Boko Haram

BOKO HARAM TIMELINE

2002-2004: Die ontstaan ​​van die Nigeriese Taliban in Yobe het plaasgevind.

2003-2004: Versteurings in Kanamma en Gwoza word aan Boko Haram toegeskryf.

2009 (26-29 Julie): Boko Haram kom in opstand; stigter Muhammad Yusuf is vermoor.

2010 (7 September): 'n Gevangenisonderbreking, die stigting van militante Boko Haram en die opkoms van Shekau het plaasgevind.

2011 (16 Junie): Die selfmoordbomaanval op die polisie se GHQ in Abuja het plaasgevind.

2011 (26 Augustus): Die selfmoordbomaanval op die VN-hoofkwartier in Abuja het plaasgevind.

2012 (25 Desember): Boko Haram val kerke aan en vermoor minstens sewe-en-twintig in Maiduguri en Potiskum.

2013 (September): 'n Groot Nigeriese militêre offensief teen Boko Haram is onderneem.

2014 (14 Februarie): 121 Christen-dorpenaars in die staat Borno is afgemaai en begin met die grootskaalse bloedbad van Boko Haram.

2014 (15 April): Ongeveer 276 skoolmeisies is uit Chibok ontvoer.

2014 (2 Junie): Ongeveer 200 Christene is in Gwoza en omstreke doodgemaak.

2014 (28 November): Minstens 120 mense is dood deur selfmoordbomaanvalle en geweervuur ​​by die Kano-moskee.

2015 (3-7 Januarie): Die slagting in Baga het plaasgevind; ongeveer 2000 mense is naby die Tsjadmeer dood.

2015 (31 Januarie - 1 Februarie): Die finale aanval op Maiduguri het plaasgevind; dit was 'n hoogtepunt vir Boko Haram se politieke beheer.

2015 (8 Maart): Boko Haram het trou aan Islamitiese Staat toegesê en sy naam verander na Wilayat Gharb Ifriqiya.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Boko Haram is 'n Salafi-jihadi-organisasie, wie se ware naam totdat die organisasie in Maart 2015 aan die Islamitiese staat getrou was, was Jami`at Ahl al-Sunna li-l-Da`wa wa-l-Jihad (The Gathering of the Mense van die Sunna vir Sending en Veg). Dit is nou bekend as Wilayat Gharb Ifriqiya (Staat van Wes-Afrika). Die naam Boko Haram beteken "Westerse Opvoeding is Verbode," aname wat deur Nigeriërs aan die groep toegeken is, en waarmee dit steeds algemeen bekend is.

Die groep het twee baie verskillende fases: een onder die charismatiese leierskap van Muhammad Yusuf (d. 2009), wat die groep gestig het as 'n protes teen sekulêre onderwys in Noord-Nigerië, en die tweede onder die flambojante Abubakar Shakau (onbekende plek) het die groep omskep in 'n gewapende opstand wat 'n Islamitiese staat aanroep. 'N Derde fase, waarvan Boko Haram in die Islamitiese Staat (IS) gesluit is, is moontlik aan die gang, hoewel dit tot dusver onmoontlik is om enige finale gevolgtrekkings te maak.

Boko Haram het twee basiese taktiese metodes: een wat 'n individuele of 'n klein groepie is, en fokus op geïndividualiseerde terreur (sluipmoord, skietwedstryde, plaaslike terreur en selfmoord aanvalle teen plaaslike teikens) en twee, wat massiewe gesamentlike aanvalle is, gewoonlik hoogs mobiele met behulp van motorfietse of vragmotors om 'n gegewe kleiner of relatief minder verdedigende teiken aan te val en dan die teikenbevolking te vermoor (of in sommige gevalle hulle onlangs gevange geneem het). Aanvanklik het Boko Haram gedurende die tydperk 2010-2011 die eerste taktiese metode bevoordeel, en gebruik dit selfs op die oomblik. Maar sedert die begin van 2014 het Boko Haram die massiewe aanvalmetode bevoordeel. Die doel van die sekondêre metode is om 'n territoriale staat te skep.

Alhoewel die teikens waarop Boko Haram fokus, die afgelope vyf jaar aansienlik verskuif het, is dit moontlik om veralgemenings te maak. Gedurende die eerste twee jaar (2010-1011) het Boko Haram voorkeur gegee aan plaaslike teikens wat nou verband hou met sy leerstellings. Dit sluit in aanvalle op opvoedkundige en mediese geriewe, aanvalle op openbare orde oortredings (vanuit 'n Moslem-oogpunt), wat bars, dobbelbedrywe, markte insluit waar die verkoop van nie-halal vleis plaasgevind het. Bo alles was die geteisterde moord op Moslem-godsdienstige figure wat die groep gekant was. 'N Tweede breë groep teikens was "wraak vir Muhammad Yusuf" teikens; Dit sluit in veiligheidsmagte of militêre teikens. Gedurende hierdie tydperk het Boko Haram in sy openbare verklarings beklemtoon dat hy geregtigheid vir die moord op Yusuf onder meer vereis het.

Gedurende die tydperk het Boko Haram sy teikens effens verskuif. 2011-2013 Terwyl plaaslike terrorisme van die tipe hierbo beskryfvoortgegaan het die groep sy krag in twee gebiede geprojekteer: die Fulani-Hausa-hartland rondom Kano en Zaria (noord-sentraal Nigerië) en die middelste band, veral die flitspuntstad van Jos. Daar is gereelde botsings tussen Christene en Moslems in Jos; Kaduna, hoofstad van die hoof-middelstaat, en veral in die federale hoofstad van Abuja. Hierdie aanvalle was meestal skouspelagtig en baie van hulle was selfmoordaanvalle op baie kenmerkende plekke (kerke, regeringsgeboue, weermagbasisse) wat natuurlik gekies is vir hul simboliese waarde. Kerke en Christelike plekke is dikwels op Sondae of ander belangrike Christelike vakansiedae soos Kersfees en Paasfees aangeval om die ongevalle en simboliek te maksimeer.

Gedurende die tydperk wat laat 2011 begin het, het die Nigeriese weermag 'n tydperk van sukses gehad teen Boko Haram, veral tydens latere 2012 deur die somer 2013. Boko Haram het voortgegaan om bedrywighede in noordoostelike Nigerië uit te voer, maar dit was nie (of onwillig) om elders in Nigerië bedrywighede uit te voer nie. Hierdie tydperk van vergelykende bevalling het geëindig Mei 14, 2013, toe president Goodluck Jonathan 'n noodtoestand in die drie noordooste-state wat die hardste getref is deur Boko Haram, verklaar het.

Bedrywighede wat deur Boko Haram gedurende hierdie periode 2012-2013 uitgevoer is, het geneig om terug te keer na lae-tegnologiese middele. Gedurende hierdie periode word die operasies meestal met klein wapens (messe, kapmes en klein gewere) uitgevoer in plaas van die outomatiese wapentuig wat tans bevoordeel word. Dit is weereens duidelik dat die verandering plaasgevind het met die oorvloed van vegters en wapens wat Wes-Afrika oorstroom het na die val van Libië se heerser Qadhafi aan die einde van 2011. Aanvanklik het hierdie vegters en hul wapens die opkoms van al -Qaeda in die Maghrib (AQIM), maar met sy nederlaag in die hande van die Franse in Januarie 2013, het daar blykbaar 'n groot aantal vegters en wapens beskikbaar geword in beide Nigerië (aan Boko Haram) en in die Sentraal-Afrikaanse Republiek (hulp in die opkoms van Seleka in Maart 2013). Dit is opvallend hoe daar 'n golfeffek op radikale organisasies in die hele streek is; wanneer 'n mens verslaan word, kan diegene wat die nederlaag vlug, swakker state tot 'n groot mate vernietig.

Teen die einde van 2013 is dit moontlik om 'n nuwe fase in Boko Haram se taktiek te sien. Die eerste manifestasie van hierdie verandering is die styging ingrootskaalse aanvalle, gewoonlik op dorpe, met 'n swaar lewensverlies. Ten minste 2,053-mense is tydens die eerste helfte van 2014 deur hierdie massa aanvalle vermoor. Begin in die lente 2014 het Boko Haram 'n veldtog van ontvoering begin, die meeste bekende 279-skoolmeisies wat op die nag van April 14-15, 2014, van 'n koshuis in Chibok ontvoer is. Alhoewel sommige van die meisies daarin geslaag het om te ontsnap, blyk dit uit die video wat hulle geneem het (Mei 12, 2014) en uit die verklaring van Shekau dat die oorgrote meerderheid onder Boko Haram se beheer bly, en waarskynlik soos hy gesê het , is óf met die vegters getroud of in slawerny verkoop. Dit is ook nie die enigste ontvoering van vroue en meisies wat deur Boko Haram uitgevoer word nie; 'n Aantal ander aanvalle is op hierdie punt gefokus deur die somer van 2014. Teen die einde van 2014 het Boko Haram waarskynlik minstens 10,000-15,000-soldate, en miskien soveel as 50,000-ondersteuners.

Nog 'n gelyktydige manifestasie van die kalifaatfase van Boko Haram was die herinvoering van selfmoordaanvalle, wat weerspieël word in onlangse massa-ongelukke. Dit is hoofsaaklik teen burgerlike teikens gerig, en die oortreders sluit 'n groot aantal vroulike selfmoordaanvalle in. Teikens is moskees, markte, busstasies, skole, militêre kampe en woongebiede. Die aantal dooies uit die verskillende bloedbades moet nog nie heeltemal opgeneem word nie.

Alhoewel die rekord van die Nigeriese weermag gedurende die jaar 2013-14 ellendig is, het Boko Haram dit reggekry om 'n redelike aansienlike staat in die noordoostelike drie state van Nigerië (Borno, Yobe en Adumawa) vir homself uit te werk, nadat 'n grootskaalse aanval op die sleutelhoofstad Borno, Maiduguri, is in Januarie 2015 afgeweer, het Boko Haram begin terugtrek. Die meeste van sy belangrike dorpe is tot in die lente van 2015 deur die Nigeriese weermag herower, en baie van sy basisse in die Sambisa-woud (langs die Kameroense grens) is gedurende die somer en herfs van 2015 oorval. Daar is egter steeds 'n kern van Boko Haram wat volg , en feitlik nie een van sy leierskap is aangekeer nie.

Leerstellinge / oortuigings

Boko Haram is 'n Salafi-jihadi-organisasie wat sy godsdienstige ideologiese wortels het in 'n Wahhabi-interpretasie van Islam. Sy naam is een wat deur die buitestaanders aan die groep toegeken is, wat die primêre verskil tussen dit en ander Salafi-groepe geïdentifiseer hetBoko Haram se opposisie teen enige vorm van sekulêre onderwys. Inderdaad, die boek van Muhammad Yusuf, Hadhihi `aqidatuna wa-minhaj da`watina (Dit is ons Creed en Proklamasiemetode) (c. 2007), het wel 'n wesenlike gedeelte oor onderwys. Yusuf se teenkanting teen onderwys spruit uit die beskuldigings dat 'n aantal leerstellings, soos die heliosentriese stelsel, die evolusieteorie en ander fundamentele leermetodes, nie-Islamities is. Hy noem en noem die negatiewe faktore:

1. Meng van die geslagte wat verbode is in ons Islamitiese godsdiens, en sy verbod is bekend as 'n noodsaaklikheid.

2. 'n Vrou wat haar versier, ten spyte van wat God gesê het: 'Bly in u huise en vertoon nie u mooihede soos die heidene van ouds nie.' (Vraag 33:33)

3. Fisiese oefeninge wat aflei van godsdiens, soos sokker (sokker), handbal en die Olimpiese kompetisies.

4. Die vrou moet alleen reis, sonder 'n (manlike) voog of 'n man, ten spyte van die verbod op die profeet van haar, en sê: 'Dit is nie toegelaat dat 'n vrou wat in God glo en die laaste dag reis nie dag of nag sonder 'n (manlike) voog of haar man. '

5. Verspreiding van hoerery en walglike optrede, soos verbode seksuele verhoudings (zina), lesbianisme en homoseksualiteit. "Hadhihi `aqidatuna c. 2007: 92-93).

Daar is gedeeltes in die boek wat die Islamitiese opposisie tot demokrasie beskryf, wat gekenmerk word as 'n godsdiens (soortgelyk aan die karakterisering van Abu Musa`b al-Zarqawi, wat direk aangehaal word), en daar is afdelings gewy aan die afwysing van Shi'ism en Sufisme, sowel as assosiasie met sekulêre regering wat lei tot politeïsme.

Yusuf se gedagte was redelik marginaal binne die konteks van die Salafi-gedagte in die noorde, en dit is bekend dat hy deur verskeie geleerdes tot die taak gebring is, waarvan 'n aantal vermoor is gedurende die vroeë periode van Boko Haram se aktiwiteite.

Die periode van Shekau se opkoms is nie gekenmerk deur intellektuele ontwikkeling nie. Shekau se gedagte is die van 'n Salafi-jihadi-militant, wat in teenstelling met Yusuf selde die Koran noem, maar dikwels verwys na Salafi-idees. 'N Goeie voorbeeld van sy video-verklarings is uit die video van 10 Mei 2014:

"Dit is 'n oorlog teen Christene en demokrasie en hul grondwet; Ons het nie begin nie, ons sal in Abuja, en in elke staat in Nigerië wees.

Hierdie oorlog is teen Christene, ek bedoel Christene, gewoonlik die ongelowiges. Allah sê ons moet hulle klaarmaak as ons die kans kry. Ek werk vir Allah en sal daarvoor sterf. Niemand kan my keer nie. Jy het Mohammed Yusuf vermoor. Sê jy nie dat hy selfs beter is as Shekau nie? Selfs as jy my doodmaak, sal ander vegters beter opstaan ​​as ek; Vir Allah is ek niks en waardeloos vir wie ek werk nie. Jy sit saam met Christene en sê ons is een, en sê dat daar geen verskil is nie. Ons is nie een met ongelowiges nie. Ons is vriende met [die Moslems van] Afghanistan, Mali, Jemen en Pakistan, en ons gaan die Christene uitvee. Is Christene die mense met wie ons moet speel? Dit is of jy by ons is of jy is saam met hulle, en wanneer ons jou sien, sal ons jou nek met mes oes "(Cook 2014).

Shekau se styl is nie maklik nie, en hoewel hy in staat is om opspraakwekkende of ysige aanhalings vir sy nie-Moslem-gehoor op te lewer, is daar geen bewyse dat sy aanbieding effektief is om steun van sy Moslem-gehoor te verkry nie.

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Die stigter van Boko Haram, Muhammad Yusuf, was 'n karismatiese figuur en het blykbaar 'n aantal mense in dienoordoos van Nigerië deur die sterkte van sy persoonlikheid. Dit is beslis nie duidelik dat hy volledige operasionele beheer oor die groep bereik het wat Boko Haram sou word nie, en daar was waarskynlik 'n aantal verskillende klein selle in die noorde van Nigerië.

Boko Haram onder leiding van Yusuf, en was gedurende die tydperk 2010-2012 veel meer 'n breë leierskap as wat dit gedurende die periode 2013-2015 sou word. Twee leiers, Manman Nur en Khalid al-Barnawi, was albei prominent, en Nur was ten minste Kameroen. Albei lyk asof hulle ontevrede is deur Shekau se strategie gedurende die periode 2012-’13, en was blykbaar die dryfveer agter die stigting van Ansaru. Laasgenoemde groep het baie van dieselfde doelstellings as Boko Haram gehad, maar was versigtig om sy geweld teen nie-Moslems te rig. Ansaru het egter nie gedurende 2014-2015 bedrywighede uitgevoer nie, en dit is nie duidelik of dit nog bestaan ​​nie. (Zenn 2014)

Abubakar Shekau het Boko Haram om sy persoon gekonsentreer en gedurende die tydperk van sy opkoms, ongeveer 2011-2015, het hywas feitlik die publieke gesig van die groep. 'N Paar keer het die Nigeriese weermag die eis aangevoer dat hy dood was, of dat die persoon op die meer as 40 video's wat gedurende hierdie tydperk uitgereik is, 'n nabootser was. Wat die waarheid van hierdie bewerings betref, het die persoon wat bekend staan ​​as Shekau altyd in militêre moeghede verskyn, op 'n aggressiewe, kranige wyse gepraat en het nie 'n hoë vlak van Islamitiese kennis geprojekteer nie. Die inhoud van hierdie video's was nooit baie gesofistikeerd nie, en die teks is meer van 'n ramble eerder as 'n voorbereide, deeglik deurdagte stelling.

Sedert Mei 2015 het Shekau heeltemal uit die video's van Boko Haram verdwyn, wat aanleiding gee tot gerugte dat hy moontlik verwyder is of na 'n ander deel van die Islamitiese Staat vertrek het. Op hierdie stadium, November 2015, blyk daar nie 'n plaasvervanger vir Shekau te wees nie. Miskien het Islamitiese Staat 'n relatief leierlose beeld gekies om die persoonlikheidskultus wat Shekau gekweek het, teë te werk.

Kwessies / UITDAGINGS

Boko Haram ly aan verskeie fundamentele teenstrydighede: dit is basies 'n Salafi-jihadi-organisasie wat verbind is tot die vestiging van 'n Islamitiese staat regdeur Nigerië. As gevolg van sy gebrek aan appèl onder die meerderheid van die Hausa-Fulani-Moslem-bevolking in Noord-Nigerië (nie om te praat van sy onvermoë om steun onder Moslems in die suide te kry nie), het Boko Haram hom effektief in 'n plaaslike Kanuri-groep aangewend. Dié feit het 'n grens geskep waarna Boko Haram nie kon penetreer nie. Alhoewel dit in die groot Noord- en Midde-Belt-stede kan werk, het dit nie bewys dat dit moontlik is om 'n massa te genereer wat buite sy etniese grense volg nie.

Hierdie feit word vererger deur die metode van geweld van Boko Haram en die onvermoë om bande te toon tussen gewelddadige optrede (byvoorbeeld selfmoordaanvalle of grootskaalse slagtings) en die verklaarde doel om 'n Islamitiese staat te stig. Baie van die slagoffers van sy geweld was in werklikheid Moslems, en hoewel Boko Haram sy aanvalle op Christelike of regeringsdoelwitte beklemtoon, is die werklikheid dat hy gereeld ook moskees en Moslem-godsdienstige leiers teiken. Aanvalle op Moslem-teikens stem ooreen met die leerstellings van Takfir, maar is teenstrydig met die groter verskeidenheid van Islam in Noord-Nigerië, en selfs met Salafisme. Boko Haram het nie die vermoë getoon om enige ernstige Moslem-geleerdes na sy saak te lok nie.

Om bogenoemde redes was die operasies van 2014 krities. Boko Haram kon nie verder as die Kanuri-streek in noordoostelike Nigerië beweeg nie en was dus verplig om Kanuri-streke aan te val in die naburige lande van Kameroen, Tsjad en Niger. Hierdie aanvalle het die onmiddellike gevolg gehad van die regerings en leërs van hierdie lande om Boko Haram te veg. Veral die militantes van Tsjaad en Niger was redelik ernstig om Boko Haram te bestry en die suksesse van hierdie militêre magte het die Nigeriese regering in die gesig gestaar om die Boko Haram-opstand ernstiger te maak.

Met die vakbond van Boko Haram en Islamitiese staat is daar 'n aantal uitdagings vir die nuwe provinsie. Die een is om die aanvalle van die Nigeriese, Kameroense, Tsjadiese en Nigeriese magte te oorleef, wat ook deur Amerikaanse en Franse troepe ondersteun word. Tot dusver het Boko Haram hierdie taak bereik. Vermoedelik is sy beste strategie om die koalisie te wag totdat nuwe geleenthede hulself voordoen. 'N Tweede is om nuwe leierskap te vind om dit van Shekau te vervang, wie se teenwoordigheid enige sukses vir Boko Haram in die streek van Noord-Nigerië voorkom. Aangesien hy blykbaar sedert die somer 2015 gespeel is, vind dit waarskynlik plaas op die huidige tyd. Die derde is om 'n reeks taktieke en bedrywighede op te stel wat in ooreenstemming sal wees met Salafi-jihadisme, maar sal die verdeling tussen die Nigeriese regering en die noordelike Moslem-bevolking beklemtoon. Logies sal sulke taktiek en bedrywighede geweld op die Christelike bevolking plaas in plaas van op die Moslems. Hierdie verandering het nog nie plaasgevind nie. Vierde, Boko Haram moet 'n samehangende struktuur ontwikkel tesame met 'n mediaprogram wat beide vertroue in sy leierskap kan inspireer en sy boodskap aan die Moslem-bevolking kan kommunikeer. Dit het ook nie plaasgevind nie.

Die vooruitsigte vir Boko Haram op die kort termyn is nie goed nie. Dit is egter baie moontlik dat die Nigeriese regering 'n gemors sal maak van die andersins suksesvolle bevalling van die groep. Dit moet ook gesien word in hoeverre die onderdanigheid aan die Islamitiese Staat die groep ideologies en strategies sal beïnvloed.

Verwysings

Cook, David. 2014. "Boko Haram: 'n Nuwe Islamitiese Staat in Nigerië." Toegang vanaf http://bakerinstitute.org/research/boko-haram-new-islamic-state-nigeria/ op 15 November 2015.

Yusuf, Mohammed. c. 2007. Hadhihi `aqidatuna wa-minhaj da`watina. Maiduguri. Dankie aan Alex Thurston om my te voorsien van 'n afskrif van hierdie werk.

Zenn, Jakob. 2014. "Boko Haram: Werwing, finansiering en wapenhandel in die Chad-streek." Sentrum vir die Bekamping van Terrorisme by Wespunt. Toegang verkry vanaf https://www.ctc.usma.edu/posts/boko-haram-recruitment-financing-and-arms-trafficking-in-the-lake-chad-region op 15 November 2015.

Post Datum:
19 November 2015

 

Deel