Michele Olzi

Raoul Dal Molin Ferenzona

FERENZONA TYDIENSTEL

1879 (September 24): Raoul Ferenzona is gebore in Florence, Italië.

1880 (19 April): Ferenzona se vader, 'n omstrede politieke joernalis wat onder die skuilnaam 'Giovanni Antonio Dal Molin' geskryf het, is in Livorno vermoor. Raoul sou later sy van verander na "Dal Molin Ferenzona" om sy vader te vereer.

1890 (ca): Ferenzona is ingeskryf vir 'n militêre kollege in Florence en daarna vir die Militêre Akademie in Modena.

1899: Ferenzona publiseer sy eerste boek in Modena: Primulae - novelle gentili (Primulas - Gentle Tales), 'n versameling van verhale.

1900: Ferenzona maak sy eerste artistieke vakleerlingskap in Palermo onder leiding van die beeldhouer Ettore Ximenes.

1901: Ferenzona is toegelaat tot die Art Academy in Florence, wat destyds bekend was vir sy naakte kunsklasse.

1902: Ferenzona reis na Monaco, waar hy beïnvloed word deur die werke van Albrecht Dürer en Hans Holbein. In Rome word hy voorgestel aan die beeldhouer Gustavo Prini en sy kring.

1906: Ferenzona reis na Londen, Parys, Den Haag en Brussel.

1908: Ferenzona se naaste vriende, Domenico Baccarini en die digter Sergio Corazzini, sterf albei aan tuberkulose.

1911: Ferenzona reis deur Praag, Graz, Brünn en Seis am Schlern.

1912: Ferenzona gepubliseer Ghirlanda di stelle (Garland of Stars). Hy het twee kunsuitstallings gehad saam met Frank Brangwyn in Wene, Oostenryk en Brünn, Moravië.

1917: Ferenzona het vergaderings en geleenthede bygewoon wat deur die splinter Teosofiese groep "Il Roma" by die hoofkwartier van die Teosofiese Liga gereël is.

1918: Terwyl hy in Bern gebly het, het Ferenzona 'n geestelike krisis ondergaan. Hy het Switserland verlaat en is beskut in die Santa Francesca Romana-klooster in Rome.

1919: Ferenzona gepubliseer Zodiacale - Opera religiosa. Orazioni, nogmaals (Zodiac - 'n Godsdienstige Werk. Orations, Kopergraverings, en Auras).

1921: Ferenzona gepubliseer Vita di Maria: Opera mistica (Lewe van Maria: 'n mistieke werk).

1923: Ferenzona gepubliseer AôB - Enchiridion Notturno. Dodici miraggi nomadi, dodici punte di diamante originali. Misteri rosacrociani n. 2 (AôB - Nocturnal Enchiridion: Twaalf Nomadiese Mirages, Twaalf Oorspronklike Engravings, Rosicrucian Mysteries No. 2).

1926: Ferenzona publiseer 'n digbundel en litografieë, aangebied as drie "opstelle:" Uriel, torcia di Dio - Saggi di riflessione illuminata (Uriel, Fakkel van God - Essays of Illuminated Reflection); Élèh - Saggi di riflessioni illuminata (Élèh - Essays of Illuminated Reflection); Caritas ligans - saggi di riflessione illuminata (Caritas Ligans - Essays of Illuminated Reflection).

1927: Ferenzona neem deel aan die Tweede Internasionale Uitstalling van Gravures in Florence.

1929: Ferenzona het 'n solo-kunsuitstalling in Florence in Galleria Bellenghi gehad, en sommige van sy werke is in Rome op die Mostra del Libro Moderno Italiano (Modern Italian Books Exhibition) uitgestal. Hy publiseer ook Ave Maria! Un poema ed un'opera originale con fregi di Raoul Dal Molin Ferenzona. Misteri Rosacrociani (Opera 6.a) (Hail Mary! 'N Gedig en 'n oorspronklike werk met Raoul Dal Molin Ferenzona se frise, Rosicrucian Mysteries, werk nr. 6).

1931: Ferenzona uitgestal in die Salon International du Livre d'Art in Parys.

1945: Ferenzona illustreer die digbundel van Paul Verlaine, L'Amour et le Bonheur.

1946 (19 Januarie): Ferenzona sterf in Milaan.

BIOGRAFIE

Raoul Dal Molin Ferenzona (1879-1946) [Beeld regs] was 'n produktiewe en veelsydige kunstenaar. Hy was 'n bekende skilder, illustreerder en graveur/drukmaker; hy was deel van die Art Nouveau-beweging. Alhoewel hy homself vroeër 'n "Pre-Rafaeliet" genoem het, is Ferenzona se werk in werklikheid dieper beïnvloed deur die Belgiese en Tsjeggiese simboliek. Ferenzona was ook 'n invloedryke voorstander van Teosofiese en Rosekruiser-idees in die twintigste-eeuse artistieke, literêre en okkultiese milieu.

Onbillik beskou as 'n minderjarige skilder en illustreerder, is hy deur kritici in die 1970s (Quesada 1978, 1979) herontdek en beskou as een van die mees kreatiewe en veelvlakkige Italiaanse kunstenaars van die eerste helfte van die twintigste eeu. Die bekende Italiaanse skilder Gino Severini (1883-1966) het in sy outobiografie hom beskryf as "'n uiters lewendige, slim, jong man met Franse styl snorre. Hy het homself 'n pre-Raphaelite-skilder gedefinieer en wou nie die woord Impressionisme hoor nie. [...] Surrealisme kon sy veld gewees het. "(Severini 1983: 20).

Ferenzona is gebore in Florence, Italië, op September 24, 1879, aan Olga Borghini en Giovanni Gino Ferenzona. Laasgenoemde was 'n nuuskorrespondent vir die nasionale Italiaanse daaglikse Gazzetta d'Italia in Livorno. Hy het verskeie artikels, en 'n paar romans, teen die Italiaanse revolusionêre generaal Giuseppe Garibaldi (1807-1882) onder die skuilnaam van Giovanni Antonio Dal Molin geskryf. Ferenzona sr. Is op April 19, 1880 vermoor deur 'n partytjie van Garibaldi. Raoul is op ouderdom een ​​gelaat en het saam met sy ma en sy broer, Fergan, na Florence gegaan. Later sal Ferenzona Jr. 'Dal Molin' by sy naam byvoeg ter ere van sy vermoorde vader.

Raoul het 'n militêre loopbaan begin deur eers in 'n militêre kollege in Florence en dan by die Militêre Akademie in Modena in te skryf. Gedurende die somervakansie het hy sy eerste boek geskryf, Primulae (novelle gentili). Dit is 'n versameling van ses kortverhale waarby, behalwe mitiese wesens, decadente karakters en donker wrede atmosferes, ons verskeie outobiografiese elemente vind. Een van die verhale ("Somnia Animae") het as 'n protagonis, Mario. Hy is 'n skilder wat op 'n solder woon en kan nie regtig 'n ware vrou liefhê nie omdat hy verlief is op 'n figuur van Judith wat in een van sy skilderye uitgebeeld word. Dit is ongelooflik hoe die karakter van die skilder naby Ferenzona lyk soos wat hy as 'n volwassene sou word. Die storie wys ook hoe belangrik en prominente vroulike figure en portrette in sy werk was.

Meer geïnteresseerd in die kunste as in sy militêre opleiding en loopbaan, het Ferenzona in 1900 na Palermo verhuis om 'n vakleerlingskap onder die bekende beeldhouer Ettore Ximenes (1855-1926) te volg. Dit het egter net 'n paar maande geduur, want Ximenes het Ferenzona aangeraai om self te studeer. Daarom verhuis Ferenzona in 1901 na Florence en word toegelaat tot die Art Academy. Hier word hy kamermaat en vriend van Domenico Baccarini (1882-1907), 'n boorling van Faenza en 'n belowende jong skilder en beeldhouer. Beide die vriendskap met Baccarini en die gevolglike verbintenis met die kulturele toneel van Faenza was 'n belangrike stap in Raoul se artistieke en geestelike weg.

In 1902 reis Ferenzona na München. Van toe af het hy hom hoofsaaklik toegewy aan grafiese kuns en skilderkuns. In München het die werk van Hans Holbein die Jongere (ongeveer 1497-1543) en Albrecht Dürer (1471-1523) Ferenzona bekendgestel aan 'n nuwe kunsopvatting (Bardazzi 2002: 12). Die impak van Dürer op Ferenzona se werk was van kardinale belang, spesifiek vir die gebruik van sekere tegnieke vir drukwerk. Die wete dat Dürer se etse 'n alchemiese proses voorstel of 'n deel daarvan uitmaak (Calvesi 1993: 34-38; Roob 2011: 411, 430) het die jong Ferenzona en sy werk 'n geweldige bekoring uitgeoefen.

In 1904, Ferenzona verhuis na Rome met sy vriend Baccarini. In die Italiaanse hoofstad is hulle albei bekendgestel aan die sirkel van die beeldhouer Giovanni Prini (1877-1958). Die sirkel het Italiaanse kunstenaars ingesluit wat destyds deel van die beweging was, bekend as Divisionalism, insluitende Umberto Boccioni (1882-1916), Giacomo Balla (1871-1958) en Gino Severini, asook verteenwoordigers van Art Nouveau en Cubo- Futurisme soos Duilio Cambellotti (1876-1960) en Arturo Ciacelli (1883-1966). Severini vertel ons dat Ferenzona dikwels met Boccioni en Balla (Severini 1983: 23) stryd gegaan het weens sy pre-Raphaelite-konsep van kuns (dws die voorrang van droom, mite en verbeelding oor die innerlike wêreld van die kunstenaar). Laasgenoemde het 'n sentrale rol gespeel in die Franse Impressionisme, 'n beweging wat Ferenzona verag het. In dieselfde jaar het Ferenzona ook in Rome vriende geword met die digter Sergio Corazzini (1886-1907) en hulle het saamgewerk in die joernaal Cronache Latyns.

In 1906 reis Ferenzona deur Europa, besoek Parys, Londen, Brugge en Den Haag. Hy het probeer om 'n ideale geestelike te volg pad en in die stappe van sy gunsteling simboliese skrywers en kunstenaars: Félicien Rops (1833-1898), Robert Ensor (1877-1958), Aubrey Beardsley (1872-1898), Marcel Lenoir (1872-1931), Carlos Schwabe (1866- 1926-1867), Jean Delville (1953-1858), Jan Toorop (1928-1858), Fernand Khnopff (1921-1894), René Laforgue (1962-1868), Francis Jammes , en Georges Rodenbach (1938-1858). Dit is nie toevallig dat die meeste van hierdie kunstenaars belangstel in Rosicrucian bewegings en deelgeneem het nie Les Salons de la Rose + Croix (Pincus-Witten 1976: 110-15) georganiseer deur Joséphin Péladan (1858-1918). Sommige was ook lede van die Theosophical Society. Die oorweldigende invloed van Toorop op Ferenzona se werk is vanselfsprekend [Beeld regs]. Die voorstelling van die ewige vroulike kom terug in Ferenzona se skilderye en gravures, en aanvaar beide 'n simbolistiese konnotasie en sekere geestelike en esoteriese betekenisse gedurende die eerste dekade van die twintigste eeu.

In 1907 het Ferenzona albei sy beste vriende verloor: Domenico Baccarini en Sergio Corazzini. Albei het aan tuberkulose gesterf. In 1912 het Ferenzona weer deur Seis am Schlern, Klagenfurt, Graz, Praag en Brünn gereis, en in dieselfde jaar het hy gepubliseer Ghirlanda di stelle (Garland of Stars). Die boek, toegewy aan sy oorlede vriende, is beide 'n versameling gedigte en 'n verslag van sy verre reise en ervarings. Ghirlanda di stelle getuig van 'n merkwaardige verandering in die verhaalstyl van Ferenzona, sowel in visuele kuns as poësie. Gedigte, tekeninge en gravures word deel van dieselfde vertelling. 'N Nuwe soort vertelling het na vore gekom uit Ferenzona se werk: eerder as kunsboeke, wou hy 'n' kuns van die boek 'produseer.

Tussen 1910 en 1912 het Ferenzona verskeie stede in Sentraal- en Oos-Europa besoek. Hy het ook sy werke in Wene en Moravië, saam met skilderye van die Britse kunstenaar Frank Brangwyn (1867-1956) (Bardazzi 2002: 81), uitgestal. Presies in dieselfde tyd het die Tsjeggiese skilder Josef Váchal (1884-1969) saam met Jan Konůpek (1883-1950), František Kobliha (1877-1962) en Jan Zrzavý (1890-1977) die Sursum groep, betrokke by beide artistieke en geestelike en okkultiese aktiwiteite (Introvigne 2017; Larvovà 1996). Váchal, wat besig was met die figuur van Satan (Introvigne 2016: 233-34, Faxneld 2014), het sy eerste reeks waterverf na die duiwel (Bardazzi 2002: 15) toegewy.

Al is Ferenzona se verblyf in Praag in 1911 goed gedokumenteer (Ferenzona 1912: 186-189), is dit moeilik om te bewys dat hy in kontak was met Váchal of enige ander lid van die Sursum groep daar. Nietemin het die Italiaanse kunshistorikus Emanuele Bardazzi opgemerk dat die werk van Ferenzona "Gaspard de la nuit", [Beeld regs] vermoedelik verwys na die protagonis van die roman met dieselfde titel deur Aloysius Bertrand (1807-1841), 'n sterk invloed van Vachal se styl (Bardazzi 2002: 15-16).

In 1917 was Ferenzona in Rome, waar sy belangstelling in die okkulte en Rosicrucianism floreer het. Na verneem word het hy by die volgelingskring van die Italiaanse esoteriese meester Giuliano Kremmerz (1861-1930) aangesluit (Quesada 1979: 19), maar hy was meestal aktief in Rosicrucian en Theosophical milieus. Ferenzona is in 1909 en 1910 uitgenooi om lesings te lewer oor die Duitse Teosofis, en toekomstige stigter van die Anthroposophical Society, Rudolf Steiner (1861-1925) (Bardazzi 2002: 81), maar dit was tussen 1917 en 1923 dat Raoul sy "okkulte" volledig uitgespreek het. potensiaal. In Julie 1917 vertoon Ferenzona tagtig werke saam met enkele illustrasies van die Amerikaanse skilder Elihu Wedder (1836-1923), in die hoofkwartier in Via Gregoriana, Rome, van die Theosophical League, 'n splinter Italiaanse groep onder leiding van Decio Calvari (1863-1937) wat van die Teosofiese Vereniging geskei het. Hy het ook 'n lesing gelewer oor 'Apparizioni artistiche relative e concordanze supreme' ('Artistieke relatiewe voorkoms en opperste konkordansies'). Ferenzona het die lesing begin deur te argumenteer hoe veral begaafde kunstenaars 'n natuurlike houding jeens okkulte dissiplines het, gevolg deur 'n kritiese analise van kunstenaars wat in die okkulte gewoeker het, soos William Blake (1757-1827), Elihu Wedder, Stéphane Mallarmé (1842-1898) ), Edgar Allan Poe (1809-1849), en vele ander. Ferenzona betoog dat 'n eienaardige eienskap hierdie soort begaafde kunstenaar, die teenwoordigheid van die 'artistieke voorkoms', geïdentifiseer het. Dit word gedefinieer as ''n magiese feit as gevolg van al die gekombineerde (bekende en onbekende) kragte van die Kosmos wat deur die kunstenaar werk' '(Ferenzona 1917: 40). Ferenzona het in Augustus 1918 ook weer 'n lesing in Rome aangebied oor die oorsprong van artistieke inspirasie. In die poging om die bron van inspirasie na oorspronklike beskawings op te spoor, het Ferenzona elemente bekendgestel wat blykbaar geïnspireer is deur Steiner's Okkulte Wetenskap (Ferenzona 1918: 40).

Op die vergaderings van die Theosophical League het Ferenzona ook kennis gemaak met 'n ander bekende figuur van die twintigste eeuse Italiaanse okkultisme (Evola 1963: 28), Julius Evola (1898-1974). Hulle het kuns- en okkultistiese ervarings gedeel. In die vroeë 1920's, saam met Evola, het Ferenzona aangesluit by Arturo Ciacelli (wie se kennis Ferenzona reeds in Prini se huis gemaak het) en sy sirkel, "Cenacolo d'arte dell'Augusteo" (Art Circle of the Augusteum) (Olzi 2016: 24- 25). Onder die aktiwiteite van Ciacelli se sirkel was daar 'n tentoonstelling van Ferenzona se skilderye, 'n deklamasie van Evola se gedigte en 'n dansvoorstelling in die styl van die Cabaret Voltaire van Zürich, wat verband hou met die artistieke beweging Dadaïsme waarby Evola destyds deel was (( Paoletti 2009: 40-48).

Die ervarings wat hy met Evola gedeel het in beide die modernistiese kuns en Teosofiese velde het (hoewel tydelik) sy visie van kuns en spiritualiteit verander. Onder die werke van sy vroeë dertigerjare het Ferenzona 'n reeks skilderye van Zodiac tekens en Kosmos vervaardig, wat gesien kan word as die resultaat van hierdie eksperimentele en tydelike fase [Beeld regs]. In 1918, tydens 'n kort verblyf in Switserland (eers in Zürich en toe in Bern), het Ferenzona gely aan 'n "geestelike krisis" wat daartoe gelei het dat hy asiel in die Katolieke klooster Santa Francesca Romana in Rome gesoek het. Hierdie gebeurtenis het die styl van sy opeenvolgende werke beïnvloed, sowel as hul konsepsie.

Ferenzona se gewildheid was nie beperk tot teosofiese of modernistiese miljoene nie. In November 1919 het hy elke Woensdag lesings begin gee, in die vorm van 'n 'Esoteric Course of History of Art and Spiritual Science', in 'n ateljee in Via Margutta, in Rome. Daar word ook getuig dat Ferenzona in ander stede buiten Rome oor dieselfde onderwerpe gedoseer het. In 'n brief van 12 April 1919 aanvaar Ferenzona die uitnodiging van Lamberto Caffarelli (1880-1963), 'n komponis wat lid was van die Antroposofiese Vereniging (Beraldo 2013: 421-54) en van die Italiaanse Gnostiese Kerk (Olzi 2014 : 14-27), om 'n lesing in Faenza te hou. By hierdie brief was daar 'n program met die titels van alle lesings uit sy "Esoteric Course" wat in Rome gehou is. Onder die titels trek veral die aandag: "I Rosa-Croce (1300/1910)" (The Rosicrucians, 1300-1910). Alhoewel die teks van hierdie lesing nie gevind is nie, is daar in die korrespondensie tussen Ferenzona en Caffarelli verskeie verwysings na Rosicrucianism. In 'n ander brief wat aan Caffarelli gestuur is, het Ferenzona eers 'n beroemde Rosicrucian-boek aangehaal wat in 1623 in Parys verskyn het (Naudé 1623: 27) en daarna voorgestel om 'n nuwe Rosicrucian-broederskap in Italië te skep. Volgens Ferenzona sou die klooster van Santa Croce van Fonte Avellana, naby Potenza, die geskikste plek vir die vergadering van hierdie broederskap gewees het (Ferenzona 1920: 5).

Die projek van die nuwe Rosicrucian-gemeenskap het nooit gerealiseer nie, maar die lesing van Ferenzona dokumenteer sy okkulte belangstellings op daardie tydstip. Alhoewel Ferenzona belanggestel het in al die kunstenaars en skrywers wat aan die Salons de la Rose + Croix deelgeneem het, Hy het in 'n brief aan Caffarelli (Ferenzona 1920: 9) erken dat hy nooit die geleentheid gehad het om 'n afskrif van Konstitusies Rosae Crucis et Spiritus Sancti Ordinis geredigeer deur Péladan, en het gevolglik nie regtig geweet hoe die Rosicrucian-bestelling by die werk agter die Salons bedryf het nie (Fagiolo 1974: 129-36). Aan die begin van dieselfde brief het Ferenzona gesê dat 'n "Rosicrucian voldoende moet wees vir homself." Hierdie stelling was nie 'n verskoning vir arrogansie nie, maar het verwys na 'n selfinitiasie onafhanklik van enige georganiseerde struktuur of orde. Vanaf die vroeë 1920's het Ferenzona sy geïllustreerde boeke as "Rosicrucian Mysteries" en gereedskap vir selfinitiasie begin noem en beskou.

Een van hierdie "Geheimenisse" is bedink en gepubliseer in die tydperk wat Ferenzona "tussen Bern en Rome" aan die einde van die Eerste Wêreldoorlog deurgebring het. In 1919 het Ferenzona gepubliseer Zodiacale - Opera Religiosa (Zodiacal: 'n Godsdienstige Boek), 'n "boek toegewy aan God" wie se inhoud 'n versameling van twaalf gebede, twaalf kopergraverings en twaalf verhale was. Die getal twaalf het twee betekenisse: twaalf is die teken van die Zodiac, en twaalf is 'n veelvoud van vier, die aantal voorwaardes om die waarheid te verkry in die mees bekende verhandeling wat geskryf is deur die Franse esoteriese meester Éliphas Lévi (1810-1875). "Om te weet, om te waag, om te swyg" (Lévi 1861: 110). Hierdie "vier woorde van die waarheid" dien as die gevolgtrekking van Zodiacale. Die boek bevat twaalf afdelings. Elke afdeling word aangebied deur 'n gebed ('n kort gedig), 'n kopergravure en 'n verhaal. Hierdie verhalende stukke is surrealistiese verhale bevolk deur towenaars, malse skilders, betowerde marionette, alchemiste en sielkundiges wat in bizarre avonture betrokke is. Zodiacale is beide 'n magiese en alchemiese boek. "Die kuns van die boek" van Ghirlanda di stelle word hier die aktivering van 'n alchemiese proses. Elke karakter in die boek is 'n faset van die outeur, en elke gravure [Beeld regs] is 'n verdere stap in 'n proses van transformasie. Soos Dürer stel Ferenzona 'n opus alchemicum deur sy gravures. Deur die siklus van die twaalf sterretekens, en deur die gedigte en verhale word beide die skrywer en die gehoor uitgenooi om hulself te oortref. Beide Caffarelli en Evola het kopieë van hierdie magiese boek van Ferenzona ontvang.

In 1923 het Ferenzona 'n ander boek gepubliseer wat twaalf engravings en twaalf gedigte ingesluit het, AôB - Enchiridion Notturno. Dodici miraggi nomadi, dodici punte di diamante originali. Misteri rosacrociani n. 2 (AôB - Nocturnal Enchiridion: Twaalf Nomadiese Mirages, Twaalf Oorspronklike Engravings. Rosicrucian Mysteries, No. 2). Soos beklemtoon in die titel, is dit die tweede van die "Rosicrucian Mysteries" toegewy aan die Poolse komponis Fryderyk Chopin (1810-1849). Gedigte en gravures [Image regs] werk as aanvangsinstrumente wat die geheime aard van magie openbaar.

Behalwe die Rosicrucian Mysteries, in 1926 Ferenzona gedra op 'n syprojek met 'n reeks van drie "opstelle van verligte weerkaatsing". Dit is Uriel, Torcia di Dio (Uriel, Torch of God), Élèh (Élèh), en Caritas Ligans (Caritas Ligans), drie versamelings van gedigte en litografieë. Die beelde word sterk beïnvloed deur die artistieke bewegings bekend as Cubo-Futurisme. Alhoewel die gedigte toegewy is aan figure van die Joods-Christelike tradisie, is die invloed van Teosofie in al drie boeke duidelik.

In 1927 was Ferenzona een van die kunstenaars wat by die Tweede Internasionale Uitstalling van Gravures in Florence uitgestal het. Die geleentheid is gereël deur kunskritikus Vittorio Pica (1864-1930) en skrywer Aniceto Del Massa (1898-1975). Del Massa het verskeie artikels onder die skuilnaam "Sagittario" (Sagittarius) (Del Ponte 1994:181) vir die okkultiese joernaal geskryf Ur geredigeer deur Arturo Reghini (1878-1946) en Julius Evola. Del Massa was ook 'n lid van die okkulte-inisiatief groep met dieselfde naam wat verband hou met die tydskrif "Il Gruppo di Ur" (The Ur Group). Kom terug na Rosicrucian werke, Ferenzona in 1921 en in 1929 gepubliseer onderskeidelik Vita di Maria. Opera mistica (Lewe van Maria 'n mistieke werk) en Ave Maria! Un poema ed un'opera originale con fregi di Raoul Dal Molin Ferenzona. Misteri Rosacrociani (Opera 6.a) (Gegroet Mary! 'N Gedig en 'n oorspronklike werk met Raoul Dal Molin Ferenzona se frise, Rosicrucian Mysteries, Werk no. 6). Albei hierdie boeke was digbundels en beelde. Behalwe vir herhalende verwysings na Middeleeuse mistiek en Rosicrucianism, is die belangrikheid en die rol van vroulikheid in hierdie boeke van deurslaggewende belang [Beeld regs].

In die 1940s het Ferenzona verskeie Italiaanse klassieke, van Inni sacri (Heilige Hymne) deur Alessandro Manzoni (1785-1873) na Idilli (Idylls) deur Giacomo Leopardi (1798-1837). Die illustrasies het egter gerealiseer L'Amour et le Bonheur, 'n digbundel deur Paul Verlaine (1844-1896), verdien vermelding vir hul geestelike en esoteriese betekenis. 'n Beeld wat die opvatting van transendensie en geestelike realisering effektief uitgedruk het, was sy beweerde selfportret [Beeld regs]. Dit kan verbind word met die laaste sinne wat die einde van die boek verseël Zodiacale: “’N NUWE MAN […] ’n Nuwe godsdienstige man wat ’n liefhebber is van lewe en dood, van natuur- en geestelike wetenskap, vry van begeerte, wys en manlik, goed, het hy hardop uitgespreek na die vier rigtings van die nuwe Era die vier aksies: om te weet – om te waag – te wil – om stil te bly. En uiteindelik is hierdie soort outentieke Christen deur die Almagtige geprys” (Ferenzona 1919:141). Hierdie woorde kan dalk as grafskrif dien vir Ferenzona, wat homself altyd as 'n Christelike esoterikus beskou het. Hy is op 19 Januarie 1946 in Milaan oorlede.

FOTO **
** Alle beelde is klikbare skakels na vergrote voorstellings.

Beeld # 1: Ferenzona, Autoritratto pastello (1913).
Beeld # 2: Ferenzona, Image d'autrefois (1909).
Beeld # 3: Ferenzona, Gaspard de la nuit (1920).
Beeld # 4: Ferenzona, Zodiaco (ongeveer 1930).
Beeld # 5: Ferenzona, scorpione, acquaforte per Zodiacale (1918).
Beeld # 6: Ferenzona, A ô b Enchiridion notturno (1923).
Image # 7: Ferenzona, frontispice vir Vita di Maria (1921).
Beeld # 8: Ferenzona, illustrasie (moontlike selfportret) vir Verlaine's L'Amour et le Bonheur (1945).

Verwysings

Bardazzi, Emanuele, ed. 2002. Raoul Dal Molin Ferenzona. "Secretum meum." Florence: Saletta Gonnelli.

Beraldo, Michele. 2013. “Lamberto Caffarelli e il suo rapporto con l'ambiente antroposofico italiano tra le due guerre.” Pp. 421-54 in Lamberto Caffarelli - Poeta, pensatore, musicista faentino, geredigeer deur Giuseppe Fagnocchi. Faenza: Mobydick.

Calvesi, Maurizio. 1993. La Melanconia di Albrecht Dürer. Turyn: Einaudi.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1920. Brief. Biblioteca Comunale Manfrediana. Fondo Lamberto Caffarelli, Folder 6, Korrespondent 106 "Ferenzona Dal Molin, Raoul": 9.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1920. Brief. Biblioteca Comunale Manfrediana. Fondo Lamberto Caffarelli, Folder 6, Korrespondent 106 "Ferenzona Dal Molin, Raoul": 5.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1919. Zodiacale, Opera Religiosa - Orazioni, acqueforti, aure di Raoul Dal Molin Ferenzona. Rome: Ausonia.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1918. “Al di là dei limiti ordinati della personalità…” Bl. 37-40 duim Ultra, XII, n.4.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1917. "Apparizioni artististiche relativ e concordeze supreme." Pp. 39-40 in Ultra, XI, N.4.

Dal Molin Ferenzona, Raoul. 1912. Ghirlanda di stelle. Rome: Concordia.

Del Ponte, Renato. 1994. Evola e il magico "Gruppo di Ur." Studie van die dokumente per bediening van die hele Ur-Krur. Bolzano: SeaR.

Fagiolo, Maurizio. 1974. "Ek grandi iniziati. Il herlewing Rose + Croix nel periodo simbolista. "Pp. 105-36 in Il herlewing, geredigeer deur Carlo Giulio Argan. Napels: Mazzotta.

Faxneld, Per. 2014. Sataniese Feminisme: Lucifer as die Bevryder van die Vrou in die Negentiende-eeuse Kultuur. Stockolm: Molin & Sorgenfrei.

Introvigne, Massimo. 2016. Satanisme: 'n Sosiale Geskiedenis. Leiden: Brill.

Introvigne, Massimo. 2017. "Kunstenaars en Teosofie in hedendaagse Tsjeggiese Republiek en Slowakye." In Esoterisme, Literatuur en Kultuur in Sentraal- en Oos-Europa, geredigeer deur Nemanja Radulović. Belgrado: Universiteit van Belgrado [komende].

Larvovà, Hana, ed. 1996. Sursum 1910-1912. Praag: Galerie hlavního města Prahy.

Levi, Éliphas (pseudonie van Alphonse Louis Constant). 1861. Dogme et Rituel die Haute Magie. Parys: Henri Baillière.

Naudé, Gabriel. 1623. Instruksie à la France sur la vérité de l'histoire des Frères de la Rose Croix. Parys: François Julliot.

Olzi, Michele. 2016. “Dada 1921. Un'ottima annata.” Pp. 22-25 in La Biblioteca di via Senato Milano, VIII, n.1.

Olzi, Michele. 2014. "Lamberto Caffarelli e la scoperta della Gnosi. Parte Terza. Ek het dit aanbeveel dat ek groepe van gnostici het. "Pp. 16-31 in Conoscenza. Rivista dell'Accademia di Studi Gnostici, LI, n.4.

Paoletti, Valeria. 2009. Dada in Italia. Un'invasione mancata. Viterbo: Università della Tuscia Ph.D. verhandeling. Toegang verkry vanaf http://hdl.handle.net/2067/1137 op 28 Februarie 2017.

Pincus-Witten, Robert. 1976. Okkulte simboliek in Frankryk: Josepin Peladan en die Salons de La Rose + Croix. New York en Londen: Garland.

Quesada, Mario, ed. 1979. Raoul Dal Molin Ferenzona. Opere e documenti inediti. Livorno: Museo Progressivo d'Arte Contemporanea Villa Maria.

Quesada, Mario, ed. 1978. Raoul Dal Molin Ferenzona, oli, acquerelli, pastelli, tempere, punte d'oro, punte d'argento, collages, punte secche, acqueforti, acquetinte, bulini, punte di diamante, xilografie, berceaux, gipsografie, litografie e volumi illustrati. Rome: Emporio Floreale.

Roob, Alexander. 2011. Alchimia & Mistica. Köln: Taschen.

Severini, Gino. 1983. La vita di un pittore. Milaan: Feltrinelli.

 

Post Datum:
3 Maart 2017

Deel