Carole Cusack

Discordianism

DISCORDIANISM TYDSTUK

1932 word Robert Anton Wilson gebore.

1938 word Kerry Wendell Thornley gebore.

1941 Gregory Hill is gebore.

1957 Thornley en Hill het 'n openbaring van Eris, die Griekse godin van chaos (Latin Discordia), in 'n rolbalbaan in East Whittier, Kalifornië, gehad.

1959 sluit Thornley by die Amerikaanse mariniers aan en ontmoet Lee Harvey Oswald by die El Toro Marine Base naby Santa Ana, Kalifornië.

1963 Moord op president John F. Kennedy in Dallas Texas, en moord op Lee Harvey Oswald deur Jack Ruby twee dae later.

1965 produseer Hill die eerste uitgawe van Principia Discordia. Kerry Thornley het 'n roman gepubliseer, Oswald, en getroud met Cara Leach.

1967 Thornley en Hill ontmoet Robert Anton ('Bob') Wilson.

1969 het Hill die Joshua Norton Cabal gestig.

1975  Die Illuminatus Trilogie deur Robert Shea en Robert Anton Wilson is gepubliseer. Diskordianisme het deel geword van die Westerse populêre kultuur.

1995 Discordianism het 'n prominente internet-teenwoordigheid op die internet gebring.

1998 is Kerry Thornley oorlede.

2000 Greg Hill oorlede.

2007 Robert Anton Wilson is oorlede.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Kerry Thornley en Greg Hill ontmoet op die hoërskool in East Whittier, Kalifornië in 1956. Hulle, en hul vriende, Bob Newport en Bill Stephens, was entoesiastiese aanhangers van Mad tydskrif, wetenskapfiksie, radikale politiek en filosofie. In 1957 het die vriende in 'n vier-en-twintig-uur-bowlingbaan gedrink waar hulle na bewering 'n visie gehad het van 'n sjimpansee wat hulle die Sacred Chao gewys het, 'n simbool wat soortgelyk is aan die yin-yang, met vyfhoek in een helfte, en 'n appelskrifte Kallisti (“Mooiste”) in die ander helfte. Die Heilige Chao is 'n simbool van Eris, die godin van chaos (Discordia in Latyn). Vyf aande later verskyn Eris self aan Thornley en Hill. Sy het vir hulle gesê:

Ek het gekom om jou te vertel dat jy vry is. Baie ouderdomme het my bewussyn die mens verlaat, sodat hy homself kon ontwikkel. Ek keer terug om hierdie ontwikkeling na voltooiing te vind, maar belemmer deur vrees en misverstand. Jy het vir jou psigiese dragstukke gebou en in hulle geklee, jou visie is beperk, jou bewegings is lomp en pynlik, jou vel is gekneus, en jou gees word in die son gebroei. Ek is chaos. Ek is die middel waaruit jou kunstenaars en wetenskaplikes ritmes bou. Ek is die gees waarmee jou kinders en narre gelag het in gelukkige anargie. Ek is chaos. Ek leef en ek vertel jou dat jy vry is (Malaklypse die Jonger 1994: 2-3).

Dit is duidelik uit latere geskrifte en onderhoude met Thornley, Hill en ander dat die diskordianisme in hierdie aanvanklike stadium bedoel was as 'n grap, 'n parodie van godsdiens wat die tekortkominge van die hoofstroom-Christendom blootgestel het, asook die materialistiese en konformistiese kultuur van naoorlogse Amerika .

Die oorsprong en leer van Discordianism is aangeteken in Principia Discordia, waarvan die eerste uitgawe deur Greg Hill geskryf is en gepubliseer (as vyf xeroxed kopieë) in 1965. Principia Discordia (ook bekend as 'The Magnum Opiate of Malaclypse the Younger', ondertiteld Hoe ek Godin gevind het en wat ek aan haar gedoen het toe ek haar gevind het) was 'n anargistiese 'zine, wat handgetekende prentjies bevat, 'n warboel lettertipes, geselekteerde reproduksies van' gevind'-dokumente en gevalle van absurdistiese humor. Ondanks die feit dat dit nie 'n samehangende narratiewe of formele leerstellings het nie, het die filosofie uiteengesit Principia Discordia was wesenlik konsekwent: Chaos is die enigste werklikheid, en skynbare orde (die Aneristiese Beginsel) en skynbare wanorde (die Eristiese Beginsel) is bloot geestelike konstrukte wat deur mense geskep word om hulle te help om die werklikheid te hanteer. Die mensdom se miserabele bestaan, onderdruk deur konvensie, loon slawerny, seksuele onderdrukking en 'n magdom ander kwale, kom uit die vloek van Greyface, wat in die volgende gedeelte bespreek word. Principia Discordia 'n subkulturele klassieke geword: dit is vrylik beskikbaar vir almal onder wat Hill en Thornley "Kopyleft" genoem het, dit is oorspronklik, skerp slim en snaaks (Cusack 2010: 28-30).

Thornley het by die Marines in 1959 aangesluit en Lee Harvey Oswald ontmoet terwyl hy by die El Toro Marine Base naby Santa Ana, Kalifornië gestasioneer is. Die twee mans was drie maande bekend en het baie belangstellings gedeel. Oswald het Thornley kortliks beïnvloed om linkse politiek te aanvaar (dit was kortstondig, en hy het later Ayn Rand se filosofie, objektivisme, omhels voordat hy 'n anargistiese agent geword het). Toe president John F. Kennedy in Dallas, Texas in 1963 vermoor is, is Lee Harvey Oswald in hegtenis geneem vir die misdaad, maar is kort daarna deur Jack Ruby vermoor. Thornley het getuig van sy kennis met Oswald aan die Warren-kommissie in 1964, en het teruggekeer na Kalifornië met sy meisie Cara Leach om 'n libertaire publikasie te wysig, Die Innoveerder. Thornley en Leach getroud in 1965, die jaar sy boek Oswald en die eerste uitgawe van Principia Discordia Albei verskyn (Gorightly 2003: 64-69).

In die 1960s het Hill en Thornley hul godsdienstige ontwikkel personae, Malaclypse the Younger (Mal-2) en Omar Khayyam Ravenhurst (Lord Omar). Bob Newport was Dr. Hypocrates Magoun en Robert Anton (“Bob”) Wilson, wat Hill en Thornley in 1967 ontmoet het, het Mordecai the Foul geword. Hierdie toevallige vergadering het 'n dekade na die stigting van Discordianism plaasgevind. Beide Mal-2 en Omar het gedurende daardie tyd ingrypend verander, deels as gevolg van Omar se ervaring om deur distriksadvokaat Jim Garrison agtervolg te word as 'n verdagte in die sluipmoord op Kennedy (Gorightly 2003: 57-62). In 1969 stig Mal-2 die Joshua Norton Cabal, vernoem na die hawelose San Franciscan, wat homself tot keiser van die Verenigde State verklaar het. Hierdie groep het die vorming van ander Discordian-kabale geïnspireer. Diskordianisme, wat al 'n godsdiens van die godin was, het in 1966 in die rigting van die moderne heidendom beweeg toe Thornley hom by Kerista, 'n seksueel-eksperimentele gemeente, wat in die vroeë 1960's deur John "Brother Jud" Presmont, gestig is. Margot Adler beweer dat Thornley in 1966 die eerste gebruik van 'heidense' om moderne natuurgodsdienste te beskryf, toe hy skryf: 'Kerista is 'n godsdiens en die stemming van Kerista is 'n heiligheid, maar soek nie 'n oorvloed van rituele, dogmas, leerstellings en skrifte. Daarvoor is Kerista te heilig. Dit is meer soortgelyk aan die godsdienste van die Ooste en ook die sogenaamde heidense godsdienste van die voor-Christelike Weste. Die bron van wese is die godsdienstige ervaring ... ”(Adler 1986: 294).

Die belangrike Discordian-tema van die sameswering is ook in die laat 1960's verskerp. Thornley het sy standpunt verander dat Oswald alleen Kennedy vermoor het nadat hy David Lifton, 'n uitgesproke kritikus van die Warren-kommissie, ontmoet het. Die sluipmoord op Kennedy gooi 'n lang skaduwee oor Thornley, terwyl Jim Garrison hom agternagesit het in 'n poging om te bewys dat hy betrokke was by Oswald se komplot. Op 8 Februarie 1968 het Thornley 'n verklaring afgelê oor die aangeleenthede by die New Orleans District Attorney's Office. Hy skryf op 17 Februarie aan Hill: 'Ek is opgewasse vir 'n goedkoop spioenasieroman. En dit beteken op die oomblik dat ek oor my kop is ”(Gorightly 2003: 97). Sy groeiende paranoia het gemanifesteer in Discordian-aktiwiteite soos 'Operation Mindfuck' wat hy en Bob Wilson in 1968 begin het. Dit was 'n 'Marx Brothers-weergawe van Zen', wat ontwerp is om met die hoofstroombeskouings van die werklikheid te kommunikeer, en behels burgerlike ongehoorsaamheid, kultuurstoornisse, vandalisme en uitvoerende kuns, en ander strategieë (Gorightly 2003: 137). Die doel was die verwesenliking van guerrilla-verligting.

Robert Anton Wilson het die neiging van diskordianisme teenoor heidendom versterk. Wilson, 'n lewenslange agnostikus en skepties, was nogtans diep aangetrokke tot allerlei "vreemde" verskynsels. Hy was 'n vriend van Timothy Leary, die omstrede voorstander van psigedeliese middels, en het 'n onderhoud met die gewilde Zen-skrywer Alan Watts gevoer vir Die Realis, 'n vryheidstydskrif. In 1975, het hy en die spekulatiewe fiksie skrywer Robert Shea, die groot, omvangryke, epiese roman gepubliseer, Illuminatus! Trilogy, wat die volgende fase van die diskordiese penetrasie van populêre kultuur ingelei het. Die eerste twintig jaar was oorheers deur die stigters Thornley and Hill, en die godsdiens het hoofsaaklik versprei deur mond tot mond, persoonlike kontak, en 'zines, waarvan die sirkulasie beperk was. Deur 1988, Illuminatus! was die hoogsteverkopende wetenskapsfiksie in die Verenigde State; Dit is in 'n rockopera gemaak en het toekennings (LiBrizzi 2003: 339) gewen. Die roman het 'n ingewikkelde sameswerende plot wat hieronder bespreek sal word. Die belangrikste is dat Shea en Wilson baie van die teks van Principia Discordia dwarsdeur dit, wen 'n groot, hoofstroom gehoor vir die subkulturele Skrif. Kennis van diskordianisme het dus opgehou om esoteries en seldsaam te wees, en het Westerse populêre kultuur ingeskryf.

In die laat 1970's het Hill hom aan die godsdiens onttrek en 'n bankwerknemer geword na 'n pynlike egskeiding. Thornley, in samewerking met die Vietnamese veteraan Camden Benares (gebore John Overton), het Zenarchy ontwikkel, wat hy beskou het as 'die sosiale orde wat voortspruit uit meditasie' (Thornley 1991). Hy het die naam Ho Chi Zen gedurende hierdie tydperk geneem. In 1989 begin die derde fase van die geskiedenis van Discordianism. Terwyl die internet sedert die laat vyftigerjare bestaan, veral in die weermag, is die Wêreldwye web in 1950 gestig. As gevolg van kruising tussen anargiste, gamers, musikante, kunstenaars, rekenaar- "nerds" en okkultiste, het Discordianism 'n soomlose oorgang na die internet gemaak (Cusack 1989: 2010-44). In die een-en-twintigste eeu spog die godsdiens met aanlynkabels, webwerwe wat aan Thornley, Hill, Wilson en ander prominente Discordians gewy is, en 'n menigte ander verwante webwerwe en inligting. Gedurende die vyfde dekade van Discordianism, van 45 tot 1997, sterf Kerry Thornley in 2007, Greg Hill in 1998 en Robert Anton Wilson sterf in 2000.

Leerstellinge / oortuigings

In die Diskordiese heelal is Eris en haar tweeling suster Aneris die dogters van Void. Eris is vrugbaar en kreatief, terwyl Aneris is steriel en vernietigend. Eris ordained orde, wat veroorsaak dat die ontstaan ​​van wanorde (wat tot dan ontsnap kennisgewing as alles was chaos). Void ook gegenereer 'n seun, Spiritualiteit, en mandaat dat as Aneris probeer Spiritualiteit te vernietig sou hy in Void herabsorbeer word. Dit het die Discordiaanse leer geword oor die lot van die mens; "So sal dit wees dat die nie-bestaan ​​ons van die bestaan ​​sal terugneem en dat die naamlose spiritualiteit na Void sal terugkeer, soos 'n moeg kinderhuis uit 'n baie wilde sirkus" (Malaklypse Younger 194: 58). Diskordiese begrip van die werklikheid is monisties, 'n siening wat gewoonlik as Oos-oorsprong beskou word. Diskordianisme beweer dat binêre opposisies illusories is (manlik / vroulik, orde / wanorde, ernstig / humoristies) en bevestig die eenheid van almal. Ontevrede volg Mal-2 se posisie en verwerp die "waarheidsvraag" en verklaar dat alles waar is, insluitend valse dinge. Hy word gevra hoe dit werk, en het geantwoord: "Ek weet nie, man. Ek het dit nie gedoen nie "(Malaklypse Younger en Omar Khayyam Ravenhurst 2006: 34).

Dit is dus irrelevant om te diskordieer of hulle in die godsdiens glo of 'n diskordiese identiteit as 'n grap aanneem. Want ontevredenheid is om deel te neem aan die ewige, ongedifferensieerde Chaos wat Eris (Cusack 2011: 142) is.

Twee ander belangrike mites word verduidelik in Principia Discordia. Eerstens is die 'Original Snub', wat fokus op Eris se goue appel van disord, 'n geskenk aan die mooiste. In hierdie mite het Eris by die troue van die see-nimf Thetis en die held Peleus woedend aangekom toe die paartjie haar nie genooi het nie. Sy gooi die appel en die gaste het opgewek, soos die godinne aangevoer het oor wie dit moes besit. Die appel is deur die Trojaanse prins Parys toegeken aan Aphrodite, die godin van liefde, wat deur haar mededingers Athena en Hera (Littlewood 1968: 149-51) woedend geword het. Sy het Parys die mooiste vrou ter wêreld, Helen van Sparta, belowe, wat tot die Trojaanse Oorlog gelei het toe haar man Menelaus en Agamemnon van Mycenae Troy binnegeval het. Die Diskordiaanse weergawe van die mite het Eris "vreugdevol deel van 'n warm hond" nadat sy vertrek het, en tot die gevolgtrekking gekom het "en daarom ly ons as gevolg van die Oorspronklike Snub. En so 'n Discordian is om te deel van No Hot Dog Buns. Glo jy dit? "(Malaklypse die jonger 1994: 17-18). Die tweede mite is die "vloek van Greyface", wat die mensdom se moeilikheid verklaar, wat die gevolg is van 'n "malcontented hunchbrain", Greyface, wat in 1166 BCE daardie humor geleer en ernstig bestraf, die ware toestand van die werklikheid. Greyface en sy volgelinge "was selfs bekend om ander lewende wesens te vernietig wie se lewenswyse van hul eie verskil het," wat gelei het tot die mensdom wat aan 'n sielkundige en geestelike wanbalans ly. "Die vloek van Greyface (Malaclypse the Younger 1994: 42) genoem. Hierdie mites leer dat die mensheid bevryding nodig het.

Die geloof van Discordianisme is die wet van die Fives, wat verklaar dat "alle dinge in vye gebeur, of deelbaar is deur of veelvoude van vyf… [en] die wet van vyf is nooit verkeerd nie ”(Malaclypse the Younger 1994: 16). Die vyfhoek in die Heilige Chao is 'n vyfkantige figuur, en die wet van die vyf gee tot gevolg dat 23 'n aantal betekenis is vir Discordians, aangesien 2 + 3 = 5. Die Pentabarf, die Discordian geloofsbelydenis ('catma', wat is buigsaam en voorlopig, in teenstelling met 'dogma', wat rigied en onveranderlik is), het vyf beginsels (Malaclypse the Younger 1994: 4):

Ek - daar is geen godin behalwe godin nie en sy is u godin. Daar is geen Erisiese beweging nie, maar wel die Erisiese beweging en dit is die Erisiese beweging. En elke Golden Apple Corps is die geliefde tuiste van 'n Golden Worm.

II - 'n Discordian moet altyd die amptelike Discordian Document Numbering System gebruik.

III - Daar word van 'n Discordian verwag om die eerste Vrydag na sy beligting alleen af ​​te gaan en vreugdevol aan 'n worsbroodjie deel te neem; hierdie toewydingsplegtigheid om te remonstreer teen die gewilde heidendom van die dag: van die Rooms-Katolieke Christendom (geen vleis op Vrydag), van die Judaïsme (geen vleis van varkvleis), van Hindiese volke (geen vleis van vleis), van Boeddhiste (geen vleis van diere) ), en van Discordians (geen worsbroodjies nie).

IV - 'n Discordian sal deelneem aan geen worsbroodjies nie, want dit was die troos van ons godin toe sy met The Original Snub gekonfronteer is.

V - 'n Discordian is verbode om te glo Wat hy lees.

Hierdie verklaring van geloof is speels: die eerste punt herinner aan die Islamitiese professie van geloof (shahada); die derde punt bespot dieetbeperking; en die vyfde punt mandate skeptisisme in die plek van blinde geloof. In die geval van instink word diskords gevra om die pineale klier as 'n meer betroubare bron van kennis te raadpleeg as die brein of die hart.

Een ander belangrike onderrig wat bespreking vereis, is die sameswering van die diskordiese wêreldbeskouing. Principia Discordia bevat verwysings na die Illuminati, en hierdie tema het 'n veel groter prominensie na die publikasie van Shea en Wilson se Illuminatus! Trilogy (1975). Die historiese Beierse Illuminati was 'n bevel wat deur die geleerde Adam Weishaupt (1748-1830) gestig is. Hy, met vier ander, het die orde in 1776 begin, en getalle het gegroei nadat Baron Adolf Franz Friederich Knigge, 'n Vrymesselaar, by 1780 aangesluit het. Die bestelling is onderdruk in 1784, maar bly in konspirasiedissies tot vandag toe (Cusack 2010: 34-35). Die Illuminatus! Trilogy word soos volg deur Dawid Robertson beskryf: "[i] ts sentrale motief is om alle samesweringsteorieë as waar te behandel, en dit meng Discordianism met die moord op John F. Kennedy, die okkultiese belange van Nazisme, rock and roll musiek en HP Lovecraft's Cthulhu mythos, in 'n agt honderd-bladsy psychedelic gumbo "(Robertson 2012: 429). Die Illuminati, wat van plan is om die einde van die wêreld by Woodstock Europa, 'n rockfees in Ingolstadt, te bewerkstellig, is in oorlog met die geregverdigde ouers van Mummu (JAMS), gelei deur die raaiselagtige Hagbard Celine, hoof van die Legioen van dinamiese diskord. Die "allman" karakters, joernaliste George Dorn en Joe Malik, en ondersoekbeamptes Saul Goodman en Barney Muldoon, word almal deel van die konflik tussen die Illuminati en die JAMS. Op die hoogte van die roman word Hagbard Celine geopenbaar as een van die vyf hoofde van die Illuminati (saam met Wolfgang, Winifred, Werner en Wilhelm Saure, lede van 'n rockgroep genaamd die American Medical Association). Hierdie vier sterf by Woodstock Europa, wanneer Eris verskyn en foelie die Illuminati-plot ontwaak Nazi-troepe weggesteek in Lake Totenkopf (Shea en Wilson 1998 [1975]). Celine onthul dat ware lede van die Illuminati alleen soek om almal te bevry.

Die sameswering is noodsaaklik vir diskordianisme, beide as gevolg van die belangrikheid van die Illuminati en ander skaduwee broederskap, soos
die Assassins, maar ook as deel van Kerry Thornley se lewe in die nasleep van die Kennedy-sluipmoord. In die laat 1970's het hy in paranoia neergedaal en geglo dat sy vriende vervang is deur kyk-alikes en dat hy in die werklikheid van Operasie Mindfuck gewoon het. 'N Sleutel-diskordiese term, fnord, wat disinformation versprei word deur 'n wêreldwye sameswering, verskyn in Principia, maar word versterk deur Shea en Wilson, vir wie die vermoë om die versteekte karakters (Wagner 2004: 68-69) te "sien" Thornley se latere jare is in onderhoude met die joernalis Sondra Londen geskryf. Hierdie is beskikbaar op YouTube, en die volledige teks van die onderhoude, getiteld Die Dreadlock Herinnerings, is in 2000 (Thornley 2007) vrygestel. Thornley het destyds Discordianism as in wese Zen-Boeddhistiese aard beskou, en dit is waar dat sy wêreldbeskouing nie-dualisties is, 'n monistiese siening van die werklikheid waarin alles deur chaos onderstreep word. Hierdie siening pas by baie Oosterse godsdienste wat pantheïsme en mistieke in oriëntasie is; as Principia Discordia verklaar, "alle bevestigings is waar, in een of ander sin, onwaar, onwaar, onbetekenend, waar en onwaar, in een of ander sin, waar en sinloos, in een of ander sin, onwaar en betekenisloos, en waar en onwaar en betekenisloos in sommige sin "(Malaklypse die jonger 1994: 39-40).

RITUELE / PRAKTYKE

Wat rituele betref, is daar slegs wenke in Principia Discordia. Om die vloek van Greyface teen te werk, word diskords gevra om die rituele Turkse vloek uit te voer, wat die eristiese krag van die vloek van Greyface, wat aneristies (anti-lewe) is, ondermyn. Om die Turkye vloek te doen, behels om jou arms te waai en "GOBBLE, GOBBLE, GOBBLE, GOBBLE, GOBBLE, GOBBLE. Die resultate sal onmiddellik sigbaar wees "(Malaklypse die Jonger en Omar Khayyam Ravenhurst 2006: 175). Dit lyk waarskynlik dat dans tydens die maak van kalkoen geluide die geeste van enige persoon wat oormatig ernstig of andersins vervreemd van spel (Cusack 2010: 30) sal verhoog. Ander rituele in Principia Discordia sluit die "POE Doop Rite" in, wat naaktheid, dans en wyn, en die "Sacred Erisian High Mass of the Krispy Kreme Kabal" behels, wat donuts insluit (Cusack 2011: 134).

Daar is ook een moontlike voorbeeld van diskordiese magiese denke; Die "Toetse deur Dokters Bewys Moontlike Krimp", ondertiteld "Op Okkultisme." Dit beweer dat Westerse towenaars te veel bekommerd was oor binêre opposiete (goed / kwaad en manlik / vroulik), terwyl hulle die belangrikste polariteite ignoreer, bestel / wanorde en ernstig / humoristies, die spesifieke area van die godin Eris. Dit word dan beweer:

... wanneer towenaars leer om die filosofie as 'n smeebare kuns te benader in plaas van 'n onveranderlike waarheid, en leer om die absurditeit van die mens se pogings te waardeer, sal hulle hul kuns met 'n ligter hart kan oortuig en miskien 'n beter begrip kry. van dit, en kry dus meer effektiewe magie. CHAOS IS ENERGIE. Dit is 'n noodsaaklike uitdaging vir alle basiese konsepte van westerse okkultiese denke, en POEE is nederig verheug om die eerste groot deurbraak in okkultisme te bied sedert Solomon (Malaclypse Younger 1994: 61).

Die stelling dat Chaos energie is, hou Discordianism nou verband met die posisie van Chaos Magick, 'n onvoorspelbare okkultiese paradigma wat in teenstelling tot die Wes-seremoniële magie deur Peter Carroll, Ray Sherwin, en ander in die laat 1970s (Sutcliffe 1996: 127-128) ontwikkel is.

Soos hierbo genoem, het Kerry Thornley die mening gesien dat Discordianism "'n Amerikaanse vorm van Zen Boeddhisme" was (Wilson 2003: 11). Daarom, Diskordiese humor en absurdisme is maniere om te besef Satori, die oombliklike verligting van Zen ("sien die fnords"). Waarskynlik, Operasie Mindfuck se uitdeel van kaartjies met "Daar is geen Vriend Enigeplek nie" en "Daar is geen Enemy Anywhere" aan weerskante nie, kan geïnterpreteer word as 'n ritueel wat ontwerp is om verligting te bring, aangesien dit ooreenkomste met die Koan raaiselsisteem van kloosteropleiding wat in die Rinzai-skool van Zen (Cusack 2010: 50) gevind word. Aangesien diskordianisme breedweg binne die heidendom geleë is, en heidene aanbid godhede wat vir hulle persoonlik betekenisvol is, is eklektiese diskordiese rituele alledaags. Dit is die moeite werd om te noem dat die Illuminatus! Trilogy trek ander fiksiegebaseerde godsdienste in die mengsel, want Shea en Wilson gebruik die Cthulhu Mythos (uitgevind deur HP Lovecraft en uitgebrei deur die bekendstelling van die lloigor, deur Colin Wilson), wat sulke "donker gode" as Yog-Sosoth, Azathoth, en Nyarlathotep (Hanegraaff 2007: 85-109).

In 'n studie van Finse Discordians bevat Essi Mäkelä en Johanna Petsche rekords van nuwe Discordian-rituele, waaronder 'n poging om 'n pelgrimstog na 'n rubberagtige gorilla-standbeeld in Helsinki te maak en om 'n plastiese goue appel "om verligting te kry oor diskordiese kragdiere, 'n konsep wat bekend is met sjamanisme (Mäkelä en Petsche komende). Hierdie kontemporêre veldnavorsing dui daarop dat Discordians in 'n deurlopende proses van innovering en ontwikkeling betrokke is in terme van hul ritueellewe.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Principia Discordia 'n chaotiese organisasiestruktuur vir diskordianisme georden. Lede het begin by die Discordian Society, waarvan Principia verklaar: "Die Diskordiese Genootskap het geen definisie nie." (Malaklypse die Younger en Omar Khayyam Ravenhurst 2006: 93). Diskordianisme is verdeel in twee sektes; die Paratheo-Anametamystikhood van Eris Esoteric (POEE), wat gestig is deur Mal-2, en die Erisiese Bevrijdingsfront (ELF), wat deur Omar gestig is. Hierdie opposisie-struktuur weerspieël die gewilde leuse "Ons diskordineer sal apart wees" (Adler 1986: 332). Lede word aangemoedig om 'n Episkopos (Grieks 'opsiener', vergesel van die Engelse woord 'biskop') deur hul eie splinter sektes te stig. Later het alle menbers die status van pous gekry, en om 'n lid van die Discordian-samelewing te word, was 'n eenvoudige proses van selfidentifisering.

Maar selfs sonder selfidentifikasie beweer Diskordians dat elke mens 'n lid en 'n pous is, wat dit beteken
Discordianisme is 'die godsdiens wat die vinnigste groei in die hele skepping (Discordians groei in presies dieselfde tempo as die bevolking)' (Chidester 2005: 199). Ondanks die feit dat POEE beskou word as 'n "nie-profeet-godsdienstige disorganisering" en Discordianism as 'n paradys van 'n anargis (Adler 1986: 332), kom lede hiermee saam om die godsdiens te beoefen. Diskordiese groepe word 'kabale' genoem (van Kabbalah, die Joodse mistieke stelsel). Discordians hoef nie by 'n kabaal aan te sluit nie, maar lede doen dikwels. In die vroeë 21ste eeu is baie kabels aanlyn (Narizny 2009).

Daar is bewyse dat Hill en Thornley die werklikheid van Eris aanvaar het. Margot Adler het Hill geïnterview Teken die maan af (1979), waar hy erken het dat hy geïdentifiseer is as 'n ateïs in die 1950s en Diskordianisme het begin as 'n parodie van godsdiens. Deur die1970's het sy wêreldbeskouing verskuif, en hy het dit erken:

Eris is 'n outentieke godin. In die begin het ek myself gesien as 'n kosmiese nar. Ek het myself as Malaclypse die Jonger gekenmerk. Maar as jy hierdie soort goed genoeg doen, begin dit werk. Op die regte tyd word die polariteite tussen ateïsme en teïsme absurd. Die betrokkenheid was transendent. En as jy een oortref, oorskry jy die ander. Ek het begin met die idee dat alle gode 'n illusie is. Teen die einde het ek geleer dat dit is aan jou om te besluit of God bestaan, en as jy 'n godin van verwarring ernstig opneem, sal dit jou so diep en geldig as 'n metafisiese reis stuur om 'n god soos Yahweh ernstig op te neem. Die reis sal anders wees, maar hulle sal beide transendentaal wees (Adler 1986: 335).

Adler was nie in staat om Thornley te ondervra nie, wat toenemend paranoïes en wederkerig was teen die middel-1970s, maar Hill het haar verseker dat 'n soortgelyke transformasie van diskordianisme ook vir Omar gebeur het. In wat is nou moontlik sy beroemdste waarneming, het Thornley vir Hill gesê: "Jy weet, as ek besef het dat dit alles gaan kom waar, Sou ek Venus gekies het "(Adler 1986: 336).

Alhoewel Malaklypse die Jonger die posisie van Polyfater van die godsdiens tot die middel-1970's beklee het, is kontemporêre diskordianisme 'n godsdiens waarin leierskap en formele organisasiestrukture grootliks irrelevant is. Daar is baie Diskordiese groepe, 'n oorvloed webwerwe, en individue gee hul godsdiens as 'Discordianism' in die lande waar die Sensus-data-insameling 'n vraag oor godsdiens betrek. Tog, in die praktyk en ten spyte van die bewerings van die werklike krag van Eris wat deur Hill en Thornley hierbo genoem is, het kontemporêre diskords (soos diegene wat selfstandig identifiseer as heidene, aangesien Discordianism 'n nis as 'n vorm van herleefde heidendom gevind het) nie moet in die ontologiese realiteit van Eris as die godin glo en die godsdiens se teologie as 'n mite, 'n metafoor of 'n grap (of al drie gelyktydig) beskou. Diskordineerders kombineer gereeld hul godsdiens met elemente van ander geestelike paaie, of selfs ateïsme of agnostisisme (Cusack 2010: 47).

Kwessies / UITDAGINGS

Kulturele kommentators en die akademie het Discordianiam as 'n "valse godsdiens" betwyfel, en tot op datum is dit as 'n nuwe godsdiens bestudeer (Cusack 2010: 27-52). Die redes vir die gebrek aan ernstige navorsing oor diskordianisme, en vir die vermoede van sy bona fides, is drievoudig. Eerstens is godsdiens ernstig, dus is Discordiaanse parodie en grappe onvanpas. Tweedens het die stigters daarvan erken dat dit 'n fiksie was (en dat hul latere geloofsberoepe nie vertrou of geglo kan word nie). Laastens is lede geneig om aanlyn te vergader en het hulle nie kerkgeboue, skole en hospitale soos 'regte' godsdienste nie. Dit kan egter wees dat die wetenskaplike gebrek aan belangstelling binnekort sal verdwyn, want hoewel Discordianism in die laat vyftigerjare baie onortodoks gelyk het, het dit mettertyd minder "vreemd" geword, aangesien daar sedert die 1950's 'n groot verskeidenheid nuwe godsdienste ontstaan ​​het. As die model van die Zen-Boeddhisme wat Kerry Thornley saam met Camden Benares ontwikkel het, as prisma gebruik word om die godsdiens te ondersoek, word dit gepas gevind. Vir die Beats in die vyftigerjare het Zen die verwerping van loon-slawerny en konvensie verteenwoordig, en die strewe na die geestelike weg van 'n boemelaar, ongemaklik in hierdie wêreld en soek na verligting (Prothero 1960).

Diskordiete stem saam dat die heilige sekulêr is, en die sekulêre is heilig. Greg Hill het aan Margot Adler gesê: "Die polariteite tussen ateïsme en teïsme word op die regte tyd op die regte tyd absurd. Die betrokkenheid was transendent. En as jy een oortref, steek jy die ander oor "(Adler 1986: 335). Adam Gorightly se uitbeelding van Thornley se laaste jare toon dat hy op die marge leef, liberale nuusbriewe verkoop en oefen wat hy "Zen en die kuns van skottelgoed" genoem het (Gorightly 2003: 233-34). Die geestelike reis van albei stigters is kragtige en ware vertellings van transformasie; geleerdes het tans geen invloed op die impak van Hill en Thornley se lewens op hul volgelinge nie, maar dit is onwaarskynlik dat die impak aansienlik is. Robert Anton Wilson en Robert Shea se literêre uitset het miljoene bereik en hou steeds nuwe lesers aan. geestelike soekers en jokers vind elke dag Discordian-webwerwe. Diskordianisme as godsdiens lok 'n hoër mate van akademiese belangstelling in die een-en-twintigste eeu, en hoewel dit waarskynlik nooit numeries betekenisvol sal wees nie, word dit algemeen erken deur diegene wat belangstel in fiksiegebaseerde godsdienste, die uitvinding van hedendaagse heidense godsdienste, en 'n verskeidenheid esoteriese onderwerpe, as die vroegste en belangrikste van die klein familie van uitvindde godsdienste (Cusack 2010).

Verwysings

Adler, Margot. 1986. Trek die maan af: Hekse, Druïde, Godin-Aanbidders en Ander heidene in Amerika vandag., tweede uitgawe. Boston: Beacon Press.

Chidester, David. 2005. Authentieke Fakes: Religie en Amerikaanse Populêre Kultuur. Berkeley: Universiteit van Kalifornië Pers.

Cusack, Carole M. 2011. "Diskordiese magie: heidendom, die Chaos-paradigma en die mag van parodie." Internasionale Tydskrif vir die Studie van Nuwe Godsdienste 2: 125-45.

Cusack, Carole M. 2010. Gevorderde Godsdienste: Verbeelding, Fiksie en Geloof. Farnham en Burlington, VT: Ashgate.

Gierig, Adam. 2003. The Prankster and the Conspiracy: Die verhaal van Kerry Thornley en hoe hy Oswald ontmoet het en die kontrakultuur geïnspireer het. New York: ParaView Press.

Hanegraaff, Wouter J. 2007. "Fiksie in die Woestyn van die Real: Lovecraft's Cthulhu Mythos." Ram 7: 85-109.

LiBrizzi, Marcus. 2003. "Die Illuminatus! Trilogy. "Pp. 339-41 in Conspiracy Theories in American History: 'n Ensiklopedie, geredigeer deur Peter Knight. Santa Barbara: ABC: CLIO.

Mäkelä, Essi en Johanna Petsche. 2013. "Ernstige Parodie: Discordianism as Liquid Religion." Kultuur en godsdiens: 'N Interdissiplinêre Tydskrif 14: 411-23.

Malaklypse die jonger. 1994. Principia Discordia: Hoe het ek Godin gevind en wat ek aan haar gedoen het toe ek haar gevind het. Austin TX: Steve Jackson Speletjies.

Malaklypse die Younger en Omar Khayyam Ravenhurst. 2006. Discordia: Hail Eris, Godin van Chaos en Verwarring. Berkeley: Ronin Books.

Narizny, Laurel. 2009. "Ha Ha Only Serious: 'n Voorlopige Studie van Joke Religions." Baccalaureus Artium (Honneurs) verhandeling, Departement Godsdienswetenskap, Universiteit van Oregon, Eugene, Oregon. Toegang verkry vanaf https://scholarsbank.uoregon.edu/xmlui/bitstream/handle/1794/9336/Thesis%20Laurel%20Narizny.pdf?sequence=1 op 19 Augustus 2009.

Prothero, Stephen. 1991. "Op die Heilige Pad: Die Klopbeweging as Geestelike Protes." Harvard Teologiese Oorsig 84: 205-22.

Robertson, David G. 2012. "Maak die Donkey Visible: Discordianism in die werke van Robert Anton Wilson." Pp. 421-41 in Handboek van Nuwe Godsdienste en Kulturele Produksie, geredigeer deur Carole M. Cusack en Alex Norman. Leiden: Brill.

Shea, Robert en Robert Anton Wilson. 1998 [1975]. Die Illuminatus! Trilogy. Londen: Raven Books.

Sutcliffe, Richard. 1996. "Left-Hand Pad Ritual Magick: 'n Historiese en Filosofiese View." Pp. 109-37 in Heidendom vandag, geredigeer deur Carlotte Hardman en Graham Harvey. Londen: Thorsons.

Thornley, Kerry Wendell. 1991. Zenarchy. lllumiNet Press. Toegang verkry vanaf http://www.mindcontrolforums.com/hambone/zenarchy.html op 19 Augustus 2009.

Thornley, Kerry Wendell. 2007. Die Dreadlock Herinnerings. Portland: Self-gepubliseer. Toegang verkry vanaf www.ibiblio.org/ovo127/media/OVO017.pdf op 19 Augustus 2009.

Wagner, Eric. 2004. 'N Insider's Guide to Robert Anton Wilson. Tempe, AZ: New Falcon Publications.

Wilson, Robert Anton. 2003. "Die monster in die labirint." Pp. 8-16 in The Prankster and the Conspiracy: Die verhaal van Kerry Thornley en hoe hy Oswald ontmoet het en die kontrakultuur geïnspireer het, deur Adam Gorightly. New York: ParaView Press.

Post Datum:
Mag 20, 2013

DISCORDIANISM VIDEO VERBINDINGS

Deel