David G. Bromley Elizabeth Phillips

El Niño Fidencio

EL NIÑO FIDENCIO TYDELINE

1898 (17 Oktober): José de Jesús Fidencio Constantino Síntora is gebore in Guanajuato, Mexiko.

1910-1920: Die Mexikaanse rewolusie het plaasgevind.

1917: Die Grondwet van Mexiko is gebruik om die mag van die Katolieke Kerk te beperk.

1924-1928: Plutarco Elias Calles dien as president van Mexiko.

1925: Fidencio arriveer in Espinazo en begin om die reputasie van 'n geneser met wonderbaarlike kragte te verwerf.

1926: 'Calles Law' gebaseer in die Grondwet van 1917 is gebruik om ernstige strawwe teen die Rooms-Katolieke Kerk en die Katolieke geestelikes in te stel.

1926-1929: Gewapende priesters en leke reageer op die godsdienstige onderdrukking met die Crístero-rebellie.

1927: Fidencio word geroep om ander se lyding in 'n goddelike visie te verlig.

1928 (8 Februarie): President Calles het Fidencio ses uur besoek vir 'n genesingsessie.

1929 (18 Februarie): Fidencio het regstappe van die staat Nuevo León in die gesig gestaar weens die beoefening van onwettige medisyne.

1936: Die aartsbiskop van Monterrey stuur 'n afvaardiging na Fidencio om te vra dat hy die sakramente moet toedien.

1938 (19 Oktober): Niño Fidencio is oorlede.

1940's: Die kantore van La directora en el revisador is in die Fidencia-beweging gevestig.

1978: Die Sentrum vir Fidencist-kulturele en geestelike studies is gestig.

1993: Die Fidencist Christian Church is erken deur die Mexikaanse regering.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Niño Fidencio is gebore José de Jesús Fidencio Constantino Síntora op Oktober 17, 1898 in die dorp Yuriria, Guanajuato, Mexiko. Alhoewel besonderhede oor Fidencio se lewe grotendeels onbekend is, is hy in die hagiografiese verslag gebore in 'n groot, arm gesin. Fidencio word as 'n jong seun as baie godsdienstig beskryf en 'Op die ouderdom van 8 het hy spesiale geestelike kragte begin openbaar; raai, dink en herken hul eweknieë ten spyte van geblinddoek ”(Herrera 2012). Hy het ook sy eerste genesing gedoen deur sy ma se gebreekte arm te herstel (Zavaleta 2012: 442). Hy het moontlik as jong seun aan 'n Yucatan-plantasie gewerk en in die plaaslike kerk as altaarseun gedien nadat hy na Guanajuato teruggekeer het. Daar word gesê dat Fidencio sy bynaam El Niño, of die seun, verwerf het, omdat hy altyd 'n sagte, hoë stem en 'n kinderagtige gesig en houding behou het. Verder word geglo dat Niño Fidencio nooit puberteit geslaag het nie en sy hele lewe lank seksueel onontwikkeld gebly het.

Terwyl 'n skoolseun, Fidencio bevriend was met Enrique López de la Fuentes. Die twee seuns se vriendskap het gegroei en Fidencio het verwys na López de la Fuentes as Pappa, of 'Pa'. Al was Fuentes net twee jaar ouer as Fidencio, het Fidencio 'n vaderlike respek vir hom ontwikkel; een wat hul hele lewe sou duur.

Die Mexikaanse rewolusie (1910-1920) en die naskok daarvan het die toneel vir Niño Fidencio geskep. Die vernietiging en geweld wat tydens die oorlog plaasgevind het en die marteling en wanhoop wat daarna oorgebly het, het baie in die land skynbaar gebroke gelaat: fisies, geestelik en geestelik. Die Mexikaanse regering en die Katolieke Kerk was tien jaar ná die oorlog in 'n geveg opgesluit. Die mag en die voorreg van die Kerk en geestelikes is beperk in die Grondwet van 1917. Die eiendom van die kerk is genasionaliseer en die kerk is verbied om die regering enigsins te kritiseer. Katolieke priesters is gevange geneem, tereggestel of uit Mexiko verdryf. President Plutarco Elias Calles, president van 1924-1928, het bekend geword vir sy bevordering van 'n antikatolieke agenda. In 1926 het 'Calles Law' ernstige strawwe voorgehou vir enige oortreding van die Grondwet. Uit protes begin die Katolieke Kerk in Mexiko staak; regoor die land het geestelikes godsdiensdienste gekanselleer. Die stryd teen kerk en staat was rede tot onrus en het van 1926 tot 1929 'n opstand begin, bekend as die Crístero-rebellie, 'n opstand bestaande uit gewapende priesters en leke. Die land was dus in 'n warboel, en baie het op 'n besparende syfer gewag. Die godsdienstiges voel onderdruk; daar was nou 'n ernstige gebrek aan toegang tot die Kerk sowel as maatskaplike dienste. Dit was in hierdie tyd van stygende rumoer dat El Niño in Espinazo verskyn het.

Na 'n paar jaar geskei is, is Fidencio en sy lewenslange vriend herenig in Espinazo, Nuevo León, Mexiko in 1925. López de la Fuentes was administrateur van 'n groot hacienda wat deur 'n Duitse man besit word onder die naam Theodoro Von Wernich. Wernich, 'n onlangse immigrant uit Duitsland, kan Fidencio tot Spiritisme ingestel het. Geestes glo dat die lewendes en dooies kan kommunikeer deur middel van 'n gees se gebruik van 'n lewende persoon se liggaam as 'n voertuig en instrument om te kommunikeer. Aangesien die Fidencista-beweging gegrond is in die oortuiging dat El Niño se gees genees deur die gebruik van 'n lewende persoon se liggaam, is daar bespiegel dat Von Wernich Fidencio sterk beïnvloed het. Hy glo dat El Niño se vermoëns as geneesheer erken het en vroegtydig sy progressie aangemoedig het. Hoewel Fidencio homself as 'n Katolieke en nie 'n Spiritus beskou het nie, sê Von Wernich dat Fidencio vooraf geglo het dat interaksie met die geestesrealm 'n integrale deel van die alledaagse lewe kan wees. Hierdie geloof is gewild, nie net by Fidencistas nie, maar ook ander volks-Katolieke.

Niño Fidencio het vinnig 'n reputasie as 'n geloofs geneser verkry (curandero). In dieselfde jaar wat hy in Espinazo aangekom het, het Fidencio begin om take op te neem wat gewoonlik met vroue verband hou, insluitend om siek en pasgebore diere te versorg, in 'n kombuis te werk en na kinders te kyk terwyl hy in al sy aktiwiteite 'n hoë belangstelling in genesing en godsdiens toon. Toe 'n myn by Le Reforma die eerste jaar ineengestort het, het Fidencio vyftien van diegene wat oorleef het, genees (Graziano 2006: 193). Dis toe dat mense eers El Niño begin soek en na die dorpie Espinazo reis in die hoop op wonderwerke.

In 1927 het Fidencio berig dat hy 'n visie beleef het waarin Jesus Christus en die Heilige Gees aan hom verskyn het en hom geroep het tot sy heilige roeping om ander se lyding te verlig. Hierdie visie is na berig word op 'n tyd van persoonlike wanhoop gekom. Daar is voorgestel dat Fidencio sy werk verloor het of dalk gestraf is deur Lopez de la Fuente, wat dikwels in die folklore van die beweging (Graziano 2006: 193) negatief uitgebeeld word. Volgens Fidencio het die visie gekom terwyl hy onder 'n heilige peperboom in die stad sit. Die boom het een van die primêre heilige terreine vir aanhangers geword.

Op Februarie 8, 1928, ten spyte van sy anti-Katolieke politieke agenda, het Meksikaanse president Calles ses uur lank met Fidencio besoek. Baie glo dat hy na El Niño met 'n veltoestand gegaan het en 'n wonderwerk van die volksheilige gesoek het. Hy het gesê dat hy Fidencio in sy privaat trein getrek het en selfs 'n kledingstuk van die curandero (Mayo nd) gedra het. Met hierdie gebeurtenis het die Mexiko-pers begin baie belangstelling in El Niño, en sy gewildheid het grootliks toegeneem. Baie het die president se besoek as 'n endossement van El Niño en die volkskatholicisme in Espinazo beoefen, in teenstelling met die institusionele Katolieke Kerk van die land waaraan hy sy opposisie duidelik getoon het. Dit is binnekort deur Meksikaanse koerante gerapporteer dat die volksgeneser se huishad heeltemal omring is deur meer as honderd geïmproviseerde hutte en lean-tos gemaak met dorre woestynplante, wat 'n gemeenskap van geestelik en fisies siek skep. Vir sommige was hierdie verblyf nie so tydelik soos hulle gehoop het nie. Die getalle mense wat hulp soek, het so groot geword dat sommige weke of maande daar moet bly voordat hulle behandeling ontvang. Espinazo het gevul met mense wat ly aan verlamming, kanker, sifilis, melaatsheid, geestesongesteldheid en talle ander ongesteldhede. Honderde het gou tot duisende geraak toe die siekes en sterwendes in die dorpie versamel het. In die gebied waarin hulle bewoon word, word verwys as el campo del dolor, of die veld van pyn (Zavaleta 2009).

El Niño is so bekend vir die aantal genesings wat hy verrig het, want hy is vir die ongewone maniere waarop genesings uitgevoer is. Terwyl hy besig was met genesing, was pasiënte ten volle bewus, geen kalmeringsmiddels of pynmedikasie is gegee nie, maar hulle het na bewering geen pyn gevoel nie. Sy gereedskap was dikwels so onkonvensioneel soos sy metodes. Hy verwyder gereeld gewasse met stukkies glas, hy sal verlamming met 'n swaai genees; en hy het dikwels rituele reinigings in modder en sy eie badwater uitgevoer. Die medisyne en baddens wat hy geadministreer het, is gemaak van woestyn en inheemse plante wat hy versamel het.

Fidencio het net voor sy veertigste verjaardag op Oktober 19, 1938, oorlede. Alhoewel die presiese oorsaak van Niño Fidencio se dood onbekend is, is dit deur baie binne en buite die Fidencista-beweging vermoed dat oor-uitputting en ondervoeding waarskynlik 'n groot rol gespeel het. Hy het begin om aan 'n siekte in 1935 te ly, en hoewel daar geen beslissende diagnose was nie, het foto's van die volksgees in sy laaste jare hom laat opgeblaas. Vir baie van sy aanhangers was dit nog 'n teken van sy heiligheid; hulle het die opblaas van die Heilige Gees toegeskryf, wat nie sou ophou om sy liggaam te vul nie. Daar word ook geglo dat 'n beeld van Christus op Fidencio se bors en 'n beeld van die Maagd van Guadalupe op sy hart na sy dood (Graziano 2006: 198) op sy hart gevind is.

Voor El Niño was die streek rondom Espinazo die tuiste van baie vorige curanderos, waaronder Pedro Rojas, Teresa Urrea, en Nino Juanito (Graziano 2006: 192). Alhoewel ander opvolgings behaal het, het hy net die prominensie van 'n volks heilige aangewend. Terwyl hy beskou is as 'n redder vir die armes en die gemarginaliseerde, het El Niño almal met sy wonderbaarlike vermoëns betower. Almal wat verligting van lyding soek, ongeag die sosiale klas en lewenswandel, het Fidencio gesoek. Verder het baie van diegene wat hy genees het, vrywillig hul dienste aan die gemeenskap van Espinazo gegee om hul waardering vir sy wonderwerke en die dorp vir hulle te bewys.

Leerstellinge / oortuigings
Alhoewel die Katolieke Kerk nie El Niño Fidencio as 'n heilige herken het nie, en dus die verering van Fidencio nie deur die Rooms-Katolieke Kerk goedgekeur word nie, beskou aanhangers van die Fidencista-beweging hulself as Katolieke, soos El Niño self. Die beweging word dus as 'n vorm van volks Katolisisme gefokus rondom 'n volksheilige, terwyl hy baie van die tradisionele Katolieke teologie aanvaar.

Fidencio self het dikwels beweer dat sy vermoë om te genees nie van sy eie krag was nie, maar van God afgelei en moontlik gemaak is deur die aarde en inheemse woestynplante waarmee hy gewerk het. Sy geestelike gawe, om as 'n instrument van God se genesende krag te dien, is aan hom gegee tydens 'n openbaring van Jesus Christus en die Heilige Gees terwyl dit onder 'n heilige peperboom in die middel van Espinazo was. Dit was om hierdie heilige boom dat Fidencio later baie van hierdie openbare genesingsessies uitgevoer het terwyl dit deur wonderwerkers omring is. Hierdie openbare genesings het beide dag en nag, dikwels vir 'n paar dae op 'n slag, gehardloop. Die sirkel wat rondom die lewende volksgeheue gevorm is, is deur hierdie wonderwerke bekend geword el círculo die curación, of die helende sirkel (Zellner 1998: 100).  

Curanderos van die Fidencista Christelike Kerk glo dat hulle die gees van El Niña kanaliseer wanneer hulle genesing doen. Hulle dien as mediums, of tussenpersone tussen die fisiese gebied van die lewende en die immateriele ryk van geeste. Net soos Fidencio beweer het om deur die Heilige Gees te genees deur sy goddelike krag deur hom te kanaliseer, glo die toegewyde dat El Niño homself deur middel van hierdie mediums kan kanaliseer. Hierdie oortuiging is gegrond op die idee dat Fidencio aanhangers verseker het dat sy gees vir hulle beskikbaar sal bly nadat sy verbygaan deur ander oorgedra is. Daarom, gelowiges sien Niño Fidencio se missie van genesing en verligting van lyding, soos vandag deur middel van mediums voortgesit.  

El Niño het geglo dat aanhangers wonderbaarlike magte gehad het sedert die kinderjare. Hiervan was hy veral bekend vir sy magte van helderziendheid. Baie het berig dat hy geweet het toe 'n terminale siek persoon hom genader het. Hy sal hulle vertel om met God te gaan vrede maak, want hy kon niks doen as om vir hulle te bid nie en hulle het hul tyd verspil deur genesing te soek (Zellner 1998: 102). Vir baie wat sy magte gesoek het, was El Niño se liggaam self 'n heilige genesing. Fidencio was dus in staat om massale genesings te doen sonder om elke individu individueel te genees. Sulke massa genesings sluit in die gooi van vrugte aan 'n skare van die verdrukte of Fidencio self deur 'n menigte mense geslaag, wat bo hulle lê, terwyl hulle hom in die arms opgehef het om oor die byeenkoms te slaag.

Fidencistas glo dat Niño Fidencio in staat was om suksesvolle groot operasies sonder moderne medisinale gereedskap of dwelms te verrig en sonder om pyn of skade aan die verdrukte individu te veroorsaak omdat die krag van die Heilige Gees deur hom gekanaliseer is. Hy het geglo dat hy 'n baie intieme band met God gehad het, en baie wat hy genees het, het geglo dat hy vroegoggend by Cerro de la Campana (Graciano 2006: 195) in die geheim ontmoet met Christus en die Maagd.

Terwyl hy genees het, word gesê dat die volksheilige in 'n geestelike beswyming lyk. Hy het gesê dat hy in verbinding was met die Hemelse Vader, van wie die krag deur hom gekanaliseer is om te genees. Hierdie krag is aan hom gegee by Espinazo se heilige peperboom deur Christus en die Heilige Gees. Wanneer El Niño in geestelike beswykings gaan, het sy liggaam soms leweloos voorgekom terwyl hy geestelik na ander plekke of liggame gereis het.

El Niño is deur baie beskryf as 'n Christelike figuur of selfs 'n inkarnasie van die Heilige Seun self. Beelde van hom is geneig om reg langs die beelde van Jesus by altare te verskyn. Sodanige status en gewildheid het veroorsaak dat baie die volkheiliges as die Mexikaanse Messias beskou. Besonderhede van Fidencio se lewe word dikwels oordrewe of vermeerder om hom meer soos Christus te laat lyk. Byvoorbeeld, volkslegende is geneig om te hou dat hy op die ouderdom van 33, soos Christus, gesterf het, eerder as om 40. Soos Jesus was Fidencio bekend vir sy genesende vermoëns en sy werk onder die armes en gemarginaliseer. Die melaatses, geestelik onstabiel, lam, blind, dom, sterwend, en baie ander het in Espinazo oorstroom om El Niño te sien sodat hy hulle van hulle lyding kon verlig. Soos Messiaanse figure het, het Fidencio tot die hulp gekom van die mense tydens 'n tyd van politieke en godsdienstige onrus. Die Mexikaanse Rewolusie (1910-1920) het pas geëindig en die president van Mexiko, Calles, het probeer om die land van Rooms-Katolieke Kerk invloed uit te roei. Fidencio was ook bekend vir die lewering van 'n asketiese leefstyl. Hy het glo baie min geëet of gedrink. Toe hy iets verbruik het, was dit gewoonlik vloeibaar. Ten spyte van hierdie ascetiese dieet, het Fidencio ook nie moeg of vermoeid geraak nie, selfs al werk dit vir verskeie dae en nagte sonder onderbreking. Sy oënskynlik eindelose voorraad van stamina het mythiese verhale van die volksheilige aangevuur en bygevoeg aan sy toenemende gewildheid onder die verdrukkinge.

Tydens sy bekendheid in die laat 1920's het 'n afvaardiging van Suidwes-Inheemse Amerikaners Fidencio besoek en hom herken as 'n groot sjamaan (Zavaleta 2005). Volgens die gewilde geloof het die Pous sy goedkeuring van El Niño van die Vatikaan vir sy heilige werke ook gestuur (Graziano 2006: 191).

RITUELE / PRAKTYKE

Gedurende El Niño se leeftyd is daar dikwels massale genesingsrituele by Cerro de la Campana, bekend as 'n heilige plek, en Rancho Puerto Blanco, waar aanhangers die
waters van die Charco Azul vir sy genesende eienskappe. Ontelbare rituele reinigings het daar plaasgevind. Fidencio het daarop aangedring om 'n gelukkige atmosfeer vir die verdrukte te bied. Daar was dus altyd musiek, dans, lag en teater. El Niño self het dikwels vrolik gesing soos hy genees het. Hy het nooit geld vir sy genesingsdienste gehef nie.

Die kanalisering van El Niño se gees word gesê dat hy twee jaar voor sy dood met die naaste aan hom, insluitend Damiana Martínez en Victor Zapata, later leiers van die beweging, begin het. Wanneer mediums (materias) die gees van Fidencio te kanaliseer vir 'n genesingsritueel; hulle rapporteer dat hulle in 'n ander 'toestand van wees' of nie geestelik aanwesig is of bewus is van hul liggaam se optrede terwyl dit onder El Niño se beheer is nie. Aangesien Fidencistas hulself as Rooms-Katolieke beskou, vind rituele kanalisering dikwels plaas in samewerking met 'n mis. In een geval, byvoorbeeld, na afloop van die mis, het die gemeente gebid vir die koms van El Niño se gees (Haelle 2011). Materia Criselda Valencia trek toe ''n wit kleed en rooi hoed aan, haar stem word hoog en haar houding verander aansienlik.' Wanneer Fidencio se gees die liggaam verlaat en hul bewussyn terugkeer, moet hulle vertel word wat El Niño gesê en gedoen het terwyl hy teenwoordig was, asof hulle tydens die ritueel geslaap het. Na haar terugkeer na 'n normale toestand het Criselda "die res van die dag die dosyne bedien wat na die huis kom vir hulp met hoofpyn, 'n bevordering by die werk gekry, 'n kind verwek, slapeloosheid en meer ernstige toestande" (Haelle 2011) .

Niño Fidencio se volgelinge het geweier om hul volk se oorblyfsels na sy dood weg te neem na die begraafplaas. So is El Niño se liggaam afgesonder, wat 'n graf-heiligdom skep. Espinazo het 'n pelgrimstogterrein geword vir diegene wat na sy dood wonderwerke van die volk se heilige liggaam soek. Mediums van El Niño word vereis om die pelgrimstog minstens een keer per jaar na die heiligdom te maak; maar baie doen dit meer dikwels. Espinazo het selfs na verwys as Tierra Santa, of die Heilige Land, deur baie.

Pilgrimages na Espinazo begin dikwels by een van die honderde heiligdomme wat aan El Niño in Mexiko of die Verenigde State toegewy is. Uit hierdie tronos , letterlik 'trone', word 'n groep aanhangers gelei deur 'n medium na die grafheiligdom van die volksheilige, saam staan ​​hulle bekend as 'n sending. Die Fidencio-feeste vind in Maart en Oktober in Espinazo plaas; missies bedaar dikwels tydens hierdie tye. By aankoms na Espinazo besoek die missies die heilige peperboom, wat hulle drie keer teen die kloksgewys omring, aangesien hulle dankie vir hul veilige reis. Baie genesings word op hierdie heilige plek van El Niño se visie uitgevoer. Die opdraande reis vanaf die peperboom na Fidencio se grafkelder is deur baie bekend as die Pad van Penance. Terwyl hulle op die pad van boetedoening volg, voldoen baie aanhangers aan beloftes wat aan die volks heilige gemaak is of beloof toekomstige dade van betaling om verby wonderwerke en beloftes te betaal of in die hoop om 'n gevraagde wonderwerk te ontvang. Terwyl die pelgrimstog na die stad op sigself betaal, bied aanhangers dikwels ander optrede op hierdie pad. Baie dra kruise; kruip op hul knieë, rug of maag; of rol opdraande in die vuil. Die graf self is die tuiste van ritueel genesings, missie byeenkomste, optredes vir El Niño, en baie ander aktiwiteite tydens feeste. Bo-op die graf sit 'n bak water, wat na bewering deur die gees van El Niño toegedien word. Deur hierdie heilige water aan te raak of in te neem, kan aanhangers gereinig en genees word, en hulle ontvang die seën van die volks heilige. Langs die graf is Fidencio se voetspoor. Gehoorvoerders plaas hul voet oor sy, simboliseer om in sy voetspore te stap, om nader aan El Niño (Graziano 2006: 211) te kom. Elke missie het sy eie styl en vorm, en daar is dus baie diversiteit tydens die feeste. Almal betaal hulde aan El Niño; optogte word gehou, tradisionele danse word uitgevoer met dromme en kostuums, en verhale van Fidencio se beroemdste genesings word as liedere gesing.

Massas word by die heiligdom gehou met 'n beeld van die gekruisigde Jesus wat voorsit. In plaas van die Eucharistie neem aanhangers deel aan die deel van die brood. Die geestelikes verrig die sakramente van die doop, bevestiging, huwelik en uiterste eenheid. Belydenis word nie uitgevoer nie; 'n Mens word aangemoedig om direk met God te praat.

Genesende rituele word dikwels by 'n poel modderige water bekend as die charquito in Espinazo. Mediums wat die gees vanEl Niño bathe toegewyde in die modderige water wat Fidencio gedurende sy lewe gedoen het. Cerro de la Campana en Dicha de la Santa Cruz, ander bekende genesingsplekke van El Niño, is ook gewild tydens hierdie feeste.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Fidencio hoef nie te wag vir die dood om erken te word as 'n volks heilige nie. Gedurende sy leeftyd het mense hom alreeds as 'n lewende volks heilige begin vereer. Die pers het 'n groot rol gespeel in die verspreiding van nuus oor die genesing van die currandero, en 'n aansienlik groter een in die verkondiging van die mite van El Niño. Die pers het nie net sy bekendheid in Mexiko versprei nie, maar het ook die prominensie van die wonderwerker na die Verenigde State en Europa versprei. Trouens, mediums van die volks heilige kan gevind word in elke groot Latino-gemeenskap in die Verenigde State (Zavaleta 2012).

Pogings is aangewend om die beweging na Fidencio se dood in 1938 te organiseer. Diegene wat as sy naaste assistente beskou is, het as dissipels vereer. Die posisie van La directora, die direkteur, is geskep en eerste gehou deur Damiana Martínez. Martínez word ook erken as die hoofstempel, vocina skoolhoof, van El Niño op aarde en is aangewys as leier van die beweging. Victor Zapata is aangestel as die taak om 'valse stemme' aan die kaak te stel, diegene wat bloot voorgee dat hulle die gees van El Niño ontvang. Die grootste kommer was die onderdrukking van diegene wat beweer dat hulle die reïnkarnasie van Fidencio self is. Die dienste wat hy gelewer het, het later in 'n organisatoriese posisie ontwikkel. el revisador, of inspekteur-generaal, alhoewel nie vir 'n paar jaar nie. Na die dood van Zapata het sy dogter, Panita (of Ciprianita) toesig oor die mediums aanvaar. Sulke regulering het uiteindelik 'n verdeling in mededingende faksies veroorsaak as gevolg van die revisadorse goedkeuring of afkeur van sekere mediums. Die poging om die beweging suiwer te hou, het 'n verdeling geskep tussen 'n 'elite' wat geverifieer is en ander wat nie sulke geldigheid gekry het nie. Panita het leier geword van diegene wat aanspraak maak op 'n oorgeërfde geestelike aanspraak op egtheid, want haar vader is as 'n dissipel van El Niño beskou. Die dogter van Fidencio se lewenslange vriend Lopez de la Fuente, Fabiola, het leier van die tweede sekte geword. Hierdie sekte het familie-egtheid geëis omdat Fidencio die vader van Fabiola as sy aangenome vader beskou het.

Fabiola en haar man, Heliodoro, het probeer om die beweging te formaliseer. In Maart 1978 het hulle die Sentrum vir Fidencist-kulturele en geestelike studies gestig. Hulle het toe probeer om hul faksie van die beweging in 'n geformaliseerde kerk te institusionaliseer. In Junie is 1993, die Iglesia Fidencista Cristiana, die Fidencist Christian Church, erken deur die Mexikaanse regering.

'N Bewuste poging is aangewend deur leierskap om boodskappe wat van Niño Fidencio ontvang is, te herwin en op te neem. Hierdie boodskappe moes geheue toegewy word, wat lank as mondelinge oorlewering bestaan, as gevolg van die hoë vlak van ongeletterdheid in die landelike Mexiko in die dertiger en veertig. Van hierdie geestelike boodskappe wat van El Niño ontvang is, oorleef vandag ongeveer honderd “geskrifte”. Met behulp van hierdie skrifte (escrituras), was vroeë aanhangers in staat om 'n samehangende grondslag vir die organisering van die beweging (Zellner 1998: 110) op te stel.

Vroue het gedien as primêre mediums, of cajitas (letterlik "klein bokse" van El Niño se gees), dwarsdeur die geskiedenis van die beweging; hul oorheersing in die rol het onmiddellik begin ná Fidencio se dood en het sedertdien voortgeduur. Alhoewel die bemagtiging van vroue in die beweging deur hierdie rol deur die besit van 'n manlike identiteit is, maak die androgene aard van Fidencio gedurende sy leeftyd voorsiening vir die vermenging van geslagslyne en fasiliteer 'n gevoel van vroulike gesag. Dit is een van die min geestelike rolle in Mexiko waarin vroue toegelaat word om deel te neem. Die aantal manlike mediums het die afgelope jare stadig gegroei, maar die verdeling bly groot. Alhoewel mans geglo word dat dit minder geneig is om transformerende krag te besit, word sulke krag beskou as meer effektief by mans. Ten spyte van enige idee van manlike superioriteit skei die oorheersing van vroue in hierdie geestelike rolle die beweging van die tradisioneel patriargale hiërargie van die Katolieke Kerk.

Missie is eers in die onmiddellike woestyn dorpe en dorpe naby Espinazo gevestig. Binnekort was elke groot Noord-Mexikaanse stad tuis Fidencistas en hul missies. Namate migrerende werkers in die Verenigde State geëmigreer het, het hulle hul oortuigings met hulle gebring. Immigrante wat El Niño as 'n volksheilige begeer het, het hul stories van hul wonderwerke gebring curandero saam met hulle. Gebiede waar 'n meerderheid migrerende werkers gevestig is, sluit in Texas, Colorado, Oregon, Indiana, Michigan, Ohio en Washingon. Alle gasheer Fidencista missies. Sukses van hierdie missies is afhanklik van die ontwikkeling van 'n geestelike gawe, of Don, deur 'n lid van die groep en die ontwikkeling van nuwe mediums. In die 1940s en die 1950s is die kantore van La directora en el revisador het die organisatoriese fondament van die Fidencista beweging, dien as El Niño se stem en promulgator van sy missie. By die 1970's is die beweging ten volle gevestig in sy liturgiese siklus, halfjaarlikse feeste en 'n groot aantal funksionele missies.

Baie van die volgelinge van El Nino het sedert hul kinderjare hul aanhangers van die volkheilig beskou. Hul geloof, en dié van hul gesinne, in die Rooms-Katolieke tradisie is net so diep soos hulle geloof in Niño Fidencio. Die Fidencio-beweging is ver van stil en verouderd. Dit het vinnig gegroei. Duisende aanhangers van Niño Fidencio is losweg georganiseer in gemeenskappe gebaseer in sending of genesende tempels. Mediums dien as adviseurs sowel as genesers. Dus, aanhangers ontvang 'n menigte voordele fisies, geestelik en geestelik.

Kwessies / UITDAGINGS

El Niño Fidencio en die beweging wat hy ingehuldig het, het verskeie weerstandsbronne teëgekom: Geïnstitusionaliseerde gesondheidsverskaffers beweer dat sy genesingspraktyke hul eie professionele aktiwiteite beskadig; Fidencistas het voortdurende weerstand van die Rooms-Katolieke Kerk-hiërargie gekry oor Fidencio se charismatiese aansprake en praktyke; en Ficencistas het 'n sektariese organisasie gevorm.

El Niño se genesings van die massas is in Februarie 1928 beskadig vir die gelisensieerde dokters en dwelmhandelaars van Noord-Mexiko in koerantberigte. Die persverslae het gesê dat die verskuiwing van pasiënte van wettige gesondheidsdienste tot dié van Fidencio die rede was vir ernstige finansiële probleme vir diegene wat betrokke is by die gelisensieerde mediese sorgbedryf. Op Februarie 18 van die volgende jaar het Fidencio regstappe teen hom ingestel. Die staat Nuevo León het hom daarvan beskuldig dat hy onwettig medisyne beoefen het. As gevolg daarvan het Fidencio vir die res van sy lewe streng onder die loep geneem, deurlopend gekritiseer deur openbare amptenare wat gesondheid en medisyne verteenwoordig. Hy is twee keer in hegtenis geneem op soortgelyke aanklagte. Hierdie negatiewe publisiteit het veroorsaak dat die Rooms-Katolieke Kerk verder van El Niño af kom (Graziano 2006: 197). Die Kerk was reeds besig met 'n lang en moeilike stryd met die regering en wou nie addisionele redes vir die regering se wantroue van die Kerk verskaf nie.

Die spanning tussen gelisensieerde gesondheidsverskaffers mediese bedryf en Fidencio het gelei tot die gewilde oortuiging in die volksgees se dood, naamlik 'n sluipmoord wat deur die dokters wat hom gekant het, begin het. Baie van sy aanhangers het geglo dat terwyl El Niño in 'n toestand van meditasie was, wat drie dae geduur het, die dokters die geleentheid gegun het om die dood van die curandero , aangesien sy liggaam leweloos was en 'n outopsie uitgevoer het. Daar word geglo dat die dokters die obduksie begin het deur 'n insnyding in sy keel te maak. Warm bloed spoeg uit en wys dat hy lewendig was. Die dokters wat verantwoordelik is, word kort daarna dood. Die gewilde opvatting dat El Niño deur dokters vermoor word, is waarskynlik die gevolg van 'n foto van die geloofshaleerder se outopsie waarin twee dokters die nekwond ondersoek.

Daar is ook spanning tussen Fidencistas en die Rooms-Katolieke Kerk. Alhoewel aanhangers van Niño Fidencio voldoen aan die basiese beginsels van Rooms-Katolisisme en hulself as Katolieke beskou, word Fidencio nie as 'n heilige deur die Rooms-Katolieke Kerk erken nie. Aangesien Rooms-Katolisisme die verering van iemand wat nie amptelik gesalf of geanoniseer is nie, verbied word, word die verering van Fidencio ontmoedig. Uit 'n Rooms-Katolieke perspektief, Fidencismo verskuif die fokus weg van Jesus Christus ten gunste van die Meksikaanse Messiaanse, wat deur baie geglo word om die reïnkarnasie van Christus self te wees. Hierdie geloof in Fidencio as die reïnkarnasie van Christus het gedeeltelik voortgekom uit sy rol as Christus in die jaarlikse herverklarings van die Passie gedurende die Heilige Week. Begin in die laat 1920's, het hy bekend as "die Christus van Espinazo." Fidencistas het ook die ikoniese aanbieding van die Maagd van Guadalupe deur die gewilde beeld bekend as El Niño Guadalupano, waarin Fidencio deur die Maagd vervang word. Fidencio se aanspraak op geeskanalisering, wat dien as 'n fundamentele onderdeel van die beweging, het die spanning met die Kerk verder vererger. Die verwerping van Fidencio deur die Rooms-Katolieke hiërargie het Fidencista se entoesiasme egter nie afgeskrik nie: “Hy is hul heilige, kerk of geen kerk nie; party verkondig inderdaad dat hy die grondlegger is van 'n nuwe godsdiens, 'n egte Meksikaanse Katolisisme ”(George 2011).

'N Tweede saak vanuit die Rooms-Katolieke hiërargie se perspektief was die administrasie van Fidencio van die sakramente sonder voordeel van ordening. Alhoewel Fidencio volgens die Katolieke teologie nie die sakramente kon beoefen of waarlik kon uitvoer nie, het die klein stadjie Espinazo geen eie priester gehad nie. El Niño het dit dus op hom geneem om seker te maak dat almal die heilige sakramente ontvang. Hy het doop en bevestigings gedoen, na belydenisse geluister, nagmaal gehou, huwelike gehou en laaste ritusse uitgevoer, ses van die sewe sakramente in die Katolieke Kerk. Die aartsbiskop van Monterrey het na bewering 'n afvaardiging gestuur om in 1936 met Fidencio te vergader om te versoek dat hy die sakramente nie meer sal bestuur nie, omdat hy nie 'n geordende priester was nie. Fidencio het aanvanklik ingestem tot die aartsbiskop se versoek, maar het gou weer die sakramente toegedien aan die liggaamlik en emosioneel geteisterdes wat na hom toe gestroom het.

Die spanning tussen Fidencistas en die Rooms-Katolieke Kerk het uiteindelik tot gevolg dat die Fidencistas formeel wegbreek van
die gevestigde kerk. In Terloops, met sy erkenning as sy eie instelling deur die Mexikaanse regering, het formele erkenning aan die Fidencist Christelike Kerk in 1993 verleen. Katolieke kerkleiers het gereageer deur Fidencista-beelde van hul kerke te verbied. Katekiste in gebiede waar groot getalle Fidencitas bekend is om te lewe, word dikwels spesifieke instruksies gegee oor hoe om hul gemeentes van El Niño oortuigings en rituele ten volle te reinig. Ten spyte van hierdie streng verbod, het sommige landelike parochiepriesters meer toegeeflik in hul groete ten opsigte van volksplegtigheid (Hopgood 2005: 109).

Verwysings

Burbank, James. 1997. "Katolieke, ook, verering El Nino Fidencio." Nasionale Katolieke Reporter Online. Toegang verkry vanaf http://www.questia.com/library/1G1-19121734/catholics-too-venerate-el-nino-fidencio on 24 February 2013.

George, Ron. 2011. "El Nino Fidencio: 'n geneser wat God word." Toegang verkry vanaf http://pelicandiaries.wordpress.com/2011/03/28/el-nino-fidencio-a-healer-becoming-god/ op 27 Februarie 2013.

Graziano, Frank. 2006. ”Niño Fidencio.” Kulture van toewyding: Volksheiliges van Spaanse Amerika. New York: Oxford University Press.

Haelle, Tara. 2011. "Die genesende gees van El Niño Fidencio." Verslagdoening Texas, 31 Mei. Toegang verkry vanaf http://reportingtexas.com/the-healing-spirit-of-el-nino-fidencio/ op 15
Februarie 2013.

Hopgood, 2005. Die maak van heiliges. Tuscaloosa, AL: Universiteit van Alabama Press.

Mayo, CM nd "Wat is die houding van die Katolieke Kerk teenoor spiritisme?" Spiritistiese Handleiding. Toegang verkry vanaf http://www.cmmayo.com/SPIRITISTMANUAL/Spiritist-Q-AND-A/5-NINO-FIDENCIO.html op 24 Februarie 2013.

Murray, William B. "Geeste van 'n heilige land." Die maak van die Heiliges: die wedywering van heilige grond. Ed. James F. Hopgood. Tuscaloosa: Universiteit van Alabama, 2005. N. pag. Print.

Salinas, Alberto en Lydia P. Salinas. en “Gebede tot Fidencio Sintora Constantino.” El Nino Fidencio 'n Geestelike Genesing Ervaring. Toegang verkry vanaf http://elninofidencio.com/prayers.html op 24 Februarie 2013.

Torres, Eliseo. 2004. “El Nino Fidencio.” Toegang verkry vanaf http://www.unm.edu/~cheo/ElNino.htm op 24 Februarie 2013.

Zavaleta, Antonio. 2012. “El Niño Fidencio.” Bladsy 441-49 in Viering van Latino Folklore, geredigeer deur María Harrera-Sobek. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO.

Zavaleta, Antonio, Alberto Salinas, en Jamie Sams. 2009. Curandero Gesprekke: El Niño Fidencio, Sjamanisme en Genesing Tradisies van die Grenslande. Bloomington, IN: Author House.

Zellner, William W. en Marc Petrowsky. 1998. "El Nino Fidencio en die Fidencistas." Pp. 95-116 in Sektes, Kultusse en Geestelike Gemeenskappe: 'n Sosiologiese Analise. Westport, CT: Praeger.

Post Datum:
28 Februarie 2013

EL NINO FIDENCIO VIDEO VERBINDINGS

 

Deel