 'N Ruwe skatting sou wees dat meer as 200 miljoen mense Feng Shui in hul daaglikse lewe oefen. Sommige van hierdie miljoene mag dalk nie besef dat hulle Feng Shui beoefen nie, want dit is so ingewikkeld in hul samelewing. In Hong Kong sou niemand 'n nuwe huis koop, hul besigheid verplaas of 'n uitleg rondbeweeg sonder om 'n Feng Shui-deskundige te raadpleeg nie. 7

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Feng Shui beteken 'wind en water' en handel oor die begrip van die kragte en kragte wat voortdurend rondom ons is met die hoop om hierdie kragte in te span en geluk te ontvang. Baie van die fundamentele tekste wat verband hou met Feng Shui bestaan ​​al meer as 4000 jaar. Hierdie antieke kuns was tot die heersersklas beperk tot tydens die Tang-dinastie (618-907 nC) toe meester Yang Yun-Sang verskeie boeke geskryf het wat die algemene publiek toegang tot die geheime van Feng Shui gegee het.8

Die kuns van Feng Shui is in die twaalfde eeu as 'n pseudowetenskap geklassifiseer, aangesien mense noukeuriger ondersoek ingestel het na hul huise, tempels, grafte, ens. Om hul voorspoed te verseker.

Feng Shui is gebruik om gunstige grafplekke te verseker. Die ligging van u laaste rusplek is vir die Chinese uiters belangrik. Volgens Feng Shui word Kuo P'o († CE 324) die eerste keer op grafterreine toegepas, en Wang Ch'i (11de eeu) se huisbou. Waarsêery om gunstige geboue te bepaal, strek terug na die begin van die Chou-dinastie (ongeveer 1000 vC). Oor die algemeen is Feng Shui sedert die Sung-dinastie fundamenteel in China.9 Elke jaar sal die regering van China die keiserlike almanak vrystel met al die lyste, figure, diagramme, ensovoorts wat in Feng Shui benodig word. Feng Shui word steeds gebruik deur mense van alle vlakke van die samelewing in stedelike en landelike gemeenskappe in China.

Die eerste melding van Feng Shui was in die Lun Heng deur Wang Ch'ung, 'n skeptiese filosoof uit die eerste eeu. Hy het Feng Shui gekenmerk as 'n 'bygelowige geloof in lugstrome en ondergrondse waterlope wat goeie of slegte geluk meebring.

Die Form School of Feng Shui is die oorspronklike skool van meester Yang se beginsels. Meester Yang het sterk gefokus op die vorm van die heuwels, berge, rigting van die watervloei, maar hoofsaaklik op die vind van die lêplek van die draak, die mees gerespekteerde hemelse wese van China. 11 Alles wat in China gebeur het, is deur die draak en sy buie verduidelik. Dit was dus uiters belangrik dat die Chinese bepaal hoe om die draak te beïnvloed. Die boeke wat Meester Yang geskryf het, was almal gebaseer op die draak. So het die vormskool rasionale goeie en slegte landterreine in terme van draak-simboliek gerasionaliseer in die hoop dat hulle nasie magtig word deur die draak. So is Feng Shui gebore as die Sjinese probeer om die draak te ontdek en het gelyktydig geleer van hul omgewing.

Uiteindelik het 'n tweede skool van Feng Shui na vore getree en Feng Shui in 'n ander lig gekyk. Hierdie tweede skool, die Kompasskool, beklemtoon die Pa Kua met sy triagramme en heksagramme wat help om die wanbalanse te bereken, en die Lo Shu Grid, wat help om te beskryf wanneer om sulke aksies te doen. Daar is nou verskillende takke van die Kompasskool. Sommige takke fokus op numerologie terwyl ander fokus op tydsdimensie. Sekere takke van die Kompasskool beklemtoon ook die invloed van die planete op die kwaliteit van goeie landskaplocaties. 12

Toe die eerste spoorlyn in China gebou is, het die ontwerpers nie Feng Shui-praktisyns geraadpleeg nie. Die spoorlyn het van Sjanghai na Wu-sung geloop. Ondanks die feit dat dit net nege kilometer lank was, is die spoorlyn deur die Chinese gekoop en vernietig 'op die pleidooi dat die spoed van die trein die Feng Shui van duisende mense aan beide kante van die lyn vernietig het.'

In 1949-generaal het Chiang Kai-shek China gevlieg vir Taiwan en sy groep het baie waardevolle ou Feng Shui-tekste saamgeneem. Dus is Feng Shui in Taiwan ingestel en versprei na meer lande. Nou word Feng Shui vanselfsprekend in beide China en Taiwan aanvaar. Feng Shui is nie in die meeste geboue in die Weste gebruik nie, maar Feng Shui-kennis beweeg stadig oor die water na die Weste. 14 Baie voorspoedige besighede gebruik Feng Shui, insluitende Shell, Citibank, Trump Towers in New York, MGM Grand Hotel en Mirage Resorts in Las Vegas en Grense. Boekwinkels.15

Leerstellinge / oortuigings

Die doel van Feng Shui is om die natuurlike kragte rondom mekaar te benut om optimale balans en harmonie in die ligging en plasing van u lewensomgewing te bewerkstellig. In die praktyk wil Feng Shui geskikte woonplekke vind, weg van skadelike energie, sodat die inwoners sal floreer met gelukkige oorvloedige lewens.

Die antieke Chinese meesters het harmonie bereik deur landvorms, energielyne waar te neem en die balans tussen Yin en Yang te soek. Hulle het ook probeer om te verseker dat die stroom voordelige Chi ingespan word terwyl die skadelike Chi afgewyk is. Feng Shui is nie net belangrik tydens die lewe nie, maar ook in die begrafnis, want skadelike chi kan jou steeds beïnvloed as jy dood is.

Chi word vermoedelik die belangrikste invloed op ons lewens. Chi beteken 'lewensasem' of 'energie' en is die samebindende energie wat alles aan mekaar verbind. Dit is simbolies vergelyk met die kosmiese asem van 'n draak

Die konsep Chi het sy oorsprong in die Chinese Zhou-dinastie en dit beteken letterlik 'gas'. 19 Chi is die krag wat berge skep, die kwashaal van 'n kalligraaf, die beweging van 'n danser en is oral. Chi is ook by ons van geboorte tot dood en daarsonder kan ons nie lewe nie. Elke persoon het 'n ander chi en dit kan die lot van u lewe beïnvloed. Chi kan verbeter word deur meditasie, positiewe menseverhoudings en 'n gesonde omgewing. Chi verander voortdurend en niemand kan sy kragte vryspring nie. Feng Shui help jou om die chi in jou lewe te manipuleer

Daar is drie hoofkragte van Chi wat die hele lewe onderhou: Kosmiese Chi, Menslike Chi en Aarde Chi .

Kosmiese Chi is die krag van die natuur. Dit kom neer op ons van die planete, son, mane, ens. Hierdie energie is soortgelyk aan die manier waarop die aarde deur die son getrek word en hoe die getye deur die maan geraak word. Selfs sterre en planete ver weg projek kosmiese chi. Die bestaan ​​van kosmiese Chi help verduidelik waarom die weer persoonlike stemming en gevoelens beïnvloed. Kosmiese Chi word beskou as die bron van oorvloedige rykdom, fortuin, vrede, eer en goeie gesondheid. Besighede met groot chi sal voorspoedig wees en voortgaan om te groei.

Menslike Chi is binne elke persoon. Elke persoon het sy eie unieke chi wat in sy eie pad vloei. Dit raak jou persoonlikheid, interaksies met ander, algemene bui en nog baie meer. Feng Shui-praktisyns probeer om jou omgewingskos aan te pas om die beste by jou aan te pas. Menslike Chi kan vergelyk word met die Westerse konsep van bio-energie.

Aarde Chi is die manier waarop die aarde jou raak. Die kragte van berge, strome, valleie, vlaktes, ens. Het almal 'n invloed op jou. In die manier beskerm berge ons van harde elemente en bied ook sielkundige ondersteuning. Ons is geneig om meer stabiel en gegrond te voel wanneer ons berge het. Diegene wat in die berge woon, is geneig om meer koppig, lojaal en eerlik te wees. Soos 'n berg, is daardie mense meer standvastig in hul waardes. 21

Ander aardse vorme beïnvloed ons op hul eie maniere. Ons chi word ook verander deur die aarde se magnetiese veld en sy trek.

Chi kan in vyf elemente of fases gebreek word: metaal , hout , water , vuur en aarde . Hierdie elemente karakteriseer alle sake rondom ons. Al vyf elemente van Chi word geassosieer met kleure , buie , seisoene , liggaamsorgane , keer , ens. Water word byvoorbeeld met swart geassosieer. Hoe dieper die water, hoe swakker dit is. 22 Ook metaal is wit, soms goud en dit simboliseer die weste en verteenwoordig val.

Die vyf elemente van chi word in verskillende hoeveelhede saamgevoeg en veroorsaak 'n goeie en slegte geluk vir 'n persoon. Soms werk die elemente om mekaar uit te skakel en soms verbeter dit mekaar.23 Feng Shui-meesters ontleed die simboliese elemente en kategoriseer almal onder 'n Chinese stelsel, wat kyk na die datum en uur van u geboorte.

'N Mens se chi word sterk beïnvloed deur die jaar van hul geboorte. As 'n persoon in 'n brandjaar gebore is, moet hulle nie te veel water in die huis hê nie, want water vernietig vuur. Die vyf elemente is voortdurend in interaksie met mekaar in produktiewe en vernietigende siklusse, 24 wat die balans tussen negatiewe en positiewe chi in ons lewens beïnvloed.

Die konsep van yin en yang is ook 'n konsep as balans. Yin en Yang is twee teenoorgestelde magte wat die heelal beheer. Saam maak hulle alle aspekte van die lewe rondom ons. Yin is donker, yang is lig; yin is vroulik, yang is manlik. Hulle het mekaar nodig, kan nooit geskei word nie en harmonie skep. 25 As yin en yang nie in jou lewe gebalanseer word nie, kan die wanbalans skadelik vir die liggaam wees. Feng Shui poog om 'n balans tussen die kragte van yin en yang te tref.

'N Ander uitgangspunt wat verband hou met Feng Shui, is die uitgangspunt van die agt driehoeke, oftewel' Pa Kua '. Die Pa Kua kom van die Ek Ching en word gebruik deur die Kompasskool-benadering tot Feng Shui. Dit word gebruik om goeie en slegte Feng Shui te interpreteer volgens die plasing van die simboliese hexagramme en triagramme in 'n kompasvorm. 26 Vir elke kompas-rigting is daar ooreenstemmende eienskappe, simbole, kleure, ens. , en later munte. Gebaseer op waar hierdie voorwerpe geland het, kan mens goddelike tekens interpreteer en wysheid verkry. 27

Chinese geskiedenisboeke beskryf hoe rondom 2005 BC, 'n skilpad uit die rivier Lo uitkom met nege getalle wat in sy rooster op 'n rooster gerangskik is. Die getalle is so gerangskik dat dit altyd vertikaal, horisontaal of diagonaal bygevoeg is, het hulle altyd vyftien bygevoeg. Vyftien is die aantal dae wat dit nodig het vir 'n nuwe maan om 'n volle maan te word. 28

Die roosterpatroon stem ooreen met die Agt Triagramme van die Pa Kua om 'n negende kritieke punt. Hierdie groep getalle het bekend geword as die Lo Shu-vierkant of rooster. Die Lo Shu-plein is nog 'n belangrike grondslag in die Kompasskool van Feng Shui weens sy verhouding met die Pa Kua. Die Lo Shu-rooster is bedoel om die betekenisse van die Pa Kua met sy toegevoegde numerologie te ontsluit. Elke dag, maand en jaar het sy eie Lo Shu-nommer en Meesters in die Kompasskool kyk na die Lo Shu-rooster om goeie en slegte dae vir aktiwiteite te ontsyfer.

Voorbeelde van Toegepaste Feng Shui:

'N groot deel van die begrip Feng Shui is om te verstaan ​​hoe jou omgewing jou beïnvloed. Praktisyns het hierdie effekte van Feng Shui in ons daaglikse lewens verduidelik, sodat mense die chi rondom hulle so glad moontlik kan laat vloei. Illustrasies van Feng Shui help om sy praktiesheid te wys.

Die voet van u bed mag nie na die deur kyk nie. Die vloei van Chi sal u slaap ontwrig

Woon langs 'n plek van aanbidding, skool, hospitaal of brandstasie kan gesondheidsrisiko's veroorsaak. 30

Pools met afgeronde hoeke word geglo om voordelige chi vir die inwoners van die huis te skep. 31

Die ideale situasie vir 'n besigheid is geleë op 'n straathoek met die ingang op 'n diagonaal, teken in chi, kliënte en geld uit twee rigtings.32

Windows moet nie op en af ​​gly nie omdat hulle net half soveel chi toelaat as wat hul grootte en inwoners geneig is om mense 'n vals indruk te gee. 33

Hoe nader die slaapkamer na die voordeur is, hoe minder inwoners van die vrede sal voel. 34

Eetstoelies moet ewe veel wees, want ewe getalle verteenwoordig geluk en enkele stoele verteenwoordig eensaamheid. 35

Gekleurde lintjies en windklokkies naby kunsmatige ventilasie-toestelle sal fladder en musiek maak en chi.36 verlevendig.

Kwessies / UITDAGINGS

Dit is moeilik om Feng Shui te klassifiseer. Sommige kan Feng Shui as 'n godsdiens klassifiseer, terwyl ander daarop let dat geen aanbidding daarin plaasvind nie. Daar is geen eliksers of drankies om probleme op te los nie, en dit is ook nie towerkrag nie. Inteendeel Feng Shui is 'n ou Chinese kuns van plasing wat daarop gemik is om die energieë vir 'n mens se welvaart te verstaan ​​en te benut. Feng Shui het kenmerke van godsdienstige groepe wat daarin verweef is, veral Taoïsme.

Taoïsme is gebaseer op die Tao Teh Ching en is gemoeid met een wees met die natuur deur intuïtiewe kennis en harmonie. Hierdie kennis kan verkry word deur meditasie oor die Tao. Die Tao is onbegryplik en onbeskryflik met woorde, deur balans kan 'n mens dit verstaan.37 Taoïsme fokus sterk op balans en harmonie gesien deur die yin en yang wat die Tao vorm, oftewel 'die Weg'. 38 In werklikheid is alle Chinese oortuigings, tradisies en lewenstyle is gebaseer op die teenoorgestelde beginsels wat in die yin en yang gesien word.39 'n Mens streef daarna om nie tot die uiterstes te gaan nie, maar om harmonieuse balans met die natuur te vind. Saam met Feng Shui erken Taoïsme die idee van chi en hoe alles daardeur onderling verband hou. Nog 'n konsep binne Feng Shui wat met Taoïsme gedeel word, is die Lo Shu-plein. Hierdie vierkant is die basis van Taoïstiese magiese praktyke en rituele

Bo en behalwe Feng Shui en Taoïsme, wat baie ooreenkomste toon, het die godsdienste van die Verre Ooste oor die algemeen baie soortgelyke persele. Die godsdienste van die Verre Ooste is anders as die tipies monoteïstiese godsdienste van die weste. Godsdienste in die ooste is geneig om meer holisties te wees deur na te kyk hoe alles rondom 'n persoon hul lewe beïnvloed. Hierdie godsdienste is geneig om vas te hou aan die natuur en die sereniteit wat dit bring. Inteendeel, godsdienste in die weste is tipies monoteïsties en meer gestruktureer. Hierdie godsdienste is gebaseer op 'n kollektiewe ervaring wat minder verband hou met die natuur en balans as godsdienste in die ooste.

Aangesien godsdienste in die ooste aansienlik verskil van godsdienste in die weste, word dit al hoe moeiliker om Feng Shui volgens Westerse idees te klassifiseer, maar een klassifikasie wat vir Feng Shui beskikbaar is, is 'n kwasi-godsdiens. Arthur Greil bespreek kwasi-godsdienste en sluit groepe in wat "doelbewus dubbelsinnig is met betrekking tot die vraag of dit heilig of sekulêr van aard is." 41 Feng Shui word dikwels in boekwinkels in die kategorie 'huisverbetering' gekategoriseer. maar Feng Shui is baie meer as net 'n soort huisverbeteringsplan. Kwasi-godsdienste beklemtoon hul sekulêre of geestelike kant, afhangende van wat nodig is in enige gegewe situasie. Dit word binne Feng Shui gedoen. Daar kan gekyk word na die godsdienstige idees van die energievloei en die effek daarvan op alle lewensaspekte. Maar Feng Shui kan ook bloot gesien word as 'n manier om 'n omgewing te evalueer sonder om na die godsdienstige aspek daarvan te kyk. Daarom kan ons Feng Shui as 'n kwasi-godsdiens klassifiseer.

Nog 'n potensiële klassifikasie van Feng Shui is as 'n kliëntekultus. 'N Kliëntekultus is geneig om spesifieke tasbare kompenseerders vir lewensprobleme te verskaf.42 'n Paar voorbeelde van belonings wat Feng Shui bied, is: harmonie met die mense rondom u, 'n werk, verbeterde gesondheid en meer motivering.

Oor die algemeen los kliëntekultusse mense se probleme op en bied hulle oplossings teen betaling. Die voorkoms van Feng Shui “meesters” kan daarop dui dat Feng Shui maklik onder die knie is, of dat baie mense mense met hul veronderstelde kundigheid versorg. Daar is duisende mense wat beweer dat hulle Feng Shui “Meesters” is, maar ware meesters is skaars. Daar is miskien 'n halfdosyn praktisyns in die wêreld wat aanspraak kan maak op die bemeestering van die vak en niemand het veel kontak met die algemene publiek nie.43 'n Mens kan redeneer dat 'n meester 'n persoon is wat al jare onder 'n meester studeer en antieke studies bestudeer het. Chinese filosofie en godsdiens. Ware meesters is hoofsaaklik besig met nuwe tempelkonstruksie, konsultasie met bouers en argitektoniese ondernemings, en stadsbeplanning.44 Daar is geen werklike manier om te ontsyfer of hierdie 'meesters' werklik meesters is of 'n kliëntekultus skep vir eie gewin nie.

Die gebruik van die terme "kwasi-godsdiens" en "kliënte kultus" om Feng Shui te klassifiseer, is bloot om Feng Shui beter te verstaan. Hierdie konseptualiserings is geensins reg of verkeerd nie, maar is min of meer nuttig vir iemand wat nie vertroud is met die praktyke wat met Feng Shui verband hou nie. Ongelukkig is daar geen wetenskaplike boeke oor Feng Shui in Engels nie, daarom moet ons op die advies en leerstellings van die talle "Masters" vertrou. 45 Ongeag waar die inligting vandaan kom, daar is iets aan Feng Shui wat mense trek en lyk om die antwoorde te gee waarna mense soek.46

Feng Shui versprei vinnig na die weste. Namate meer Asiërs na die weste trek, beweeg hul tradisies daarmee saam. Saam met sushi, vegkuns en organiese middels, het Feng Shui in die Westerse samelewing ingekruip. 'N Mens kan in 'n boekwinkel gaan en 'n dosyn boeke oor Feng Shui vind, om nie eens te praat van die duisende webwerwe wat aan Feng Shui toegewy is nie. Oosterse idees het die Westerse samelewing binnegedring op dieselfde manier as wat die Westerse samelewing die oosterse kulture binnegedring het. Dit blyk uit McDonald's in Japan en wolkekrabbers in Hong Kong. Hierdie kulturele uitruil sal voortgaan om mense regoor die wêreld te help om mekaar te verstaan ​​en mekaar se oortuigings te verstaan. Feng Shui kan sy kulturele identiteit verloor en 'n wêreldwye tradisie word
Verwysings

Bainbridge, William Sims en Rodney Stark. 1979. "Kultformasie: drie versoenbare modelle." Sosiologiese Analise. 40, 4: 283-295.

Brandon, SGF red. 1970. "Feng Shui." 'N woordeboek van vergelykende godsdiens. Londen: Weidenfeld & Nicolson. 282, 283.

Doniger, Wendy. 1999. "Feng Shui." Merriam-Webster's Encyclopedia of World Religions . Springfield, Massachusetts: Merriam-Webster. 350.

Field, Stephen L., PhD. 1999. "The Numerology of Nine Star Feng shui: A Hetu, Luoshu Resolution of the Mystery of Directional Auspice." Tydskrif van Chinese Godsdienste . 27: 13-33.

Greil, Arthur L. 1993. "Verkennings langs die heilige grens: aantekeninge oor parareligieë, kwasi-godsdienste en ander grensverskynsels." Godsdiens en die sosiale orde. Vol 3A. JAI Press Inc. 153-172.

Hastings, James. 1908. "Feng Shui." Ensiklopedie van Godsdiens en Etiek. Vol 5. New York: Scribner 13 vol. 833-835.

Henwood, Belinda. 1999. Feng Shui: Hoe om harmonie en balans in jou lewe en werksomgewing te skep Pownal, Vermont: Storey Books.

Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui. New York: Alpha Books.

Rossbach, Sarah. 2000. Binneontwerp Met Feng Shui . New York: Penguin Group.

Ook, Lillian. 1996 Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.

Ook, Lillian. 1999. Die geïllustreerde ensiklopedie van Feng Shui. Boston: Element Books.

Verwysings

 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Veld, Stephen L., Phd. Persoonlike e-pos. 11 April. 2000. Stephen Field was uiters nuttig in die inligting vir hierdie webwerf en in die konseptualisering van Feng Shui in die algemeen.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Brandon, SGF red. 1970. "Feng Shui." 'N woordeboek van vergelykende godsdiens. Londen: Weidenfeld & Nicolson. 282,283 XNUMX.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Hastings, James. 1908. "Feng Shui." Ensiklopedie van Godsdiens en Etiek. Vol 5. New York: Scribner. 13 vol. 833-835.
 • Ibid.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Rossbach, Sarah. 2000. Binneontwerp Met Feng Shui New York: Penguin Group.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Rossbach, Sarah. 2000. Binneontwerp Met Feng Shui New York: Penguin Group.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too, 1996.
 • Rossbach, Sarah. 2000. Binneontwerp Met Feng Shui New York: Penguin Group.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Rossbach, Sarah. 2000. Binneontwerp Met Feng Shui New York: Penguin Group.
 • Ibid.
 • Henwood, Belinda. 1999. Feng Shui: Hoe om harmonie en balans in jou lewe en werksomgewing te skep Pownal, Vermont: Storey Books.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.
 • Ook, Lillian. 1996. Die volledige geïllustreerde gids tot Feng Shui: Hoe om die geheime van Chinese wysheid vir gesondheid, rykdom en geluk toe te pas. Groot-Brittanje: Lillian Too.
 • Ibid.
 • Ibid.
 • Greil, Arthur L. 1993. "Verkennings langs die heilige grens: aantekeninge oor paragodsdienste, kwasi-godsdienste en ander grensverskynsels." Godsdiens en die sosiale orde. Vol 3A. JAI Press Inc. 153-172.
 • Bainbridge, William Sims en Rodney Stark. 1979. "Kultformasie: drie versoenbare modelle." SociologicalAnalysis. 40, 4: 283-295.
 • Feng Shui Ultimate Resource http://www.qi-whiz.com/
 • Ibid.
 • Veld, Stephen L., Phd. Persoonlike e-pos. 11 April. 2000.
 • Ibid.
 • Moran, Elizabeth en Val Biktashev. 1999. Die volledige idiootgids vir Feng Shui New York: Alpha Books.

Gemaak deur Elizabeth Hagerty
Vir Sos 257: Nuwe Godsdienstige Bewegings
Universiteit van Virginia
Lente Termyn, 2000
Laas gewysig: 04 / 20 / 01

 

 

Deel