Vereniging van Wingerde Kerke

VERENIGING VAN VINEYARD CHURCHES TIMELINE 

1934 (25 Februarie): John Wimber is gebore in Kirksville, Missouri of Peoria, Illinois.

c1940: Wimber ontvang sy eerste saksofoon.

c1946: Wimber en sy ma verhuis na Kalifornië.

1949: Wimber het sy eerste professionele verskyning gemaak.

1955: Wimber ontmoet sy toekomstige vrou, Carol, 'n lid van Die Paramours, haar prom band. Die egpaar is sewe maande later getroud. Die Paramours sal die Las Vegas-kring vir die volgende vyf jaar werk. Wimber (soos Johnny Wimber) het sleutelborde gespeel.

1960: Die Wimbers het 'n huwelikskrisis in die gesig gestaar en geskei. Die skeiding het beëindig toe elkeen tot God om hulp geroep het. Die egpaar is weer in die Rooms-Katolieke kerk getroud. Hulle het ook 'n Vriendevergadering en Bybelstudies bygewoon. Carol het Bybelstudies in hulle huis begin.

1962: The Wimbers werf Bobby Hatfield en Bill Medley vir Die Paramours. Die groep het later geword Die Regverdige Broers, oorspronklik met Wimber op sleutelborde.

1962: Deur wellustelinge'Die tromspeler Dick Heyling, ontmoet die Wimbers die Quaker-leek-evangelis Gunner Payne en begin om Payne se Bybelstudies by Heyling se huis by te woon.

1963: John en Carol Wimber het byna gelyktydige bekeringservarings gehad by een van Payne se Bybelstudies. Die Wimbers het voortgesit op leierskapsbetrokkenheid by Bybelstudiegroepe deur die Friends Meeting, met Gunner Payne in die Heylings, en in hul eie huis, en begin met 'n periode van intense evangelisasie.

c1967: John Wimber was geroepe om die musiekbedryf te verlaat en het drie jaar lank by die Azusa Pacific Universiteit ingeskryf om die Bybel te studeer.

1970: Na die gradeplegtigheid word Wimber deur die Vereniging van Vriende 'geregistreer' (georden). Hy het assistent-predikant geword by die Yorba Linda Friends-byeenkoms en het voortgegaan om 'n aantal Bybelstudies te lei wat toenemend intens en meer goed bygewoon het. Hulle het onder die aandag van die Suid-Kaliforniese godsdiensgemeenskap gekom.

1974: John en Carol Wimber en veertig van hul Bybelstudie-studente is gevra om die Vriendevergadering te verlaat. John is uitgenooi deur C. Peter Wagner om die nuwe Fuller Instituut vir Kerkgroei te help stig.

1975-1978: Wimber het kerkgroei en -planting as aanvullende fakulteit in Fuller geleer, terwyl hy steeds groeiende Bybelstudies gelei het.

1977: Bybelstudies het gegroei en is opgeneem as 'n gemeente van die Golgota-kapel.

1979: Wimber ontmoet Ken Gullicksen, 'n ander lid van die Golgota-kapelbeweging, tydens 'n retraite.

1980: Lonnie Frisbee het op Moedersdag aan die gemeente van Wimber gepreek, wat 'n uitstorting van charismatiese verskynsels veroorsaak.

1982-1986: Wimber en Wagner het 'n kursus vir tekens, wonders en kerkgroei by Fuller aangebied.

1982: Wimber breek met die Golgota-kapel oor Wimber se toenemende klem op charismatiese verskynsels, en saam met verskeie ander Golgota-kapelgroepe sluit hy aan by Gullicksen se groep Vineyard-kerke. Gullicksen het Wimber gevra om die leiding te neem.

1982: Vineyard Christian Fellowship of Anaheim is opgeneem.

1984: Vineyard Ministries International is gestig.

1985: Die Vereniging van Vineyard Churches opgeneem. Mercy Music (later Vineyard Music) is gestig.

1986: Wimber publiseer sy boek Krag Evangelisasie.

1986: Wimber het 'n hartaanval gekry.

1988: Wimber het noue verhoudings met profetiese figure van die Kansas City Fellowship (wat herdoop is tot The Kansas City Vineyard) gevestig.

1991: Wimber is ontnugter deur die Kansas-profete en verbreek die verhouding.

1994: Die "Toronto Blessing" -herlewing het by die Toronto Airport Vineyard Church uitgebreek. Dit het internasionale aandag gevestig op uiterste charismatiese verskynsels.

1993-1995: Wimber het kankerdiagnose gekry en 'n beroerte gehad.

1995: Wimber het die “Toronto Blessing” herlewing waargeneem en die bande daarmee verbreek.

1997 (Julie): Wimber het Todd Hunter geïnstalleer as nasionale koördineerder van The Association of Vineyard Churches.

1997 (November): Wimber is dood aan massiewe breinbloeding.

2000: Hunter het sy pos bedank. Die raad het Bert Wagoner van Sugarland, Texas, aangewys om hom op te volg.

2011: Wagoner het afgetree en is vervang deur Phil Strout van Maine.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die Vereniging van Vineyard Churches (of die Wingerdbeweging) het uit die Jesus-beweging ontwikkel wat binne die "hippie" -kultuur van Suid-Kalifornië in die 1960s ontwikkel het. Hierdie beweging is meer gebou rondom begaafde evangeliste, meestal deur middel van tuisgebaseerde Bybelstudiegroepe eerder as deur gevestigde kerke. Baie van hierdie groepe het musiekfiguurfigure betrokke, waarvan sommige redelik prominent was.

Drie van die evangeliste wat buitengewoon suksesvol was, het uiteindelik betrokke geraak by die skepping van twee nuwe denominasies: Chuck Smith het sy Bybelstudiegroepe in die Golgota-kapelbeweging (Kapel op die Vine 2015) verander en Ken Gullicksen het sy groepe verander in wat die Wingerde Kerke. Die derde, die baie begaafde Lonnie Frisbee, was 'n belangrike figuur in albei bewegings, maar hy word selde vandag genoem as gevolg van sy stryd met homoseksualiteit (Randles nd). 'N Vierde sleutelfiguur in die Bybelstudie verskynsel was John Wimber.

John Wimber [Image regs] gebore gebore op Februarie 25, 1934 in eitherKirksville, Missouri of Peoria, Illinois aan Basil Wimber enGenevieve Estelynn (Martin) Wimber. Hy het musikale talent as 'n jong seun gedemonstreer en het sy eerste saxaphone ontvang toe hy ses jaar oud was. Hy was twaalf toe hy en sy ma na Kalifornië verhuis het, en dit was net drie jaar later toe hy sy eerste professionele voorkoms as musikant gemaak het. In 1955 ontmoet Wimber sy toekomstige vrou, Carol, 'n lid van Die Paramours, haar prom band. Die egpaar is sewe maande later getroud. Die Paramours sal die Las Vegas-kring vir die volgende vyf jaar werk. Wimber (soos Johnny Wimber) het sleutelborde gespeel. Wimber was ook betrokke by die vorming van die gewilde band Die Regverdige Broers (Jackson 2005: 134). Die Wimbers het deur 'n tydperk van huweliksskeiding getree, maar het weer in 'n Rooms-Katolieke Kerk (Randles nd) hertrou. Hulle het toe in 'n Vriende-byeenkoms (Holsteine ​​2006: 3) betrokke geraak en is gelyktydig in Bybelstudie onder leiding van leke-evangelis Gunner Payne (Randles nd) "bekeer". Op daardie stadium het albei Wimbers, wat aan Bybelstudie deelgeneem het, meer betrokke geraak. John Wimber het verskeie deur die Vriende-byeenkoms gelei en sy vrou Carol het een in hul huis in Yorba Linda, Kalifornië, 'n voorstad van Anaheim (Randles nd) gevestig.

Teen hierdie tyd, 1965-1967, het John Wimber gebel om die musiekbesigheid te verlaat (James 2009: 2), wat in die Azusa Pacific University ingeskryf het om die Bybel te bestudeer (Met Christus 2013: 1). By sy gradeplegtigheid in 1970, is Wimber geregistreer deur die Vereniging van Vriende. Hy het by die personeel van die Yorba Linda-vriendskapsvergadering aangesluit (Met Christ 2013: 1). Sy betrokkenheid by Bybelstudie het gegroei. Op een stadium het hy elf sulke groepe gelei, waarby verskeie honderd studente (lede) betrokke was (Vineyard USA webwerf 2012).

Wimber se evangelisasie het in die Vriende-konteks ongemaklik intens geword, en in 1974 is die Wimbers en ongeveer veertig van hul ondersteuners gevra om die Vriendevergadering te verlaat (Holstein 2006). Teen hierdie tyd het die groei van Wimber se Bybelstudies die aandag getrek van ander in die godsdienstige gemeenskap in Suid-Kalifornië, waaronder 'n kerkprofessor aan die Fuller Theological Seminary, C. Peter Wagner (Jackson 2005: 135).

Wagner [Image regs] het Wimber genooi om die Fuller Instituut vir Kerkgroei by die seminaar te vind, waar Wagner van 1975 deur 1978 geleer het. Gedurende daardie tyd het Wimber die faktore wat bydra tot kerkgroei, bestudeer, nie net in Noord-Amerika nie, maar ook internasionaal. Hy het tot die gevolgtrekking gekom dat charismatiese verskynsels 'n kritieke faktor was. Dit was 'n paradigmaskuif vir Wimber en Wagner, wat ook die waarde van geestelike verskynsels in hierdie tyd erken het (Jackson 2005: 134, 135). Intussen het Wimber voortgegaan om sy Bybelstudies uit te brei, tot die punt om as 'n kerk onder die Calvary Chapel-sambreel in te sluit. Hy het uiteengesit wat hy geleer het oor kerkgroei (Randles nd; Dager 1997).

Wimber se vroeë pogings om charismatiese verskynsels in sy kerk te ontwikkel, was nie onmiddellik suksesvol nie, maar na sewe maande was daar 'n geval van genesing. 'N Paar jaar later preek Lonnie Frisbee op Moedersdag 1980, en die gebed vir die uitstorting van sulke ervarings vind uiteindelik plaas (Jackson 2005: 134). Wimber en sy kerk het steeds groot klem gelê op die ervaringsgetuienis van die teenwoordigheid van die Heilige Gees as 'n teken van sukses, en die kerk van Wimber in Anaheim, Kalifornië, het inderdaad vinnig gegroei (Jackson 2005: 134; webwerf VineyardUSA nd).

'N Jaar of wat vroeër het Wimber 'n ander Bybelstudie-evangelis, Ken Gullicksen, ontmoet tydens 'n terugtog van leraars in die Golgota-kapel. Gullicksen [Beeld regs] was veral suksesvol met sy Bybelstudie en om daardie studiegroepe in gemeentes te verander. Gullicksen het self gesê: "Ons het Bybelstudies in kerke soos onbeplande ouerskap verander." Gullicksen het in daardie stadium onder die Golgota Kapelbanier gewerk, hoewel hy hierdie kerke "Wingerde" genoem het. Daar was ongeveer ses sulke kerke (Chandler 1992: 281-90 ).

Van 1982 tot die kursus in 1986 gekanselleer is, het Wimber op 'n addisionele basis na Fuller teruggekeer om met Wagner te leer. Hulle het 'n kontroversiële kursus getiteld "Tekens, Wonders en Kerkgroei", onder die naam van studente, die "wonderkursus" (Randles nd) genoem. Beide Wagner en Wimber was duidelik heeltemal daarvan oortuig dat sulke verskynsels noodsaaklike faktore in kerkgroei was.

Kort nadat hulle die Fuller-klas begin leer het, het Wimber, Gullicksen en verskeie ander 'n breekpunt bereik met Chuck Smith en Golgota-kapel. Wimber in die besonder, maar ook ander, het sterk gevoel die behoefte om "tekens en wonders" te beklemtoon as 'n manier om bekeerlinge te lok. Smith het gevoel dit is belangriker om 'n klem op Bybelstudie te gee. Hulle het ooreengekom op 'n vriendskaplike skeiding, en Wimber het by Gullicksen aangesluit en sy kerk The Vineyard Community of Anaheim hernoem. Ander voormalige Calvary Chapel Churches het ook by die Vineyard Group (Dager nd) aangesluit.

Gullicksen het die verantwoordelikheid om leiding te gee wat nou 'n groep van ongeveer vyftien kerke was, gevra Wimber om die hoofrol te speel (Miller 2005: 148). Die groep kerke het vinnig uitgebrei, en in 1984 is dit uitgebrei na Kanada, met Vineyard Ministries International (VineyardUSA webwerf nd). 'N Jaar later het die Vereniging van Vineyard Churches (Randles nd) opgeneem.

Hierdie gebeure het 'n probleem vir die wingerd kerke veroorsaak. Tot op daardie stadium het hulle as 'n baie los assosiasie van onafhanklike kerke gefunksioneer. Dit was in ooreenstemming met die begeerte om leer en verwagtings te vermy wat moontlike lede ongemaklik sou maak. Ietwat onwillig, het die leierskap ooreengekom dat die Wingerde-kerke inderdaad 'n denominasie vorm (Factualworld nd).

Kort daarna, in 1986, het Wimber die boek geskryf Krag Evangelisasie, waarin die metodes en oortuigings van wingerdbeweging uiteengesit word. Hy het voorgestel dat Wingerdmetodes die Bybelgebaseerde evangelisasie van ander kerke vervang. Wimber het aangevoer dat sonder hierdie tekens en wonders hul geldigheid bevestig het, was hierdie metodes grootliks ondoeltreffend (Dager 1997: 9).

Ook in 1986 het Wimber 'n hartaanval gehad, maar het vinnig herstel, en teen 1988 was hy in oorleg met die profetiese figure van die Kansas City Fellowship. Die groep, wat sterk beïnvloed is deur die herlewing van die Latter Rain in die veertigerjare, sluit in Paul Cain (wat vroeg in sy loopbaan by die Latter Rain-beweging betrokke was), Bill Hamon (ook voorheen betrokke by Latter Rain), Rick Joyner, Bob Jones, Mike Bickle, Lou Engle en verskeie ander (Jackson 1940: 2005). Hierdie mans het die 'vyfvoudige bediening'-konsep wat deur die Latter Rain-beweging gewild is, toegeneem. Vyfvoudige bediening is die oortuiging dat die vyf ampte wat in Efesiërs 138:4 genoem word (apostel, profeet, predikant en evangelis van die evangelis) aktief en geldig bly in die hedendaagse kerk. Hierdie mans het hulself as apostels en profete voorgestel. Hulle was ook aktief in die heerskappy oor die laaste reën en in Manifest Sons of God (Joel's Army) se leerstellings (Let Us Reason 11: 2009 ). Die Kansas City Christian Fellowship, waarvan Mike Bickle pastoor was, het die Kansas City Vineyard hernoem, en vir 'n geruime tyd was hierdie groep baie invloedryk met Wimber self en met ander leiers van die Wingerdbeweging. Wimber het hierdie mans sterk aanbeveel vir ander in die Wingerdbeweging (Jackson 2005: 137).

Teen 1991, saam met sy kollega C. Peter Wagner, het Wimber egter ontnugter geraak oor die Kansas City-groep, glo weens mislukkende profesieë en morele vrae rakende Bob Jones (Jackson 2005: 137). Wimber het die verhouding verbreek en die kerk in Kansas City het sy vorige naam hervat (later IHOP, International House of Prayer), maar die invloede van Latter Rain het duidelik in Wimber se denke voortgegaan. Ten minste een bron beskryf Wimber se leer as 'duidelik dominionisties', en hy word herhaaldelik genoem in artikels oor Joel's Army, net soos sy kollega C. Peter Wagner (Randles nd: 1; Gilley 2004: 5).

In 1994 het die wingerdbeweging gestaar wat waarskynlik die grootste uitdaging was tot daardie tyd. In Januarie van daardie jaar het John Arnott en sy vrou Carol, pastore van die Toronto Airport Vineyard Church, Pastoor Randy Clark van St Louis uitgenooi om in hul kerk te preek. Clark, wat swaar beïnvloed is deur Rodney Howard-Brown, 'n Suid-Afrikaanse evangelis wat bekend was vir die "Heilige Gelag" -herlewings, het vroeg in Januarie aan 'n groep van ongeveer 150 gepreek. Baie van hulle het onbeheerbaar gelag en op die vloer geval en het ander charismatiese verskynsels gedemonstreer (Riss 1996: 1).

Binnekort het 'n groot herlewing uitgebreek, waarby duisende mense van regoor die wêreld betrokke was en groot, deurlopende media dekking. Oor die tydperk van ongeveer 'n jaar het die charismatiese verskynsels al hoe meer bizar geword, insluitend mense wat diergeluide maak. In 1995 het Wimber Toronto besoek, die verskynsels waargeneem en toe, met die steun van sy leierskap, die Toronto-groep uit die Vineyard-kudde "vrygelaat", alhoewel hy die herlewing nooit regstreeks verwerp het nie. Die skuif was omstrede, selfs binne die Wingerdgemeenskap (Jackson 2005: 138).

Gedurende hierdie tydperk, ongeveer 1993 deur 1995, is Wimber met kanker gediagnoseer en het ook 'n beroerte gehad; Dit is duidelik dat sy gesondheid begin misluk het. In 1997 het Wimber een van sy leierskapspan, Todd Hunter, as Nasionale Koördineerder van die Vereniging van Wingerde Kerke genoem. Die denominasie het gedurende hierdie tyd vinnig gegroei, beide deur kerkplanting te beklemtoon en deur kerke te ontvang wat wil aansluit (Miller 2005: 151, 152).

Wimber het vroeër 'n stelsel van nasionale bestuur ingestel, wat aanvanklik vier streeksopsigters in die VSA ingestel het en die toesighouers, die nasionale direkteur en twee ander pastore 'n nasionale bestuursraad (Factualworld 2015: 2) gemaak. Nietemin, toe John Wimber in November 1997 van 'n massiewe breinbloeding gesterf het, het sy afwesigheid 'n groot gaping in die wingerd leierskap gelaat. Die direksie is die nasionale direkteur van Todd Hunter (Miller 2005: 151, 152).

Hunter het twee belangrike stappe gedoen om die kerk te laat herleef. Die eerste stap was om alle middelbestuur af te skaf, wat slegs pastorale koördineerders van die gebied agterlaat, self aktiewe leraars. Hunter se bedoeling was om 'n 'charismatiese oomblik' vry te stel wat individuele predikante 'n sterker stem sou gee wat die Vineyard sou radikaliseer (Miller 2005: 152). Hunter se tweede stap was om Wimber se voorneme om die kerk kultureel relevant te hou, te volg. Hy wou 'n beweging skep wat genXers en Millenials sou nooi, in wese 'n kerk binne 'n kerk (Miller 2005: 141). Op beide punte blyk dit dat hy grotendeels ondoeltreffend is. Hy het in Mei 2000 bedank en het Church for the Sake of Others (C4SO) gestig as 'n bisdom van die Anglikaanse kerk in Noord-Amerika (Miller 2005: 155).

Die raad het Bert Wagoner, 'n predikant van Sugarland, Texas, gekies om Hunter te vervang. Waggoner se elf-jarige ampstermyn as nasionale direkteur het grootliks behels dat die Vineyard-boot stabiel en op koers gehou word, en hoofsaaklik op kerkplanting en evangelisasie gefokus het (Factualworld 2015: 1). In 2011 het hy byvoorbeeld 'n studie gelei wat die verklaring van kernwaardes van die Vineyard herskryf het (World Heritage 2014: 3).

Leerstellinge / oortuigings

Die Vineyard-kerke word beskou as deel van 'n 'derde golf' van charismatiese uitdrukking, waarvan die eerste die herlewing van die Azusa-straat in die 1940's en die tweede die charismatiese beweging van die 1950's en 1960's. Die term is geskep deur Wimber se medewerker by Fuller Seminary, C. Peter Wagner (Jackson 2004: 133). Wagner het die term 'post denominationalism' vir die eerste keer gebruik om die verskynsel te beskryf. Wimber beskryf sy teologiese posisie as die 'radikale middel' na 'n boek van Bill Jackson Die soeke na die radikale middelpunt. Die konsep weerspieël 'n poging om 'n middelweg tussen Pinkster- en Charismatiese tradisies (Jackson 1999) te vind.

Gedurende 'n groot deel van sy geskiedenis het The Association of Vineyard Churches probeer om die instelling van formele leerstellings te vermy. Dit beteken nie dat daar geen verstaanbare en algemene standpunte oor teologiese kwessies was nie, maar dat die denominasie baie sterk gerig was op groei en om 'n wye verskeidenheid mense te bereik. Baie in die beweging was van mening dat formele leerstellings en rituele die mense wat hulle probeer bereik, presies sou afskrik. Verder was die leer van John Wimber 'n basiese leerstelling en baie het gemeen dat niks meer nodig was nie.

Trouens, tydens 'n Wingerd-pastoorkonferensie in 1992 het Wimber op tien bedieningsgebiede geleer wat hy noodsaaklik ag vir enige wingerdkerk. Hy het hierdie gebiede die Wingerd Genetiese Kode genoem omdat hulle die faktore was wat hy gevoel het om die wingerdbeweging te definieer. Dit sluit in:

Duidelike, akkurate, Bybelse leer.

Hedendaagse aanbidding in die vryheid van die Heilige Gees.

Die gawes van die Heilige Gees in werking.

'N Aktiewe kleingroepbediening.

Bediening aan die armes, weduwees, weeskinders en die wat gebreek is.

Fisiese genesing met klem op tekens en wonders soos gesien in die boek Handelinge.

'N Verbintenis tot missies - kerkplanting by die huis en wêreldmissies in die buiteland.

Eenheid binne die hele liggaam van Christus; 'n verhouding met ander plaaslike kerke.

Evangelistiese uitreik.

Die uitreiking van die heiliges in gebiede soos dissipelskap, bediening, diens, gee, finansies, familie, ens. (Williams 2005: 180)

Die Wingerd Genetiese Kode identifiseer die Wingerde-kerke in die plek waar Wimber gesê het dat hy die "radikale middel" tussen Pinkster- en charismatiese kerke (Jackson 2004: 135) wil wees. Benewens hierdie stelling, was Wimber wyd gekwoteer om te sê dat Vineyard Churches plek moet maak vir die Heilige Gees om onverwagte dinge te doen (Williams 2005: 181).

In 1994 het Wimber en die kerk se leierskap egter vasgestel dat dit nodig is om 'n verklaring van geloof te publiseer vir die vinnig groeiende en baie uiteenlopende beweging. In die aankondiging van die verklaring het Wimber aangedui dat dit sedert die begin van die beweging al tien jaar in aanbou is (Williams 1994: 180). Die verklaring self is doelbewus 'n nie-kontroversiële stelling van wydverspreide evangeliese oortuigings (Williams 2004: 180), alhoewel die bewoording 'n Koninkryksteologie sterk weerspieël, die geloof dat die Koninkryk van God hier en nou bestaan, alhoewel dit nog nie ten volle besef is . Die eerste twee artikels (van twaalf) begin met die woorde 'God the King', en verskeie ander bevat soortgelyke bewoording (Vineyard USA webwerf 2012). Aangesien Koninkryksteologie 'n posisie is wat algemeen onder Pinkster, en veral onder Charismatiese kerke, beklee word, is dit gewoonlik nie 'n verdelende houding nie (Jackson 2005: 134).

By 2004 was daar 'n gevoel dat hierdie geloofsverklaring op verskeie gebiede verduidelijking vereis en in 2004 het Berten Wagoner, die derde nasionale direkteur, 'n reeks verduidelikings uitgereik wat nie die betekenis van die oorspronklike dokument beduidend verander het nie, maar het Verduidelik die betekenis van sommige frasering (Williams 2004: 180). In 2011, weer onder die leierskap van Wagoner, het verskeie komitees die geloofsverklaring herskryf om dit korter en eenvoudiger te maak. Die nuwe verklaring bestaan ​​uit net vyf punte, maar verander nie die basiese koninkryk teologie benadering nie (Vineyard USA webwerf 2012).

'N Belangrike Wingerdwaarde is 'n teologiese houding van' continuationist ', wat beweer dat die gawes van die Heilige Gees [genesing, eksorsisme, glossolalia (spreek en sing in tale)} vandag nog net so beskikbaar is as in die tyd van die apostels (Dolk nd: 4). 'N Ander belangrike element van Vineyard-geloof is dominionisme, die oortuiging dat hierdie land en die wêreld geheel en al deur Christene en veral deur konserwatiewe Christene (InPlainSite nd) moet regeer. Hierdie oortuiging blyk meer tradisioneel te wees as dokumentêr en is moeiliker op te spoor, aangesien dit in geen beskikbare Vineyard-verklaring voorkom nie. Dit kom moontlik van Wimber se verbintenis met Wagner, wat die heer Joel's Army genoem is ('n konsep afgelei van die Manifest Sons of God theology of the Latter Rain revival) en wat baie oor geestelike oorlogvoering geskryf het. Alternatiewelik kan dit 'n artefak wees van Wimber se omgang met die Kansas City-profete, wat sterk beïnvloed is deur die herlewing van die Latter Reën (Holstein 2013: 1, 2, 3).

'N Onlangse verandering in leerstellings het betrekking op die rol van vroue in leiersposisies. Wimber beklee 'n "komplementêre" posisie, dit wil sê dat mans en vroue verskillende, maar aanvullende rolle gehad het. Vroue, begin by Wimber se vrou Carol, was nog altyd betrokke by die leierskap van die Vineyard, maar volgens hierdie siening kon slegs mans senior leraars wees. Kerkbeleid maak nou voorsiening vir geordende vroue (Loren 2007: 2), maar aangesien predikante van Vineyard eerder deur die plaaslike kerk georden word as deur die denominasie, is die besluit om vroue te ordineer aan elke plaaslike kerk (Williams 2005: 182).

RITUELE / PRAKTYKE

Die primêre ritueel van wingerdkerkte is die Sondagoggend aanbiddingsdiens. [Image regs] Sedert die Vereniging van WingerdeKerke is 'n netwerk van grootliks onafhanklike kerke. Die vorm van Sondagdienste kan soms wissel (Miller 2005: 143, 146, 161, Williams 2005: 163). Tipies, Vineyard dienste begin met 'n tydperk van aanbidding en lof, bestaande uit die sang van kontemporêre musiek met woorde wat aan God gerig word. Hierdie musiek is dikwels musiek wat óf binne óf spesifiek vir die wingerd geskryf word, al word dit dikwels elders vandag gebruik. Waarnemers het opgemerk dat die meeste van hierdie musiek 'n kenmerkende klank het, en die Vinyard het sy eie etiket, Vineyard Music. Daar is gewoonlik 'n groep van verskeie musikante wat die sang lei en lirieke word op groot skerms geprojekteer. Hierdie tydperk kan tot 'n halfuur of langer duur. Gedurende hierdie tyd is die gemeente vry om te sit, staan ​​of beweeg. Dikwels is daar drankies beskikbaar en dit mag Miller 2005: 143 uitgevoer word.

Die musikale aanbiddingsperiode [Image to the right] word gewoonlik gevolg deur 'n woord ('n kort homie of preek) op 'n huidige vraag of Bybel. gedeelte. Dit word gewoonlik op 'n betreklik gespreksgewyse manier weergegee deur die dramatiese retoriek wat dikwels met Pinkster-, fundamentalistiese of charismatiese prediking gepaardgaan, te vermy (Miller 2005: 143). Aantrek vir beide aanbidders en aanbiddingsleiers is informeel. John Wimber, die stigter van die beweging, het gereeld die woord gelewer terwyl hy op 'n hoë musikant se stoel sit en 'n Hawaise hemp dra (Loren 2007: 1).

Na die woord volg dit die bedieningstyd. In kerke wat die oorspronklike formaat van die Vineyard volg, of die meer herlewende vorm wat geërf is uit die Kansas City Prophets-periode, kan die bedieningstyd 'tekens en wonders' bevat wat die aktiewe teenwoordigheid van die Heilige Gees binne die diens weerspieël. In meer “soeker-sensitiewe” gemeentes kan openlike manifestasies van die gees tot ander plekke beperk word (Williams 2005: 168, 176).

'N Sekondêre tradisie (miskien nie regtig 'n ritueel genoem nie, maar byna ewe belangrik), is die klein groepie Bybelstudie wat gewoonlik op weeksaande plaasvind, maar wat op enige ander tyd geskik is. Baie van die versorgings- en genesingsbediening van die Vineyard, sowel as evangelisasie en beplanning vir uitreik en sosiale bediening, vind binne hierdie groepe plaas, en beklemtoon die toewyding van die Vineyard tot die konsep van die priesterskap van alle gelowiges deur alle lede aan te moedig tot 'n bediening van die een of ander aard. (Williams 2005: 175, 176, 182, 185).

Wingerd teologie moedig die ontwikkeling van 'n baie persoonlike verhouding met God aan, en daar is berigte dat lede 'n nagtelike nag met Jesus het; kook 'n spesiale maaltyd, plaas 'n ekstra plek by die tafel en voer 'n intieme gesprek aan (Rodgers 2012: 3).

ORGANISASIE / LEADERSHIP

 Donald Miller (2005: 161) het opmerklik geskryf dat 'The Vineyard ... 'n ander genre van godsdienstige organisasies verteenwoordig. The Vineyard is deel van 'n 'nuwe paradigma van onafhanklike kerke en kerkbewegings wat diep agterdogtig is oor ... denominasies, ... Hierdie nuwe kerke verkies om hulself te identifiseer as' bewegings 'of netwerke van geaffilieerde kerke. Sommige van hulle ... beweer dat hulle deel uitmaak van 'n postkonfessionele era ... ' In die praktyk lyk dit asof Vineyard-kerke in drie soorte verdeel. Die hoofstroomtipe sit die Koninkrykswaardes waarmee die beweging begin het, voort. 'N Tweede tipe volg op die Latter Rain-profetiese en herlewingswaardes wat die Vineyard se verbintenis met die Kansas City-profete ontvang het. 'N Derde tipe vermy geestelike manifestasies binne openbare dienste, en probeer' sensitief wees vir soekers ', en vermy aktiwiteite wat kan bang maak of verwar.

Die Vereniging van Vineyard Churches het ongeveer 550 kerke in die VSA en nog 'n duisend ander plekke in die wêreld. Gekombineerde bywoning in die VSA is na berig word oor 80,000 tot 90,000 (VineyardUSA 2012; Miller 2005: 141). Die nasionale kantoor is nog steeds gelys as Stafford, Texas, waar dit geleë was toe Berton Wagoner nasionale direkteur geword het. Die leierskap bestaan ​​uit 'n nasionale direkteur, vise-president, nasionale koördineerder, en veertien ander lede van die uitvoerende span. Daar is ook sestien streeksleiers, elkeen van wie is verantwoordelik vir verskeie area-leiers, wat weer verantwoordelik is vir die ondersteuning van die pastore van verskeie kerke. Al hierdie individue is self aktiewe pastore van kerke (VineyardUSA webwerf 2012). Niettemin, nasionale leierskap, bly wingerdkerkte 'n verhoudingsnetwerk. Die verantwoordelikhede van streeks- en gebiedsleiers is grotendeels kommunikasie, ondersteuning en mentorskap eerder as toesig. Nasionale beleid kan op nasionale konferensies gemaak word, hoewel dit grootliks inspirerend is (Miller 2005: 182, 183, 184).

Kwessies / UITDAGINGS

Wingerdkerke is deur die jare heen wyd en soms kwaad gekritiseer. Sommige van die kritiek kan ten minste herlei word na mededingende denominasies wat reageer op wat beskou word as 'skaap steel' (die geteikende aantrekkingskrag van een kerk se lidmate deur 'n ander) (Miller 2005: 162).

Waarskynlik die mees ernstige uitdagings kom uit baie konserwatiewe godsdienstige bronne wat die wingerdbeweging op verskeie punte kritiseer. Die belangrikste hiervan is die beskuldiging dat wingerdteologie onbybels is en hang af van Bybelse openbaring, ervaring en profesie (Jackson 2005: 137; Randles nd: 5, 6; Holstein 2006: 5). Dit is 'n interessante uitdaging. Aan die een kant het die Wingerde eenvoudig nie 'n amptelike teologie gehad vir baie jare nie, en toe een gepubliseer is, is dit deeglik ondersteun deur Bybelse aanhaling, en een van sy punte was die vereiste vir 'n soliede Bybelse grondslag. Verder, soos hierbo genoem, is die geloofsverklaring doelbewus nie-omstrede, en die koninkryksteologie is glad nie ongewoon onder die bronne van kritiek nie (Williams 2005: 173). Aan die ander kant het Wimber self stellings gemaak soos "God is groter as sy woord" en dat God nie deur die Skrif beperk moet word nie. Hy het verder voorgestel dat "woorde van kennis" ('n verwysing na bybelse openbaring) baie belangrik kan wees, miskien gelyk aan Bybelse openbaring (Dager 1997: 2).

Die Vineyard se "tekens en wonders" -bediening bring ook die ou teologiese skeuring tussen kontinuïsioniste (wat glo dat die gawes van die gees steeds beskikbaar is) en die cessationists (wat beweer dat sulke gawes geëindig het met die einde van die apostoliese era) (Randles nd: 2; Holstein 2006: 2). Wimber het die konsep van buite-Bybelse openbaring duidelik al baie vroeg ondersteun, maar die betrokkenheid by C. Peter Wagner en later by die Kansas City-profete het ongetwyfeld hierdie siening versterk. Die bron van hierdie sienings is onduidelik, aangesien Wimber, net soos Wagner, 'n beleid gehad het om nie op kritiek te reageer nie (albei het dit uiteindelik gedoen, maar hul antwoorde was nie omvattend nie) Jackson 2005: 137).

Nog 'n kritiek, spesifiek van fundamentalistiese kettery-jagters, is die weiering van die Wingerd om die woord "inerrant" in die bespreking van die rol van die Bybel in te sluit. Dit is hoofsaaklik semanties, aangesien die Wynwerf verklaring van geloof beskryf die Bybel as "sonder fout in die oorspronklike manuskripte" (CRI verklaring 2009: 2; VineyardUSA 2012).

Ten slotte is daar die vraag wie die Wingerde bereik. Daar is geen werklike vraag dat wingerd gemeentes, soos hulle pastore, oorweldigend wit is nie, hoofsaaklik middelklas en middeljarige ouderdom. Hulle is die kultuur waarna Wimber relevant was. Maar daardie generasie is veroudering, en Gen-X en Millennials, in die woorde van Todd Hunter, vind die klank van Vineyard-musiek net so oud soos Bach aan Boomers gedoen het. Hulle benader die idee van godsdiens op 'n duidelike postmoderne manier (waar Boomers spesifiek modern is in hul uitkyk) (Miller 2005: 150).

Die vraag of die Vineyard 'n manier sal vind om kultureel relevant te wees vir hierdie nuwe generasies, kan wees, soos Hunter voorgestel het, die grootste uitdaging vir voortgesette Vineyard-evangelisasie en kerkgroei. 'N Manier om meer uiteenlopend te wees om kultureel relevant te bly, sal ook nodig wees namate die kultuur meer uiteenlopend word (Miller 2005: 150. Williams 2005: 186). Soos een predikant van Vineyard die uitdaging saamgevat het: 'Ons probeer die hart wat John ons gegee het, bewaar,' sê hy. “As ons geslag na geslag die hart kan aanhou, gaan dit goed met ons” (Loren 2007).

IMAGES
Beeld #1: Foto van John Wimber, stigter van die Vereniging van Vineyard Churches.
Image #2: Foto van C. Peter Wagner wat Wimber genooi het om die Fuller Instituut vir Kerkgroei te help.
Image #3: Foto van Kenn Gullicksen wat saam met John Wimber in die vorming van The Vineyard Fellowship of Anaheim.
Beeld #4: Foto van 'n wingerd aanbiddingsdiens.
Beeld #5: Foto van die Vineyard musikale aanbiddingsperiode.
Image #6: Die Vereniging van Vineyard Churches logo.

Verwysings 

Chandler, Russell. 1992. Racing na 2001. Grand Rapids, MI: Zondervan.

Kapel op die wingerdstok. 2015. "Ons geskiedenis." Toegang verkry vanaf http://chapelonthevine.org/pages/ourhistory.aspy op 24 Februarie 2015.

Dager, Albert James. 1997. "John Wimber and the Vineyard." Toegang verkry vanaf http://www.rapidnet.com/~jbeard/bdm/exposes/wimber/john.htm op 16 Februarie 2015.

Feitewêreld. 2015. "Vineyard Movement." Toegang verkry vanaf http://www.factualworld.com/article/vineyard_movement op 4 Januarie 20155.

Gilley, Gary. 2004. “Vineyard Movement and 'Christian' Charismania.” Bybelse onderskeidingsbedieninge. Toegang verkry vanaf http://rapidnet.com/~jbeard/bdm/psychology/vine/vineyard op 4 Januarie 2015.

Holstein, Joanne. 2006. "Vineyard Church." Becker Bybelstudie Biblioteek. Toegang verkry vanaf http://guidedbiblestudies.com/library/vineyard_church.htm op 4 Januarie 2015.

Jackson, Bill. 2005. “A Short History of the Association of Vineyard Churches.” Bladsy 132-40 in Kerk, Identiteit en Verandering, geredigeer deur David A. Roozen en James R. Nieman. Grand Rapids, MI: Erdmans.

James, Christopher B. (2009) Jesus Dust: Ontmoet John die wonderwerker, die verhaal en nalatenskap van John Wimber. ” Toegang verkry vanaf http://www.jesusdust.com/2009/02/meet. John-the-miracle-worker.html op 16 Februarie 2015.

Loren, Julia C. (2007. “Die nalatenskap van’ n nederige held. ”Toegang verkry vanaf http://www.charismag.com/site-archives/508.features op 1 April 2015.

Miller, Donald E. 2005. Routinizing Charisma: The Vineyard Christian Fellowship. ” Pp. 141-162 in Kerk, Identiteit en Verandering, geredigeer deur David A. Roozen en James R. Nieman. Grand Rapids, MI: Erdmans.

Randles, Bill. nd "The Roots: John Wimber and the Vineyard." Toegang verkry vanaf http: www.inplainsite.org/vineyard_johnwimber.html op 4 Januarie 2015.

Regent University. en die "John Wimber Tydlyn." Regent University Library John Wimber Collection. Toegang verkry vanaf http://www.regent.edu/lib/special_collections/wimber-files op 20 Februarie 2015.

Riss, Richard M. (1996) A History of Revival 1992-1995, The Vineyard Churches. ” Toegang verkry vanaf http://grmi.org/richardriss/history/vineyard.html op 27 Februarie 2015.

Rodgers, Paul. 2012. "Sien en glo." Toegang verkry vanaf http; // www.newyorker.com/magazine/2012/04/02/seeing-and-believing op 27 Februarie 2015.

Vineyard Christian Fellowship webwerf. en "Tydlyn van die lewe van John Wimber en die Wingerde." Toegang verkry vanaf http://www.ourvineyard.org/Time op 25 Februarie 2015.

Williams, Don. 2005. "Teologiese Perspektiewe op die Vineyard Christian Fellowship." Pp. 163-87 in Kerk, Identiteit en Verandering, geredigeer deur David Roozen en James Nieman. Grand Rapids, MI: Erdmans.

Met Christus. 2013. "Vineyard Christian Fellowship - 'n Ontbloot." Toegang van http://withchrist.org/vineyard op 5 Januarie 2015.

World Heritage Encyclopedia. 2014 "Vereniging van Wingerde Kerke." Toegang verkry vanaf http://www.worldheritage.org/article/WHEBN0000336482/Association%20of%20Vineyard%20Churches op 14 Februarie 2015.

Post Datum:
4 September 2016

Deel