David G. Bromley & Merin Duke & Simren Bhatt

Antwoorde in Genesis

ANTWOORDE IN GENESIS-TYD

1951: Ken Ham is gebore in Cairns, Australië.

1980: Na die onderrig van die openbare skool het Ham en sy vrou, Mally, besluit om voltyds te bedien en die Creation Science Foundation (CSF) gestig.

1980: Dr. Carl Wieland oorhandig sy tydskrif, Skepping, aan CSF. Ham het Wieland se Creation Science Association saamgevoeg in die Creation Science Foundation.

1987: Ham en sy vrou verhuis na die Verenigde State en is geleë in die Institute for Creation Research (ICR) in San Diego om die Creation Science Foundation te help om meer internasionale invloed te kry.

1993: Ken en Mally Ham het geglo dat dit tyd was om met 'n nuwe Amerikaanse ministerie te begin en bedank uit ICR (Mark Looy en Mike Zovath het gevolg en help om 'Creation Science Ministries' te stig.)

1994: Antwoorde in Genesis (AIG) is in Florence, Kentucky, gestig.

1994: AIG se eerste groot konferensie in Denver, Colorado, met ongeveer 6,000 XNUMX deelnemers. Die eerste nuusbrief van die bediening is per e-pos gestuur

1996: Die fiskale hof in Boon County ontken AIG se voorstel om 'n Skeppingsmuseum te bou om as hoofkwartier vir die AIG-ministerie te dien.

2000: AIG koop vyftig hektaar langs Interstate 275 in Petersburg, Kentucky vir die museum.

2001: Bouwerk aan die Skeppingsmuseum is begin.

2005: AIG-US en AIG-Australië is geskei weens leierskapkwessies.

2007 (28 Mei): Die Skeppingsmuseum geopen.

2010 (1 Desember): AIG het die bou van die Ark Encounter LLC aangekondig.

2016: Die Ark Encounter-projek word beplan.

FONDS / GROEPGESKIEDENIS

Die langdurige spanning tussen die wetenskaplike en Bybelse verhale het histories gevloei wanneer vooruitgang in verskeie wetenskaplike dissiplines vrae oor die empiriese geldigheid van Bybelse skeppingsrekeninge opgewek het. Byvoorbeeld, rondom die begin van die negentiende eeu, het die ontwikkeling van Geologie as 'n dissipline, met die bevindings dat die Aarde baie ouer was as wat deur die rekening in Genesis voorgestel word, gelei tot verhoogde ondersteuning vir Gap Teorie en Dagleeftydteorie as alternatiewe teorieë vir die verskil tussen geologiese en Bybelse rekeninge. Gap Theory stel voor dat daar 'n lang tydgaping tussen die eerste twee dae van die skepping was soos in Genesis geskryf is, terwyl die Dag-teorie-teorie voorgestel het dat die dae van die skepping wat in Genesis gelys is, hulself lang tydperke was (duisende of selfs miljoene jare) . Mees onlangs het evolusionêre kreasionisme wat postuleer dat God die lewe en die mens geskape het, terwyl evolusie 'n verduideliking vorm vir hoe die lewe ontwikkel het (Saletan 2014).

In die 1960's het konserwatiewe Christengroepe van verskillende soorte aktiewe teenstand teen die evolusionêre teorie gebring met kreasionisme, deels te wyte aan die stryd oor 'n verskeidenheid kwessies (bv. wetenskapsopvoeding, seksopvoeding, gebed in skole) in die openbare skoolstelsel. Een uitworteling van hierdie stryd was die vorming van 'n verskeidenheid museums, navorsingsinstitute en fondasies wat die Bybelse skeppingsverhaal (Numbers 2006, Duncan 2009) verdedig. Creationist-museums word hoofsaaklik in die Verenigde State aangetref, maar daar is 'n besprenkeling van sulke museums regoor die wêreld (Simitopoulou en Xirotitis 2010). Die mees prominente creationist-museums in die VSA is gestig deur Antwoorde in Genesis.

Ken Ham, die stigter van Answers in Genesis (AIG), het sy baccalaureusgraad in toegepaste wetenskap aan die Queensland University of Technology in Brisbane, Australië, ontvang en 'n graad in onderwys aan die Universiteit van Queensland verwerf. Hy het daarna 'n openbare onderwyser vir wetenskap in die hoërskool geword. Ham het sy opvoedkundige kwalifikasies in 1997 uitgebrei met 'n eredoktorsgraad in die goddelikheid van die Temple Baptist College in Cincinnati, Ohio en 'n ander in literatuur in 2004 van die Liberty University in Lynchburg, Virginia (Antwoorde in Genesis en tweede). In 1979 het Ham die onderwys verlaat om voltyds predikant te word saam met sy vrou, Mally Ham. Aanvanklik het hulle Creation Science Supplies, 'n boekbediening, en Creation Science Educational Media Services, 'n onderwysbediening, gestig. Later is hierdie twee inisiatiewe saamgevoeg om die Creation Science Foundation (CSF) te vorm, saam met John Mackay. Selfs op hierdie stadium het Ham drome gehad om 'n museum te bou wat die geskiedenis leer soos dit in die Bybel opgeteken is.

In 1986 het Ken Ham berig dat hy deur God geroep is om na die Verenigde State te reis en sy bediening daar voort te sit. Die Die CSF-raad in Australië het Ham as spreker saam met Dr. Henry Morris se Institute for Creation Research (ICR) gestuur. hy het tot 1987 die direkteur van die Australiese CSF-ministerie gebly. Ham het nie net in die VSA lesings gegee nie, maar ook in die Verenigde Koninkryk.

Nadat sy sewe jaar met ICR gewerk het, het Mally Ham haar man genader om te skei van die navorsingsgroep om 'n eie, meer 'lek-georiënteerde' skeppingsorganisasie te vorm. Ham bedank toe saam met kollegas Mark Looy en Mike Zovath uit ICR, en hulle stig saam Creation Science Ministries (CSM). Ondersteun deur donasies, kon CSM 'n onafhanklike organisasie word, terwyl hulle steeds 'n susterverhouding met CSF-Australië handhaaf. CSM het sy eerste bedieningsjaar in 1994 begin en sy naam verander na Answers in Genesis. Die naamsverandering was bedoel om die belangrikheid en gesag van die hele Skrif te weerspieël, nie net die gedeelte met betrekking tot die skepping nie. Kort daarna het CSF-Australië ook sy naam verander na Answers in Genesis. In dieselfde jaar het die drie oorspronklike stigters hul families na Florence, Kentucky, verhuis om 'n hoofkwartier vir die organisasie te vestig. Twee derdes van die Verenigde State se bevolking woon binne 650 km van Cincinnati, Ohio, wat net veertien kilometer van Florence af is, wat 'n groot deel van die Amerikaanse bevolking aansienlike toeganklikheid bied.

Leerstellinge / oortuigings

Kontemporêre skeppingskundiges kan verdeel word in "ou aardse" en "jong aardse". Die voormalige postulate dat wetenskapgebaseerde dateer van die evolusionêre proses korrek is, maar dat die proses self deur 'n Skepper geïnisieer is. Laasgenoemde, die sterk skeppingsleerders, probeer om Bybelse datering en die Bybelse skeppingsnarrat te bekragtig. Antwoorde in Genesis (AIG) kan gekategoriseer word as Young-Earth Creationists (YEC's). AIG beweer dat die Bybel die woord van God is en die absolute gesag oor alle sake is. Die raad van AIG verduidelik dat bewyse in enige kennisgebied deur die Bybel bevestig moet word om geldig te wees. Soos AIG die saak stel, 'geen duidelike, waargenome of beweerde getuienis op enige gebied, met inbegrip van geskiedenis en chronologie, kan geldig wees as dit in stryd is met die skriftuurlike verslag nie' (Antwoorde in Genesis 2012). Daarom aanvaar AIG die Bybel as die akkurate historiese verslag van die skepping van die Aarde wat in Genesis 3: 14-19 opgeteken is (Ross, 2005). Vanuit sy perspektief is die organisasie van die natuurlike wêreld "onherleibaar kompleks" en kon dit oorspronklik net ontwerp gewees het (Petto & Godfrey, 2007).

Op 4 Februarie 2014 debatteer AIG-leier, Ken Ham oor die bekende wetenskaplike, Bill Nye, oor die vraag 'Is die skepping 'n lewensvatbare model van oorsprong?' en het 'n uiteensetting gegee van AIG se siening oor wetenskap. AIG onderskei tussen waarnemingswetenskap en historiese wetenskap. Tydens sy aanbieding het Ham gesê dat 'mense in die algemeen nie geleer is om te kyk wat u van die verlede glo anders as wat u in die hede waarneem nie. U neem nie die verlede direk waar nie. Selfs as u nadink oor die skeppingsverslag, kan ons nie sien hoe God skep nie. ” Ham en sy volgelinge is dus van mening dat die hoofstroomwetenskap nie lewensvatbaar is nie, omdat daar in die verlede niemand was wat die gebeure kon waarneem nie. AIG aanvaar die natuurwette van die hoofstroomwetenskap, maar glo dat hulle goddelike oorsprong het, wat hul geloof in 'n sesdaagse skepping moontlik maak (Foreman, Ham en Nye 2014).

ORGANISASIE / LEADERSHIP /

Met sy toenemende sprekende bediening, radioprogram en webuitreik, het AIG na 'n gebou in Noord-Kentucky gesoekhul skeppingsmuseum. Twee pogings om grond vir die projek te hersoneer, het sterk teëgestaan ​​deur evolusie-voorstanders en ander sekulêre groepe. Ten spyte van hierdie weerstand, het honderde radiostasies AIG se program Antwoorde begin vertoon. Teen 2006 is AIG se webwerf, AnswersInGenesis.org, uit 1,300 bedienings gekies om die toekenning van die “Website of the Year” van die National Religious Broadcasters te ontvang. Die webwerf het ongeveer 25,000 XNUMX besoekers per dag aangebied. Die AIG-tydskrif, Skepping, wat oorspronklik in Australië gepubliseer is, word ook in die Verenigde State versprei. In 2006 het AIG-US egter ontdek dat meer as die helfte van hul intekenaars hul intekeninge ná een jaar nie hernu het nie. Die organisasie erken die behoefte aan 'n nuwe tydskrif, Antwoorde , wat Bybelse en wetenskaplike artikels oor die oorsprongstryd sou bevat en die Bybelse wêreldbeskouing met praktiese toepassings beklemtoon. Verdere verskille tussen die Amerikaanse en Australiese takke het veroorsaak dat AIG-US opgehou het om te versprei Skepping en fokus slegs op Antwoorde. Na net vyf jaar in werking, Antwoorde het die "Award of Excellence" van die Evangeliese Persvereniging (Ham nd) ontvang.

By 2004 kon AIG die webwerf vir sy skeppingsmuseum, vyftig hektaar naby Interstate 275, bekom. Die museum het op Mei 28 geopen,2007. Ham het die Skeppingsmuseum in die lewe geroep om die “Bybelse korrekte wetenskap” aan die publiek te versprei en die skeppingsleer in die hoofstroom te probeer bring. Hy verkies 'n museum bo 'n kerk omdat museums aanvaar word as plekke vir openbare onderwys en vir die vertoon van wetenskaplike navorsingsbevindinge. Verder is 'n museum 'n meer innemende omgewing om leer by kinders aan te moedig. Uiteindelik kan 'n museum direk kontak maak met besoekers en die boodskap van AIG word nie deur hoofstroomwetenskaplikes of die regering gefilter nie (Duncan 2009). Volgens Ham wil AIG bloot hê dat die Creation Museum mense moet vertel dat 'die Bybel waar is en dat die Bybel God se woord is, dit is waaroor dit gaan' (Jacoby, 1998). Die museum het 'n planetarium, die Johnson Observatory, SFX Theatre, 'n dieretuin, 'n insekarium, 'n lynlynbaan, dinosourusfossiele en animatroniese uitstallings. Die Skeppingsmuseum was in die eerste jaar baie suksesvol en het 404,000 280,000 besoekers gelok, maar met 'n dalende besoek, met slegs 2012 XNUMX besoekers in XNUMX.

AIG het in 2010 planne aangekondig vir 'n projek om 'n volledige weergawe van Noag's Ark en die Bybelse dorp te bou. Die Ark Encounter isgeleë op 800 hektaar naby Interstate 75 in Grant County, Kentucky en sal na verwagting in die somer van 2016 (Ham, nd) open. Die Ark Encounter word beskryf as ''n 160-akker groot park met 'n lewensgrootte replika van Noag's Ark gebou om 500 voet lank en 80 voet hoog te staan' (Goodwin 2012). Die aanvanklike konstruksieplanne is tot 2014 vertraag weens 'n swak ekonomie en 'n afname in besoek aan die Creation Museum (Goodwin 2012). Op grond van ramings vir buite konsultasietermyn het AIG in die eerste jaar 1,600,000 2010 2015 besoekers verwag, asook 'n beter besoek. Die aanvanklike finansiële vooruitskattings was ook optimisties as gevolg van belastingtoegewings wat deur die staat Kentucky beloof is; dit is teruggetrek na aansienlike kontroversie oor skeiding tussen kerk en staat (Alford 2015; “Kentucky” XNUMX). AIG het vervolgens planne aangekondig om Kentucky te dagvaar oor die onttrekking (Linshi XNUMX).

Kwessies / strydpunte

AIG het sommige opposisie binne die konserwatiewe Christelike gemeenskap ontmoet. Byvoorbeeld, in Maart, 2011, die Raad van GrootHomeschool Conventions, Inc. (GHC) het gestem om Ken Ham en AIG te ontnug van "alle toekomstige konvensies [soos Ham gemaak het] onnodige, goddelose en gemoedelike uitsprake wat op sy beste verdelend is en in die slegste geval lasterlik is" (Blackford 2011) oor 'n ander spreker tydens die byeenkoms. Die raad het gesê dat 'Ken se openbare kritiek op die byeenkoms self en ander sprekers tydens die byeenkoms vereis dat hy geestelike voorreg moet prysgee om 'n tuisskoolgehoor toe te spreek' (Blackford 2011). Ham het in sy blog verduidelik dat Peter Enns van die BioLogos-stigting misleidende inligting oor Genesis leer wat Genesis met evolusie in gevaar stel en 'n 'direkte liberale teologie is wat die gesag van die Woord van God totaal ondermyn' (Antwoorde in Genesis Board of Directors 2011 ). Nadat die aantygings teen Ham onchristelik en sondig gemaak is, het AIG 'n interne ondersoek na GHC van stapel gestuur, maar het nog geen besluit gevind nie (Antwoorde in Genesis Board of Directors 2011).

Voorspelbaar het AIG hewige kritiek gekry van wetenskaplikes wat 'n verskeidenheid vakgebiede verteenwoordig wat die Skeppingsmuseum as 'n "monument vir wetenskaplike ongeletterdheid" beskou (Kennerly 2009). Volgens Jerry Lipps, professor in geologie, paleontologie en evolusie aan die Universiteit van Kalifornië, Berkeley, stem selfs die meeste hoofstroom Christene nie saam met AIG se interpretasie van die Aarde se geskiedenis nie. Lisa Park, 'n professor in paleontologie en 'n vaste aanhanger van die Christendom, beskou die Kreasionisme as 'n fokus op vrees ... [en] 'n kwaadwillige manipulasie van die publiek '(Kennerly 2009). Daryl Domning, professor in anatomie aan die Howard-universiteit, beweer dat dit besoekers aan die museum inspan om te glo in ''n groot verdraaiing en wanvoorstelling van die Christendom soos dit van die wetenskap is' (Kennerly 2009).

Dit is dus nie verbasend dat Ham se aanvanklike plan om die museum langs Big Bone Lick State Park, wat die geboorteplek is van gewerwelde paleontologie in Noord-Amerika, sterk teenkanting van wetenskaplikes uitgelok het nie (Goodwin 2012). Vanuit die perspektief van wetenskaplikes het hierdie plek geïmpliseer dat die plaaslike regering 'n sektariese godsdienstige groep steun. Die voorstel van Ham is daarna na verskeie soneringsgeskille en regsverrigtinge ontken, en hy het toe besluit om sy museum strategies nader aan die Cincinnati Internasionale Lughawe te skuif.

Die mees direkte konfrontasie tussen Ham en 'n opponerende wetenskaplike het plaasgevind op Februarie 4, 2014 in 'n openbare debat tussen Bill Nye en Ken Ham by die Creation Museum. Nye het in 'n YouTube-pos aangevoer dat "Creationisme nie geskik is vir kinders nie." Hy het gesê dat 'As ons 'n generasie studente grootmaak wat nie in die wetenskapsproses glo nie, wat dink dat alles wat ons leer ken het oor die natuur en die heelal, met 'n paar sinne vertaal kan word, vertaal in een of ander antieke Engels? teks, gaan jy nie voortgaan om te innoveer nie ”(Lovan 2012). Op sy beurt het Ham gepoog om die YEC-model van die oorsprong van die heelal te staaf. Hy het weer bevestig dat die aarde ongeveer 6,000 4.5 jaar gelede deur God geskep is en dat dinosourusse en mense eens saam bestaan, soos dit spesifiek in die Genesis genoem word. Nye het gepoog om die bewerings van Ham te weerlê deur die waarnemings van wetenskaplikes dat die aarde ongeveer 2014 miljard jaar oud is, te ondersteun. Ham het geantwoord dat 'ek glo dat die wetenskap deur sekulariste gekaap is ... en dat daar 'n verskil is tussen historiese wetenskap en waarnemingswetenskap' ('Bill Nye Debatte Ken Ham' 6,000). Nye het daarop gewys dat 'n verskeidenheid metodologieë (radiometriese datering, yskerngegevens en die lig van verre sterre) die posisie ondersteun dat die aarde baie ouer as 2012 7,000 jaar is (Lovan 2014). Toe Ham verwys na die Genesis-vloedverhaal en Noag's Ark, het Nye daarop gewys dat die Ark soos beskryf in die Genesisboek nie sou sweef nie. Nye het ook daarop gewys dat, met behulp van Nye se berekeninge, 'n ark met 2014 soorte diere sou vereis dat ongeveer elf nuwe spesies elke dag sou moes ontstaan ​​om die aarde alle huidige spesies te bevat (O'Neil XNUMX). Hoewel Ham blykbaar nie die meerderheid van die gehoor gewen het nie, het hy gelyk of hy besorg was. Vanuit sy perspektief was die publisiteit wat deur die debat gegenereer is, 'n bron van fondsinsameling vir AIG se konstruksie van die Ark Encounter-temapark (Chowdhury XNUMX).

Verwysings

Alford, Roger. 2010). "Volskaalse replika van Noah's Ark in Kentucky beplan." USA Today, Desember 3. Aangeneem vanafhttp://usatoday30.usatoday.com/travel/destinations/2010-12-05-noahs-ark-kentucky-creation-museum_N.htm on 27 February 2015.

Antwoorde in Genesis Raad van Direkteure. 2011. "Skop uit twee tuisskoolkonferensies." answersingenesis.org, Junie 10. Toegang verkry vanaf https://answersingenesis.org/ministry-news/core-ministry/kicked-out-of-two-homeschool-conferences/ op 31 Januarie 2015.

Antwoorde in Genesis. 2012. "Verklaring van Geloof." Toegang verkry vanaf https://answersingenesis.org/about/faith/ op 6 Januarie 2015.

Antwoorde in Genesis. en Kenham. Toegang verkry vanaf http://creation.com/ken-ham op 7 Januarie 2015.

Black Ford, Linda B. 2011. "Stigter van skeppingsmuseum verban van konvensie." kentucky.com, Maart 24. Toegang verkry vanafhttp://www.kentucky.com/2011/03/24/1682122_founder-of-creation-museum-banned.html?rh=1 op 31 Januarie 2015.

Chowdhury, Sudeshna. 2014. "Bill Nye versus Ken Ham: Wie het gewerk?" Die Christelike Wetenskap Monitor, Februarie 5. Toegang verkry vanafhttp://www.highbeam.com/doc/1G1-357806905.html op 26 Januarie 2015.

Duncan, Julie A. 2009. Geloof Wys as Wetenskap: Die Rol van die Skeppingmuseum in die Moderne Creationistiese Beweging . Honneurs Proefskrif, Departement Geskiedenis van Wetenskap. Cambridge: Harvard Universiteit.

Goodwin, Liz. 2012. "Die skeppingsmuseum ontwikkel: hoop om 'n lewensgrootte Ark-projek by te voeg, die Museum Hits Fundraising Trouble.news.yahoo.com, Julie 5. Toegang verkry vanaf http://news.yahoo.com/blogs/lookout/creation-museum-evolves-hoping-add-life-size-ark-170347907.html op 31 Januarie 2015.

Ham, Ken. 2009. "As u nie vir God saak maak nie, maak u nie saak vir iemand nie." Answersingenesis.org , April 20. Toegang verkry vanafhttps://answersingenesis.org/sanctity-of-life/mass-shootings/if-you-dont-matter-to-god-you-dont-matter-to-anyone/ op 29 Januarie 2015.

Ham, Ken. en "Die Geskiedenis van Antwoorde in Genesis tot Desember 2014." Toegang verkry vanafhttps://answersingenesis.org/about/history/ op 7 Januarie 2015.

Jacoby, Steve. 1998. "Kultuurbotsing." Cincinnati Beste en slegste 33: 80-86. Toegang verkry vanaf http://books.google.com/books?id=7u0CAAAAMBAJ&pg=PA80#v=onepage&q=50%2C000&f=false op 29 Desember 2014.

Kennerly, Britt. 2009. "Paleontoloë tot trane, gelag deur skeppingsmuseum." Phys.org, Junie 30. Toegang verkry vanafhttp://phys.org/news165555744.html op 29 Januarie 2015.

"Kentucky: geen belastingvrystelling vir die opstel van 'n nuwe ark van Noag nie." Associated Press, Desember 11. Toegang verkry vanafhttp://www.nytimes.com/2014/12/11/us/politics/kentucky-no-tax-break-for-site-of-a-new-noahs-ark.html op 27 Februarie 2015.

Linshi, Jack. 2015. Noah's Ark Theme Park Group dagvaar Kentucky weens teruggetrokke belastingoortredings. ” TYD, Februarie 3. Toegang verkry vanafhttp://time.com/3694802/ken-ham-genesis-kentucky-lawsuit/ op 27 Februarie 2015.

Lippard, Jim. 2006. "Trouble in Paradise: Antwoorde in Genesis Splinters." Verslae van die Nasionale Sentrum vir Wetenskaponderwys, 26 (6) .Toegang verkry vanaf http://ncse.com/rncse/26/6/trouble-paradise 14 Januarie 2015.

Lovan, Dylan. 2012. "Bill Nye waarsku: Creation Views bedreig Amerikaanse wetenskap." AP aanlyn, September 24. Toegang verkry vanafhttp://www.highbeam.com/doc/1A1-07009c71ef51419a98865a691635f294.html op 26 Januarie 2015.

Getalle, Ronald. 2006. Die skeppers: Van Wetenskaplike Kreasionisme tot Intelligente Ontwerp . Cambridge: Harvard Universiteit Pers.

O'Neil, Tyler. 2014. “Wetenskap vs Bybel? 5 Argumente vir en teen skeppingsleer deur die Ken Ham, Bill Nye-debat. ” Die Christelike Post, Februarie 5. Toegang verkry vanaf http://www.christianpost.com/news/science-vs-bible-the-5-best-arguments-for-and-against-creationism-from-the-ken-ham-bill-nye-debate-114005/pageall.html op 26 Januarie 2015.

"Richard Dawkins Onderhoud." 2010. AIGbusted.blogspot.com, Desember 26. Toegang verkry vanafhttp://AIGbusted.blogspot.com/2010/12/richard-dawkins-interview.html op 29 Januarie 2015.

Ross, Marcus R. 2005. “Wie glo dit? Verwarring oor intelligente ontwerp en skepping van jong aarde opruim. ” Liberty University. Toegang verkry vanaf http://digitalcommons.liberty.edu/bio_chem_fac_pubs/79 op 5 Januarie 2015.

Saletan, William. 2014. "Kreatiwiteit vir skeppers." Toegang verkry vanaf http://www.slate.com/articles/health_and_science/human_nature/2014/12/evolutionary_creationism_jeff_hardin_reconciles_
evangelical_christianity.html
op 28 Desember 2014.

Simitopoulou, Kally en Nikolaos Xirotitis. 2010. "Die Herlewing van Kreasionisme in Hedendaagse Samelewings: 'n Kort Opname." Bulletin der Schweizerischen Gesellschaft für Anthropologie 16: 79-86.

Wieland, Carl. 2005. "Rushing in-waar wyser hoofde dalk nie." answersingenesis.org, April 12. Toegang verkry vanafhttp://web.archive.org/web/20080307123315/http://www.answersingenesis.org/docs2005/0412zimmer.asp op 14 Januarie 2015.

Skrywers:
David G. Bromley
Merin Duke
Simren Bhatt

Post Datum:
27 Februarie 2015

ANTWOORDE IN GENESIS VIDEO VERBINDINGS

 

Deel