Bethel Bible College

BETHEL BYBEL KOLLEGE TYD

1873 (4 Junie): Charles Fox Parham is gebore in Muscatine, Iowa.

1888: Parham het Sondagskool begin onderrig en herlewingsvergaderings gehou.

1890: Parham betree 'n Methodist-skool, Southwestern College, in Winfield, Kansas.

1893: Parham het aktief begin preek as 'n voorraad predikant vir die Methodiste Kerke in Eudora,
Kansas en in Linwood, Kansas.

1895: Parham gee sy plaaslike predikerslisensie oor en stap weg van die Methodiste Kerk.

1898 (Herfs): Parham het Bethel Healing Home op die hoek van die vierde- en Jacksonstraat in Topeka, Kansas, geopen.

1899 (22 Maart): Charles Parham en James Staples publiseer die eerste uitgawe van 'n weekblad met die titel Die Apostoliese Geloof .

1900 (somer): Parham het 'n sabbatsverlof van ses weke geneem om 'Shiloh', 'n opleidingsskool vir Bybel en Bediening in Durham, Maine, by te woon.

1900 (15 Oktober): Parham het die College of Bethel (wat later Bethel Bible College geword het) geopen.

1901 (1 Januarie): Agnes Ozman was die eerste van vele by Bethel Bible College wat 'n kragtige uitstorting van die Heilige Gees ontvang en in tale spreek.

1901 (20 Julie): Bethel Bible College het die huurkontrak op sy gebou verloor nadat dit verkoop is aan 'n nuwe eienaar wat dit as 'n padhuis geopen het.

1901 (6 Desember): Die voormalige gebou van Bethel Bible College is deur brand verwoes.

1902 (Januarie): Parham het sy eerste boek geskryf met 'n Hebreeuse titel, Kol Kare Bomidbar, wat beteken ''n stem wat in die woestyn huil.'

1905: Parham het 'n Bybelskool van tien weke op die hoek van Rusk- en Brazosstraat in Houston, Texas, geopen en 'n jong swart man, William Joseph Seymour, toegelaat om 'n student van die Bybelskool te word.

1906 (Februarie): William J. Seymour het Houston verlaat om 'n pos as heiligheidsminister in Los Angeles, Kalifornië, te aanvaar.

1906 (14 April): William J. Seymour het die Azusa Street Mission (Apostolic Faith Mission) in Los Angeles, Kalifornië, geopen.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Charles Fox Parham is op Junie 4, 1873 gebore aan William M. en Ann Maria Eckel Parham in Muscatine, Iowa. Teen die tyd dat William en Ann se derde seun, Charles, is gebore, William was 'n vervaardiger van perdehalsbande en skilder. Vyf jaar later verhuis die gesin van Muscatine County, Iowa na Sedgwick County, Kansas, wat William in staat stel om deel te neem aan die koringboom in die omgewing.

Die mense wat in landelike Amerika gewoon het, het jare van ekonomiese en sosiale depressie beleef, gevolg deur jare van voorspoed, wat 'n atmosfeer van onsekerheid geskep het. Godsdiens bied beide hoop vir 'n beter toekoms en 'n pad om die onstabiele omstandighede te hanteer. Kerke was min en ver tussen, maar in sommige gebiede was daar reispredikers wat verskillende gebiede sou besoek, alhoewel selde weens die afstande. Die familie Parham het baie min boeke saamgebring toe hulle na Kansas verskuif het. Onder hulle was 'n paar geskiedenisboeke, 'n paar ou skoolboeke, 'n woordeboek en 'n Bybel.

Binne die eerste dekade van sy lewe het Parham baie kindersiekte gehad, insluitend encefalitis, maagprobleme, verkoue en / of griep, moontlike migraine en 'n baie pynlike buik van rumatiekkoors. Teen die ouderdom van tien was Parham "so emaciated dat hy die bene in sy hand kon tel deur dit aan die lig te hou" (Goff 1988: 23). Kan nie deelneem aan normale take wat van 'n kind op die plaas verwag word nie, en hy het baie tyd saam met sy ma spandeer. Parham het vanaf die ouderdom van nege 'n oproep tot die bediening gevoer, en die Bybel het sy naaste metgesel geword. Daar was tye dat hy uit die veld sou gaan en koeie rondom hom versamel en hulle passievolle preke oor die realiteite van die toekoms gee (Parham 1902: 8).

Toe sy ma, Ann Parham, tydens die bevalling gesterf het, was hy maar twaalf jaar oud, maar hy het 'n belofte gemaak dat hy haar weer in die hemel sou sien. Een jaar later, in 1886, het hy aandvergaderings bygewoon, wat hy deeglik geniet het, maar hy het nog steeds nie die besluit geneem om 'n Christen te word nie. Die vergaderings is gelei deur 'n Broeder Lippard van die Gemeentekerkhuis. Een nag het broer Lippard gedreig om die vergaderings te kanselleer, tensy iemand anders vrywillig was om die vergadering te begin. Parham het aan die begin van die volgende vergadering gestaan ​​om vrywillig te wees, maar hy was gereken as omgekeer. Hy het nie die misverstand reggemaak nie. Later op die pad huis toe, het hy 'n diep oortuiging gevoel dat hy nie outentiek was oor die omskakeling nie. Hy het dit moeilik gevind om te bid, en in plaas daarvan het 'n evangelie-lied tot sy gedagtes gekom: "Ek kom by die kruis." Met sy gesig het hemelwaarts begin hy die derde vers en word dit onmiddellik oorkom as: "daar het 'n flits van die hemel, 'n lig bo die helderheid van die son; Soos 'n bliksemslag, het dit deurdring, elke weefsel en vesel van my wese opgewonde; omdat hy van eksperimentele kennis geweet het wat Petrus van ouds geweet het dat Hy die Christus was, die Seun van die lewende God. (Parham 1902: 11).

Teen die ouderdom van vyftien het Parham Sondagskool begin leer en herlewingsvergaderings gehou. Sy boodskappe is getrek uit die talle godsdienstige figure en gebeure wat hom beïnvloed het. Dit sluit in Dwight L. Moody, wat die persoonlike omskakeling en premillennialisme, en die kampe van Keswick, Engeland, beklemtoon. Die kampvergaderings beklemtoon 'n spesiale salwing deur die doop van die Heilige Gees wat hul verbintenis om God te dien, verryk op enige manier wat Hy hulle in Christelike diens gelei het. Parham het ook die goddelike genesende sienings van AJ Gordon en AB Simpson aanvaar (beide in goddelike genesing geglo deur die versoenende dood van Jesus Christus). Dit was egter Benjamin Hardin Irwin, 'n Wesleyan van Lincoln, Nebraska, wat die meeste beïnvloed het met "Doop met die Heilige Gees en Vuur" (Goff 1988: 54). Gelowiges wat hierdie ervaring gehad het, is dikwels fisies oorkom met uitbundige vreugde.

In 1890 het Parham 'n Metodisteskool, Suidwes-Universiteit in Winfield, Kansas, betree met die doel om 'n onderwys vir die bediening te volg. Hy het gesukkel om gefokus te bly op sy kollege-studies, aangesien hy meer geneig was om godsdienstige werk na te streef. Hy het gou die gevolge van sy afleiding gesien, en toe sy grade gegly het, het hy sy lewe in bediening begin bevraagteken. Dit was ook oor die tyd dat die paniek van 1893 begin het. Spoorweë is oorbeweeg en hul onstuimige finansies het 'n wydverspreide paniek veroorsaak, wat veroorsaak het dat baie beleggers hul aandele verkoop het, aangesien banke vroegtydig spoorlynlenings genoem het en baie banke misluk het. Parham het begin om bekommerd te wees oor sy finansiële toekoms in die bediening en het dus begin dink aan 'n meer winsgewende beroep in die geneeskunde. Hy het begin om 'n mediese graad te soek en sy rug op die bediening te draai.

Parham het in die lente van 1891 'n ander ronde van die rumatiekkoors ervaar en hy het vir baie maande ondanks sterk dwelms gely totdat hy eendag hoor dat sy dokter voorspel het dat hy nie hierdie keer sal herstel nie. Hy was seker dat God die rumatiekkoors teruggebring het as 'n herinnering aan hom van sy belofte om sy lewe aan diens te gee. Onthou die lesse oor die genesings in die Nuwe Testament, en hy het gebid vir genesing. Hy het herstel van die rumatiek (met die ingryping van God, hy was oortuig), maar sy enkels was so beskadig en swak dat hy uiteindelik sy voete na die kant laat flap terwyl hy maande lank pynlik geloop het. Ten slotte, in Desember, het Parham in Desember 1891 onthou dat hy God beloof het dat hy sy lewe aan die bediening sou toewy. Hy het sy lewe aan die bediening herontwerp en God belowe dat hy die skool sou ophou as God sy enkels sou genees. Krag het dadelik teruggekeer na sy enkels, en hulle het blyk te wees heeltemal genees. Parham het na drie jaar met die Universiteit van Suidwes verlaat met 'n vernuwende krag om 'n lewe in die bediening te volg.

Parham het 'n oproep ontvang en is in Maart 1893 deur die Methodist Episcopal Church, Noord, gelisensieer. Hy het in Junie 1893, op twintigjarige ouderdom, aktief begin preek as voorraadpredikant vir die Eudora Methodist Church. 'N Voorsieningspastoor is 'n lekelid wat geroep is om al die pligte van 'n predikant te verrig, maar nie die sakramente bedien nie. Die kerk se predikant, Werter Renick Davis, wat voorheen die eerste president van Baker University was, is in Junie 1893 skielik oorlede. Parham is gevra om die res van die jaar as predikant vir die Kerk te dien. Benewens sy pastorale pligte by die Eudora-kerk, reis hy na die Congregational Church in Linwood waar hy herlewings hou. Sondagoggende lei hy dienste in Eudora en die middag lei hy dienste in Linwood.

Parham is beïnvloed deur die Wesleyan Holiness-beweging, wat geleer het dat huidige gelowiges 'n tweede seën van heiligmaking kan ontvang om die sondige natuur wat hulle versoek het om sondes te pleeg, te verwyder. Hierdie heiligmaking was bo en behalwe die eerste daad van geloof, deur Jesus Christus as sy Verlosser aan te neem.

Parham het sy plaaslike predikantslisensie in Maart 1895 prysgegee en weggestap van die Methodistekerk nadat hy gehoor het dat die nuwe konferensielede nie toegelaat is om 'deur direkte inspirasie te preek' nie (Goff 1988: 36). Sommige van die onderwerpe waaroor Parham gepreek het, het probleme vir die Methodiste Kerkleiers veroorsaak. Hy het mense aangeraai dat lidmaatskap van die kerk niks met verlossing te doen het nie, en daarom moet hulle nie te bekommerd wees oor of hulle by 'n kerk wil aansluit nie. Hy het geglo in bekering en in die tweede seën wat die sonde-natuur verwyder het. Hy het geglo dat die waterdoop slegs 'n ritueel was, maar dat die doop van die Heilige Gees noodsaaklik was.

Charles Parham is getroud met Sarah Thistlethwaite op Desember 31, 1896. Sarah was die dogter van 'n Quaker-familie wat hy ontmoet het Tonganoxie, Kansas gedurende sy eerste jaar in die bediening. Haar pa was invloedryk in die onderrig van Parham oor 'n evangeliese siening van die hel wat die totale vernietiging van die goddelose uitbeeld, eerder as die tradisionele leerstelling van die hel om ewig geskei van God te wees.

In September 1897 het Parham hartsiektes ontwikkel, en sy jong seun, Claude, het siek geword. Dokters het medisyne vir die kind voorgeskryf, maar niks was effektief nie. Die skrif “Geneesheer, genees uself” het in my gedagtes opgedink; Parham het gebid vir genesing vir homself en geglo dat hy genees is. Hy het gebid vir die genesing van sy seun en die medisyne van sy seun weggegooi. Sy seun is ook genees. Parham het geglo dat die genesing van sy seun die gevolg was van sy geloof in en afhanklikheid van God. Hy was nou daarvan oortuig dat siektes van 'n geestelike aard was en veroorsaak word deur 'n gebrek aan geloof in God. Vertroue op mediese maatreëls het daardie gebrek aan geloof eenvoudig versterk. Ongeveer twee maande later het die dood van 'n goeie vriend Parham deels verantwoordelik laat voel omdat hy nie vir sy genesing gebid het nie. Op hierdie stadium het hy sy bediening gewy aan die redding van sonde en siekte. Dit het daartoe gelei dat hy 'n nuwe bediening van goddelike genesing in Ottawa, Kansas, begin het. Dit het nie lank geduur nie en hy het versoeke ontvang om te kom bid vir mense so ver as Topeka, 'n stad van ongeveer dertig duisend. Parham het die potensiaal van groei in sy bediening gesien en sy gesin gedurende die somer van 1898 na Topeka verhuis. Hy het 'n gebou te huur op die hoek van die vierde en Jacksonstraat opgespoor, en 'n paar maande later het Parham Bethel Healing Home geopen.

Bethel Healing Home was 'n kombinasiehuis en Bybelskool waar die enigste handboek die Bybel was. Parham het die klasse gelei genesing, profesie en verskeie ander onderwerpe wat hoofsaaklik gefokus is op die onderrig van diegene wat voorheen betrokke was by godsdienstige werk. Die Healing Home het ook 'n tydelike weeshuis aangebied wat gehelp het om Christelike huise vir die weeskinders te vind. 'N Ad hoc-diensburo het gefokus op die koppeling van Christelike werknemers met Christelike werkgewers. Daar was veertien kamers op die tweede verdieping wat as woonhuise vir die familie Parham en vir die siek en gestremde inwoners gedien het. Inwoningsgelde het van vier tot sewe dollar per week gewissel, afhangende van die vermoë om te betaal; Daar was egter ander opsies as 'n persoon of familie te arm was om die gelde te betaal.

In 'n poging om te help om sommige van die koste van die Genesingshuis te dek wat nie deur inwonende fooie gedek is nie, het Charles Parham en James A. Staples, 'n plaaslike uitgewer, 'n weekblad gepubliseer met die titel Die Apostoliese Geloof . Die eerste uitgawe van die koerant is op Maart 22, 1899 vrygestel; dit bevat artikels oor die heiligheidsbeweging en genesende getuienisse sowel as godsdienstige advertensies. Twee maande later het Staples voorgestel om die frekwensie na maandelikse publikasie te verander, maar Parham het geweier en Staples het sy deel van die publikasie afgekeur. Parham het voortgegaan as redakteur en uitgewer, maar teen Augustus het hy die inskrywingsgeld verminder en die koerant die vyfde keer gepubliseer. Baie gratis kwessies is versprei, en dit is opgemerk dat mense so ver as New Orleans in die publikasie ingeskryf het. Die Apostoliese Geloof het bekend geword as die eerste Pinksterjoernaal en is tussen Maart 22, 1899 en April 15, 1900 gepubliseer.

Gedurende die somer van 1900 het Parham en ongeveer agt ander van die Topeka-sending 'n ses weke sessie bygewoon by 'Shiloh', 'n opleiding- en Bybelse en Missionêre opleidingskool wat gestig is deur Frank W. Sandford se 'Holy Ghost and Us'-genootskap in Durham, Maine. Toe die groep terugkeer na die Bethel Healing Home, is die mense wat Parham tydens sy afwesigheid aan die stuur van sake gehad het, toegang geweier. Baie mense het Parham aangemoedig om wraak te neem op sy voormalige kollegas, maar hy het geweier en eerder gebid en op soek na God se voorsiening om die bediening aan die gang te hou.

'N Paar maande later was iemand verbonde aan die American Bible Society of Philadelphia, wat geweet het van Parham se genesingsbediening,het hom die geleentheid gebied om 'n onvoltooide herehuis in Topeka te huur, wat dikwels 'Stone's Folly' genoem word, wat hulle van sy vorige eienaar, Erastus R. Stone, gekoop het. Parham het ingestem om die herehuis by die Vereniging te huur. Op 15 Oktober 1900 het hy Bethel Bible College geopen 'met ongeveer drie dosyn persone, insluitende' studente 'en hul kinders. Hulle was meestal predikante of godsdienstige werkers van Methodiste, Baptiste, Kwaker en onafhanklike Heilige Kerke en Sendinge, en almal was op soek na 'n nuwe ervaring van die Gees vir evangelisasiewerk. '

Bethel Bible College het gebedsbyeenkomste in die toringkamers gehou, vier-en-twintig uur per dag, met studente wat aan drie-uur skofte deelgeneem het. Die studente het gedurende die dag huise gemaak en dan aanbiddingsdienste in die aand in 'n sentrums-sending aangebied. Verskeie van die kamers is opsy gesit vir genesing en gebed, en vasgemaak is aangemoedig. Alle materiële besittings en geld is gedeel; Almal het by 'n gemeenskaplike tafel geëet, opgevoer, in die missie gewerk en gestudeer met die doel om die gebooie van Jesus heeltemal te gehoorsaam.

Voor vertrek vir 'n driedaagse herlewing in Kansas City in laat Desember, 1900, het Parham elke lid van die Bethel-groep opdrag gegee om die boek Handelinge te lees en die onderwerp van die doop te ondersoek en op soek na uiterlike bewyse van die ware doop te soek. Toe hy terugkom, vra hy wat die studente ontdek het. Almal het berig dat hulle geglo het dat dit in tale spreek, die bewyse van die ware doop van die Heilige Gees was. Die groep het geglo die uitstorting van die Heilige Gees sal hulle voorberei met die tale wat nodig is vir sendingwerk in alle dele van die wêreld.

Die nagdiens het op Oujaarsaand begin met gebed, vas en verwelkoming oor die verwagte komende koms van die Heilige Gees. Die volgende dag, omstreeks 11:00, het Agnes Ozman, 'n student aan die kollege, 'n intense begeerte gehad om die Heilige Gees te ontvang, en daarom het sy om gebed en handoplegging gevra. Sy het gou begin om God te verheerlik toe sy in tale spreek wat volgens haar soos verskillende Chinese dialekte klink. Die aanwesiges het geglo dat hierdie verskynsel die uitstorting van die Heilige Gees was en dat dit mense in ander tale laat praat het ter voorbereiding op die bediening in die vreemde lande.

Twee dae later het Parham 'n vergadering by die Free Methodist Church in Topeka, Kansas, gehou. Hy het die gemeente vertel van die onlangse gebeure by Bethel Bible College en dat hy verwag het dat al die studente in tale sal praat soos hulle met die Heilige Gees gedoop is. Toe hy van die vergadering terugkom, sien hy 'n wit lig wat in die tweede verdieping van die kollege glo, terwyl twaalf predikante gevul met die Heilige Gees in ander tale kalm praat. Parham het gebid en gebid vir dieselfde seën. Hy het eers begin praat in wat hy geglo het soos 'n weergawe van die Sweedse taal en later in ander tale.

Leerstellinge / RITUELE

Parham se uitgawe van 22 Maart 1899 van “die Apostoliese Geloof die Geloofsbelydenisse van die Bethel Healing Home as "verlossing deur die geloof" genoem; genesing deur geloof; handoplegging en gebed; heiligmaking deur geloof; kom (voor-millennium) [sic] van Christus; die doop van die Heilige Gees en Vuur wat die Bruid verseël en die geskenke gee "(Goff 1988: 55). By Bethel Bible College volg studente die "leer deur die Heilige Gees direk deur" profesieë "en deur" boodskappe "in tale en interpretasies" (Anderson 1979: 60).

Gebedsbyeenkomste is vier-en-twintig uur per dag in die toringkamers gehou, waar die studente aan drie uur-skofte deelgeneem het. Hulle het geglo dat die spreek in tale die bewys was van die ware doop van die Heilige Gees. Hulle begeer en verwag dat hulle ontvangers moet wees van die uitstorting van die Heilige Gees soos dit op Pinkster gebeur het en waaroor daar in die boek Handelinge in die Bybel geskryf is. Die studente het bedags huise besing en het dan saans eredienste gehou in 'n missie in die middestad. Verskeie van die kamers is opsy gesit vir genesing. Gebed en vas is aangemoedig. Alle materiële besittings en geld is gedeel; almal het aan 'n gemeenskaplike tafel geëet, take verrig en in die sending studeer met die doel om die gebooie van Jesus volkome te gehoorsaam. Laat in Parham se bediening van genesing was daar so 'n groot vraag na sy genesingsgebede dat hy oor sakdoeke gebid het en dit na die mense gestuur het wat gebede van genesing gevra het.

Weke later het baie koerantberigters na Topeka gekom om oor die nuwe Pinkster verslag te doen. Parham het besluit om die land te reis wat die boodskap versprei. Hy en sewe werkers het na Kansas City gereis en aansienlike publisiteit van die koerante ontvang. Kort daarna het hy 'n groep van twintig mense aan Lawrence gelei om te bid en met mense te praat en hulle aan te moedig om die aandvergaderings by te woon, wat in 'n ou teater gehou word. Tydens die ontmoetings, "sommige is gered, die siekes is genees, en 'n nommer het die Heilige Gees ontvang en in tale gepraat" (Martin 1997: 88).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

Bethel Healing Home het begin as 'n kombinasiehuis en Bybelskool. Die handboek was die Bybel en klasse in genesing, profesie en ander onderwerpe is deur Parham onderrig aan studente wat voorheen betrokke was by godsdienstige werk. 'N Tydelike weeshuis het gehelp om Christelike huise vir weeskinders te vind. 'N Ad hoc-diensburo het gefokus op die koppeling van Christelike werknemers met Christelike werkgewers. Daar was veertien kamers op die tweede verdieping wat as woonhuis vir die familie Parham en vir die siek en gestremde inwoners gedien het.

Bethel Bible College bedryf op geloof. Studente was voorheen aktief in verskillende godsdienstige denominasies, hoewel die meeste van die Heiligheidsbeweging was. Hulle het 'n gemeenskaplike band van 'n begeerte vir 'n sinvolle ervaring van die Heilige Gees gedeel en het daarna uitgesien om daardie passie in hulle evangelistiese werk te dra.

Dit is interessant om daarop te let dat die gebou wat die Bethel Healing Home gehuisves is deur Topeka Storm Ministries in 2013 gekoop is.Die gemeente het die proses begin om die gebou op die Nasionale Historiese Register te hê. Lede het die kapel herstel en gereelde aanbiddingsdienste word gehou op Sondae en Woensdae onder die naam Tree of Life Fellowship. Daar is planne om voort te gaan met die herstel van die res van die gebou na sy oorspronklike ontwerp. Genesing kamers en 'n memorabilia kamer word verwag om oop te maak as deel van die voortgesette herstel.

Kwessies / UITDAGINGS

Bethel Bible College het die huurkontrak aan die gebou verloor toe dit op Julie 20, 1901 verval het, aangesien die eienaars die eiendom aan Harry Croft verkoop het. Die nuwe eienaar het die gebou omskep in 'n padhuis waar drank onwettig verkoop is; Die stigting is dikwels deur die polisie betrap. Op Desember 6, 1901, is die gebou geheimsinnig verwoes deur vuur, wat net die fondament en 'n paar stukke hout en trim verlaat. Die eiendom waar die Bethel Bible College geleë was, het later die webwerf geword vir die mees suiwer hart van Mary-Katolieke Parochie.

Parham, sy vrou en haar suster het na Kansas City gereis om 'n ander Bybelskool te open, wat in 'n gebou op die hoek van elfde en Oakstraat in die sentrum van Kansas City geleë is. Die familie het egter na vier maande die skool gesluit en na Lawrence, Kansas, verskuif waar hulle die volgende een en 'n half jaar geleef het. Dit was gedurende hierdie tyd dat Parham sy eerste boek geskryf het, Kol Kare Bomidbar, Hebreeus vir 'A Voice Crying in the Wilderness', wat hy in Januarie 1902 gepubliseer het. En dus: 'Die fisiese struktuur wat die beste by die nuwe Pinksterbeweging geïdentifiseer is, is vernietig. In die plek daarvan is 'n duursamer monument opgerig; Parham se boek was die eerste gepubliseerde voorbeeld van Pinksterteologie in die geskiedenis ”(Goff 1988: 86).

In die herfs van 1902 het hy sy klem teruggegooi na genesing en herlewings in verskeie dele van die plaaslike omgewing gehou tot 1903 toe hulle na die kruising van Kansas, Missouri en Oklahoma na die myngebied van die tri-state distrik verskuif het. Parham het herlewingsvergaderings twee keer per dag in groot pakhuise gehou wat tot 2,000-mense akkommodeer. Daar was nuusberigte wat berig dat baie mense omgeskakel, genees, gedoop en in tale gepraat word (Anderson 1979: 59). Talle Apostoliese Geloofsopdragte is as bekeerlinge gevestig en werkers versprei die boodskap in verskillende dele van die tri-state distrik.

Aangemoedig deur die suksesvolle herlewings in die tri-state distrik, in Julie, het 1905, Parham en ongeveer twee dosyn ander gereis na Houston, wat destyds die grootste stad in Texas was. In Desember het 1905 'n tien-week Bybelskool in 'n groot huis op die hoek van Rusk- en Brazosstraat geopen.

'N Minister van swart heiligheid, William Joseph Seymour, het meer oor die Bybelskool geleer en versoek om toelating. Die plaaslike Jim Crow-statute (wat swart mense nie in dieselfde kamers as witmense mag toelaat nie) het veroorsaak dat Parham versigtig was met Seymour se versoek. Parham het oor die jare heen 'n vaderlike besorgdheid ontwikkel oor die wedrenne wat hy minderwaardig gevoel het en het Seymour toegelaat om die skool by te woon met die voorwaarde dat hy in die gang moes sit. Uiteindelik het Parham en Seymour op verskillende plekke in Houston saam aan verskillende groepe Afro-Amerikaners gepreek.

Na ongeveer vyf weke van opleiding by die skool, was Seymour aangebied as 'n heiligheidsminister in Los Angeles, Kalifornië. Parham het Seymour probeer ontmoedig om die posisie te aanvaar omdat hy gevoel het dat Seymour in Houston nodig was, maar Seymour het gevoel dat hy deur die Heilige Gees gelei word. Binnekort het Parham hom seën gegee en het hy ook by sommige van sy reisuitgawes gehelp. Seymour het Houston in Februarie van 1906 verlaat sonder om persoonlik die seëning te ontvang om in tale te praat. Hy het na Kalifornië gereis, en het gedink dat "'n derde godsdienstige werk wat deur die sprekende taal getoon word, die wêreld sal revolusioneer deur geestelike krag en sendinggodsdiens" (Goff 1988: 111).

Seymour het in Los Angeles aangekom met 'n uitnodiging van Julia Hutchins om te preek by die klein sending wat sy op Santa Fe gestig het
Straat. Seymour het nie net die apostoliese geloofsboodskap van Parham verkondig dat die spreek in tale (glossolalia) 'n bewys was van die ontvangs van die Heilige Gees nie, maar iemand met Seymour het in tale begin praat, wat Hutchins en die kerkouderlinge nogal ongemaklik gemaak het. Hulle het hom by die Heiligheidsvereniging aangemeld omdat hulle van mening was dat die boodskap wat hy verkondig in stryd was met die Heiligheidsleer dat heiligmaking en doop van die Heilige Gees dieselfde was. Toe hy die volgende week terugkom om te preek, is hy toegang tot die sending verbied.

Neely Terry, 'n lid van die Santa Fe-straatmissie, het Seymour gevra om gebedsbyeenkomste by die Bonnie Brae Street-huis van haar niggies, Richard en Rut Asberry, te lei. Baie mense wat die gebedsbyeenkomste bygewoon het, is verhuis om in tale te praat. Soos die nuus oor die gebedsbyeenkomste versprei het, het meer mense begin bywoon as wat die ruimte kon akkommodeer. Op soek na ander opsies wat in die omgewing beskikbaar is, het Seymour 'n verlate kerkgebou gevind, geleë op 312 Azusa Street. Hy en sy klein gebedsgroep het gebid vir 'n geestelike teken en op April 12, 1906, Seymour en ander het hulle die antwoord op hul gebede ontvang en hulle het tot Pinkster gebid. (Goff 1988: 112). Op April 14, 1906, het Seymour die Azusa Street Mission (Apostoliese Geloofsmissie) geopen waar hy die apostoliese geloofsboodskap kon verkondig. Bywoning was aan die begin verstrooi, maar net vier maande later in Augustus was daar sowat 1,200-mense wat die aanddienste by die sending bygewoon het. Die missie in Azusa Street in Los Angeles het gou die grootste sentrum van Pinksteruitbreiding geword. Heiligheid leiers van regoor die land het gekom om te luister, leer, en dra die boodskap deur die Verenigde State en uiteindelik regoor die wêreld.

Verwysings

Anderson, Robert Mapes 1979. Visie van die Disinherited. New York: Oxford University Press.

Bearman, Alan F. en Mills, Jennifer L. 2009. "Charles M. Sheldon en Charles F. Parham Aanpassing van die Christendom aan die uitdagings van die Amerikaanse Weste." Kansas Geskiedenis: 'n Joernaal van die sentrale vlaktes 32: 106-23 . Toegang verkry vanaf www.kshs.org/publicat/history/2009summer_bearman.pdf op 10 November 2013.

Goff, James R., Jr. 1988. Velde Wit Tot Oes. Fayetteville: Universiteit van Arkansas Press.

Kansas Historiese Vereniging. 2013. "Apostoliese Geloof 03 / 22 / 1899 - 04 / 15 / 1900." Toegang verkry vanaf http://www.kshs.org/newspaper/newspaper_reels/search/city:/title:Apostolic%20Faith/county:/state:KS/begyr:1899/endyr:1900/arrange:title/submit:SEARCH op 28 Oktober 2013.
Kansas Historiese Vereniging. 2007-2013. “Stone's Folly, Topeka, Kansas.” Toegang verkry vanaf www.kansasmemory.org/item/216406 op 28 Oktober 2013.

Martin, Larry E. 1997. Die Topeka Uitstorting van 1901. Joplin: Christian Life Books.

Parham, Charles F. 1911. Die Ewige Evangelie. Lexington: Pinksterboeke.

Parham, Charles Fox 1902. 'N Stem wat in die woestyn huil. Lexington: Pinksterboeke.

Topeka Storm Ministries. en “Restourasieprojek: Charles Parham - Bethel Healing Home.” Toegang verkry vanaf http://www.topekastorm.org/restoration/index.cfm?page=restoration op 21 Oktober 2013.

Skrywers:
Jan Downing Tyner
Timoteus Miller

Post Datum:
29 Maart 2014

BETHEL BYBEL KOLLEGE VIDEO VERBINDINGS

 

Deel