Susie C. Stanley

Amanda Berry Smith

 

AMANDA BERRY SMITH TYDEL

1837 (23 Januarie): Amanda Berry is gebore as slaweouers, Samuel Berry en Mariam Matthews Berry, in Long Green, Maryland.

1854 (September): Amanda Berry trou met Calvin Devine, wat daarna in die burgeroorlog geveg en gesterf het.

1856 (17 Maart): Amanda Berry Devine is tot die Christendom bekeer.

1865: Amanda Berry Devine trou met James Smith en verhuis na New York City.

1868 (September): Amanda Berry Smith het heiligmaking ervaar in die Green Street Methodist Church in New York City.

1869: James Smith sterf.

1870 (Oktober): Amanda Berry Smith het voltyds begin preek.

1875: Amanda Berry Smith het by die Woman's Christian Temperance Union aangesluit.

1878–1890: Amanda Berry Smith reis na die buiteland en preek en pleit vir matigheid.

1893: Amanda Berry Smith verhuis na Chicago.

1899 (28 Junie): Die Amanda Smith Orphan Home and Industrial School is in Harvey, Illinois, geopen.

1915 (25 Februarie): Amanda Berry Smith is in Florida oorlede en in Illinois begrawe.

BIOGRAFIE

Amanda Berry [Image regs] is 'n slaaf in Long Green, Maryland op Januarie 23, 1837, gebore. Haar pa, Samuel Berry, het daarna sy vryheid en later die vryheid van sy vrou, Mariam Matthews Berry en vyf kinders. Amanda se vader was aktief in die Underground Railroad en hul huis was 'n prominente stasie. Sy het grootgeword in Maryland en Sentraal-Pennsylvania, en het dikwels as bediende in ander mense se huise gewerk. Haar formele opleiding bestaan ​​uit drie maande skoolopleiding. Haar ouers het haar geleer lees en skryf. Amanda Berry is in September 1854 met Calvin Devine getroud. Hulle het een kind gehad, Mazie, wat haar enigste kind was wat tot volwassenheid geleef het. Calvin Devine is dood terwyl hy in die burgeroorlog gedien het. Amanda Berry Devine verhuis na Philadelphia waar sy voortgaan om huiswerk te doen en vir ander te kook. Daar ontmoet sy James Smith met wie sy in 1865 trou. Hulle het na New York City verhuis waar sy mense se wasgoed opgeneem en huise skoongemaak het. James Smith is in November 1869 oorlede, en Amanda Berry Smith is nooit weer getroud nie.

Amanda Berry Smith is op 17 Maart 1856 tot Christus bekeer in die huis van haar werkgewer. In September 1868 word sy geheilig in die Green Street Methodist Episcopal Church in New York City met ds John Inskip (1816–1884) as predikant. Hy het gepreek dat heiligmaking onmiddellik plaasgevind het en 'die seën van reinheid is soos vergewing [wat] deur geloof ontvang word' (Smith 1893: 77). Pardon het verwys na bekering terwyl reinheid 'n sinoniem vir heiligmaking was. Inskrip se begrip van heiligmaking weerspieël dié van Phoebe Palmer (1807–1874), wat ook volgehou het dat heiligmaking die gevolg was van geloof.

Amanda Berry Smith het Phoebe Palmer se Dinsdagvergadering vir die bevordering van heiligheid in New York City bygewoon en daar getuig. Sy het haar openbare bediening begin deur haar ervaring van heiligmaking in plaaslike kerke wat hoofsaaklik Afro-Amerikaans was, te deel. Sy het geantwoord op wat volgens haar die oproep van God was om te gaan, en ek sal saam met jou gaan (Smith 1893: 132) en begin in Oktober 1870 met voltydse evangelisasiewerk. / Heiligheidsbeweging.

Smith het 'n gewilde prediker op die kampbyeenkoms geword. Sy was ook bekend vir haar sang en haar getuienisse. Haar betrokkenheid by Palmer se Dinsdagvergadering het haar reputasie versterk sedert prominente leiers in die Wesleyan / Holiness Movement haar daar gehoor het. Sy het meer vir wit gemeentes begin preek, insluitende die twee kerke in eerw. Henry Ward Beecher (1813-1887) in Brooklyn, waar sy dienste van 'n week gehou het.

Amanda Berry Smith het na Engeland gereis in 1878 om twaalf jaar van ministerie in die buiteland te begin. Haar voorsitters in Engeland het die Keswick-kampvergadering ingesluit. Gedurende haar tyd in Engeland het sy na Skotland gereis en dienste in 'n Presbiteriaanse kerk daar gehou. Sy het in die val van 1879 na Indië gereis en in Metodiese Episkopale kerke gepreek. Sy het teruggekeer na Engeland en het gou na Ierland gereis waar sy in verskeie denominasies gepreek het. Haar volgende bestemming was Liberië, waar sy in Januarie 1882 aangekom het.

In Liberië, soos in Engeland, het sy gemoedstoestand bevorder met haar evangelistiese veldtogte. [Image regs] Sy het by die Woman's Christian Temperance Union (WCTU) in 1875, kort nadat dit georganiseer is. Sy het 'n aktiewe rol in sy vergaderings gespeel, sowel in die Verenigde State as later in Engeland. In Liberië het sy haar toehoorders aangemoedig om 'n belofte te onderteken om alkohol en georganiseerde samelewings te drink. Na agt jaar het sy Afrika verlaat en Engeland, Skotland en Ierland enkele maande lank besoek voordat sy in September 1890 na die Verenigde State teruggekeer het. Sy het haar dubbele klem op matigheid en evangelisasie gehandhaaf en op kampvergaderings en kerke gepreek. Sy reis na Kalifornië en Kanada voordat sy in 1893 na Groot-Brittanje en Ierland reis.

Amanda Berry Smith het op ongevraagde bydraes staatgemaak om haar ministeriële en lewende uitgawes te dek. In 1894 het sy 'n aktiewe rol begin speel om geld te verdien vir 'n huis wat sy vir swart weeskinders in Chicago beoog het. Sy het dit gedoen terwyl sy haar besige predikingskedule gehou het. Die Amanda Smith Weeshuis en Industriële Tuiste vir Verlate en Verbode Kleurlinge het in 1899 geopen. Sy het voortgegaan om fondse vir die weeshuis te ontvang terwyl hy tydens herlewings, kampvergaderings en tydelike byeenkomste gepreek het.

Amanda Berry Smith verhuis na Florida in 1912 om in 'n huis te woon wat deur 'n ondersteuner voorsien word. Sy is daar op Februarie 25, 1915, dood. [Image regs].

RICHTINGEN / leerstellinge

Amanda Berry Smith se teologiese klem was heiligmaking of heiligheid. Behalwe vir bekering, het sy nie die ander leerstellings van die metodisme wat sy as lid van die African Methodist Episcopal Church bevestig het, aangespreek nie. Haar ervaring van die bereiking van heiligheid kom ooreen met Phoebe Palmer se beskrywing van die middele van heiligheid. Dit het wyding en geloof behels, gevolg deur die oortuiging dat, aangesien die Bybel heiligheid beloof het, al wat 'n Christen moet doen, is om die Bybelse belofte op te doen om die ervaring te ervaar.

In haar prediking het Smith meer gefokus op die resultate van heiligheid as op die middele van heiligheid. Sy het getuig van die feit dat heiligheid haar gehelp het om 'n 'mensvresende gees' te oorkom (Smith 1893: 111) en haar in staat gestel het om ander van haar heiligmaking te vertel, selfs toe sy teen te staan ​​gekom het. Krag was 'n manifestasie van heiligheid. Soos Palmer, vertrou Smith op die krag van die Heilige Gees in haar bediening en preek dat die krag van Pinkster in die hede moet manifesteer.

Terwyl sommige aanhangers glo dat heiligheid ervaar, het die voltooiing van die geestelike reis aangedui, het Amanda Berry Smith aangevoer dat heiligheid groei behels: "Daar is baie van die menslike natuur waarmee ons kan veg, selfs nadat ons heeltemal geheilig is" (Smith 1893 : 119-20). Sy het gepraat van verskeie doop van die Heilige Gees eerder as een allesomvattende ervaring.

Amanda Berry Smith was een van die min om die verhouding tussen vooroordeel en heiligheid te ondersoek. "As hulle heeltemal geheilig word aan God. . . al hul vooroordele is heeltemal vermoor "(Smith 1893: 423). Sy het geglo dat die suiwerheid wat deur heiligheid verleen word, die vooroordeel van die gelowige se hart verwyder het. 'N Skone hart wat voortspruit uit heiligmaking was sonder vooroordeel, wat Smith duidelik geglo het dat dit 'n sonde was. Sy het egter toegegee dat daar soms groei nodig was toe 'n geheiligde individu steeds nadelige houdings gehad het.

Kwessies / UITDAGINGS

Amanda Berry Smith openbaar talle gevalle van rassisme wat sy in haar bediening ervaar het. Reis na verbintenisse wat vereis word om gesegregeerde fasiliteite te onderhandel. Sy kan nooit seker wees of daar 'n plek onderweg sou wees waar sy 'n ete kon kry of 'n plek kry om oornag te bly nie. Eens het sy 'n omnibus na haar bestemming geneem. Aangesien sy nie toegelaat word om binne te ry nie, sit sy bo-op. Die voertuig het al die wit passasiers ontslaan voordat swartes kon afkom, selfs al beteken dit dat die terugtraining (Smith 1893: 153) beteken.

Adrienne Israel, Smith se biograaf, het volgehou dat die heiligheidsbeweging bygedra het tot Smith se sukses as evangelis. Sy gee erkenning aan 'die egalitêre strekking van die heiligheidsherlewing wat tydelik die grense van ras, geslag en klas oorskry het en die verskillende groepe van die samelewing in kampvergaderings en ander soorte langdurige herlewingsbyeenkomste bymekaarbring' (Israel 1998: 154). Heilige eredienste was van die min plekke wat swart en wit geleenthede gebied het om saam te vergader. Selfs hierdie ondersteunende klimaat was egter nie immuun vir die vooroordeel wat in die samelewing heers nie. Soms was die gemeentesitplekke volgens ras geskei. Op een kampbyeenkoms het Smith gewonder of sy in die eettent mag toegelaat word. Haar besorgdheid blyk ongegrond te wees, maar dit dui wel aan dat daar waarskynlik ander gevalle was waar dit die geval was (Smith 1893: 173–74).

Amanda Berry Smith het nie weggejaag van die kwessie van vooroordeel nie. Toe iemand wat blykbaar wit was, daarop aangedring het dat niemand haar onkundig sou behandel nie, het sy gereageer: "Maar as jy regtig wil weet en verstaan, waarna Amanda Smith moet stry, draai net swart en gaan soos ek, en jy sal kom tot 'n ander gevolgtrekking "(Smith 1893: 116). Sy het ook geweier om te swig aan die minderwaardige status wat ander probeer opdra. Sy het haarself as een van die "Royal Black" genoem (Smith 1893: 118). Sy was 'n handveslid van die Illinois NAACP (Israel 1998: 154), wat in 1909 gestig is. Sy verdien om gelys te word onder die voorlopers van die burgerregtebeweging.

Amanda Smith het ook seksisme as vroueprediker teëgekom. Teenstanders het die skriftuurlike vermaning aangehaal om “Laat u vroue in die kerke swyg” (1 Kor. 14:34) in hul pogings om haar bediening te verhinder. Sy het probeer om argumente met teenstanders van vrouepredikante te vermy en vertrou op goddelike ordening om haar bediening te bekragtig: '[God] het my inderdaad gekies, en orden en gestuur' '(Smith 1893: 159). Haar kerkgenootskap, die African Methodist Episcopal Church, het vroue tot 1948 nie die volle ordeningsvoorregte verleen nie. Smith het nie kerklike geloofsbriewe gehad nie, maar het voordeel getrek uit die steun van manlike geestelikes en ander kerkleiers. Die bevestiging van vrouepredikers van die Wesleyan / Holiness Movement het ook 'n positiewe klimaat vir haar bediening gebied. 'N Historiese padmerker in Shrewsbury, Pennsylvania waar sy grootgeword het, getuig van haar bekendheid as evangelis. Dit identifiseer egter verkeerd die ligging van haar omskakelingservaring.

IMAGES
Beeld #1: Foto van Amanda Berry Smith. Geneem uit die Illinois State Historical Library-versameling.
Beeld #2: Skets van Amanda Berry Smith op missie in Liberië met Metodiste Biskoppe Biskop William Taylor.
Beeld #3: Foto van 'n historiese merker wat Amanda Berry Smith eer. Die inhoud op die merker is egter verkeerd.

Verwysings

Israel, Adrienne M. 1998. Amanda Berry Smith: Van Washerwoman to Evangelist. Lanham, MD: Vogelverschrikker Pers.

Smith, Amanda. 1893. 'N Outobiografie: Amanda Smith. Chicago: Meyer.

Post Datum:
8 April 2016

 

 

 

Deel